Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G

22.08.2019 16:42 | 2 Hardver
Test: MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G

Grafička karta sa karakteristikama kojima bi teško ko mogao da odoli u klasi 1080p gejminga. Lepa, brza, sa umereno malim grejanjem i nadasve tiha - kao stvorena za ljubitelje manjih, ali brzinski "eksplozivnih" namenskih gejming PC desktop računara. U pitanju je MSI Gaming serija osvedočeno dobrih modela za igranje koja sa sufiksom "Z" u oznaci, donosi lepši izgled oklopa hladnjaka i još efikasniji Twin Frozr 7 kuler...

Možda deluje kao "deja vu" efekat pisati danas o RTX 2060 grafičkim kartama, ali isto tako je neoboriva činjenica da se radi o jednom od najboljih modela gejming grafičkih karti za 1080p, Full HD rezoluciju kada je u pitanju kombinacija cene, performansi i ponašanja u radu. Ovaj potonji uslov je posebno izražen u slučaju RTX 2060 modele jer su energetski zahtevi relativno mali, zbog čega se ova “grafička” malo greje i shodno tome pravi manju buku tokom rada, a što se posebno oseća tokom vrelih letnjih dana.
 
Svemu prethodno rečenom dodajte i činjenicu da smo na test dobili jedan vanserijski RTX 2060 model u vidu MSI GAMING Z izdanja sa natprosečno visokim radnim taktovima i vansersijskim kulerom, pa će vam biti makar malo jasnije zašto smo ljubitelji GeForce RTX 2060 gejming grafike.
 
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_1s.jpg
 
I da ne bude zabune... ovo nije SUPER model sa dodatnim pakovanjem CUDA, RT i Tensor jezgara, ali je i dalje veoma zanimljiv gejmerskoj populaciji kao jedna od najpoželjnijih karti u klasi gejminga na 1080p monitorima. Imajte na umu i da je od istoimenog SUPER modela jeftinija nekih 40-45 evra, pa u situaciji kada prodavci žele da se što brže reše "starih" modela, možda je ovo i prava situacija za jedan lov na rasnu gejming grafiku kakav je MSI GAMING Z model.

MSI RTX 2060 GAMING Z 6G - karakteristike

Neće vam trebati puno vremena da se zaljubite u ovu grafičku kartu. Lepa kutija sa GeForce motivima i posebna naznaka da se radi o ultimativnom MSI Gaming Z modelu su uvod u otpakivanje same karte koja već na prvi susret izaziva zadovoljstvo. Kada je uzmete u ruke i pogledom obuhvatite njene linije i dimenzije, shvatate bez i najmanje greške da se radi o nesvakidašnjem modelu, boljem i lepšem od proseka u ovoj kategoriji.
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_2s.jpg
 
Linije oklopa hladnjaka su oštre i nesumnjivo asociraju na poznatu temu "stealth" tehnologije, ali ovoga puta ukrašene tankim i efektnim LED aRGB svetlosnim lajsnama, izazivajući nepogrešiv gejmerski osećaj u vama. Međutim, za razliku od većine novijih modela koje smo testirali u poslednje vreme MSI RTX 2060 Gaming Z ima veoma kompaktne dimenzije i skraćenu štampanu ploču koja je dimenzijama "kraća" od hladnjaka. Dakle, kombinacija kompaktnih dimenzija i eksplozivnih performansi zbog čega će je voleti još veći broj korisnika.
 
GeForce RTX 2060 Gaming Z je prava, pravcata "custom" grafika koja je u svakom pogledu bolja od referentnog RTX 2060 modela - jednom rečju premijum primerak. Pre svega imamo na umu vanserijske radne uslove za Nvidia TU106 grafički procesor izrađen u 12nm tehnologiji iz koga je MSI izvukao apsolutni maksimum u slučaju ove verzije GPU-a redukovanih specifikacija. Podsetimo da se na istoj verziji grafičkog procesora bazira i pojačana RTX 2060 SUPER varijanta, kao i GeForce RTX 2070, a koji raspolaže sa kompletno uključenim arsenalom CUDA procesora.
 
 SYSINFO.png
 
Nvidia TU106 u verziji MSI RTX 2060 Gaming Z "grafike", raspolaže sa: 1920 CUDA jezgara, 120 jedinica za obradu tekstura i 48 procesora za finalni rendering slike. Računska moć GPU-a je pojačana sa 30 RT procesora - isporučujući 5 Giga Rays “rejtrejsing” performansi i 240 Tensor jezgara koje karta može dodatno da iskoristi za DLSS funkciju.
 
Ovako "napakovan" GPU je opremljen sa 6 GB ultrabrze GDDR6 memorije i vanserijskim rashladnim rešenjem TwinFrozr 7 sa ciljem da uvede i održi GPU procesor na visokim radnim frekvencijama isporučujući nivo performansi koji je iznad proseka ostalih RTX 2060 modela.
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_3s.jpg
 
Svi već dobro znamo koliko su MSI TwinFrozr kuleri efikasni u radu, a u slučaju ovog RTX 2060 modela to znači turbo korak koji se prema fabričkim podacima proteže do brojke od 1830 MHz. Međutim, to nije maksimum za RTX 2060 Gaming Z, jer u slučaju da imate dobro rashlađen računar, ova grafika će dodatno ubrzati do 1935-1950 MHz. Daleko više čak i od nekih OC očekivanja kada bi to ručno radili. Vrhunski rezultat, bez ikakve sumnje.
 
Za takvo stanje stvari dobrim delom je zaslužan pomenuti TwinFrozer kuler 7. generacije. Izmenjeni izgled oklopa je postao moderniji, atraktivniji i pravo je osveženje u poređenju sa dosadašnjim jednobojno-crvenim MSI Gaming modelima. Dupli par tankih LED aRGB obrvica iznad pozicije svakog od ventilatora su “pun pogodak”. Vizuelni efekat nikako ne treba potceniti bez obzira što je kod većine nas, funkcija iznad estetike na spisku prioriteta prilikom nabavke grafičke karte. Sve u svemu, MSI Gaming Z je jedna od vizuelno najlepših grafičkih karti u ovom trenutku.
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_4s.jpg
 
To nikako ne znači da je estetika žrtvovala funkciju, bar ne u ovom slučaju. RTX 2060 u Gaming Z izdanju je dobio vrlo moćan kuler koji je u rangu sa najboljim aftermarket rešenjima ove vrste. Iako je u pitanju, bar po dimenzijama kratka štampana ploča, telo kulera tj njegovog hladnjaka je dovoljno visoko i debelo da zauzme dve pune PCI pozicije, plus još jednu za normalno uvođenje vazduha u prostor ventilatora. Primenjena  konstrukcija je višeslojnog “sendvič” tipa jer se sa zadnje strane nalazi velika metalna ploča koja daje krutost konstrukciji i pri tome dodatno povećava korisnu površinu za predaju toplote sa elektronskih komponenti. 
 
Pomenuti oklop kulera je ujedno i vešanje za dva TORX 3.0 ventilatora sa duplim brojem propelera. Rezultat je specifično primenjenog dizajna, obzirom da se naizmenično smenjuju disperzione i klasično dizajnirane lopatice propelera. Prve ubrzavaju strujanje vazduha, dok ove potonje, obezbeđuju konstatno visoku protočnost vazduha kroz rebra hladnjaka. Rad ventilatora je digitalno kontrolisan putem Zero Frozr tehnologije koja zapravo predstavlja balans između tihog rada i efikasnog hlađenja. 
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_5s.jpg
 
Hladnjak je posebna priča. Paralelno postavljena rebara, imaju na gornjem delu cik-cak oblik ivice, čime se još više dobija na korisnoj površini predaje toplote, a hladnjak dobija testerasti oblik koji kada pogledate iz ugla podseća na neku saćastu strukture, zbog koje još bolje koristi vazdušno strujanje iz ventilatora.
 
Čitavu aluminijumsku strukturu rashladnih rebara, prožima splet specijalno oblikovanih bakarnih toplotnih cevi koje su u delu direktnog kontakta sa površinom GPU procesora spljoštene i pojačane jednim bakarnim “heat dispejzerom” kvadratnog oblika koji potpuno prekriva i naleže na GPU procesor, kako bi prenos toplote bio što bolji, a efekat hlađenja maksimalan. 
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_6s.jpg
 
Posebna metalna struktura kao međusloj naleže na memorijske čipove i tranzistore u VRM modulu za napajanje. Ona takođe predstavlja hladnjak, ali i dodatno ojačanje strukturi čitave štampane ploče tj grafičke karte.
 
Štampana ploča koristi višeslojni dizajn jer su vodovi pojedinačnih elemenata odvojeni u zasebne slojeve zbog integriteta signala, a precizni tanki slojevi izrađeni od bakra omogućavaju brži i čistiji prenos signala - kako bi se postigle što bolje performanse. Jednom rečju, kartica je odrađena onako kako to i dolikuje premijum modelu, a ostaje samo još da to i dokaže u realnom radu i gejmingu. 
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_7s.jpg
 
Inače, MSI RTX 2060 Gaming Z se napaja preko jednog dodatnog +12V 8-pinskog PCI-Express konektora. Prema fabričkim podacima karta troši pri punom angažovanju 190W. Za povezivanje sa monitorima koristi tri Display Port v1.4 i jedan HDMI 2.0b konektor. Može da radi sa četiri monitora istovremeno. Dimenzije kartice su 25 cm u dužinu, 13 cm u visinu i “debela” je 5 cm. Teška je nepunih kilogram.
 
 AFTERBURNER_s.png
 
Što se tiče softverskog paketa, tu je već sada legendarni Afterburner sa Riva Tuner dodatkom, a zajedno predstavljaju vrlo moćan alat za dijagnostiku, monitoring i upravljanje radom grafičke karte. Jednako uspešno se overklokuje uz pomoć obilja dostupnih parametra za podešavanje i praćenje rada kartice. Jednom rečju, savršen softverski paket za jednako dobro RTX 2060 Gaming Z hardversko "pakovanje".

MSI RTX 2060 GAMING Z 6G - utisci u radu

Zato što je kompaktnih dimenzija, MSI RTX 2060 Gaming Z se lako instalira u PC računar pa je zgodna i za korišćenje u kućištima manjeg formata. Ipak, vodite računa da je u pitanju gejming grafika viših performansi koja traži dobro provetreno okruženje.
 
Koliko je sa jedne strane dobro imati kompaktniji kuler, sa druge strane takvo rešenje ima i svojih nedostataka jer manje dimenzije znače i manju površinu predaje toplote, tako da treba imati na umu i ovaj detalj. Naročito i zbog činjenice da aktivan Zero Frozr mehanizam prilično kasno budi ventilatore na 55-60 stepeni Celzijusa. Voleli bismo da to ranije čini jer ovako, hladnjak na dodir zna da bude prilično vruć, a kada se potom aktiviraju ventilatori, sistem se za kratko vreme ispuni toplotom, a što svakako neće prijati računarima sa manjom zapreminom kućišta, naročito u ove tople dane.
 f1_2019s.jpg
 
Otuda savetujemo da preuzmete stvari u svoje ruke i manuelno odredite prag aktivacije ventilatora kroz MSI Afterburner softver dok je GPU u granicma 35-40 stepeni Celzijusa radne temperature, tako će i toplota efikasnije biti eliminisana iz sistema. Računar će dotičnu situaciju lakše podneti u letnjem periodu.
 
Sve prethodno nikako ne znači da se kartica pregreva, naprotiv, iz priloženih “ekrana” možete zaključiti da u velikom broju igara, ventilatori kulera ostaju prilično vremena neaktivni, pa je kartica u radu nesvakidašnje tiha. Tome doprinosi i niža portorošnja od navedene čak i do 20W. Razlog tome je dobro hlađenje radnog ambijenta koji je bio “na otvorenom” i pod direktnim uticajem klimatizera. 
 
 afterbrnOCs.png
 
ACOriginOCs.jpg 
Dotična situacija nam je otvorila mogućnost da dodatno overklokujemo MSI RTX 2060 Gaming Z, podižući radnu frekvenciju na 2085MHz uz dodatak određene porcije energije. Istovremeno smo ubrzali i rad GDDR6 memorije Sve to je rezultovalo povećanjem performansi za dodatnih 10%. Uglavnom, to prema podacima odgovara čak i prebacuje prag performansi referentnih RTX 2060 SUPER modela. 
 Premierevoukoder_s.jpg
 
Osim odličnih rezultata u igrama, ova kartica se dobro pokazala i u GPGPU optimizovanim aplikacijama koje su bez problema detektovale prisustvo CUDA akceleratora i to nagradile dodatnim ubrzanjem uz dosta dobro korišćenje GPU resursa.

MSI RTX 2060 GAMING Z 6G - performanse

Test platforma:

MB: 

MSI MEG X570 ACE

CPU: 

AMD Ryzen 7 3700X - PBO uključen

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX RGB 3200 CL16

VGA: 

MSI RTX 2060 Gaming Z 6G

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Aorus NVMe 4.0
Cooler:

CM Nepton 280L

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Game Ready 431.60

OS: Windows 10 64-bit ver. 1903
Monitor ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

3D gejming 

DOTA 2 ( High, DX11 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 53 105 158 210
veće je bolje (fps)
Counter Strike: GO ( High )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 88 175 263 350
veće je bolje (fps)
Star Wars - Battlefront II ( Ultra Quality )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Formula 1 2019 ( Ultra High, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 88 175 263 350
veće je bolje (fps)
APEX Legends ( (High) )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 75 150 225 300
veće je bolje (fps)
Division 2 ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 55 110 165 220
veće je bolje (fps)
The Witcher 3: Wild Hunt ( Ultra/High )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Strange Brigade ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Wolfenstein II: The New Colossus ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
2560x1440
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
 
GPGPU performanse
 
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700 XT
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AMD Radeon RX 5700
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
AMD Radeon RX 5700 XT
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
 
 
Potrošnja energije i radne temperature
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX 5700
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX Vega 64 8 GB
AMD Radeon RX 5700 XT
AORUS GeForce RTX 2060 XTREME 6G
MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
AMD Radeon RX 5700
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

MSI RTX 2060 GAMING Z 6G - zaključak

Do pre nekoliko meseci GeForce RTX 2060 6GB modeli su delovali kao idealna 1080p gejming grafička karta – bez mane. U međuvremenu je AMD sa svojom Navi armadom napravio pretumbaciju na ovom delu tržišta.
 
Problem je u ceni jer su sa sadašnje tačke gledišta RTX 2060 kao i oni sa SUPER sufiksom, skupi tj precenjeni. U većini igara AMD Radeon RX 5700 i RX 5700XT su brži i to sa osetnom razlikom. To se odnosi na 1080p rezoluciju. U starijim naslovima, pogotovo igrama koje su “portovane” sa konzola RTX 2060 se drži, čak iznenađujuće dobro u 1440p izletima. Ipak, ovo nije karta za igranje na 1440p monitorima novije generacije sa većim vrednostima vertikalnog osvežavanja (120/144Hz) tj moći ćete da to učinite u CS GO ili DOTA2 naslovima, ali u Apex Legends-u nećete se primaći željenoj vrednosti frejmrejta čak i uz ozbiljniju degradaciju kvaliteta grafičkih detalja.
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_8s.jpg
 
Video memorija od 6 GB jasno sugeriše da je u pitanju prevashodno Full HD gejming karta, sa mogućnošću pokrivanja 1440p/60Hz delokruga rada monitora sa prethodno definisanim specifikacijama rada. Za 4K gejming svakako nije.
 
Performanse su defintivno iznad proseka za RTX 2060 modele i u paru sa Aorus Xtreme RTX 2060 koji zajedno predstavljaju elitu ponude u ovoj klasi. Visoke radne vrednosti i ponašanje u radu, u potpunosti potvrđuju ovu konstataciju.
 
Kada govorimo konkretno o MSI RTX 2060 Gaming Z modelu, radi se o jednoj od najboljih i najbržih grafičkih karti u GeForce RTX 2060 Turing izdanju. Pitanje je samo da li cena od 360€ opravdava investiciju obzirom na ponudu Radeon RX 5700/5700XT modela. Ako cenite i radne karakteristike u vidu manjeg grejanja i tišeg rada onda je RTX 2060 dobar izbor, ali ako su u pitanju čiste performanse, AMD je bolje rešenje.
 MSI_RTX_2060_Gaming_Z_9s.jpg
 
U svakom slučaju MSI je obavio odličan zadatak. Gejmeri koji naginju ka GeForce rešenju, imaju odličnu kartu pred sobom, jednako brzu, lepu i tihu sa razumno malom potoršnjom i još jednom ističemo - kompaktnim dimenzijama. Takva kombinacija karakteristika uz savršeno glatku animaciju u 190x1080 rezoluciji i “full” grafičkim detlajima, ima i svoju cenu koja definitivno nije mala...
 
 
Prednosti:
 
- Među najboljim performansama u klasi RTX 2060 modela,
- Tiha u radu,
- Malo troši u kontekstu isporučenih performansi,
- Prelepi Mystic Light aRGB efekti,
- Odlična konstrukicja TwinFrozr 7 kulera,
- Kompaktne dimenzije,
- Vrhunski OC dometi
 
Nedostaci:
 
- Podešavanja ZeroFrozr mehanizma naginju ka toplijoj pojavi,
- Skuplja u odnosu na Radeon RX 5700/5700XT konkurenciju
 
Cena: oko 360€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte RTX 2070 SUPER Gaming 8G OC (Video)

Test: Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209