Greška

Došlo je do greške.

Test: Nikon Coolpix P600

28.01.2015 15:44 | 2 Multimedija

Branko Mitić

Nikon Coolpix pripada grupi fotoaparata koja ne izaziva puno interesovanja poslednjih nekoliko godina. Mobilni telefoni, napredni kompakti i MILC fotoaparati značajo su uticali da klasični ultrazumovi danas ne budu toliko interesantni kao što su nekada bili. Međutim, to ne znači da fotoaparati ove klase nisu zanimljivi, obzirom da su vremenom morali da dobiju mnoge stvari kako bi ili relevantni. Ultrazumovi su jedini izbor za ogromna uvećanja, a Nikon P600 sa 60x optičkim zumom će zaintrigirati sve one koji vole ovakav tip fotoaparata.

Pre nego što nastavimo, bitno je napomenuti da je fotoaparatima nekada bio dovoljan optički zum od “samo” 10x kako bi bili nazvani ultrazumovi. To uvećanje danas imaju i mnogi manji kompakti, a fotoaparati sa značajno većim zumom su vremenom nazivani superzumovi, megazumovi i sl. Mi ćemo se držati starog naziva ultrazum, obzirom smatramo da je prepoznatljiv i jasno govori o kakvom je fotoaparatu reč.

Nikon Coolpix P600 se može kupiti u crvenoj ili crnoj boji. Mi smo na testiranju imali crveni model, mada ova boja više vuče na bordo. P600 u ovoj boji izgleda veoma lepo, ali kako pretenduje da oblikom podseća na DSLR-ove, možda bi bilo bolje izabrati crni ukoliko želite da vaš fotoaparat izgleda “profesionalnije.” P600 ima sjajni završni lak, što je neuobičajeno, obzirom da fotoaparati obično imaju mat završnicu, mada ovo ne vidimo kao manu. U crvenoj boji ova sjajna završnica će za neke biti i previše upadljiva, mada trebamo pozdraviti osveženje izgleda (svih) fotoaparata koji generalno ne izgledaju zanimljivo.

P600 na fotografijama zaista podseća na DSLR, mada u ruci nismo imali takav osećaj. Makar ne u potpunosti. Glavna razlika između ovog fotoaparata i DSLR-ova (čak i onih manjih) jeste veličina, pa tako P600 deluje kao u svim dimenzijama jednako umanjeni DSLR. Kada se uzme u ruke to se odmah primeti, obzirom da P600 ne nudi ergonomiju kao DSLR-ovi, ali zato pruža udobnije ležanje i bolje kontrole nego skoro svi kompakti. Grip je u poređenju sa kompaktima dosta veliki, što je veoma bitno za stabilnije držanje u ruci, koje je neophodno u slučaju velikih uvećanja, čak i kada objektiv poseduje optičku stabilizaciju. Relativno dugačko kućište objektiva takođe omogućava da se aparat drži stabilnije nego obični kompakti.

Specifikacije
 • Proizvođač Nikon
 • Model Coolpix P600 (Crveni)
 • Tip fotoaparata Kompakt
 • Megapikseli 16 MP
 • Najveća rezolucija fotografija 4608 x 3456 tačaka
 • Nekompresovani format Ne
 • Veličina senzora 1/2,3"
 • Tip senzora BSI CMOS
 • Objektiv 24–1440 mm (ekv. 35mm formatu), 60x zum, f3.3 - 6.5
 • Stabilizacija Optička
 • Ekran 3 inča, 921.000 tačaka
 • Tražilo EVF
 • Blic Da, 7,5 m
 • PASM modovi Da
 • Video rezolucije 1920 x 1080 (30/25p, 60/50i) 1280 x 720 (60/50/30/25/15/12.5p) 960 x 540 (30/25p) 640 x 480 (120/100/30/25p)
 • Tip kartice SD/SDHC/SDXC
 • USB USB 2.0
 • HDMI Da
 • Trajanje baterije (CIPA) 330 fotografija
 • Masa 565 grama
 • Dimenzije 125 x 85 x 107 mm
 • Wireless Da
 • GPS Ne

Sa gornje strane fotoaparata se ističe točkić sa modovima, a aparat poseduje PASM modove, automatski mod, scene, efekte, nekoliko dodatnih predefinisanih modova, kao i poziciju “U” koja omogućava konfigurisanje po želji korisnika. Pored vidimo taster za uključivanje i isključivanje, Fn taster (čija se funkcija može podesiti po želji), okidač i oko njega prsten za zumiranje. Sa gornje strane još možemo videti blic koji se podiže, stereo mikrofone, kao i oznaku Wifi koja jasno ukazuje da se P600 bežično može povezivati sa drugim uređajima. Zadnja strana takođe obiluje tasterima među kojima se ističe izdvojeno crveno dugme koje služi za pokretanje snimanja videa iz bilo kog moda. Kursorski taster se može pritisnuti, ali i rotirati, što omogućava brzo podešavanje više opcija. Ipak, kako nije previše veliki i kako klik nema dubok hod, biće potrebno određeno vreme za navikavanje. P600 sa zadnje strane ima još jedan kontrolni točkić, što uz rotirajući kursorski taster čini dva kontrolna točkića, što je karakteristika koju poseduju veoma napredni kompakti i DSLR-ovi srednje i više klase.

nikonp60013s.jpg

Veći deo zadnje strane fotoaparata zauzima ekran koji se može rotirati u svim pravcima. Ekran ima dijagonalu od 3 inča i rezoluciju od 921.000 (pod)tačaka. Ekran se može rotirati u svim pravcima i može se postaviti na unutra i tako zaštiti dok se aparat ne koristi. Pruža veoma dobar prikaz, a poseduje i zaštitni sloj protiv refleksije, mada se ne može očekivati da će se ekran savršeno viditi po veoma sunčanom danu. Sa gornje strane se nalazi tražilo koje je elektronskog tipa, što je uobičajeno za ultrazum fotoaparate.

Tražilo poseduje i točkić za korekciju dioptrije, a u pitanju je zapravo mali ekran od 0,2” koji ima rezoluciju od oko 200.000 (pod)tačaka. Elektronsko tražilo omogućava prikaz informacija na ekranu, kao i simulaciju ekspozicije, dok su organičenja slična kao i u slučaju glavnog ekrana sa zadnje strane, a to znači kašnjenje prikaza u pojedinim situacijama, kao i smanjenje fluidnosti prikaza. Ipak, treba znati da će prikaz u većini slučajeva biti bez ikakvih anomalija.

nikonp60005s.jpg

Nikon Coolpix P600 sa desne strane iza gumene zaštite poseduje HDMI i USB priključak, dok se sa leve strane može videti mali zvučnik, kao i poluga za zumiranje. Podsećamo, aparat ima prsten za zumiranje koji se nalazi oko okidača, a zumiranje se može vršiti i putem ove poluge. Tu je još i taster za podizanje blica. Sa donje strane nalaze se vratanca za smeštanje baterije i SD kartice, a treba imati na umu da se baterija puni dok se nalazi u fotoaparatu, što znači da se punjač za direktno punjenje baterije ne dobija u pakovanju, ali se može dokupiti. U pakovanju se dobija ispravljač za struju u koji se uključuje USB kabl. P600 koristi standardni Micro USB kabl, tako da bateriju nije teško napuniti čak i ako isti zaboravite, obzirom da se ovaj kabl veoma lako nalazi, jer ga koriste telefoni, tableti i drugi uređaji.

nikonp60009s.jpg

Kada se prevede u 35mm format, raspon objektiva iznosi neverovatnih 24 – 1440mm

Glavna karakteristika ovog fotoaparata bez bilo kakve dileme jeste njegov objektiv. Kada se prevede u 35mm format, raspon objektiva iznosi neverovatnih 24 – 1440mm. Lakom računicom dolazi se do optičkog uvećanja od čak 60x. Sa druge strane, svetlosna moć objektiva od f3.3-6.5 nije sjajna, ali je uobičajena za ultrazum fotoaparate, odnosno neophodna kako bi se ostvarilo ovako veliko optičko uvećanje sa razumnom veličinom objektiva. Objektiv poseduje i optičku stabilizaciju koja je neophodna kako bi bilo moguće dobiti iole upotrebljive rezultate na ovako velikim uvećanjima, a čak i pored stabilizacije neophodno je čvrsto držati fotoaparat u ruci i koristiti veće brzine zatvarača. U slučaju statičnih kadrova, odnsono kada se u njima objekti ne pomeraju, moguće je pri velikim uvećanjima koristiti sporiju ekspoziciju pod uslovom da se fotoaparat postavi na stativ. Objektiv se kreće relativno sporo, što je dobro za snimanje videa, a u makro modu se može približiti na svega 1cm.

zums.jpg

Korišćenje i kvalitet fotografija

Nikon Coolpix P600 uprkos tome što izgledom podseća na DSLR-ove je u praksi primetno manji fotoaparat. To ga ipak ne čini dovoljno malim da bi mogao da se smesti u džep, pa ga je potrebno nositi u ruci, oko vrata ili u torbici. Sa druge strane, veliki objektiv i grip u poređenju sa kompaktima omogućavaju da P600 odlično leži u ruci, kao i da se brzo kontroliše. Dva kontrolna točkića svakako doprinose ubrzavanju kontrolisanja, a tu je i dovoljan broj tastera, kao i točkić sa modovima.

Ekran koji se rotira je uvek korisna stvar. Ovaj tip ekrana posebno je koristan za makro mod koji je kod ovog fotoaparata veoma dobar. Elektronsko tražilo može biti korisno u više slučajeva. Pre svega je dobro kada je napolju veoma jako sunce i veliki ekran se ne može videti na najbolji način. Elektronsko tražilo dobro dođe i kada je potrebno veoma stabilno držati fotoaparat, jer se ostvaruje više tački kontakta sa telom, pa savetujemo da se uvek koristi pri velikim uvećanjima. Konačno, EVF bi uvek bilo dobro koristiti priliko snimanja videa, obzirom da će se na taj način postići stabilniji snimak, bez obzira što objektiv ima optičku stabilizaciju.

DSCN0011s.jpg

Što se tiče performansi, Nikon Coolpix P600 je u većini slučajeva dobar, mada nije sjajan u svim situacijama. Ukoliko se koristi kao standardni kompakt, P600 je generalno brz fotoaparat. Minimalno kašnjenje se može primetiti između dve fotografije, ali ništa što nije uobičajeno za ovu klasu. Ipak, situacije kada se P600 značajno uspori jesu prilikom velikih zumova. Na žalost, ovo je realnost koju je teško izbeći kada se veliki zumovi postave na amatersku klasu fotoaparata.

Autofokus prilikom velikih zumova nekada može dosta da se zbuni, a ceo proces da potraje. To nije nešto što nas je iznenadilo, jer preko određenih uvećanja potrebno je razumeti kako fotoaparat radi kako bi se ostvarili što bolji rezultati u većini slučajeva. Optička stabilizacija i automatika fotoaparata su tu da pomognu i totalnim početnicima kako bi dobili što veći procenat uspešnih fotografija pri velikim uvećanjima, ali je u tim situacijama veoma korisno znati na koji način fotoaparat funkcioniše i šta je potrebno za uspešnu fotografiju sa tehničke strane.

DSCN0022s.jpg

Nikon Coolpix P600 poseduje i WiFi konekciju koja je postala uobičajena za sve napredne fotoaparate. WiFi veza fotoaparata komunicira sa mobilnim telefonom i tabletom i na taj način omogućava brz prenos fotografija koje kasnije mogu da se postavljaju na društvene mreže, šalju servisima za dopisivanje ili mejlom. Bežična konekcija omogućava i daljinsko kontrolisanje fotoaparata, što u pojedinim situacijama zaista može biti korisno. Naravno, određene bagove prilikom uspostavljanja veze i korišćenja je moguće primetiti, ali ni konkurentska rešenja nisu izuzeta po ovom pitanju.

Nikon Coolpix P600 poseduje i WiFi konekciju koja je postala uobičajena za sve napredne fotoaparate

Nikon Coolpix P600 ima rezoluciju od 16MP. Ova rezolucija dolazi sa senzora veličine 1/2.3”, što je uobičajena veličina senzora za amaterske i kompakt fotoaparate i neophodna veličina na ultrazumovima, kako bi se veličina objektiva zadržala u razumnim granicama. P600 pruža odličan kvalitet fotografija za amaterske potrebe. Uprkos tome što smo fotografisali po danu koji nije nudio inspirativno svetlo i boje, P600 je i dalje pružio veoma dobre rezultate. Nivo detalja je dobar, dok su boje neutralne što je dobra osobina.

DSCN0029s.jpg

Ipak, kada se fotografije zumiraju vidi se da je u pitanju fotoaparat sa relativno malim senzorom. Takođe se tom prilikom vidi da senzor ne može da pruži posebno dobre rezultate pri većim ISO vrednostima. Problem je u tome što će nešto veće ISO vrednosti neretko biti neophodne obzirom na svetlosnu moć objektiva, koja je morala da bude ograničena zbog ostvarivanja velikog zuma. Ipak, ni jedna ova “mana” nije neočekivana i u skladu je sa klasom u kojoj se ovaj fotoaparat nalazi. U vreme kada sve više amaterskih fotoaparata ima sve veće senzore, bilo da su to kompakti ili MILC rešenja, ovakva ograničenja manjeg senzora za neke mogu biti previše izražena.

Međutim, Nikon Coolpix P600 ima načina da to kompenzuje, a to je objektiv velikog raspona raspona. Ni jedan fotoaparat ne pruža idealne rezultate kada se posmatra 100% uvećana fotografija. Retko kada se koriste fotografije koje su 1:1 isečak, tako da ne bi bilo pošteno previše kritikovati P600 zbog nesavršenosti pri 100% uvećanju na nešto višim ISO vrednostima. Kada se fotografije posmatraju na normalan način ili štampaju u uobičajenim veličinama, P600 daje vrlo dobre rezultate.

Veoma bitna stvar je ta da sa ovim fotoaparatom nikada nećete morati da isecate fotografiju, zbog toga što je velikim zumom uvek moguće popuniti kadar, a to je način na koji može da se kompenzuje manji senzor i u potpunosti iskoristi rezolucija od 16MP. P600 će na papiru imati manje detalja od nekog kompakta koji ima veći senzor, ali će u svakodnevnom korišćenju, pogotovo na otvorenom, P600 ponuditi bolje realne rezultate u većini slučajeva, obizrom da će veliki zum omogućiti da se celih 16MP senzora ispuni detaljima.

DSCN0032s.jpg

Utisci

Nikon Coolpix P600 je pripadnik klase fotoaparata koja de fakto izgubila slavu koju je nekada posedovala. Napredni kompakti i MILC rešenja su danas izbor za one koji žele da izdvoje više novca, a i dalje bi da se zadrže u amaterskim krugovima. Ultrazum fotoaparati vremenom nisu učinili ništa loše kako bi postali manje interesantni, već bismo rekli da je jednostavno nastupila nova moda. Nova interesovanja amatera značajno su više nego ranije okrenuta ka veličini senzora, što je nešto što se kod ultrazumova neće promeniti, jer im upravo ta veličina o(ne)mogućava da imaju velika optička uvećanja. I dok su ultrazum fotoaparati nekada bili savršeno idealno rešenje za mnoge korisnike, danas su, makar po pokazanom interesovanju, zanimljivi samo onima koji žele velika uvećanja.

nikonp60008s.jpg

Mi smatramo da fotoaparat kao što je Coolpix P600 i dalje može da bude odlično univerzalno rešenje, osim za one koji fotoaparat žele da nose u džepu. Njegova jedina, ali veoma izražena prednost u odnosu na bilo koju drugu klasu fotoaparata, od najjefinijih do najskupljih, svakako je optički zum od čak 60x. Ovaj zum je nemoguće replicirati niti u jednoj klasi osim u onoj u kojoj se P600 nalazi. 60x optički zum je savršen za sve one koji dosta vremena fotografišu napolju, a posebno će biti koristan na putovanjima kada nije moguće približiti se nečemu što želite da zabeležite. Naravno, to ne znači da će se P600 stalno koristiti na 60x uvećanju, ali je dobro znati da vam je ta mogućnost na raspolaganju.

Nikon Coolpix P600 nije za svakoga, ali će uz malo vežbe i znanja postati veoma ozbiljna alatka koja može da vidi mnoge stvari koje drugi fotoaparati sa standardnim zumom ne mogu

Nikon P600 poseduje određena ograničenja koja su uobičajena za ovakvu konfiguraciju, kao što je relativno mala svetlosna moć objektiva, teže fokusiranje pri ekstremnim uvećanjima i detalji pri 100% uvećanju fotografije, pogotovo kada se podigne ISO vrednost. Međutim, sve smo to mogli da znamo i pre nego što smo fotoaparat testirali. To su kompromisi koji moraju da postoje da bi fotoaparat mogao da ima zum od 60x. Međutim, to nisu mane koje direktno utiču na kvalitet fotografija za porodične i turističke poduhvate, pogotovo ukoliko imate znanje koje vam omogućava da na najbolji način iskoristite ono što P600 nudi. Nikon Coolpix P600 nije za svakoga, ali će uz malo vežbe i znanja postati veoma ozbiljna alatka koja može da vidi mnoge stvari koje drugi fotoaparati sa standardnim zumom ne mogu.


Prednosti

- 60x optički zum, optička stabilizacija
- vrlo dobar kvalitet fotografija
- dobra ergonomija i kontrole
- ugrađen WiFi
- rotirajući ekran
- elektronsko tražilo (EVF)
- punjenje baterije u aparatu pomoću Micro USB kabla
- performanse generalno


Nedostaci

- fokusiranje pri velikim uvećanjima
- spoljno punjenje baterije samo uz punjač koji se dokupljuje
- usporenja prikaza na ekranu u pojedinim situacijama
- detalji na fotografijama pri isecanju i većim ISO vrednostima


Fotoaparat na test ustupio Refot.

Ilijana Novi član postova: 1
Postovani, razmisljam o kupovini svog prvog "boljeg" fotoaparata, premisljam se izmedju dva modela, ovog i Nikon D3200. Pa bih Vas zamolila da mi kazete vase misljenje o tome koji je bolji za pocetnika. Hvala!

Test: Nikon D610

Test: Nikon D3300

10304
10305
10306
10307
10308
10309