Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI X370 XPower Gaming Titanium

17.04.2017 13:08 | 5 Hardver
Test: MSI X370 XPower Gaming Titanium

Proizvođači matičnih ploča zaista imaju veliki problem u današnje vreme da učine svoje modele zaista upečatljivim. Svako ima "high-end" proizvode koji su sastavljeni od fantastičnih komponenata sa kvalitetnim hlađenjem i ostalim najvažnijim karakteristikama. Dizajn je postao ključni način da ponudite nešto drugačije, a MSI je odlučio da upadne u oko korisnicima koji žele titanium sivi model. Zanimalo nas je da li je to zaista dovoljno i šta još donosi novi model po imenu X370 XPower Gaming Titanium.

Nebojša Todorović

Odmah po vađenju iz pakovanja je očigledno da ne govorimo o još jednoj ploči. Najupečatljiviji detalj je zapravo cela ploča zbog dominacije titanium sive boje koja bez ikakve dileme privlači pažnju, čak i ukoliko vam ovo nije omiljena kolorna šema. Za svakoga ko želi da u svoj PC ubaci malo kontrasta, ploča poput ove će biti veliko osveženje. U poslednje vreme je crna boja prvi izbor proizvođača, a kada je kućište crno, ploča, grafička karta itd. stvari vrlo brzo postaju monotone. Belo kućište sa belim enterijerom je jedan od načina da se to promeni, ali mnogi ipak beže od toga zbog toga što sjajna bela kućišta traže više nege i održavanja nego kućni ljubimci.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_010_s.jpg


Osim štampane ploče, MSI je odlučio da i sve ostalo bude mahom sive boje, osim tek ponekih crnih detalja koji daju preko potreban kontrast. Na svu sreću vizuelna komponenta nije jedini adut ovog modela, jer je MSI želeo da ponudi i kvalitetan proizvod koji će se dopasti grupi naprednih korisnika. Uostalom, kvalitetna platforma za odličan procesor kakav je Ryzen 7 1800X ili 1700X zaista imaju smisla.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_012_s.jpg


Kvalitet i dugotrajnost su oduvek bili zaštitni znak ove serije. Naponska jedinica filtrira napon u ukupno 6+4 (3+2 sa dablerima) faza. Ruku na srce, u odnosu na druge proizvođače ovo je pomalo "mršavo" rešenje. Ipak, MSI to kompenzuje ugradnjom titanijumskih zavojnica, 10K kondezatora, specijalnim tzv. Dark zavojnicama, a za kontrolu koristi IR35201 PWM. Rashladni sistem koristi dva odvojena elementa, međusobno spojena heatpipe-om radi boljeg transfera toplote.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_015_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_016_s.jpg


Dopada nam se to što su DIMM slotovi za memoriju, koji podržavaju DDR4 module, ojačani čeličnim kućištem koje ih čini otpornim na habanje. Zvanično, podržano je do 64 GB DDR4 memorije maksimalne frekvencije do 3200 MHz.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_017_s.jpg


Pohvalićemo ugradnju POST ekrana odmah pored DIMM slotova. Ovaj ekran je uvek dobrodošao, jer pomaže prilikom dijagnostike problema, a odličan detalj je to što POST ekran prikazuje temperaturu kada uđe u Windows okruženje, odnosno kada ploča završi uspešno inicijalizaciju. Obično se posao POST ekrana završava kada butovanje ploče prođe uspešno, a MSI je za njega našao zaduženje čak i nakon toga. Sjajno!


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_018_s.jpg


Glavni PCIe slotovi namenjeni grafičkim kartama su takođe oklopljeni, što je odlična vest za one koji često vade i vraćaju grafičke karte. Ta dva PCIe 3.0 x16 slota mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 režimu, a tu je i treći veliki PCIe 3.0 slot koji radi u x4 modu. Pored njih tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za ostale komponente.


msi_x370_xpower_gaming_titanium_021_s.jpg

MSI X370 XPower Gaming Titanium - Nastavak

Kako AMD X370 čipset omogućava šest SATA 6 Gbps portova, toliko ih je i ugrađeno, jer je MSI želeo da izbegne trošak za dodatne kontrolere što ima smisla. Tu je i oklopljeni U.2 NVMe konektor sa protokom od 32 Gbps putem PCIe 3.0 x4. Imajte u vidu da on deli protok sa jednim M.2 slotom, pa oba ne mogu da se koriste u isto vreme.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_027_s.jpg


Kada smo već kod M.2 slotova, X370 XPower Gaming Titanium ih ima dva na raspolaganju. Jedan je montiran između dva PCIe x16 slota i ima specifičan metalni poklopac koji možda nema toliko bitnu ulogu, ali vizuelno izgleda odlično. Takođe, prema rečima MSI-a ovaj M.2 Shield kako ga zovu ima ulogu hladnjaka za M.2 karticu.


msi_x370_xpower_gaming_titanium_022_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_030_s.jpg


Malo nam je teško da poverujemo u tu tvrdnju, ali svakako ne verujemo da može bitno da promeni temperaturu kartice. U svakom slučaju, makar će sakriti potencijalno ružan M.2 uređaj koji najčešće koriste zelenu štampanu ploču koja se ne bi uklopila sa ostatkom ploče. Drugi M.2 slot se oslanja PCIe 2.0 interfejs i nema pomenuti štit, a pozicioniran je na realno boljem mestu što čini stvari pomalo paradoksalnim.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_028_s.jpg


Duž donje ivice ploče se "dešava" dosta toga. Prisutan je 4-pin konektor za LED trake koji će kreativnima omogućiti dodatno specifičan izgled PC-a. Takođe, moramo da primetimo USB 3.1 Gen 2 konektor koji upošljava ASMedia ASM1543 kontroler sa mogućnošću protoka do 10 Gbps.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_020_s.jpg


Tu pronalazimo i tastere za paljenje, odnsono overklok kao i MSI-ev tipični prekidač za overklok putem kojega možete da menjate profile overkloka hardverskim putem što je uvek praktično.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_025_s.jpg


Dodat je i PCIe 6-pin naponski konektor koji omogućava da PCIe slotovi lakše izađu na kraj sa grafičkim kartama koje "povlače" veliku količinu snage upravo iz samog PCIe slota kao što je to bio slučaj sa referentnim Radeonom RX 480, što znači da ne morate da se brinete hoće li PCIe slot preživeti susret sa takvom grafičkom kartom.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_026_s.jpg


Integrisana zvučna sekcija ove ploče nosi naziv Audio Boost, a reč je o četvrtoj generaciji. Audio Boost 4 kao i većina drugih audio sekcija koristi Realtek ALC1220 čip kao osnovu, a tu su i Nippon Chemicon audio kondenzatori umesto Nichicon koje najčešće viđamo, kao i TI OPA1652 OPAMP-ovi.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_024_s.jpg


Zadnji panel sa konektorima je veoma dobar, mada malo toga može da nadvisi Asus Crosshair VI Hero koji smo testirali nedavno. MSI nudi tri USB 2.0 i četiri USB 3.0 konektora. Pored njih, tu su još dva USB 3.1 10 Gbps priključka u Type-A i Type-C izdanju.


msi_x370_xpower_gaming_titanium_029_s.jpg


To je tri USB priključka manje od Crosshair VI Hero modela, ali je MSI odabrao kvalitetniji kontroler za USB 3.1 od Asusa, a reč je o ASMedia ASM2142 čipu. TU su još kombinovani PS/2. LAN, DisplayPort i HDMI. Na kraju, audio sekcija obuhvata pet pozlaćenih 3.5mm džekova, kao i jedan S/PDIF.

BIOS

MSI se odlučio UEFI bios kako to aktuelni trendovi nalažu, a vremenom je kompanija stigla do Click BIOS 5 verzije koja je vrlo dobro osmišljena. Osnovni ekran je namenjen da bude intuitivan i da pokrije veliki broj opcija na svega nekoliko klikova. Tu možete pratiti temperaturu, frekvenciju, ime ploče, procesora i videti veliki broj informacija vezanih za samu konfiguraciju. Čak je prisutna i prečica za overklok koja emulira sam prekidač na ploči za automatski overklok. MSI nudi nekoliko nivoa automatskog overkloka u zavisnosti od toga kakav vam je rashladni sistem i koliko želite da "nategnete" procesor.


 bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_001.jpg


Centralni deo je podeljen po tabovima sa pet osnovnih kategorija, gde imate direktan pristup informacijama i podešavanjima koja su detaljnija od onih koje možete inače videti. Reč je o jako dobro osmišljenom sistemu koji je dodatno unapređen u odnosu na vreme kada smo imali prethodne MSI matične ploče na testu. Odzivnost je poboljšana i raspored opcija u interfejsu je bolje raspoređena. MSI se oslanja na grafički prikaz gde god je to moguće.


 bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_002.jpg

bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_003.jpg


Izlaskom iz EZ odnosno osnovnog režima, UEFI bios postaje napredniji i nudi veliki broj overklok opcija koji nije ništa siromašniji od ostalih ploča iz više kategorije. Ovde možete detaljno podešavati sistem i obaviti overklok uz promene svih mogućih parametara koji bi mogli da zatrebaju i najzahtevnijim overklokerima.


 bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_004.jpg

bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_006.jpg

bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_007.jpg

bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_008.jpg

bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_009.jpg


M-Flash opcija nudi mogućnost nadogradnje biosa po kratkom postupku, tako što očitava fajlove sa USB fleš diska. Dopada nam se to što čak i u režimu nadogradnje biosa imate uvid u temperaturu biosa i brzinu obrtaja ventilatora na kuleru.


bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_010.jpg


Hardverski monitoring je detaljan i omoguaćava ekstenzivno podešavanje profila za ventilatore, kao i kontrolu perifernih aktivnih elemenata hlađenja.


 bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_011.jpg


Na kraju bismo pomenuli i Board Explorer funkciju koja nudi korisniku mogućnost pregleda ploče i svih elemenata i informacije čak i o komponentama koje su ugrađene u slotove što je potez za svaku pohvalu iako smo ga već viđali kod ranijih MSI modela.


bios_msi_x370_xpower_gaming_titanium_013.jpg

 

Pakovanje i propratna oprema

Pakovanje u kom stiže ploča je lepo dizajnirana i upečatljiva, baš kao što i doliči modelu kao što je XPower Gaming. Boja koja dominira je srebrna što je potpuno u skladu sa bojom štampane ploče koju je odabrao proizvođač. Crvena je tu da razbije monotoniju i istakne gejming karakter proizvoda. Prednja stranica ne otkriva mnogo karakteristika, ali je poleđina potpuno suprotnost.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_001_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_002_s.jpg


Tu možete pronaći pregršt karakteristika, listu konektora, čak i sliku sa detaljnim objašnjenjem šta sve X370 XPower može da ponudi i koji su ključni aduti u očima kompanije koja stoji iza ove ploče.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_003_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_004_s.jpg


Sadržaj nije previše bogat, ali je tu sve što bi moglo da zatreba korisniku uz poneki simpatičan detalj. Na primer tu je mini-poster sa slikom ploče, metalna nalepnica sa reljefnim logoom gejming serije koji će najverovatnije ponosno da se nađe na kućištu u koje se ona smesti.

 
msi_x370_xpower_gaming_titanium_006_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_007_s.jpg


Osim toga, unutra smo pronašli pregršt SATA kablova, SLI kabl koji bismo radije videli u čvrstom izdanju sa metalnim ojačanim konektorima, a tu je i 4-pinski LED spliter kabl ukoliko želite da dodajete LED trake kako biste bolje osvetlili kućište. Dopada nam se i odlično dizajnirani zaštitni lim za konektore koji je jasno objašnjen i obeležen bojama u skladu sa kolornom šemom ploče.


msi_x370_xpower_gaming_titanium_005_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_008_s.jpg

msi_x370_xpower_gaming_titanium_009_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 1800X
Matična ploča: Asus Crosshair VI Hero
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Corsair Vengance 2933 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Windows 10 64 bit

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
MSI B350 Tomahawk
Gigabyte AX370-Gaming 5
Asus Prime X370-Pro
Gigabyte A320M-DS2
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

 

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
MSI X370 XPower Gaming Titanium
Asus Crosshair VI Extreme
Asus Crosshair VI Hero
Gigabyte AX370-Gaming 5
Gigabyte A320M-DS2
Gigabyte AB350-Gaming 3
Asus Prime X370-Pro
MSI B350 Tomahawk
Asus RoG Strix Z270F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Overklok na MSI X370 MPower Gaming Titanium je vrlo lak proces zbog odličnog biosa i kvalitetnih komponenti od kojih je skrojena naponska jedinica. Bez ikakvih poteškoća smo povećali frekvenciju testnog 1800X procesora sa fabričkih 3.6 na 4 GHz pri čemu je procesoru bio potreban napon od 1.37V, što je opteretilo rashladni sistem do krajnjih granica.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_cpuz_oc.PNG


Što se tiče finalnih utisaka, oni su jako povoljni. MSI X370 XPower Gaming Titanium je jedna vrlo specifična ploča koju pored kvalitetnih komponenata i odličnog spiska opreme karakteriše ponajviše dizajn i boja štampane ploče koji se savršeno uklopiti kod svakoga ko želi da učini svoju konfiguraciju drugačijom od ostalih. Samo planirajte da kućište ima providnu stranicu kako bi X370 XPower Gaming Titanium došao do punog izražaja.


 msi_x370_xpower_gaming_titanium_award_s.JPG


Prednosti:

- Unikatan izgled
- Odličan USB 3.1 Gen 2 kontroler
- Sjajan UEFI bios
- Dva M.2 slota
- U.2 NVMe
- Kvalitetne komponente

 
Nedostaci:

- Malo jednostavnija naponska jedinica u klasi
- Bez RGB osvetljenja
- Cena (Uslovno)


Cena: oko 370 EUR

GiBo2pac Član postova: 5975
Не за тај новац, него и за мање новца.
mihajloceka Novi član postova: 2
ploca je jako dobra al za taj novac moze se naci neka bolja
Erik011 Član postova: 2953
Najskuplja, i najlosija ploca u high-end ponudi.
Vlada Neregistrovan korisnik
Jako lepa ploca, iako bi pre za sebe izabrao ASUS ROG uvek ova mi se svidja takodje.
Problem je sto brandovi misle da mogu da traze iste pare za high end ploce kao ASUS a ne bi trebali i onda vecina izabere ASUS, morali bar da su 50e jeftiniji u high end i visoj klasi.

Test: Asus Crosshair VI Hero

Test: MSI B350 Tomahawk

10203
10205
10206
10207
10208
10209