Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Mega Player 521 & 516BT

22.11.2004 04:44 | 0 MultimedijaBranko Maksimović

MSI Mega Player 516BT i 521

Ne tako davno, mp3 plejeri su bili rezervisani samo za ljude sa dubljim džepom, bez mnogo mogućnosti i sa potpisima manje poznatih firmi, a mp3 je bio smatran nelegalnim standardom, koji je od samog starta predstavljao fantastičan alat za kompresiju zvučnih fajlova. Danas je, opet nezaustavljivo rasprostranjen, pa ga i softverske kompanije zvanično koriste – u igrama, multimedijalnim enciklopedijama i sl. Za to vreme digitalni muzički plejeri su prešli dug put. Iako često i veoma rado pravimo njihove prikaze, nemoguće je obuhvatiti sve modele koji se mogu naći i na našem malom tržištu. Olakšavajuća je činjenica da je veliki broj jeftinih modela sličan međusobno, u pitanju su mahom nekvalitetni uređaji za koje bi bilo teško uputiti reči hvale. Postoje i jeftini plejeri, bez pedigrea, koji često imaju dobar odnos kvaliteta i cene, ali smo ipak više za varijantu da kupac uloži samo još malo novca i kupi provereno dobar uređaj. Vrlo brzo će mp3 plejeri biti još rasprostranjeniji, a mnogi će uzdisati za malim spravicama koje su sposobne da, pored svih audio formata, reprodukuju i kompletne filmove. Ovakve multimedijalne plejere su već predstavili Creative, MSI, iRiver, a najavile i poznate kompanije kao što su Sony, Samsung, Toshiba, Panasonic i druge.
 

Kompanija MSI možda nije od samog starta bila prisutna na tržištu mp3 plejera, ali je svakako uspela da pokaže da je sposobna da, na velika vrata, uđe u trku za najprodavaniji model u gotovo svakoj kategoriji. Nakon modela Mega Stick 128 i 256, čiji se prijem kod ljubitelja ove tehnologije može okarakterisati kao mlak, bez obzira na njihovu popularnost na domaćem tržištu, kompanija je predstavila i niz novih, sasvim drugačije koncipiranih modela. Nedavno, MSI je obogatio ponudu fleš baziranih plejera, pa je sada tu redizajnirana verziju MegaStick plejera (MS-520) kao osnovni model, već predstavljeni MEGA Player 516 je tu za one koji žele i opciju Bluetooth headseta, a naslednik modela MP-515 dobio je oznaku MP-521 i donosi nekoliko novih rešenja.

MEGA Player 521

MEGA Player 521

Najnoviji plejer u ponudi i hit ovog testa, dobio je oznaku MEGA PLAYER 521 i predstavlja, da tako kažemo, fitness verziju modela MP-515. Proverno dobra elektronika je dobila potpuno novi finiš - plejer je obložen kvalitetnom gumom, dizajn podseća na pudrijeru ili sklopljeni mobilni telefon. Dovoljno snažan da istrpi udarce, pa novom plejeru ne smeta kiša, niti visoka ili preterano niska temperatura, a u pakovanju se nalazi i futrola koja ga dodatno štiti. Dodatni, rastegljivi kaiševi omogućavaju vam da plejer smestite bilo gde na telu, što i definitivno potvrđuje da je namenjen ljudima kojima je aktivno bavljenje sportom neodvojivi deo života. MP-521 preuzima hardversko rešenje od proverenog modela 515, što znači da je odlična reprodukcija zvuka zagarantovana, a tu je i baterija koja se dopunjava preko, ovoga puta High Speed USB 2.0 porta. Svega 420 mAh u bateriji pruža sjajnih 13h+ kontinualnog slušanja muzike.
 


Kao i kod modela na kome je baziran, navigacija na MP-521 se obavlja preko “džojstik”-a, koji ima četiri smera i taster, kao i dirke za play, pause i power. Odmah ispod je FM (A => B) taster, a sa strane je sakriveni swithc za aktivaciju snimanja zvuka. Moguće je snimanje zvuka iz “etra” direktno u mp3, dok se prijem radio stanica može okarakterisati kao solidan.Ugrađeni mikrofon je podešen na optimalnu osetljivost, tako da neće pokupiti baš svaki šum iz okoline, ali će se razgovor koji ste vodili lepo čuti na vašem računaru.
OSD meni je takođe preuzet sa MegaPlayer 515 modela, ali je obogaćen sa nekoliko novih opcija. Pošto je u pitanju fitness mp3 plejer, prva dostupna opcija je štoperica, a odmah nakon nje je i kalorimetar, koji će vas obavestiti o količini utrošenih kalorija, naravno, na osnovu pređenog puta (potrebno je definisati telesnu masu i prosečnu dužinu vašeg koraka).

MSI MegaPlayer 521 poseduje isti OLED displej kao i njegov prethodnik. Ova tehnologija neće ubrzo zameniti klasične TFT ekrane, ali će uspešno zameniti mono matrice, kakve su zastupljene na najvećem broju plejera na tržištu. Sa rezolucijom od čak 128 x 64 piksela, ekran je vrlo jasan i vidljiv i kada ga obasjava jači izvor svetlosti, a pri tome je štedljiviji od običnog LCD-a. Ponovo je tu i screensaver koji se aktivira posle određenog vremena (podesivo), ali i softver koji omogućava kreiranje start-up logoa ili flešovanje firmware-a.

Pri reprodukciji pesme, ekran prikazuje ime numere, format, poziciju fajla u memoriji, dužinu pesme i trenutno vreme koje je proteklo, izabrani ekvilajzer preset, nivo napona baterije i časovnik. MS-521 i dalje nema mogućnost kreiranja sopstvenih ekvilajzer setovanja, ne može da pročita i primeni plej liste kreirane na računaru, (tu su samo repeat, shuffle i random modovi), a broj opcija u meniju nije velik.

Još jednom moramo pohvaliti odličnu bateriju koja je na našem testu smo omogućila kontinualnu reprodukciju od 13 časova. S obzirom da baterija ima kapacitet od samo 420 mAh, jasno je da je optimizacija potrošnje na visokom nivou. Baterija se brzo dopunjava, a prednost je što ćete plejer dopuniti gde god nađete univerzalni mini USB kabl. Praktično, ako barem jednom nedeljno promenite pesmu ili dve, nećete mnogo razmišljati o samoj bateriji.

I ovoga puta, MSI nije podbacio u kategoriji kvaliteta reprodukcije: jačina izlaza je ponovo na zavidnom nivou, a ako koristite dobre slušalice, primetićete da je zvuk čist, jasan i dobro definisan u svim frekvencijama. Bonus u paketu je pomenuta futrolica, koja dodatno štiti ionako robusan plejer, ali i rastegljivi i dovoljno kvalitetni kaiševi, koji su napravljeni da izdrže surove uslove fitness života.:)

Drago nam je i što se MSI konačno odlučio da manje kvalitetne slušalice, koje su bile u paketu od prvog MegaStick modela, zameni dosta kvalitetnijim, pa je i zbog toga MP-512 atraktivnija kupovina od “petstopetnaestice”. Evo i zvanične specifikacije sa sajta:

Dimension

82 (W) x 51 (D) x 18.6 (H) mm

Weight

60g with battery

Memory Size

128 MB /256 MB /512MB

USB Flash Disk

USB 2.0

Audio Spec

Output : 60mW rms(30mW / channel)
Frequency:20 to 20K Hz
SNR: >90dB

Supports OS

Windows 98SE, Windows ME, Windows 2000, Windows XP Home/ Pro, Mac OS 9 and above
(Windows 98SE needs extra driver installation)

OLED module

Dimension: 23 (L) x 11.98 (W) mm, 128 x 64 pixels

I/O Input

1. Stereo Audio- out, 3.5mm
2. Type B female USB connector

EMI and Safety

FCC Class B, CE, CB, BSMI & VCCI, CCC

Interface Language

Supports up to more than 10 languages which may vary from country to country.

Earphone

Stereo output: 20mW rms ( 10mW / channel)

Battery

Li-ion rechargeable battery (Built-in), 420mA / hr

Power adapter

100 ~240 V

Power On/Off
Play/Pause
Record
5-way MENU
Volume up /down
Fast-Forward/Rewind
Hold Switch
USB Connector
Earphone Jack
FM Radio/ A -> B Repeat
Internal Microphone
MEGA PLAYER 521 (Portable Digital Audio Player)
Sport Clip earphones with extension cable
USB Connector
USB Extension Cable
AC Adapter (optional)
Carrying case with two armbands (armband size: XS~M; M~XL)
Driver Disk (User's Manual included)
Quick Installation Guide

MEGA Player 516BT i zaključak

MEGA Player 516

 

 

MP-516 ima puno toga zajedničkog sa prethodno opisanim uređajem, ali svakako ima i svoj personality. MSI ovoga puta nije eksperimentisao sa dizajnom – plejer zadržava ozbiljne, bussiness linije i odlično se uklapa uz neki Sony Ericsson P900 ili K700, na primer. Sama unutrašnja elektronika je takođe preuzeta od modela 515, a njoj je dodat i Bluetooth čip, ali i mogućnost memorijskog proširenja.

 

Tako se 256 MB može proširiti SecureDigital ili MMC karticom proizvoljnog kapaciteta, što je velika prednost. Player 516 će odlično sarađivati sa vašim telefonom koji podržava BT tehnologiju. Kada ih povežete, telefon može stajati u torbi ili džepu i dok vi slušate muziku, dolazni poziv ćete čuti, odgovoriti na njega uz pomoć slušalica i mikrofona na samom plejeru, a po završetku, muzika će nastaviti gde je bila prekinuta.

 

Mogućnosti i kvaliteti ovog MSI plejera, osim specifičnih, koje smo pomenuli, jednake su onima kod modela MP-515, osim što je izlaz realizovan pomoću 2.5” konektora, pa standardne slušalice neće pasovati dok ne nađete odgovarajući konvertor. Njega ćete sigurno nabaviti, s obzirom da slušalice iz paketa ne mogu da vam dočaraju koliko glasno i kvalitetno plejer reprodukuje zvuk.

 

 

Zvanična specifikacija:

Dimension

54 (W) x 86(D) x 11.5 (H) mm

Weight

55g (with battery)

Operation Temperature

0° C ~ 45° C

Storage Temperature

-20° C ~ +70° C

Operating Humidity

20% ~ 80%

Audio Spec

Output : 60mW rms(30mW / channel)
SNR: ~90dB

USB Flash Disk

1. Meet USB specification revision 1.1
2. Support OS: Windows 98SE, Windows ME, Windows 2000, Windows XP Home/ Pro, MAC OS 9 or above.
( Windows 98SE need extra driver installation.)

OLED module

Dimension: 23 (L) x 11.98 (W) mm, 128 x 64 pixels

Memory Size

64/128 / 256 / 512 MB

I/O Input

1. Stereo Audio- out, 2.5mm
2. Stereo line-in, 2.5 mm
3. Type B female USB connector
4. SD / MMC card slot

MMC/SD Card reader

Supports SD/ MMC Memory Card.
(SD CARD support SPI mode)

EMI and Safety

FCC Class B, CE, CB, BSMI & VCCI

Interface Language

Supports up to more than 10 languages which may vary
from country to country.

Battery

Li-ion rechargeable battery (Built-in), 420mAh / 3.7V

Power adapter

100 ~240 V (vary from country to country)

 

Hardware Interface

I2C

Bluetooth Spec. Compliance

Ver. 1.1

Operating Voltage

3.3V

Operating Range

Up to 20M for open space

Regulatory Approval

BQB (Bluetooth Qualified)

Temperature

Storage temperature: -40°C ~ +105°C
Operating temperature: -40°C ~ +105°C

Radio

Spread Spectrum

Frequency Hopping Spread Spectrum (FHSS)
Compliant with FCC part 15

Frequency Range

2.4 ~ 2.4835 GHz (2.4 GHz ISM Band)

RF Channels

79-channel system for USA, Japan, and Europe (except France)
23-channel system for France

Modulation

GFSK, BT =0.5

Output Power Class

Bluetooth Power Class 2

Output Power

+2 dBm (Max.)

Receiver Sensitivity

Better than -80 dBm with BER < 0.1%

Profile

Profile Support

Headset Profile

Hands-Free Profile

Zaključak

MSI Mega Player 516BT je jedan od retkih plejera na tržištu koji podržava hands free opciju telefoniranja sa prekidom slušanja muzike, a njegove realne mane su nešto viša cena i činjencia da poseduje samo 2.5-inčni audio ulaz. Konvertor na 3.5” ulaz morate napraviti ili nekako dobaviti, što predstavlja dodatno petljanje i na kraju krajeva, ulaganje. Verujte nam, slušalice koje sa njim stižu vas neće zadovoljiti, a sam plejer definitivno zaslužuje da ga slušate na bolji način. Dodatna vrednost ovog plejera je i postojanje SD / MMC slota, pa se za malo novca memorija može proširiti na 512 ili 768 MB. Sa druge strane, Player 521 je doterana, fitness i pomalo “ženska” verzija “petstopetnaestice”. Ako mislite da nam se plejer sviđa samo zbog ove zamisli, varate se, u pitanju je kvalitetan uređaj, a obradovali smo se odlično dizajniranim i dosta boljim slušalicama, kao i dodacima u samom paketu.

Uređaje na test ustupila kompanija MSIwww.msi-scg.com
 

Test: Uporedni test media plejera #3 (Q3, 2004)

Test: iRiver PMP-120 & istation PMP-1000

10304
10305
10306
10307
10308
10309