Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series

25.07.2014 22:33 | 1 Hardver
Test: MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series

Maxwell arhitektura za Nvidiu predstavlja veliki korak napred u efikasnosti i iako je debitovala sa GeForce GTX 750 Ti kartom, njen značaj za tržište je veliki. Pre svega, dobili smo grafičku srednje klase u obliku u kom je energetski efikasna, brza, hladna i tiha. Nvidia je GTX 750 Ti u referentnom obliku prikazala kao jednoslotnu kartu sa minimalističkim rashladnim sistemom i rudimentarnim dizajnom. MSI je imao nešto sasvim drugo na umu. Kako vam zvuči "overkill" kuler, povećani referentni taktovi, dvostruko veća količina memorije i odličan overklok potencijal?

MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series

Nebojša Todorović

Sada već tradicionalno za Gaming Series proizvod i novi GeForce GTX 750 Ti je upakovan u kutiju sa srebrnim zmajem koju karakteriše pretežno crno-crvena kolorna šema. Gejming serija je bitna linija za MSI iz prostog razloga što su uspeli da ponude, da tako kažemo, elitnu porodicu proizvoda po povoljnoj ceni što gejmerima, posebno mlađoj populaciji, predstavlja izuzetno bitnu stvar. Pritom, Gaming serija se ne razlikuje previše od Lightning i Hawk alternativa koje su namenjene okorelim entuzijastima što znači da krajnji korisnik ne može da detektuje bilo kakav kompromis.
 

Zadnja stranica kutije otkriva neke od specifičnih detalja vezanih za grafičku kartu koja se nalazi unutra, a očigledno je da kompanija želi da izdvoji upotrebu proslavljenog TwinFrozr kulera i njegovu prednost u odnosu na referentno rešenje, kao i nekoliko drugih implementacija poput Military Class IV komponenata koje podrazumevaju kvalitetne zavojnice, oklopljene kondenzatore i sl.


Propratno pakovanje je vrlo siromašno i podrazumeva samo disk sa drajverima i šturo uputstvo bez previše detalja. MSI isporučuje i flajer koji pominje prednosti i mane UEFI biosa, što je korisna stvar. Mnogi korisnici se i dalje tek upoznaju sa UEFI biosom za grafičke karte kao i novitetima koje on donosi. Ukratko, sa starim biosima uvek možete da računate na bolju kompatibilnost i manju šansu za bilo kakav problem. Sa druge strane UEFI će vam doneti brže podizanje sistema iz "hibernacije. Zapravo, MSI navodi implementaciju Hybrid bios sistema gde se kombinuju karakteristike legacy i UEFI biosa, čime se smanjuje šansa za bilo kakvom nekompatibilnošću.
 


 

Imajući u vidu kako izgleda referentni GTX 750 Ti, bili smo nesigurni da li smo zaista dobili isti model od MSI-a. Znali smo da će kuler biti veći svakako, ali kompanije obično prilagode veličinu i uproste svoje rashladne sisteme kada ih montiraju na jeftinije karte (poput Asus na primer - prim. aut.). Ipak, MSI nije želeo da štedi, pa je ova karta opremljena četvrtom generacijom TwinFrozr kulera kakav može da se sretne na grafičkim kartama više klase kao što su Radeon R9 270, 270X i sl. Ovo je vrlo zanimljiv potez, jer verujemo da će na ovaj način itekako privući kupce, a među njima će biti sigurno zainteresovanih overklokera.Dakle, kuler je nešto što ćete svakako prvo da ugledate, a zanimljivo je da se MSI odlučio na, za ovu klasu, dva ogromna ventilatora čiji je prečnik 100 milimetara. Iskreno, ovo je najbolja vest za sve one koji preferiraju tih rad kulera. Pored toga što je prilično veliki i dobro dizajniran, sa ovako velikim aktivnim elementima hlađenja brutalno tih rad je prosto zagarantovan. Pre nego što smo je i spustili u PCI-Express slot bili smo apsolutno sigurni da će biti među najtišim grafičkim kartama koje smo ikada testirali, izuzev pasivnih modela naravno. 

Karakteristično za TwinFrozr kuler ventilator ima "ravna" peraja koja su na krajevima stanjena i polirana. Prema rečima proizvođača ovo ima tri prednosti. Prva je manje buke pri većem broju obrtaja što donekle ima smisla, kao i manji otpor vazduha. Treća je nešto diskutabilnija, a reč je o manjoj količini skupljene prašine na ivicama, što ne možemo da proverimo u praksi, jer nemamo zatvoreno kućište niti nam karte na testu budu mesecima. Ipak, jednostavno ne možemo da ostanemo ubeđeni da će TwinFrozr IV posle, recimo, pola godine imati manje skupljene prašine na kuleru nego neki drugi proizvođač. Ukoliko neko od čitalaca ima iskustvo na ovom polju, bilo bismo jako zahvalni ukoliko bi ga podelio sa nama.
 


 

Što se detalja tiče, MSI se istinski potrudio kao i kod svih Gaming Series proizvoda da ostavi korisniku utisak da koristi nešto što nije deo "konfekcije". Stiče se utisak da je MSI toliko fokusiran na modele iz ove serije da ne žele da naprave grešku po svaku cenu. Dopada nam se to što je za logo upotrebljena nalepnica sa teksturom koja se oseća lepo pod prstima. Takođe, iako je uštede radi za oklop upotrebljena plastika, reč je o mat varijanti koja osim što izgleda znatno bolje, ima i veću otpornost na ogrebotine, prašinu i otiske prstiju.
 


 

Rashladni profil karte je izrađen od velikog broja aluminijumskih rebara koja su tesno naređana jedno do drugog. Radi ravnomernijeg i efikasnijeg transfera toplote sa izvora, odnosno GPU-a, do udaljenih delova zadužena su dva heatpipe-a. Izrađeni su od bakra, a u završnoj fazi obrade su presvučeni niklom što se ne sreće često kod grafičkih karti srednje klase, pa ćemo svakako da pohvalimo MSI na ovom potezu. Sve u svemu, kuler izgleda robusno i uverljivo, posebno kada se podsetimo koliko je GM107 GPU nezahtevan u smislu disipacije toplote i činjenice da ceo GTX 750 Ti tipično troši oko 60 W što je zaista minimalan izazov za TwinFrozr IV u ovom ozbiljnom izdanju.
 


 

Treba pomenuti i činjenicu da je ugrađena GDDR5 memorija potpisana od strane Samsunga što je još jedna lepa vest. Umesto jeftine Elpide često korišćene za midrange liniju, odluka je pala na premijum proizvođača što gotovo uvek znači i bolji overklok potencijal. Ukupan kapacitet je 2 GB, a reč je o GDDR5 čipovima deklarisanim za rad na 6000 MHz pri naponu od 1.35 V. Takođe, memorija se ne hladi pomoću pasivnih hladnjaka, ali nije prepuštena sama sebi. Štaviše, veliki ventilatori prave dovoljan protok vazduha da može da se kaže kako i su i memorijski čipovi aktivno hlađeni.
 


 

Tek kada se okrene poleđina karte, vidi se da je reč o modelu iz srednje klase koji je zapravo prilino jednostavan. MSI je upotrebio svoj dizajn za štampanu ploču, tako da je u ovom slučaju PCB duži od referentnog. To ne menja činjenicu da je relativno jednostavan, s obzirom da GTX 750 Ti ne zahteva dodatno napajanje, ima svega četiri GDDR5 memorijska čipa i izuzetno mali GPU koji zauzima svega 148 mm2. 

Ono što bismo definitivno menjali su izlazi koji se nalaze na referentnom modelu. Nvidia predlaže mini-HDMI u kombinaciji sa dva DVI-a. Nažalost smatramo da je ovo daleko od idealne kombinacije i mnogo bismo više cenili izbor koji podrazumeva po jedan HDMI, DVI i DisplayPort pune veličine. Ponadali smo se da će MSI izmeniti konfiguraciju na bolje. Izmena jeste izvršena, ali samo na način da je mini-HDMI zamenjen za klasičan HDMI. Dakle, nema DisplayPorta što je šteta i nadamo se da iz srednje klase analogni D-Sub biti eliminisan. Uvek su tu konvertori, ali zaista ne verujemo da će u 2014. godini kupac grafičke karte sa cenom koja je veća od 100 evra imati monitor koji se oslanja na ovaj zastareli interfejs.
 

Na polju specifikacija, MSI je opravdao svoj OC Edition logo u levom ćošku kutije. Naime, sa referentnih 1020 MHz, nominalni takt je povećan na 1085 MHz. To možda ne zvuči mnogo, ali na ovaj način teoretska Boost vrednost skače na 1163 MHz. U praksi, to se pokazalo kao netačno, jer zapravo karta podiže takt sve do impresivnih 1228 MHz. Memorija tradicionalno nije ubrzana, jer proizvođači izbegavaju to da rade, pa je podešena na efektivnih 5600 MHz. Imajući u vidu da su ugrađeni Samsung čipovi deklarisani za rad na 6 GHz, ovo znači lak posao za overklokere.


 

udostanic Novi član postova: 17
Da li bi mogli da mi preporucite neku konfiguraciju do 450e za gaming

AMD Catalyst

Biramo najbolju grafičku kartu 2013. godine

10203
10205
10206
10207
10208
10209