Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Z97 MPower Max AC

13.05.2014 11:00 | 1 Hardver
Test: MSI Z97 MPower Max AC

Kako to obično biva, Intel je predstavio novu generaciju čipseta. Ipak, iako oni to zovu novom generacijom, istini za volju, nema mnogo toga novog. Reč je o praktično istom čipsetu kome je dodata podrška za SATA Express, odnosno M.2 SSD-ove. Dakle, ništa konkretno, ali to i dalje ne znači da neće biti zanimljivih proizvoda baziranih na novom čipsetu. Pravi primer je novi model kompanije MSI koji će vas naterati da zaboravite da Intel Z97 nije ništa više od osveženja postojeće tehnologije.

Nebojša Todorović

Kao što smo već pomenuli u uvodu, Intel Z97 čipset donosi malo toga novog što krajnji korisnik može da prepozna kao prednost prilikom kupovine. Ipak, treba pomenuti stavke sa kratkog spiska noviteta. Pre svega, tu su podrška za SATA Express, odnosno M.2 SSD-ove i to je ujedno ono što će prosečan korisnik moći da konstatuje kao napredak. Ostatak se svodi na blago unapređeni SRT (Smart Response Technology), koji je dobio mogućnost da prepoznaje hibridne hard diskove poput Seagate SSHD modela koji smo testirali ne toliko davno. Na koji način će se SRT umešati u rad hibridnog hard diska nismo sigurni, jer ovaj tip diskova poseduje spostvene mehanizme za optimizaciju rada. Takođe, tu je i nekoliko novih implementacija na nivou zaštite, ali to većina nas nikada neće ni primetiti.

Ipak, ništa nije sprečilo partnere da prikažu veliki broj novih modela, jer neki od njih raspolažu dvocifrenim brojem različitih modela od samog starta. MSI je spremno dočekao momenat puštanja novih ploča od kojih je jedna završila kod nas. Reč je o proizvodu čije ime sugeriše da ne pripada standardnim serijama. Neke od kriptičnih oznaka zamenilo je ime Z97 MPower Max AC koje sugeriše da se ne radi o konfekciji. Kutija u kojoj ploča stiže kombinuje upečatljvu crnu i žutu boju uz prepoznatljivu formu slova "M", a težina pakovanja sugeriše da se unutra nalazi mnogo više od same ploče, što se kasnije pokazalo kao tačno. 

Kutija je prilično informativna i mnogo detalja može da se nađe na njenim stranicama. MSI se potrudio da istakne gotovo svaku stavku za koju smatra da korisnik treba da zna. Istini za volju, za ovu ploču MSI stvarno ima čime da se pohvali, od kvalitetne naponske jedinice, zvučnog podsistema, niza praktičnih rešenja, overklok opcija itd. Reč je o krajnje ozbiljnoj i veoma atraktivnoj matičnoj ploči.
 


 

U vreme oskudno opremljenog hardvera, koji po pravilu dolazi uz najnužniji set dodataka Z97 MPower Max AC je pravo osveženje. Bez obzira na to da li govorimo o matičnim pločama, grafičkim, zvučnim ili nekim drugim komponentama čak i najskuplji primerci često dolaze uz par diskova i uputstvo. MPower Max je potpuno druga priča, jer ćemo morati da odvojimo nekoliko pasusa da bismo pokrili sve. Od osnovne opreme se dobijaju diskovi sa drajverima i programima, zajedno sa velikim brojem knjižica, prospekata i ostale dokumentacije. Dopada nam se crni štit sa žutim oznakama, kao i niz sitnica kao što je samolepljivi metalni "OC Series" logo. Proizvođač isporučuje i nastavke za merne tačke, nalepnice za označavanje kablova i još nekoliko sitnica. Tu se ova priča ne završava.
 


SATA kablova ne nedostaje, jer se uz MPower Max dobija sedam komada, kao i dodatak za dva eSATA konektora sa četvoropinskim "molex" napajanjem. Takođe, tu je i Intelov WiFi 7260 dual-band modul sa podrškom za sve moderne standarde. Pored podrške za vezu od 5 GHz, njegov glavni adut je i implementacija WiDi-a. Dve antene koje se isporučuju imaju magnet u bazi tako da mogu lako da se pričvrste na kućište.Prvi pogled na ploču jasno daje do znanja da je reč o veoma dobro opremljenom modelu. Sam raspored komponenata je odličan i organski. Ovo je jako bitno, jer gotovo da ni u jednom momentu tokom sklapanja konfiguracije nismo pomislili "Zašto je ovo ovde, a ne tamo?". Jedini slučaj je bio vezan za poziciju i orijentaciju konektora za ventilatore kulera. S obzirom da smo koristili Raijintek Nemesis za potrebe testa koji ima dva ventilatora, u prvom momentu nam je zasmetalo to što konektori deluju kao da su pomalo nasumično nabacani.


 

Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Model Z97 MPower Max AC
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 8 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi Display port, HDMI
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz, PS/2 tastatura/miš kombinovani port
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno Intel
 

 

MPower Max AC - detaljnije

Kako na polju soketa ništa nije menjano i dalje je centar ploče LGA1150 podnožje koje podržava Haswell procesore i nove modele koje će predstavljati njegovo osveženje. Oko soketa se nalazi kompleksna potpuno digitalna naponska jedinica sa SFC zavojnicama. Filtracija napona se vrši u 12 faza što nije rekordno velika cifra, ali uz kvalitetne komponente broj faza nije najbitnija stavka. MSI na ovom polju zaista nije štedeo. Komponente naponske jedinica se hlade pasivno putem crno-žutih hladnjaka koji su izvedeni iz tri dela, ali su međusobno povezani heatpipe-om koji je niklovan u završnoj fazi izrade. Po uzoru na konkurente i MSI je ubacio opciju priključenja na vodeno hlađenje, koje će mnogi entuzijasti zdušno prihvatiti.Imajte u vidu da su u gornjoj polovini matične ploče postavljena čak četiri naponska konektora. Pored 24pin i 8pin (4+4pin) priključka, tu je i dodatni 4pin. Bliže PCI-Express slotovima je i jedan 6pin molex za bolje napajanje u slučaju da imate više od jedne grafičke karte. Njegovo popunjavanje nije obavezno, ali je preporučljivo za SLI i CrossFire konfiguracije. Malo niže pronalazimo tri PCI-Express 3.0 slota punih dimenzija koji mogu da rade u x16/x4/x1, x8/x8/x1 ili x8/x4/x4 režimu. Tu su i ukupno četiri x1 slota koji će odlično poslužiti za sve ostale komponente kao što su PCI-Express SSD-ovi, zvučne i LAN kartice i sl. Imajući u vidu tri velika PCI-Express slota i Z97 čipset, ne treba posebno napominjati podržku za SLI i CrossFire konfiguracije. Sam čipset se hladi pomoću povećeg rashladnog tela koje ima dovoljno nizak profil da ne bi zasmetalo prilikom montaže kartica u PEG slotove.
 


 

Kada se malo bolje zagledamo u desnu ivicu ploče, pronalazimo dva čipa za UEFI bios koji se aktiviraju putem DIP prekidača. U komšiluku se nalazi i POST ekran, kao i prekidač za usporeni "boot" mod koji je potreban entuzijastima prilikom overkloka.
 


Ploča poseduje ukupno osam SATA 6 Gb/s konektora. Za prvih šest je zadužen Intel Z97 čipset, dok su sedmi i osmi tu zahvaljujući dodatnom ASMedia kontroleru. Treba imati u vidu da će konektori "5 i 6" biti nedostupni ukoliko je upošljen M.2 slot koji je smešten između drugog i trećeg PCI-Express x16 slota.
 


 

Što se podrške za memoriju tiče, tu su uobičajena četiri DIMM slota koji su kompatibilni sa DDR3 modulima. Intel Z97 donosi nativnu podršku za module brzine do 3200 MHz, ali realno gledano to u praksi ne donosi ništa. U slučaju MSI-a, svi slotovi su crne boje, a smatramo da bi bilo atraktivnije da su iskombinovani crni i žuti tonovi. Maksimalan kapacitet RAM-a je kao što smo i očekivali 64 GB. Odmah ispod DIMM slotova locirani su prekidači za paljenje i reset računara, ali i nekoliko naprednijih kontrola. Konkretno, tu su tasteri za pražnjenje kondenzatora, povećanje i smanjivanje BCLK-a u koracima od 1 MHz, kao i prekidač za automatski overklok koji je kod MSI-a poznatiji kao OC Genie.
 


 

Tu je i sekcija sa konekcijama za merne tačke, a kojih ukupno ima devet od kojih su šest različitih. Ponuđen je monitoring VCore, DDR, Core, GFX, Ring i CPU Agent, dok su poslednja tri slota rezervisana za "GND" odnsono "Ground".
 

 

Audio sekcija ploče je u skladu sa aktuelnim trendovima, a kako je praksa davanje određenog zvučnog naziva, MSI se odlučio za "Audio Boost". Iza ovog imena se krije kombinacija Realtek ALC1150 kodeka koji sa OPA1652 pojačalom uz audio kondenzatore nudi kvalitetniju isporuku zvuka. Pritom je audio sekcija odvojena i zaštićena od elektromagnetskih interferencija što je, u teoriji, jako bitno za kvalitet zvuka. U praksi, svako od ovih rešenja zvuči bolje od klasičnih varijanti, ali su i dalje dosta iza bilo kakve bolje diskretne zvučne karte. Očekivano, ceo audio segment ove ploče je osvetljen žutim LED-ovima. Nije od krucijalne važnosti, ali i dalje izmami osmeh na lice svakome ko ceni kada proizvođač obrati pažnju na sitne detalje.
 


 

Zadnji panel je krcat konekcijama i zaista smo prezadovoljni izborom koji je stavljen pred korisnika. Tu je osam USB 3.0 porta, zajedno sa još dva USB 2.0 i starim PS/2 interfejsom za miš ili tastaturu. Tu su i konektori sa navojem za antene WiFi/BT modula, dok je do njega smešten prekidač za resetovanje BIOS-a i vraćanje na fabričke vrednosti. Ukoliko ni to ne pomogne, moraćete da otvorite kućište i promenite na drugi BIOS putem DIP sviča. Naravno, našlo se mesta i za gigabitni LAN, kao i odličan set audio konektora od kojih je šest 3.5mm analognih i jedan digitalni S/PDIF. Na kraju tu su i HDMI i DisplayPort ukoliko budete koristili integrisani GPU. 

Interesantno je da nijedan od osam USB 3.0 konektora na zadnjem panelu nisu povezani putem Intelovog čipseta, već putem ASMedia 1074 i 1042 kontrolera. Intelov kontroler je zadužen za interne konektore, što je zaista specifična odluka proizvođača.

 

BIOS

UEFI bios kod MPower Max modela izgleda jako atraktivno i pritom je prilično intuitivan. I dalje je Asus vodeći proizvođač na ovom polju, ali konkurencija sve manje zaostaje. MSI je napravio veliki napredak u dizajnu UEFI biosa u poslednje vreme. Opcije su dobro organizovane, a pohvalili bismo hardverski monitor koji je grafički prikazan i olakšava prilagođavanje hlađenja sopstvenim potrebama. Isto važi i za broj opcija koje su vezane za overklok. Korisniku je zaista dato puno opcija, pa će entuzijasti biti prezadovoljni, a početnici mogu da smanje broj mogučnosti koji se prikazuje kako se ne bi pogubili u moru detalja čije značenje ne mogu da prepoznaju.
 

 

Zanimljiva je i opcija sa nazivom "Board Explorer" koja daje vizuelni prikaz ploče uz davanje informacije o kom elementu se radi, uz dodatno obaveštenje da li se u tom slotu nalazi neki uređaj koji je povezan ukoliko. Za početnike vrlo korisno i edukativnog karaktera.
 

 

Auto OC i performanse

 

Kako smo dobili Intelov Core i7 4770K procesor za potrebe testiranja za koji verujemo da svaki naš čitalac koji drži do sebe već zna kako se overklokuje, nismo želeli previše da gubimo vremena u saznavanju već poznate informacije. Stvari smo prepustili automatskom overklok mehanizmu kako bismo videli koliko je OC Genie zapravo uspešan. Kao i kod drugih ploča, ovaj mehanizam za automatski overklok se zaustavio na oko 4300 MHz.
 


 

Memorija nije doživela nikakva ubrzanja, pa smo sve prepustili automatici koja je bila zadovoljna sa 2400 MHz što je bila frekvencija koja je fabrički deklarisana za naše module.

Rezultati, prvi deo

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
OpenGL (fps)
Z97 MPower Max AC
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z97 MPower Max AC
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Z97 MPower Max AC
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
 

Rezultati, drugi deo

x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 1 (fps)
Pass 2 (fps)
Z97 MPower Max AC
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97 MPower Max AC
0 25000 50000 75000 100000
Score
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Z97 MPower Max AC
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
 

Zaključak

MSI Z97 MPower MAX AC je odlično opremljena ploča sa puno korisnih dodataka. Kvalitetno je izrađena, tokom testiranja se pokazala izuzetno stabilno uz minimalno zagrevanje i zaista reč je o modelu kakav se zaista samo poželeti može. Većinu će od nje deliti poveća cena, što je nažalost realnost u uslovima kada je teško odvojiti i najmanju trocifrenu sumu novca za matičnu ploču. Osim ove prepreke, nema bitnijih razloga koji bi vas motivisali da potražite neki drugi model osim ukoliko već ne posedujete Z87 baziranu ploču, jer ova vrsta nadogranje ne bi imala ni najmanji smisao.


Na kraju kada se sve sabere (i oduzme), gledano van konteksta toga da je Z97 čipset malo toga novog doneo, MSI je napravio odličan posao. Reč je o matičnoj ploči koja je zaista na korak od savršenstva i uz sav trud ne možemo da nađemo bitnu zamerku, dok smo sa druge strane oduševljeni sa mnogim njenim karakteristikama.


Za:

- Kvalitetne komponente
- Mogućnosti
- Dual-Band WiFi/BT sa podrškom za WiDi
- Dizajn

Protiv:

- Intel Z97 čipset ne donosi gotovo ništa novo

Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio MSI

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Z87-Expert

Test: ASUS Z87M-PLUS

10203
10205
10206
10207
10208
10209