Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI K8N Diamond

20.01.2005 18:08 | 0 Hardver
Test: MSI K8N Diamond

Trud MSI-ja da se nakon par godina ponovo posveti najzahtevnijim korisnicima počinje da daje konkretne rezultate, naročito kada je u pitanju Athlon 64 platforma. Svakim novim modelom MSI je dokazivao svoju zrelost da bi kruna tog napretka došla modelom K8N Neo4 Diamond; nakon pune četiri godine jedna MSI matična ploča dobija Editor's Choice nagradu Benchmark sajta...Uroš Radulović

nForce4 čipset je obezbedio AMD64 procesorima do sada neviđene mogućnosti: pored veoma naprednog disk kontrolera, nVidia je konačno ponudila i podršku za PCIe interfejs, iako se na trenutke činilo, kao da će promocija ovog čipseta biti odložena i da je nVidia zapala u tešku krizu. Pritisak je bio iz dana u dan sve veći, jer je konkurencija već bila predstavila ili najavila svoja rešenja: ATI je već predstavio svoj (prvi) čipset za AMD procesore sa podrškom za PCIe, a takođe je i VIA najavila promociju svog K8T890 čipseta. Sredinom decembra, nVidia je demantovala sve glasine i krenula sa promocijom svog CK804 bridge-a. Ubrzo zatim su se pojavili i prvi radni primerci ploča sa ovim čipsetom.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

nVidia je u decembru prošle godine održala i prvu zvaničnu prezentaciju u Beogradu (pod pokroviteljstvom Pakom-a), gde je između ostalog predstavila nForce4 čipset i najavila svoj prvi čipset za Intel platformu. nVidia je naime otišla korak dalje od klasične razmene tehnologija (ili bolje reći licenciranja), pa je tako sklopila ugovor sa ovim gigantom o daljem zalaganju i razvoju sopstvenog rešenja za Intel procesore. Jedna zanimljivost: zvaničnici iz nVidia su prilikom prezentacije nF4 čipa, kao referentne modele, koristili slike MSI proizvoda, odnosno ploča…Imajući u vidu da je upravo MSI predstavio prvu ploču sa ATI-evim 200P čipsetom, kao i da je ova kompanija među prvim dostavila radne primerke ploča sa nF3 čipsetovima za socket 754 i 939, dolazimo do očiglednog zaključka da to i nije slučajnost, već rezultat dugogodišnjeg rada i saradnje sa kompanijama kao što su AMD, nVidia, VIA, a sada i ATI.

Već ste imali priliku da pročitate zanimljiv review MSI K8N Neo2 modela na našem (i vašem) sajtu. Ovaj model je zbog izuzetno povoljnih iskustava korisnika, podigao priličnu prašinu u javnosti – ploča je korisnicima pružila izuzetne OC mogućnosti, što nas je prijatno iznenadilo. Nije sporno da je MSI oduvek proizvodio kvalitetne ploče, koje su prednjačile po pitanju cene i kvaliteta, međutim, određene grupacije korisnika se ne obaziru samo na takve kvalitete, već isključivo na maksimalnu stabilnost u ekstremnim uslovima (čitaj overcklocking-u). K8N Neo2 model je itekako imao šta da kaže po tom pitanju i iz tog razloga smo bili veoma nestrpljivi da „propustimo kroz ruke“ najjačeg predstavnika MSI ponude, K8N Neo4 Diamond.

K8N Neo4 Diamond konkretno

K8N Neo4 Diamond konkretno

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Po otvaranju pakovanja u kojem je stigla, primetili smo samo „najosnovniju“ opremu. Round IDE kablovi, bracket-i za dodatne USB i FireWire konektore, odnosno uputstva za ploču i RAID kontrolere. Pre nego što krenemo sa kritikama, treba imati i malo razumevanja, pošto je ipak reč o sample primerku ploče...

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

... a ne treba zaboraviti, da je dotična već obišla nekoliko redakcija, što sa sobom povlači i čuvenu novinarsku bahatost i neodgovornost prema testiranim uređajima. Nema sumnje da će komercijalni primerci ove ploče dolaziti u full pakovanju sa pregršt kablova i uputstva, i da će sve to biti lepo upakovano u šareno MSI pakovanje, koje krasi sve nove modele MSI ploča.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Crn PCB i veliki hladnjak, koji je zadužen za hlađenje MOSFET-a nam se prilično dopao. Ovaj sistem je MSI nazvao Active MOS 2, po ugledu na ranije sisteme za hlađenje MOSFET tranzistora koje je ovaj proizvođač koristio na svojim matičnim pločama. Aluminijumski hladnjak je priličnih dimenzija, aktivno je hlađen malim (i bešumnim) fan-om koji se veoma lako skida, ukoliko vam je tišina na prvom mestu. Ispod aluminijumskih rebara se nalazi neka vrsta heat-pipe (kažem neka, jer uopšte ne podseća na „cev“), koji odvodi toplotu do već pomenutog ventilatora. Ovaj hladnjak je zadužen za hlađenje šest MOSFET tranzistora najnovije generacije – dotični su identični onima korišćenim na K8N Neo4 Platinum modelu, sa napomenom da slabiji model u MSI ponudi, nije opremljen ovim sistemom. Ovde je i drugi 12V ATX konektor, koji se nalazi na idealnom mestu: u gornjem levom uglu.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Neposredno pored hladnjaka se nalaze i tri oklopljene prigušnice, odnosno 3 para Nichicon kondenzatora kapaciteta 3300µF. Na kraju, tu su i tri Rybicon elektrolita, kapaciteta 1800 µF. Zaista impresivna (trostepena) naponska jedinica bi više pristajala nekom Abitu ili Epoxu, dodao bih na kraju.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Prostora oko socket-a ima dosta i problema sa montažom većih hladnjaka ne bi trebalo da bude - možda će vam zasmetati kondenzatori koji se nalaze tik pored plastike predviđene za montažu kulera, mada je i to malo verovatno. Za razliku od Neo2 modela sa nF3 Ultra čipsetom, layout je ovde prilično izmenjen. Memorijski slotovi se sada nalaze desno od socket-a, a ne iznad i to zbog prisustva dva PEG slota.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Slotova za memoriju je ukupno četiri, a ukoliko konsultujete uputstva od ploče (što većina korisnika nikada ne radi), uvidećete da su slotovi 1 i 2, odnosno 3 i 4 upareni, iako su drugačije obojeni. Odmah pored slotova se nalaze i 24 pinski ATX konektor (već viđen na Intelovim pločama), dva PATA i jedan floppy konektor. Između SATA konektora i slotova za memoriju se nalazi baterija za napajanje BIOS-a, kao i ClearCMOS džamper, koji će, jedanput u kućištu, biti lako dostupan.Kao što se da primetiti na slikama, ispod slotova za memoriju se nalazi MSI Core Cell čip, pored kojeg se nalazi i plava LE dioda, čije je prisustvo čiste estetske prirode.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

U ovom delu ploče je i nF4 čip(set). Čipset je aktivno hlađen malim aluminijumskim hladnjakom u obliku dijamanta (svaka slučajnost sa oznakom ploče je namerna), a odmah do njega se nalaze i oba PEG slota, namenjena SLI-u. Razdaljina između dotičnih slotova je na oko mala, pogotovo za dve 6800 kartice, mada to nismo uspeli da proverimo i u praksi, pošto nismo imali dostupnu ni jednu 6800 karticu.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Ono što je sigurno je da je razdaljina između prvog PCIe i memorijskih slotova dovoljna, te da će bez problema moći da se operiše sa memorijom. Između PEG slotova se nalazi čuveni SLI svičer, čiji je zadatak da u slučaju korišćenja dva grafička adaptera premosti PCIe magistralu i podeli 16 dostupnih PCIe linija na oba PEG slota.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Uopšte nam se nije svidela polugica koja drži svičer u slotu: veoma lako može da se desi da poluga spadne i da kartica ispadne iz svog ležišta. Takođe nam se nije svideo drugi PCIe x16 slot: velika je verovatnoća da će se kartica iz ovog slota (ma koje god dužine bila), naći tik iznad ventilatora zaduženog za hlađenje nF4 čipa, što će se negativno odraziti na protok vazduha u okolini čipseta.

Prostor oko čipseta je rezervisan za povezivanje raznih SATA uređaja. Sam CK8 obezbeđuje četiri SATA kanala i RAID 0, 1 i 0+1 nizove: sva četiri podržavaju SATA II standard i NCQ diskove. Ovde je mesto pronašao i BIOS, kao i VIA VT6306 FireWire kontroler. MSI je odličan izbor napravio i po pitanju drugog integrisanog RAID kontrolera na ploči. Umesto „standardnih“ rešenja, MSI je pribegao Sil3132 kontroleru - iako ne podržava RAID 5 matrice (Sil3114 to omogućava, doduše softverskim putem), ovaj uređaj koristi PCIe magistralu za komunikaciju, što svakako predstavlja veliki plus. Samo dva 2 SATA kanala nisu uticala na njegovu upotrebnu vrednost, ali činjenica da kontroler podržava SATA II specifikaciju svakako jeste, u pozitivnom smislu naravno.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Kao što smo već napisali u prethodnim testovima, nF4 čipset podržava do 10 USB 2.0 konektora. Konektori za odgovarajuće bracket-e za USB i FireWire se nalaze ispod čipseta (četiri USB 2.0 i jedan IEEE 1394a konektor se nalaze na zadnjem I/O panelu). I/O panel je standardan – pored dva PS/2 konektora, tu je jedan serijski, SPDIF i dva RJ-45 priključka.

Vremena SoundStorm-a su daleko iza nas: još od nF2 čipseta, nVidia nije ponudila neku validnu alternativu, i kako stvari stoje i neće, zbog prilično skupe implementacije (licence) AC3 dekodera. Ni nF4 nije izuzetak, pošto ni ovaj čipset ne podržava napredne High definition kodeke, što nas je prilično razočaralo. Naravno, proizvođači ploča uvek imaju poslednju reč, pošto isključivo od njih zavisi, koji će se kodeci ili čipovi koristiti prilikom proizvodnje ploča sa nF4 čipsetovima. MSI se odlučio za Creative CA0106 DSP sa dva eksterna DAC čipa i svojim naprednim EAX mogućnostima. Ovakvo rešenje nam je poznato od ranije, i to upravo sa jeftinijih Creative kartica, koje se i dan danas mogu pronaći u prodaji. Naravno, odnosimo se na Sound Blaster Live! 24bit kartice. Ovakav jedinstveni pristup se svakako odrazio i na cenu krajnjeg proizvoda, ali treba imati na umu da će ovakvo rešenje većini korisnika biti dovoljno.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Iz istog razloga, ne treba kritikovati ni odluku o implementaciji samo 3 PCI slota, jer pored integrisane Live! kartice, na ploči su prisutna i i dva gigabitna mrežna adaptera. Da vas podsetimo: sve verzije nF4 čipsetova podrazumevaju gigabitni mrežni adapter. Razlike između jeftinijih i skupljih verzija ovog čipseta se svode na ActiveArmour, tj. na unapređenu verziju nV FireWall-a (poneo epitet hardverskog zbog manjeg CPU opterećenja). nV mrežni adapter je izveden preko PHY interfejsa (Marvell), dok je za drugi mrežni adapter je zadužen (all-in-one) kontroler koji je takođe potpisao Marvell (88E8053). I ovaj poslednji je izveden preko PCIe magistrale. Imajući ovo u vidu, nedostatak PCIe x1 slotova (za sada) ne predstavlja nikakav problem, ali šta će se desiti kada se pojave kartica koje koriste ovu magistralu?

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Poslednji PCI slot je predviđen za montažu dodatnog MSI modula, koji će obezbediti WiFi podršku. Ovaj trend je u poslednje vreme izuzetno popularan kod proizvođača matičnih ploča, a MSI je otišao korak dalje, jer je sa tim istim modulom ponudio i podršku za Bluetooth. Nažalost, ovaj modul nam nije stigao sa pločom, iako je predviđeno da svi K8N Neo4 Diamond modeli budu opremljeni sa istim.

BIOS i overclocking mogućnosti

BIOS i overclocking mogućnosti

Dolazimo do verovatno najinteresantnijeg dela: BIOS-a i OC mogućnosti. Odmah treba napomenuti da je reč o Awardovom rešenju - dakle, jednostavna i intuitivna navigacija kroz menije i podmenije kao i mnoštvo opcija.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Kada već pričamo o opcijama...Na ovoj ploči ćete biti u mogućnosti da podesite sve što vam padne napamet. Ploča po uzoru na Neo4 Platinum model, odnosno Asusovo SLI rešenje, svojevoljno overclock-uje grafičku(e) karticu(e), pa smo za potrebe testa morali ručno da vraćamo ove vrednosti na default. Da stvar bude još gora, prilično je komplikovano isključiti ovu mogućnost i to „zahvaljujući“ Core Cell čipu. S druge strane, koliko god se trudili da HTT magistralu podesimo na 200 Mhz, to nismo uspeli, pošto je ploča konstantno povećavala ovu vrednost na 201 Mhz, što je rezultiralo frekvencijom od 2010 Mhz. Ovo polako, ali sigurno, postaje ružna navika gotovo svih proizvođača matičnih ploča.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Treba napomenuti da ploča podržava polovične množioce za CPU, što je za svaku pohvalu. HTT je moguće menjati u koracima od 1 Mhz i to u intervalu od 200, pa sve do 400 Mhz, a još jednu zanimljivost vrednu pomena čine LDT množioci. Pored standardnih vrednosti od 5x, 4x, 3x, 2x i 1x, dostupni su i 2.5x i 1.5x, što će u slučajevima ekstremnog overclocka HT magistrale itekako dobro doći.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

U bios-u je moguće vršiti korekcije gotovo svih napona: CPU, memorije i čipseta. CPU voltažu je moguće povećati za 8.3%. Cela operacija je malo zakomplikovana: u BIOS setup-u naime postoje dve stavke koje se tiču korekcije CPU napona: Adjust CPU VID i CPU Voltage . U slučaju da se opredelite za prvu opciju, moći čete ručno da izaberete određenu voltažu (od 0.825V, pa sve do 1.55V). U slučaju da vam to nije dovoljno, moći ćete dodatno da utičete na ove napone i to upravo korekcijom drugog parametra, koji je doduše izražen u procentima: 3%, 5% ili 8.3%. Voltažu čipseta je moguće regulisati u rasponu od 1.5V do 1.85 (u koracima od 0.05V), a memorije do 2.85V, što je sasvim dovoljno za gotovo sve tipove memorija (izuzev modula baziranih na BH-5 čipovima i sl.).

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Što se tiče sekcije predviđene za konfigurisanje memorije, njenih frekvencija i tajminga, i ona nas je prijatno iznenadila. Maksimalnu frekvenciju, odnosno memorijski delilac (o ovome će biti više reči u narednim tekstovima) je moguće podesiti na vrednosti od 200, 166, 133 i 100. Prisutne su međutim i nestandardne vrednosti od 180, 140 i 120 Mhz, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na „asinhroni“ overclock. Za sada su samo DFI inžinjeri omogućili ovakve vrednosti, ali treba imati na umu da se DFI nF4 ploče još uvek nisu pojavile na tržištu, kao i da je pitanje da li će se ikada i pojaviti kod nas. Podrazumeva se da je moguće podesiti sve moguće tajminge i naravno 1T/2T parametar za integrisani memorijski kontroler.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

U ostalim sekcijama BIOS-a je moguće vršiti monitoring svih temperatura, voltaža itd., a moguće je i po potrebi isključiti neke od integrisanih uređaja na ploči. Prisustvo Cell Core čipa omogućava i dinamički OC (nazvan D.O.T), kao i predefinisane OC vrednosti (izraženo u procentima: 3%, 5% itd.).

Od pratećeg softvera, u paketu smo našli samo odgovarajuće drajvere i MSI Core Cell centar koji vrši dijagnostiku sistema i nadgleda frekvencije CPU, HTT itd. Veoma korisno, ukoliko niste sigurni da li CnQ radi ili ne radi, a trebalo bi da bez problema radi, jer je ipak reč o 939 procesorima i platformi. Ako iz nekog razloga ne radi (iako je odgovarajuća opcija u BIOS-u uključena), uvek možete skinuti neki 3rd party program, uz pomoć kojeg ćete moći da menjati i neke druge parametre, kao što je npr. interni CPU množilac, CPU voltažu itd.

Kada uzmemo u obzir sve opcije i mogućnosti ovog proizvoda, dobijamo idealnu OC platformu, što su pokazalo i u praksi, pošto su postignute vrednosti i frekvencije prilično visoke. Naime, bez ikakvih problema smo uspeli da sa Kingmax-ovom Hardcore memorijom „doguramo“ do vrednosti od 275 Mhz za HTT i isto toliko za memoriju (odnos HTT:RAM je bio 1:1), što je svakako rezultat za respekt. Ovde smo nažalost morali da se i zaustavimo, pošto je memorija pokazala znake slabosti – voltaža za memoriju je bila fiksirana na maksimalnu vrednost (2.85V), ali je bez obzira na to, prime počeo da puca i izbacuje greške već na vrednostima od 277 Mhz. Na 275 Mhz, sistem je bio savršeno stabilan. Ista ta memorija i procesor su na 9NDA3+ ploči dostigli maksimalnu vrednost od 271 Mhz stabilno. Zaključak je jasan: sa boljom memorijom (a ovde se odnosim na one sa Samsung-ovim TCCD čipovima) ni 300 Mhz HTT ne deluje tako daleko.

Test konfiguracija

Test konfiguracija

CPU
- AMD64 3200+ Winchester 512KB L2
Matične ploče
- MSI K8N Neo4 Diamond
- Gigabyte K8NXP-SLI
Memorija
- Kingmax Hardcore PC4000 2x512 MB CAS2.5-4-4-8 1T
VGA
- MSI nVidia 6600GT
Hard disk
- WD 800JD SATA 8 MB
Napajanje
- Enermax 350W
OS, drajveri
- Windows XP Professional (SP2, DirectX 9)
- nVidia ForceWare 77.03

Zanimljivo je da MSI na svom sajtu preporučuje napajanje od minimum 450W, kao i 12V granu koja je u stanju da isporuči minimum 18A. Kao što možete da vidite iz tabele, koristili smo našeg „starog“ Enermaxa i nismo imali nikakvih problema u radu – sistem je bio savršeno stabilan. U single režimu, ploča, memorija, jedna grafička kartica, hard disk, DVD čitač su dostizali maksimalnu vrednost od 180W. U SLI režimu i pri maksimalnom opterećenju, ta vrednost nije prelazila 220W. Dakle, ovakva izjava je preterana, ali nikako neosnovana, pošto bi u slučaju korišćenja dve 6800 kartice, izmerena vrednost bila svakako veća. Da ne spominjemo OC...

Testove smo podelili u tri grupe: u prvoj se nalaze rezultati koji se odnose uglavnom na single mod, odnosno performanse matične ploče; u drugoj su neki testovi u SLI režimu (detaljnije testiranje će biti u nekom narednom testu, kada budemo u prilici da testiramo i 6800 modele), dok su u poslednjem OC rezultati. Nažalost, dobijene rezultate u benchmark programima smo poredili samo sa Gigabyte-ovom SLI matičnom pločom (čiji ćemo test objaviti uskoro), zbog nešto izmenjene test konfiguracije. Krenimo redom…

Rezultati testiranja

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Rezultati testiranja II

Rezultati testiranja II

Pre nego što krenemo sa završnim komentarom za ove testove, treba napomenuti da je Gigabyte-ov model radio na HTT frekvenciji od 200 Mhz, a MSI na 201 Mhz. Jedan megaherc gore, znači +10 Mhz za ukupnu frekvenciju procesora. Imajući u vidu koliko je specifična arhitektura AMD64 procesora, jasno je da tih 10 Mhz razlike, u određenim slučajevima znaju da budu presudne. Iako je bio u „brzinskoj“ prednosti, MSI je postigao nešto lošije rezultate u sintetičkim testovima. Nešto su slabiji bili rezultati dobijeni od CPU i memory testova, kao što je Sisoft Sandra. To se odrazilo naravno i na rezultate DivX kompresije. Utešila nas je činjenica da je u testovima koji isključivo zavise od grafike, MSI prilično iza sebe ostavio GA (opcija za OC grafičke je bila isključena). Nešto bolji CPU rezultati u 3D Mark testovima su posledica onih +10 Mhz, ali za tako boji skor u 05 verziji ovog Futuremark benchmarka nema „opravdanja“. Interesantni su rezultati u gaming testovima. U najmanjim rezolucijama dominira GA, ali je MSI neprikosnoven sa porastom rezolucije.

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

SLI testovi

SLI

Pošto je reč o SLI ploči, odlučili smo da dotičnu isprobamo i u radu sa dve MSI 6600GT kartice. SLI svakako zaslužuje više pažnje i poseban test, koji je u pripremi…

Za testove smo koristili standardnu paletu benchmark programa: 3D mark 03 i 05 i trenutno dva najpopularnija endžina – FarCry i Doom3. Iz priloženih rezultata se lako da primetiti da je dobitak prilično mali, čak šta više, u igrama ga praktično ni nema. Samo su 3D mark-ovi detektovali solidno ubrzanje (kao i SpecView Perf), dok je frame rate u igrama FarCry i Doom3 padao na vrednosti koje su znatno manje od vrednosti dobijenih u single režimu. Krivca bi možda trebalo potražiti u neoptimizovanim drajverima ili igrama…Zaključke izvedite sami…

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Overclocking rezultati

Overclocking rezultati

Kao što smo već rekli, ploča je sa našim primerkom procesora, stabilno radila na setovanjima od 275 Mhz za HTT i brzini procesora od 2340 Mhz. Dobitak je u određenim aplikacijama značajan i opipljiv…

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Gomila predrasuda ali ipak...

Gomila predrasuda ali ipak…

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce

Šta reći na kraju, kada je i autor ovog testa ostao zapanjen krajnjim rezultatima? Posle ovog testa i višednevnog rada na ovoj ploči, postoje samo reči hvale. Ploča je u skoro svakom pogledu postavila vrlo težak zadatak konkurenciji. Osvrnimo se za trenutak na njenu opremljenost: ploča podržava 6 SATA uređaja i to preko dva različita RAID kontrolera (drugi, Sil3132 je izveden preko PCIe magistrale i podržava SATA II specifikaciju), čak četiri različita LAN uređaja (dva gigabitna adaptera i jedan modul za WiFi i Bluetooth) i integrisanu Sound Blaster Live! karticu. Dakle, možemo slobodno reći da se ne radi o standardnim „kozmetičkim“ dodacima koje nikada nećete koristiti i koje ćete odmah po prvom ulasku u BIOS isključiti, već o veoma konkretnim uređajima koji podižu upotrebnu vrednost ove ploče na do sada neviđen nivo.

Kada na ovo dodamo i zaista fantastičan kvalitet upotrebljenih komponenti (Nichicon i Rubycon kondenzatore, MOSFET tranzistori najnovije generacije, izuzetno kvalitetan PCB), bogat BIOS (samo da napomenem memorijske delioce) i odlične OC mogućnosti, dobijamo jedan zaista kompletan proizvod!

Mislim da će entuzijasti jednom ovakvom pločom na tržištu biti presrećni, jer će biti u mogućnosti da za pristojne pare dobiju odličnu platformu. Jedini proizvođači koji bi mogli da u perspektivi konkurišu ovakvom proizvodu su Epox ili ABIT čiji modeli još uvek nisu stigli... Imajući u vidu da su se i prethodni modeli MSI ploče za AMD64 procesore odlično pokazali u radu, rekao bih da je ovo samo početak povratka MSI-ja na stare staze slave... Još tamo negde od P II platforme pa na ovamo, MSI je zauzeo prilično krut kurs u koncipiranju matičnih ploča usredsredivši se prvenstveno na stabilnost i pouzdanost u radu. Nezainteresovanost kompanije da se dopadne i power userima uslovila je da ime MSI-ja (ne)opravdano bude izuzeto iz svih ozbiljnih diskusija o vrhunskim matičnim pločama. Na radost mnogih, evidentan je radikalan zaokret u poslovnoj politici i slobodno možemo reći da je MSI ponovo postao proizvođač o čijim se modelima piše samo u superlativu...

karakteristike, statistike, msi k8n diamond maticne ploce
MSI K8N Neo4 Diamond

Iz svih gore navedenih razloga i sjajnih utisaka koji je ovaj proizvod ostavio na autora ovog testa, MSI K8N Neo4 Diamond dobija Benchmark-ovu editor's choice nagradu! Nakon pune četiri godine i legendarnog modela BX Master, ovo je prva MSI ploča koja je dobila najviše priznanje Benchmark sajta...

Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio MSI

Test: MSI K8N Neo4 Platinum

Test: Gigabyte K8NXP-SLI

10203
10205
10206
10207
10208
10209