Greška

Došlo je do greške.

Test: Nokia 5.4 (Video)

02.03.2021 12:32 | 0 Mobile
Test: Nokia 5.4 (Video)

Nakon duže pauze, ponovo se na našem testu našao jedan Nokia telefon. Serija 5, četvrta generacija... telefon cenovne klase "dvesta i neki evro" ima ne baš tako lak zadatak da se nametne u oštoj konkurenciji. Ima li neke svoje, posebne adute?

Kada dobrom delu korisnika mobilnih telefona na ovim našim prostorima pomenete ime Nokia, dobra je šansa da ga udari nostalgija, kao da ste mu pomenuli prvi poljubac ili Golfa dvojku.
 
 
U jednom trenutku, Nokia je imala preko 100.000 zaposlenih i bila neprikosnoveni lider u mobilnom svetu, praktično postavljala standard svakim novim modelom, koje smo sa nestrpljenjem očekivali. Sada su vremena ipak drugačija i Nokia, tačnije HMD koji ovo ime poseduje, nije uspela da izađe na put stare slave – već se fokusirala na proizvode srednje klase.
 
Pokušaji da se napravi nešto konkretnije nisu baš slavno prošli ali moramo priznati da novi Nokia modeli na trenutke imaju nešto tog originalnog šmeka i da oni koji su kompaniju voleli zbog toga i dalje imaju razloga da makar pogledaju šta to novo Nokia predstavlja svake godine.

Karakteristike

Nama je nakon dužeg vremena na test pristigao jedan svež Nokia model sa oznakom 5.4, koji je objavljen par dana pred kraj 2020. a u prodaju krenuo početkom februara i koji pripada kategoriji povoljnih telefona sa najavljenom cenom od oko 210€, tačnije 25.000 dinara. 
 
nokiaa1s.jpg
 
Rećićemo odmah - izgled ovog telefona nije nalik nekim drugim telefonima u ovoj klasi, što je upravo ono što i očekujemo od ovog proizvođača. Da li je lepši od ostalih zavisiće od ukusa, ali se definitivno razlikuje od pretežno jednobojnih modela sa eventualnim gradijentom i kvadratnim sistemom kamera koji dominiraju ovom klasom. Što se veličine i oblika tiče, Nokia 5.4 je relativno zgodan telefon za današnje standarde, dovoljno tanak i bez tendencije da klizi u ruci.
 
Poleđina Nokie 5.4 je izrađena od plastike, a ispod glatkog ravnog sloja se nalazi tekstura koja ovom modelu daje efekat dubine, prelivanje svetla i blagu promenu boje zavisno od toga pod kojim uglom svetlo pada na površinu, što izgleda efektno.
 
nokiaa2s.jpg
 
Telefon je dostupan u dve boje, Polar Night i Dusk, što mu u prevodu sa marketinškog jezika dođu plava i ljubičasta, a na našem testu se našla plava varijanta. Druga vizuelna karakteristika ovog modela je i sistem kamera, koji je umesto uobičajenog pravougaonog oblika ovde u vidu kruga unutar koga se nalaze sočiva četiri kamere, a koji je blago izbočen u odnosu na telo telefona. Levo od njega je LED blic, dok se tik ispod, između sistema kamera i Nokia logotipa nalazi klasični kružni čitač otiska prsta. Ovaj senzor nije šampion brzine, mada uglavnom radi korektno, iako ga je usled činjenice da je jedva malo udubljen u odnosu na poleđinu telefona malo teže napipati onako na slepo. Čitač doduše pored otključavanja ima i funkciju pozivanja menija sa notifikacijama i brzim podešavanjima, prevlačenjem prsta ka dole preko senzora, što je vrlo praktičan detalj, a šteta je što i prevlačenje levo-desno nije implementirano za neke dodatne funkcije. 
 
nokiaa3s.jpg
 
Što se okvira tiče, on je čini se takođe od plastike, istina čvrste, a duž njega zatičemo uobičajene tastere za uključivanje i kontrolu zvuka na desnoj strani, Google assistant taster na levoj koji čini se postaje standardna karakteristika modela koji preferiraju čisto Android iskustvo, kao i Dual Sim slot pune veličine u koji staju dve SIM kartice i jedna microSD istovremeno.
 
Na gornjoj ivici zatičemo 3.5mm konektor za slušalice i jedan mikrofon, dok se drugi nalazi na donjoj strani zajedno sa otvorom za mono zvučnik i USB Type-C konektorom.
 
nokiaa4s.jpg
 
Na prednjoj strani, smešten u ne baš najtanjem, ali sasvim korektnom okviru za ovu klasu, je tu IPS ekran od 6.39”, sa kružnim izrezom selfi kamere u gornjem levom uglu. Ekran je rezolucije 720 x 1560 piksela, rekli bismo uobičajene za ovu cenu i veličinu ekrana, sa maksimalnom izmerenom svetlinom od 408.5 nita. Stekli smo utisak doduše da automatsko podešavanje svetline na ovom modelu ume da bude previše agresivno, odnosno tamno, pa smo često ili pojačavali svetlo ili isključivali ovu funkciju kako bi ekran bio propisno vidljiv.

Hardver i softver

Ono što će vas dočekati na ekranu je praktično vanila, odnosno čisto Android 10 iskustvo, kakvo smo videli i na dva nedavno testirana Motorola G9 modela, sa specifičnim interfejsom bez klasična tri tastera u dnu ekrana, u kome se praktično sve obavlja prevlačenjem prstom odozdo za početni ekran ili pozivanje liste aplikacija ukoliko malo zadržite prst, ili levo i desno za menjanje između aktivnih aplikacija. Ako vam se ovakav način kontrole dopada, a rekli smo već, zaista nije teško navići se, razmislite možda o tome da skinete zaštitnu foliju sa ekrana koja dolazi fabrički, jer ima prilično grube ivice. Oni koji ipak više vole klasičan interfejs naravno mogu izabrati i njega u podešavanjima telefona.
 
nokiaa5s.jpg
 
U svakom slučaju, naš utisak je da u ovoj klasi povoljnijih uređaja ova čista Android varijanta jeste dobra ideja, jer izgleda rafiniranije nego razni pokušaji sopstvenih interfejsa nekih od kompanija čiji dizajneri imaju vrlo upitan osećaj estetike. Što se kaže, ako ne umeš bolje, bolje ostavi kako jeste. Dodatna prednost su i garantovane dve godine dobijanja novih verzija i sigurnosnih ažuriranja Androida, što svakako nije zanemarljivo.
 
Sam interfejs inače sasvim lepo funkcioniše, zahvaljujući dobro poznatom Snapdragon 662 chipsetu sa Adreno 610 grafikom i u ovom slučaju 4GB RAM-a, mada ovaj model postoji i u verziji sa 6GB RAM-a. Skladišne memorije je 64GB, a postoji i verzija sa 128GB, koja interesantno nema svoju verziju sa 6GB RAM-a, pa treba obratiti pažnju ako tražite najbolju opciju. 
 
nokiaa6s.jpg
 
Performanse ovog hardvera su sasvim korektne za većinu zadataka, a kada je gaming u pitanju, nisu spektakularne, ali je i zahtevnije igre moguće igrati, istina sa nešto nižim kvalitetom grafike i frame rate-om. Zahvaljujući naravno I nezahtevnoj rezoluciji u ovoj klasi postoje i bolja rešenja, ali je Snapdragon ipak ime koje zvuči bolje na papiru, pa je jasno zbog čega se proizvođači odlučuju za ovakva rešenja.
 
Qualcomm ima reputaciju energetski efikasnih rešenja, a konkretan chipset je u ovom slučaju uparen sa baterijom od, pa danas možemo reći skromnih 4000mAh, koja je u našem testu omogućila telefonu da desetočasovnu Youtube reprodukciju sa 50% osvetljenjem ekrana završi sa svega 31% preostalog kapaciteta, što nije neki impresivan rezultat, ali je dovoljan za celodnevnu upotrebu, prosečnom korisniku. Ako ste jedan od onih baš zahtevnih, možda ovo nije telefon za vas. A ni brzina punjenja nije baš impresivna – svega 10W, tako da ostaje samo da primetimo da ni veličina baterije niti punjač nisu promenjeni u odnosu na model 5.3 od prošlog proleća.

Kamere

Kada su kamere u pitanju, Nokia 5.4 ne odstupa previše od onoga što zatičemo u ovoj klasi na većini modela već duži vremenski period. Čak možemo reći da pomalo i kaska. Glavni senzor je 48 MP sa otvorom blende od  f/1.8, a pored njega su tu još i ultraširoki, doduše od samo 5 MP, kao i 2 MP macro i 2 MP senzor dubine.
 
snokia1s.jpg
 
snokia2s.jpg
 
Glavni senzor je u stanju da pruži sasvim korektne dnevne fotografije, a kako je tokom testiranja vreme u Beogradu bilo ne baš idealno, rekli bismo da se telefon i u takvim, malo otežanim uslovima sasvim lepo snašao. Što je bilo više dnevnog svetla, to je i nivo detalja i kolorit bio bolji, pa ne sumnjamo da bi po nekom lepom danu ovaj telefon hvatao vrlo lepe fotografije.
 
HDR mod, koji naravno možete i deaktivirati, je imao sklonost da u pokušaju hvatanja širokog dinamičkog opsega malo pojača šum u tamnijim delovima scene, ali je ukupno glavna kamera vrlo upotrebljiva. Ono gde smo naročito bili iznenađeni je što su rezultati noću bili prilično dobri, kako sa upotrebom noćnog moda, tako i bez njega, a utisak je i da procesiranje slike bolje radi u noćnom modu nego u dnevnom HDR, pa će vam Nokia 5.4 omogućiti da uhvatite vrlo upotrebljive noćne fotografije. 
 
snokia3s.jpg 
snokia4s.jpg
 
Za razliku od glavnog senzora, ultraširoki od 5MP nudi značajno manje detalja i mekšu sliku, kao i nešto drugačiji kolorit, sa toplijim balansom bele, ali manjim zasićenjem boja i kontrastom, pa iako nekad može da posluži, naša preporuka je da koristite glavni kad god je to moguće. Kako razlika u širini i nije baš tolika, bolje je prošetati desetak metara i napraviti znatno bolju fotografiju. Nivo šuma u HDR modu je na ovom senzoru još primetniji, a noćne fotografije su već dovoljno mutne da možemo reći da ovaj senzor nije za slikanje noću. 
 
Macro senzor od 2MP takođe nije oduševio, jer je za razliku od nekih dobrih macro kamera u klasi, sa ovim znatno teže napraviti upotrebljivu macro fotografiju. Fiksni fokus od 4cm bez softverske asistencije u poboljšanju detalja, kao i nemogućnost aktivacije blica u macro modu znače da će biti potrebno dosta svetla, kao i truda oko pozicioniranja kako biste napravili oštru i jasnu fotografiju. 
 
snokia5s.jpg 
snokia6s.jpg
 
Poslednji senzor je 2MP senzor dubine, koji je tu radi asistencije glavnom, mahom u portret modu. Kvalitet prednje kamere je okej, ali smo stekli utisak da je oštrina nešto slabija nego na nekim drugim 16MP selfi kamerama koje smo imali prilike da vidimo. 
 
Što se video snimanja tiče, poput drugih Snapdragon baziranih modela, Nokia 5.4 nudi Full HD, ali ne i 4K rezoluciju, što je ujedno i najveća zamerka koju imamo. Neke specifikacije kažu da ima 4K ali iskustvo sa testa je drugačije, jednostavno – nema ga. Prava šteta, jer čini se da sama kamera ima potencijala, koji je ograničen maksimalnom rezolucijom. Poput fotografija, i video snimci sa glavne kamere su upotrebljivi kako danju, tako i noću, a ono što nas je najviše impresioniralo je Cinema mod, koji snima u širokom 21:9 formatu i sa 24 slike u sekundi, što daje filmski izgled klipovima i radi veoma dobro. 
 
snokia7s.jpg
 
snokia8s.jpg
 
Ovaj mod snima fajlove sa solidnim 50mbps bitrate-om, a pruža i manuelna podešavanja ISO osetljivosti, shutter-a, balansa bele, fokusa i kompenzacije ekspozicije, pa će onima koji vole da eksperimentišu ponuditi vrlo zanimljiv alat za pravljenje lepih snimaka. U ovom modu i stabilizacija radi zaista dobro, a zanimljiv detalj su i filteri koji menjaju izgled videa i daju neki specifičan šmek.
 
Cinema mod nam se toliko dopao da bismo jako voleli da vidimo kako bi radio na nekom pravom flagship modelu, sa npr. senzorom od 108MP i snažnijim procesorom sposobnim za 4K snimanje. Ko zna, možda nam Nokia i ispuni želju. Bio bi red da se odvaže na takav korak.
 
snokia9s.jpg
 
snokia10s.jpg

Zaključak

U svakom slučaju, za očekivanih 210€ koliko bi trebala biti cena Nokie 5.4 na domaćem tržištu jer nismo je nigde trenutno videli na stanju, dobija se jedan lep i upotrebljiv telefon. I da, konkurencija u ovoj klasi je brojna, pa ima modela koji u određenom pogledu nude više, bila to bolja kamera, bolja baterija, jači čipset ili nešto drugo, ali i Nokia ima svojih aduta, najpre u tom dizajnerskom identitetu, ali i činjenici da koristi čisti Android, pa i pomenutim kamera modom koji je prilično unikatan detalj koji će nekome možda biti upravo stvar koja će prevagnuti.
 
 
Naročito ako se osećate nostalgično, jer stara ljubav zaborava nema, a Nokia je ipak bila prva “telefonska” ljubav mnogih korisnika. Za one koji još uvek ne veruju dovoljno brendovima nastalim u poslednjih par godina, ne zanimaju ih impresivne specifikacije na papiru već veruju nekom svom unutrašnjem osećaju i potrebi da poseduju telefon zvučnog imena, Nokia 5.4 biće sasvim korektan izbor.
___________________________________________

Test: Motorola G9 Power (Video)

Test: Mi 11 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109