Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G

01.12.2017 14:10 | 0 Hardver
Test: MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G

Popularnost minijaturnih grafičkih karti koje su u stanju da poguraju najnovije naslove je u porastu. Prosto, postoji nešto privlačno u SFF (Small Form Factor) konfiguracijama, posebno sada kada je tehnologija dovoljno napredovala da možemo da dobijemo ozbiljno brze komponente koje ne zahtevaju ogromne kulere i napajanja od jednog kilovata. GeForce GTX 1060 je karta koja je posebno pogodna za tako nešto, a MSI je možda napravio ultimativnu SFF grafičku kartu.

MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G

Nebojša Todorović

MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G (Cena: oko 315 EUR)

 

Razlog zašto kažemo da je GeForce GTX 1060 dizajn idealan za mali format je njegov sjajan odnos snage, TDP-a, sklonost da se GP106 čip ne greje previše i činjenice da se karta nalazi u veoma privlačnom cenovnom segmentu. Dakle, sve što je potrebno da dobijete optimalnu SFF kartu. Naravno, postoje brži modeli, ali su sve šanse da će imati veću potrošnju, nivo zagrevanja i kao posledica toga veći kuler. No, krenimo sa kartom na testu...

msi_gtx1060_aero_itx_001_s.jpg

MSI je spakovao kartu u malu kutiju na kojoj se nalazi istaknut ITX naziv kako bi istakao najveću prednost u odnosu na ostale, standardne, modele. Sama kutija je standardnog dizajna, bez nekih specifičnih detalja, a unutra smo pronašli samo najbazičniju opremu u vidu kratke dokumentacije i diska sa drajverima. Ruku na srce, ovo je karta kod koje zaista ništa od kablova i konvertora nije potrebno, a izostavljanje svakog od tih dodataka pomaže da cena bude još nijansu atraktivnija.

msi_gtx1060_aero_itx_002_s.jpg

Što se dizajna karte tiče, odmah ćemo pohvaliti činjenicu da je ova karta zaista pravih ITX dimenzija. Štampana ploča ima dužinu od 17 centimetara, a oklop kulera ne izlazi iz granica PCB-a. Očekivano, kuler ima dvoslotni dizajn kako bi bilo mesta za sve elemente kulera. Plastični oklop nije preterano atraktivan iako deluje da se MSI potrudio. Jednostavno, plastika deluje pomalo jeftino, a neuverljive "carbon fiber" površine su potpuno nepotrebne.

msi_gtx1060_aero_itx_006_s.jpg

Dobra vest je da se tu naše zamerke kuleru završavaju, jer je rashladni sistem prosto fantastičan. Aktivni element predstavlja ventilator od 100 mm. Obrada na krajevima i oblik su specifični i služe da redukuju otpor vazduha radi manje proizvodnje buke uz povećan protok na istom broju obrtaja u odnosu na standardni model. Takođe, ukoliko zagledate peraja, shvatićete da su ona postavljena u parovima zbog čega ih ima ukupno 14 što natprosečan broj.

msi_gtx1060_aero_itx_007_s.jpg

Oblik ventilatora nije nov, i videli smo ga već kod TwinFrozr V hlađenja. Ventilatori imaju peraja kojima su krajevi ti koji su uglačani, već prve dve trećine svakog drugog peraja. Svako drugo peraje ima i zadebljanje tu gde je ispolirano. Ovaj tip ventilatora MSI naziva Torx Fan i reč je o novom konceptu koji bi trebao da poveća protok vazduha, a da u isto vreme proizvodi razuman stepen buke. Sa novom generacijom ventilatora, odnosno Torx 2.0, MSI se igrao sa uglovima i zakrivljenjem peraja kako bi ostvario oko 22% veći pritisak vazduha u odnosu na prethodnu generaciju. Ventilatori se ne pokreću dok karta ne dostigne oko 50 stepeni Celzijusove skale, što znači da je u periodima normalnog korišćenja PC-a, karta suštinski pasivna.

msi_gtx1060_aero_itx_009_s.jpg

Ispod oklopa i ventilatora pronalazimo rashladno telo sačinjeno od brojnih aluminijumskih rebara kroz koja proklazi takozvani SU heatpipe. Reč je o kompozitnom heatpipe-u promera 8 milimetara koji je izrađen od bakra i niklovan u završnoj fazi obrade. On je presovan u bazi kulera i ostvarju direktan kontakt sa grafičkim čipom kako bi se temperatura što efikasnije i ravnomernije prenela na rashladno telo.

msi_gtx1060_aero_itx_011_s.jpg

Naponska jedinica je jednostavna što je i očekivano, jer je GP106 čip prilično zahvalan. Ipak, četiri faze filtriraju napon (3+1 dizajn), a koriste se SFC zavojnice i kvalitetne Military Class IV komponente. Dopada nam se to što je MSI odlučio da ugradi hladnjak na naponsku jedinicu.

msi_gtx1060_aero_itx_013_s.jpg

Na polju konekcija, GTX 1060 donosi nekoliko veoma bitnih izmena. Pre svega, kako je karta deklarisana na TDP od oko120 W, jedan dodatni 6-pin PCIe naponski priključak je dovoljan čak i kada overklok uvedemo u kalkulaciju.

msi_gtx1060_aero_itx_014_s.jpg

Na zadnjem panelu pronalazimo bogat izbor video izlaza. Tu su po dva HDMI 2.0b i DisplayPort priključka, kao i usamljeni DVI bez podrške za analognu konekciju čak i preko D-Sub adaptera. Doduše, zaista ne možemo da zamislimo da neko koristi ovu kartu na analognom monitoru.

msi_gtx1060_aero_itx_015_s.jpg

MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G karakterišu konzervativne specifikacije, a MSI je praktično minimalno podigao taktove kako bi opravdao OC sufiks. Ova grafička karta se, poput ostalih GTX 1060 modela, oslanja na GP106 procesor koji raspolaže sa 1280 CUDA jezgara, 80 teksturnih i 48 ROP jedinica. MSI je svoj model podesio na nominalnu frekvenciju od 1595 MHz, što čini da je Boost vrednost 1810 MHz. Doduše, kod novih GeForce kartica deklarisani takt zaista vrlo malo može da posluži prilikom indikacije realnih performansi. Naime, sofisticirani GPU Boost sistem povećava takt kada za to ima prostora, pa dve karte sa istim specifikacijama i različitim kulerima mogu da rade značajno drugačije u praksi. Što se memorijskog podsistema tiče, on ima "širinu" od 192 bita, a MSI je ugradio GDDR5 čipove potpisane od strane Samsunga koji su podešeni na frekvenciju od efektivnih 8000 MHz. To čini da je memorijski protok ove karte 192.2 GB/s. Očekivano, nova generacija GPU-ova iz Nvidie ne podržava mogućnost očitavanja ocene kvaliteta čipa.

msi_gtx1060_aero_itx_gpuz_default.gif

 

 

 

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8G (video)

Smena generacija – GeForce GTX 1070 Ti umesto GTX 970

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209