Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI KT6 Delta

31.08.2003 11:29 | 0 Hardver
Test: MSI KT6 Delta

Testirajući nedavno Asus KT600 matičnu ploču, imali smo priliku da još jednom na delu vidimo proizvod kompanije VIA. Tom prilikom smo jasno izrekli naše negativno mišljenje vezano za dotični čipset, ali su se i pored toga, i drugi proizvođači odlučili na korak ka nepoznatom sa KT600 čipsetom. Jedna od tih kompanija je i MSI, čiji KT6 Delta model ovoga puta predstavljamo

Miloš Ayrton Stamenković

Nedavno testirajući Asusovu izvedbu matične ploče zasnovane na VIA KT600 čipsetu, imali smo priliku da još jednom na delu vidimo proizvod kompanije VIA koji, u većini najbitnijih segmenata, nije dorasao konkurenciji. Tom prilikom smo jasno izjasnili naše negativno mišljenje vezano za dotični čipset, ali se i pored toga, dosta drugih proizvođača ploča odlučila na korak ka nepoznatom sa KT600 čipsetom. Jedna od tih vodećih firmi je, naravno, i MSI koji već dugi niz godina dobro sarađuje sa VIA-om, pa se može reći da je u neku ruku izbacivanje ploče sa KT600 čipsetom bila i obaveza MSI-ja. Kako su u ovoj kompaniji, svesni činjenice da poslednji VIA čipset nije u stanju da po performansama odgovori nForce-u 2, odlučili su da u svoju KT600 ploču ulože dosta energije kako bih na kraju dobili proizvod koji u svim segmentima bar malo odskače od ostalih KT600. Da li je MSI uspeo u ovoj nameri saznaćete ako do kraja pročitate test KT6 Delta matične ploče.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Pošto smo se ranije detaljno upoznali sa onim što KT600 čipset nudi, ne bi smo opet da ponavljamo iste stvari. U slučaju da ste slučajno preskočili inicijalnu priču o ovom čipsetu, molimo vas da pogledate sledeće članke na Benchmark sajtu: A7V600 i priča o KT600 čipsetu.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Pakovanje

Gotovo u svakom prikazu MSI proizvoda na početku ukazujemo na kvalitet ambalaže i propratnog paketa na koje ovaj proizvođač uvek obraća dosta pažnje. Iako je i u slučaju KT6 Delta ploče situacija ne promenjena, možemo reći da bi MSI ipak trebao malo da spusti loptu po ovom pitanju. Dupla kutija u kojoj se nalazi KT6 Delta, kao i neki drugi MSI modeli, mogu da izazovu i negativni efekat kod nešto bolje informisanih kupaca. Previše šljašteća i komplikovana ambalaža može čoveka da navede na razmišljanje u pravcu "mačka u svetlećem džaku", što je misao koja u slučaju KT6 Delta modela nikako ne stoji. Svi znamo da marketinška istraživanja generalno pokazuju da je ambalaža ta koja prodaje, ali u slučaju matičnih ploča nije uvek baš tako, što znači da previše "fancy" ambalažu trebao umereno dozirati.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce
karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Kako MSI u svom proizvodnom programu nudi bar dve verzije jedne matične ploče koje se međusobno razlikuju po dodatnoj opremi i propratnom paketu, logično je što najekonomičnija verzija KT6 Delta ploče sa sobom donosi tek najosnovnije stvari. Tradicionalno kvalitetno MSI uputstvo, CD sa drajverima i ostalim pratećim softverom i naravno kablovi. Pozdravljamo prisustvo dva SerialATA kabla, a kudimo prisustvo samo jednog PATA kabla.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Layout

Pređimo sada na zanimljivi deo priče, odnosno karakteristike same ploče. Kao što to red nalaže, da počnemo od layout-a. Iako možda na prvi pogled layout ne ostavlja nikakv specijalan utisak, odmah na početku možemo reći da je layout KT6 Delta matične ploče predstavlja dobar primer kako to treba MSI da radi ubuduće. Ali da ovu tvrdnju utemeljimo činjenicama.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

ATX konektor za napajanje smešten je na najboljem mogućem mestu, što znači skroz u gornjem desnom uglu PCB-a. 12V naponski konektor koji obezbeđuje napajanje procesoru se nalazi na malo nezgodnijem mestu, odnosno u centru naponske jedinice, ali je zbog funkcije ovaj konektor teško izmestiti na periferiju ploče. Sledeća veoma bitna stavka, naročito za vlasnike velikih kućišta, jeste pozicija IDE konektora. Kod KT6 Delta modela, ovi konektori su dosta pomereni ka severu ploče, pa se tako nalaze odmah ispod ATX konektora. SATA priključci se nalaze sa desne strane southbridge-a, tik uz desnu ivicu ploče, pa ovakva pozicija ponovo predstavlja najbolji mogući položaj za IDE i SATA konektore.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce
karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Premalo rastojanje modernih i velikih grafičkih karti u AGP portu od memorijskih slotova predstavlja veoma čest problem na većini matičnih ploča bez obzira na upotrebljeni čipset, odnosno proizvođača same ploče. MSI je uspešno rešio ovaj problem, iako specifikacija VIA KT600 čipseta predviđa manje rastojanje zbog što kraćih vodova. Tako KT6 Delta model poseduje sasvim dovoljan razmak između AGP porta i memorijskih slotova za komotno baratanje komponentama, čak i kada su u pitanju velike GeForce FX5800 i 5900 grafičke karte. Kada već pominjemo prostor, za današnje standardne je veoma bitno da oko procesorskog soketa ima dovoljno mesta za velike kulere. Iako je ovo pitanje bitno i aktuelno, u poslednje vreme videli smo dosta ploča na kojima su nam elementi naponske jedinice smetali pri montaže iole većih kulera. MSI kod KT6 Delta modela sebi nije dozvolio ovu grešku, pa je tako na ovu ploču bez problema moguće montirati velike kulere. Na kraju treba spomenuti i I/O panel koji predstavlja klasično rešenje, uz elegantno proširenje u vidu dodatna četiri USB porta, čime se dobija čak šest USB portova koji se nalaze direktno na ploči.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce
karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Nakon detaljne analize rasporeda komponenti možemo pretpostaviti da su inžinjeri kompanije MSI pri dizajniranju ove ploče potrudili više nego obično. Priručnik "Kako valjano rasporediti komponente na matičnoj ploči" (koji su zajedno sastavili testeri ploča na svim većim hardverskim sajtovima) je praćen korak po korak, što je na kraju rezulutovalo layout-u koji ima samo dve ozbiljnije mane. Kao što možda pretpostavljate, u pitanju je nepovoljna orejentacija procesorskog soketa koja dolazi do punog izražaja u standardnim Midi Tower kućištima. Druga se odnosi na prvi PCI slot koji je pre blizu AGP-a, pa je ovaj PCI slot nemoguće koristiti u slučaju upotrebe bilo koje iole veće grafičke karte.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Prateće mogućnosti

Kako KT6 Delta predstavlja najekonomičniju verziju ove ploče, logično je da ovaj model ne obiluje dodatnim funkcijama koje su rezervisane za high-end modele. Prazna mesta za razne dodatne komponente i konektore se lako mogu zapaziti na PCB-u KT6 Delta ploče.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

No, pored funkcija koje predstavljaju sastavni deo KT600 čipseta, KT6 Delta i u osnovnoj varijanti nudi neke dodatne mogućnosti. Ovde prvenstveno mislim na Gigabitni LAN adapter koji kontroliše provereni BroadCom čip koji nam je poznat sa svih ostalih modela ploča koje poseduju ovu funkciju.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Audio kodek u funkciji integrisane zvučne karte je prirodno prisutan, ali je umesto nekog od standardnih VIA AC'97 kodeka, MSI upotrebio CMI 9739A čip čija je najveća prednosti u odnosu na pomenuta standardna rešenja EAX 1.0 i 2.0 softverska emulacija kroz drajvere. Pored ovog standardnog elementa, tu je i MSI CoreCell logika koja kontroliše i prati osnovne parametre sistema, a krajnjem korisniku nudi mogućnost overklokovanja direktno iz operativnog sistema kroz softver koji se isporučuje uz matičnu ploču.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce
karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

BIOS

BIOS

Sledeće veoma bitno poglavlje u priči o bilo kojoj matičnoj ploči jeste BIOS. MSI kod ploča baziranim na VIA čipsetovima preferira da koristi AMI BIOS, pa je takav slučaj i sa KT6 Delta. Iako se Award-ovi BIOS-i drže kao najbolji, lično smatram da AMI ne nudi ništa lošija rešenja. U osnovi reč je o BIOS koji MSI koristi na svim KT matičnim pločama, međutim ovaj proizvođač je rešio da BIOS na KT6 Delta ploči maksimalno obogati overklokerskim opcijama. Moramo priznati da su overklokerski profil KT6 Delta ploče, kao i njeni potencijali u ovom segmenti veoma prijatno iznenadili, jer nas MSI navikao na rezervisanost kada je overkloking u pitanju.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce
karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Naime, napon procesora se može povećati do velikih 2.3 V, što je i više nego dovoljno za sve ozbiljnije overklokerske poduhvate kada je ubrzavanje procesora u pitanju. Do 1.85 V naponi se mogu birati u pomerajima od 0.025 V, dok su preko toga pomeraji u veličini od 0.15V sve do 2.3V. Naravno, da bi se lepo overklokovalo potrebno je i nešto više od napona procesora, a MSI je mislio na to. Tako se napon memorije može podići do fantastičnih 3.3V, što omogućava maksimalno iskorišćenje skupih modelu poput OCZ i Corsair modela koji pružaju najviše pri naponu od 3.0 V. Sve preko toga retko koji modul može da izdrži bez trajnog oštećenja, ali je ovim potezom MSI začepio usta svim onima koji bi mogli da se žali na mali dozvoljeni napon memorije. Kako KT600 čipset ne poseduje mogućnost fiksiranja AGP i PCI magistrale, potrebno je da ploča poseduje mogućnosti podizanja napona AGP-a radi što većeg overklok rezultata. Tako se napon na AGP portu može podići do čak 2.1 V, iako se ova vrednost može pokazati kao fatalna po grafičku kartu. Napon od 1.7 i 1.8 V bi trebao da zadovolji sve overklokerske potrebe. Kao šlag na overklokersku tortu dolazi mogućnost promene napona na čipsetu, što KT6 Delta model čini jedinom KT600 pločom na kojoj je ovako nešto moguće. Od nominalne 2.5 V vrednosti u koracima od 0.1 V se može stići do 2.8V, što će pomoći u izvlačenju poslednjeg atoma snage iz jadnog KT600 čipseta.
Pošto se svi naponi na KT6 Delta mogu povećati do vrednosti koji značajno prevazilaze standardne i sigurne, BIOS na ovoj ploči će manje iskusne korisnike upozoriti pomoću promene boje. Tako će se boja menjati od bele za sigurne vrednosti napona, preko žute i na kraju crvene za ekstremne vrednosti.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce
karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Sa ovakvim opcijama, MSI je KT6 Delta ploči morao obezbediti i kvalitetniju naponsku jedinicu od onih koje standardno ugrađuje. To je i učinjeno, standardna MSI naponska jedinica je ojačana, a standardni kondenzatori su ključnim mestima ustupili mesta proverenim Rybicon kondenzatorima.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Overkloking test koji je logično usledio pokazao je da su opcije koje KT6 Delta nudi utemeljene na realnim mogućnostima ploče, gde prvenstveno mislim na korekciju napona na čipsetu. Pri brzini magistrale od 200 MHz, na nominalnim vrednostima nismo uspeli da izvučemo ništa brže memorijske tajminge od A7V600, već su oni bili na potpuno istom nivou. Međutim, povećanje napona čipseta na 2.8 V omogućilo je ploči stabilan rad na korak od maksimalno oštrih setovanja, što je KT6 Delta dalo odlučujuću prednost pri ostvarivanju rezultata kroz benchmark programe. Šteta što northbridge nije opremljen aktivnim hlađenjem i što napon ne može za još jedan mali korak više, jer je malo falilo da imamo potpuno stabilan rad na maksimalno oštrim setovanjima. Ovaj korak više donosi nekih 80 MB/s više memorijskog protoka, što se prenosi na 30 FPS više u Quake 3 testovima i tako dalje.
Kada je u pitanju maksimalna brzina magistrale, potpuna stabilnost se može ostvariti pri brzinama u rasponu od 210 do 215 MHz. Rad na 220 MHz magistrali nije moguć, jer je sistem veoma nestabilan u ovim uslovima.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Što se tiče “testa istine”, i ovom prilikom se pokazalo da MSI ploča daje nešto veći takt procesora i magistrale od propisanog, pa tako KT6 Delta ima prednost od 5 MHz brzine procesora u odnosu na Asus A7V600.

Test konfiguracija

Test konfiguracija

CPU AMD Athlon XP 2200 MHz (11x200 MHz)
Matične ploče MSI KT6 Delta, Asus A7V600
Memorija Corsair PC3500 256MB 6-2-2 CAS2 1T
Hard disk Maxtor DiamondMax+9 60GB
Graficka karta GeForce4 Ti4400
Operativni sistem Windows XP Pro SP1
Drajveri VIA Hyperion 4.49 drivers & Detonator 45.23

Rezultati testova - I

Pošto KT6 Delta ima malu prednost od 5 MHz, očekivali smo da CPU sintetički testovi prevagnu na stranu ove ploče.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

SiSoft Sandra 2003 MAX je i pokazala predviđene rezultate, ali smo ipak očekivali nešto veću razliku u memorijskom protoku zbog oštrijih tajminga. Međutim, ono što Sandra niije, pokazao je PCMark2002. Test procedura ovog benchmarka dala je veliku prednost KT6 Delta modelu, naročito u brizini komunikacije sa memorijom.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Rezultati testova - II

Sledeći test u vidu čuvenog 3DMark2001SE je ponovo uspeo da nas malo iznenadi, jer se A7V600 ovde pokazao za nijansu brži, iako to ne bi trebalo da bude po svim parametrima. Test smo ponavljai više puta, ali bolji rezultat nismo dobili. Da li je u pitanju puka slučajnost i greška test programa, ili je Asus pokazao da zna nešto što drugi ne, može se diskutovati u nedogled. Zato, idemo dalje.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

Već 3DMark2003 i Quake 3 su pokazali osetniju prednost KT6 Delta modela u odnosu na A7V600, što odgovara ovekivanjima usled samih parametera rada sistema.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

ZD testovi koji spadaju u red onih sa najvećom težinom, jasnu su pokazali značaj većeg memorijskog protoka i oštrijih tajminga. Ceo poen u Business Winstone-u i pola u Content Creation-i su sasvim pristojne razlike.

Zaključak

Testirajući MSI KT6 Delta ploču imali smo priliku da vidimo krajnje domete VIA KT600 čipseta. Jedino bi Abit-ov KT600 model mogao da ponudi nešto više, ali se MSI pobrinuo da taj posao ne bude nimalo lak. KT6 Delta u svakom segmentu zadovoljava potrebe modernog korisnika, pa kao takva zaslužuju našu preporuku. Odličan layout, bogate BIOS opcije, visok nivo stabilnost i komfora u radu su i više nego dovoljni agrumenti koji idu u prilog ovoj ploči. Naravno, koliko kod KT6 Delta bila dobra ploča ostaje veliko pitanje koliko će kupaca stvarno razmisliti o KT600 ploči, kada se za isti novac može dobiti ploča zasnovana na daleko boljem nForce2 čipsetu.

karakteristike, statistike, msi kt6 delta maticne ploce

No, VIA se ne predaje. Iako su čvrsto verovali da je KT600 poslednji VIA čipset za K7 familiju AMD procesora, do nas stižu glasine o KT800 čipsetu. Vrlo moguće da je VIA shvatila da će K7 procesori na tržištu živeti dosta posle Athlon64 promocije, pa se stoga sprema za još jedan KT čipset. Glasine još govore da će KT800 doneti DualChannel podršku, kao i još neke sitnice, ali sa VIA-om se nikad ne zna. Možda to opet bude još jedna u nizu pokušaja da se matora KT tehnologija još jednom prepakuje i ponovo proda naivnim kupcima.

MSI KT6 Delta za potrebe testiranja ustupila firma PAKOM

Test: Gigabyte 7NNXP

Test: Intel 848P

10203
10205
10206
10207
10208
10209