Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Z97 MPower Max AC

13.05.2014 11:00 | 0 Hardver
Test: MSI Z97 MPower Max AC

Kako to obično biva, Intel je predstavio novu generaciju čipseta. Ipak, iako oni to zovu novom generacijom, istini za volju, nema mnogo toga novog. Reč je o praktično istom čipsetu kome je dodata podrška za SATA Express, odnosno M.2 SSD-ove. Dakle, ništa konkretno, ali to i dalje ne znači da neće biti zanimljivih proizvoda baziranih na novom čipsetu. Pravi primer je novi model kompanije MSI koji će vas naterati da zaboravite da Intel Z97 nije ništa više od osveženja postojeće tehnologije.

Uvod

Nebojša Todorović

Kao što smo već pomenuli u uvodu, Intel Z97 čipset donosi malo toga novog što krajnji korisnik može da prepozna kao prednost prilikom kupovine. Ipak, treba pomenuti stavke sa kratkog spiska noviteta. Pre svega, tu su podrška za SATA Express, odnosno M.2 SSD-ove i to je ujedno ono što će prosečan korisnik moći da konstatuje kao napredak. Ostatak se svodi na blago unapređeni SRT (Smart Response Technology), koji je dobio mogućnost da prepoznaje hibridne hard diskove poput Seagate SSHD modela koji smo testirali ne toliko davno. Na koji način će se SRT umešati u rad hibridnog hard diska nismo sigurni, jer ovaj tip diskova poseduje spostvene mehanizme za optimizaciju rada. Takođe, tu je i nekoliko novih implementacija na nivou zaštite, ali to većina nas nikada neće ni primetiti.

Ipak, ništa nije sprečilo partnere da prikažu veliki broj novih modela, jer neki od njih raspolažu dvocifrenim brojem različitih modela od samog starta. MSI je spremno dočekao momenat puštanja novih ploča od kojih je jedna završila kod nas. Reč je o proizvodu čije ime sugeriše da ne pripada standardnim serijama. Neke od kriptičnih oznaka zamenilo je ime Z97 MPower Max AC koje sugeriše da se ne radi o konfekciji. Kutija u kojoj ploča stiže kombinuje upečatljvu crnu i žutu boju uz prepoznatljivu formu slova "M", a težina pakovanja sugeriše da se unutra nalazi mnogo više od same ploče, što se kasnije pokazalo kao tačno. 

Kutija je prilično informativna i mnogo detalja može da se nađe na njenim stranicama. MSI se potrudio da istakne gotovo svaku stavku za koju smatra da korisnik treba da zna. Istini za volju, za ovu ploču MSI stvarno ima čime da se pohvali, od kvalitetne naponske jedinice, zvučnog podsistema, niza praktičnih rešenja, overklok opcija itd. Reč je o krajnje ozbiljnoj i veoma atraktivnoj matičnoj ploči.
 


 

U vreme oskudno opremljenog hardvera, koji po pravilu dolazi uz najnužniji set dodataka Z97 MPower Max AC je pravo osveženje. Bez obzira na to da li govorimo o matičnim pločama, grafičkim, zvučnim ili nekim drugim komponentama čak i najskuplji primerci često dolaze uz par diskova i uputstvo. MPower Max je potpuno druga priča, jer ćemo morati da odvojimo nekoliko pasusa da bismo pokrili sve. Od osnovne opreme se dobijaju diskovi sa drajverima i programima, zajedno sa velikim brojem knjižica, prospekata i ostale dokumentacije. Dopada nam se crni štit sa žutim oznakama, kao i niz sitnica kao što je samolepljivi metalni "OC Series" logo. Proizvođač isporučuje i nastavke za merne tačke, nalepnice za označavanje kablova i još nekoliko sitnica. Tu se ova priča ne završava.
 


SATA kablova ne nedostaje, jer se uz MPower Max dobija sedam komada, kao i dodatak za dva eSATA konektora sa četvoropinskim "molex" napajanjem. Takođe, tu je i Intelov WiFi 7260 dual-band modul sa podrškom za sve moderne standarde. Pored podrške za vezu od 5 GHz, njegov glavni adut je i implementacija WiDi-a. Dve antene koje se isporučuju imaju magnet u bazi tako da mogu lako da se pričvrste na kućište.Prvi pogled na ploču jasno daje do znanja da je reč o veoma dobro opremljenom modelu. Sam raspored komponenata je odličan i organski. Ovo je jako bitno, jer gotovo da ni u jednom momentu tokom sklapanja konfiguracije nismo pomislili "Zašto je ovo ovde, a ne tamo?". Jedini slučaj je bio vezan za poziciju i orijentaciju konektora za ventilatore kulera. S obzirom da smo koristili Raijintek Nemesis za potrebe testa koji ima dva ventilatora, u prvom momentu nam je zasmetalo to što konektori deluju kao da su pomalo nasumično nabacani.


 

Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Model Z97 MPower Max AC
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 8 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi Display port, HDMI
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz, PS/2 tastatura/miš kombinovani port
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno Intel
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Z87-Expert

Test: ASUS Z87M-PLUS

10203
10205
10206
10207
10208
10209