Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Mega PC

20.06.2003 16:30 | 0 Hardver
Test: MSI Mega PC

Da li ste ikada poželeli pravi multimedijalni uređaj koji je u biti pravi računar ali će Vam takođe i omogućiti slušanje MP3 zapisa, radio programa ili omiljenog CD-a? Stvarnost nam se konačno približava potpuno novim konceptom računara pod nazivom Mega PC. Začetnik ove ideje je dobro nam poznati proizvođač matičnih ploča i video karti, popularni MSI...Delimir Tasić


MSI Mega PC

MSI je na IT tržištu prisutan još od davne 1986. godine, što za ovakvu granu industrije predstavlja izuzetno dug period. Za to vreme, MSI je uspeo da se od OEM proizvođača, nametne tržištu i kao proizvođač kvalitetnih računarskih komponenti namenjenih retail tržištu. Danas smo svedoci jednog novog trenda u kome MSI ima veliku ulogu - velike popularnosti koncepta barebone računara. MSI se tako odlučio da svoj proizvodni portfolio obogati i u njega uvrsti modele barebone računara. Pogledajmo kako je MSI zamislio da jedan barebone računar danas treba da izgleda...
 

MSI Mega PC test slika

Barebone računari na našem tržištu stidljivo su počeli da se pojavljuju pre nešto više od godinu dana. U to vreme, ovakvu tržišnu utakmicu poveo je "Shuttle" sa svojim potpuno novim konceptom barebone uređaja. Postigavši značajan uspeh sa novim konceptom, naveo je i ostale proizvođače da pokušaju se uključe u tu vrstu novonastalog tržišta. Dodatni razlog zašto se sve veći broj proizvođača uključuje na ovo perspektivno tržište treba tražiti u samom stanju u kome se IT industrija trenutno nalazi. Naime, kriza koja je zahvatila gotovo sve proizvođače računarske opreme navela ih je da redefinišu svoj poslovni model i ubace se u segmente tržišta koji su do juče bili nepojmljivi za te kompanije.

Barebone koncept računara nastao je kao odraz težnje da se PC populariše u celoj porodici i da se od ozbiljne mašine promoviše kao univerzalna mašina pomoću koje će korisnici moći da se zabave, ali i urade bilo koji posao koji očekuju od pravog PC računara. Uostalom, barebone sistemi i jesu pravi računari, samo su malo drugačije tj. kompaktnije upakovani :) Tako dolazimo i do jedne od najvećih prednosti barebone sistema nad klasičnim desktop PC računarima. Zbog svojih izuzetno malih dimenzija, oni mogu da nadju svoje mesto u bilo kom delu životnog prostora. Jedan barebone sistem u kombinaciji sa TFT ekranom, zauzeće mnogo manje prostora nego klasičan PC. Tome, svakako, treba dodati i činjenicu da su PC računari odavno "prerasli" poslove tipa kucanje teksta i igranje igrica, pa danas oni sa lakoćom barataju video materijalom bilo koje vrste, mogu da Vam omoguće gledanje TV programa, slušanje radio programa, ali i neizbežne sate zabave uz neki od aktuelnih igračkih naslova. Takođe posle brojnih ekperimentisanja od strane proizvođača po pitanju internet uređaja, tržište i nije sa nekim velikim oduševljanje prihvatilo razne novotarije koje su trebale da omoguće surf internetom nezavisno od računara (Internet on TV na primer), pa se "dobri-stari" PC i tu nameće kao ultimativno rešenje, a barebone sistemi će taj i zadatak obaviti besprekorno.

Šta je u biti Mega PC?

Šta je to Mega PC?
 

MSI Mega PC test

Mega PC stiže u kompaktnom aluminijumskom kućištu izuzetno lepog dizajna. Stiče se utisak da je MSI ovim modelom namerno hteo da izbegne kliše i ne postane još jedan u nizu prizvođača čiji se sistemi svojim dizajnom ne razlikuju preterano od ostalih modela na tržištu. Za razliku od jeftinih konfiguracja kakve uglavnom srećemo na našem tržištu, MSI barebone odlikuje i veoma primamljiv dizajn. Čak se može reći i da Mega PC na prvi pogled uopšte ne liči na neki PC računar već, pre bi se moglo reći, na neku mikro muzičku liniju. To ni u kom slučaju nije tek tako urađeno, ako pogledamo kakve mogućnosti ima Mega PC.
 

MSI Mega PC test tasteri

Samo kućište je veoma kvaliteno urađeno, uz izuzetno dobru završnu obradu, na nivou skupih kućišta poznatih proizvođača. Ono što uočavamo pogledom na prednji panel ovog neobičnog računara su dva tastera za uključivanje. Prvo smo posegli za onim gornjim sa natpisom "HiFi" i prijatno se iznenadili. Naime, računar se nije ni upalio, ali se aktivirao LCD panel sa narandžastim pozadinskim osvetljenjem, koji nam je poželeo dobrodošlicu. I ovde moramo da pohvalimo nameru MSI kompanije da ništa ne prepusti slučaju time što je ugrađeni panel zaista visokog kvaliteta i odličnog osvetljenja. Iako se ne radi o klasičnom grafičkom displeju, kakav susrećemo kod mobilnih telefona novije generacije, on se odlikuje interesantnim efektima prilikom upotrebe, a mi smo odmah poželeli da tako nešto imamo i na svom računaru.
 

MSI Mega PC test spreda
MSI Mega PC test od napred

U HiFi modu postoji mogućnost odabira jednog od tri moda koja su dostupna kada PC komponenta nije aktivna: CD plejer, MP3 plejer, FM/AM radio risiver. Treba napomenuti da je sve kontrole moguće obavljati bilo preko tastera na prednjem panelu, bilo preko odličnog daljinskog upravljača koji MSI isporučuje sa ovim interesantnim računarom. Osim veoma modernog dizajna, daljinski upravljač karakteriše i kvalitetna izrada, a napaja se pomoću dve AAA baterije pa se samim tim odlikuje kompaktnošću i ne preterano velikom težinom.
 

MSI Mega PC test daljinski

Inače Mega PC u HiFi modu se ponaša kao bilo koja moderna muzička mini linija. Mogućnost puštanja MP3 fajlova je zaista veliki plus za ovaj uređaj, ako se ima u vidu velika popularnost i laka dostupnost muzike u ovom formatu. Do sada se MP3 uglavnom puštao preko računara, ali sa Mega PC barebone sistemom, uživaćete u MP3 muzici i dok Vam računar nije upaljen, bez svih onih iritirajućih kulera koji bruje u pozadini i kvare celokupni utisak, a koji su kod velikih desktop računara, na žalost postali neizbežni. Ugrađeni digitalni zvučni izlaz omogućava da se Mega PC poveže na bilo koje pojačalo koje ima odgovarajući ulaz i samim time se omogući integracija Mega PC-ja u kućni HiFi sistem kao posebnog plejera.

Nakon malo igranja sa "HiFi" sekcijom, pritisnuli smo i taster koji bi trebao da pokrene ceo računar. Tada se gasi "HiFi" i kreće karaktersističan zvuk koji nam govori da su se ploče HDD-a zavrtele, a da je kuler na procesoru počeo da obavlja svoju funkciju. Inače, sam kuler koji se nalazi na procesoru je neobičan po tome da ventilator hladi masivno telo duvajući sa strane, kroz rebra hladnjaka, a ne odozgo kako smo navikli da to bude kod klasičnih PC računara. Ovde moramo uputiti malu zamerku, a tiče se upotrebljenog ventilatora. Naime, sam fan se prema podacima iz BIOS-a matične ploče okreće na skoro 6000 obrtaja, tako da i nije baš bešuman kako smo očekivali od jednog ovakvog računara. Međutim, zbog malih dimenzija samog ventilatora to i nije baš toliki nivo buke kako bi se možda očekivalo od ventilatora na 6000 obrtaja u minuti. Sa druge strane kućišta nalazi se vrlo tihi ventilator čija je funkcija hladjenje 200 watt-nog napajanja koje na sebi nosi etiketu "Enhance". Sada je već jasno da MSI Mega PC u stvari predstavlja dva proizvoda u jednom. Za slušanje muzike, bilo da ona dolazi na audio CD-u ili u MP3 formatu, ni u kom slučaju Vam ne treba ceo računar, pa je veoma zgodna mogućnost da se reprodukcija zvuka obavlja bez potrebe da se podiže operativni sistem. Jedostavno: ubacite omiljeni MP3 disk, zavalite se u svoju fotelju, pomoću daljinskog upravljača upalite i kontrolišete Vaš Mega PC kao da se radi o bilo kom drugom muzičkom uređaju. Ovde moramo napomenuti da sve što se tiče HiFi komponente funkiociše zaista besprekorno i nećete imati potrebe da se gnjavite sa podešavanjem Windows-a, instalacijom softvera i drajvera itd...Sve ide baš onako kako bi i trebalo kada je slušanje muzike u pitanju...

MSI Mega PC

Mega PC iznutra...

Pre nego krenemo sa opisivanjem hardverskog dela Mega PC-ja, valja napomenuti da kod ovih sistema postoji sloboda u izboru procesora, optičkog uređaja, memorijskih modula i periferijskih uređaja kao što su miš i tastatura. Izbor zavisi od vašeg prodavca, a mi smo u slučaju našeg testa od oficijalnog MSI distributera, firme "Pakom" dobili sistem koji je baziran na P4 2.53 GHz procesoru koji radi na magistrali od 533 MHz (Quad-Pumped Bus). U dva DIMM podnožja koliko ima na MSI ploči koja se nalazi u kućištu bila su postavljana dva "Hynix" DDR333 modula, a kao optički uređaj odabran je LG GDR-8161B - dakle 16x DVD uređaj. Ovi sistemi su kao što se vidi izuzetno fleksibilni po pitanju custom-izacije i pružaju mogućnost da se prilagode potrebama i finansijskim mogućnostima svakog pojedinačnog korisnika.
 

MSI Mega PC test sa otvorenom stranicom
MSI Mega PC test otvoreno kuciste

Matična ploča je kao što smo već rekli izašla iz proizvodnih pogona "Microstar" kompanije i nosi na sebi oznaku MS-6760. Sama ploča sa sebi ima aktivno hlađen SiS 651 northbridge, u kombinaciji sa SiS 962 southbridgeom. Karakteristika ove matične ploče je da podržava P4 procesore koji rade na 400 i 533 MHz magistrali i Celeron procesore koji rade na 400 MHz magistrali (tačnije svi Celeron procesori od modela 1.7 GHz rade na toj magistrali).
 

MSI Mega PC test cd rom
MSI Mega PC test konektori

Inače, matična ploča je izrađena u prepoznatljivom MSI stilu, upotrebom visokokvalitenih komponenti, a sve u cilju obezbeđvanja apsolutno stabilnog rada koji je jedna od osnovnih karakteristika koju povezujemo sa kompanijom MSI. U prilog stabilnom radi ide i to da je naponska jedinica procesora kvalitetno izrađena i dodatno hlađena masivnim alminijumskim hladnjacima.
Memorijski kontroler je u stanju da podrži DDR333 memoriju obezbedjujući na taj način solidne performanse i visoke memorijske transfere koji su itekako potrebni kada je u pitanju NetBurst arhitektura na kojoj su bazirani Pentium 4 procesori. U našem test sistemu memorija je bila podešena na takt od 133 MHz (tj. 266 efektivno) tako da sistem nije došao do punog izražaja, ali to ne predsavlja nikakav problem, jer postoji mogućnost da se memorija i zameni kvalitetnijom, a konfiguracija koju smo mi imali na testu, je sastavljena samo da bi se prikazale mogućnosti ovih sistema.
Ploča sobom nosi Phoenix BIOS koji sve češće srećemo na novijim matičnim pločama, ali moramo napomenuti da je BIOS na ovom sistemu podređen isključivo stabilnom radu sistema i kao takav nema nikakve overklok opcije, regulaciju napona komponenti i sl.
 

MSI Mega PC test kablovi
MSI Mega PC test pci slot

Za svučnu podršku zadužen je ALC 650 zvučni čip koji podržava 6-to kanalnu reprodukciju tj. 5.1 sisteme zvučnika koji su neophodni da bi uživali u DVD filmovima na pravi način. Ukoliko želite da uspostavite malu kućnu mrežu na raspolaganju vam je integrisani mrežni "Realtek" 100 MB/s adapter, a za povezivanje na Interent možete koristiti integrisani "Agere" 56k v92 modem koji se u našim uslovima (predratne infrastukture) pokazao izuzetno. Kako je na ploči integrisan i SiS grafički podsistem ne mogu se očekivati preterano dobre performanse u aktuelnim 3D naslovima. Očigledno je i MSI to imao na umu prilikom projektovanja ovog sistema pa je ostavio i jedan slobodan AGP 4x slot, pored koga se takođe nalazi i jedan PCI slot u koji se opciono postavlja MSI TV Tuner ili bilo koja druga PCI kartica ukoliko smatrate da za time ima potrebe.
 

MSI Mega PC test bez stranice

Sa leve strane matične ploče nalazi se i deo koji je zadužen za radio prijem tj. radio receiver, a uz sam računar priložena je i odgovarajuca antena, tako da se kupac ne mora izlagati dodatnim troškovima, mimo osnovne cene sistema.
Dakle, MSI prilikom projektovanja ovog računara ništa nije hteo da prepusti slučaju i potrudio se da korisniku obezbedi sve što mu je potrebno za udoban rad i da sate provedene uz ovaj računar pretvori u jedno veoma pozitivno iskustvo.

...ali i spolja!

Mega PC spolja...
 

MSI Mega PC test spolja

Ono što već na prvi pogled upada u oči, kada se pogleda zadnji deo računara, jeste zaista obilje priključaka koje ovaj mališa poseduje. Svoje mesto na zadnjoj strani našli su: USB 2.0 portovi (2 kom.), serijski, paralelni, VGA, ulaz za mrežni kabal, PS2 konektori za tastaturu i miša, ulaz za telefonsku liniju i konektori iz zvučne "karte" (line in, line out, mic in, SPDIF).
 

MSI Mega PC test povezivanje
MSI Mega PC test sa zadnje strane

Sa prednje strane se ispod poklopca do koga se dolazi pritiskom na isti, nalaze redom, sledeći priključci: SPDIF, mic in, line out, 2x USB 2.0, i neizostavni firewire. Ono što nas je posebno obradovalo je multifunkcionlani čitač digitalnih kartica koji ima podršku za većinu aktuelnih standarda (Compact Flash, Memory Stick, Secure Digital, Smart Media, and MultiMedia Card memory). Verujemo da ne treba posebno napominjati koliko će ovu korisnu stvarčicu znati da cene sve brojniji vlasnici digitalnih foto-aparata.
 

MSI Mega PC test prednji konektori
MSI Mega PC test konektori na kucistu

Inače, čitač kartica nalazi se u ležištu flopi drajva pa ukoliko vam je flopi (ili zip drajv) neophodan moraćete se odreći čitača kartica. Mi smatramo da je vreme arhaičnih flopi diskova odavno prošlo, a sve povoljnija cena USB diskova i niska cena CD rezača ide u prilog tome.Takođe valja napomenuti, da iako ploča podržava 6 USB portova, jedan USB priključak na ploči zauzima upravo čitač digitalnih kartica, ali njegova upotrebna vrednost je ionako velika tako da to ni u kom slučaju ne uzimamo kao zamerku. Međutim, ono što zameramo projektantima Mega PC-ja jeste odsustvo TV Out-a. Naime, računar koji pretenduje da pušta filmove nikako ne sme da dođe neopremljen TV izlazom. Doduše, taj nedostatak se može otkloniti kupovinom dodatne grafičke kartice koja ne sebi ima TV izlaz, ali bi ipak bilo bolje da je TV izlaz odmah ponuđen, jer se on danas smatra, svakako standardnom

Kako to radi?

Kako to radi?

Pošto smo deo koji se odnosi na "HiFi" sekciju odmah na početku opisali, u ovom delu pažnju ćemo posvetiti PC komponenti. Moramo napomenuti da sam SiS651 čip-set ne pretenduje na brzinski tron, pre svega zbog slabog grafičkog podsistema koji ne odgovara zahtevima koje pred njega postavljaju aktuelni 3D naslovi igračke industrije, ali slabije performanse se uočavaju jedino kod rada sa 3D grafikom, u svemu ostalom, kao što se iz priloženih rezultata vidi, svrstava se rame uz rame sa bilo kojom konfiguracijom sličnih karakteristika.
 

3DMark 2001 SE 1024 x 768
1011
Quake 3 640 x 480
65.3
Quake 3 1024 x 768
23.6

Opet napominjemo da je slabija grafika samo uslovno rečeno nedostatak, jer će korisnici koji zahtevaju brži video podsistem tj. od ovog računara očekuju da se pristojno ponaša i u igrama svakako izdvojiti dodatna sredstva za grafičku karticu, a ako se ima u vidu da kartice bazirane na Radeon 9000Pro, Radeon 9200 ili nekom od GeForce FX 5200 čipova nisu preterano skupe, a nude pristojne performanse, onda je taj nedostatak u neku ruku ublažen. Takođe prisustvo integrisane grafike ne praktično i ne utiče na cenu, pa ništa ne gubite njenim isključivanjem i dodavanjem dodatne kartice.
Naravno, ako su Vam 2D performanse prevashodno na umu onda se ni u kom slučaju nećete osetiti inferiorno sa ovim grafičkim podsistemom i apsolutno necete imati potrebu da dodajete grafičku karticu. Integrisani grafički podsistem se besprekorno ponasao prilikom reprodukcije DivX/DVD filmova, a i na samom desktopu nismo primetili nikakva uporenja, čak naprotiv - sistem je bio veoma živahan i trenutno se odazivao i pokretao aplikacije, bez ikakvih znakova nestabilnosti. SiS čip-setovi namenjeni Intelovim procesorima su u prošlom vremenu bili podvrgnuti uglavnom pozitivnim kritikama pa i ne čudi da je sistem na ostalim poljima bio sasvim u skladu sa specifikacijom i postizao solidne performanse. Mi samo možemo da potvrdimo da su čipsetovi kompanije SiS veoma dobro projektovani i da je izbor ovog čip-seta za osnovu Mega PC sistema pravi potez kompanije MSI.
 

SiSoft Sandra 2003
CPU Benchmark
5009 MIPS - 1366 / 3146 MFLOPS
CPU Multimedia Benchmark
10091 it/s - 12530 it/s
Memory Benchmark
1599/1600 MB/s
HDD Benchmark
30414 MB/s


Futuremark PC Mark 2002
CPU
5886
Memory
4109
HDD
1115

Testovi u popularnim programima SiSoftSandra 2002SP1 i PCMark 2002 su pokazali da sistem ni po čemu ne zaostaje za sličnim konfiguracijama, a rad sa hard diskom je ostavio iza sebe većinu sličnih rešenja ostalih proizvođača. Moramo napomenuti da je memorijski transfer ostvaren na veoma konzervativno postavljenim memorijskim setovanjima (266 MHz, CAS2.5) tako da tu ima prostora za poboljšanje ubacivanjem kvalitetnije DDR memorije i podešavanjem niže latencije memorijskih modula, ali to se opet prepušta samim korisnicima, jer oni sami najbolje znaju da procene da šta ima je potrebno imajući u vidu stanje svojih finansija.

Softverski deo Mega PC-ja

Softverski deo Mega PC-ja
 

MSI Mega PC test softver
MSI Mega PC test softver media center

MSI Mega PC test softver general media center podesavanje
MSI Mega PC test softver play lista

Kako je primarna funkcija Mega PC računara upravo rad sa multimedijalnim sadržajima, MSI je pripremio softver pod nazivom MSI Media Centar II Deluxe koji smo dobili preinstaliran uz Mega PC. Sam interfejs je rađen po ugledu na "Microsoft" Freestyle sistem i osnovna odlika je ta da je sistem menija dizajniran tako da radi u full-screen modu kako bi ste mogli da njime upravljate preko TV ekrana pomoću daljinskog upravljača. Posle lepo dizajniranog startup ekrana dočekaće vas tzv. home meni koji će Vam omogućiti da aktivirate neku od funkciija koje je MSI namenio ovom računaru. Tu su poslovi kao što je gledanje TV programa (ta opcija kod nas nije bila dostupna jer sistem nije došao sa TV kartom koja je opciona), slušanje radio programa, slušanje muzike sa hard diska ili sa audio CD-a, gledanje video fajlova, slika, DVD filmova i sl. Sam program koncipiran je tako da upotrebu Mega PC-ja približi i manje upućenim korisnicima, a lakoća korišćenja je u funkciji tog zadatka. Sve kao što i sami možete da vidite sa izgleda veoma profesionalno uz veoma lep i funkcionalan dizajn...
 

MSI Mega PC test softver podesavanje
MSI Mega PC test softver slika

MSI Mega PC test softver play lista
MSI Mega PC test softver file system

MSI Mega PC test softver ocitavanje diska
MSI Mega PC test softver lista

MSI Mega PC test softver slike
MSI Mega PC test softver

Iako je veoma lak za koriščenje, Media Centar se odlikuje interfejsom koji nije pogodan za upotrebu kada radite nešto drugo na računaru. Samim tim nametnula se potreba za još kojom dodatnom aplikacijom koja će Vam npr. omogućiti da dok radite nešto drugo na računaru (surfujte internetom, kucate tekst i sl.) naporni posao učinite lakšim slušanjem npr. radio programa ili muzike. Dok će Vam za MP3 muziku taj posao najbolje obaviti npr. Winamp, za radio nemate takvu aplikaciju koja se isporučuje uz operativni sistem, pa je zato MSI u paket uključio svoj MSI Radio softver.
 

MSI Mega PC test softver radio

Sam softver, omogućava osnovne funkcije uz neizostavno snimanje i reprodukciju snimljenih radio emisija. Naravno Vas niko ne sprečava da na ovaj sistem pored Media Centra i pratecih MSI aplikacija instaliarte softver sa kojim ste navikli inače da radite, jer po tom pitanju, naravno nema nikavih ograničenja.

Utisci...

Utisci...
 

MSI Mega PC test softver cd rom
MSI Mega PC test softver

Iako neće biti preterano interesantan računarskim entuzijastima, MSI Mega PC će svakako oplemeniti Vaš dom brojnim funkcijama koje donosi. Sa ovim računarom svakako nećete dospeti na prvu stranu Futuremark-ove 3D Mark liste, ali to i nije bio cilj prilikom projektovanja ovog računara. To nikako ne znači da su performanse ovog sistema loše, naprotiv one su i iznad očekivanja od jednog ovakvog sistema. MSI je sa Mega PC računarom pokušao da računar približi i manje naprednim korisnicima, ali i da omogući da ono, za šta Vam je do juče trebao glomazan stoni računar, sada možete da dobijete u višetruko manjem i lepšem pakovanju. Samim tim to je i osnovna prednost Mega PC koncepta - on ne mora nužno biti vezan za radnu sobu već može svoje mesto naći i u dnevnoj sobi zajedno sa pravim HiFi uređajem.

Takođe, u uslovima u kojima je ušteda prostora važna, a autonomija u radu nije, barebone sistemi nemaju konkurenciju, a ovaj napredni barebone sistem svakako treba uzeti u razmatranje ukoliko se odučite za jedan takav računar, jer se svojim funkcijama itekako izdvaja od ostalih modela barebone uređaja. Na MSI Mega PC se može gledati i kao na kombinaciju računara i muzičke linije, a MSI se potrudio da Vas liši bilo kakvih komplikacija oko korišćenja, ponudivši Vam odlične funkcije koje su lako dostupne. Ukoliko želite kvalitetan barebone sistem, po ne preterano visokoj ceni MSI Mega PC se nameće kao logična preporuka, a editors choice nagrada se namece kao logična posledica onoga što mo videli prilikom rada sa ovim izuzetnim proizvodom. MSI je potpuno novim konceptom postao začetnik neke nove ere u razvoju kućnih računara, ponudivši kupcima pravi “multipraktik” uređaj. Zato ga i nagrađujemo najvišim priznanjem Benchmark sajta, svakako da bi ovako nešto voleli da vidimo i u svom domu!

Uređaj za potrebe testa ustupio zvanični MSI distributer, firma "Pakom"
 

Intervju: Jasmina Divljaković, Pakom

10203
10205
10206
10207
10208
10209