Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI media plejeri

27.03.2006 03:06 | 0 Multimedija
Test: MSI media plejeri

Kompanija MSI je, između ostalog, na ovogodišnjem Cebitu predstavila mnoštvo novih modela iz svoje linije audio plejera. Ovom prilikom, napravili smo presek ponude na domaćem tržištu i predstavljamo vam devet najpopularnijih modela...Delimir Tasić

MSI media plejeri


Tajvanski MSI je dobro poznat na domaćem tržištu, prevashodno po matičnim pločama i grafičkim kartama. Ipak, sve niže cene ovih osnovnih komponenata, naterale su mnoge velike proizvođače da se okrenu i drugim poljima IT industrije, pa je tako većina ovih kompanija svoj proizvodni portfolio proširila i na prenosne računare, barebone sisteme, monitore, mrežnu opremu, različite multimedijalne uređaje itd... MSI je svojevremeno postigao zavidan uspeh svojim Mega Stick 1 USB audio plejerom koji je kao medija za skladištenje fajlova koristio FLASH memoriju. U to vreme audio plejeri su tek bili na početku svog tržišnog života, pa su i kapaciteti dostizali svega 256 MB, a uobičajeni su bili modeli od 64 MB i 128 MB. Mega Stick 1 je u to vreme nudio zaista veliki broj funkcija, napredne karakteristike po relativno povoljnoj ceni koja je bila niža od konkurencije iz Creative-a i tada popularnijeg iRiver-a. Ipak, tržište je diktiralo nove uslove koje su proizvođači morali da ispunjavaju. Tako više nije bilo dovoljno obezbediti „bazične“ funkcije kao što je reprodukcija kompresovanih audio formata, slušanje FM radija i prenos fajlova. Sve su popularniji bili plejeri koji su imali na sebi kolor ekrane, omogućavali pregled fotografija i video sadržaja.

 

Ipak, bilo je potrebno pomiriti dve krajnosti kada je nova generacija multimedijalnih plejera u pitanju. Obezbediti idealan odnos po pitanju dimenzija i komfora upotrebe prilikom pregleda video sadržaja nije baš bio lak zadatak za pojedine dalekoistočne kompanije, pa su prvi uređaji sa video mogućnostima bili totalno nepraktični zbog velike mase i dimenzija što je bila posledica implementacije velikih ekrana. Ovom prilikom nismo imali na testu nijedan od takvih plejera, već su svi MSI Mega plejeri sa mogućnošću pregleda fotografija i video-klipova bili malih dimenzija opremljeni ekranima umerene veličine (veliki ekrani implementirani su u MegaView seriju čija je primarna namena pregled video sadržaja) što je koncept koji je na masovno tržište doneo Apple sa svojim iPod plejerima. MSI trenutno u ponudi ima zaista veliki broj multimedijalnih i audio plejera što nam sugeriše da je ova tajvanska kompanija zadovoljna kako se brend MEGA multimedijalnih i audio plejera pozicionirao na tržištu. Kako smo na test dobili i modele sa flash memorijom, ali i one sa mini hard diskovima, nadamo se da će vam ovaj članak biti dovoljno zanimljiv i upoznati vas sa ponudom MSI-ja u ovom segmentu na pravi način.

MSI Mega Stick 511 Lite

MSI Mega Stick 511 Lite

Za MSI Mega Stick 511 se može reći da predstavlja pravog naslednika plejera koji je proslavio MSI – modela Mega Stick 1. Model „511“ ne razlikuje spolja, osim po boji, mnogo od slavnog prethodnika koji se više ne proizvodi. Uređaj se sa računarom povezuje posredstvom USB 2.0 interfejsa, a brzina transfera fajlova dostizala je oko 3.5 MB/s što je niže nego što ostvaruju najbrži flash diskovi na tržištu. Kako je sam plejer nešto deblji nego uobičajeni flash diskovi koji nemaju u sebi baterije, proizvođač je isporučio i set USB kablova pomoću kojih je Mega Stick 511 Lite moguće povezati i ukoliko u susedni USB portovima imate priključene neke druge uređaje.

 

Testirani Mega Stick 511 Lite imao je kapacitet od 1 GB, a iako je reč o oslabljenom modelu omogućeno je snimanje posredstvom linijskog ulaza i funkcija diktafona. MSI nudi dve varijante Mega Stick 511 plejera, model sa sufiksom „Lite“ i jači model koji podržava još i FM prijem. Na samom uređaju implementiran je LCD ekran sa pozadinskim osvetljenjem, a vidljivost je korektna čak i po jakom suncu ili u previše tamnim prostorijama. Treba napomenuti da je reč o jeftinom uređaju, pa je u skladu sa time i prateći paket veoma osiromašen i u njemu smo zatekli samo: CD sa programom za kreiranje logotipa koji je moguće postaviti na ekran; USB kabl; uputstvo i slušalice. Pored mogućnosti reprodukcije MP3 i WMA formata, Mega Stick 511 Lite omogućava i snimanje glasa ili nekog drugog izvora posredstvom implementiranog linijskog ulaza, ali i funkciju prenosa fajlova, jer za upotrebu plejera na računaru nije potrebno instalirati bilo kakav drajver.

Napajanje plejera se vrši pomoću jedne AAA baterije, a masa celog plejera zajedno sa jednom baterijom je svega 49g. Meni se ne razlikuje previše od prvog Mega Stick plejera i omogućava podešavanje četiri tipa ekvilajzerskih preseta (Rock, Pop, Jazz i Classical) kao i uključivanje SRS efekata koji mogu uticati povoljno na kvalitet zvuka. Najbolje rezultate postigli smo upotrebom Rock preseta, jer slušalice koje stižu uz Mega Stick 511 Lite „pate“ od slabijih niskih tonova (basovi). Upotrebom kvalitetnijih slušalica zvuke je bio nešto bolji, pa sveukupno posmatrano ovaj proizvod nudi dobar odnos po pitanju mogućnosti i cene.


Mega Player 515 Lite

Mega Player 515 Lite

Model „515 Lite“ spada u Mega Player, a ne u Mega Stick seriju uređaja. Ipak, to ne znači da je uskraćena mogućnost prenosa fajlova, pa se i ovaj uređaj prepoznaje kao Mass storage device tj. ne zahteva nikakvu instalaciju dodatnog softvera za pravilno funkcionisanje. Ovog puta MSI je implementirao internu Litijum-jonsku bateriju, a masa celog plejera (bez slušalica, naravno) je svega 48 g! Ekran je najbolji u ovoj klasi i izrađen je upotrebom OLED tehnologije što znači da će biti savršeno čitljiv i po jakom suncu i po mraku.

Ipak, ono na šta se odmah moramo požaliti jesu slušalice koje su dosta lošije nego što smo to očekivali od plejera iz ove klase. Naime, slušalice koje MSI isporučuje uz model „515 Lite“ prilagođene su i sportistima, ali pate od velikog nedostatka basova, pa je zvuk koji emituju krajnje neuverljiv. Mi smo probali uređaj i sa kvalitetnijim slušalicama, ali za razliku od sličnog plejera koji smo testirali pre više od godinu dana, ovom prilikom nismo bili zadovoljni kvalitetom zvuka. Naime, tokom pojačavanja i stišavanja javljale su se interferencije i pucketanje. Plejer je dostupan u nekoliko kapaciteta: 128 MB, 256 MB i 512 MB.

Sam meni je veoma intuitivan i relativno lak za upotrebu. Navigacija se obavlja pomoću malog džojstika, kao kod pojedinih Sony-Ericsson mobilnih telefona, a potvrđivanje izbora vrši se pritiskom na isti. Moguće je takođe podešavati ekvilajzere i SRS efekte, ali i pored toga uticaj na kvalitet zvuka nije bio preteran. Snimanje sa linijskog ulaza je omogućeno bez mogućnosti kompresije, ali ako se ova funkcija koristi za snimanje glasa (ugrađen je i interni mikrofon), bitrejt je moguće dosta oboriti, a da funkcionalnost ostane nenarušena.

Kao i kod ostalih Mega Player-a sa ovog testa „Lite“ označava odsustvo FM radio prijema. Mega Player 515 Lite karakteriše i veoma kvalitetna izrada, pa je plastika od koje je izrađeno kućište veoma čvrsta, a ekran je dodatno zaštićen slojem providne plastike, kao u slučaju iPod plejera. Iako je koncepcijski ovaj plejer veoma dobro zamišljen loš utisak ostavio je slabiji kvalitet zvuka.

Mega Player 521Mega Player 521 se može okarakterisati kao „prepakovani“ Mega Player 515. Naime, iako i model 515 ima veoma kvalitetno kućište, upotreba još kvalitetnijih materijala i gume omogućavaju modelu „521“ otpornost na vremenske prilike tj. ovom plejeru neće smetati ni slabija kiša, mada to nikako ne znači da je ovaj model otporan na vodu. Kako je namenjen sportistima, pridodate su mu i funkcije štoperice i merenje potrošnje kalorija, a dodatni set rastegljivih kaiševa omogućava lako postavljanje plejera tamo gde će najmanje smetati tokom bavljenja sportskim aktivnostima.

 

Raspored tastera i ekran su identični kao i kod modela „515“, pa pretpostavljamo i da je unutrašnjost ova dva plejera identična. Ipak, kada smo isprobali model 521, posumnjali smo da sa našim test primerkom modela „515 Lite“ nešto nije bilo u redu, jer je 521 iako teoretski identičan, zvučao mnogo bolje, pa nas je podsetio na prethodno testirani model 515 bez sufiksa „Lite“. Šta je po sredi, nismo naravno mogli da utvrdimo. Da li je MSI izvršio izvesne promene u modelu 515 Lite kako bi oborio dodatno cenu ili je jednostavno model sa testa imao neku anomaliju...

Bilo kako bilo, sportska verzija i dalje dolazi sa neuverljivim MSI slušalicama, a na vama je da ukoliko smatrate da zvuk treba da bude kvalitetniji obezbedite neke bolje slušalice ovog tipa. Moramo upozoriti da klasične bubice nisu pogodne ukoliko se plejer koristi tokom trčanja, jer se dešava da ispadaju iz uha. Za nošenje plejera obezbeđena je i simpatična torbica živih boja što će se dobro uklopiti uz sportsku opremu. OLED ekran je identičan prethodno opisanom modelu i u stanju je kao i svaki MSI plejer da prikazuje imena fajlova i ID3 tagove.

Po specifikaciji jedno punjenje baterije omogućava autonomiju od 18h što je solidna vrednost. Ostale mogućnosti su praktično identične ostalim Mega Player-ima sa testa, pa je tako moguć prijem FM radio signala, snimanje zvuka i glasa u WAV format, podešavanje ekvilajzera (četiri uobičajena preseta bez mogućnosti kreiranja sopstvenih) itd... Prijem radio signala je solidan, ali treba imati u vidu i da je u Beogradu etar prenatrpan, pa previše osetljiv FM prijemnik može doneti mnogo više štete nego koristi.

Mega Player 522BT

Mega Player 522BT

U pitanju je naslednik napuštenog modela „516BT“ koji u jednom uređaju objedinjuje funkcije audio plejera i Bluetooth Free-hand uređaja za mobilni telefon. Iako, se pogrešno misli da je funkcija Bluetooth 1.1 modula kod ovog uređaja predviđena za prenos fajlova, namena tehnologije „plavog zuba“ u ovom slučaju je omogućavanje javljanja i razgovaranja bez upotrebe samog mobilnog telefona. Uređaj se oblikom i dimenzijama ne razlikuje mnogo od starog modela, a ovom prilikom obezbeđena je crvena i siva maskica, kao i adekvatan set crvenih ili sivih slušalica koje će se uklopiti uz željeni izgled plejera.

Slušalice izgledom podsećaju na one kod modela „521“ i „515 Lite“ iako ne preterano dobre, bolje su nego što je to slučaj sa sličnim slušalicama koje smo zatekli u paketu sa modelima „515 Lite“ i „521“. To je svakako olakšanje, ako se ima u vidu da u ovom slučaju nije moguće lako promeniti slušalice, jer se koristi 2.5 mm priključak i na njima se nalazi i mikrofon. Ceo sistem funkcioniše krajnje jednostavno. Nakon, što uparite vaš telefon i Mega Player 522BT po prispelom pozivu imate mogućnost javljanja pritiskom na odgovarajući taster. Reprodukcija muzike će se u tom slučaju stopirati, a biće vam kroz slušalice prosleđen glas osobe koja vas zove.

Na samom plejeru implementiran je OLED ekran, sličnih karakteristika kao i kod modela „512“ i „515 Lite“, a prenos fajlova vrši se brzinom od oko 3.5 mb/s posredstvom USB 2.0 interfejsa. Meni je identičan ostalim Mega Player-ima sa OLED ekranima i obezbeđuje odličnu navigaciju pomoću točkića koji se nalazi sa desne strane i koji se koristi u kombinaciji sa komandnim tasterima smeštenim na levoj ivici plejera. Taster za otpočinjanje reprodukcije nalazi se ispod ekrana, a odmah do njega je i taster pomoću kojeg je moguće snimati glas pomoću mikrofona implementiranog unutar Mega Player-a 522BT. Stišavanje zvuka omogućeno je kroz deset koraka, a već na vrednosti od +3 zvuk se ne čuje. Ako se setimo starijih modela Mega Player-a konstatovaćemo da nam je ova „anomalija“ poznata i da se provlači i kroz nove generacije softvera koji pokreće MSI-jeve multimedijalne plejere.

Kapacitet interne Flash memorije moguće je proširiti dodavanjem SD/MMC kartica što će se pojedinim korisnicima učiniti kao dobro rešenje, posebno u uslovima kada cene ovog tipa memorije padaju iz dana u dan. Prisustvo SD/MMC slota omogućava i upotrebu plejera kao čitača kartica dok je povezan na USB port računara. Sve u svemu Mega Player 522BT predstavlja interesantan spoj Bluetooth Free-hand uređaja i audio plejera. Obe funkcije odrađene su na zadovoljavajućem nivou, pa ukoliko imate potrebu za ovakvom kombinacijom jednim udarcem ubijate dve muve.

Mega Stick 528

Mega Stick 528

Reč je o još jednom MP3 plejeru u obliku USB flash diska. Za razliku od modema „511 Lite“ kod modela „528“ zanimljivo je rešen mehanizam za skrivanje USB priključka, jer se ceo plejer rasklapa kako bi se iz njegove unutrašnjosti izvukao USB port posredstvom koga se plejer povezuje sa računarom. Time, model „528“ i ne podseća primarno na klasičan, malo podgojeni, flash disk, već na pravi audio plejer sa mogućnošću reprodukcije MP3 i WMA formata.

Iako je meni skoro identičan kao i u slučaju modela „511 Lite“ navigacija je otežana usled implementacije kratkog džojstika prevelike osetljivosti. Tako nam se više puta dešavalo da umesto da pritisnemo džojstik i time potvrdimo izbor, slučajno pomerimo isti u neko od četiri strane što može biti zaista frustrirajuće. Po pitanju kvaliteta izrade, kao i u slučaju modela „511 Lite“ dosta se štedelo, pa je kvalitet plastike krajnje diskutabilan. Po tehničkim karakteristikama, nema mnogo razlike u poređenju sa modelom 511 Lite“, pa je čak i transfer posredstvom USB 2.0 interfejsa bio identičan. Ekran kod ovog modela je nešto bolji, nego u slučaju Mega Stick-a 511 Lite, a omogućena je i promena boje pozadinskog osvetljenja u neku od sedam podržanih.

Pored toga, softver Mega Stick-a 528 je nešto napredniji, jer za razliku od modela „511 Lite“ obezbeđuje i prikaz stihova pesama ukoliko su oni implementirani uz sami fajl. Ipak, kvalitet zvuka koji obezbeđuju slušalice koje se fabrički isporučuju uz Mega Stick 528 je jako loš. Moramo konstatovati da bi bilo mnogo bolje da MSI standardizuje tip slušalica koje isporučuje uz svoje Mega Player i Mega Stick uređaje, pa makar to bio i neki osrednji model. Takvu praksu su odavno uveli afirmisani proizvođači kao što su Creative i iRiver. Zvuk koji isporučuju slušalice koje smo dobili u paketu sa Mega Stick 528 plejerom, pružaju nedefinisan zvuk, bez niskih tonova, a situacija se nije popravila ni podešavanjem nekog od četiri ponuđena ekvilajzerska preseta. Prava je šteta što je MSI odlučio da ovako degradira model „528“, jer sa kvalitetnijim slušalicama zvuk koji reprodukuje Mega Stick 528 je zaista odličan. Zaista smo bili prijatno iznenađeni kada smo utvrdili da je uz bolje slušalice Mega Stick 528 totalno drugačiji proizvod. Dakle, samo da je realizacija ovog modela bila za nijansu bolje dobio bi našu toplu preporuku. Ovako, ostaje samo da se nadamo da ćemo u budućnosti imati prilike da vidimo kvalitetnije slušalice u paketu sa MSI Mega multimedijalnim plejerima, jer generalno ni sa jednim modelom slušalica nismo bili previše zadovoljni.

Mega Player 533 i Mega Player 538

Mega Player 533 i Mega Player 538

Modeli kojima posvećujemo ovaj deo teksta mogli bi se okarakterisati kao oslabljene i drastično jeftinije verzije MSI plejera sa oznakom „515 (Lite)“ i „521“. Ono što karakteriše model „533“ je cena od svega par desetina eura i odsustvo interne memorije! Naime, ovaj model postoji u varijanti koja koristi samo SD/MMC karticu kao medij za skladištenje audio fajlova (podržani su kao i kod ostalih Mega Player-a WMA i MP3 formati).

Ovakav koncept može biti interesantan ljudima koji već imaju SD/MMC karticu koju primarno koriste uz digitalni foto-aparat, a na njoj ima dovoljno mesta i za muziku. Implementiran je i ekran sa pozadinskim osvetljenjem, a u ponudi je još jeftiniji model sa oznakom „Lite“ bez ekrana! Pored toga model sa sufiksom „Lite“ nema ni mogućnost prijema FM radio talasa. Iako deluje da je model „538“ napredniji to nije tako, pošto u njegovom slučaju nije implementirana mogućnost snimanja govora. Kao i u slučaju modela „528“ u paketu se isporučuju veoma loše slušalice. Zvuk je iznenađujuće dobar ukoliko se koriste bolje slušalice, ali u ovom slučaju prisustvo lošijih slušalica ne uzimamo kao preteranu manu, jer je cena ovih plejera izuzetno povoljna.

Niska cena uslovila je i izuzetno siromašan prateći paket u kome se našlo mesta samo za najnužnije elemente opreme (CD, USB kabl, spomenute slušalice i uputstvo za brzo povezivanje plejera i računara). Prateći softver nije potrebno instalirati ukoliko želite da vršite transfer fajlova, jer je podržan Mass storage device protokol. To takođe znači da ovi plejeri mogu da se koriste i kao čitači SD/MMC kartica.

Na pratećem CD-u se nalazi drajver za Windows 98SE operativni sistem i program za kreiranje logotipa koji je moguće postaviti na ekranu plejera i koji će biti prikazivan tokom uključivanja plejera što i nije neka preterano korisna funkcija. Meni je identičan kod oba plejera i omogućava od korisnih stvari podešavanje ekvilajzera kroz tri već više puta u ovom tekstu spominjana profila i uključivanje SRS efekata koji poboljšavaju zvuk dajući utisak većeg prostora tj. šireći zvučnu sliku.

Mega Player 533


Mega Player 538

Mega Player 536 i Mega Player 540

Mega Player 536 i Mega Player 540

Za kraj ostavili smo dva modela koji koriste hard diskove prečnika ploča od 1“ za skladištenje podataka. Kod modela sa oznakom „536“ ponuđen je samo kapacitet od 4 GB što je dovoljno za muzičke fajlove. Kako plejer omogućava i preged video klipova i fotografija veći kapacitet ne bi bio na odmet, ali ruku na srce, ove dodatne funkcije nisu odrađene na zavidnom nivou, pa ih nećete previše često ni koristiti. Naime, ugrađeni kolor ekran kod modela „536“ je u rangu sa starijom generacijom CSTN ekrana na mobilnim telefonima i čitljivost po suncu je jako otežana, ali prikaz čak i u „idealnim uslovima“ nije na zavidnom nivou.

Fotografije možete prebaciti u Photo folder odmah nakon što ste uređaj povezali sa računarom (dakle, podržan je mass storage device protokol), ali će prilikom prikazivanja sve slike biti automatski reskalirane kako bi mogle biti prikazane na ekranu dijagonale 1.8“ i rezolucije 128x160 piksela. Ipak, algoritam za reskaliranje je daleko od savršenog, pa fotografije izgledaju jako loše. Plejer stiže sa mnoštvom dodatne opreme u pakovanju koje veoma podseća na pakovanje Apple iPod plejera.

Sve komande su osetljive na dodir, ali nema skrol površine kao kod većine novijih plejera. Tasteri osetljivi na dodir, iako zvuče primamljivo veoma onemogućavaju upotrebu plejera dok se nalazi u džepu, a kako nema dodatnog kontrolnog modula na slušalicama, primorani ste da svakog puta kada želite da promenite pesmu ili listu puštanja muzičkih numera, vadite plejer iz džepa i otključavate ga. Pritiskom na neki od tastera, aktiviraće se zelene LED diode smeštene na svim tasterima koje će vas obavestiti da je komanda prihvaćena.

Na desnoj strani plejera nalazi se skriven ispod gumenog poklopca USB priključak i priključak za punjač koji se isporučuje u paketu. Kao i kod većine drugih Mega Player-a sa testa, našlo se mesta za dodatni linijski ulaz, ali i za SD/MMC slot pomoću kojeg je moguće učitati fotografije ili proširiti kapacitet interne memorije, mada to u ovom slučaju nema previše smisla.

Mega Player 536

Veoma sličan je model „540“ koji ima identične mogućnosti i softver. Identičan ekran, kao i kod modela „536“ i softver doveli su do, kao i u slučaju modela „540“ diskutabilne upotrebne vrednosti dodatnih funkcija pregleda fotografija i video fajlova. Kako je podržan USB Mass storage device protokol i USB 2.0 port, brzina transfera fajlova je izuzetno dobra i dostiže i do 6.5 MB u sekundi što je posebno važno, ako se ima u vidu da ovi plejeri raspolažu velikim relativno kapacitetima.

Kvalitet zvuka kod oba plejera je sa fabričkim slušalicama zadovoljavajući, a ekvilajzeri mogu delimično da poboljšaju situaciju. Sa druge strane, bolje slušalice tek su malo pomerile stvari na bolje, pa možemo konstatovati da u ovoj, najvišoj klasi, Mega Player-i po pitanju kvaliteta zvuka kaskaju za Creative Zen i Apple iPod plejerima koji su market lideri. Izrada oba plejera je solidna, a napomenom da su kod modela „536“ upotrebljeni nešto bolji materijali, ali je uređaja nešto većih dimenzija.


Sveukupno gledano, MSI je ponudio široku lepezu multimedijalnih plejera koji bi trebalo da zadovolje skoro sve tržišne segmente, ali u višoj klasi MSI treba još da poradi na svojim proizvodima. Ipak, kao pozitivne primere izdvojili bismo modele Mega Stick 528 i Mega Player-e 521 i 522BT. Mega Stick 528 karakteriše zaista dobro balansiran odnos cena i kvaliteta uz napomenu da se dokupljivanjem tek malo kvalitetnijih slušalica baca kompletno drugačije svetlo na ovaj plejer i čini ga još boljim. Model „521“ iako je na tržištu već duže vreme, zavređuje i dalje pažnju kao dobro osmišljen i solidno realizovan proizvod. Mega Player 522BT sa druge strane, iako ne blista ni na jednom polju, zavredio je našu pažnju pre svega zanimljivo rešenim konceptom plejera i Bluetooth free-hand uređaja, ali i mogućnošću proširenja memorije posredstvom SD/MMC slota. Šteta bi bila ne spomenuti i veoma jeftine modele iz serija „533“ i „538“ koji nude sasvim solidan kvalitet zvuka ukoliko vam fancy look i gomila dodatnih funkcija nisu bitne tj. ukoliko do audio plejera očekujete samo sa svira.

- Mega Player 521 i Mega Player 515 ustupio Pin Computers
- Mega Player 536 i Mega Player 533 ustupio Pakom
- Mega Player 522BT, Mega Player 528, Mega Player 538, Mega Player 511, Mega Player 540 ustupio MB Soft

Kompanije Pin Computers, Pakom i MB Soft su ovlašćeni distributeri MSI proizvoda za područje SCG.

Test: Zvučnici i slušalice za iPod i ostale MP3 plejere Q2, 2006

Test: Apple iPod 5th gen

10304
10305
10306
10307
10308
10309