Greška

Došlo je do greške.

Test: Nikon Coolpix AW120

28.12.2014 12:31 | 2 Multimedija
Test: Nikon Coolpix AW120

Nikon Coolpix AW120 je najnoviji predstavnik japanske kompanije u segmentu izdržljivih kompakta. Ovi fotoaparati karakteristični su po tome što mogu da izdrže padove, kišu, prašinu, rad pod vodom i slične ekstremne uslove.

Nikon Coolpix AW120 je najnoviji predstavnik japanske kompanije u segmentu izdržljivih kompakta. Ovi fotoaparati karakteristični su po tome što mogu da izdrže padove, kišu, prašinu, rad pod vodom i slične ekstremne uslove. Naravno, većina fotoaparata ove klase ne može da izdrži neke izuzetno velike udarce i dubine, ali je suština da njihove specifikacije odlično odgovaraju bilo kakvoj ekstremnoj upotrebi od strane amatera, koja se posebno viđa na odmorima, bilo zimskim ili letnjim.

nikoncoolpixaw12004s.jpg

 Coolpix AW120 može bez problema da radi na dubinama do 18m do 60 minuta. Sa ovim fotoaparatom je moguće fotografisati na temperaturama do -10, a što se tiče padova, testiranje je utvrdilo da AW120 izdržava padove sa visine od 2 metra.

Pre nego što se posvetimo onim uobičajenim karakteristikama fotoaparat, pogledajmo koje nepredviđene situacije može da izdrži ovaj fotoaparat. Što se tiče ronjenja, Coolpix AW120 može bez problema da radi na dubinama do 18m do 60 minuta, što će biti više nego dovoljno, čak i za one napredne ronioce. Takođe, sa ovim fotoaparatom je moguće fotografisati na temperaturama do -10, a što se tiče padova, testiranje je utvrdilo da AW120 izdržava padove sa visine od 2 metra na 5cm debelo drvo. Naravno, velike su šanse da će AW120 izdržati hladnije temperature, veće padove i veće dubine, ali su ovo podaci za koje Nikon garantuje. Mi vas ne ohrabrujemo da aparat probate preko ovih granica, ali jasno je da će on raditi i u nešto ekstremnijim uslovima od navedenih.

Posebna izdrživost ovog fotoaparata uslovila je da on poseduje izuzetno kvalitetno kućište. Kućište je napravljeno od kombinacije plastike i metala i kao što se može očekivati, veoma je tvrdo. Na žalost, ono što moramo da zamerimo jesu dimenzije, koje nisu preterano velike za jedan fotoaparat, ali treba imati na umu da se AW120 neće tako lako nositi poput mobilnih telefon. Ipak, ovaj fotoaparat će se bez problema smestiti u bilo koji džep. Primerak koji smo testirali ima boje poput vojne opreme, a može se naći u još tri različite nijanse: plavoj, sivoj i narandžastoj. Jedna zanimljiva ideja sa internet diskusija kaže da bi bilo dobro kupiti narandžasti Coolpix AW120, pogotovo ukoliko će se dosta koristiti pod vodom, jer će se u tom slučaju znatno lakše naći ukoliko se izgubi u poređenju sa modelima drugih boja.

nikoncoolpixaw12002s.jpg

U pakovanju fotoaparat dolazi sa baterijom, punjačem, adekvatnim priključkom za našu utičnicu, Micro USB kablom, trakicom za nošenje, kao i posebnom četkicom za čišćenje fotoaparata. Bitno je napomenuti da punjač zapravo služi kao ispravljač, a baterija se puni dok se nalazi u samom fotoaparatu. Punjač ima klasičan USB port, dok aparat ima Micro USB konektor, a ovo takođe znači da je aparat moguće puniti na skoro svakom uređaju koji poseduje USB port. Nedostatak ovakvog načina punjenja jeste nemogućnost da se aparat koristi ukoliko imate dve ili više baterija. Ipak, sve više fotoaparata, čak i nekih veoma skupih, ne isporučuje se sa klasičnim punjačem i punjenje baterije se odvija dok se ona nalazi u fotoaparatu, tako da ne možemo zameriti Nikonu na ovoj odluci.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Nikon
 • Model Coolpix AW120 (Maskirni)
 • Tip fotoaparata Kompakt
 • Megapikseli 16 MP
 • Najveća rezolucija fotografija 4608 x 3456 tačaka
 • Nekompresovani format Ne
 • Veličina senzora 1/2,3"
 • Tip senzora CMOS
 • Objektiv 24 - 120mm, 5x zum, f2.8 - 4.9
 • Stabilizacija Optička
 • Ekran 3", 921.000 tačaka, OLED
 • Tražilo Ne
 • Blic Da, 5,2m
 • Dodatni blic Ne
 • PASM modovi Ne
 • Video rezolucije 1920x1080 (30p, 25p, 60i, 50i), 1280x720 (30p, 25p), 1920x1080 (15p, 12.5p), 640x480 (120p, 100p), 1280x720 (60p, 50p), 320x240 (240p, 200p), iFrame 720 (30p, 25p), 640x480 (30p, 25p)
 • Tip kartice SD/SDHC/SDXC
 • USB USB 2.0
 • HDMI Da (Micro Type D)
 • Trajanje baterije (CIPA) 350 fotografija
 • Masa 213 grama
 • Dimenzije 110 x 66 x 26 mm
 • Wireless Da
 • GPS Da


Sa desne strane fotoaparat ima posebnu bravu koja služi da zaštiti unutrašnjost od vode, prašine, peska i tako dalje. Kada se ova brava otključa i kada se vratanca otvore, ispod se može videti mesto za bateriju, SD karticu, Micro USB i Micro HDMI port. Zameramo to što je veoma lako pomešati Micro USB i HDMI port, makar u početku, a Micro USB će često trebati obzirom da se tim putem fotoaparat puni. Nikon uz AW120 isporučuje četkicu koju treba iskoristiti za čišćenje svih delova aparata u kojima može se nađe prašina ili pesak, a to se najviše odnosi na ova zaštitna vratanca, obzirom da se ona ne smeju zatvoriti ukoliko oko njih nije čista i suva površina.

nikoncoolpixaw12006s.jpg

Nikon AW120 dolazi u standardnoj formi za kompakt fotoaparat koji je otporan na vodu, udarce i druge nepogode. To znači da nema objektiv koji se izvlači, ali i dalje poseduje optički zum, što je postignuto tako što su elementi objektiva postavljeni uspravno, a ne po dužini. Prevedeno u 35mm format, AW120 ima raspon objektiva od 24-120mm, odnosno 5x optički zum. Svetlosna moć objektiva je f/2.8-4.9 i može se okarakterisati kao pristojna i očekivana za ovaj tip fotoaparata, a prisutna je i optička stabilizacija, odnosno VR kako to Nikon označava. CMOS senzor ima rezoluciju od 16MP za koju se takođe može reći da je adekvatna za fotoaparat ove klase.

Ekran fotoaparata ima dijagonalu od 3” i rezoluciju od 921.000 (pod)tačaka. Tip panela koji se koristio je OLED i nismo primetili bilo šta neuobičajeno ili drugačije zbog toga - ekran je pružio solidan kvalitet i pristojnu jačinu, što je pohvalno obzirom da je uglavnom korišćen napolju. Mora se zameriti nešto manjim tasterima sa zadnje strane fotoaparata. Njihov kvalitet je dobar, ali nam se čini da je veličina mogla biti veća. S toga treba zaboraviti na kretanje kroz menije ukoliko nosite rukavice, pogotovo neke namenjene za sportske aktivnosti. Srećom, Nikon je bio svestan činjenice da će se AW120 neretko koristiti u ekstremnim uslovima, pa je dodata opcija osnovnog kretanja kroz menije pomeranjem celog fotoaparata gore ili dole. Srećom, nakon osnovnog podešavanja fotoaparata nije potrebno često (ili uopšte) ulaziti u menije kako bilo šta podesilo, obzirom da je najbolje ovakav fotoaparat koristiti u automatskom modu.

nikoncoolpixaw12007s.jpg

Nikon Coolpix AW130 je u stanju da zapisuje video u rezoluciji od 1920 x 1080 pri nekoliko uobičajenih setovanja za frejmrejt. Tu su veće brzine snimanja videa, koje služe za formiranje usporenog snimka, ali se one mogu koristiti tek u nižim rezolucijama. Fotoaparat može da snimi fo pet fotografija u maksimalnoj rezoluciji pri brzini od čak 6,9fps.

 

AW120 ima ugrađen WiFi i GPS modul. GPS je posebno interesantan na fotoaparatima ovog tipa i u slučaju AW120 ima nekoliko funkcija. Pre svega, GPS će u svaku fotografiju upisati podatke o lokaciji gde je ona nastala. Sve veći broj programa za obradu i skladištenje fotografija poseduju opciju koja omogućava da na mapi vidite gde su fotografije nastale, što je pogodno ne samo da biste se na mapi kontinenta ili sveta divili gde ste sve putovali, nego je i korisno kako bi se prisetili zanimljive lokacije za fotografisanje. Aparat u sebi poseduje rudimentarnu mapu na kojoj može da se vidi gde su fotografije nastale, a tu je i određena POI baza sa interesantnim mestima za fotografisanje, mada treba znati da AW120 ne može da zameni vaš telefon kada su u pitanju ove informacije.

nikoncoolpixaw12005s.jpg

Zanimljivo je da ovaj fotoaparat prikazuje pritisak vazduha, kao i nadmorsku visinu, što je pogotovo interesantno na skijanju i drugim aktivnostima na planini, a prisutan je i kompas. Što se tiče WiFi opcije, ona je uglavnom standardna kao i na drugim fotoaparatima. Potrebno je na telefonu ili tabletu preuzeti adekvatnu aplikaciju i nakon toga putem WiFi veze povezati fotoaparat i mobilni uređaj. Nakon toga je moguće pregledati fotografije koje se nalaze na kartici fotoaparata, prebaciti ih na mobilni uređaj ili koristiti telefon ili tablet za daljinsku kontrolu fotoaparata.

Korišćenje i kvalitet fotografija

Nikon Coolpix AW120 je veoma zahvalan fotoaparat za korišćenje. Meniji su jednostavno raspoređeni i neće biti teško snaći se čak i ako ranije niste koristili Nikon fotoaparate. Bitnije od toga jeste što AW120 zaista ne zahteva bilo kakva dalja podešavanja nakon onih kada se prvi put izvadi iz kutije. Moguće je izbeći određena automatska podešavanja, ali za tim zaista nema potrebe, posebno ako se uzme u obzir da će se ovakav fotoaparat često koristiti na “terenu,” što znači da nećete ni imati previše vremena za eksperimentisanje.

 DSCN0065s.JPG

AW120 tradicionalno za Nikon poseduje “BSS” mod kada fotoaparat sam izabere najbolju od serije fotografija.

AW120 tradicionalno za Nikon poseduje “BSS” mod kada fotoaparat sam izabere najbolju od serije fotografija. U prevodu, to znači da je moguće zadržati prst na okidaču, snimiti 4-5 fotografija i ostaviti fotoaparatu da izabere onu najuspešniju. Ovakvu opciju smo koristili u većini slučajeva i pokazala se dosta dobro. Kako mobilni telefoni sve više ugrožavaju kompakte, moramo se osvrnuti na to kakve prednosti AW120 nudi u odnosu na mobilni telefon. Osim posebnog i veoma izdržljivog kućišta koje se podrazumeva, najveća prednost ovog (i svakog drugog) fotoaparata u odnosu na mobilni telefon jeste optički zum objektiva. Kada se uzme u obzir da će se AW120 najčešće koristiti u prirodi, jasno je zbog čega čak i najmanji zum daje veliku prednost u odnosu na mobilni telefon. Objektivi mobilnih telefona su jednostavno previše široki. Čak i prilikom fotografisanja veoma prostranih pejzaža na planini, koristili smo zum kako bi napravili bolju kompoziciju. Optički zum od tek 5x možda ne deluje previše, ali predstavlja glavnu razliku u poređenju sa fotografisanjem čak i najboljim telefonom.

DSCN0069s.JPG

Sa druge strane, dimenzije AW120 fotoaparata nisu za pohvalu. Jasno je da one moraju da budu kolike jesu zbog kućišta koje treba da izdrži velike napore, ali je “problem” u tome što nikada nećete zaboraviti da je AW120 sa vama. Prilikom aktivnosti u prirodi koristi se velika količina opreme i AW120 je još jedna stavka o kojoj treba da brinete, pa ne bi smetalo kada bi bio nešto manjih dimenzija. Sa druge strane za određene aktivnosti je zapravo bolje da aparat bude veći, kako bi se lakše držao u ruci, mada treba imati na umu da se AW120 neće lako koristiti ukoliko na šakama imate veće i deblje rukavice.

DSCN0117s.JPG

Nikon AW120 ima CMOS senzor veličine 1/2.3”. To je karakteristika koja obično diktira kvalitet fotografija kompakt fotoaparata. Kada se na to doda nestandardni “periskop” objektiv, jasno je zbog čega ne treba očekivati zapanjujuće rezultate kada je u pitanju kvalitet fotografija. Međutim, AW120 ne razočarava i svakako da će zadovoljiti veoma širok krug kupaca. Na kraju krajeva, ovaj fotoaparat se ne kupuje zbog kvaliteta fotografija, već zbog drugih karakteristika.

DSCN0128s.JPG

Kao što na primerima možete da vidite, kvalitet je više nego zadovoljavajući. Kada se fotografija zumira vidi se standardni šum karakterističan za male senzore, ali koji ne smeta kada se fotografija normalno pregleda ili štampa u normalnim formatima. Boje su veoma žive, možda i malo više nego što bi trebalo, dok je oštrina vrlo dobra u centralnom delu, ali opada u uglovima, što je karakteristično za objektiv ove konstrukcije. Mogućnosti pri visokim ISO osetljivostima su takođe očekivane od senzora ove veličine, tako da je i ISO 1600 fotografije moguće iskoristiti za amaterske potrebe.

DSCN0174s.JPG

Sve u svemu, Coolpix AW120 pruža više nego zadovoljavajući kvalitet fotografija, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da to nije glavna karakteristika ovog ili bilo kog drugog fotoaparata slične konstrukcije.

DSCN0224s.JPG

Utisci

Nikon Coolpix AW120 će biti odličan saputnik na svim putovanjima i avanturama. Njegovo kućište otporno na vremenske nepogode, vodu, prašinu, pesak i padove će biti pogodno kako za letnje, tako i za zimske aktivnosti. Međutim, aparat će biti jednako koristan i u normalnim uslovima kod kuće, bilo da je u pitanju fotografisanje rođendana, nekog drugog slavlja, dece, kućnih ljubimaca ili obroka. Mobilni telefoni i dalje ne mogu adekvatno da zamene fotoaparate zbog toga što fotoaparati imaju objektiv sa optičkim zumom. Čak i prosečan zum od 5x AW120 fotoaparata pravi ogromnu razliku kada su u pitanju finalni rezultati, naručito na putovanjima kada nije moguće uvek se približiti onome što želite da fotografišete.

nikoncoolpixaw12009s.jpg

 WiFi konekcija je korisna posebno ukoliko želite brzo da podelite fotografije preko društvenih mreža, tako što ćete ih prebaciti na telefon ili tablet.

Sa ovim fotoaparatom nema puno glavobolje. Nakon osnovnog podešavanja nema potrebe previše se zamarati i dovoljno je samo fotografisati. WiFi konekcija je korisna posebno ukoliko želite brzo da podelite fotografije preko društvenih mreža, tako što ćete ih prebaciti na telefon ili tablet. GPS je diskretan, ali dodatak koji ćete znati da cenite kada fotografije uvezete u neki program za obradu. Pogotovo će nakon nekoliko godina biti interesantno pogledati na mapi gde su sve fotografije nastale, što će biti moguće zahvaljujući tome što fajlovi u sebi nose informaciji o lokaciji gde je fotografija napravljena. Nikon Coolpix AW120 ima ozbiljnu konkurenciju u segmentu izdržljivih fotoaparata, ali nema sumnje među njima može da se postavi veoma visoko.

nikoncoolpixaw12003s.jpg


Prednosti

- kvalitetno kućište otporno na vodu, padove, prašinu, pesak, hladnoću…
- dobre performanse
- jednostavno korišćenje
- WiFi i GPS
- solidan kvalitet fotografija
- punjenje Micro USB kablom

Nedostaci

- nešto veće dimenzije i “kockasti” oblik
- prepoznatljivi nedostaci malog senzora i “uspravnog” objektiva
- punjenje baterije dok se nalazi u aparatu (ili je ovo prednost?)

radisasvr Član postova: 324
Dzaba sve kada slike ne lice ninasta .
To je ipak najvaznije kod fotoaparata.

Test: Mio kamere

Test: Nikon D750

10304
10305
10306
10307
10308
10309