Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Mega View 566

06.04.2005 04:00 | 0 Multimedija
Test: MSI Mega View 566

Ne zadugo nakon našeg premijernog prikaza multimedijalnih plejera, na test pristižu i modeli drugih proizvođača. Nakon uspeha koje je defacto napravio na polju core komponenti, MSI se sve više okreće multimedijalnom segmentu tržišta. I ako se MSI Mega View 566 na testu ponašao po principu "toplo-hladno", možemo reći da je na nas ostavio pozitivan utisak...


Branko Mitić


MSI Mega View 566

U skoro objavljenom testu na našem sajtu, uveli smo vas u vode novih prenosnih multimedijalnih uređaja. Iako ovakvi uređaji na sebi nose dobro poznat hardver, nema sumnje da kao celina u svakom slučaju predstavljaju nešto novo. U pitanju su medija plejeri koji se ističu pre svega hard diskom i ekranom (za pojmove džepnih plejera) velike dijagonale. Ekran je naravno "brže-bolje" iskorišćen za reprodukciju video materijala (filmova) kompresovanog poznatim formatima. Ono što je na kraju dobijeno, jesu uređaji nešto veći od PDA uređaja koji lagano reprodukuju muziku i fotografije, imaju još neke "ekstra" mogućnosti i zavisno od modela, uspešno ili manje uspešno puštaju filmove (isto važi i za titlove tih filmova). Zaključak koji smo poneli iz prvog testa jeste da ovakve spravice svakako imaju perspektivu, ali da je potrebno još rada na određenim poljima kako bi ovi proizvodi bili 100% zaokruženi.

Veće interesovanje za PMP uređaje na našim prostorima je tek na vidiku, ali to ne sprečava one velike da na vreme predstave svoje adute na ovim poljima. Neko bi pomislio "ko će ako ne MSI..." da ponudi nešto inovativno i zanimljivo. Na testu se našao Mega View 566 jedan od dva MSI PMP plejera. Pogledajmo šta nudi ovaj plejer.

MSI Mega View 566

MSI ima podugačku listu muzičkih plejera što je najviše što bi se moglo reći za "pozadinu" PMP plejera, jer su ovo u stvari prve generacije ovakvih uređaja. Ono što bi moralo da krasi jedan uređaj ovog tipa, jeste, kao kod gotovo svih mobilnih uređaja, kvalitetna i čvrsta fizička izrada, dobar ekran, duga autonomija rada, male dimenzije, dizajn, itd. Pre nego li otkrijemo koje od ovih osobina ima MSI Mega View 566, moramo se pozabaviti otvaranjem kutije koja je velika skoro kao one za pakovanje matičnih ploča.

 

Ukoliko ste se ikada susreli sa bilo kojim MSI proizvodom (koji, logično, ne spada u "value" segment) onda ste u svakom slučaju upoznati sa terminom "dobro pakovanje".

U kutiji nalazimo:

- MSI Mega View 566 Personal Multimedia Player
- 2x Li-Ion 3.7 2200mAh !
- stativ
- USB kabl
- traku za nošenje
- torbicu
- daljinski upravljač
- stereo slušalice
- AV in/out kabl
- AC ispravljač za struju
- uputstva i diskovi

Sve pohvale MSI-u na trudu, ali ne samo trudu nego i realnom "trošku". Ključna stvar u ovom pakovanju jeste dodatna baterija. Razni plejeri i inače mobilni uređaji se uglavnom po ovom aspektu dele na one kojima se baterija lako menja - "user replaceable", i na one čijim se baterijama može prići tek šrafcigerom ili nekim sličnim alatom. Mega View 566 ne samo da ima "user replaceable" bateriju, već se uz uređaj dobijaju dve baterije dobrog kapaciteta, što u osnovi znači da bi autonomija rada trebala da bude duplo veća nego konkurentska, zato što bateriju zaista nije teško poneti sa sobom (veličine upaljača). Jasno je da zbog dodatne baterije MSI neće olako počistiti konkurenciju, ali činjenica da ćete u zemlji Srbiji malo teže naći dodatnu opremu za neke egzotične uređaje, ide u prilog tome da je MSI uradio sjajnu stvar uvrstivši ne jednu, nego dve baterije u pakovanje. Ostatak pakovanja je standardan (ali dobar), dok je još jedna stvar vredna pomena daljinski upravljač, koji podiže upotrebljivost ovog uređaja, odnosno omogućava njegovo udobno korišćenje (ne samo na putovanjima i u pokretu nego i...) kod kuće.

Specifikacije:

model
MSI Mega View 566
memorija
20 GB HDD
veza
USB 2.0
dimenzije
119 x 76 x 25 mm
težina
245 gr
ekran
3.5'' TFT, LED backlight
FM Radio
opcijia
video format
MPEG4, DivX 3.11/4.X/5.X, Motion JPEG, WMV9
audio format
MP3, WMA V9, WAV
fotografije
JPEG, GIF, BMP, TIFF
audio
zvučnik, mirkrofon
video dekoder
NTSC/PAL
IO
3.5 mm za slušalice, AV-ulaz, AV-izlaz, mini-USB, SD/MMC, DC ulaz
baterija
Lithium-ion punjiva/zamenjiva baterija (2200mAhr, 3.7V)
trajanje baterije
do 3.5 sati videa ili do 8 sati muzičke reprodukcije

Specifikacije uređaja su klasične za ovakve tipove plejera sa jednom lošom i jednom dobrom vešću. Loša vest je da ekran nije savremeni "Transflective", već je primenjena starija tehnologija. Takva je situacija na papiru, a kako se ekran pokazao tokom testiranja, biće reči kasnije u tekstu. Dobra vest je da Mega View ima SD/MMC slot i definitvno ne postoji bolji način da za malo para značajno uvećate upotrebnu vrednost jednog ovakvog plejera. Zašto je ovaj slot ovako bitan? Ukoliko pratite naše testove digitalnih fotoaparata, možete u njima uočiti da broj fotoaparata koji koriste SD kartice svakoga dana se povećava. Osim Fuji-a, Sony-a i Olympus-a, (sada uključujući i Canon) praktično svi ostali proizvođači na svoje fotoaparate stavljaju SD slot. SD slot takođe poseduje i 95% PDA uređaja i nema dileme da su SD/MMC kartice u ovom trenutku ono što koristi daleko najveći broj novih uređaja koji imaju na sebi slot za proširenje (ne treba zaboraviti ni na mobilne telefone). Stavljanjem SD/MMC slota, MSI je teoretski omogućio 20 GB skladišta za vaš uređaj koji koristi SD/MMC kartice.

Spoljašnjost

Spoljašnjost

Utisak fizičke izrade koji ostavlja Mega View 566 je veoma pozitivan. Na osnovu fotografija mogu se steći različiti utisci o kvalitetu materijala i fizičkoj izradi ovog plejera, ali gotovo sigurno da će svako posle kontakta uživo sa ovim uređajem pozitivno oceniti njegovu spoljašnost. Mega View 566 nije čvrst kao kamen, ali je iznadprosečno čvrst za jedan mobilni uređaj (pa i više od toga), dok su materijali takođe solidnog kvaliteta. Samim tim, na plejeru ništa, što volimo da kažemo, ne klima, ne škripi ili ima tendenciju da se polomi, što će u svakom slučaju dobro doći prilikom dugog držanja ovog uređaja u ruci ili eventualnih kontakata plejera sa čvrstom podlogom - padova.

 

Prednja strana ovog plejera u mnogome liči na opisani iStation model u prethodnom testu, odnosno makar po rasporedu tastera. "Problem" predstavlja to što je iStation imao ekran osetljiv na dodir, pa su petosmerni taster i još dva dodatna, služila više kao podrška za neku kratku operaciju ili u slučajevima kada niste u mogućnosti da koristite olovčicu. Mega View 566 nema ekran osetljiv na dodir, ali je, zahvaljujući neverovatno jednostavnom interfejsu, kontrola neverovatno brza i jednostavna sa samo dva tastera i kursorskim. Sa prednje strane još nalazimo odmah iznad ekrana jako sitne svetleće diode koje imaju par informativnih funkcija.

Sa zadnje strane uređaja vidimo zvučnik i ispupčenje koje je tu kao dizajnersko rešenje (?) ili jednostavno nije bilo mesta za SD/MMC slot u ostatku uređaja. Na levoj strani posmatrano iz ovog ugla vidimo i "hand grip" (ako znate neki "srpskiji" izraz, javite nam), odnosno mesto gde se uređaj drži desnom rukom. Nije dovoljno veliki da bi uređaj sjajno ležao u ruci, ali ne želimo da kritikujemo, jer bi u tom slučaju značilo da želimo veći uređaj, a to nije istina.

Sa leve strane Mega View 566 plejera se nalaze praktično sve priključke koje poseduje ovaj uređaj. S leva na desno to su: AV ulaz, 3.5 mm izlaz, AV izlaz, mini USB i priključak za ispravljač za struju. Posmatrano sa desne strane, možemo videti alku na koju se kači traka za nošenje.

Sa gornje strane uređaja nalazimo OFF/ON taster, prekidač za zaključavanje ili otključavanje tastera, SD/MMC slot, točkić za regulaciju glasnoće i taster za započinjanje snimanja. "Volume" točkić nije nalik onim na jeftinim "tranzistorima", ne okreće se u potpunosti, već malo na jednu i na drugu stranu (-, +) što je praktičnije u svakom slučaju, dok pritisak na ovaj taster predstavlja "mute" opciju. Sa donje strane vidimo navoj za stativ (stativ uključen u standardno pakovanje) - navoj je identičan onim na fotoaparatima. Stativ u ovom slučaju ima istu funkciju kao nožica na Iriver modelu, stim što je rešenje od Irivera praktičnije, a kod MSI Mega View plejera stabilnije.

Unutrašnjost

"Unutrašnjost"

 

Ovako izgleda prvi ekran nakon uključivanja uređaja. Prvi utisak koji se stekne korišćenjem operativnog sistema ovog medija plejera jeste da je veoma jednostavan i površan. Međutim, utisak površnosti se vremenom izgubi, jer, ruku na srce, bolje je da se na ovakav plejer ne stavljaju bezvezne opcije i aplikacije, koje se nikada neće koristiti. MSI Mega View 566, bez obzira što softverski deluje siromašnije od drugih plejera, u stvari poseduje upravo ono što mu je potrebno - ni manje ni više. Mi jedino možemo iskreno da pozdravimo ovakav potez, jer je privikavanje na kontrole i opcije ovog plejera trenutno, dok se sve operacije obavljaju veoma brzo. MSI-ov princip "bez puno filozofiranja" je urodio plodom i rezultat je činjenica da ćete se vrlo lako "spojiti" sa softverskim delom ovog plejera.

Ulaskom u "settings" se nastavlja priča o jednostavnosti. Podešavanja su lepo klasifikovana i apsolutno jasna. Raduje što vidimo software i firmware update opciju, jer je to bitnija stavka za medija plejere ovog tipa, koji su tek na početku.

Posle kratkog navikavanja na kontrole, možete krenuti sa korišćenjem ovog uređaja. Video fajlovi se puštaju tako što se pronađu u osnovnom "file browser"-u i pritiskom na play taster ispod kursorskog. Vraćanje na meni vrši se tasterom ispod i gotovo je trenutno, što je za pohvalu. Ovakvo jednostavno puštanje filmova otprilike znači da plejer nema opciju puštanja titlova. Da li će titlovi biti uvršteni jednog dana apdejtom softvera uređaja zaista ne možemo reći. Kontrola reprodukcije (pauziranja, nastavljanja, određivanja jačine tona, premotavanja) je posle prvog navikavanja jednostavna i, što je još bitnije, veoma brza (uređaj brzo reaguje na zadate komande).

Puštanje muzičkih fajlova je identično kao i videa. Mogućnost pravljenja klasičnih "playlist"-i nije moguća, već se pod "playlist"-om automatski podrazumeva jedan folder, odnosno pesme u njemu. Praktičnost još jednom? Ostavićemo vama da procenite. Naše je mišljenje da je ovo veoma lepa mogućnost (s tim što svakako prisutnost "playlist"-a ne bi škodila), jer kako je ovo mobilni uređaj, pitanje je koliko ste u mogućnosti da u pokretu pravite "playlist"-e. Ukoliko ne želite da sve pesme slušate "sa gomile", kod kuće je dovoljno klasifikovati muziku po folderima i jednostavnim pokretanjem pesme iz tog foldera, dobija se "playlist"-a tog foldera.

Voice record je opcija ovog plejera da bude diktafon. Postoji četiri nivoa kvaliteta zapisa. AV Record je već malo naprednija funkcija i ona omogućava da snimate samo audio ili audio-video materijal sa nekog drugog uređaja. Uz uređaj se dobija kabal sa Video-Left-Right kompozitnim konektorima, pa je tako recimo moguće snimati video zapis sa TV izlaza grafičke kartice, snimati muziku sa nekog muzičkog stuba ili snimati i zvuk i sliku sa DVD plejera.

Postojanje SD/MMC slota je prvi od dva koraka koje je bilo potrebno obaviti kako bi MSI Mega View 566 postao koristan za, jedan od primera, sve one koji žele uskladištiti fotografije sa digitalnog fotoaparata (koji koristi SD/MMC kartice). Drugi korak je pravljenje najosnovnijeg "file manager"-a i to je učinjeno. Osnovnije od "copy, paste, cut, delete" zaista ne može, ali to je upravo ono što vam je potrebno. U svakom trenutku je moguće pozvati meni sa ovim opcijama i kopirati, prebacivati i brisati fajlove, što unutar samog plejera, što unutar SD/MMC kartica, a i između memorije plejera i SD/MMC karica.

Mega View 566 u praksi

Mega View 566 u praksi

Ovaj PMP uređaj ima hard disk kapaciteta 20 gigabajta i ta memorija se može koristiti za skladištenje bilo kojih tipova fajlova, pa samim tim ovaj plejer može da služi i kao eksterni hard disk (koji se priključuje na USB port). USB konekcija je 2.0 standarda što obećava veoma brzo snimanje podataka sa plejera na računar (ukoliko računar ima 2.0 USB port) i nešto sporije snimanje podataka na uređaj, što je očekivano.

Već smo rekli da smo vrlo zadovoljni kvalitetom materijala i fizičkom izradom ovog plejera i to je svakako bitna osobina bilo kog mobilnog uređaja. Pored toga, dimenzije uređaja su u jako pristojnim granicama za ovakve sprave, što je druga jako bitna osobina mobilnog uređaja. Na slici ispod možete videti Mega View 566 pored jednog standardnog mobilnog telefona i jednog omanjeg PDA uređaja. Naravno, jasno je da je ovaj plejer osetno veći od telefona i PDA uređaja, ali su ovo dimenzije koje trenutno imaju PM plejeri i trebaće vremena da se oni još više umanje.

 

Dijagonala ekrana MSI medija plejera 3.5 inča, ali nije tu sve kako bi trebalo. Zvanični podatak o rezoluciji ekrana nismo našli, ali to nije toliki problem. Odnosno nije problem u tome što, ukoliko ne grešimo, ovaj plejer ima ekran osetno niže rezolucije od očekivane (320x240). Nema dileme da je ovaj ekran lošiji u odnosu na one viđene kod dva prethodno testirana plejera, ali, da li je sve tako crno? U startu su reakcije na ovakav ekran zaista negativne, dok vremenom polako dolazi na svoje. Naravno da ne želimo da branimo MSI zato što se odlučio na ovakav potez, i da, svakako bi nam dobro došao bolji ekran, ali ovaj ekran ni u kom slučaju nije razlog da se Mega View 566 izbriše sa liste željenih "gedžeta". Sami meniji ovog plejera i ne mogu dobiti neku nagradu za dizajn, pa se tako slabiji prikaz ne može otkriti sve dok ne uključite pregled nekih fotografija. Međutim, kvalitet slike filmova je tek za par nijansi lošiji nego kod ekrana koji su objektivno bolji.

Slušanje muzike na ovom plejeru je zaista uživanje. Cela procedura pre puštanja pesama je veoma jednostavna i kratka, dok je u toku slušanja muzike takođe sve što je potrebno u tom trenutku da se radi brzo i na dohvat ruke. Primetili smo takođe da je odziv prilikom prelaska sa jedne na drugu pesmu veoma kratak i daleko brži nego kod prethodno dva testirana plejera, koji su znali i po dve sekunde da zastanu prilikom prelaska s jedne na drugu pesmu, što nije prijatno. Izlaz za slušalice je dovoljno glasan da je retko potrebno glasnoću staviti na najviši nivo. Kvalitet slušalica je takođe vrlo dobar, dok njihovu dugovečnost ne možemo komentarisati - ne zato što slušalice deluju nekvalitetno, već zato što je dugovečnost praktično bilo kojih "bubica" uvek pod znakom pitanja.

Što se tiče "ostalih" mogućnosti, možemo ukratko reći da ih Mega View 566 jednostavno nema. Iriver sa prethodnog testa je imao "txt viewer", iStation uz to i kalkulator. Kome program za pregled txt dokumenata može da koristi na multimedijalnom plejeru, nije nam najjasnije, dok kaluklator još i možemo da razumemo. Ono što bi lepo "leglo" jednim ovakvim uređajima je program za čitanje PDF dokumenata, a ne bi se žalili ni kada bi po neka igrica bila prisutna. Međutim, ništa za sad od toga. Ono što ipak malo teže pada je nedostatak FM radija. Tačnije, po izvorima sa MSI sajta, FM radio predstavlja opciju i žao nam je što je tako. Nije baš da naše radio nebo obiluje kvalitetnim muzičkim programom, ali FM radio često zna da razbije monotoniju "izlizanih" i bezbroj puta preslušanih MP3 pesama.

Reprodukcija filmova je za mnoge ključna stavka jednih ovakvih uređaja i mogli bi se složiti sa njima. Nažalost, MSI na ovom polju nije tako dobar kao, u prethodnom testu opisani, iStation, ali je opet daleko od promašaja zvanog Iriver. Napunili smo memoriju ovog plejera filmovima bez ikakvih pravila i otprilike se jedna trećina filmova puštala kako treba, druga trećina puštala sa određenim anomalijama, dok treća trećina nije radila uopšte. Rezultat u svakom slučaju koji nije vredan spomena. Opet, MSI Mega View nije ostavio utisak da ima neki suštinski problem prilikom puštanja filmova i moramo da verujemo da će neke naredne verzije firmware-a rešiti određeni broj problema. Neka pravila u vezi sa puštanjem i nepuštanjem filmova nismo uspeli da ustanovimo, osim toga da zvuka neće biti ukoliko film ima zvuk u AC3 formatu. Takođe smo i donekle ustanovili da se ovaj plejer ne slaže lepo sa Divx3 formatom, dok se Xvid puštao i nije se puštao bez nekih pravila. Sa Divx5 formatom je sve bilo ok. Još jednom moramo reći da verujemo da će naredne verzije firmware-a popraviti utisak.

Utisci

Utisci

Ukoliko ste tokom čitanja ovog testa pomislili da je MSI Mega View promašeni proizvod, moramo reći da takvo rezonovanje nije objektivno. Ovaj plejer se u osnovi razlikuje od drugih samo zato što ga je MSI uradio u "svom fazonu". Fizički utisak je već u startu veoma pozitivan, a treba li spominjati izvanredno pakovanje karakteristično za MSI. Softverski deo ovog uređaja je površan, oko toga nema spora, ali se sve to potire sa lakoćom snalaženja i korišćenja, kao i sa brzinom. Iako ovaj MSI plejer nema neke "fancy" dodatke u sebi, on jednostavno može da uradi isto ono što i bilo koji PM plejer. Ono što drugi medija plejeri mahom nemaju, jeste SD/MMC slot. U dva navrata smo opisali zašto ovaj slot nekome može da bude više nego koristan. Ekran je u svakom slučaju slabija tačka ovog plejera, ali definitivno nije kvaliteta od kojeg "boli glava" (u negativnom smislu). Ono što zaista iskreno raduje jeste dodatna baterija koja se isporučuje uz plejer. Sa dve baterije ovaj plejer može da ima autonomiju dužu sigurno od bilo kog sličnog plejera. Neko će pitati šta ako se kupi dodatna baterija za "neki drugi" PM plejer, dok ćemo se mi zapitati koja je verovatnoća da se za ovako egzotične uređaje tek tako nađe dodatna baterija kod nas.

I ako se MSI Mega View 566 ponašao po principu "toplo-hladno", možemo reći da je na nas ostavio pozitivan utisak. Dodatna baterija i SD/MMC slot nisu male stvari, naprotiv! Ekran je ono na šta se možemo navići, dok je vrlo moguće (ili se mi makar tako nadamo) da je u planu firmware koji će povećati procenat uspešno puštenih divx/xvid filmova. I zaista, na ostalim poljima Mega View je ili kvalitetno ili pametno napravljen, da mu ne nedostaje "samo" uspešnija reprodukcija filmova, isplivao bi možda i na sam vrh ovakvih uređaja po kvalitetu i upotrebljivosti.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio MB Soft

Test: iRiver PMP-120 & istation PMP-1000

Test: Zvučnici i slušalice za iPod i ostale audio plejere Q3, 2005

10304
10305
10306
10307
10308
10309