Greška

Došlo je do greške.

Test: Nikon D3300

11.02.2015 09:55 | 3 Multimedija
Test: Nikon D3300

D3300 je najjeftiniji DSLR poslednje generacije u ponudi kompanije Nikon. Međutim, to ne bi trebalo da znači ništa loše, obzirom da D3300 ima mnoge osobine kao i skuplji Nikoni. Zanimljivo je da D3300 preko 24MP senzora nema low-pass filter, što je karakteristika koju prvi put vidimo u fotoaparatima ovog cenovnog ranga.

Nikon D3300 je zvanično najjeftiniji DSLR u ponudi japanske kompanije, iako se modeli starije generacije i samim tim niže cene i dalje mogu mogu naći u prodaji. Ipak, na papiru se lako može videti zbog čega je D3300 predstavnik poslednje generacije, bez obzira što se nalazi na donjem delu ponude. On poput skupljih tela ima noviji Expeed 4 procesor, kao i 60p mode za video, a posebno je interesantno što senzor ne poseduje low-pass filter, što je osobina koja je bila rezervisana samo za fotoaparate više klase. Sa druge strane i dalje se može videti da je D3300 predstavnik niže klase DSLR-ova, obzirom da poseduje svega 11 AF tačaka, kao i da nema rotirajući ekran koji se može videti na modelu D5300.

Nikon D3300 smešten je u potpunosti plastično kućište, što se može očekivati ne samo za ovu, nego i za nešto više klase DSLR-ova. Plastični materijali u ovom slučaju se ne mogu kritikovati, obzirom da i najjeftiniji DSLR-ovim imaju sasvim pristojnu izradu i čvrstinu kućišta. Može se reći da je fotoaparat očekivanog oblika i veličine, što ga smešta u sredinu po ergonomiji. To znači da je generalno bolji od kompakt i MILC fotoaparata, ali slabiji u poređenju sa ozbiljnijim DSLR-ovima. Naravno, trenutno su MILC fotoaparati krajnje popularani zbog svojih manjih dimenzija, ali će DSLR-ovi i dalje bolje ležati u ruci zbog svoje debljine i boljeg gripa. U ruci je D3300 sasvim dobar za DSLR početnike i one koji žele nešto bolje od kompakta, ali se osećaj ne može porediti sa profesionalnim telima.

Specifikacije
 • Proizvođač Nikon
 • Model D3300 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
 • Tip fotoaparata Manji SLR
 • Megapikseli 24 MP
 • Najveća rezolucija fotografija 6000 x 4000 tačaka
 • Nekompresovani format RAW
 • Veličina senzora APS-C (1,5x crop)
 • Tip senzora CMOS
 • Objektiv AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
 • Navoj za objektiv Nikon F
 • Ekran 3 inča, 921.000 tačaka
 • Tražilo Pentamirror
 • Blic 12m pri ISO 100
 • Dodatni blic Da (Hot shoe)
 • PASM modovi Da
 • Video rezolucije 1920 x 1080 (60, 50, 30, 25, 24 fps), 1280 x 720 (60, 50 fps), 640 x 424 (30, 25 fps)
 • Tip kartice SD/SDHC/SDXC
 • USB USB 2.0
 • HDMI Da (Mini Type C)
 • Trajanje baterije (CIPA) 700 fotografija
 • Masa 430 g
 • Dimenzije 124 x 98 x 76 mm
 • Wireless Opciono
 • GPS Opciono

Raspored tastera i kontrola je manje-više standardna za Nikon fotoaparate ove klase. Sa gornje strane se oko okidača nalazi prekidač za uključivanje fotoaparata, a tu je i taster za pokretanje video snimanja, info, kao i taster za kompentaziju ekspozicije. Sa gornje strane još vidimo točkić sa modovima, stopicu za dodatni blic, kao i ugrađeni blic, koji se po potrebi podiže i spušta. Sa zadnje strane se nalaze skoro svi ostali tasteri fotoaparata, kao i jedan kontrolni točkić. Drugi kontrolni točkić je ipak rezervisan za fotoaparate više klase, obzirom da ga D3300 nema, a za kvalitet tastera se može reći da su solidni, mada svakako ne bi smetalo kada bi bili nešto bolji.

Nikon D3300 je zvanično najjeftiniji DSLR u ponudi japanske kompanije

Sa leve strane još vidimo Fn taster koji se može podesiti po želji, kao i prekidač za podizanje blica. D3300 nema poseban taster za ISO, WB ili druga podešavanja. Fn se može iskoristiti za jednu od opcija, dok se ostale mogu naći u velikom meniju ili putem brzog menija koji se poziva “i” tasterom. Situaciju dodatno usporava činjenica da postoji samo jedan kontrolni točkić, ali se u neku ruku ovo moglo očekivati od fotoaparata ove klase, mada je iznenađenje da se kontrolni točkić ne može koristiti za menjanje vrednosti u brzom “i” meniju, što bi ubrzalo korišćenje.

nikond3300s06.jpg

Optičko tražilo fotoaparata ima točkić za korekciju dioptrije, a samo tražilo ima pokrivanje od 95% i uvećanje od 0,85x, što je efektivno 0,54x ako se uzme u obzir da je u pitanju “crop” fotoaparat. Tražilo je uobičajene veličine i svetline, poseduje osnovne informacije, ali treba napomenuti da prikaz AF tačaka u skladu sa DSLR-ovima niže klase (uvek su vidljive, crvena tačka za potvrdu fokusa), odnosno da je već kod D5300 modela ovo učinjeno na daleko moderniji način (tačke se pojavljuju i nestaju po potrebi i njihov okvir sija prilikom zaključavanja fokusa, što izgleda lepše i bolje se vidi). Razlog za to je što D5300 ima značajno veći broj tačaka, pa je efektivniji način prikaza bio neophodan.

nikond3300s08.jpg

Sa leve strane iza gumenih zaštita nalaze standardni konektori za DSLR ove klase. Dobra je vest da je Nikon uvrstio ulaz za mikrofon za sve one koji žele da dobiju bolji zvuk od onog koji nudi ugrađeni mikrofon fotoaparata. Ovde treba napomenuti da D3300 ima jedan ugrađen mikrofon, dok model D5300 ima stereo mikrofone. Tu je i poseban konektor za povezivanje žičanog okidača ili GPS jedinice, dok se u donjem delu nalazi USB i HDMI konektor. Mini USB konektor služi i za povezivanje WiFi modula, obzirom da Nikon za ovaj fotoaparat ističe da je moguće vršiti transfer fotografija na mobilni telefon i sa istog vršiti bežičnu kontrolu. Ove mogućnosti su pristune, ali tek ukoliko se kupi WU-1a dodatak za WiFi. D3300 poseduje 8,9Wh bateriju koja obećava do 700 fotografija, kao i jedan SD memorijski slot.

nikond3300s03.jpg

Nikon D3300 dolazi i sa novim “kit” objektivom. Sam objektiv ne donosi novine na polju raspona i svetlosne moći, obzirom da je i dalje u pitanju 18-55mm f3.5-5.6 objektiv, ali ga je sada moguće dodatno smanjiti kada se fotoaparat ne koristi, što može biti korisno prilikom transporta, mada se ne može reći da se na ovaj način štedi značajna količina prostora. Još jedna novina jeste bolja makro mogućnost, što znači da je sada moguće više se približiti objektu u poređenju sa starijim kit objektivom. Objektiv poseduje i stabilizaciju, a “kit” objektivi danas pružaju vrlo dobre performanse za svoju cenu i eventualna prodaja se ne isplati zarad nabavke boljih objektiva, jer čak i ako nabavite bolje objektive, kit uvek dobro dođe kao sasvim dobro rešenje za široke kadrove pri 18mm.

Korišćenje i kvalitet fotografija

D3300 je proporcijalno uprošćen što se tiče kontrola u odnosu na Nikon fotoaparate više klase. Za iskusne korisnike ovo je svakako mana, dok oni koji prelaze sa kompakt fotoaparata neće imati većih zamerki. Nedostaje nekoliko tastera i još jedna kontrolni točkić kako bi iskustvo bilo na nivou boljih fotoaparata, ali jasno je da Nikon na neki način mora da napravi razliku između jeftinijih i skupljih modela. Fn taster može da služi za jednu od četiri opcije, a najbolje je koristiti ga za promenu ISO vrednosti. Velika mana je to što je za postavljanje ISO vrednosti na Auto potrebno ući u veliki meni i doći do opcije tek posle nekoliko klikova. Sa druge strane, dopada nam se što je u M modu moguće koristiti kompenzaciju ekspozicije ukoliko je ISO vrednost postavljanja na Auto.

DSC_0001s_2.jpg

D3300 ima tražilo pristojne veličine, ali prikazi informacija i AF tačaka nisu atraktivni kao u slučaju skupljih modela. 11 AF tačaka možda zvuči malo, ali treba imati u vidu da će ovaj fotoaparat uglavnom koristiti (DSLR) početnici, koji još uvek ne znaju na koji način se koristi više AF tačaka. Pored toga, D3300 će se obično videti sa 18-55mm kit objektivom, a rad sa njim ne zahteva precizno postavljene AF tačke. Sam objektiv se očekivano pokazao veoma dobro, obzirom da daje vrlo dobre rezultate, ima odličnu stabilizaciju, odnosno male dimenzije i masu. Njegova mana je svetlosna moć, ali je situacija ista i kod drugih kit objektiva.

DSC_0004s.jpg

Nikon D3300 pruža generalno dobre performanse. Fotoaparat se brzo uključuje, brzo fokusira i fotografiše. Ipak, određena usporenja postoje, bilo da su ona vezana za traženje određene opcije u meniju ili prosto fizičko ograničenje fotoaparata. D3300 može da fotografiše čak 5 snimaka u sekundi, ali je bafer veoma mali. Ukoliko se koristi RAW već posle nekoliko fotografija se bafer puni i snimanje usporava. U slučaju JPEG formata, situacija je tek nešto bolja, što znači da je sa D3300 moguće snimati brze pokrete, ali će te sekvence trajati veoma kratko.

D3300 ima tražilo pristojne veličine, ali prikazi informacija i AF tačaka nisu atraktivni kao u slučaju skupljih modela

Problem korišćenja živog prikaza na ekranu je isti kao na Nikonima od pre nekoliko godina. Noviji skuplji modeli (kao što je D750) su rešili veći deo ovih problema, ali D3300 i dalje nije pogodan za fotografisanje na ovaj način, osim ako nisu u pitanju veoma statični subjekti koji mogu da sačekaju. Slična je situacija i sa videom, pa uprkos tome što D3300 može da isporuči solidan video, uz čak 60p podešavanje, činjenica je da brzina rada i udobnost tokom snimanja videa nisu na visokom nivou.

DSC_0007s.jpg

Nikon D3300 ima relativno moderan senzor rezolucije 24MP, koji uz to nema optički low-pass filter. Ovaj filter služi kako bi se izbegle određene anomalije na fotografijama, a to postiže tako što delimično smanjuje mikro oštrinu detalja koji se isporučuju senzoru. Ovaj filter je dugo godina imao jasnu primenu, ali kako su senzori postajali sve gušći tako su počeli da se pojavljuju modeli bez spomenutog filtera. Odsustvo filtera se značajno primeti tek kada se koriste veoma oštri objektivi, koji će se retko viđati na D3300 telu.

Ipak, spomenuti filter u ovom slučaju nije toliko bitan, obzirom da D3300 ima generalno dobar senzor koji će bez problema izvući maksimum od kit objektiva koji se uz aparat isporučuje. Pun potencijal senzora će moći da se ostvari tek sa značajno boljim objektivima, ali je mala šansa da će se oni naći na ovom fotoaparatu. U svakom slučaju, potencijalni kupci treba da znaju da je D3300 u stanju da ponudi kvalitet iznad klase u kojoj se nalazi.

DSC_0021s.jpg

Naravno, na krajnje rezultate može da utiče i sistem merenja, određivanja balansa belog i fokusiranja, što je svakako bolje urađeno na fotoaparatima više klase, ali prilikom korišćenja nismo primetili bilo kakve značajne probleme koji nisu uobičajeni za ovaj cenovni rang. Nikon D3300 se odlično pokazao i prilikom korišćenja visokih ISO vrednosti. Fotografije napravljene pri ISO 6400 često mogu da se koriste, a čak i setovanje vrednosti na 12.800 može da ponudi upotrebljive rezultate, što je teritorija na kojoj se “crop” fotoaparati nisu dobro pokazali. Ipak, treba imati na umu da su ovo ekstremne vrednosti, pogotovo za jedan crop fotoaparat niže klase, kao i da količina šuma može da bude subjektivna kategorija.

DSC_0022s.jpg

DSC_0024s.jpg

Utisci

D3300 je najjeftiniji predstavnik aktuelne linije DSLR fotoaparata kompanije Nikon. Ipak, Nikon je u ovom fotoaparatu doneo mnoge mogućnosti koje bi se očekivale od predstavnika više klase. Tu je iznad svega odličan moderan senzor rezolucije 24MP, koji ne poseduje low-pass filter, što je preduslov za ostvarivanje veće količine detalja. Naravno, ovi detalji će se tek videti ukoliko se koriste značajno bolji objektivi od onog koji se isporučuje uz fotoaparat, ali činjenica da se Nikon odlučio da ovakav senzor postavi u svoj bazni model, pokazuje da se misli i na kupce sa manjim budžetom. Ne treba zaboraviti ni na relativno nov centralni procesor, koji omogućava brzinu snimanja od čak pet fotografija u sekundi ili 60p video.

nikond3300s05.jpg

Naravno, Nikon nije mogao sve da ponudi u svom osnovnom modelu, pa tako zameramo što D3300 nema dva kontrolna točkića, više predefinisanih tastera ili više “Fn” tastera koji bi mogli da ih zamene. Prikaz u tražilu takođe nije na nivou skupljih modela, što ima veze sa 11 AF tačaka koje nisu prikazane na atraktivan način kao što je to slučaj već od modela D5300.

Nikon je u ovom fotoaparatu doneo mnoge mogućnosti koje bi se očekivale od predstavnika više klase

I dok je brzina snimanja od 5fps odlična za ovu klasu, bafer je veoma mali i treba imati na umu da će sekvence biti kratke. Plastično telo je relativno malo za DSLR i uprkos dobrom kvalitetu, donosi prosečno urađene tastere. Sama ergonomija i nedostatak određenih tastera i prečica će usporiti rad, ali će to primetiti samo oni koji su koristili tela više klase, dok ljudi koji prvi put kupuju DSLR, a njima je D3300 i namenjen, neće imati zamerke.

nikond3300s10.jpg

Kada se sve sabere i oduzme, Nikon D3300 svakako ima više prednosti nego mana. Model je odlično odmeren i donosi one stvari koje amateri i početnici mogu da razumeju, dok su napredne stavke ipak morale da budu sačuvane za skuplje modele. Odličan senzor uz više nego solidan kit objektiv će većini korisnika pružiti vrlo dobar kvalitet fotografija. Fotoaparat poseduje određena ograničenja, ali će uz malo vežbe i upoznavanje uređaja, ona često moći da budu prevaziđena. Nikon je u nižu klasu DSLR-ova doneo određene elemente dostojne skupljih modela, dok sa druge strane D3300 ne zahteva kompromise išta veće od onih uobičajenih za ovaj segment fotoaparata. Zbog toga D3300 možemo da preporučimo svima koji ulaze u svet DSLR fotoaparata.


Prednosti

- Odličan kvalitet fotografija (za klasu)
- Odsustvo low-pass filtera omogućava veći nivo detalja
- 1080/60p video
- Vrlo dobre “high ISO” mogućnosti za crop telo
- 5fps brzina fotografisanja
- Vrlo dobar dinamički opseg pri obradi RAW fajlova


Nedostaci

- Jedna kontrolni točkić, odsustvo nekoliko direktnih tastera
- Mali bafer ograničava duže fotografisanje sekvenci
- Live view i dalje ima stare boljke, što utiče i na korišćenje videa
- Određene opcije i podešavanja nisu na dohvat ruke


Fotoaparat na test ustupio Refot.

meda Neregistrovan korisnik
da li u sebi ima autofokusni motor tj da li mogu objektivi AF
Lemilica Član postova: 182
Hvala na lepom opisu, i posebno hvala na tabeli sa karakteristikama aparata, nadams e da će ovo ubuduće postati standardna praksa. Lepo bi bilo znati koliko košta kod nas,barem okvirno. Da ne habam gugl previše

Test: Nikon Coolpix P600

Test: TrueCam A4 i A5 kamere

10304
10305
10306
10307
10308
10309