Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Z87 Xpower

03.10.2013 11:45 | 1 Hardver
Test: MSI Z87 Xpower

Pre nešto više od godinu dana imali smo prilike da testiramo jednu od najboljih MSI matičnih ploča sa kojima smo se dosad susreli - Z87 MPOWER MAX. Nedugo nakon predstavljanja nove generacije Intel procesora i čipsetova MSI nas je obradovao sa novom serijom modela namenjenih naprednim korisnicima. Vrhunski kvalitet izrade, najkvalitetnije komponente, bogata oprema, sve su to stvari koje su nam se dopale kod MPOWER modela, međutim, paralelno s MPOWER serijom, za najzahtevnije ekstremne korisnike i overklok entuzijaste MSI je sam vrh ponude rezervisao za modele sa XPOWER sufiksom

Zoran Petrović

Xpower modeli prosečnim smrtnicima neće delovati toliko interesantno iz nekoliko razloga. Prvi je visoko postavljena cena, ali i orjentacija ciljne grupe korisnika ka onima kojima je obaranje rekorda jedina stvar na pameti. Ovo znači i apsolutno najbolje performanse, a MSI se osigurao da tako i bude.
 


Kao i kod konkurencije, najskuplji modeli dolaze i sa bogatim paketom prateće opreme, a to je vrlo često ono što ovakvi korisnici vole da vide. Pakovanje u sebi sadrži osnovnu opremu: sedam SATA kablova, zadnji lim, DVD i uputstva. Pored standardnih stvari MSI je uz jedan od svojih najskupljih modela spakovao i: tri SLI kabla, m-konektor (za lakše povezivanje konektora prednjeg panela), Intel WiDi/WiFi/BT 4.0 mSATA karticu (Intel Centrino Wireless N 2230), dve magnetne antene, USB 3.0 i eSATA brackete, MSI G-Series značkicu, kao i V-Check kabliće za lakši pristup mernim tačkama, ali i dodatni DVD sa drajverima, zgodno obojen u crno, MSI podlogu za miša i “Busy breaking World Records” znak za vrata. Bogato, nema šta.
 


Čak su i dimenzije ovog modela nešto posebno, pa se, nakon E-ATX susrećemo konačno i sa XL-ATX proporcijama koje značajno povećavaju površinu matične ploče, pa ukoliko se odlučite za ovaj model treba prvo proveriti da li imate dovoljno veliko kućište i da li posedujete mesta za montiranje matične ploče ovih dimenzija. Od velikog žutog “X” na kutiji, preko svetlećih delova na samoj matičnoj ploči i išaranih kulera sve je u znaku eskluzivnog proizvoda, pa ne treba da čudi visoko postavljena cena koja, bar na prvo pogled opravdava opremu unutar pakovanja. MSI Z87 XPOWER poseduje kontrolersku logiku namenjenu Haswell generaciji Intel procesora, pa ćemo se podsetiti prednosti koje nam Z87 čipset donosi u odnosu na prethodnu generaciju.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Model Z87 XPower
 • Platforma Intel
 • Veličina XL-ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 10 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 8 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi 2x HDMI, DisplayPort
 • Ostali konektori PS/2 Mouse/Keyboard Port, Optical S/PDIF-out konektor
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 • Dodatno Clear CMOS dugme, mSATA 6Gb/s port
 

Layout i oprema

Kao što smo napomenuli na početku XPOWER matične ploče nalaze se na samom vrhu MSI ponude, pa su se potrudili da svaki aspekt, od pakovanja, preko dizajna do performansi bude na najvišem nivou. Kada je dizajn u pitanju MSI se odlučio za “tamni” izgled, sa pokojim žutim elementom da razbije monotoniju. Ono što nam se svidelo je da pojedini delovi svetle kada se uključi ploča (MSI logoi na južnom mostu i na donjoj polovini, trakica koja deli audio karticu od ostatka PCB-a), a tu su i signalne diode koje kombinuju žuto i plavo svetlo, pa u mraku, posebno na Test Benchu, ovo deluje jako interesantno.

 


Da bi se obezbedile vrhunske performanse MSI se odlučio da CPU napaja sa dva dodatna 8-pinska 12V konektora, a za dobijanje kvalitetne struje iz ovih izvora, kao i preko regularnog 24-pinskog konektora brine se neverovatna 32-fazna naponska sekcija, pri čemu ne zaostaje ni RAM koji ima zasebne tri faze za filtriranje struje. Na ovaj način MSI se osigurao da napajanje strujom ka komponentama ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor u postizanju vrhunskih rezultata. Kako ove ploče ne služe samo za overklok procesora i memorije, tu je i dodatni 6-pinski konektor za napajanje grafičke karte, pa sve i da uposlite četiri PEG slota nećete imati problema sa napajanjem koje grafike dobijaju od matične ploče.
 


Jednostavno, svi hardverski preduslovi su tu, a za kontrolu najbitnijih parametara MSI je izdvojio sekciju u gornjem desnom uglu ploče. Tik uz DIMM slotove smešteni su tasteri koji overklokerima olakšavaju život. Pored Power i reset, tu i OC Genie taster, “+” i “-” za množilac i BCLK, a MSI je ubacio i novinu koju zove “Discharge” taster. Naime, discharge radi nešto slično što i Clear CMSO, samo što za razliku od brisanja postavki iz BIOS/VRAM delova discharge čisti i sve ostalo, a to uključuje i informacije sačuvane u Z87 kontroleru. Pored pomenutih tastera, tu je i veliki broj prekidača, a nama se posebno svideo onaj kojim se bira da li sa “+” i “-” tasterima menjate BCLK za 1 ili 0,1 MHz.
 


Očekivano, MSI ploča raspolaže sa dva BIOS čipa, pa uvek imate bekap varijantu, za slučaj da neđto zakaže. Za direktno merenje napona tu su i merne tačne na PCB-u, oblikovane u V-check merna mesta u koja možete smestiti senzore i posmatrati promene u toku rada na hardverskom nivou. Zadnja strana ploče opremljena je i standardnim Clear CMOS tasterom, a tu su i Go2BIOS taster, kao i debug LED kojim se očitava stanje sistema, esencijalne stvari bez kojih OC jednostavno nije moguć.
 


Pored ovih hardverskih poslastica tu je i standardna MSI postavka koja obuhvata Military Class 4 standard, što znači da su svi elementi na ploči, posebno oni naponske sekcije vrhunskog kvaliteta. Ovde govorimo o zavojnicama sa feritnim jezgrom koje su mnogo manje od očekivanog, a sve u cilju da se oko CPU soketa ne bi zauzimalo previše prostora, kao i o oklopljenim tamnim kondenzatorima čiji životni vek, po rečima MSI može da bude preko deset godina teške eksploatacije. Da bi sve ove komponente funkcionisale besprekorno MSI je uveo specijalni “OC PCB” koji se sastoji od 8 slojeva i koji izoluje naponske i signalne vodove kako bi se postigla bolja efikasnost i, na koncu bolje performanse. Da bi izdržale ekstremne uslove PCB ima pojačanu otpornost na vlažnost i elektrostatičko pražnjenje što treba da poboljša rezultate tokom OC sesija.
 


Za precizno podešavanje sistema brine se zasebni digitalni kontroler naponske sekcije, a postoji i opcija prebacivanja sa digitalnog na analogno merenje pa korisnici sami mogu podešavati parametre kao što je Load Line kalibracija. Svi potrebni elementi ploče prekriveni su masivnim rashladnim cevima koji su međusobno povezani vrućim cevima zarad boljeg raspoređivanja toplote.
 


Svidelo nam se i to što je soket oslobođen nepotrebnih elemenata u okolini, pa imate dovoljno prostora za ugrađivanje masivnih rashladnih sistema na CPU, bez da kompromitujete bilo koju komponentu u okolini. Čeitri DIMM slota tik do CPU-a imaju podršku za RAM frekvencija i do 3000+ MHz čime se garantuju vrhunske performanse tokom OC sesija.
 


Južnije nalazimo čak deset SATA 6 Gb/s slotova zarotiranih za 90 stepeni što će vam dobro doći prilikom montrianja kablova, a odmah do njih su i dva USB 3.0 interna headera od kojih je jedan zarotiran za 90 stepeni, pa možete birati koji vam više odgovara za bolje razmeštanje kablova. Z87 PCH poseduje hladnjak nižeg profila, ali veće površine, a pored žutog elementa dobio je i svetleći logo koji smo već pomenuli i koji deluje jako interesantno u mraku. Nešto niže MSI je ubacio i mSATA slot, pa ćete, ukoliko žrtvujete jedan SATA port moći da montirate mikro SSD.

 

Ploča na testu, nastavak

Središnji deo ploče rezervisan je za slotove za proširenje. MSI se odlučio za četiri PCI Express 3.0 slota pune veličine i dva PCI Express 2.0 x1 slota montirana između njih. U zavisnosti koju konfiguraciju i broj kartica odaberete ograničeni ste na četiri grafike, a ponuđene opcije su: x0/ x16/ x0/ x0/ x0 ili x16/ x0/ x0/ x16/ x0 ili x8/ x0/ x8/ x16/ x0 ili x8/ x0/ x8/ x8/ x8. Mišljenja smo da je ovo sasvim zadovoljavajuće, te da će korisnici umeti da cene potencijal koji ova ploča omogućava. I dalje je tu problem koji smo primetili i kod MPOWER modela, a to je šnala na prvom PCI Express slotu koja je preblizu masivnog hladnjaka koji se nalazi tik ispod CPU soketa, pa se vađenje kartice iz soketa, posebno ako se radi o nekom masivnijem modelu - prava noćna mora.
 


Levi ugao ploče rezervisan je za audio podsistem, a kako to postaje trend proizvođači fizički odvajaju deo PCB-a koji nosi audio komponente kako bi umanjili smetnje i elektrostatički šum okolnih elemenata. U pitanju je Realtek ALC1150 čip koji u kombinaciji sa Texas Instruments OPA1652 pojačalom zvuk prenosi do specijalnih audio kondenzatora iz kojih izlazi pojačan i filtriran signal pa ćete preko analognih (pozlaćenih) ili digitalnog optičkog S/PDIF konektora dobiti znatno jači i kvalitetniji zvuk, što smo potvrdili u praksi. Kako pojačalo obezbeđuje podršku za slučalice id 600 oma jasno je da se radi o ozbiljnom sistemu, pa pozdravljamo ovaj potez MSI, koji će se posebno svideti audiofilskom delu publike.
 


Naravno, obezbeđena je i softverska podrška koja uključuje Sound Blaster X-Fi MB3 SBX Pro studio aplikaciju preko koje možete detaljno podešavati zvuk vašeg audio čipa prema vašim željama. Softverski paket, pored pomenute audio aplikacije obuhvata i dobro poznati Command Center aplikaciju koja predstavlja pojednostavljenu verziju BIOS sekcije u Windows okruženju, a preko koje možete podešavati sve najbitnije parametre sistema.
 


Svaka komponenta MSI ploče je po nečemu posebna, pa ni LAN nije zaostao za ovim trendom. MSI se odlučio da nastavi saradnju sa kompanijom Killer, pa se za mrežni saobraćaj brine Killer E2200 čip preko kojeg se može vršiti prioritetizacija saobraćaja tako da u igrama imate mali ping, što online često može da napravi razliku između pobede i poraza.
 


Zadnja strana poseduje osam USB 3.0 portova i još dva USB 2.0, a interesantno je da se za sve USB 3.0 portove na zadnjoj strani brine ASMedia ASM1074 kontroler, dok su dodatna četiri koje daje Z87 dostupna preko internih headera. Tu je i pomalo arhaični PS/2, Clear CMOS taster, konektori za WiFi i BT antene, dva HDMI i jedan Display port konektor, LAN, S/PDIF i šest analognih audio bananica.
 

BIOS, softver

MPOWER na steroidima

Kao i kod MPOWER i ovaj BIOS je doživeo blagi redizajn, pa je dodat veliki broj dodatnih opcija. Sam BIOS deluje vrlo slično onom na MPOWER modelu koji smo nedavno testirali, sa još po kojom dodatnom opcijom. Očekivano, tu je pregršt overklokerskih opcija i podešavanja “u sitna crevca”, a nije izostao ni Board Explorer koji predstavlja neku vrtsu help sekcije za ne tako vične korisnike.
 


Prikazana slika ploče omogućava da stavljanjem miša na određenu komponentu dobijete informacije u onome što se nalazi u slotu/soketu/DIMM podnožju. Očekivano, OC profili su podržani, a tu je i Hardware monitor preko kojeg se može kontrolisati rad ventilatora sistema i kontrolisati ponašanje prema temperaturi.
 


Kao što smo navikli, opcije automatskog overkloka su dostupne preko OC Genie funkcije, bilo da to radite iz BIOS sekcije, operativnog sistema ili pritiskom na hardverski taster na ploči.
 


Kao i kod MPOWER modela, OC Genie nije toliko dobar koliko bismo očekivali, jer je naš CPU “skočio” tek do 4 GHz, ali moramo uzeti u obzir da se ovaj OC ne ostvaruje samo u Turbo modu, već se radi o fiksnoj frekvenciji. Ovo znači da je 4 GHz koliko je ova ploča postigla u stvari 4 GHz za 24/7, a ne 4,3 GHz na 20 sekundi kao kod na primer ASUS i Gigabyte modela, pa ćete videti da su rezultati krajnje interesantni. GPU je overklokovan na 1500 MHz a RAM na 2 GHz.
 

 

 

Rezultati, deo 1

U rezultatima ovo se ogleda tako što je MSI ploča u testovima koji traju iole duže postigla značajno bolje rezultate, dok je u onima gde je Turbo bitan imala niže rezultate od Gigabyte kod koje je OC bio 4,3 GHz. Pogledajte samo razliku u 3DMark testovima i sve će vam biti jasno.
 


Visok i konstantan takt procesora imao je uticaja i na GPU testove, pa je grafika više vremena mogla da radi na maksimalnom taktu što se itekako odrazilo na performanse koje su bolje za 10 do 30% u nekim slučajevima (Hitman Absolution, Just Cause 2), pa i na ovo treba obratiti pažnju ukoliko se odlučite za MSI ploču, a planirate da koristite integrisanu grafiku.
  

Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Nucleus test 2.0.0 Final Score ( Nucleus test 2.0.0 Final Score )
Nucleus test 2.0.0 Final Score
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 7500 15000 22500 30000
Nucleus test 2.0.0 Final Score
AIDA64 CPU ( AIDA64 CPU )
CPU Queen
CPU PhotoWorxx
FPU SinJulia
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 CPU
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
  

Rezultati, deo 2

Cinebench R11.5 ( R11.5 )
OpenGL
CPU
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 15 30 45 60
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 1 (fps)
Pass 2 (fps)
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87 MPOWER MAX OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
XPOWER Z87 OC: CPU: 4 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1500 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

Kada je sam vrh ponude nekog proizvođača u pitanju moramo biti veoma oštri pri donošenju krajnjeg suda jer ovde mesta za kompromise nema. Svima je jasno da je XPOWER serija matičnih ploča napravljena sa jednom stvari na umu - obaranje rekorda u overkloku, i prosto od vas traži da je stavite pod LN2. Sve na njoj je orjentisano ka ekstremnim uslovima i korišćenju, od posebno napravljenog PCB-a, preko OC opcija do najkvalitetnijih komponenata, pre svega strahovito jake naponske sekcije koja bez ikakvih problema može da filtrira sumanute količine struje kako bi CPU u svakom trenutku dobijao najkvalitetnije napajanje bez “šuma”.

Takođe, samo količina dodatne opreme koja je montirana je zahtevala proširenje standardnih ATX dimenzija po nekoliko centimetara sa obe strane čime se dobijaju stvarno impozantne dimenzije i velika površina na raspolaganju inženjerima. Jednostavno, teško da bilo ko može da kaže da oboj ploči fali nešto, i teško da će se naći neko ko će uspeti da iskoristi i 70 % potencijala koji mu je na raspolaganju. Ideja je bila pobrinuti se za sve moguće aspekte i scenarija kako nikada nikome ništa ne bi zafalilo, pa su inženjeri pustili mašti na volju.
 


 


Automatski OC radi odlično i moramo priznati da iako su rezultati nešto niži od očekivanog, radije ćemo odabrati fiksni OC sa nižim taktom nego dinamički OC, makar on prebacivao 5 GHz. Pravu snagu ova ploča pokazuje obložena glinom, pod LN2 na CPU i grafici/memoriji, a takav tip ispitivanja rezervisan je za šačicu entuzijasta, gde rezultati umnogome zavise i od njihovog znanja. MSI je pružio odličan alat i napravio ploču koja stoji rame uz rame sa najboljim modelima ASUS-a i Gigabyte-a, pa smo mišljenja da je odabir osnove sistema u potrazi za novim svetskim rekordima stvar ličnog izbora i preferencija. Bilo da odaberete model iz XPOWER, ROG ili Sniper serije nećete pogrešiti.


Za:

- možda najbolja MSI OC ploča ikad
- pravi AUTO overklok sa fiksnim frekvencijama
- 32-fazna naponska jedinica sa dodatnim 8+8-pinskim CPU napajanjima!
- ploča prilagođena ekstremnom overkloku
- hardverski tasteri i prekidači na ploči
- Killer mrežna karta
- oklopljeni i zaštićeni Audio Boost
- WiFi/Bluetooth modul
- velika količina dodatne opreme

Protiv:

- nespretno rešen prvi PCI Express slot
- bagoviti drajveri (posebno Killer LAN)


Matičnu ploču na test ustupio MSI.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GA-H87M-HD3

Test: Gigabyte G1.Sniper B5

10203
10205
10206
10207
10208
10209