Greška

Došlo je do greške.

Test: Nokia 5.3 (Video)

24.07.2020 13:13 | 2 Mobile
Test: Nokia 5.3 (Video)

Jedan vrlo solidan model kompanije Nokia u cenovnom rangu od oko dve stotine evra. Evidentan je pokušaj da se telefon liši nekih osobina kako bi cenovno bio konkurentan - ali bez obzira na sve, model 5.3 bismo ocenili vrlo dobrom ocenom.

Dok se proizvođači širom sveta trude da što više zakomplikuju nazive svojih modela, sa različitim nazivima serija, Nokia se odlučila za potpuno drugačiji pristup, čemu svedoči oznaka modela koji nam je sveže pristigao na test – 5.3.

Skriveni šarm

I moramo da kažemo, iako ova Nokia, nije ona Nokia koja je krojila sudbine pametnih telefona početkom ovog milenijuma, njihovi telefoni i dalje imaju neki specifičan šarm, bez obzira na cenovni rang u kojem se nalaze. Primera radi model koji vam danas predstavljamo se prodaje za dinar ispod 25.000 dinara, i za te novce ima svašta nešto da vam kaže.
 
nokia1s.jpg
 
Uopšteno govoreći, u kategoriji pristupačnih pametnih telefona postaje prilično veliki gužvanjac u kojem profitiraju krajnji korisnici, jer za pristojne novce mogu pazariti ozbiljno dobar telefon. Naravno, ovo pod uslovom da niste zagriženi gejmer ili prosečan Balkanac kojem je najnoviji telefon bitniji i od toga šta sutra ima za večeru – onda vam nema pomoći.

Lepo upakovan telefon

Za sve ostale, imamo odlične vesti, Nokia je usred globalne pandemije predstavila odličan telefon, jer bilo pandemije ili ne ljudi moraju da komuniciraju, prave selfije i kače storije na Instagram. Novom Nokijom 5.3 biće zadovoljni i oni koji vole da pogledaju pokoji video na YouTube, pre svega zbog blago zakrivljenog 6,55-inčnog ekrana koji omogućava udobno gledanje sadržaja. Prava šteta je što mu rezolucija nije otišla dalje od 1600x720 piksela, ali smo sigurni da to direktno ima veze sa cenom po kojoj se ovaj telefon prodaje. Lepo zaobljen ekran po svim ivicama prati dizajn kućišta, koje je ekstremno minimalističko. Još kada tome dodate da smo na test dobili crni model, stvari postaju ekstremnije. Nokia se potrudila da sve bude elegantno i svedeno, a opet sa ukusom i dopadljivo. I za to od nas čista petica. Nokia 5.3 se neće previše isticati u masi drugih telefona, ali joj to nije ni ideja, baš naprotiv.

Dizajnerski dragulj

Ono što odaje prirodu kategorije u kojoj se nalazi ovaj model je plastično kućište, ali je materijal koji Nokia koristi za svaku pohvalu, jer i posle dve nedelje korišćenja bez ikakve zaštite nismo videli niti jednu ogrebotinu na leđima ovog uređaja. Zadnja strana Nokia 5.3 modela je u stvari prilično dosadna. Mat crna plastika je narušena vertikalnim srebrnim Nokia logotipom, senzorom otiska prsta i kružnim kućištem kamere. Za sve gledaoce sa OCD poremećajem u publici, sve je savršeno centrirano i izbalansirano. Ono što nam i dalje nije jasno je zbog čega i HMD stavlja gomilu teksta na dnu telefona sa informacijama koje ne bi trebale da budu nigde sem na boku kutije u kojoj telefon dolazi. Međutim, ni ovo nije stvar koju ne možete oprostiti.
 
nokia2s.jpg
 
Svi konektori, tasteri i portovi su na manje-više očekivanim mestima. 3,5 mm džek je gore sa jednim mikrofonom, a USB C port i rešetkica zvučnika su dole sa drugim mikrofonom. Tasteri za uključivanje/isključivanje i kontrolu glasnoće su desno, dok su na suprotnoj strani taster Google asistenta, kojem se ne može dodeliti druga funkcija i fiokica za dve nano SIM i jednu micro SD karticu.
 
S obzirom na svoje dimenzije, Nokia 5.3 nije previše težak telefon i lepo leži u ruci, pre svega zbog tipa plastike od koje je napravljeno kućište. Svidelo nam se i što je Nokia implementirala lampicu obaveštenja u Power taster, koji diskretno svetli skoro celom svojom dužinom.
 
nokia3s.jpg
 
Ekran ovog telefona po rezoluciji spada u cenovnu kategoriju kojoj pripada. Sa 720p+ rezolucijom Nokia 5.3 se ne može pohvaliti velikom gustinom piksela po inču, a ni svetlina mu nije baš najjača strana. IPS panel omogućava preciznu reprodukciju boja i nešto mirnije tonove, ali je refleksija problematična i ume da pravi probleme po jako sunčanom danu. Okviri ekrana su primetni, ali deluju prirodno uklopljeni u minimalistički dizajn telefona, tako da vam neće previše smetati. Prednja kamera je izvedena u vidu suze, na sredini ekrana i stvar je ličnog stava da li je ovo dobro rešenje ili ne. Ako vam zasmeta, uvek je možete zameniti potpuno crnom trakom sa obaveštenjima. Gorilla Glass 3 je nešto što se ne viđa često u ovom cenovnom rangu, pa pozdravljamo odluku kompanije HMD da implementira ovaj zaštitni sloj koji se lepo bori sa sitnim ogrebotinama sitniša iz džepa.
 
Telefon možete otključati senzorom sa zadnje strane, koji je precizan, ali nije neki brzinski šampion, kao i detekcijom lica, koja će vam često dosađivati da nije detektovala celo lice u kadru i slično, pa je topla preporuka da koristite i jedan i drugi sistem, pa ko prvi upali.

Pet kamera za svaki dan

Sa četiri kamere na zadnjoj strani Nokia 5.3 podseća ne nekolicinu nedavno testiranih modela, a kako se radi o 13+5+2+2 MP glavnom, ultra širokom, makro i senzoru dubine, jasno vam je da je ovo omiljeni izbor kamera u nižoj cenovnoj kategoriji. Sa ultra širokim sočivom i zasebnom makro kamerom imate priličnu slobodu da se igrate fotografisanja, a implementirana video podrška za 4K je došla kao veoma prijatno iznenađenje.
 
nokia4s.jpg
 
Glavni senzor od 13 MP smešten je gore levo, a otvor blende od f/1.8 zaista nismo očekivali u ovom cenovnom rangu. Detalja ima prilično, a zahvaljujući velikoj blendi ISO ostaje na niskom nivou, pa šuma nema ni u najtamnijim delovima kadra. Boje su dosta dobro reprodukovane, a oštrina je dobra, iako je vidna naknadna obrada slike, takozvani post processing. Dinamika kadra nije loša, a kontrast je malo izraženiji, pa slike deluju nešto tamnije nego uživo. Sve u svemu, za ovu cenovnu kategoriju, više nego dobre performanse.
 
U slabijim svetlosnim uslovima kamera uspeva da iskontroliše šum i oštrinu kada ste mirne ruke. Boje su iznenađujuće dobre, a veliki otvor blende upija svo svetlo koje mu je na raspolaganju. Noćni režim znatno pomaže kada uslovi nisu dobri, i uz malo zrnastiju sliku uspeva da oštro prikaže većinu elemenata kadra, pa je topla preporuka da ga koristite kada god hoćete da slikate statične objekte u lošijim svetlosnim uslovima.
 
slika1s_1.jpg
 
slika2s_1.jpg
 
Od ultra-širokougaonog sočiva nismo očekivali previše pre svega zbog ograničene rezolucije. Ipak mali 13 mm senzor solidno radi svoj posao dokle god mu date dovoljno svetla. Geometrija se gubi ka ivicama kadra, ali ćemo to oprostiti zbog sveukupno dobrih performansi. Očekivano je manje detalja nego kada koristite glavnu kameru, a slika vuče ka toplijim tonovima praveći različit kolorit od onoga što vidite golim okom i onoga što kamera telefona beleži kroz ovaj senzor. Ipak, i kada sagledate sve mane, s obzirom na rezoluciju, ova širokougaona kamera će itekako dobro doći kada bude bilo potrebno da se kadar dodatno „raširi“.
 
Ovaj senzor jednostavno nema šta da trži među fotografijama u slabim svetlosnim uslovima. Iako je žižna daljina korektnih f/2.4, 5 MP i priroda ovog senzora daju mutne i tamne slike. Stoga toplo preporučujemo da ako nešto ne može da vam stane u kadar po mraku, bolje da se odmaknete nazad i ponovo kadrirate nego da koristite ultra-široku kameru.
 
Makro senzor je sve češći gost na telefonima srednje i niže klase, posebno jer ova sočiva ne zahtevaju moćni senzor, s obzirom na prirodu posla koji obavljaju. Fiksni fokus i osrednji ekran telefona donekle otežavaju određivanje razdaljine u kojoj je objekat koji slikate dovoljno oštar, pa je potrebno malo gimnastike dok ne uđete u štos. Niža rezolucija ekrana će umeti da vas prevari da pomislite da su neke fotografije oštre – do trenutka dok ih ne prebacite na računar. Kao što smo već navikli sa makro senzorima, svetlo je ekstremno bitan faktor, pa se potrudite da ga ima što više, kako biste dobili oštru i jasnu sliku.
 
slika3s_1.jpg
 
slika4s_1.jpg
 
slika5s_1.jpg
 
slika6s_1.jpg
 
slika7s_1.jpg
 
slika8s_1.jpg
 
slika9s_1.jpg
 
 slika10s_1.jpg
 
 
 

4K video

Pomenuti 4K video je jedno od najprijatnijih iznenađenja kod ovog modela. Iako je moguće snimati ga sa sva tri senzora (u svojim rezolucijama) preporučujemo da uvek koristite glavni senzor jer su rezultati daleko najbolji. Snimci su dobro, oštri i blago žućkasti, a nedostatak bilo kakve stabilizacije će rezultovati vrlo jasnim informacijama o svakom vašem koraku, koje će se verno preneti na snimak. Naravno, kao što to uvek radimo, snimak iz ruke, koji je najzahtevniji režim rada svake kamere, otkriva probleme ovog sistema. Usled detekcije svih pokreta tela, fokus ima tendenciju da luta po kadru, ali samo na trenutke, dok se ponovo ne vrati na pravo mesto. Naravno ukoliko imate stativ, nećete imati nijedan od pomenutih problema, a primetićete da je slika oštra sa korektnom dinamikom preslikanom sa režima fotografisanja.
 
Selfi kamera ima više megapiksela nego ultra široki i makro senzor zajedno i pravi dobre fotografije. Boje su pravilno detektovane, dinamika kadra je dobra, a oštrina i detaljnost na visokom nivou. Portretni režim je dobrodošla opcija, ali kako softverski algoritam određuje dubinu elemenata kosa će i dalje ostati prava enigma za ovog mališana. I ovde važi ona stara fotografska izreka: koliko svetla – toliko muzike.

Snapdragon 665

Iza svega ovoga nalazi se odličan Snapdragon 665 čipset sa modernih 8 jezgara iz Cortex A73 i A53 porodica. Brzine se kreću do maksimalnih 2 GHz, odnosno 1,8 GHz za A53 jezgra. Memorijski kontroler je dvokanalni i podržava LPDDR4 memoriju, a čipset obezbeđuje i AC WiFi na dve frekvencije, Bluetooth 5 i Adreno 610 GPU. S obzirom na neveliku rezoluciju ekrana odlična Adreno 610 grafika bez obzira izlazi na kraj sa novijim igrama, pa je ovo vest koja će obradovati korisnike koji vole da se opuste uz poneku igru.
 
CPUZs.png
 
Verzija koja je nama stigla na test ima 4 GB sistemske i 64 GB skladišne memorije, a postoje i verzije sa 3 i 6 GB memorije. S obzirom na performanse sistema i utiske u radu 4 GB RAM-a je vrlo odmerena količina sa kojom će sistem lako izaći na kraj sa čistom verzijom Android 10 operativnog sistema. Kako Nokia 5.3 pripada Android One porodici uređaja, to, pored čiste verzije OS-a znači i najmanje dve godine najsvežijih apdejtova i Android 11 i 12 podršku.

Android One

Pripadnost Android One porodici nije toliko česta i to je trenutno najbliže nekadašnjim Nexus telefonima što možete prići. Ovo znači i čisto Android iskustvo sa svim ažuriranjima koja prvo dolaze do vas, pa onda do svih drugih.
 
Sa Android 10 okruženjem u svojoj osnovnoj verziji smo se već nekoliko puta sreli kod modela koji se trude da ne menjaju previše jednu od najboljih verzija Android operativnog sistema koja je videla svetlo dana.
 
Sistems.png
 
Tu je i podrška za popularni tamni režim, a prepoznaćete izgled kontakata, dela sa obaveštenjima i fioku za aplikacije. Opcije prečica u delu sa obaveštenjima su grupisane u po maksimalno devet, a zupčanik kojim se dolazi do podešavanja i regulaciju jačine svetla otkrivate tek kada proširite ceo meni.
 
Dials.png
 
Veličina prikaza i fonta se mogu prilagođavati u četiri odnosno u pet koraka, pa će i oni koji slabije vide moći da ukrupne prikaz prema svojim željama.
 
Sizes.png
 
Ono što je jako interesantno je da sa svakom novom generacijom, količina opcija koja je na raspolaganju korisniku kroz OS podršku sve veća. Ovo znači i punu podršku gestovima i navigacijom koja funkcioniše odlično. Kada su gestovi u pitanju, Nokia 5.3 podržava skoro sve što vam može pasti na pamet, od otvaranja trake sa obaveštenjima preko senzora otiska prsta, brzog otvaranja kamere preko power tastera, brza aktivacija vibracija, okretanje ekrana na dole za utišavanje, utišavanje prilikom podizanja telefona…
 
 
Gest1s.png
 
Jako nam se svidela i mogućnost podešavanja osetljivosti navigacije gestovima, koju nismo videli i na mnogo skupljim telefonima, a koja umnogome olakšava korišćenje telefona prema ličnim preferencijama, i sprečava da pogrešno izvedete neki pokret podešavanjem osetljivosti na isti.
 
Gest2s.png
 
Nikako ne treba zaboraviti ni Nokia podršku i zajednicu, lepo spakovane u jednu aplikaciju nazvanu My Phone. U njoj ćete naći preporučene aplikacije, nadgledati rad telefona (memorija, interno skladište podataka, zdravlje baterije…), i imati pristup zajednici u slučaju da vam je potreban neki vid podrške, korisničko uputstvo ili imate neko pitanje u vezi garancije.
 
Myphones.png

Lepe vesti na svakom koraku

Od dodataka nećemo zaobići ni NFC i FM tjuner podršku, što je veoma lep gest kompanije HMD. Moćna baterija od 4000 mAh omogućava dvodnevnu autonomiju, a u paketu se isporučuje USB C punjač od 10 W koji nije poslednja reč tehnike, pa možete računati na oko dva sata punjenja od nula do sto procenata baterije.
 
Paket pored punjača sadrži i praistorijske bubice koje su tu više kao antena za FM radio nego nešto što treba da koristite za slušanje muzike.

Za kraj - nebrušeni dijamant

Kada se podvuče crta, strana sa plusevima je znatno veća nego ona sa minusevima, i to je ono što Nokiju 5.3 izdvaja od raznoraznih konkurentskih modela. Ovaj telefon u svojoj cenovnoj klasi nudi mnogo više od konkurenata. Odlična hardverska osnova, Android One, četiri kamere i dugačak spisak mogućnosti i tehnologija su samo neke od prednosti ovog telefona. Da, ekran bi mogao biti bolji, zajedno sa ponekom sekundarnom kamerom, ali bi to svakako prilično podiglo cenu. Ako tome dodate i dvodnevnu autonomiju i vrlo dopadljiv dizajn Nokia 5.3 deluje kao vrlo pametan izbor koji svojim mogućnostima daleko prevazilazi cenovni rang kategorije u kojoj se nalazi.
 
 
_____________
 
Prednosti:
 
- Odličan odnos cena/kvalitet 
- 4000 mAh baterija, dva dana autonomije 
- Osmojezgarni Snapdragon 665, 4 GB RAM, 64 GB skladišta 
- Minimalistički dizajn kućišta 
- Plastični poklopac koji se teško grebe 
- Gorilla Glass 3 zaštita ekrana 
- Brz i čist Android 10, Android One porodica 
- Pet kamera sa odličnom glavnom kamerom 
- 4K video 
- NFC, FM tjuner, AC WiFi, Bluetooth 5.0 
- Dual SIM sa microSD slotom
 
Nedostaci:
 
- Osrednji ekran 
- Makro kamera slabog kvaliteta 
- Google taster se ne može promenit

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei P40 Pro Plus (Video)

Test: Realme 6s (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109