Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI X370 XPower Gaming Titanium

17.04.2017 13:08 | 4 Hardver
Test: MSI X370 XPower Gaming Titanium

Proizvođači matičnih ploča zaista imaju veliki problem u današnje vreme da učine svoje modele zaista upečatljivim. Svako ima "high-end" proizvode koji su sastavljeni od fantastičnih komponenata sa kvalitetnim hlađenjem i ostalim najvažnijim karakteristikama. Dizajn je postao ključni način da ponudite nešto drugačije, a MSI je odlučio da upadne u oko korisnicima koji žele titanium sivi model. Zanimalo nas je da li je to zaista dovoljno i šta još donosi novi model po imenu X370 XPower Gaming Titanium.

MSI X370 XPower Gaming Titanium

Nebojša Todorović

Odmah po vađenju iz pakovanja je očigledno da ne govorimo o još jednoj ploči. Najupečatljiviji detalj je zapravo cela ploča zbog dominacije titanium sive boje koja bez ikakve dileme privlači pažnju, čak i ukoliko vam ovo nije omiljena kolorna šema. Za svakoga ko želi da u svoj PC ubaci malo kontrasta, ploča poput ove će biti veliko osveženje. U poslednje vreme je crna boja prvi izbor proizvođača, a kada je kućište crno, ploča, grafička karta itd. stvari vrlo brzo postaju monotone. Belo kućište sa belim enterijerom je jedan od načina da se to promeni, ali mnogi ipak beže od toga zbog toga što sjajna bela kućišta traže više nege i održavanja nego kućni ljubimci.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_010_s.jpg


Osim štampane ploče, MSI je odlučio da i sve ostalo bude mahom sive boje, osim tek ponekih crnih detalja koji daju preko potreban kontrast. Na svu sreću vizuelna komponenta nije jedini adut ovog modela, jer je MSI želeo da ponudi i kvalitetan proizvod koji će se dopasti grupi naprednih korisnika. Uostalom, kvalitetna platforma za odličan procesor kakav je Ryzen 7 1800X ili 1700X zaista imaju smisla.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_012_s.jpg


Kvalitet i dugotrajnost su oduvek bili zaštitni znak ove serije. Naponska jedinica filtrira napon u ukupno 6+4 (3+2 sa dablerima) faza. Ruku na srce, u odnosu na druge proizvođače ovo je pomalo "mršavo" rešenje. Ipak, MSI to kompenzuje ugradnjom titanijumskih zavojnica, 10K kondezatora, specijalnim tzv. Dark zavojnicama, a za kontrolu koristi IR35201 PWM. Rashladni sistem koristi dva odvojena elementa, međusobno spojena heatpipe-om radi boljeg transfera toplote.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_015_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_016_s.jpg


Dopada nam se to što su DIMM slotovi za memoriju, koji podržavaju DDR4 module, ojačani čeličnim kućištem koje ih čini otpornim na habanje. Zvanično, podržano je do 64 GB DDR4 memorije maksimalne frekvencije do 3200 MHz.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_017_s.jpg


Pohvalićemo ugradnju POST ekrana odmah pored DIMM slotova. Ovaj ekran je uvek dobrodošao, jer pomaže prilikom dijagnostike problema, a odličan detalj je to što POST ekran prikazuje temperaturu kada uđe u Windows okruženje, odnosno kada ploča završi uspešno inicijalizaciju. Obično se posao POST ekrana završava kada butovanje ploče prođe uspešno, a MSI je za njega našao zaduženje čak i nakon toga. Sjajno!


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_018_s.jpg


Glavni PCIe slotovi namenjeni grafičkim kartama su takođe oklopljeni, što je odlična vest za one koji često vade i vraćaju grafičke karte. Ta dva PCIe 3.0 x16 slota mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente.


msi_x370_xpower_gaming_titanium_021_s.jpg

GiBo2pac Član postova: 5971
Не за тај новац, него и за мање новца.
mihajloceka Novi član postova: 2
ploca je jako dobra al za taj novac moze se naci neka bolja
Erik011 Član postova: 2821
Najskuplja, i najlosija ploca u high-end ponudi.
Vlada Neregistrovan korisnik
Jako lepa ploca, iako bi pre za sebe izabrao ASUS ROG uvek ova mi se svidja takodje.
Problem je sto brandovi misle da mogu da traze iste pare za high end ploce kao ASUS a ne bi trebali i onda vecina izabere ASUS, morali bar da su 50e jeftiniji u high end i visoj klasi.

Test: Asus Crosshair VI Hero

Test: MSI B350 Tomahawk

10203
10205
10206
10207
10208
10209