Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G (video)

13.11.2017 10:14 | 3 Hardver
Test: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G (video)

Ova kartica je u radu poput neukroćenog mustanga. Afterburner softver za monitoring nam kaže kako početna radna frekvencija GPU-a iznosi predviđenih 1607MHz. Kartica tada radi u tkz. baznom režimu, baš kako je to i Nvidia predvidela. Međutim, zbog dobrog hlađenja i natprosečno kvalitetno ugrađenog hardvera ovaj model grafičke karte u turbo koraku prilično ubrzava probijajući gornju granicu “Boost” režima od 1683MHz da bi se zaustavio na maksimalnih 1873MHz.

MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G - GeForce GTX 1070 Ti

Trka za naklonost gejmera i entuzijsta se nastavlja. Nakon serije naprednih centralnih procesora na redu su vrhunske grafičke karte. Ovog puta Nvidia je predstavila najnoviji u liniji Pascal baziranih GeForce modela kao svojevrsni odgovor na nedavno promovisanu seriju AMD Radeon VEGA gejming 3D akceleratora. Špekulacije o izlasku nove GeForce kartice su praktično krenule od momenta najave AMD-a da će konačno predstaviti svoje adute u klasi najbržih gejming karti u vidu VEGA modela. Nvidia je nedugo nakon toga odgovorila najavom izlaska GeForce GTX 1070 Ti karte. Iako u svojoj ponudi raspolaže ultra brzim gejming kartama poput TITAN X i GeForce GTX 1080 Ti kao i izuzetno konkurentnim GeForce GTX 1080 i GTX 1070 modelima, Nvidia je odlučila da pojača uloge i ne dozvoli nikakva iznenađenja izlaskom AMD Vega 64 i Vega 56 u delu tržišta kojim suvereno vlada već duži niz godina. 
 msigtx1070Tigaming1mala.jpg
 
GeForce GTX 1070 Ti suštinski predstavlja pojačanu verziju GTX 1070 modela. Ključna razlika jeste u povećanju broja CUDA procesora čime je kartica dobila veću snagu procesiranja. Pascal generacija GPU procesora koja pokreće sve novije GeForce modele grafičkih karti se odlikuje savremenom arhitekturom i prisustvom brojnih funkcija koje utiču na bolje performanse i efikasnije iskorišćenje energije. 
 
 
Podsetićemo vas na najvažnije tehničke detalje. Napredne tehnike kolor kompresije omogućuju obradu bez ikakvih vidljivijih gubitaka u kvalitetu prikaza, čime se znatno smanjuje količina podataka potrebna da se dopremi iz video memorije radi obrade pojedinačnog kadra. Putanje elektronskih kola u Pascal procesorima su projektovane tako da olakšaju postizanje visokih radnih frekvencija uz istovremeno najniži mogući nivo potrošnje energije. Rezultat pomenutih ineženjerskih napora se ogleda u činjenici da Pascal GPU procesori isporučuju natprosečne performanse u kombinaciji se nenadmašno niskom potrošnjom energije. Kombinacija ovih karakteristika omogućuje Nvidia GeForce modelima nastavak dominacije u klasi najbržih gejming grafičkih karti koja traje već nekoliko generacija unazad. 
 pascalcolorcompresionmala.jpg
 
Najnoviji u nizu GeForce modela na bazi Pascal GPU procesora je model koji danas predstavljamo - GTX 1070 Ti. U pitanju je gejming grafika koja će vam omogućiti potpuni užitak u najnovijoj generaciji igara. Gledano u kontekstu hijerarhije GeForce modela GTX 1070 Ti direktno nasleđuje prethodnu generaciju Maxwell GTX 970 karti, nudeći skoro duplo bolje performanse. 
 
GeForce GTX 1070 Ti je izrađen na osnovi Nvidia GP104 verzije grafičkog procesora, sličan onom koji koristi GeForce GTX 1080 grafika. Radi se o vrlo kompleksnom procesoru sa 7.2 milijardi tranzistora. Ovako opremljen sposoban je da prikaže najnovije igre u maksimalnom kvalitetu grafike na monitorima sa ultra širokom rezolucijom pri čemu ne troši više od 200W električne energije. 
 
 NvidiaGTX1070TiSpecs.png
 
GPU na GTX 1070 Ti karti snagu crpi iz 19 računskih agregata (SM) i ukupno 2432 CUDA izvršnih jezgara, te 152 jedinice za obradu tekstura. Da bi odgovorili na zahtev velike procesorske snage, Nvidia je karticu opremila sa 8 GB lokalne, GDDR5 video memorije. Ona sa GPU procesorom komunicira preko magistrale širine 256-bita radeći na efektivnoj frekvenciji od 8 GHz. 
 
Bazna frekvencija GPU procesora na GeForce GTX 1070 Ti modelu je podešena na  1607 MHz dok tipični turbo korak ubrzanja može da se popne na 1683 MHz. Koliko će dodatno ubrzanje kartica postići zavisi od konkretne igre ili aplikacije koju pokrećete. Zapravo, zavisi koliko je resursa angažovano i kakvi su trenutni sistemski uslovi koji dozvoljavaju dodatno ubrzanje GPU procesora.  
 msigtx1070Tigaming2mala.jpg
 
Konfigurisana na ovaj način, GeForce GTX 1070 Ti cilja grupu gejmera sa novom generacijom sve popularnijih "ultrawide" monitora čiji ekrani prikazuju 2560x1440 piksela na većim vrednostima vertikalnog osvežavanja. Ovi monitori su posebno prilagođeni za dinamičkiu sinhronizaciju ulaznog signala čime se dobija savršeno oštra i perfektno glatka animacija u igrama pri maksimalno postavljenim grafičkim detaljima. U pitanju je "setup" spreman da odgovori i na zahteve predstojeće generacije VR naslova koji se sa nestrpljenjem očekuju već duže vremena.
 
Dakle, ova gejming grafika u konkretnoj primeni prevazilazi zahteve Full HD (1080p) monitora nudeći visok prosečni "frejmrejt", nalazeći da je idealna radna rezolucija upravo pomenuta klasa 1440p ekrana. Istovremeno, najzahtevnija grupa gejmera koja se igra u 4K rezoluciji naći će da je ovaj model grafičke karte nedovoljan za perfektno igračko iskustvo i njima su svakako namenjeni najjači predstavnici u vidu GTX 1080 Ti i TITAN X modela grafike. 
 msigtx1070Tigaming3mala.jpg
 
Kao što je slučaj  sa sličnim grafičkim kartama iz nove generacije GeForce modela, GTX 1070 Ti je opremljen sa digitalnim DVI, jednim HDMI 2.0b i tri DisplayPort 1.4 konektora. Ovi potonji obezbeđuju prikaz u 4K/120Hz HDR rezoluciji, odnosno ono što je bitnije jeste da na odgovarajućim G-Sync modelima monitora sa 1440p rezolucijom podržava vertikalno osvežavanje na 144Hz i više, čime ćete u potpunosti osetiti koristi od dinamičke sinhronizacije vertikalnog osvežavanja između grafike i monitora.
 
U svom referentnom Nvidia dizajnu na prethodno navedenim radnim vrednostima GPU procesora i memorije, GeForce GTX 1070 Ti koristi jedan dodatni 8-pinski PCI Express konektor za napajanje pri čemu smo nešto ranije pomenuli kako je očekivana maksimalna potrošnja u granicama od 200W. Cena karte je projektovana na 450 Evra.

darkbaron Član postova: 497
600 stepeni kupim jednu karticu i ugasim grejanje
minotaur Član postova: 185
Pri punom opterećenju GPU i VRAM resursa karta troši nešto ispod 200W električne energije pri čemu se temperatura kreće oko 600 Celzijusa. Ovako ponašanje je dobrim delom rezultat sjajnog MSI TwinFrozr VI hladanjaka koji ne dozvoljava nikakva iznenađenja u tom pogledu. Ja sam stvarno iznenadjen ......

Test: Asus Radeon RX 560 Strix OC 4 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209