Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB

05.10.2016 18:55 | 11 Hardver
Test: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB

Nakon blagog pada cena od predstavljanja, GeForce GTX 1060 deluje kao odlična opcija u višoj srednjoj klasi. Sa snažnim GPU-om, verzijom od 6 GB brze GDDR5 memorije i svim tehnologijama koje donosi Pascal arhitektura ovaj model je zaista jako uporište Nvidie. Posebno što je reč o karti koja ima neverovatno dobru energetsku efikasnost. Ovom prilikom nam je na test stigao model iz MSI sa TwinFrozr kulerom 6. generacije.

Nebojša Todorović

Krenimo odmah od izgleda samog proizvoda, gde ne zatičemo naročita iznenađenja. Karta se oslanja na tipičnu crno-crvenu kolornu šemu, dominantan je veliki TwinFrozr VI kuler koji na prvi pogled deluje kao da nije pretrpeo nikakve ili makar minimalne vizuelne izmene u odnosu na prethodnu generaciju. Međutim, to je tačno samo dok je karta ugašena i dok ne zagrebemo ispod površine.

msi_gtx_1060_gaming_x007_s.jpg

Iako nismo smatrali dizajn TwinFrozr V hlađenja preterano dopadljivim, moramo priznati da nam je vremenom prirastao za srce. Možda ne toliko zbog samog izgleda koliko zbog činjenice da je reč o jednom od najboljih kulera, a TwinFrozr VI deluje kao nastavak u pravom smeru, doduše pretežno unapređen na polju detalja, jer nije reč o potpunoj evoluciji.


msi_gtx_1060_gaming_x010_s.jpg


Bilo kako bilo, TwinFrozr VI je opremljen sa dva velika ventilatora čiji prečnik iznosi masivnih 100 milimetara. Obrada na krajevima i oblik su specifični i služe da redukuju otpor vazduha radi manje proizvodnje buke uz povećan protok na istom broju obrtaja u odnosu na standardni model. Takođe, ukoliko zagledate peraja, shvatićete da su ona postavljena u parovima zbog čega ih ima ukupno 14 što natprosečan broj.


msi_gtx_1060_gaming_x012_s.jpg


Oblik ventilatora nije nov, i videli smo ga već kod TwinFrozr V hlađenja. Ventilatori imaju peraja kojima su krajevi ti koji su uglačani, već prve dve trećine svakog drugog peraja. Svako drugo peraje ima i zadebljanje tu gde je ispolirano. Ovaj tip ventilatora MSI naziva Torx Fan i reč je o novom konceptu koji bi trebao da poveća protok vazduha, a da u isto vreme proizvodi razuman stepen buke. Sa novom generacijom ventilatora, odnosno Torx 2.0, MSI se igrao sa uglovima i zakrivljenjem peraja kako bi ostvario oko 22% veći pritisak vazduha u odnosu na prethodnu generaciju. Ventilatori se ne pokreću dok karta ne dostigne oko 50 stepeni Celzijusove skale, što znači da je u periodima normalnog korišćenja PC-a, karta suštinski pasivna.

Sa novom generacijom ventilatora, odnosno Torx 2.0, MSI se igrao sa uglovima i zakrivljenjem peraja kako bi ostvario oko 22% veći pritisak vazduha u odnosu na prethodnu generaciju.

 

msi_gtx_1060_gaming_x016_s.jpg

Ispod oklopa se nalazi rashladno telo izrađeno od gusto naređanih aluminijumskih rebara kroz koje prolazi četiri heatpipe-a prečnika 7 milimetara. Svi su načinjeni od bakra, a u završnoj fazi obrade presvučeni slojem nikla. Treba da se primeti da je povećana površina rashladnog tela, a da pritom MSI i dalje ne teži da zauzme i treći slot što je pohvalno.


msi_gtx_1060_gaming_x023_s.jpg


Na poleđini pronalazimo backplate koji je novitet kod srednje serije MSI grafičkih karti, ali je u ovom slučaju zaista potreban, jer su dimenzije prilično velike. Za razliku od nekih drugih proizvođača, MSI se nije odlučio na osvetljenje na backplate-u, što svakako treba imati u vidu u slučaju da želite da vam grafička karta svetli sa svih strana.


msi_gtx_1060_gaming_x018_s.jpg


Ono što definitivno svetli je MSI Gaming logo na gornjoj ivici oklopa kulera, kao i crveni elementi na drugoj polovini oklopa rashladnog sistema. MSI logo jedini može da menja boju, tako da adut RGB LED osvetljenja po našem mišljenju pada u vodu. Kada uporedimo stepen podešavanja osvetljenja kod Strix-a, TwinFrozr VI deluje prilično primitivno.


msi_gtx_1060_gaming_x024_s.jpg

msi_gtx_1060_gaming_x025_s.jpg

msi_gtx_1060_gaming_x022_s.jpg


Na polju konekcija, GTX 1060 donosi nekoliko veoma bitnih izmena. Pre svega, kako je karta deklarisana na TDP od 150 W, jedan dodatni 8-pin PCIe naponski priključak je dovoljan čak i kada overklok uvedemo u kalkulaciju. Na ovom polju je AMD napravio promašaj sa referentnim modelom Radeona RX 480, ali će verovatno kompanije partneri to ispraviti. Veoma bitan detalj je izostanak SLI konektora. Nažalost, razlog nije nova tehnologija koja eliminiše potrebu za SLI mostićima, već potpuni izostanak SLI podrške.


msi_gtx_1060_gaming_x020_s.jpg


Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su po dva HDMI 2.0b i DisplayPort priključka, kao i usamljeni DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera. Doduše, zaista ne možemo da zamislimo da neko koristi ovu kartu na analognom monitoru.


msi_gtx_1060_gaming_x017_s.jpg


MSI GeForce GTX 1060 Gaming X karakterišu konzervativne specifikacije. Ova grafička karta se, poput ostalih GTX 1060 modela, oslanja na GP106 procesor koji raspolaže sa 1280 CUDA jezgara, 80 teksturnih i 48 ROP jedinica. MSI je svoj model podesio na nominalnu frekvenciju od 1595 MHz, što čini da je Boost vrednost 1810 MHz. Ovo je tek blago niži takt od onog koji smo dobili kod Asusove karte. Pritom, kod novih GeForce kartica deklarisani takt zaista vrlo malo može da posluži prilikom indikacije realnih performansi. Naime, sofisticirani GPU Boost sistem povećava takt kada za to ima prostora, pa dve karte sa istim specifikacijama i različitim kulerima mogu da rade značajno drugačije u praksi.

msi_gtx_1060_gaming_x_gpuz_default.gif


Što se memorijskog podsistema tiče, on ima "širinu" od 192 bita, a MSI je ugradio GDDR5 čipove potpisane od strane Samsunga koji su podešeni na frekvenciju od efektivnih 8120 MHz. To čini da je memorijski protok ove karte 194.6 GB/s. Očekivano, nova generacija GPU-ova iz Nvidie ne podržava mogućnost očitavanja ocene kvaliteta čipa.


msi_gtx_1060_gaming_x_asic.png

 

Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Tip Nvidia GeForce GTX 1060
 • Model MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
 • GPU GP106
 • Proizvodni proces 16nm
 • Tehnologije DirectX 12
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 1569 MHz (1785 MHz Boost)
 • Interfejs PCI-E 3.0 x16
 • Broj Stream procesora 1280
 • Broj Teksturnih jedinica 80
 • Broj ROP jedinica 48
 • Texture fillrate [MTex/s] 129600
 • Pixel fillrate [MPix/s] 77800
 • Kapacitet memorije 6 GB
 • Magistrala 192 bit
 • Tip memorije GDDR5
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 2002 MHz / 8 GHz
 • Memorijski protok [GB/s] 195
 • Napajanje 8pin
 • Video izlazi 2 x HDMI 2.0b, 2 x DisplayPort 1.4, 1 x DVI
 • MultiGPU podrška Ne
 • Maksimalna potrošnja energije [W] 150
 • Garancija 36 meseci

Pakovanje i propratna oprema

Karta nam je stigla u obliku u kom će se naći u prodaji, tako da iako se radi o semplu, on je takav da prenosi identičan osećaj proizvoda koji će se naći na polici u šopu. Pakovanje je tipično za novije MSI proizvode iz gejming serije. Kombinacija crne i crvene boje dominira, a zanimljivo je da pakovanjem više ne dominira kineski zmaj koji smo imali prilike da viđamo na nekadašnjim kutijama. Zapravo, tradicija se može videti samo na malom logou Gaming serije koji se ujedno nalazi i na centralnom delu ventilatora.

msi_gtx_1060_gaming_x001_s.jpg

msi_gtx_1060_gaming_x002_s.jpg

Ono što nam je privuklo pažnju jeste činjenica da je ovo prva grafička karta sa novom generacijom TwinFrozr kulera. Za one koji ne prate događanja u IT-u, TwinFrozr su ekskluzivni kuleri iz MSI-a koje tradicionalno prate fenomenalne performanse što u pogledu efikasnosti, tako i na polju male proizvedene buke. Novosti koje ovaj kuler donosi su poboljšano RGB LED osvetljenje u odnosu na prethodne modele, kao i unapređeni ventilatori o čemu detaljnije možete pročitati na prethodnoj stranici.

msi_gtx_1060_gaming_x003_s.jpg

msi_gtx_1060_gaming_x004_s.jpg


Propratno pakovanje je izuzetno skromno, ali ništa više od toga nismo ni očekivali, jer MSI u ovoj kategoriji gleda da uštedi svaki cent na svemu što nema direktno veze sa samom kartom. Novost su nalepnice koje nisu bile uobičajene kod Gaming serije srednje klase, mada se ne sećamo da su nalepnice stizale sa bilo kojim modelima iz Gaming kategorije.


msi_gtx_1060_gaming_x005_s.jpg

msi_gtx_1060_gaming_x006_s.jpg

Zagrevanje, Buka, Overklok

Moramo da priznamo da smo nakon brutalnog DirectCU III kulera koji je ugradio Asus u svoju Strix verziju imali ograničena očekivanja za MSI TwinFrozr VI koji nije doživeo bitne izmene u novoj generaciji. Jednostavno, Asusov kuler ima primetno veću "zapreminu", težinu i jedan ventilator više i time smo eliminisali šansu da MSI model iznenadi.


msi_gtx_1060_gaming_x012_s.jpg


To se pokazalo kao donekle razumno očekivanje, jer MSI karta nije postigla nižu temperaturu. Zapravo, sa maksimalnih 63 stepena Celzijusove skale, Asus Strix DirectCU III ima prednost od jednog stepena. Da, dobro ste pročitali, sa toliko kompleksnijim kulerom Asus jedva da je uspeo da nadmaši MSI kartu. Međutim, fantastični TwinFrozr VI to postiže sa brzinom ventilatora koji se vrte ispod 1000 o/min. Preciznije, ta cifra je oko 800 o/min i na ovom broju obrtaja ogromni 100-milimetarski ventilatori su bukvalno nečujni.

Istini za volju, sasvim je izvesno da bi u ekstremnim situacijama veliki DirectCU III kuler uspeo da iskoristi svoj veći TDP kapacitet, ali u realnim uslovima TwinFrozr VI je definitivno jedan od najefikasnijih i najboljih kulera koji su ikada napravljeni. Može se reći i da je jednostavno bolje odmeren za grafičku kartu kakva je GeForce GTX 1060.


 msi_gtx_1060_gaming_x_temp.png


Na polju overkloka smo ostvarili uspeh, mada verujemo da će sa novim softverskim alatima maksimalni rezultati biti i bolji. Bilo kako bilo, mi smo bez ikakvih problema podigli nominalnu frekvenciju GPU-a na odličnih 1763 MHz, dok je memorija bila raspoložena za takt tik ispod 10 GHz. To je podiglo Boost takt GPU-a na malo iznad 2.2 GHz i memorijski protok na 231.4 GB/s. Sa ovim podešavanjima možete da dodate oko 15% na rezultate, što je zaista impresivno, jer je u današnje vreme sve preko 10% uspešan izlet u overklok.

 msi_gtx_1060_gaming_x_gpuz_oc.gif

 

 

3DMark, Unigine Heaven

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri: NVIDIA ForceWare 368.81

 

Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 6250 12500 18750 25000
Firestrike Extreme
Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 30000 60000 90000 120000
Sky Diver
Unigine Heaven 4.0 ( Ultra, Extreme Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Ashes of Singularity, Metro LL

Ashes of Singularity ( DX12, Crazy Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps
Metro Last Light ( Very High, Max Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Total War: Warhammer, Dragon Age: Origins

 

Dragon Age: Inquisition ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps
Total War: Warhammer ( DirectX12, Ultra details, MLAA )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 33 65 98 130
fps
Hitman ( DX12, Max Settings )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Crysis 3, GTA V, Hitman

Crysis 3 ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps
GTA V ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Utisci u radu, zaključak

Za razliku od konkurenata, MSI je svoj GTX 1060 Gaming X sa 6 GB smestio među povoljnije modele. Pritom, u pogledu performansi TwinFrozr VI je među najboljima, iako ne nudi širinu RGB LED mogućnosti koje ima Asusov Strix kuler. Osim toga, može se reći da je MSI suštinski bolja opcija, jer ima gotovo iste performanse, manje dimenzije, a imamo utisak da i posao obavlja tiše. Sasvim je jasno da je MSI unapredio kvalitet obrade svog kulera umesto da ga samo poveća. Ispolirana su aluminijumska rebra, heatpipe-ovi i dodati efikasniji kuleri. Možemo reći da nam se ovaj pristup više dopada od besomučnog povećanja dimenzija i dodavanja još elemenata u rashladni sistem.


msi_gtx_1060_gaming_x014_s.jpg


Uz sve to je i oko 5000 RSD jeftiniji od Asusove karte, što ga sa cenom od 345 EUR čini prilično doborom opcijom ukoliko tražite snažnu grafičku kartu koja je u stanju da se izbori sa svim naslovima u 1080p i 1440p rezolucijama. Sa ovom cenom, GeForce GTX 1060 postaje konkurentan fenomenalnom Radeonu RX 480. Što se GTX 1060 verzija tiče, postoje i jefitniji modeli i to sa 6 GB, ali verovatno nijedna karta nema dobar kuler kao što je TwinFrozr VI.


msi_gtx_1060_gaming_x_award_s.jpg


Prednosti:


- Fantastičan TwinFrozr VI kuler
- Novi kuler je dobio RGB LED osvetljenje
- Ukupno korisničko iskustvo
- Odlične overklok mogućnosti
- Razumna cena na našem tržištu


Nedostaci:

- Nedostatak SLI podrške

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Radeon RX 480 i RX 470 Strix Gaming

Test: MSI GeForce GTX 1050 Ti 4 GB OC

10203
10205
10206
10207
10208
10209