Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series

25.07.2014 22:33 | 1 Hardver

Utisci u radu i zaključak

Nakon detaljnog pregleda grafikona sa rezultatima nije teško da se izvuče nekoliko zaključaka vezano za ponašanje MSI GTX 750 Ti. Pre svega, viši radni taktovi u kombinaciji sa znatno boljim kulerom omogućavaju primetno bolje performanse od referentnog modela i to između 5 i 7 procenata. Takođe, ovo GTX 750 Ti model približava GTX 650 Ti Boost po brzini i čini ga još boljim izborom. Takođe, treba obratiti pažnju i na to da su temperature, iako testirane u trenutku kada je ambijentalna temperatura znatno viša nego kada smo testirali referentni GTX 750 Ti, niža za pet stepeni celzijusove skale. 

Sa maksimalnom temperaturom GPU-a od 59 stepeni u sred leta, jasno je da je MSI napravio dobar posao. Pritom, karta dostiže oko 80 MHz veću Boost vrednost što joj donosi i bolje performanse. Takođe, ventilator je tokom celog perioda testiranja radio na vrlo ležernom broju obrtaja koji iznosi svega 36% od maksimalne brzine. To je oko 2700 obrtaja u minuti što velike ventilatore čini nečujnim čak i kada nam stoji na metar od glave na otvorenoj platformi.
 


 

Na polju overkloka, MSI GTX 750 Ti Gaming Series je ponovo briljirao. Bez mnogo napora i bilo kakvih intervencija osim povećanja temperaturnog limita, došli smo do 1210 MHz za GPU (nominalna vrednost) i 1650 MHz za memoriju (efektivno 6600 MHz). Pritom, sa ovim podešavanjem Boost vrednost je realno iznosila čitavih 1353 MHz što je impresivan rezultat. Na ovaj način smo dobili dodatnih 10 procenata u performansama, a često i više. Povrh svega, maksimalna temperatura se nije povećala i ostala je na 59 stepeni Celzijusove skale. Ruku na srce, prosečna jeste skočila, ali za mizernih stepen ili dva. Još jednom bravo za MSI.Kada se sve uzme u obzir, reč je o fantastičnoj realizaciji GTX-a 750 Ti i iako nismo imali druge modele na testu, zaista teško možemo da zamislimo scenario u kom su izjednačeni sa ovim, a kamoli da ga prestignu. GeForce GTX 750 Ti je nečujan, raspoložen za overklok, kvalitetno napravljen i čak i izgleda atraktivno. Uz sve navedeno je i jedan od najpovoljnijih ukoliko je verovati domaćim cenovnicima. U redu, a kako stoji u odnosu na konkurenciju iz drugog tabora? U pogledu performansi GTX 750 Ti nudi odlične performanse za uloženi novac. Drastično je brži od Radeona R7 260X i zaista teško ih je porediti, jer je ovaj model i jeftiniji. Sa druge strane, R7 265 je nekako stidljivo ušao na tržište, kao ni da sam AMD ne veruje da može bitno da ugrozi novi Maxwell bazirani GeForce. Prema specifikacijama ovaj Radeon bi mogao da bude sličan na polju performansi, ali GeForce ima prednost na polju TDP-a, potrošnje, temperatura i buke. Prosto nijeda R7 265 koji smo našli na tržištu nema ni slično kvalitetan rashladni sistem, a pritom karta ima znatno veći TDP. Ipak, ovo mišljenje uzmite sa određenom dozom rezerve, jer se nadamo da ćemo uskoro imati i Radeon na testu kako bismo to potvrdili.Kada se sve uzme u obzir, ukoliko u džepu imate nešto manje od 150 evra, a niste spremni da probijete ovu psihološu barijeru (pa čak i ako jeste), MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series OC treba da bude glavni kandidat prilikom kupovine i u najgorem slučaju da bude u užem krugu. Bez mnogo dileme možemo da kažemo da ćete pogrešiti ukoliko se ne odlučite na ovu kartu.


Prednosti:

- TDP od svega 60 W
- Nečujan
- Niske temperature
- Performanse
- Cena

Nedostaci:

- Odabir video izlaza je mogao biti bolji


Grafičku kartu na test ustupio MSI.

udostanic Novi član postova: 17
Da li bi mogli da mi preporucite neku konfiguraciju do 450e za gaming

AMD Catalyst

Biramo najbolju grafičku kartu 2013. godine

10203
10205
10206
10207
10208
10209