Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G (video)

13.11.2017 10:14 | 3 Hardver
Test: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G (video)

Ova kartica je u radu poput neukroćenog mustanga. Afterburner softver za monitoring nam kaže kako početna radna frekvencija GPU-a iznosi predviđenih 1607MHz. Kartica tada radi u tkz. baznom režimu, baš kako je to i Nvidia predvidela. Međutim, zbog dobrog hlađenja i natprosečno kvalitetno ugrađenog hardvera ovaj model grafičke karte u turbo koraku prilično ubrzava probijajući gornju granicu “Boost” režima od 1683MHz da bi se zaustavio na maksimalnih 1873MHz.

Trka za naklonost gejmera i entuzijsta se nastavlja. Nakon serije naprednih centralnih procesora na redu su vrhunske grafičke karte. Ovog puta Nvidia je predstavila najnoviji u liniji Pascal baziranih GeForce modela kao svojevrsni odgovor na nedavno promovisanu seriju AMD Radeon VEGA gejming 3D akceleratora. Špekulacije o izlasku nove GeForce kartice su praktično krenule od momenta najave AMD-a da će konačno predstaviti svoje adute u klasi najbržih gejming karti u vidu VEGA modela. Nvidia je nedugo nakon toga odgovorila najavom izlaska GeForce GTX 1070 Ti karte. Iako u svojoj ponudi raspolaže ultra brzim gejming kartama poput TITAN X i GeForce GTX 1080 Ti kao i izuzetno konkurentnim GeForce GTX 1080 i GTX 1070 modelima, Nvidia je odlučila da pojača uloge i ne dozvoli nikakva iznenađenja izlaskom AMD Vega 64 i Vega 56 u delu tržišta kojim suvereno vlada već duži niz godina. 
 msigtx1070Tigaming1mala.jpg
 
GeForce GTX 1070 Ti suštinski predstavlja pojačanu verziju GTX 1070 modela. Ključna razlika jeste u povećanju broja CUDA procesora čime je kartica dobila veću snagu procesiranja. Pascal generacija GPU procesora koja pokreće sve novije GeForce modele grafičkih karti se odlikuje savremenom arhitekturom i prisustvom brojnih funkcija koje utiču na bolje performanse i efikasnije iskorišćenje energije. 
 
 
Podsetićemo vas na najvažnije tehničke detalje. Napredne tehnike kolor kompresije omogućuju obradu bez ikakvih vidljivijih gubitaka u kvalitetu prikaza, čime se znatno smanjuje količina podataka potrebna da se dopremi iz video memorije radi obrade pojedinačnog kadra. Putanje elektronskih kola u Pascal procesorima su projektovane tako da olakšaju postizanje visokih radnih frekvencija uz istovremeno najniži mogući nivo potrošnje energije. Rezultat pomenutih ineženjerskih napora se ogleda u činjenici da Pascal GPU procesori isporučuju natprosečne performanse u kombinaciji se nenadmašno niskom potrošnjom energije. Kombinacija ovih karakteristika omogućuje Nvidia GeForce modelima nastavak dominacije u klasi najbržih gejming grafičkih karti koja traje već nekoliko generacija unazad. 
 pascalcolorcompresionmala.jpg
 
Najnoviji u nizu GeForce modela na bazi Pascal GPU procesora je model koji danas predstavljamo - GTX 1070 Ti. U pitanju je gejming grafika koja će vam omogućiti potpuni užitak u najnovijoj generaciji igara. Gledano u kontekstu hijerarhije GeForce modela GTX 1070 Ti direktno nasleđuje prethodnu generaciju Maxwell GTX 970 karti, nudeći skoro duplo bolje performanse. 
 
GeForce GTX 1070 Ti je izrađen na osnovi Nvidia GP104 verzije grafičkog procesora, sličan onom koji koristi GeForce GTX 1080 grafika. Radi se o vrlo kompleksnom procesoru sa 7.2 milijardi tranzistora. Ovako opremljen sposoban je da prikaže najnovije igre u maksimalnom kvalitetu grafike na monitorima sa ultra širokom rezolucijom pri čemu ne troši više od 200W električne energije. 
 
 NvidiaGTX1070TiSpecs.png
 
GPU na GTX 1070 Ti karti snagu crpi iz 19 računskih agregata (SM) i ukupno 2432 CUDA izvršnih jezgara, te 152 jedinice za obradu tekstura. Da bi odgovorili na zahtev velike procesorske snage, Nvidia je karticu opremila sa 8 GB lokalne, GDDR5 video memorije. Ona sa GPU procesorom komunicira preko magistrale širine 256-bita radeći na efektivnoj frekvenciji od 8 GHz. 
 
Bazna frekvencija GPU procesora na GeForce GTX 1070 Ti modelu je podešena na  1607 MHz dok tipični turbo korak ubrzanja može da se popne na 1683 MHz. Koliko će dodatno ubrzanje kartica postići zavisi od konkretne igre ili aplikacije koju pokrećete. Zapravo, zavisi koliko je resursa angažovano i kakvi su trenutni sistemski uslovi koji dozvoljavaju dodatno ubrzanje GPU procesora.  
 msigtx1070Tigaming2mala.jpg
 
Konfigurisana na ovaj način, GeForce GTX 1070 Ti cilja grupu gejmera sa novom generacijom sve popularnijih "ultrawide" monitora čiji ekrani prikazuju 2560x1440 piksela na većim vrednostima vertikalnog osvežavanja. Ovi monitori su posebno prilagođeni za dinamičkiu sinhronizaciju ulaznog signala čime se dobija savršeno oštra i perfektno glatka animacija u igrama pri maksimalno postavljenim grafičkim detaljima. U pitanju je "setup" spreman da odgovori i na zahteve predstojeće generacije VR naslova koji se sa nestrpljenjem očekuju već duže vremena.
 
Dakle, ova gejming grafika u konkretnoj primeni prevazilazi zahteve Full HD (1080p) monitora nudeći visok prosečni "frejmrejt", nalazeći da je idealna radna rezolucija upravo pomenuta klasa 1440p ekrana. Istovremeno, najzahtevnija grupa gejmera koja se igra u 4K rezoluciji naći će da je ovaj model grafičke karte nedovoljan za perfektno igračko iskustvo i njima su svakako namenjeni najjači predstavnici u vidu GTX 1080 Ti i TITAN X modela grafike. 
 msigtx1070Tigaming3mala.jpg
 
Kao što je slučaj  sa sličnim grafičkim kartama iz nove generacije GeForce modela, GTX 1070 Ti je opremljen sa digitalnim DVI, jednim HDMI 2.0b i tri DisplayPort 1.4 konektora. Ovi potonji obezbeđuju prikaz u 4K/120Hz HDR rezoluciji, odnosno ono što je bitnije jeste da na odgovarajućim G-Sync modelima monitora sa 1440p rezolucijom podržava vertikalno osvežavanje na 144Hz i više, čime ćete u potpunosti osetiti koristi od dinamičke sinhronizacije vertikalnog osvežavanja između grafike i monitora.
 
U svom referentnom Nvidia dizajnu na prethodno navedenim radnim vrednostima GPU procesora i memorije, GeForce GTX 1070 Ti koristi jedan dodatni 8-pinski PCI Express konektor za napajanje pri čemu smo nešto ranije pomenuli kako je očekivana maksimalna potrošnja u granicama od 200W. Cena karte je projektovana na 450 Evra.

MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G - kartica na testu

MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G je "flagship" u ponudi ovog renomiranog proizvođača kada su u pitanju GeForce GTX 1070 Ti grafike. MSI kao renomirani proizvođač PC komponenti je upravo sa ovim modelom pokazao šta najviše i najbolje može da ponudi na temu najnovije GeForce kartice. Navikli smo u prošlosti da MSI GAMING modeli rade na većim radnim vrednostima od referentno predloženog dizajna koji po pravilu preporučuje matični proizvođač. Upravo se to očekuje od najboljeg modela u ponudi. 
 
msigtx1070Tigaming4mala.jpg 
Ovog puta je to malo teže izvesti čak i za MSI. Obzirom da je Nvidia zabranila overklokovane GeForce GTX 1070 Ti modele kako bi sačuvala GTX 1080 karte od svojevrsnog “kanibalizma” niže pozicioniranih modela, ali ostaje da vidimo koliko će uspeti u svojoj birokratskoj nameri. 
 msigtx1070Tigaming6mala.jpg
 
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G ima kompletnu pripremu za overklokovanje ugrađenog GP104 grafičkog procesora. Kada to kažemo mislimo na prisustvo sjajnog TwinFrozr VI kulera, specijalnih TORX ventilatora, Military Class elektronskih komponenti, dodatnog napajanja u vidu dva PCI Express konektora (8-pin + 6-pin) kao i Afterburner softverskog alata za precizno navođenje ovog rasnog gejming “projektila”! 
 msigtx1070Tigaming9mala.jpg
 
I zaista, ova kartica je u radu poput neukroćenog mustanga. Afterburner softver za monitoring nam kaže kako početna radna frekvencija GPU-a iznosi predviđenih 1607MHz. Kartica tada radi u tkz. baznom režimu, baš kako je to i Nvidia predvidela. Međutim, zbog dobrog hlađenja i natprosečno kvalitetno ugrađenog hardvera ovaj model grafičke karte u turbo koraku prilično ubrzava probijajući gornju granicu “Boost” režima od 1683MHz da bi se zaustavio na maksimalnih 1873MHz. U isto vreme GDDR5 VRAM se drži zadatih limita i ne prelazi 4GHz (efektivno 8000MHz). 
 gtx1070tinormalboostmala.png
 
GPU je tokom čitavog rada pod potpunom kontrolom TwinFrozr VI kulera. Njega čini proverena “trojka”: veliki aluminijumski hladnjak sa mnogobrojnim rashladnim rebrima, pet toplotnih cevi spoljštenih u zoni dela koji naleže direktno na površinu GPU procesora i konačno dva velika TORX ventilatora karakterističnih po tome što koriste duple propelere i dvostruke kuglične ležajeve. Obzirom na dimenzije karte i kuler je poprilične veličine pa se kači na svojevrsnu šasiju/nosač koji pored zadatka da obezbedi konstrukcijsku krutost grafičke karte ima i ulogu dodatnog hladnjaka u vidu veće površine za emitovanje toplote čitavom površinom leđnog nosača.  
 msigtx1070Tigaming7mala.jpg
 
Svojevrsni ukrasni detalj ove grafike čini prisustvo crvenih LED ukrasnih elemenata na oklopu hladnjaka kao i ilustracije zmaja kao zaštitnog znaka MSI GAMING serije komponenti od kojih je jedna smeštena na samom vrhu karte. Pozadinsko osvetljenje ovog amblema se može menjati iz pratećeg softvera u RGB modu. Uprkos velikim dimenzijama ove karte, hladnjak je dosta tanji od konkurentskih rešenja, a pri tome jednako dobro i bolje hladi. Tajna je u dobro projektovanom rešenju TwinFrozr VI kulera. 
 
msigtx1070Tigaming8mala.jpg
 
 
Poseban kuriozitet rada ovog rashladnog sistema je Zero Frozr funkcija digitalne kontrole rada ventilatora koja omogućuje da tokom dužeg korišćenja MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G ostane tiha i gotovo neprimetna u radu. Naime, ventilatori su potpuno neaktivni do 61-630 C i tada se u potpunosti oslanjaju na rashladni kapacitet ugrađenog pasivnog hladnjaka. Za većinu grafički nezahtevnih i umereno zahtevnih aplikacija to je sasvim dovoljno. Tek pokretanjem igara i grafički intezivnih operacija, kada temepratura pređe 61. podeok Celzijusa, TORX ventilatori će se blago zavrteti, kao da je kartica potpuno svesna svojih aduta. Očigledno je da su MSI inženjeri ugradili priličnu dozu samopouzdanja svojoj karti kroz idealno podešen algoritam upravljanja radom TORX ventilatora. 
 msigtx1070Tigaming10mala.jpg
 
Kada na red dođe povezivanje sa odgovarajućim monitorima, MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G se ne razlikuje od referentnog NVIDIA Founder Edition GTX 1070 Ti modela. Na izboru su vam čak tri DisplayPort 1.4, jedan HDMI 2.0b i jedan DVI-D konektor. Nakon što smo je povezali sa našim referentnim ekranom, na red je došla baterija brzinskih testova kako bi je precizno pozicionirali u kontekstu performansi.

Performanse - Crysis 3

Specifikacije:

Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Model MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
 • GPU GP104
 • Proizvodni proces 16nm
 • Tehnologije DirectX 12
  GameWORKS
  Nvidia Ansel
  VRWORKS
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 1607
 • Interfejs PCI-E 3.0 x16
 • Broj Stream procesora 2432
 • Broj Teksturnih jedinica 152
 • Broj ROP jedinica 64
 • Texture fillrate [MTex/s] 244300
 • Kapacitet memorije 8 GB
 • Magistrala 256 bit
 • Tip memorije GDDR5
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 8000
 • Memorijski protok [GB/s] 256 GB/s
 • Napajanje 1 x 6pin + 1 x 8pin
 • Video izlazi 1 x HDMI 2.0b, 2 x DisplayPort 1.4, 1 x DVI-D
 • MultiGPU podrška Da
 • Garancija 36 meseci

 

Test sistem:

- MB: Gigabyte X370 Aorus Gaming 5, Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming

- CPU: AMD Ryzen 7 1700X, Intel Core i7 8700K 

- RAM: 16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16

- GPU: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G

- HDD: Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps

- SSD: Kingston SSD Now A400 240GB

- PSU: Cooler Master V1200 Platinum 


Rezultati - Crysis 3: 

Gejming performanse ( Crysis 3, Very High, SMAAx4 )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - Battlefield 1

Rezultati - Battlefield 1:
 
Gejming performanse ( Battlefield 1, Ultra, DX12 )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
AMD Radeon RX VEGA 64
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - GTA V

Rezultati - GTA V:
 
Gejming performanse ( GTA V, Very High/Ultra, FXAA, MSAAx4, AFx16 )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - Deus Ex: Mankind Evolved

Rezultati - Deus Ex: Mankind Evolved:
 
Gejming performanse ( Deus Ex: Mankind Divided, Very High, DirectX 12 )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - Tomb Raider 2016

Rezultati - Tomb Raider 2016:
 
Gejming performanse ( Rise of the Tomb Raider - Very High, DirectX 12 )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)

Performanse - Call Of Duty Infinite Warfare

Rezultati - Call of Duty Infinite Warfare:
 
Gejming performanse ( Call of Duty Infinite Warfare, Extra )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - Far Cry Primal

Rezultati - Far Cry Primal:
 
Gejming performanse ( FarCry Primal, Very High, Maximum )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - The Division

Rezultati - The Division:
 
Gejming performanse ( The Division, Ultra, AFx16, AA Supersampling )
1080p
1440p
4K
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX VEGA 64
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

Performanse - CUDA/OpenCL

Rezultati - CUDA/OpenCL:
 
OpenCL/CUDA performanse ( Adobe Premiere Pro CC - Video rendering )
vreme izvršenja testa
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
AMD Radeon RX VEGA 64
0 25 50 75 100
manje je bolje (sec)
OpenCL/CUDA performanse ( Blender 2.79b - rendering pojedinačnog kadra )
vreme izvršenja testa
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
AMD Radeon RX VEGA 64
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
OpenCL/CUDA performanse ( Adobe Photoshop CC - primena OpenCL filtera )
vreme izvršenja testa
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
AMD Radeon RX VEGA 64
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)

Potrošnja energije i radne temperature

Rezultati:
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX VEGA 64
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX VEGA 64
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G – Intel Core ili AMD Ryzen platforma

Rad i performanse nove GeForce GTX 1070 Ti grafike smo proverili na obe, trenutno aktuelne procesorske platforme. U tu svrhu smo koristili AMD Ryzen 7 1700X zajedno sa X370 matičnom pločom dok smo na drugoj strani imali jedan Core i7 8700K Coffee Lake sa odgovarajućom Intel Z370 pločom.

 msigtx1070Tigaming11mala.jpg

Rezultati variraju od igre do igre u zavisnosti od optimizacije koda određenog naslova.  Tamo gde je bitno dodatno procesiranje u igri prednost je na strani AMD Ryzen CPU čipa zbog većeg broja prisutnih procesorskih jezgara, dok sa druge strane, većina igara daje prednost Intel Coffe Lake procesoru zbog dovoljno raspoloživih jezgara i njihove natprosečno visoke radne frekvencije. U pojedinim situacijama razlike između procesorskih paltformi su tolike da mogu poništiti ubrzanje ekvivalentno prelasku sa GTX 1070 na GTX 1070 Ti model grafike što svakako nije beznačajan podatak. 

Ukoliko baš u ovom trenutku nabavljate novu grafičku kartu nije zgoreg proveriti listu vaših omiljenih igara i uporediti je sa našim rezultatima i odnosom odstupanja performansi u zavisnosti od upotrebljene procesorske platforme. Dobijeni podaci o performansama se odnose na dve najčešće korišćene rezolucije: 1920x1080 i 2560x1440 kao optimalne u slučaju kategorije u kojoj je pozicionirana GeForce GTX 1070 Ti grafika.

 

1920x1080 rezolucija: 

Igra/Naslov

AMD Ryzen 7+X370

Intel Core i7+Z370

Crysis 3

76 fps

-10.2%

Battlefield 1

-9.4%

111 fps

Deus Ex: Mankind Divided

-3.6%

80 fps

GTA V

96 fps

-12%

Far Cry Prime

-17%

97 fps

The Division

96 fps

-1%

COD Infinity

121 fps

-2.6%

Tomb Raider

-7.2%

118.5 fps

Hitman

-20%

131.5 fps

 

2560x1440 rezolucija: 

Igra/Naslov

AMD Ryzen 7+X370

Intel Core i7+Z370

Crysis 3

59 fps

-3.5%

Battlefield 1

-2.6%

79 fps

Deus Ex: Mankind Divided

-0.6%

54 fps

GTA V

-3.4%

68 fps

Far Cry Prime

-1.8%

69 fps

The Division

-2.6%

68 fps

COD Infinity

-4.2%

99 fps

Tomb Raider

-3.7%

82.6 fps

Hitman

-1.3%

91 fps

U nižoj, 1920x1080 rezoluciji odstupanja su veća jer imamo situacije gde je snaga GPU-a maksimalno iskorišćena i dodatni faktor ubrzanja zapravo predstavlja snaga CPU procesora kao i činjenice kako ga programski kod same igre koristi. Zbog toga uočavamo veća odstupanja u performansama. Objektivno gledano u realnim situacijama korišćenja i igranja, obe platforme u 1080p rezoluciji postižu natprosečno dobre rezultate, daleko više i bolje od nivoa koji je potreban za vrhunski užitak prilikom igranja. To važi ukoliko imate klasični monitor sa osvežavanjem na 60Hz. Ukoliko pak koristite one brže na 120, 144 ili 166Hz držite se brže kombinacije.

Druga situacija u kojoj se koristi viša rezolucija (2560x1440) primerenija za ovu klasu 3D gejming grafičkih karti, je scenario sa većim GPU opterećenjem gde je grafika ključni generator performansi dok uloga procesora pada u drugi plan. Otuda su i razlike u visini frejmrejta osetno manje!

MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G - overkloking

Detalj koji nas je svakako najviše zanimao u vezi konkretnog MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G modela grafike jeste mogućnost dodatnog ubrzanja tj. overklokinga. Ovaj zahtev je dodatno bio pod lupom obzirom da je Nvidia nešto ranije pustila informaciju kako će sprečiti pojavu fabrički overklokovanih grafičkih karti. Na prvi pogled takav je slučaj i sa našom test kartom. Nakon što smo učitali Afterburner softver, potvrdio nam je podatak o baznoj frekvenciji MSI GAMING grafike koji je iznosio predviđenih 1607MHz. 

 msigtx1070Tigamingoc1mala.jpg

Međutim, već propuštanje prve baterije benchmarking testova i odgovarajućih igara, doneo je osmeh na našim licima obzirom da je Afterburner pokazao da karta u Boost koraku umesto Nvidia preporučenih 1683 MHz ubrzava do maksimalnih 1850MHz, značajno više od preporučene vrednosti. Znači, pravo iz pakovanja MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G je brži od Nvidia GTX 1070 Ti Founder Edition modela što je svakako činjenica koju treba uzeti u obzir. 

Nismo se zadovoljili ovim vrednostima već smo hteli da vidimo krajnje domete u nameri da se što više približimo ciljanoj GeForce GTX 1080  grafici iz skupljeg segmenta. Koristimo pomenuti MSI Afterburner alat za overkloking, podižemo vrednost frekvencije GPU procesora za 165 MHz i 550 MHz za VRAM memoriju. Ukupnu graničnu potrošnju povećavamo za 12% omogućujući napajanju grafičke karte podizanje radnog napona pomenutih komponenti.

msigtx1070Tigamingoc.jpg 
Sistem se podigao normalno bez ikakvih propratnih negativnih efekata u radu grafičke karte, ali je nakon prvog propuštanja serije igara, test procedura "zaglavila" uz poruku da nešto ne valja sa GPU podsistemom. Nakon toga probamo par puta sa dodatnim podizanjem napona i minimalnim promenama u radnim frekvencijama GPU i VRAM komponenti, da bi se na kraju bez ikakvog napretka vratili na pređašnje vrednosti. 

Pomalo obeshrabreni činjenicom da je maksimalno uspešan OC završavao na 1930 MHz, zaboravljamo na detalj da Zero Frozr veoma kasno aktivira ventilatore. U jednom trenutku nam je dotični detalj "sevnuo" kroz misao nakon čega ručno podešavamo konituirani rad ventilatora na 40% maksimalne brzine. Kartica je i dalje bešumna u radu, ali očitane radne temperature su značajno niže, činjenica koja je uspela da stabilizuje GPU na frekvencijama granične vrednosti od 2 GHz što je i bio naš krajnji overkloking cilj. Nakon ovog poteza MSI grafika je postigla željenu stabilnost u radu i posle toga nismo imali ni jedno "ispadanje" tokom overkloking testova. 

Na kraju OC priče dajemo vam i uporednu tabelu ostvarenih ubrzanja kako bi imali uvid u konkretan dobitak poredeći ga sa fabričkim podešavanjima kao i rezultate GeForce GTX 1080 modela koji je bio naša ciljana meta. Dobijeni rezultati se odnose na 2560x1440 rezoluciju kao idealno preporučenu za ovu klasu 3D gejming karti.

 

2560x1440 rezolucija – Intel Core i7 8700K/Intel Z370 platforma: 

Game/Graphics

GeForce GTX 1070 Ti @ Default

GeForce GTX 1070 Ti @ 2GHz GPU/9GHz VRAM

GeForce GTX 1080 @ Default

 

 

 

 

Crysis 3

57

61

63

Battlefield 1

79

95

94

Deus Ex: Mankind Divided

54

61

64

GTA V

70

78,5

83

Far Cry Prime

69

77

82

The Division

68

76,5

81

COD Infinity

99

110

112

Tomb Raider

82,6

91

105

Hitman

91

98

115

Kao što možete zaključiti ostvaren je prilično dobar napredak u performansama koji je GeForce GTX 1070 Ti tj. dotičnu verziju MSI Gaming 8G kartice približio na korak do onoga što pruža GTX 1080 model. Praktično ta razlika je rezultat korišćenja brže verzije GDDR5X video memorije kod jačeg GTX 1080 modela koji svoju prednost naročito pokazuje baš u ovakvim situacijama prisustva brzih GPU procesora sa mnoštvom "šejder" izvršnih jedinica. Uglavnom, cilj je postignut jer 100-tinak evra koliko iznosi razlika između tsetiranih GTX 1070 Ti i GTX 1080 modela je moguće pametnije potrošiti na dodatno ubrzanje sistema ili bolji monitor!

MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G - zaključak

Nakon testa MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G grafike ostajemo prepuni utisaka i to onih pozitivnih, naravno. Nvidia je iz predostrožnosti zaštite svoji tržišnih pozicija izbacila ubrzanu verziju GeForce GTX 1070 grafike. Zanimljivo je da po nazivu vuče veze sa jeftinije pozicioniranim modelima dok po performansama zalazi u polje jačih i skupljih GTX 1080 modela. Zbog ovoga je izvesno da će neminovno morati da dođe do korekcije cena postojećih grafičkih karti jer u suprotnom je izvestan proces svojevrsnog "kanibalizma" u Nvidia ponudi.
 
msigtx1070Tigaming13mala.jpg
 
Ako nas pitate, GeForce GTX 1070 Ti je savršena  gejming grafika za sve one sa Full HD i UltraWide ekranima koja omogućuje da maksimalno uživate u savršenom gejming iskustvu pri visoko postavljenim grafičkim detaljima i aktivnoj funkciji eliminacije nazubljenja 3D objekata. Jednako dobro ova karta se pokazala i u GPGPU aplikacijama koje svesrdno koriste snagu prisutnog grafičkog procesora za izvršenje računski zahtevnih operacija. Ubrzanje je toliko dobro da prevaziliazi mogućnosti poslednje generacije najnovijih višejezgarnih primeraka Ryzen i Coffe Lake CPU tehnologije.
 
 
MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G je tipičan primerak gotovo savršenog primerka PC hardvera za entuzijaste, ali isto vreme pravi izbor za sve one koje žele brzu i pouzdanu grafiku sa visokom kulturom rada. Naime u standardnom režimu rada isporučuje visok nivo performansi uz savršeno tihu i nezahtevnu prirodu uređaja. Kada se odlučite da potražite nešto više, u smislu overklokinga i finog štelovanja, ona će vam velikodušno asistirati i omogućiti priličan dobitak u performansama koje dosežu do klasu više pozicioniranih modela zadržavajući karakteristiku tihog rada. Neoborivi dokaz da je ova grafika kvalitetno projektovana i proizvodena!
 
msigtx1070Tigaming12mala.jpg
 
Impresionira činjenica da NVIDIA Pascal u GP104 verziji koja je ugrađena na GeForce GTX 1070 Ti klasu grafike radi savrešno kultivisano. Pri punom opterećenju GPU i VRAM resursa karta troši nešto ispod 200W električne energije pri čemu se temperatura kreće oko 600 Celzijusa. Ovako ponašanje je dobrim delom rezultat sjajnog MSI TwinFrozr VI hladanjaka koji ne dozvoljava nikakva iznenađenja u tom pogledu.
 
Osim pohvala Nvidia inženjerima na savršeno rešenom zadatku iz oblasti zahtevnog gejminga u 1080P i 1440p rezolucijama, velike zasluge idu takođe na račun MSI-a. Po ko zna koji put ova kompanija je dokazala kako nema nikakvih problema sa dizajniranjem i proizvodnjom vrhunskih grafičkih karti namenjenih gejmerima i entuzijastima. MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G  je toliko dobar da smo uverenju kako potraga za boljom gejming kartom samo uzaludni trošak vremena i dragocene energije. Ova grafika je u svakom svom elementu i detalju dovedena skoro do savršenstva iskorišćenja postojeće generacije Nvidia Pascal GPU tehnologije te joj iz tog razloga velikodušno dajemo "Highly Recommended" nagradu.  
 
msigtx1070Tigamingawardmala.jpg
 
 
Koliko će biti popularna među korisnicima zavisi od situacije na tržištu koja je pod snažnim uticajem u vezi sa kopanjem kripto valuta što je nerealno podiglo cenu gejming grafike. Ostaje da se vidi hoće li Nvidia i MSI ostati dosledni preporučenom nivou cena za dotični model koji se kreće u intervalu od 450-500€. Bez obzira da li će se dotično obećanje obistiniti GeForce GTX 1070 Ti će u svakom slučaju imati opasnog oponenta u Radeon VEGA konkurenciji ali isto tako preti da postane apsolutni vladar u višoj srednjoj klasi zadajući prilično težak zadatak AMD konkurenciji.
 

Prednosti:

⦁ Brza i kultivisana
⦁ Vrhunski TwinFrozr VI hladnjak
⦁ Postojanje overkloking potencijala
⦁ Veoma tiha u radu/Zero Frost
⦁ Tanak profil rashladnog sistema

 
Nedostaci:
 
⦁ Visoka cena
⦁ Forsirani rad ventilatora u OC modu
 
Cena: 495€

darkbaron Član postova: 524
600 stepeni kupim jednu karticu i ugasim grejanje
minotaur Član postova: 224
Pri punom opterećenju GPU i VRAM resursa karta troši nešto ispod 200W električne energije pri čemu se temperatura kreće oko 600 Celzijusa. Ovako ponašanje je dobrim delom rezultat sjajnog MSI TwinFrozr VI hladanjaka koji ne dozvoljava nikakva iznenađenja u tom pogledu. Ja sam stvarno iznenadjen ......

Test: AMD Radeon RX Vega 64 8 GB

Test: MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209