Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G (Video)

08.07.2019 08:47 | 2 Hardver
Test: MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G (Video)

GeForce GTX 2060 ne prestaje da nas oduševljava svojim sjajnim osobinama i mogućnostima brzine i lepote grafičkog okruženja u 1920x1080 rezoluciji i naročito naslovima koji podržavaju napredne Ray Tracing svetlosne efekte. Ko želi najbolje za svoje Full HD gejming monitore na pravom je mestu...

U potrazi za idealnom gejming grafičkom kartom u srednjoj klasi, pronašli smo jedan zanimljiv i dobar primerak. Radi se o novoj seriji MSI Gaming X modela, koje pored boljih performansi, ima lepši dizajn oklopa hladnjaka. Moderniji izgled uz bolje performanse će vas osvojiti na prvu “loptu” i naterati da se ponovo zaljubite u MSI grafičke karte.

 

Kada tome dodate i činjenicu da MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G, bazira na GPU procesoru poslednje generacije Nvidia Turnig arhitekture i to u klasi trenutno najpopularnijih GTX 1660 Ti modela, koji nezvanično imaju titulu kralja “mejnstrim” gejming klase, onda je definitivno karta koji zavređuje pažnju.

Obzirom da srednja klasa podrazumeva određene kompromise, oni se u slučaju GTX 1660 Ti modela svode na odsustvo Ray Tracing i Tensor hardvera, što praktično znači da ste se svesno odrekli mogućnosti istoimenih svetlosnih efekata, a koji su zapravo još uvek egzotika prisutna na par gejming naslova. Ova žrtva nije potpuna jer uz pomoć novih drajvera možete isprobati kako izgledaju DXR efekti i shvatiti kako vam za pravo uživanje treba jači GeForce RTX model. Sa druge strane, korisnici u ovoj klasi se nikako ne odriču visokih vrednosti “frejmrejta” u najčešće korišćenoj 1080p rezoluciji, a što i jeste radni delokrug GTX 1660 Ti “grafike”.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_1s.jpg

Ukratko, od svačeg ponešto baš kako to dolikuje zlatnoj sredini zahteva i mogućnosti. Tek jedno je sigurno u pitanju je grafička karta, predstavnik najnovijeg talasa proizvoda sa kojim ćete biti srećni izvesno vreme. Tu pre svega mislimo na performanse i mogućnost podrške nove generacije monitora sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja. Cilj je postići što lepšu i tečniju 3D animaciju u igrama, te dovljno brz odziv u igrama brzog tempa. Upravo to je suština misije GTX 1660 Ti gejming grafičkih karti u najpopularnijoj, srednje skupoj klasi.

Gejming nije jedino polje namene jer grafike poput MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G u današnje vreme, imaju značajno šire polje upotrebe od svojih prethodnika. To se odnosi na GPU podršku i ubrzanje specifičnih operacija u zahtevnom aplikativnom softveru - od obrade fotografija, PPT prezentacija, CAD/CAE aplikacija, pa sve do 3D i video renderinga. Bez dobre grafičke karte danas se ne može ni zamisliti funkcionisanje jednog vrhunskog desktop PC računara, a o gejmingu i da ne govorimo.

MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G - karakteristike

Pošto smo vam sve bitne razloge za nabavku moderne i brze grafičke karte potanko izdeklamovali, predstavljamo vam današnjeg kandidata za titulu najpoželjnije “mejnstrim” gejming grafičke karte - MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G.
 MSI_GTX_1660Ti_GAMING_2s.jpg

Ona pripada dobro poznatoj i vrlo popularnoj MSI Gaming X seriji koja se dokazala na ovom delu tržišta. U pitanju su čistokrvni gejming modeli koji po pravilu rade na najvišim radnim frekvencijama, imaju vrhunske TwinFrozr hladnjake, posebno izrađenu štampanu ploči i na kraju, atraktivan gejmerski osvetljen oklop hladnjaka.

I taman kada su nam pomalo dosadili sa svojim rustično crvenim svetlom i detaljima, na red je došla nova generacija MSI Gaming X karti, još lepša i brža. Takav je slučaj i sa današnjim MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G modelom.
 MSI_GTX_1660Ti_GAMING_3s.jpg

Prvo što primećujemo jeste izmenjeni izgled oklopa koji je dobio oštrije i agresivnije detalje koje upotpunjuju RGB svetlosne obrve kojima se raduje čulo vida u punom RGB spektru i njegovih nijansi. Svetleće obrvice se nalaze u paru sa gornje i donje strane svakog od dva prisutna ventilatora. Sjajno se upotpunjuju sa RGB osvetljenjem na matičnoj ploči i predstavljaju jednu od najuspelijih stilskih vežbi koje smo videli na grafičkim kartama u poslednje vreme. Nije zaboravljen i svetlosni detalj kojim je istaknut MSI zmaj, zaštitni znak i maskota Gaming X serije komponenti.

Uobičajeno za ovu priliku, upravljanje radom RGB svetla se obavlja iz prateće MSI Dragon Center aplikacije, koja dodatno može sinhronizovati rad osvetljenja sa kompatibilnim Mystic Light standardom, rezultujući efektnim ukrasnim svetlom, nezaobilaznim “nakitom” gejming konfiguracija.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_4s.jpg

Međutim, pravi specijalitet se nalazi ispod ovog atraktivnog oklopa. U pitanju je Twin Frozr 7 hladnjak koji može rame uz rame sa najboljim aftermarket rešenjima ove vrste. Hladnjak je napravljen od tankih aluminijumskih rebara koja se povezuju jedna sa drugim u svojevrsne nizove, oblikujući aerodinamičku strukturu velike površine predaje toplotne energije. Zbog toga je značajno efikasniji u ulozi hlađenja od klasično, aluminijumskog monobloka sa punom bazom.

U slučaju novog Twin Frozer 7 modela, čitava struktura aluminijumskih rebara je prožeta kompozitnim toplotnim cevima koja se pružaju čitavom dužinom hladnjaka, a njihova primarna uloga je da dovedu toplotu iz centralnog, najtoplijeg dela koji direktno prektiva GPU procesor u sporedne delove kako bi se toplota brže eliminisala. Toplotne cevi su u delu kontakta sa površinom GPU procesora spljoštene kako bi se povećala efikasna površina primopredaje toplote, a u istu svrhu je dodatno ugrađena niklovana bakarna pločica radi što boljeg nalegnja i kontakta. Čitav proces transporta toplote sa ovog napredno dizajniranog hlađenja, ubrzan je radom dva Torx 3.0 ventilatora sa specijalno oblikovanim srpastim propelerima koji usmeravaju vazdušno strujanje stvarajući zonu visokog pritiska u delu rashladnih rebara pomenutog hladnjaka.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_5s.jpg

Rad rashladnog sistema kontroliše pametni mikroprocesor koji prati podatke dobijene od strane toplotnih senzora i odlučuje o tome kada će i u kojoj meri pokrenuti i ubrzati rad Torx 3 ventilaotra. Samo kada je GPU pod opterećenjem i kada temperatura pređe 60. podeok, pametna elektronika će dati komandu za aktiviranje ventilatora, što se druge strane ovu grafičku kartu čini bešumnom sve do pomenute toplotne granice.

Primećujemo da ova grafika koristi i svojevrsni egzoskelet kako ogromna masa upotrebljenog metala ne bi deformisala štampanu ploču i time dovela u pitanje funkcionisanje ove komponente i čitavog računara. Zbog toga je ugrađena metalna struktura sa prednje strane, pričvršćena u nekoliko tački za štampanu ploču kako bi se ravnomernije rasporedila težina čime struktura dobija na čvrstini noseće konstrukcije. Na nju se nadovezuje i svojevrsni hladnjak u vidu metalne ploče koja se nalazi na leđima. Inače, radi se o sve popularnijem detalju na premijum modelima grafičkih karti, a pored estetskog ima i svoju realnu ulogu u smislu hlađenja brojnih elektronskih komponenti modula za napajanje i memorijskih čipova lokalne video memorije.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_7s.jpg

 

Srce kartice čini GPU procesor koji se nalazi na specijalno dizajniranoj štampanoj ploči gde su putanje elektroniskih vodova, precizno projektovane kako bi se obezbedio integritet i što bolji kvalitet signala kojim putuju podaci do vitalnih komponenti grafičke karte.

Nvidia Turing grafički procesor u jačoj verziji TU-116 primerka, raspolaže sa 1536 CUDA jezgara, koja su fabrički podešena na 105 MHz višu frekvenciju od Nvidia definisanih 1770 MHz za ovu klasu grafičkih karti. Da se radi o respektabilnoj klasi gejming akceleratora, potvrđuje i prisutnost bržeg standarda video memorije – GDDR6 koja isporučuje 50% veći transfer podataka od GDDR5 specifikacija.

MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G se napaja preko PCIe x16 slota odakle dobija predviđenih 75W električne energije, dok ostatak crpi iz prisutnog 8-pinskog PCI Express konektora, što mu je dovoljno za prosečno predviđenu potrošnju od 130W pri pokretanju grafički zahtevnih igara.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_8s.jpg

 

Sliku prikazuje pomoću tri prisutna Display Port 1.4 i jednog HDMI 2.0b konektora. Podržan je rad sa četiri monitora istovremeno. Pravljanje i kontrola radnih parametara se obavlja iz već legendarnog MSI Afterburner OC softverskog alata.

Grafička karta je srednjih dimenzija sa 25 cm u dužinu, 13 cm u visinu i “debela” je 4.5 cm zauzimajući dva PCI slota u kućištu. Teška je 870 grama.

MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G - utisci u radu

Zbog kompaktnih dimenzija se lako instalira i ekspresno brzo stavlja u pogon. Nije zahtevna u pogledu velike izlazne snage napajanja, tačnije dovoljan vam je kvalitetniji ispravljač od 500W što je današnji “mejnstrim” standard.

Instalirajte Nvidia GameReady 430.xx verziju drajvera i obavezno savetujemo njegov Experience dodatak, a kako bi uživali u svim blagodetima koje dodatni alati pružaju. Primetili smo da se “upgrade” drajvera najbolje i bez ikakvih trzavica ažurira upravo iz dotičnog softvera.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_6s.jpg 

Bilo je zanimljivo videti kako je “firmware” podešen u pogledu algoritma koji upravlja radnom frekvencijom GPU procesora, obzirom da je nedavno testirani Gigabyte Windforce GTX 1660 Ti primerak održavao vrlo visok takt, praktično se ne spuštajući ispod 1900 MHz što je vrlo blizu gornje granice Turing tehnologije i značajno preko deklarisanih vrednosti Turbo koraka. Time je praktično postavio vrlo visoke standarde ostalim proizvođačima.

Međutim, MSI Gaming X je malo viša klasa od pomenutog Gigabyte Windforce modela pa je utoliko pokazao još bolje performanse na nivou uporedivih sa Aorus Xtreme modelima. Temperatura 48-65 stepeni, frekvenciju ne spušta ispod 1965-1980 MHz, dok VRAM konstantno “kuca” na efektivnih 12GHz. Jednom rečju reprezentativno ponašanje, a treba pomenuti da je pri tome kartica skoro bešumna u radu.
 MSI_GTX_1660Ti_GAMING_9s.jpg

 

Hladnjak “na leđima” odlično odrađuje svoj posao jer je za razliku od onog na Gigabyte karti izrađen od metala tako da još efikasnije hladi GPU i površinske elemente štampane ploče. 

Što se tiče performansi, one su na nivou najbržih primeraka GTX 1660 Ti tehnologije, obezbeđujući savršeno glatku animaciju u igrama pri visoko postavljenim grafičkim detaljima u 1080p rezoluciji, često prelazeći 100 frejmova u sekundi što će obradovati vlasnike monitora sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja. Takođe, bez problema prati izlet u 2560x1440 gde skoro po pravilu obezbeđuje glatkih 60 frejmova u sekundi.

MSI_GTX_1660Ti_GAMING_10s.jpg

Jedini problem su RayTracing igre pa će tako u onima koje podržavaju par naprednih svetlosnih efekata dozvoliti da naslutite svu lepotu koje stvara igra svetlosti, ali tamo gde ima više narednih Ray Tracing efekata ( god rays, bloom, caustics, denoiser, sun elevation, sun position itd) istovremeno dolazi do nepodnošljivog usporenja , a što vam je jasan signal da se opredelite za skuplji GeForce RTX model sa ugrađenim RT i Tensor hardverom.

Jednako je dobra i u primeni profesionalnih aplikacija eksternih renderer modula kao i akceleraciji pojedinih operacija u Adobe Premiere-u i Lightroom-u.

MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G - performanse

Test platforma:

MB: 

Gigabyte X470 Aorus Gmaing 7 WiFi

CPU: 

AMD Ryzen 7 2700X 

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX Predator 3200 CL16

VGA: 

MSI GTX 1660 Ti GAMING OC 6G 

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler:

AMD Wraith MAX RGB 
CM Nepton 280L

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Nvidia Game Ready 430.86

OS: Windows 10 64-bit ver. 1809
Monitor ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

3D gejming 

The Witcher 3: Wild Hunt ( Ultra/High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Grand Theft Auto V ( Very High/Max )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Tom Clancy's The Division ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
Strange Brigade ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Wolfenstein II: The New Colossus ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 43 85 128 170
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
 
GPGPU performanse
 
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
 
 
Potrošnja energije i radne temperature
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G
Gigabyte GTX 1660 Ti GAMING OC 6G
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G - zaključak

Zaključujemo da MS GTX1660Ti Gaming X 6G raspolaže svim bitnim atributima dobre grafičke karte. Ima brz i moderan GPU, najbrži standard video memorije, specijalno projektovanu štampanu ploču, vrhunski hladnjak, kvalitetne elektronske komponente i najzad prelepo osvetljenje. Rezultat je jedan od najboljih primeraka “mejnstrim” gejming grafike pa ukoliko imate 270€ i planirate nabavku ove vrste, evo prave prilike da nabavite ono što ste potajno  priželjkivali.
 
 
 
 
Prednosti:
- Visoke radne vrednosti GPU i VRAM komponenti
- Odlične performanse
- Kvalitetna izrada
- Dopadljiv dizajn kombinovan sa RGB osvetljenjem
- Tiha u radu
 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Loše performanse u RT igrama
 
Cena: oko 270€ + PDV

Ostoja Član postova: 2487
Ako moze mala dobronamerna sugestija: Kad ostavljate grafikone iz Afterburner-a, podesite da skala ne bude previse disproporcionalna ocitanim podacima.
Konkretno u ovom slucaju GPU clock maksimalno dostigao 1995MHz, a graph je limitiran (i skaliran) na 2500. Da je limit podesen na 2000 umesto 2500 bolje bi se videlo da li i koliko varira klok, ovako je ceo grafikon "kompresovan" 20% i ti skokovi i padovi se teze uocavaju (manje uocljivi pikovi i dropovi).
Takodje fali i FAN tachometar (RPM) grafikon, koji je po meni bitniji od Fan speed (Duty Cycle).

Test: MSI GeForce GTX 1650 (Video)

Test: AMD Radeon RX 5700 i RX 5700XT (Video)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209