Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Optix MAG274R2 (Video)

11.10.2021 18:46 | 0 Multimedija
Test: MSI Optix MAG274R2 (Video)

U doba kada su zbog cena grafičkih karti Full HD monitori i dalje vrlo aktuelni, MSI svojim Optix MAG274R2 modelom nudi kombinaciju visokog osvežavanja od 165Hz i naprednih funkcija poput HDR podrške i desetobitnog prikaza boja, a sve u jednom cenovno pristupačnom monitoru koji je brojnim opcijama u potpunosti prilagođen gamerima.

Pre ne tako mnogo godina, monitori sa osvežavanjem od 144Hz i više predstavljali su čudo tehnologije i bili san mnogih gejmera, naročito onih koji su imali dovoljno jak hardver da u Full HD rezoluciji u tom trenutku iskoriste tako visoko osvežavanje. Činjenica da su Full HD modeli sa visokim osvežavanjem u današnje vreme prisutni i u praktično najnižoj klasi gaming modela govori u prilog tome koliko tehnologija brzo napreduje i kako ono što je do juče bilo novitet, danas postaje dostupno svima. Iako su nam ove godine najzanimljiviji 4K i Mini LED monitori, ne treba zaboraviti ni na budžetski segment, tim pre što su cene grafičkih karti iole više klase otišle u nebesa zbog nestašica i kripto priče, pa se mnogi gameri i dalje igraju u Full HD rezoluciji, na hardveru koji je dostupan po normalnijim cenama.
 
 
Za njih ovoga puta predstavljamo jedan monitor kompanije MSI, koja je pored svojih matičnih ploča i grafičkih karti po kojima ih najpre i znamo sve prisutnija na tržištu gejming monitora.
 
U pitanju je MSI Optix MAG274R2, 27” model koji kombinuje Full HD rezoluciju i osvežavanje od 165Hz sa nekim naprednijim karakteristikama poput desetobitnog IPS panela sa HDR podrškom i naravno brojnim gaming funkcijama, a sve po ceni koja se na domaćem tržištu kreće od oko 300-340€. Hajde da vidimo šta zapravo dobijate za taj novac i kako ovaj monitor radi u praksi.

Dizajn i karakteristike

Po pitanju dizajna, MAG274R2 vrlo uspešno kombinuje diskretan izgled sa upadljivim gaming motivima, uspevajući da postigne vizuelno efektan utisak, ali bez preterivanja koje često viđamo kod gaming modela. Prednji deo panela je čista klasika, sa tankim okvirom na vrhu i bokovima, oko 4mm dodate margine i nešto širom donjom lajsnom koja je oblikovana tako da izgleda nešto interesantnije od potpuno ravne površine koju viđamo na većini modela. Poleđina panela je ono gde stil dolazi do izražaja, pa se na njoj smenjuju površine od crne peskirane tvrde plastike, sjajne refleksivne, one sa carbon teksturom i teksturom brušenog metala - puno različitih elemenata, ali sve to odlično raspoređeno tako da se uklapa i izgleda vrlo interesantno. 
 
ism1s.jpg
 
Centralni deo iznad nosača zauzima površina sa motivima koji podsećaju na štampanu ploču neke elektronike iznad koje se nalazi prorez kroz koji izvire RGB osvetljenje, taman toliko da izgleda efektno, a da ne blješti kao Luna Park uveče. Osvetljenje je podesivo sa 12 nezavisnih zona i deset efekata, naravno sa podrškom za sinhronizaciju sa drugim MSI Mystic Light uređajima.Tu je i MSI logo u vidu zmaja, kao i crvena pečurkica koja nas je podsetila na Thinkpad laptopove, a koja služi za kontrolu menija - vrlo praktično rešenje.
 
Što se postolja tiče, baza je možda malo bespotrebno preuveličana, iako nudi odličnu stabilnost, dok je nosač interesantnog oblika i dodaje šmek ukupnom izgledu, a na njemu se nalazi i otvor za sprovođenje kablova. Što se podešavanja ergonomije tiče, omogućena je rotacija panela levo i desno za po odličnih 75 stepeni u oba smera, nagib za 5 stepeni ka napred i 20 ka nazad, podešavanje visine u opsegu od 10cm, kao i pivot panela u oba smera za po 90 stepeni, uz malu zamerku da nema koraka na nultom položaju, pa ćete imati utisak da vam treba libela da biste monitor idealno ispravili.
 
ism2s.jpg
 
Na donjem delu poleđine nalazi se i sekcija sa konektorima u kojoj su tu jedan Display Port, dva HDMI 2.0b i USB Type-C port koji je takođe sposoban za prenos slike. Pored toga tu je još i konektor za slušalice, jedan USB port za vezu sa računarom i dva USB 2.0 za povezivanje periferija, kao i konektor za napajanje koje je izvedeno putem eksternog adaptera. Zanimljivo je da će vam računar kada na njega povežete ovaj monitor putem USB veze automatski ponuditi instalaciju MSI Gaming OSD 2.0 softvera koji služi za podešavanje svih parametara, ažuriranje firmware-a i izbor modova slike direktno iz operativnog sistema.
 
Tu su i gaming specifične opcije poput programabilnog alarma ili prikaza nišana kom je u ovom slučaju moguće čak i podešavanje pozicije, nešto što prvi put viđamo na gaming monitoru, a softver nudi i vrlo zgodne opcije za automatsko deljenje ekrana i podešavanje pozicija prozora. Takođe, moguće je i programiranje funkcije tastera koji se nalazi ispod donje leve ivice panela i dodeliti mu recimo da podeli prozore po vašoj želji. Iako je kontrola u softveru vrlo praktična, pomenuti mini joystick i lepo dizajnirani meni takođe nude vrlo lako podešavanje svih bitnih funkcija.
 
Što se gaming-a tiče, MSI MAG274R2 dolazi sa osvežavanjem od 165Hz, kao i sa zvaničnom podrškom za Nvidia G-Sync Compatible i AMD Freesync Premium varijabilno osvežavanje. Specifikacija navodi opseg od 30 do 165Hz, a AMD driver prijavljuje od 48 do 165Hz, mada bi kompenzacija za frame rate ispod minimalnog svakako trebala biti aktivna. Zvanični podaci navode i odziv od 1ms, ali je u praksi ovaj IPS panel ipak primetno sporiji od nekih skorašnjih brzih IPS varijanti, pa je u testu na 165Hz primetan mali trag iza brzih objekata, što ukazuje i na to da overdrive panela nije baš idealno podešen, bilo da odaberete Normal, Fast ili Fastest opciju. Ipak, u igrama na visokom framerate-u MAG274R2 ostavlja vrlo dobar utisak, znatno bolji nego što bismo očekivali na osnovu testa i bez nekog primetnog ghostinga, a sa vrlo glatkim prikazom i odličnim input lagom od svega 8.5ms, što je u klasi najbržih modela koje smo merili našim instrumentom.
 
ism3s.jpg
 
Poput mnogih gaming modela, podržano je i strobovanje pozadinskog osvetljenja, funkcija koju MSI naziva MPRT, a čijom se aktivacijom znatno poboljšava odziv, dosta blizu deklarisanom, ali uz dupliranje ivica brzih objekata, što u kombinaciji sa činjenicom da MPRT nije moguće koristiti istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem ovu opciju nažalost čini praktično beskorisnom. Od dodatnih gaming opcija vredi pomenuti i Night Vision, što je funkcija koja podiže nivo crne radi lakšeg uočavanja protivnika u senkama, a koja u ovom slučaju ima i A.I. mod, odnosno ne samo fiksni nivo podizanja nivoa crne, već podešavanje zavisno od sadržaja, što radi sasvim korektno i čini ovu opciju upotrebljivijom.
 
Što se performansi samog panela tiče, rekli smo, u pitanju je IPS, sa očekivano odličnim uglovima gledanja, ali i netipično dobrom uniformnošću osvetljenja i zanemarljivim IPS glow efektom. Rezolucija od 1920x1080 piksela je pri dijagonali od 27” na donjoj granici poželjnog, pa možemo reći da izgleda korektno, iako će probirljiviji korisnici možda poželeti da je u pitanju bar QHD, ne toliko zbog gaminga koliko zbog prikaza teksta. Maksimalno osvetljenje panela smo izmerili na 342 nita, pa je HDR Ready u specifikaciju zapravo samo podrška za aktiviranje HDR moda u igrama, iako panel nema dovoljno svetline ni za bazični HDR400 sertifikat. 
 
ism4s.jpg
 
Ipak, ono što izdvaja ovaj model je to što panel podržava 10 bita po kanalu boje, tačnije u pitanju je 8bit+FRC, a izmereno pokriće boja je zaista impresivno i sa čak 92.8% DCI-P3 spektra jedno je od najboljih koje smo do sada videli na nekom monitoru. Zahvaljujući ovome, HDR će ipak imati nekog smisla, jer ćete njegovom aktivacijom biti u prilici da vidite više nijansi nego što nudi SDR prikaz, iako je kontrast i dalje na nivou koji je daleko od HDR zahteva.
Kad pominjemo to, statički kontrast je zapravo izuzetan za jedan IPS panel, sa 1348:1 u većini modova, pa čak i 2177:1 u Movie modu na slici sa naizmeničnim crnim i belim poljima koja ograničavaju upotrebu dinamičkog osvetljenja koje ovaj mod koristi. Primera radi, u istom modu sa standardnim crnim i belim ekranom koji pokazuju maksimalan opseg, kontrast je 3021:1, pa je jasno da je realan koristan kontrast ovog modela zaista odličan za ovaj tip panela.
 
I pored odličnih karakteristika po pitanju širine gamuta, fabrička kalibracija boja nije na nekom visokom nivou, pa je najbolje Delta E odstupanje izmereno u Movie modu sa korektnih 3.6, što je pomalo šteta, jer ovaj monitor itekako ima potencijala i uz kalibraciju može biti i ozbiljan alat za rad.

Finalni utisci

U svakom slučaju, MSI Optix MAG274R2 je interesantan monitor koji za oko 300-340€ poseduje neke od karakteristika koje ga izdvajaju u odnosu na druge modele u klasi, čak i pored činjenice da nije najbrži konkurent. Tu najpre mislimo na kontrast i širinu palete boja koju je u stanju da prikaže, što u kombinaciji sa odličnim input lagom, 165Hz osvežavanjem i zvaničnom podrškom za G-Sync i Freesync ovaj model čini zanimljivim izborom za one koji traže Full HD gaming monitor sa IPS panelom.
 
 
To bi bilo sve za ovu recenziju, a recite nam u komentarima i kako se vama dopada ovaj monitor i u kojoj rezoluciji vi pokrećete igre na vašem PC-u?

Test: Gigabyte M28U 4K (Video)

Test: Gigabyte M32U 4K gaming monitor

10304
10305
10306
10307
10308
10309