Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GeForce GTX 1650 (Video)

15.05.2019 12:12 | 0 Hardver
Test: MSI GeForce GTX 1650 (Video)

MSI je predstavio svoje viđenje GeForce GTX 1650 budžetskih gejming grafičkih karti. Jasno je razdvojio modele za jeftinije gejming konfiguracije i one za gejmere koji vole bolje opremljeni “hardver”. Suštinski nema razlike, osim u onim sitnim detaljima koji u ovoj klasi osnovnih performasni, nemaju izrazit uticaj na vrednost “frejmrejta” koji bi mogao napraviti neku značajniju razliku i vidu boljeg subjektivnog osećaja i glatkoće animacije u igrama...

Nakon inicijalnog predstavljanja najjeftinije verzije Nvidia Turing tehnologije u vidu GeForce GTX 1650 grafičke karte, do nas počinju da pristižu i modeli drugih proizvođača. Očigledno je da su svi pomalo umorni od dosadašnje ponude sa jedne strane slabih Nvidia derivata i sa druge već vremešnog Polaris predstavnika u vidu AMD Radeon RX 570.

 

Tajming nikada nije bio bolji za Nvidia modele, ali ipak nakon premijernog testa, GeForce GTX 1650 nas uopšte nije oduševio, čak šta više pomalo nas je razočarao jer za veću cenu nudi lošije performanse u igrama od pomenute Radeon RX 570 gejming grafike.

Ipak, GeForce GTX 1650 uživa veliku pažnju među proizvođačima jer mu je Nvidia praktično namenila ulogu naslednika nekada vrlo popularne klase GeForce GTX 750 Ti modela koji su dugo vremena bili gejming etalon u ovoj klasi.

Zapravo, ovaj duhovni preteča idealno nezahtevne i jeftinije gejming karte je “udario” temelje karakteristika budućih GeForce modela u ovoj klasi.  One se tiču ne samo pristojnih performansi u ciljanoj 1080p/60 fps rezoluciji, već se odlikuju vrlo kultivisanim osobinama u radu. Mala potrošnja (75W) i nizak stepen zagrevanja idu u skladu sa mogućnostima nabavke jeftinijih kućišta ili upotrebe u HTPC modelima računara koji u nekom trenutku mogu zameniti i gejming konzole u svrhu igranja na velikom ekranu TV-a.

Dodajte tome i činjenicu velike popularnosti jeftinijih gejming “grafičkih”, pa će te lako doći do saznanja zašto izlazak novih modela u ovoj klasi izaziva toliko pažnje. Uostalom one prolaze kroz najkritičniji nivo analize od strane samih korisnika kojima je bitan svaki potrošeni novčić kroz lupu dobijenih performansi i karakteristika.    

Ovog puta testiramo dva modela iz MSI asortimana sa namerom da vidimo kako je ovaj poznati proizvođač rešio da opremi svoje adute u segmentu pristupačno-popularnih karti za početni nivo gejminga.

Pre nego što počnemo sa analizom osobina pojedinačnih modela, podsećamo vas na glavne karakteristike GeForce GTX 1650 grafičkih karti. “Motor” koji pokreće ove modele je Nvidia TU117 GPU procesor, namenski pravljen za jeftinije gejming grafičke karte. Otuda ne gajite lažne nade da ćete overklokingom ili “otključavanjem” skrivenih mogućnosti, osetnije ubrzati ovaj tip gejming grafike jer je projektovan za tačno određeni profil manje zahtevnog gejmera i oskudnijim platežnim mogućnostima u pravcu nabavke grafičke karte.

Prema referentnim Nvidia  specifikacijama GTX 1650 ima na raspolaganju 896 CUDA procesora – što je 70% manje u odnosu na neku našu idealnu preporuku za mainstream gejming grafičku kartu - GeForce GTX 1660 Ti. U pitanju je popriličan hendikep kada se radi o performansama i prosečno isporučenom frejmrejtu u 1080p rezoluciji, tako da o 1440p gejmingu nemojte ni razmišljati. Bazna frekvencija GPU procesora iznosi 1485 MHz, dook se u “boost” koraku penje do maksimalnih 1665 MHz. Tako je kada se radi o referentnim podacima koje je preporučila Nvidia.

MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC

MSI GTX 1650 Ventus XS 4G OC model stiže sa nešto nižom cenom od 175€ i filozofijom tzv “old school” budžetske klase koja na referentnom primerku štampane ploče nosi TU117 grafički procesor i 4GB GDDR5 video memorije. U pitanju je grafika koja svojim izgledom i fizičkim dimenzijama jasno pokazuje da je naslednik GTX 1050/Ti modela. Jedva je teška 450grama i dugačka 18cm sa potrošnjom od 75W.

Vidljivo skrominijih gabarita sa klasičnim aluminijumskim hladnjakom profilisanog tela koje hvata strujanje vazduha iz dva ugrađena ventilatora prečnika 9 cm dovoljni su da prema fabričkim podacima ubrzaju GTX 1650 do 1740MHz. Ventilatori rade  non-stop i nemaju mehanizam kontrole, ali je karta prilično tiha u radu.

Kuriozitet je da GTX 1650 Ventus ne koristi dodatni konektor za napajanje niti zadnji hladnjak ili plastični oklop. Dakle, jedna klasična grafička karta. Idalna ukoliko nadograđujete grafički podsistem postojećeg PC računara. Nesumnjivo je namenjena krugu korisnika sa ograničenim budžetom, a što sugeriše i izbor konektora za povezivnaje sa monitorima u vidu jednog Display Porta, jednog HDMI i jednog DVI-D konektora. Dakle, ova grafička karta je spremna da podrži rad i sa prethodnom generacijom monitora (DVI-D), a što nije slučaj sa većinom GeForce GTX 1650 modela.

MSI GTX 1650 Ventus XS 4G se zbog svojih malih dimenzija lako instlaira u sistem, a posebna pogodnost korisnicima koji nadograđuju postojeći računar se nalazi u činjenici da vam za rad ove karte nije potreban dodatni konektor za napjanje jer svu potrebnu količinu električne energije (75W) dobija iz PCI Express slota.

Detalj na koji želimo da vam skrenemo pažnju je rashladni sistem osnovnih mogućnosti. Zbog toga ne bi bilo loše da obezbedite kakvo, takvo strujanje vazduha u zoni ove grafičke karte koja će vas zauzvrat nagraditi dobrim performansama koje će u tim situacijama biti kao i kod onih skupljih GTX 1650 modela. Hladnjak je jedan klasični alu blok, zagrejan i pod velikim pritiskom profilisan u odgovarajućem kalupu kako bi se dobio oblik sa dosta peraja koja povećavaju površinu preko koje se predaje toplota. Dva ventilatora ubrzavaju dotični proces.
 

 

Hlađenje perfektno funkcioniše u uslovima dobrog dotoka svežeg i odvođenja toplog vazduha, ali definitivno ugrađeni hladnjak ima manji rashladni kapacitet od onog na jačim modelima kakav je MSI GTX 1650 Gaming X model. Zbog toga iskreno savetujemo da povedete računa o radnom okruženju ove grafičke karte.

MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G

Sa druge strane 30€ skuplji MSI GTX 1650 GamingX je ekskluzivnija gejming karta koja cilja one malo probirljivije. Koristi specijalno dizajniranu štampanu ploču sa optimizovanim vodovima i komponentama natprosečnog kvaliteta kako bi obezbedila rad na većim frekvencijama, bolje performanse i željenu stabilnost tokom dužeg radnog veka.

 
MSI GTX 1650 Gaming X pripada novoj generaciji Gejming X modela sa atraktivnijom maskom hladnjaka i ujedno koristi Twin Frozr 7 rashladni sistem. Za razliku od jeftinijeg Ventus prethodnika, koristi veći hladnjak napravljen od tankih aluminijumskih rebara koja se paralelno pakuju i koje prožima kompozitna toplotna cev oblika slova “S”. Time je maksimalno povećana efikasna površina hlađenja kojoj uveliko pomažu dva Torx 3.0 ventilatora prečnika 10 cm.

Ventilatori na propelerima koriste specijalno oblikovane ivice koje povećavaju statički pritisak u zoni hladnjaka, dok su sa druge strane na lopaticama dodati difuzori kako bi ubrzali strujanje vazduha i ventilatore učinili efikasnijim u svojoj misiji hlađenja. Konačni rezultat je skoro nečujna i prilično rashlađena površina štampe, elektronskih komponenti i samog grafičkog procesora.

 
Kombinovanim poboljšanjima, hladnjak ističe aerodinamički efekat koji ove ima svoju primenu u svrhu boljeg hlađenja. Tome dodajte i prisustvo MSI Zero Frozr tehnologije koja upravlja aktivnošću i načinom rada ugrađenih ventilatora. Zbog toga su neaktivni do granice od skoro 55-60 stepeni kada praktično radite neke grafički manje zahtevne poslove, pa tek nakon što ozbiljnije uposlite GPU, ventilatori počinju da s eokreću. Praktično su aktivni samo dok igrate igre, pa je utisak kako je GTX 1650 GAMING X skoro neprimetan u radu po pitanju buke koju stvara.

Otuda ova gejming grafika radi na fabričkih 1860MHz za GPU i 8GHz za GDDR5 video memoriju. Nešto je većih dimenzija sa 25 cm u dužinu i skoro 13 cm u visinu, a teška je skoro 600 grama. Koristi dodatni 6-pinski konektor za napajanje jer je fabrički overklokovana pa otuda i iziskuje više el. energije, mada je potrošnja jedva osetno veća od Ventus XS modela.

 
Dodatni gejmerski detalj je i osvetljeni zmaj, zaštitni znak MSI GAMING X serije PC komponenti. Na žalost nema RGB opciju već se vizuelno odaje po klasičnom belom LED pozadinskom svetlu čije režime rada regulišete iz Dragon softvera.

U slučaju ovog modela se radi o beskompromisno savremenom modelu na šta vas asocira i spisak ugrađenih konektor aza vezu sa monitorima. Dok je Ventus još uvek blagonaklon prema vlasnicima starijih monitora, GTX 1650 GAMING X svakako nije jer nudi isključivo dva DisplayPort-a u verziji 1.4 i jedan HDMI 2.0b. U istom trenutku možete povezati i maksimalno koristiti tri monitora.

 
Na kraju, spomenimo i novi Dragon Center softver koji je skup najpopularnijih alata za upravljanje radom grafičke karte i njenih specijalnih mogućnosti. Primenjen je modularan sistem gde Dragon centar glumi “shell” za pojedinačne aplikacije i pri tome će vam automatski detektovati ukoliko u računaru raspolažete sa još nekom MSI komponentom te predložiti instalaciju adekvatnih softverskih alata.

MSI GeForce GTX 1650 - performanse

Test platforma:

MB: 

Gigabyte X470 Aorus Gaming 7

CPU: 

AMD Ryzen 7 2700X - PBO uključen

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX Predator 3000 CL16

VGA: 

MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC 
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G 

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler:

AMD Wraith MAX RGB 

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Nvidia Game Ready 430.39 

OS: Windows 10 64-bit ver. 1809
Monitor ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

3D gejming 

The Witcher 3: Wild Hunt ( Ultra/High )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Strange Brigade ( Ultra )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Wolfenstein II: The New Colossus ( Ultra )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 55 110 165 220
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
APEX Legends ( (High) )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 75 150 225 300
veće je bolje (fps)
Fortnite ( 3D Resolution 100%, Performance API )
1920x1080
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 163 325 488 650
veće je bolje (fps)
 
GPGPU performanse
 
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
 
 
Potrošnja energije i radne temperature
 
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G
MSI Radeon RX 570 Armor 8G OC
Gigabyte GTX 1650 GAMING OC 4G
MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

MSI GeForce GTX 1650 – utisci u radu

Kartice su u radu pokazale očekivani nivo performansi u Full HD rezoluciji i pokušaju visoko postavljenih grafičkih detalja isporučujući prosečan frejmrejt od 45-55 fps-a. Uz malo obaranja opcija grafičkih detalja lako je postići prosečno 60 frejmova u sekundi što i jeste ciljni kvalitet prikaza sa ovom klasom gejming grafičkih karti.

 
U dobro provetrenim kućištima sa dosta tog gušćeg vazduha bogatog molekulima kiseonika, održavaju poželjno nisku temperaturu grafičkog procesora pa Game Ready drajver automatski ubrzava GPU sve do granice bliske frekvenciji od 2GHz. Ponavljamo, uslov je da obezbedite dobru cirkulaciju svežeg vazduha u zoni grafičke karte i efikasno izbacivanje toplog vazduha da bi karta radila na maksimumu turbo frekvencija.

Kada su u pitanju performanse GeForce GTX 1650 u nekom realnom gejmingu, recimo da je duplo i više brži od preteče u ovoj klasi GeForce GTX 750 Ti modela. U poređenju sa direktnim Pascal prethodnikom koga nasleđuje – GeForce GTX 1050Ti grafika donosi prednost između od 35-40% u zavisnosti od igre i zahtevnosti podešavnaja grafičkih detalja. Ponavljamo da je Nvidia zbog vidno manje snage procesiranja, isključila mogućnost softverske emulacije Ray Tracing efekata, pa ukoliko vas to interesuje moraćete da iskoračite na teren GTX1660/Ti modela.

 

Kada je u pitanju generalna namena u svakodnevnim i onim malo zahtevnijim aplikacijama, CUDA podrška radi bez problema i daje očekivano ubrzanje. Recimo da je ono na nivou GTX 1660/Ti modela u Adobe Premijeru koji ima ograničeno angažovanje GPU resursa, dok u Blender rendering operacijama beleži 60% zaostatka u odnosu na GTX 1660 model, kada danak uzima manji broj raspoloživih CUDA procesora.

MSI GeForce GTX 1650 – zaključak

MSI je prilično jasno razdvojio GeForce GTX 1650 namenjene “običnim” i onim malo zahtevnijim gejmerima početnicima. Da li je to baš potrebno u budžet klasi, odlučiće sami kupci, mada naše mišljenje je da za cenu skupljeg modela bolje dodati još par desetina evra i “skočiti” na jači GeForce GTX 1660. Međutim, nije samo cena problem u slučaju GTX 1650 grafičkih karti. Jednako i nište manje važan faktor su lošije performanse u poređenju sa direktnom Radeon konkurencijom.
 
 
 
Kod poređenja sa Radeon RX 570 modelom, stvari su vrlo komplikovane po GeForce GTX 1650 jer nije mali broj igara u kojima dotična GeForce grafika prilično zaostaje od 10 – 45%. Tome dodajte da je skuplja od jednog sličnog MSI Armor RX 570 modela sa 8GB VRAM memorije i da ta cenovna razlika iznosi od 30-55€ što je suma itekako bitna u klasi jeftinih gejming grafičkih karti. 
 
Sa druge strane u slučaju GTX 1650 karti je očigledno u pitanju modernija arhitektura sa bolje organizovanim resursima, zbog čega je osetno manji potrošač el. energije i shodno tome se manje greje u radu pri opterećenju. Ta razlika se ispoljava u skoro 50W manjem utrošku čak i 20 stepeni nižoj radnoj temperaturi.  
 
 
U ovom prvom talasu situacija ne ide na ruku GeForce GTX 1650 modelima bar kada je u pitanju direktno poređenje sa Radeon RX 570 modelima. Nvidia model se manje greje u radu, ali sa druge strane zaostaje u performansama. To je razlog koji će definitivno naterati Nvidiu da revidira cene GTX 1650 modela. MSI je sa svoje strane obezbedio dobar izbor modela u najeftinijoj GeForce GTX Turing ponudi. Svi oni kojima je srce bliže CUDA alijansi, imaće novi razlog za radost i nabavku nove grafičke karte. Oni neopredeljni i racionalniji neće biti blagonakloni u pravcu budžetskih GeForce modela. Bar ne u ovom trenutku. 
 
 
Prednosti:
- Mala potrošnja
- Bez dodatnog napajanja
- Nizak stepen zagrevanja
 
Nedostaci:
- Lošije performanse od Radeon RX 570 konkurencije
- Visoka cena
- NVENC prethodne generacije
 
Cena:  MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G OC (175€)
           MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G (200€)

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GTX1650 Gaming OC 4G

Test: MSI GTX 1660 Ti GAMING X 6G (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209