Greška

Došlo je do greške.

Test: Nokia Lumia 920

02.03.2013 12:55 | 1969 Mobile
Test: Nokia Lumia 920

Nokia Lumia Windows Phone 8 smartfoni napokon stižu u ponudu naših operatera. Prva na testu našla nam se Lumia 920, dok test Lumia 820 modela možete očekivati u narednom periodu. Neke od ključnih karakteristika ovog modela su njegov 4.5-inčni PureMotion HD+ ekran, optička stabilizacija slike i mogućnost bežičnog punjenja uz poseban punjač. Da li Nokia napokon ima flagship smartfon koji može da se nosi sa Android i iOS konkurencijom?

Dragoljub Radovanović

Finci su se ponovo udružili sa Microsoftom u cilju poboljšanja svog statusa u kategoriji smartfona, ali da li je ovo prava odluka i da li je odbijanje saradnje sa Google-om dobra ili loša stvar - vreme će pokazati. Svi mi dobro znamo šta je Nokia predstavljala nekada i koju je težinu njihovo ime imalo na tržištu mobilnih telefona, ali i kako je lako dozvolila konkurenciji da je prestigne. Ništa ne moramo da vam pričamo, jer ako barem malo pratite priču o mobilnim telefonima, znate u kakvom je problemu Nokia bila sve donedavno. Situacija se dosta popravila u poređenju sa ogromnim gubitcima od 1.3 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2011-e, 1.7 milijardi u prvom kvartalu 2012-e, 1.01 milijardi gubitka u drugom kvartalu i 754 miliona dolara gubitka u trećem kvartalu prošle godine. Iznenađujuće, u četvrtom kvartalu Nokia je napravila "bum" sa WP8 Lumia uređajima, toliko da napokon posle dosta dugačkog perioda ponovo posluje u plusu.Može se reći da ih je Microsoft dosta "izvukao" svojim novim Windows Phone 8 operativnim sistemom, ali mi i dalje ne možemo da se otresemo odluke da je Nokia tako lako odbacila mogućnost pravljenja Android telefona. Po našem mišljenju, oni bi danas bili u debelom plusu da su se odlučili za Google-ovu platformu. Daleko od toga da Microsoftov Windows Phone operativni sistem nije dobar, ali složićete se sa nama da je Android ipak dosta popularnija i rasprostranjenija platforma.

No, da se fokusiramo na sam telefon koji ćemo danas testirati. Sa hardverske tačke gledišta, ovo svakako nije jedan od moćnijih modela, ali postavlja se pitanje - kako se to odražava na performanse u realnom korišćenju ovog operativnog sistema. Odmah ćemo vam reći, WP8 je veoma optimizovan sistem i ne zahteva neki previše snažan hardver kako bi radio veoma glatko i brzo.Neko će možda reći da je hardver Nokia Lumia 920 modela zastareo već u samom startu, u čemu ime istine, ali se ipak ne slažemo potpuno sa takvom konstatacijom. U današnjoj trci ko će imati moćniji procesor, možemo reći da iako Quad Core generalno donosi odlične rezultate, ne mora u svakom slučaju biti snažniji od Dual Core-a. Qualcomm nam je to dokazao u više navrata sa svojim moćnim Krait dvojezgarnim procesorima, koji su u nekim poljima prevazilazili performanse četvorojezgarnih. Konkretno, ovde je baš reč o jednom takvom modelu, tačnije dvojezgarnom Krait Snapdragon S4 procesoru sa frekvencijom rada od 1.7 GHz-a. On je ukombinovan sa dosta brzim Adreno 225 grafičkim čipom, koji u paru sa pomenutim procesorom čini Qualcomm MSM8960 čipset, baš kao i kod HTC 8X modela.
 Nokia Lumia 920 poseduje 32 gigabajta ugrađenog skladišta, nažalost bez mogućnosti da taj prostor proširite microSD karticama. Što se tiče RAM-a, on poseduje 1 gigabajt, gde današnji vodeći Android modeli imaju 2 gigabajta, mada WP8 nije toliko gladan za radnom memorijom, tako da će je biti dovoljno. Sa nedavnom pojavom FullHD ekrana, 720p rezolucija pomalo je stavljena u drugi plan. Ovaj model ima 4.5-inčni PureMotionHD+ IPS ekran rezolucije 1280 x 768 tačaka, koji i dalje pruža jako pristojnih 332 piksela po inču. Interesantna mogućnost ovog ekrana je što ga možete koristiti dok imate rukavice, što je svakako prednost u zimskim danima kada ne želite da vam se smrzavaju ruke dok koristite telefon.Veliki fokus kod ovog modela je stavljen na njegovu kameru. Glavna stvar kod nje je to što poseduje optičku stabilizaciju i jako dobre performanse kada je reč o noćnoj fotografiji. Ona poseduje senzor rezolucije 8 megapiksela, prati je LED blic i sposobna je za beleženje 1080p video snimaka pri 30 frejmova u sekundi. Jedna od zanimljivosti kod ovog modela je njegova kompatibilnost sa posebnim bežičnim punjačem. Mobilni provajder VIP je najbržim kupcima Lumia 920 modela pripremio 50 besplatnih bežičnih punjača, tako da ako planirate kupovinu ovog modela možete i da osvojite poklon. Kada smo već kod punjenja, baterija koja je ovda prisutna je litijum jonskog tipa i ima kapacitet od 2000 mAh.


 

Dizajn

Nokia je za svoj Lumia 920 model pripremila dosta šareno pakovanje, ponajviše zbog toga što je sam izbor boja u kojima dolazi ovaj telefon dosta širok. Na samoj ljubičastoj kutiji možemo zapaziti ilustracije crnog, belog, crvenog, žutog i sivog modela, ali on takođe dolazi i u cyan varijanti. Pozadina kutije sadrži njegove ključne karakteristike i ilustraciju sadržaja kutije.
Sadržaj kutije je zapravo standardan za današnje pojmove. Unutra možete zateći belo-crni kružni adapter, beli USB kabl, crne slušalice in-ear tipa kao i uredno spakovanu dokumentaciju i brošure unutar crne kutijice.Pristup kojim je Nokia odlučila da koristi u svom dizajnu će nekom delovati previše jednostavnim, ali on je svakako zanimljiv na svoj način. Sa prednje strane kada ga posmatrate, jasno se primećuje da ćoškovi nemaju klasično zaobljenje, već su sami bokovi telefona zaobljeni. Druga stvar, ovde je reč u unibody dizajnu, kod kojeg je staklo zaobljeno i praktično uliveno u ostatak polikarbonatskog tela, što ga čini jednim od čvršćih telefona koje danas možete naći u ponudi. Smatramo da je u dizajnu telefona ostavljeno previše neiskorišćenog prostora, što čini telefon većim nego što bi trebalo, u odnosu na njegovu dijagonalu ekrana.U gornjem delu telefona, tačnije rečeno iznad ekrana nalazi se otvor u obliku kratke linije iza koje je postavljen zvučnik za razgovor. Ispod ekrana, u nešto većem prostoru nego što smo navikli, postavljena su tri kapacitivna dugmeta - Back, Home i Bing Search.
Želimo da skrenemo pažnju na težinu Lumie 920, koja definitvno nije mala i da je sa 185 grama ovo jedan od najtežih telefona koje smo nedavno imali prilike da držimo. Kako bi vam bliže ilustrovali stvar, on je nekoliko grama teži od 5.5-inčnog Samsung Galaxy Note 2 modela - telefona sa dosta većom dijagonalom ekrana i baterijom većeg kapaciteta. Najveći krivac koji čini ovaj telefon toliko teškim, ali takođe i ne baš toliko tankim je mehanizam optičke stabilizacije.

Ako posmatrate levi bok telefona, videćete da je on pošteđen bilo kakvih dugmića ili ulaza. Na donjem boku telefona u sredini se pre svega nalazi microUSB port, a levo i desno od njega rupice iza kojih naizgled deluje da se nalaze dva odvojena zvučnika, ipak je reč o jednom pregrađenom zvučniku. Među ovim rupicama smešten je i mikrofon.
Desni bok Lumia 920 telefona poseduje tri dugmeta - skroz dole fizičko dugme za škljocanje fotografija, nešto iznad dugme za uključivanje ili isključivanje ekrana, i skroz pri vrhu dvodelno dugme kojim kontrolišete nivo jačine zvuka. Na kraju, gornji bok sadrži mikrofon, 3.5mm ulaz za slušalice i slot u koji stavljate microSim karticu.
Zaobljeni bokovi se nastavljaju na leđa telefona koja nam deluju malo praznjikavo, s obzirom na to da se na njima nalazi mali srebrni deo u kome je smeštena kamera, Nokia logo i isticanje prisustva Carl Zeiss optike. Levo od ovog elementa nalazi se LED blic.Softver i utisci u radu

Windows Phone 8 operativni sistem je osvežena i poboljšana verzija Windows Phone 7 verzije, koju je Microsoft po prvi put predstavio još 21-og oktobra 2010-e godine. Za te dve godine koliko ova platforma postoji, nije ostvarena neka ogromna popularnost. Korisnici su jednostavno nastavljali da kupuju Android i iOS smartfone, dok se dosta mali broj ljudi odlučivao da isproba Windows Phone. Da li to znači da je ova platforma lošija od pomenute dve? Zavisi od toga kako gledate na stvari. Windows Phone platforma se pojavila u vreme kada su Android i iOS već dominirali tržištem i izborili za svoje korisnike. Može se reći da je Microsoft pomalo zakasnio na žurku, tako da je zatekao sebe u situaciji da je ostao bez slobodnih stolica. Tržište je već bilo podeljeno, oba pomenuta sistema su već bila zrela, tako da Windows Phone i nije imao nekih ključnih prednosti nad njima kako bi odvukao korisnike, ili privukao nove.Šta se promenilo u međuvremenu i da li nova verzija platforme Windows Phone 8 ima dovoljno prednosti da pomrsi planove Apple-u i Google-u? Bićemo realni ovde, i prema nekom našem mišljenju Windows Phone neće skoro dostići popularnost koju imaju Android i iOS. To ne znači da smatramo da je ovaj operativni sistem loš - čak naprotiv, on nam se poprilično i dopao. Ideja takozvanih živih pločica i letećih animacija je dobra, a performanse Windows Phone 8 sistema još bolje. Glatkoća kretanja kroz korisnički interfejs je odlična, i nismo iskusili nikakva usporenja, tako da želimo da istaknemo koliko dobro ovaj operativni sistem funkcioniše. Krenućemo u nešto bliži opis elemenata ove platforme, počevši od Lockscreen-a.


 

Uključivanjem ekrana dočekuje vas Lockscreen koji u sebi sadrži časovnik, dan u nedelji i datum. Ovde takođe možete videti i propuštene pozive i primljene sms poruke, emailove ili događaje iz kalendara. Otkljuvačanje ekrana se vrši prevlačenjem ka gore, nakon čega dobijate pogled na početni ekran.Početni ekran je zapravo skup živih pločica, koje se osvežavaju i menjaju u realnom vremenu. Ove pločice možete pomerati i organizovati po vašoj želji, dodavati nove opcijom Pin to Start, ili im menjati veličinu. Postoje tri veličine - dupla, normalna i četvrtina. Na početnom ekranu pločica za pozive prikazuje mrežu, propuštene pozive, zatim druga pločica pokazuje broj nepročitanih mailova, sms poruka, updatova za aplikacije, itd.Zatim recimo People pločica prikazuje smenjujuće sličice vaših kontakata, tu je pločica sa vremenom, temperaturom i datumom, kalendar pločica, Photos pločica u kojoj se smenjuju fotografije sa vašeg telefona i slične stvari. Dakle ceo ovaj sistem pločica deluje živo, i uvek se nešto dešava na ekranu.
Multitasking postoji u Windows Phone 8 operativnom sistemu i pozivate ga dugim pritiskom na Back dugme. Levo desno skrolujete kroz "otvorene" aplikacije, ali ih ne možete odavde ugasiti, već morate ući u tu aplikaciju i pritisnuti Back da bi izašli iz nje.Settings opcija nudi pristup podešanjima kao što su melodije i zvukovi, tema (boja) pločica, WiFi mreže, informacije o internom skladištu, osvetljenju ekrana, itd. Drugi deo Settings opcije se tiče samih podešavanja bilo koje aplikacije koje se nalazi na vašem telefonu.Kids Corner je novitet koji je dodat u Windows Phone 8. Ovo je zapravo dosta korisna stvar, ukoliko želite da date svom detetu telefon, a da ne brinete da će vam nešto sa telefona biti obrisano, ili ispremeštano, a možete podesiti da se na klasični početni ekran vraćate samo kada ukucate šifru. Ovo je zapravo poseban početni ekran, na koji vi možete dodavati određene aplikacije i igre, tačnije stvari za koje smatrate da su prikladne za vaše dete.Windows Phone 8 poseduje mogućnost unificirananja inbox-a za mailove, u kome možete dodati sve vaše naloge i prikazivati sve mailove na jednom mestu. Nekome će ovo možda delovati prenatrpano, pošto korisnici vole da imaju odvojene inbox-e za različite naloge, dok će drugima ovo biti veoma korisna stvar. Uostalom, čak i kada linkujete inbox-e postoji opcija da ih pogledate pojedinačno klikom na Folders opciju.

Kao i kod mailova, kod kalendara možete dodati više naloga, a događaje sa naloga obeležiti drugom bojom kako bi ih razlikovali. Možete odabrati pregled po mesecima, detaljnije sa satnicom u određenom danu, dobiti pregled podsetnika u tekstualnom stilu sa vremenom i imenom događaja, i slično. Alarm je prilično jednostavan, sa dodavanjem vremena, koliko će se puta ponavljati, koji zvuk će vas buditi i kako će se alarm zvati. Kalkulator je takođe jednostavan i prikazuje samo osnovne funkcije kada je telefon u portret režimu, ali ako ga okrenete u pejsažni režim, pojavljuju se i one malo naprednije funkcije.

Surfovanje na Nokia Lumia 920 modelu je veoma dobro iskustvo, kombinovanjem kvalitetnog ekrana visoke rezolucije, brzog hardvera i optimizacijom Internet Explorer pretraživača. Stranice koje smo otvarali su učitavane jako brzo, skrolovanje i zumiranje na njima je veoma tečno. Internet Explorer je urađen minimalistički. Status bar koji se nalazi u vrhu je sakriven dok surfujete, dok je dole URL bar uvek vidljiv, ali svejedno dobijate veliku površinu u kojoj se prikazuju stranice. . Rezulat koji smo dobili pokretanjem Sunspider benchmarka je iznosio 910 milisekundi, što je jako dobra vrednost, dok je rezultat Browsermark benchmarka bio 1789.

Ekran Nokia Lumia 920 modela pruža veoma dobar kvalitet prikaza. Radi se o 4.5-inčnom PureMotion HD+ IPS ekranu rezolucije 1280 x 768 piksela, tako da je prikaz veoma oštar sa svojih 332 piksela po inču. Pošto je reč o IPS tipu panela, uglovi gledanja ostaju veoma dobri. Dubina crne boje je veoma pristojna zbog ClearBack ekrana - ne na nivou Samoled ekrana, ali opet sasvim dobra. Zanimljivost kod ovog ekrana je da ga možete koristiti i preko rukavica zimi.Ugrađena Drive navigacija je itekako upotrebljiva na našim prostorima, u kojoj čak možete preuzeti glasovni fajl tako da GPS asistent priča na srpskom jeziku. Nokia mape su solidna alternativa Google mapama, ali nam je svakako nedostajalo više unetih objekata na, ovde smo zaticali tek po neki bitniji hotel, kafić ili slično.
Način na koji Windows Phone 8 barata sa porukama nam se dopada. U Messaging delu se ne nalaze samo SMS poruke, već takođe i poruke koje ste primili sa Windows Live-a i Facebook-a. Sve je smešteno na jednom mestu, što je dosta korisno. Poruke su podeljene u tredove, tako da možete započeti razgovor sa istom osobom putem klasičnog SMS-a ili Facebook-a, sve je uredno označeno odakle je koja poruka i sve to u istom prozoru.On screen tastatura kod ove platforme nam se veoma dopada. Ona je prostrana čak i u portret režimu, sa dovoljnim razmakom između tastera, i pružila nam je dosta tačan unos teksta. Ovde imate široku paletu simbola, predefinisanih simbolnih i grafičkih smajlija, kao i gomilu raznih drugih ikonica koje možete koristiti u porukama. Jedna stvar koja nedostaje ovde je haptic feedback, na koji smo navikli kod Androida, ali osim toga tastatura je veoma dobra.

Softver i utisci u radu, deo 2

Music + Videos sekcija koja vas vodi ka vašim pesmama prebačenim na telefon, video klipovima, ali takođe i ka Podcast opciji ukoliko ih dodate sa Store-a, i prečicu ka Store-u, radi lakšeg snalaženja. Prevlačenjem u levo dobijate History stranicu sa prethodno reprodukovanim sadržajem, bilo da je reč o video klipu ili pesmi. Zatim New stranica sadrži novi dodat materijal, prečicu ka Xbox Music Pass-u, i internet objašnjenju kako da dodajete nove stvari povezivanjem na računar. Muzička sekcija ređa vašu muziku abecedno po izvođačima, albumima, pesmama, plejlistama, i po žanrovima.Muzički plejer je minimalistički. Poseduje tri dugmeta - Previous, Play i Next, ispod ime grupe, albuma, i album art. Ispod ove sličice stoji ime pesme koju trenutno puštate, a ispod zasivljenim slovima naredne dve pesme. Ovde nema slajdera pomoću kojeg premotavate pesmu, nego morate zadržati prst na Previous ili Next dugmetu. Prebacivanje između pesama možete vršiti prevlačenjem u levo ili desno.Video plejeru pristupate direktno iz Music + Videos sekcije, reprodukovanjem nekog video fajla. On je prilično jednostavan i sadrži ime fajla, Previous, Play i Next dugmiće i slajder pomoću koga premotavate na željeni deo - sve to u delu koji pozivate ili sakrivate klikom na ekran. Podrška za video formate je solidna, ali izostaje podrška za MKV i prevode.Office dolazi besplatno uz svaki Windows Phone smartfon i veoma je upotrebljiv. Kroz njega možete pregledati i menjati vaše Excel, PowerPoint i Word fajlove, dodavati beleške, dobiti pristup Sky Drive-u, i Office 365 servisu.OneNote aplikacija je korisna za hvatanje beleški, i smatramo da je urađena prilično dobro jer možete da ih formatirate na razne načine. Na primer možete napraviti listu po brojevima, tačkama, obeležavati neke stavke drugom bojom, boldovati ih, itd. Možete napraviti i listu za kupovinu, sa stavkama koje možete da čekirate, a belešku možete okačiti kroz Sky Drive i tako je učiniti dostupnom sa više mesta ili uređaja.People hub-u pristupate direktno sa početnog ekrana, klikom na živu pločicu. Prvi tab unutar njega je imenik, tačnije pristup svim vašim kontaktima sa MSN-a, Facebooka, ili Google-a. Ako imate brojeve telefona na vašem Google nalogu, lako ih je sinhronizovati dodavanjem naloga kako bi bili prikazani u ovom tab-u. Snalaženje po početnim slovima je veoma lako - kliknite na početno slovo bilo kog kontakta i dobićete celu abecedu, iz koje birate slovo koje vam treba. What's new tab prikazuje novosti vaših kontakata, tačnije dešavanja sa njihovih Facebook naloga. U sledećem tabu imamo Rooms i Groups sekcije. Prva od njih služi da pozovete nekog u "sobu", kako bi sa njim delili kalendare, fotografije, beleške i  započinjali grupni chat. Druga je tu kako bi dodali vaše najbolje prijatelje i pratili informacije sa njihovih društvenih mreža, ili grupno im slali poruke.Phone aplikacija vam pre svega pokazuje istoriju primljenih ili propuštenih poziva. Kako bi ste otkucali broj i pozvali nekog, potrebno je kliknuti na malu ikonicu brojčanika, nakon čega će vam se prikazati jednostavan interfejs sa brojevima, call i save opcijama. Ovde su takođe prisutne prečice ka imeniku i govornoj pošti.Baratanje fotografijama se obavlja iz Photos hub-a. U njemu možete videti sekcije kao što su fotografije napravljene kamerom, albume na telefonu i online albume sa Facebook-a, omiljene fotke, albume i pojedinačne fotke vaših prijatelja na Facebooka, i slične mogućnosti.Store - mesto kroz koje preuzimate aplikacije za vaš smarfon poseduje preko 100 hiljada aplikacija, ali iako je to veoma solidna cifra, nije na nivou na kojem je trenutno Android ili iOS. Store je podeljen u četiri sekcije - Nokia collection, Apps, Games i Music. Na ovom ekranu se takođe izlistava još jedna opcija a to je koliko update-ova trenutno postoji za vaše aplikacije. Klikom na neku aplikaciju, možete pročitati kratak opis, videti sa koliko zvezdica je ocenjena, pročitati iskustva korisnika ili videti njen screenshot. Aplikacije su podeljene u šest glavnih sekcija, Top Free, Top Paid, Collections, New + Rising, Best-rated i Picks for you, tu su i promovisane aplikacije, dok postoji i još više kategorija koje će vam pomoći da pronađete ono što vas zanima.
Games sekcija je slično podeljena kao Apps i pre nego što kupite neku aplikaciju, možete da preuzmete njen Trial, kako bi videli da li vam se dopada. Music sekcija vam dozvoljava da kupite albume ili pojedinačne pesme raznih izvođača. Podeljena je u New Releases, Top Albums i Top Artists, ali takođe možete i dobiti listu po žanrovima ili promovisane izvođače i njihove albume. Pre nego što se odlučite da kupite pesmu, možete dobiti njen pregled od 30 sekundi, ali ako imate Zune pretplatu koja košta 10 dolara mesečno, možete strimovati celu pesmu ili je preuzeti na vaš telefon.


 


Baterija nam je sa osvetljenošću ekrana postavljenom na maksimum trajala oko pet sati neprekidnog korišćenja. Opterećenje telefona se sastojalo od surfovanja internetom, šetanjem po interfejsu i aplikacijama, kraćim periodom slušanja muzike, fotografisanja, itd. Faktički, opteretili smo telefon realnim korišćenjem i svakako smo zadovoljni vekom trajanja koje smo izvukli iz baterije kapaciteta 2000 mAh.


Kamera

Nokia Lumia 920 poseduje kameru sa senzorom rezolucije 8 megapiksela, koja je sposobna za pravljenje video materijala u 1080p rezoluciji. Treba istaći da je kod ovog modela dosta bitna i optička stabilizacija koju poseduje. Lumia 920 je jedan od retkih telefona koji poseduje hardversko dugme za hvatanje fotografije, koje jako retko srećemo na Android modelima, i preko kojeg direktno možete pristupiti aplikaciji za fotografisanje. Aplikacija za kameru poseduje minimalistički korisnički interfejs, i sa desne strane možete naći opciju podešavanja, i četiri dugmeta - Video, Front facing camera, Flash i Lenses. U podešavanjima fotografija možete naći razne efekte, promeniti rezoluciju fotografija, balans bele boje, ekspoziciju, kontrast, saturaciju, oštrinu, ISO vrednosti i detekciju lica.Ponovićemo koliko je prava optička stabilizacija velika stvar u kamerama mobilnih telefona. Šta ovo vama konkretno znači? Pa recimo da pravite fotografiju sa dužom ekspozicijom jer je nivo ambijentalnog osvetljenja nizak. Tu je krucijalno da držite telefon jako mirno kako one ne bi ispale mutne, ali kod Lumia 920 modela postoji žiroskop koji koriguje vaše pomeranje ruke i tako fotografiju ostavlja oštrom. Optička stabilizacija je takođe dosta bitna i kod snimanja video klipova. Drugi bitan deo kamere je f/2.0 otvor koji u kombinaciji sa optičkom stabilizacijom pruža veoma dobre noćne fotografije.Kvalitet fotografija ovde dakle moramo podeliti u dve kategorije - dnevne i noćne fotografije. Što se tiče fotografija koje smo napravili tokom dana, možemo reći da nismo skroz zadovoljni rezultatima koje smo dobijali, ali da su fotke u krajnjem slučaju bile potpuno solidne. Ovo svakako nisu najkvalitetnije fotke, jer iako ova kamera pruža veoma solidan nivo detalja, imali smo dosta problema sa balansom bele boje. Pravljenjem dve fotografije zaredom se često dobijaju različiti rezultati, recimo jedna fotka bude dosta plavičasta, dok druga bude normalna. Šum je u njima na niskom nivou ali je ipak primetan. Noćne fotografije su ipak ono gde Lumia 920 ima veoma dobre rezultate, ali iako su fotke u mračnim uslovima svetlije od konkurencije, balans bele boje je često pogrešan. Možete pogledati i sami i uveriti se. 


Semplovi dnevnih fotografija:
 

Zaključak

Nokia je uspela da se podigne iz pepela i napokon posluje u plusu, ponudivši tržištu Windows Phone 8 Lumia smartfone, koji su po izveštajima bili dosta traženi tokom četvrtog kvartala prethodne godine. Možemo razumeti i zašto, jer je Nokia ovde napravila zaista dobar WP8 telefon. Pre svega, PureMotionHD+ ekran dijagonale 4.5-inča nudi prilično dobar prikaz, a rezolucija od 1280 x 768 piksela na ovoj dijagonali čini stvari veoma oštrim. Hardver ovog telefona nije najmoćniji na tržištu, ali je svejedno i dalje snažan, pogotovo za Windows Phone 8 operativni sistem, koji ne traži četvorojezgarne procesore i 2GB RAM-a da bi radio veoma glatko. Dizajn telefona je zanimljiv i kvaliet izrade je veoma dobar, ali imamo zamerku na samu veličinu telefona u odnosu na njegovu dijagonalu ekrana, a pogotovo na njegovu veliku težinu od 185 grama.Jedna od prepreka koja neće svima biti toliko bitna je nedostatak microSD slota za proširenje memorije. Iskreno, ako ne držite sve i svašta od muzike i filmova na telefonu, smatramo da je 32 GB prostora sasvim dovoljno. Nokia baca fokus na ugrađenu optičku stabilizaciju u ovaj model, koja u kombinaciji sa f/2.0 otvorom nudi veoma dobre rezultate u noćnoj fotografiji. Ipak, kamera nije toliko dobra, jer ima problema sa balansom bele boje, koje fotke često čini dosta plavičastim.

Performanse telefona su dosta dobre, jer dvojezgarni Snapdragon S4, Adreno 225 i optimizovani Windows Phone 8 čine upotrebu ovog telefona dosta glatkom. Lumia 920 je dobar smartfon, opet sa svojim nekim manama, mada nema telefona koji je savršen. WP8 je zanimljiva platforma, a smatramo da vam Lumia 920 može ponuditi veoma dobro iskustvo u njenom korišćenju... 


Prednosti

- Dosta dobar kvalitet izrade
- Dobar prikaz i oštrina PureMotionHD+ IPS ekrana
- Performanse u realnom korišćenju su veoma dobre
- Optička stabilizacija
- Dobri rezultati kamere u polju noćne fotografije
- Windows Phone 8 je interesantna platforma

Mane

- Telefon je prilično težak
- Nedostatak microSD slota
- Kamera često maši balans bele boje


1 din - 57.960 din u zavisnosti od Telenor paketa

Uređaj na test ustupio Telenor.
 

ivanisevic Novi član postova: 8
Koja mi je realna vrednost L920, stara godinu dana, jos godinu garancije imam, stanje perfektno.
vova Novi član postova: 10
Citiram korisnika: kalin62moze jedna informacija , nokia lumia L 820 polovna kosta oko 100 ev , el to dobra kupovina ili ima neke mane , neznam zasto toliko jeftina ili neka preporuka do 100-150 ev bitno prednja kamera skype , viber, whatsapp ,,,,
za 820...ja sam koristio L520, supruga 820. Onda je ona dobila 1320, a ja iako sam se vodio mislju da u pocetku prodam ovu zutu 820 - na kraju je ostala kod mene OK je telefon. Meni licno smeta (iako bas volim sto je zuta - na 820 je ta zuta plastika sjajna, koja definitivno "kliza" u ruci (ili je meni posle matirane 520 period navikavanja duzi). Nije pero lagan tel. Medjutim, glance ima (ako ti je to bitno), sasvim ok kameru i generalno ja nisam primetio nikakve probleme u radu. Da li je dobra kupovina ili ne ne znam, ali mislim da ga najvise "kolje" to sto se izredjalo dosta novijih modela i odavno nije u nekom centru interesovanja ko gleda lumie.
rotkod Član postova: 3251
Zavisi kojom maskom... Originalna i nillkin... Izgledaju perfektno...!!!
Baci pogled...
Ja sam koristio na L920 Nokia CC-1043, imao sam u crnoj, crvenoj, plavoj i žutoj boji...
--- link ---
--- link ---
--- link ---
--- link ---
--- link ---
--- link ---
Nilllkin... Kod nas košta, u 3G, crna, 9€ i ide folija u kompletu...
--- link ---
https://www.youtube.com/watch?v=Bdom15JUhRM
StDzoni Član postova: 222
Sa maskom su odvratni...
Boris Lozac Član postova: 20800
Da potpuno je neizvodljivo, niko na svetu ga ne nosi bez maske. Evo moj burazer ne moze da hoda i prica u isto vreme jer ne moze da se koncentrise na razgovor koliko mu kliza telefon. Ne znam zasto uopste dolaze telefoni ovako goli na trziste, u standardnu opremu bi uvek trebalo da ide i neka gumena maska, ne samo sto se ne kliza, vec 5 puta bolje izgleda telefon sa maskom, pogotovo ova odvratna 925-ica.

Test: HTC One

Test: Prestigio MultiPhone 4500 DUO i 5000 DUO

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109