Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI X370 Gaming Pro Carbon

06.12.2017 15:40 | 0 Hardver
Test: MSI X370 Gaming Pro Carbon

MSI se pripremio da odgovori na potrebe tržišta nudeći niz različitih opcija za vlasnike mega popularnih Ryzen procesora. Nova AMD-ova platforma je doživela veliki uspeh i proizvođači matičnih ploča se agresivno bore za svaki procenat tržišta. MSI nam poslao dve nove ploče sa AM4 ležište, a krenućemo od vrlo zanimljivog X370 Gaming Pro Carbon modela namenjenom ljubiteljima kvalitetnih gejming modela koji žele da imaju resurse najboljeg čipseta na raspolaganju.

Nebojša Todorović

Test: MSI X370 Gaming Pro Carbon (Cena: oko 21.500 RSD ili 185 EUR)

 

Nova MSI ploča je odlično opremljen model iz, možemo reći, više srednje klase koja i dalje spada u red pristupačnih matičnih ploča imajući u vidu da se radi o modelu sa trenutno najboljim AM4 čipsetom i nizom mogućnosti koje je čine vrlo svestranim izborom. Idejno je namenjena gejming/overkloking populaciji, odnosno entuzijastima koji žele nešto više od "vanila" ploče. Kao takva, ova ploča odiše karakterom i atraktivnim dizajnom kakav svaki entuzijasta želi u svom kućištu.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_012_s.jpg

Naravno, to znači da ploča vrvi od različitih mogućnosti na polju LED osvetljenja, pa tako osim što je lepo osvetljena sama po sebi, tu su mogućnosti povezivanja LED traka i njihova softverska kontrola. MSI naziva ovu tehnologiju Mystic Light Sync, a pored toga što je moguće nadovezati dve LED trake sa 4-pin konektorom, tu je i opcija sinhronizacije sa sertifikovanim komponentama ne samo iz MSI-a, već i od proizvođača kao što su Corsair, SteelSeries, Razer, G.Skill, HyperX, CoolerMaster itd. Naravno, bitno je da se radi o proizvodima koji su predviđeni za rad sa Mystic Light Sync, a to možete proveriti na sajtu proizvođača ili tako što nađete logotip ove tehnologije na samom pakovanju. Štaviše, pored klasične softverske kontrole putem BIOS-a i/ili Windows programa, moguće je čak i daljinsko podešavanje putem Android ili iOS aplikacije što je veoma elegantno i futurističko rešenje koje nam se dopada.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_009_s.jpg

No dobro, nije zlato sve što sija, pa tako sav ovaj stil koji dolazi sa naprednim LED osveljenjem ne bi imao nikakvu vrednost da  MSI X370 Gaming Pro Carbon nije odličan na ostalim poljima, pa tako krenimo redom. Pre svega, pakovanje je spartansko i nema mnogo o čemu da se govori. Tu su samo najosnovniji elementi opreme, pa ako izuzmemo adapter za LED trake, sve ostalo spada u standardnu opremu. Par SATA kablova, dokumentacija i disk sa drajverima. Ovo je aspekt na kome većina proizvođača štedi kod proizvoda koje želi da smesti u određenu kategoriju i to je upravo najmanje bolna tačka za smanjivanje troškova.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_001_s.jpg

 msi_x370_gaming_pro_carbon_003_s.jpg

 msi_x370_gaming_pro_carbon_004_s.jpg

msi_x370_gaming_pro_carbon_005_s.jpg

msi_x370_gaming_pro_carbon_006_s.jpg

MSI X370 Gaming Pro Carbon - Karakteristike

Sa druge strane, sama ploča odaje utisak da se nije štedelo ni u najmanjoj meri i izgleda kao da je stigla iz kategorije iznad one u kojoj se zaista nalazi. Prvi utisak koji je izuzetno bitan je fantastičan. Crna štampana ploča se odlično uklapa sa crnim komponentama, a sivi tonovi koji se pojavljuju tu i tamo, razbijaju vizuelnu monotoniju i zaokružuju izgled koji je atraktivan i agresivan. Iako ploča nosi "Carbon" u imenu, reč je o malim površinama koje su prekrivene nalepnicama sa teksturom ugljeničnih vlakana. On je tu da naglasi sportski karakter ploče, mada je zaista teško da se primeti čak i kada je ploča ispred vas na stolu, a kamoli kada je smestite u kućište. Ovaj detalj nekako ne deluje posebno dobro razrađeno iako je ideja bila dobra.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_007_s.jpg

Centralni deo PCB-a zauzima AM4 ležište okruženo sa "mesnatom" naponskom jedinicom. Filtracija napona se obavlja u 8+2 faze, mada je zapravo reč 4+2 konfiguraciji sa dablerima, dok kontrolu PWM-a vrši Richtek RT8894A čip. Zavojnice su vrlo kvalitetne, kao i kondenzatori koji su 10K tipa. Naravno, ploča je opremljena i silnim zaštitama od vlage, temperature, ESD-a itd., kako bi odgovarala MSI Military Class 4 standardu.

msi_x370_gaming_pro_carbon_015_s.jpg

Kao i druge X370 ploče i ovaj model raspolaže sa 4 DIMM memorijska slota predviđenih za rad sa DDR4 modulima uz maksimalnu podršku do 64 GB memorije. Zvanično je podržan rad sa DDR4 modulima pri frekvenciji od 3200 MHz, mada je nova AMD platforma sa Ryzen procesorima pomalo osetljiva na preterano visoke frekvencije RAM-a.

msi_x370_gaming_pro_carbon_016_s.jpg 

Oko memorijskih slotova primećujemo četiri 4-pinska konektora za ventilatore i rashladne uređaje, kao i EZ Debug LED koji nije baš prava zamena za POST ekran, ali je sa druge strane bolji nego da ga nema uopšte. Sa jedne strane bismo zamerili MSI-u što na ovakvoj matičnoj ploči nije uključio POST ekran, mada je tu makar ovakvo polovično rešenje. EZ Debug LED je suštinski set od četiri diode od kojih svaka prikazuje fazu u kojoj se PC zaglavio, a one su redom: Boot, VGA, DIMM, CPU. Stoga, ukoliko se sistem ne pokreće, ploča će vas makar uputiti u određenom smeru gde možete da tražite problem.

msi_x370_gaming_pro_carbon_019_s.jpg

MSI X370 Gaming Pro Carbon - Funkcionalnosti

Druga polovina ploče krije veliki broj funkcionalnosti. Tu je šest PCIe slotova što je sjajna vest za one koji vole da nadograđuju PC. Tri imaju pune dimenzije, ali imajte u vidu da samo prvi može da radi u PCIe 3.0 x16 režimu, ili u x8/x8 sa drugim slotom. Treći slot je PCIe 2.0 x4, tako da ima znatno manji protok, ali je u teoriji i dalje moguće dobiti trostruki CrossFire, dok ste sa Nvidia kartama "osuđeni" 2way-SLI. Ostala tri PCI su x1 tipa i odgovaraju 2.0 specifikaciji.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_018_s.jpg

MSI X370 Gaming Pro Carbon raspolaže i sa dva M.2 slota. Prvi je opremljen M.2 shield-om, odnosno metalnim štitom koji ne samo što služi da zaštiti SSD od mehaničkog oštećenja, već putem termalne trake sa unutrašnje strane prenosi toplotu na sam štit. Moramo priznati da, koliko god ova funkcionalnost dobro zvuči, pomalo sumnjamo u kapacitet štita.

msi_x370_gaming_pro_carbon_017_s.jpg

Naime, radi se o veoma tankoj metalnoj pločici koja ne deluje kao da može da apsorbuje veliku količinu toplote. Smatramo da je ovo bolje rešeno kod nekih drugih proizvođača koji su integrisali M.2 hladnjak u rashladni profil čipseta. Što se tiče protka, prvi M.2 slot je brži i podržava PCIe 3.0 protok sa Ryzen procesorima, dok je drugi dizajniran tako da radi u PCIe 2.0 x4 režimu i deli protok sa šestim slotom na ploči, osim u slučaju da je M.2 SATA kartica ubačena i u tom slučaju ćete ostati bez jednog SATA konektora.

msi_x370_gaming_pro_carbon_026_s.jpgmsi_x370_gaming_pro_carbon_027_s.jpg

Što se tiče standardnih "storage" konekcija, tu je ukupno šest SATA 6 Gbps priključaka. Oni su lepo pozicionirani, tako da imate izbor između horizontalnih i vertikalnih što je lepa vest. U kombinaciji sa M.2 slotovima, ovo je dovoljno za većinu korisnika, a MSI je želeo da ostane u okvirima onoga što nudi čipset, bez želje da ugrađuje dodatne kontrolere koji bi, za većinu, nepotrebno podigli cenu.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_020_s.jpg

msi_x370_gaming_pro_carbon_021_s.jpg

Audio sekcija je poslovično dobra kada je MSI u pitanju što smo i očekivali. Ugrađen je Audio Boost 4 sistem čiju osnovu čini odlični Realtek ALC1220 zvučni procesor opremljen sa dva Texas Instruments OP1652 pojačala. Ništa manje od Nichicon Gold kondenzatora namenjenih audio komponentama i sve to je razdvojeno po kanalima u slojevima matične ploče uz EMI zaštitu. Sve ovo rezultuje odličnim 120 dB SNR pri 32-bitnoj reprodukciji, a ploča je sposobna za rad sa slušalicama sa impedansom do čak 600 oma pri čemu se detekcija obavlja automatski.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_022_s.jpg

Interesantna odluka MSI-a je da ne korsiti USB 3.1 kontroler koji je deo AMD-ovog čipseta, već se odlučio na ASMedia 2141 USB 3.1 kontroler. Za potrebe mreže, odluka je pala na Intelov WGI211-AT kontroler koji predstavlja vrlo čest izbor kao sekundarni kontroler na Intel pločama i kao primarni na AMD-ovim modelima nove generacije. Kako je reč o prevashodno gejming ploči, MSI isporučuje  MSI GAMING LAN MANAGER aplikaciju kako bi korisnik mogao da dodeli prioritet igri i time poboljša performanse, odnosno smanji latenciju prilikom mrežnog igranja. Takođe, LAN konektor je zaštićen od strujnog udara i to do 15 KV.

msi_x370_gaming_pro_carbon_023_s.jpg

MSI je odradio sjajan posao i na polju konektora zadnjeg panela. Tu ukupno osam USB konektora od kojih su dva standardna USB 2.0 priključka i četiri USB 3.1 Gen1. Pored njih tu su i dva USB 3.1 Gen2 Type-A i Type-C za koje je zadužen pomenuti zasebni ASMedia ASM2142 kontroler. Osim toga, MSI se odlučio na jedan kombinovani PS/2, LAN, kao i pet 3.5mm pozlaćena audio džeka uparena sa S/PDIF-om. Na polju video konekcija, MSI je ugradio po jedan DVI i HDMI za APU-e predviđene za rad as AM4 soketom.

msi_x370_gaming_pro_carbon_024_s.jpg

MSI X370 Gaming Pro Carbon - Bios, overklok

MSI je primetno unapredio bios u proteklih nekoliko godina, što je veoma važno za kompaniju koja je pomalo traljavo ušla u eru UEFI biosa. MSI je pronašao svoj vizuelni identitet i prepoznatljivost, a kvalitet biosa je sve bolji i ispoliraniji. Asus je ovde svojevrsni benchmark i možemo reći da je MSI dosta bliži nego ranije, mada i dalje pomalo kaska za najboljim konkurentima. Osnovni ekran je namenjen da bude intuitivan i da pokrije veliki broj opcija na svega nekoliko klikova. Tu možete pratiti temperaturu, frekvenciju, ime ploče, procesora i videti veliki broj informacija vezanih za samu konfiguraciju. Čak je prisutna i prečica za overklok koja emulira sam prekidač na ploči za automatski overklok. MSI nudi nekoliko nivoa automatskog overkloka u zavisnosti od toga kakav vam je rashladni sistem i koliko želite da "nategnete" procesor.

bios_msi_x370_gaming_pro_carbon_001_s.jpg 

Centralni deo je podeljen po tabovima sa pet osnovnih kategorija, gde imate direktan pristup informacijama i podešavanjima koja su detaljnija od onih koje možete inače videti. Reč je o jako dobro osmišljenom sistemu koji je dodatno unapređen u odnosu na vreme kada smo imali prethodne MSI matične ploče na testu. Responsivnost je poboljšana i raspored opcija u interfejsu je bolje raspoređena. MSI se oslanja na grafički prikaz gde god je to moguće.

 bios_msi_x370_gaming_pro_carbon_002_s.jpg

Izlaskom iz EZ odnosno osnovnog režima, UEFI bios postaje klasičaniji i napredniji i nudi veliki broj overklok opcija koji nije ništa siromašniji od ostalih ploča iz više kategorije. Ovde možete detaljno podešavati sistem i obaviti overklok uz promene svih mogućih parametara koji bi mogli da zatrebaju i najzahtevnijim overklokerima.

 bios_msi_x370_gaming_pro_carbon_003_s.jpg

M-Flash opcija nudi mogućnost nadogradnje biosa po kratkom postupku, tako što očitava fajlove sa USB fleš diska. Dopada nam se to što čak i u režimu nadogradnje biosa imate uvid u temperaturu biosa i brzinu obrtaja ventilatora na kuleru. Hardverski monitoring je detaljan i omoguaćava ekstenzivno podešavanje profila za ventilatore, kao i kontrolu perifernih aktivnih elemenata hlađenja. Na kraju bismo pomenuli i Board Explorer funkciju koja nudi korisniku mogućnost pregleda ploče i svih elemenata i informacije čak i o komponentama koje su ugrađene u slotove što je potez za svaku pohvalu iako smo ga već viđali kod ranijih MSI modela.

 cpuz_1700_msi_x370_cinebench_s.png

Što se overkloka tiče, mi smo testni Ryzen 7 1700 bez ikakvih problema ubrzali do 3.8 GHz pri naponu od 1.3875 V. Imajte u vidu da naš testni primerak procesora generalno traži malo veći napon kako bi potpuno stablino radio pri većim frekvencijama, ali verujemo da bismo sa boljim primerkom to mogli da postignemo i uz nešto "labavija" podešavanja. Pri ovim setovanjima, ploča je bila potpuno stabilna i bez ikakvih većih zagrevanja je mogla da "vrti" testove na duge staze, tako da možemo da zaključimo kako su ugrađene komponente prilično dobrog kvaliteta kao što kompanija i tvrdi.

 

 

 

 

Rezultati: Windows 10 sistemske performanse

Detaljne specifikacije proizvoda:
 
 
Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Model MSI X370 Gaming Pro Carbon
 • Platforma AMD
 • Veličina ATX
 • Podnožje AM4
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 5
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI, DVI
 • Ostali konektori PS/2, S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 
 
Test konfiguracija:
 
MB: MSI X370 Gaming Pro Carbon
CPU: AMD Ryzen 7 1700
RAM: 2x8GB HyperX DDR4 2666@ 3000 CL16 1.2V
VGA: Asus GTX 1070 Ti Strix 8GB
HDD: Segate Barracuda ST1000
Cooling: Cooler Master MasterLiquid Pro 240
PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
 
 
Windows 10 sistemske performanse:
 
 
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)

Rezultati: Windows 10 video, audio, foto

Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)

Rezultati: Gejming performanse

3D gejming performanse 
 
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

MSI X370 Gaming Pro Carbon - Zaključak

MSI X370 Gaming Pro Carbon nas je ostavio veoma zadovoljnim nakon vremena provedenih sa njim. Jednostavno, ploča nudi sve što bi većina korisnika mogla da poželi, uz kvalitet, dizajn i bez preterane ekstravagancije nekih skupljih modela. MSI se trudio da ploča ostane razumno cenovno pozicionirana i izrađena što kvalitetnije, pa je izostalo nekih manje potrebnih detalja koji se tiču izgleda, dok se na funkcionalnosti praktično nije štedelo. Naponska jedinica, iako kvalitetno napravljena, je suštinski 4+2 dizajn kome fali malo robusnosti kakve bismo očekivali od "high-end" ploče.

 msi_x370_gaming_pro_carbon_award_s.JPG

Posebno bismo izdvojili odlično audio sekciju, sjajan sistem osvetljenja koji može da se nadograđuje i generalno visok nivo pažnje koji je posvećen detaljima kao što su ojačani slotovi, zaštita za M.2 slot, kao i veoma dobar set konekcija na zadnjem panelu. Reč je o generalno ispoliranoj platformi koja će sjajno služiti na duže staze što se od ovakve ploče i očekuje.

 

Prednosti:
- Kvalitet ugrađenih komponenti
- Audio Boost 4
- Ojačani DIMM i PCIe slotovi
- Konekcije

Nedostaci:
- 4+2 sa dablerima naponska jedinica

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

Test: MSI B350 Gaming Plus

10203
10205
10206
10207
10208
10209