Greška

Došlo je do greške.

Test: Next Base SDV77-BD

30.01.2007 12:03 | 0 MultimedijaBranislav Bubanja


Plejer koji nosi ime Next Base SDV77-BD je definitivno jedinstven i slobodno možemo reći, inovativan uređaj i to ne samo na našem tržištu. Proizvođač se odlučio da ga napravi u tablet varijanti, sa wide screen ekranom dijagonale 7 inča. To u praksi znači da je displej postavljen sa spoljne strane poklopca plejera, ispod koga se nalazi kompletna elektronika koja pokreće ovaj uređaj. Displej je nešto najbolje što smo do sada videli kada su prenosni DVD plejeri u pitanju. Ako po rezoluciji ne odskače od konkurencije (480 x 234 piksela), ugao vidljivosti bez izobličenja slike je nešto što nas je u najmanju ruku oduševilo. Po horizontali taj ugao iznosi oko 160 stepeni, dok je po vertikali oko 60 stepeni. Možda će vam naše oduševljenje ovim rezultatima delovati preterano, jer čak i najlošiji TFT monitori imaju širi ugao vidljivosti, ali ne treba zaboraviti da se ovde radi o jednom potpuno drugom tipu uređaja. A ako vam kažemo da konkurentski modeli dovode do izobličenja slike i boja već pri uglu od 60 stepeni (30 stepeni levo ili desno u odnosu na osu ekrana), postaje mnogo jasnije koliko je monitor ugrađen u Next Base napredan po tom pitanju.

 

Zvučnici koji su smešteni na baznom delu plejera, pozicionirani su ispod displeja. Kao i kod ekrana bili smo prijatno iznenađeni njihovim kvalitetom. Naravno, kriterijumi koje smo ovde koristili su daleko manji nego da je zvuk prosleđivan na neke kvalitetnije eksterne zvučnike. Kako god, i kod zvuka smo dobili više nego što smo očekivali iako ne bi škodilo da mogu malo izraženije reprodukuju niske frekvencije (duboke tonove). Ako se sve sabere, bez problema se mogu koristiti za normalnu upotrebu.

Da pomenemo da se skoro sve kontrole nalaze na samom plejeru, a one komande koje možda nisu toliko često korišćene smeštene su na daljinski upravljač. Kao i kod svih prenosnih DVD plejera postoje tri načina za napajanje strujom. U kompletu se sa plejerom dobijaju odgovarajući kablovi (i ispravljač) za povezivanje sa strujnim priključkom, priključkom za upaljač u kolima i naravno, eksterna baterija. Interesantno je da baterija istovremeno predstavlja i neku vrstu postolja za plejer, a njen kapacitet je oko tri časa neprekidnog rada. Ako imate sreće, možete sa jednim punjenjem baterije odgledati dva cela filma.

Softver


Softver

Ugrađeni plejer je zadovoljavajućeg kvaliteta i konfigurabilnosti. Neke funkcije su duplirane, pa se mogu podešavati i softverski (podešavanjem iz setapa), ali i hardverski (podešavanjem odgovarajućeg potenciometra). Uređaj je sposoban da reprodukuje filmove iz svih regionalnih zona. Reprodukciju je dozvoljeno ubrzati do 20x, usporiti do 1.7x i zumirati u opsegu od 1/4x do 4x. Titlovi koji se prikazuju tokom reprodukcije DVD filmova su veliki i dobro vidljivi.

Što se tiče MP3 reprodukcije, na ekranu se prikazuje prvih deset karaktera iz imena pesme, dok ID3 tagovi nisu podržani. DTS audio CD format nije podržan, mada tu postoji jedna zanimljiva priča. Naime, kada smo pre par meseci imali priliku da probamo sempl, prvi primerak Next Base plejera koji je distributer uvezao za potrebe testiranja, on nije podržavao DivX format, ali su zato DTS audio CD diskovi normalno reprodukovani. Pretpostavljamo da je zbog smanjenje cene uređaja u finalnoj verziji plejera koju vam sada predstavljamo, izvršena "zamena" čipova – DTS audio čip je uklonjen, a umesto njega je stavljen DivX dekoder čip. Iako nam je žao što nije bilo mesta za oba čipa, potpuno nam je jasna logika koje se držao distributer, pa mu ne možemo zameriti na takvom potezu.

 

Iako bismo, što se DivX moda tiče, u poređenju sa klasičnim samostalnim DivX plejerima mogli da damo dosta zamerki, u klasi plejera kojoj Next Base pripada on spada u gornji dom. Ukoliko se na disku nalazi samo film (eventualno sa titlovima), on će se automatski startovati. Ali ukoliko je na istom mediju snimljen i neki drugi sadržaj, recimo muzika ili slike, otvoriće se prozor u kome korisnik može sam da bira šta želi da reprodukuje. Pri tome, raznorodni sadržaji se prikazuju u potpuno odvojenim prozorima i ne mogu se na ekranu videti u isto vreme. Ovakav način prikaza će vam možda biti u početku konfuzan, ali kada se naviknete shvatićete njegove prednosti (mnogo organizovaniji prikaz sadržaja diska).

Najveći problem kod DivX filmova su titlovi. Oni moraju da budu u istom folderu kao i video fajl, ali ne moraju da imaju isto ime. Plejer podržava i SRT i SUB formate titlova. Kada se startuje film, automatski će se učitati i svi titlovi koji se nalaze u istom folderu, pa se mogu ravnopravno menjati tokom reprodukcije filma. Titlovi su veoma sitni, nisu podržana naša slova i ne poseduju nikakav okvir (ili tamnu traku), pa su na svetloj pozadini skoro nečitljivi. Međutim, ovde dolazimo do jednog kurioziteta. Naime, ovakvi titlovi su mnogo čitljiviji na malom ekranu plejera nego na TV-u. Pokušaćemo da ukratko objasnimo razloge za to. Pomenuli smo rezoluciju ugrađenog displeja koji ima oko četiri puta manje displeja od jednog klasičnog TV-a (PAL sistem). Da bi se filmovi pravilno prikazali na manjoj rezoluciji nego što su originalno, plejer u realnom vremenu vrši neku vrstu kompresije i skaliranja video zapisa. Naravno, tada nastaju dodatne nepravilnosti u video zapisu koje su dovele do toga da DivX titlovi izgledaju kao da imaju senku, što kod svetlijih pozadina olakšava čitanje.

Next Base je jedan od retkih DivX plejera koji je u stanju da pročita XviD kodek sa uključenom QPEL opcijom. Takođe je i DivX 6 format potpuno podržan, a jedino što na njemu nećete uspeti da pokrenete je film kompresovan sa Nero Digital kodekom.

Dodaci

Dodaci

Konačno smo stigli i do onoga po čemu je Next Base jedinstven. To je dodatna oprema koja se može kupiti uz ovaj plejer. Prvi dodatak koji ćemo vam predstaviti je eksterni analogni TV tjuner. On se na plejer priključuje sa desne strane i poseduje sopstvene komande i antenu. Time plejer postaje portabl LCD TV. Na žalost, daljinski upravljač plejera nije upotrebljiv i sa ovim dodatkom. Moramo da damo zamerku na način priključenja TV tjunera. Potrebno je da se prvo prebaciti prekidač sa zadnje strane plejer na "Video/Audio IN" poziciju. Zatim plejer treba uključiti (bez struje) i tek onda priključiti TV tjuner, koji potpuno blokira pristup power prekidaču uređaja. Prijemnik se može napajati preko eksterne baterije koja se dobija uz plejer ili se može direktno on priključiti na ispravljač (tada se preko njega napaja i sam plejer, odnosno sada TV ekran). Prilikom prvog priključenja potrebno je prvo pretražiti frekventni opseg kako bi se memorisali kanali koji su dostupni. Nakon toga se (sekvencijalnim) kontrolama mogu birati memorisani kanali. Slika sa antenom koja se nalazi na plejeru je dosta loša i potrebno je da budete blizu repetitora da biste imali pristojan prijem. Priključenjem na kablovski sistem prijem se znatno popravlja.

Drugi dodatak koji se može kupiti uz ovaj plejer (ima ga i kod nas) je specijalan džojped, koji u sebi ima ugrađeno nekoliko desetina različitih igrica. One su na nivou igara sa nekadašnjih osmobitnih računara i nisu ništa posebno, gledano sa tehničke strane, ali će definitivno držati pažnju dece u toku putovanja.

Poslednji dodatak koji ćemo pomenuti, ili bolje da kažemo sistem dodataka je komplet od tri različita nosača za plejer. Uz njihovu pomoć, Next Base se može smestiti između prednjih sedišta u automobilu, nakačiti na naslon za glavu na prednjem sedištu, ili prilepiti na šoferšajbnu (ili bilo koju drugu ravnu površinu). Naravno, i ovi dodaci se mogu kupiti i kod nas, bilo u kompletu, bilo pojedinačno.

Cene

Cene

Ako vas je prethodni deo teksta zainteresovao za ovaj plejer i njegove dodatke, sigurno se pitate koliko sve to košta. Verovatno i sami znate da prenosni DVD plejeri koštaju mnogo više od klasičnih. U ovom slučaju, visoka cena ima dobro pokriće. Smatramo da cena od oko 20 hiljada nije preterana za plejer koji ima dosta potencijala. Ako uz njega želite da uzmete i neki od pomenutih dodataka potrebno je da spremite još nešto novca. Na primer, TV tjuner košta oko 5000 din. Dok džojped i komplet držača koštaju po oko 3500 din. svaki.

Kontakt: NT Company

Test: VIVAX Imago DV-RHD100 Rewritable player

Test: LG RH199S DVD rikorder

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309