Greška

Došlo je do greške.

Test: Nikon D5300

15.01.2015 15:52 | 5 Multimedija
Test: Nikon D5300

D5300 je predstavnik srednje klase DX serije fotoaparata kompanije Nikon ili niže-srednje klasa kada se pogleda kompletna ponuda DSLR-ova. Nikon D5300 je namenjen svima onima koji žele nešto naprendiji DSLR od onog najjeftinijeg u ponudi, ali nisu spremni da izdvoje značajno više novca. Nikon se potrudio da D5300 opremi WiFi i GPS konekcijama, poboljša video mod i ukloni low-pass filter sa senzora, kako bi ovaj model učinio interesantnijim, ali i kako bi ga značajno odvojio od jeftinijeg D3300 rešenja.

Kvalitet DSLR-ova i način korišćenja ne zavisi samo od fotoaparata, već i od čitavog sistema, odnosno objektiva, bliceva i drugih dodataka. Nikon D7100 je najbolji predstavnik japanske kompanije u segmentu “crop” fotoaparata, mada će se mnogi složiti da bi za Nikon bilo dobro da izbaci još bolje DX telo. To znači da Nikon D7100 možemo zamisliti sa skupljim objektivima, blicevima i drugim dodacima, ali je pitanje koliko će se korisnici trošiti kada su u pitanju predstavnici niže klase DSLR-ova. Između modela D7100 i D3300 nalazi se D5300. Bez obzira što u pitanju nije osnovno telo, procenjujemo da se neće mnogo opreme naći uz ovaj fotoaparata. Potencijalne kupce D5300 fotoaparata vidimo u onima koji jednostavno žele nešto bolje od D3300 i generalno osnovne klase DSLR-ova, ali opet nisu spremni da više investiraju, jer bi u suprotnom kupili D610 ili D7100.

Zbog toga smatramo da se treba fokusirati na one stavke koje D5300 izdvajaju iz najniže klase DSLR-ova, mada ga i dalje treba zamišljati u poptuno amaterskom okruženju, sa standardnim AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G II VR kit objektivom, sa kojim smo ga testirali ili eventualno novim AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G VR kit objektivom većeg raspona. Razlike po kojima se D5300 izdvaja u odnosu na D3300 i generalno druge predstavnike niže klase DSLR-ova su jasno uočive. Senzor ne poseduje low-pass filter, autofokusni sistem je bolji, ugrađeni su WiFi i GPS, tu je i novi EXPEED 4 procesor koji je omogućio više osetljivosti senzora, kao i 60p mod za video.

Specifikacije
 • Proizvođač Nikon
 • Model D5300 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
 • Tip fotoaparata Manji SLR
 • Megapikseli 24 MP
 • Najveća rezolucija fotografija 6000 x 4000 tačaka
 • Nekompresovani format RAW
 • Veličina senzora APS-C (1,5x crop)
 • Tip senzora CMOS
 • Objektiv AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
 • Navoj za objektiv Nikon F
 • Ekran 3,2", 1.037.000 tačaka, rotirajući
 • Tražilo Pentamirror
 • Blic Da, 12m pri ISO 100
 • Dodatni blic Da (Hot shoe)
 • PASM modovi Da
 • Video rezolucije 1920 x 1080 (60, 50, 30, 25, 24 fps), 1280 x 720 (60, 50 fps), 640 x 424 (30, 25 fps)
 • Tip kartice SD/SDHC/SDXC
 • USB USB 2.0
 • HDMI Da (Mini Type C)
 • Trajanje baterije (CIPA) 600 fotografija
 • Masa 480 g
 • Dimenzije 125 x 98 x 76 mm
 • Wireless Da
 • GPS Da

Nikon D5300 je smešten u standardno kućište za jedan DSLR ove klase. Telo se može okarakterisati kao relativno malo, ukoliko se poredi sa ozbiljnim DSLR-ovim, ali se ne može reći da je posebno veće ili manje od klase u kojoj se nalazi. Po ergonomiji će D5300 lako pobediti bilo koji kompakt i skoro svaki MILC fotoaparata, što je i smisao DSLR-ova. Naravno, bolja ergonomija u odnosu na kompakte i MILC fotoaparate znači da su dimenzije veće, ali sa postavljenim objektivom D5300 će i onako biti poveći za bilo koji džep, tako da je nošenje oko vrata ili u torbici neophodno. Držanje u ruci je dobro, koliko god je to moguće od ove klase DSLR-ova. Osim ukoliko nemate manje šake, mesta za mali prst na gripu nema, ali se to moglo i očekivati. Kućište je napravljeno od generalno dobre plastike, koja čini da D5300 po kvalitetu bude iznad većine kompakta, ali ipak iza onih ozbiljnih DSLR-ova.

nikond530001s.jpg

Raspored tastera je nešto drugačiji u poređenju sa većinom Nikona, a razlog za to jeste ekran sa zadnje strane koji se u potpunosti može rotirati u svim smerovima. Korišćenje generalno nije drugačije u poređenju sa ostalim Nikonima, ali se na prvi pogled manjak tastera može primetiti. Kod okidača se nalazi standardni raspored tastera viđen na skorašnjim Nikon fotoaparatima. Tu je i točkić za biranje modova, na kojem se nalazi posebna poluga kojom se uključuje ili isključuje živi prikaz na ekranu. Zbog toga što D5300 ne poseduje standardne tastere sa leve strane ekrana, oni su pomereni na bočni deo, kod prekidača za skidanje objektiva, gde se nalazi taster za podizanje blic, Fn taster koji se može podesiti po želji, kao i dugme kojim se određuje brzina i tip okidanja. Na žalost, kvalitet tastera, pogotovo onih sa zadnje strane, je ispodprosečan, obzirom da daju “plastičan” osećaj kada se korsite, kao i šupalj zvuk.

nikond530005s.jpg

Nikon D5300 poseduje jedan kontrolni točkić, što je očekivano od ove klase fotoaparata. Prisutan je ugrađen blic, ali i stopica za dodavni blic. Svakako da će dodatni blic, pogotovo onaj sa glavom koja može da se rotira, omogućiti bolje rezultate, ali je pitanje koliko će se kupaca ovog fotoaparata odlučiti za dodatni blic. Dobro je znati da je sa urađenim moguće ostvariti značajno osvetljenje, daleko jače od onog koje uglavnom nude kompakt fotoaparati, ali neće biti moguće sakriti da je korišćen blic koji usmeren direktno u subjekte. D5300 ima tražilo standardnih karakteristika i veličine za ovu klasu fotoaparata. Poseduje jedan slot za SD/SDHC/SDXC memorijske kartice, a sa druge strane nalazimo ulaz za mikrofon, AV izlaz, priključak za poseban daljinski, kao i HDMI izlaz.

Moguće je unaprediti snimljeni kvalitet zvuka dodavanjem dodatnog mikrofona, obzirom da postoji priključak za isti, ali ne i izlaz za slušalice koji služi za praćenje snimanje zvuka. D5300 poseduje ugrađeni stereo mikrofon, koji će za većinu amaterskih namena biti dovoljan, ali treba imati na umu da je snimanje zvuka svakako najslabija stavka DSLR-ova i da za ozbiljnije namene treba koristiti dodatni mikrofon. Kao što je karakteristično za Nikone, D5300 poseduje lampu koja pomaže sistemu autofokusa u situacijama sa slabim svetlom.

nikond530007s.jpg

Fotoaparat poseduje ekran koji se u potpunosti može rotirati u skoro svim smerovima. Dijagonala ekrana je 3,2 inča uz rezoluciju od 1,04 miliona (pod)tačaka

Fotoaparat poseduje ekran koji se u potpunosti može rotirati u skoro svim smerovima. Dijagonala ekrana je 3,2 inča uz rezoluciju od 1,04 miliona (pod)tačaka. Ekran se može rotirati ka unutra, čime se štiti od grebanja prilikom transporta. Kvalitet prikaza je solidan i primetno bolji od ekrana na modelu D3300. Fotoaparat smo na test dobili sa uobičajenim 18-55mm f/3.5-5.6G II VR kit objektivom. Kit objektivi zapravo uopšte nisu loši i zadovoljiće većinu kupaca ovog fotoaparata. Naravno, DSLR-ovi se u punom svetlu pokazuju tek sa boljim objektivima, što kasnije zahteva i korišćenje boljih tela. 18-55mm raspon je sasvim prisojan na DX fotoaparatu i pogodan za većinu amaterskih potreba, a stabilizacija je značajna u dva odvojena slučaja. P

rvi je snimanje videa, pogotovo na 55mm kada će se izbeći neželjene vibracije, a takođe znači prilikom fotografisanja u situacijama sa slabim svetlom, kada se produžavanjem ekspozicije može dobiti više svetla i/ili manje šuma. Pod uslovom da u kadru imate statične subjekte. D5300 može da primi veliki broj objektiva sa F navojem, ali treba znati da telo u sebi ne poseduje motor za fokusiranje, što znači da ga objektiv mora imati. U slučaju Nikon, to su objektivi sa oznakom “AF-S,” dok drugi proizvođači objektiva za Nikon fotoaparate imaju drugačiju oznaku, ali se ne može pogrešiti ukoliko je objektiv relativno novijeg datuma.

nikond530009s.jpg

Korišćenje i kvalitet fotografija

Nikon D5300 ima senzor rezolucije 24MP, a veoma je bitan podatak da se iznad ovog senzora ne nalazi “low pass” filter, koji služi kako bi se izbegle određene anomalije na fotografijama. Međutim, sa povećanjem rezolucije senzora došlo je do potrebe uklanjanja ovog senzora kako bi se ostvarila što viša realna rezolucija, odnosno nivo detalja. Nedostatak spomenutog filtera svakako povećava mogućnost za pojavljivanje pojedinih anomalija, ali se one retko mogu videti na fotografijama, dok se povećanje detalja usled eliminisanja filtera vidi skoro uvek.

dinamikas.jpg

D5300 je po dimenzijama manji DSLR, ali se solidno nosi u ruci. Udobiniji je i ima bolju ergonomiju od većine kompakta i MILC fotoaparata, ali i lošiji od većih DSLR-ova. Sistem menija je uobičajen za Nikon, a onima koji ne koriste fotoaparate ovog proizvođača biće potrebno nekoliko dana kako bi se navikli na kontrolisanje. Pojedini tasteri su morali da budu eliminisani ili pomereni zbog toga što D5300 ima ekran koji se rotira, ali taj potez skoro uopšte nije poremetio način na koji se kontrolišu Nikon DSLR-ovi, mada bi još jedan Fn taster bio poželjan. Ekran je odličan i veoma bitan adut ovog fotoaparata. Koristan je kako za fotografisanje, tako i za snimanje videa. Mada treba imati na umu da D5300 još uvek ne eliminiše sve bubice Nikona kada je u pitanju kontrola videa i generalno korišćenje živog prikaza na ekranu - još uvek su prisutni pojedini problemi koje smo videli kod starijih modela, kao što je odustvo određenih opcija i lag prilikom uvećanja radi ručnog fokusiranja. Novi centralni procesor fotoaparata omogućava solidne brzine fotografisanja, kao i 60p setovanje za video, koje pruža potencijal od 2-2,5x usporenje u montaži, bez gubitka kvaliteta. Prisutne su naravno i normalne brzine snimanja videa.

DSC_0006s.jpg

D5300 je polovično brz kada je u pitanju “rafal” fotografisanje. Pruža brzinu od 5fps, ali se bafer brzo puni ukoliko se fotografiše RAW. Ukoliko se odabere samo JPEG, onda su mogućnosti značajno veće. Performanse takođe zavise od toga da li se bira 12-bit ili 14-bit RAW, a u slučaju drugog brzina opada na 4fps, kao i broj uzastopnih fotografija u “burst” modu. Međutim D5300 se može okarakterisati kao respektabilno brz fotoaparat za svoju klasu. Nikon D5300 poseduje 39 fokusnih tačaka, od čega su čak 9 “cross” tipa. Ova brojka je više nego solidna za klasu i cenovni rangu u kojem se fotoaparat nalazi. Tačke su dosta dobro raspoređene po kadru, mada je to u slučaju “crop” fotoaparata daleko lakše postići. U poređenju sa D3300 fotoaparatom, skuplji (i bolji) D5300 ima ne samo veći broj fokusnih tačaka, nego su one daleko lepše iscrtane u tražilu.

Nikon D5300 poseduje 39 fokusnih tačaka, od čega su čak 9 “cross” tipa

DSC_0009s.jpg

Lepo je što D5300 ima ugrađen GPS i WiFi, što su opcije koje mogu biti veoma korisne. WiFi omogućava bežičnu kontrolu fotoaparata, ali i transfer na mobilne uređaje i računare. Treba imati na umu da bežična kontrola ne radi idealno, te da su prisutni minimalni bagovi i određna ograničenja, ali je to ono što smo videli na skoro svakom sličnom rešenju na fotoaparatima.

GPS opcija u informacije o podešavanjima aparata koje nosi fotografija, ubacuje i podatke o lokaciji gde je fotografija nastala. Ovo je veoma lep dodatak obzirom da je onda u programima za skladištenje i sređivanja fotografija moguće pogledati na mapi gde su fotografije nastale, a zavisno od programa moguće je fotografije tražiti ili organizovati na osnovu lokacije gde su nastale. Zameramo to što je GPS nešto slabiji kada je u pitanju zaključavanje lokacije i radiće najbolje ukoliko duže vremena fotografišete napolju, obzirom da će mu u početku trebati vremena da zaključa lokaciju, a i određene prepreke mogu da produže taj proces.

DSC_0010s.jpg

Senzor koji poseduje D5300 zaista pruža odlične fotografije. Nedostatak optičkog “low pass” filtera je svakako prednost koja se vidi uvek. Naravno, da bi se iskoristio senzor ove rezolucije bez spomenutog filtera, potrebno je koristiti što bolje objektive, mada je činjenica da će se D5300 najčešće koristiti uz 18-55mm f/3.5-5.6G II VR objektiv, eventualno novi 18-140mm f/3.5-5.6G VR. 18-55mm je u praksi bolji objektiv nego što je na papiru. Većini korisnika će biti vrlo dobar što se tiče kvaliteta fotografija, a problem će predstavljati situacije sa slabim svetlo, što je uobičajeno za sve objektive koji se isporučuju uz fotoaparate. Ipak, neka vas ne zabrine ovo ukoliko planirate prelazak sa kompakta na DSLR, obzirom da zahvaljujući upotrebljivosti senzora pri visokim osetljivostima, kit objektiv na 55mm i f/5.6 otvoru blende i dalje može da ponudi bolje rezultate nego većina kompakta.

Ne trebamo zaboraviti ni na odličan dinamički opseg senzora Nikon DSLR fotoparata. Te prednosti se najbolje vide prilikom fotografisanja u RAW formatu i kasnije manipulacije veoma tamnih i veoma svetlih predela fotografija. To omogućava ne samo da korigujete greške nastale prilikom fotografisanja tokom obrade, nego čak i u određenim situacijama da izbegnete korišćenje određene forme dodatnog svetla.

Vrlo dobra dinamika senzora će u pojedinim slučajevima ukloniti potrebu za memorisanje više fotografija sa različitim setovanjima ekspozicije, kako bi se kasnije napravila jedna idealna. Kada je reč o korišćenju visokih osetljivosti senzora, Nikon D5300 se pokazao dosta dobro za jedan fotoaparat sa “crop” senzorom. Do ISO 3200 setovanja se može reći da će većina korisnika biti zadovoljna. ISO 6400 i ISO 12.800 podešavanja će biti upotrebljiva zavisno od toga kakva je scena koja se fotografiše, ali i od ličnog utiska korisnika. Treba imati na umu da odsustvo optičko “low pass” filtera utiče na to da šum deluje nešto grublji, ali to ne bi trebalo da bude problem, jer je ujedno i količina detalja veća.

Utisci

Nikon D5300 je na pravi način izdvojen iz ponude najpristupačnijih DSLR-ova, tako da su prednosti u odnosu na D3300 više nego očigledne. Smatramo da D5300 svakako vredi uzeti u razmatranje, čak i ukoliko planirate što manje da potrošite za DSLR, obzirom da tokom rada ostavlja utisak modernijeg uređaja nego što jeftiniji D3300. Spolja D5300 ne izgleda značajno bolje od najjeftinjih DSLR-ova, osim odličnog ekrana koji se može rotirati u svim smerovima, ali su zato prednosti u untrašnjosti veoma bitne. Odsustvo optičkog “low pass” filtera je nešto što je možda i neophodno za sve fotoaparate koji imaju puno megapiksela, što D5300 svakako jeste sa 24MP, pogotovo na DX veličini senzora.

nikond530003s.jpg

Nikon D5300 je na pravi način izdvojen iz ponude najpristupačnijih DSLR-ova, tako da su prednosti u odnosu na D3300 više nego očigledne

Sistem autofokusa fotoaparata je takođe za svaku pohvalu i još jedna je stavka po kojoj se D5300 izdvaja od modela D3300, a koji se odlično slaže sa brzinom fotografisanja od 5fps. 60p setovanje za video takođe može da bude od koristi, jer u montaži omogućava usporenje snimka, bez gubitka kvaliteta. Dinamički opseg senzora je nešto zbog čega je Nikon postao veoma popularan u poslednje vreme, a D5300 takođe pruža velike mogućnosti za obradu ukoliko se fotografiše RAW. Mogućnosti nisu velike kao u slučaju full-frame fotoaparata, ali su svakako respektabilne za jedan “crop” senzor.

WiFi i GPS konekcije su takođe dobrodošle i još jedan razlog zbog čega se D5300 treba uzeti u obzir pored jeftinijeg modela D3300. Sve u svemu, može se reći da je Nikon na lep način uspeo da pozicionira D5300 u srednjoj klasi “crop” DSLR-ova. Sve njegove prednosti u odnosu na najjeftiniji model su opipljive, korisne i ne predstavljaju samo prazno slovo na papiru. D5300 može biti odličan izbor za one koji žele vrlo dobar, ali ne preterano skup DSLR fotoaparat, kao i one koji žele da uplove u DSLR vode, kako bi se učili i kasnije nabavili neko još bolje telo i objektive.

 

Prednosti

- odličan kvalitet fotografija
- odustvo “low pass” filter
- vrlo dobar dinamički opseg
- AF sistem
- 60p video podešavanje
- WiFi i GPS
- vrlo dobri rezultati pri visokim ISO vrednostima (za crop)
- rotirajući ekran


Nedostaci

- zadnji tasteri previše plastični i “šuplji”
- živi prikaz na ekranu i kontrole bi morale biti bolje
- minimalni bagovi i organičenja za WiFi
- sporije zaključavanje GPS lokacije


Uređaj na test ustupio Refot.

Vlada Neregistrovan korisnik
I za koji se odluciti? D3300 ili D5300?
Na Youtube ima snimci uporedjivanja ova dva aparata, D3300 se pokazao kao bolji u kvalitetu slike. Jedina prednost D5300 je GPS i WiFi, sto se kvaliteta tice, D3300 je pobedio.
ivanhell Član postova: 454
Gde ste snimali video?
Član postova: 454
Citiram korisnika: Sale83: D5300 je sad dobio naslednika d5500,koji je unapredjen sa touchscreen-om,nadam se da ce uskoro pasti test i njega.
Inače, D5500 je prvi Nikonov aparat sa touchscreenom kao što je prethodnik bio prvi Nikonov aparat sa ugrađenim GPS-om. Najveća poboljšanja u odnosu na prethodni model su upravo ekran osetljiv na dodir i poboljšana ergonomija uz manje i lakše telo. Takođe je ugrađena bolja baterija, malo lepše slike iznad ISO 12800 i to je uglavnom to. Ima i jedna negativna stvar a to je izostanak GPS-a, mada je on na prethodniku bio više levo smetalo tj. često nije radio kako treba pa ovo i nije neka mana. Senzor, procesor slike i autofokusni sistem su identični kao na D5300. Znaši kvalitet fotografija na novom modelu je isti kao i na starom tako da ko već poseduje D5300 zamena za noviji model je poprilično diskutabilna. Ekran osetljiv na dodir i nije neka osobina koja je toliko značajna koliko je Nikon reklamira.
Sale83 Član postova: 2588
D5300 je sad dobio naslednika d5500,koji je unapredjen sa touchscreen-om,nadam se da ce uskoro pasti test i njega.

Test: Nikon D750

Test: Nikon D610

10304
10305
10306
10307
10308
10309