Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI B450 Mortar

21.01.2019 14:22 | 6 Hardver
Test: MSI B450 Mortar

Manje pakovanje i kompaktne dimenzije ne znače automatski da je ploča lošija, nedovoljno funkcionalna ili sporija od modela punog ATX formata. Nasuprot uvreženom mišljenju da je veće podrazumevano i bolje, dokazala je MSI B450M Mortar matična ploča koja je briljirala u radu i pokazala da je mATX format neopravdano zapostavljen...

U razgovoru sa prijateljom iz jedne od vodećih domaćih distributerskih kuća za PC komponente sam došao do iznenađujućeg saznanja kako se micro ATX kućišta i slične komponente dosta loše prodaju. Zašto? Zaista čudna situacija bez ikakvog rezona, obzirom da sam kao drugu i treću PC mašinu u kući  bazirao upravo na mATX komponentama. Kućišta su taman toliko manja, zgodnija, a da im ne manjka prostora i opcija za osnovnu nadogradnju.

U malo detaljnjoj priči smo se dotakli glavnog razloga za ovakvu situaciju i na moje silno iznenađenje, jedan od glavnih razloga je nedostatak odgovarajućih matičnih ploča. Naime ispostavilo se da PM-ovi zbog male razlike u ceni izbegavaju mATX modele i prednost daju pločama u punom ATX formatu, bez nekog preteranog rezona, ali vođeni onom starom “veličina je bitna”. Možda, na prvi pogled. Međutim, kao što rekoh, mATX format je veoma zgodan, praktičan i pri svemu tome mu ne nedostaje ni jedan, jedini funkcionalni detalj.

MSIMortarB450M_1s.jpg 

Mnogi će kao ključni razlog za izbegavanje mATX matičnih ploča navesti nedostatak drugog PCIe x16 slota za SLi i CrossFireX podršku, ali čak ni to nije opravdanje jer mnogi mATX modeli imaju dva slota za podršku rada dve grafičke karte, a tu je i onaj neoborivi argument da tek manje od 1% korisnika na Steam-u koristi GeForce SLi konfiguracije. Dakle, ne postoje objektivni razlozi da nas distributeri radi svoje “sigurica” prodajne strategije, uskraćuju za atraktivne mATX modele PCI komponenti i naročito matičnih ploča.

Zbog toga smo danas odlučili da vam prikažemo jednu pristupačnu i veoma, veoma dobru ploču za AM4 platformu, namenjenu poslednjoj generaciji AMD Ryzen procesora na bazi Zen i Zen+ arhitekture, koja će verujemo, privući pažnju velikog broja korisnika jer raspolaže svim potrebnim opcijama potrebnim najvećem broju standardnih, ali i onih koji se izjašnjavaju kao gejming korisnici. Predstavljamo vam MSI  B450M Mortar matičnu ploču.

MSI B450M Mortar - karakteristike

Za B450M Mortar se teško može reći da je model namenjen entuzijastima i onim najprobirljivijima. Svakako jeste model ploče koji ispunjava sve zahteve najvećeg dela korisničke grupe, pa čak i više od toga. Ovo je ploča za svakoga i model koji vas neće razočarati u smislu dobre i kvalitetne izrade ili manjka funkcionalnosti, a što je moramo primetiti kod nekih “first-tier” proizvođača, postala boljka u poslednje vreme, valjda u borbi za što većim profitom.

MSIMortarB450M_2s.jpg 

Obzirom da je bazirana na AMD B450 čipsetu, namenjena je AM4 procesorskoj platformi i podržava rad trenutno obe aktuelne generacije AMD Ryzen procesora kao i APU modela sa integrisanom Radeon Vega grafikom. Kada već govorimo o AMD APU modelima ne možemo, a da ne primetimo da Mortar B450M sa svojom naprednom zvučnom sekcijom predstavlja skoro savršeni primerak ploče za kućnu multimedia mašinu aka. HTPC računar ili u krajnjem, ako više volite termin – kućni bioskop.

Ploča je već na prvi susret pobrala simpatije. Osetno manje i praktično kompaktne dimenzije izazivaju simpatije na prvi utisak. Iako manja po dimenzijama, velika je u pogledu spiska funkcionalnosti. Na ovom modelu vam zaista neće ništa nedostajati od spiska mogućnosti kojima raspolažu i puni ATX modeli u ovoj cenovnoj klasi, pa stoga zaključujemo da su manje dimenzije mATX formata u ovom slučaju definitivno prednost!
 MSIMortarB450M_3s.jpg

Naravno, u glavi nam je uvek bojazan da zbog smanjenih dimenzija štampane ploče ovakvi modeli imaju slabije konfigurisane VRM module za napajanje procesora koji se više greju. Na sreću, nije baš tako bar ne kod B450M Mortar modela. On je po tom pitanju sasvim dobar. Koristi VRM jedinicu sa 4+2 faze - četiri za CPU jezgra i dve za sistemski kontroler uključujući i integrisano grafičko jezgro na APU modelima. Taman koliko je potrebno, ni više, ni manje. Malu zebnju izaziva činjenica da deo VRM-a sa dve faze koje su zadužene za SoC napajanje nemaju potreban hladnjak na tranzistorima, ali mi nismo primetili nikakvo značajnije grejanje, naročito na klasičnim Ryzen CPU modelima, mada na APU modelima sa integrisanom Radeon Vega grafikom bi trebalo povesti računa o ovom detalju.

Upravo zbog toga je dupliran broj MOSFET tranzistora po fazi, kako bi se smanjila temperatura kada je VRM pod visokim opterećenjem. Rad VRM modula je digitalno kontrolisan od strane Reachtek mikrokontrolera čiji je radni algoritam prilagođen radu nove serije AMD AM4 procesora. Sa druge strane, o napajanju DDR4 memorije se brine monofazni modul sa takođe, dupliranim brojem MOSFET tranzistora u fazi. Solidno, uredno i nadasve funkcionalno odrađen energetski deo na MSI B450M Mortar ploči.

MSIMortarB450M_4s.jpg

U delu oko procesorskog podnožja, štampa je “očišćena” od elektronike koja bi mogla zasmetati instalaciji kulera. Prisutan je jedan konektor za napajanje ventilatora procesorskog kulera koji po potrebi možete koristiti i za pumpu vodenog hlađenja, a drugi za ventilatore se nalazi desno od njega iza sekcije sa slotovima za DDR4 memoriju. RAM moduli se instaliraju u 4 DIMM raspoloživa podnožja i podržan je rad na frekvenciji do maksimalnih 3466MHz u OC režimu rada. Novi AMD Ryzen procesori adresiraju maksimalno 64GB RAM memorije. Daleko više od potrebnog za grupu korisnika kojima je namenjena B450M Mortar ploča.

Iza memorijskih podnožja primećujemo jedan mali, ali u praksi koristan detalja. U pitanju je LED Debug sistem rane dijagnostike koji prilikom inicijalizacije proverava ključne delove vašeg računara (CPU, DRAM, VGA) i upozorava ukoliko sa nekim od njih nešto nije u redu, jasno vam ukazujuću na eventualni uzrok nemogućnosti da se sistem podigne.

MSIMortarB450M_5s.jpg

Tik ispod CPU ležišta se nalazi slot predviđen za prijem brzih M.2 SSD diskova. On je pod direktnom kontrolom Ryzen procesora koji za tu svrhu raspolaže sa četiri namenske PCIe V3.0 transportne putanje čime se maksimalno ubrzava transfer podataka na relaciji CPU – M.2 NVMe SSD. Ovde vam skrećemo pažnju da će dotični NVMe x4 PCIe SSD raditi isključivo sa Ryzen procesorima u režimu četiri aktivne transportne putanje, dok u slučaju Athlon 200GE modela, dotični ima na raspolaganju samo dve (x2 PCIe) transportne putanje, a što je i dalje sasvim dovoljno da se obezbedi brzina nedostižna za klasične hard disk uređaje. Pored toga, imate na raspolaganju 4 klasična SATA 6Gbps konektora za 2.5” hard i SSD diskove.

Ploča nudi jedan PCIe x16 slot za grafičku kartu koji se od ostalih razlikuje i po metalnom ojačanju slota. Pored njega tu su i dva PCIe x1 i jedan fizički PCIe x16, ali sa četiri aktivne PCIe linije. Ovaj slot se automatski isključuje kada se instalira M.2 SSD disk u drugi M.2 slot sa kojim deli gotovo istu poziciju tj. u neposrednoj su blizini. Kada pričamo o ovom drugom M.2 slotu, recimo da je za razliku od prvog, on pod kontrolom AMD B450 čipseta i da takođe ostvaruje vezu putem 4 PCIe komunikacione linije, ali starijeg V2.0 standarda jer dotični čipset ne podržava PCIe V3.0 standard.

MSIMortarB450M_6s.jpg

MSIMortarB450M_61_s.jpg

Kada su u pitanju dostupni USB portovi, MSI B450M Mortar je prilično izdašan i dobro opremljen. Ploča ima na raspolaganju 6 USB 2.0 konekcija – dve na ATX sekciji konektora i dodatna četiri opciona preko par internih konektora na ploči. Zatim, dva ultra-brza USB 3.1 porta sa transferom od 10Gbps. Jedan je klasičnog oblika tj Tip-A, a onaj ispod njega je obostrani Tip-C konektor iste brzine. Takođe AMD B450 čipset nudi još dve klasične USB 3.0 konekcije koje se mogu izvesti preko internog konektora na matičnoj ploči. Osim ovih USB portova koje obezbeđuje B450 čipset, na ATX sekciji konektora se nalaze 4x USB 3.0 porta pod kontrolom samog AMD procesora i njegovog SoC kontrolera. Veoma izdašna ponuda USB konektora i to velike brzine za jednu mikroATX ploču.

Pogled na mrežnu konekciju otkriva pripadnost nižoj klasi jer je ugrađen RTL8111H-CG gigabitni LAN kontroler. Ozbiljniji deo čini zvučna sekcija “Audio Boost”. Iako baziran na nešto starijem modelu codec procesora – Realtek  ALC892 radi se o proverenom višekanalnom rešenju sa podrškom za 7.1 zvuk i prateće efekte. MSI “Audio Boost” funkcioniše praktično kao i zasebna zvučna karta zato što su čitava elektronika za zvuk i prateći vodovi izolovani od ostatka matične ploče, kako bi se zvučni signal očuvao od smetnji koje stvara rad drugih uređaja. Levi i desni audio kanal su potpuno razdvojeni tj. njihovi signali putuju razčiličitim slojevima matične ploče. Audio sekcija koristi i namenske audiofilske Chemicon kondezatore za postizanje toplijeg zvuka, dok su gejmeri zaštićeni i od “popping” zvukova koji prilično smetaju prilikom uključivanja računara i slušalica. Konačno, svi konektori na ATX sekciji koji služe povezivnaju višekanalnih zvučnika su pozlaćeni radi biljeg kontakta i prenosa signala, a tu je i optički izlaz signala ka namenskim pojačalima.

MSIMortarB450M_71_s.jpg
 MSIMortarB450M_7s.jpg

 

Gejming ne bi bio to što jeste bez prisustva RGB svetlosnih efekata. Oni su u slučaju B450M Mortar modela primenjeni na osnovnom nivou što podrazumeva jednu LED traku koja se prostire polovinom skraćene mikroATX stranice, ali je dovoljna da zasvetli. Ukoliko hoćete nešto više i uočljivije svetlosne efekte, na raspolaganju su vam dva  konektora za 5050 RGB 12V LED trake. Njihov rad se kontroliše iz MSI RGB Mystic softvera.

Podržan je rad i AMD APU procesora sa integrisanom Vega grafikom, čemu služe jedan HDMI  i jedan DisplayPort na delu sa ATX konektorima. Pomenimo i jedan hibridni PS2 za tastaturu ili miša i konačno taster za aktiviranje BIOS Flashback+ funkcije kada preterate sa overkloking pokušajima.
 ClickBIOS.gif

 

Konačno stižemo do ClickBIOS 5 upravljačkog softvera. O njemu smo već dosta pričali u dosadašnjim testovima MSI matičnih ploča, a sumiramo konstatacijom da se radi o grafički i funkcionalno jednoj od najboljih implementacija UEFI BIOS radnog okruženja što uostalom potvrđuju prikazani “screenovi”.

MSI B450M Mortar - performanse

Test platforma:

MB:  MSI B450M Mortar 
CPU:  AMD Ryzen 7 2700X
RAM:  2x8GB HyperX FURY 426C [email protected] CL16  
VGA:  MSI GTX 1060 AERO ITX
HDD:  Seagate Barracuda ST2000
SSD:  Kingston A400
Cooler: Cooler Master ML360R RGB
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Display ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

 

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte B450 Aorus Pro
MSI B450M Mortar
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

MSI B450M Mortar - utisci u radu

MSI B450M Mortar je pokazao zaista dobre osobine u radu jednim delom i zbog toga što je “nošen” odličnim Ryzen procesorima. Ploča je spremna za overkloking jer ima specijalni mikroprocesor koji omogućava štelovanje napona i njegovu finu kalibraciju. Dokaz da je dorasla OC zadatku je i činjenica da smo pomoću nje uspešno kompletirali overkloking test Ryzen 7 2700 i Ryzen 5 2600 procesora, te ih bez problema podigli do granice koja obezbeđuje stabilan rad pomenutih čipova i to na vrednostima koje su potpuno uporedive sa Ryzen 7 2700X i Ryzen 5 2600X procesorima. MSI B450 Mortar uz to poseduje i zaštitu od prepoterećenja, istovremeno štiteći procesor i ostale važne komponente od kratkog spoja koji bi mogao nastati u trenucima izrazitog opterećenja platforme. To je upravo jedna od ključnih prednosti digitalnog dizajna jedinice za napajanje na ovoj ploči.

Manjih problema smo imali u radu sa Athlon 200GE procesorom, koji je nasumično “zaglavljivao” čitav sistema, ali samo do trenutka kada smo ažurirali BIOS sa mikrokodom za podršku rada ovog modela. Njegova Radeon VEGA 3 grafika nije bila izazov VRM jedinici koja je bila hladna i istovremeno savršeno precizno “hranila” integrisano grafičko jezgro.

msiB460Mortarcpuz.png 

MSI B450 Mortar se ponaša kao i bilo koja slična ATX ploča punog formata. Njome se lako rukuje i postižu performanse na nivou modela punog ATX formata. Nema razlike u pogledu navedenih pitanja i nedoumica.

Čak i tokom overklokinga, Ryzen 7 i Ryzen 5 procesora VRM jedinica je bila iznenađujuće neutralna. Savršeno je radila, nije se preterano grejala, u zavisnosti od opterećenja se kretala u rasponu od 59-63 oC, dok je potrošnja ostala u granicama zadatih specifikacija proizvođača. Velika pomoć u ovoj situaciji su ugrađeni hladnjak na CPU delu VRM uređaja koji se nalazi tik iza ventilatora na zadnjem delu kućišta. Ovaj izbacuje topao vazduh iz kućišta i istovremeno pravi strujanje koja prevlači vazduh tačno preko pomenutog VRM hladnjaka na ploči, efikasno ga hladeći.

MSI B450M Mortar - zaključak

MSI B450M Mortar cilja na onaj, najzastupljeniji deo korinsika i to čini vrlo uspešno. Poredeći slične modele u ovoj cenovnoj klasi, lako dolazite do zaključka da imajući u vidu cenu, opremljenost ploče i način na koji radi, MSI Mortar B450M predstavlja kandidata za titulu najbolje kupovine u ovoj cenovnoj klasi. Šteta je što se kod nas na tržištu sporadično pojavljuje jer predstavlja odličnu vrednost za uloženi novac.
 
Ovom cenovnom klasom haraju: ASUS Prime B450M, zatim tu je Gigabyte B450 DS3H, ASRock B450M Pro4. ASUS ima manje slotova za memoriju, slabiju zvučnu sekciju, manje impresivnu jedinicu za napajanje procesora, nema USB-C, slično je i sa Gigabyte modelom, dok je jedini istinski izazov ASRock model. Čim ih malo bolje zagledate jasno će vam se izdvojiti favoriti. ASUS model nema čak ni hladnjake na VRM jedinici tj delu za napajanje CPU jezgara. Neki će reći da je zapravo pravi konkurent TUF B450M-Plus Gaming, ali on je 10-15€ skuplji i ponovo nema podršku za višekanalne zvučnike... bilo kako, tek MSI Mortar B450M Gaming u svakom detalju predstavlja izazov za konkurentske modele.
 
U radu je pokazao sve kvalitete jedne dobre “mainstream” ploče, a naročito nam je pomogao u testiranju i overklokingu Ryzen 5 2600 i Ryzen 7 2700 procesora i njihovih performansi u OC režimu tokom namere da dostignemo performanse “X” modela u čemu smo na kraju i uspeli. Jednako je dobra i impresivna sa Ryzen i Athlon APU modelima koji u sebi integrišu VEGA grafiku.
 
MSIMortarB450M_aw_s.jpg 
 
Matična ploča je “kraljica” PC komponenti, povezujući ključne uređaje i dovodeći rad celokupnog sistema u harmoniju zbog čega njen izbor nikako ne smete prepustiti slučaju. U poslednje vreme smo svedoci da kupci mahom prednost daju bržim procesorima i jakim grafičkim kartama, pomalo zanemarujući značaj dobre ploče. Svakako to ne bi trebalo da bude slučaj i sa vašim izborom. Nedovoljan budžet nije izgovor jer matična ploča je jedna od krucijalno važnih komponenti koja dosta utiče na ukupan osećaj rada sa računarom.
 
MSI B450M Mortar je prošao test sa vrlo visokom ocenom, pa bez lažne skromnosti možemo reći da je jedna od najboljih “mainstream” ploča. Kompletna i kompaktnih dimenzija, zapravo je prava poslastica za sve one koji se bave sistem integracijom. 
 
 
Prednosti:
- Kompletan spisak mogućnosti kao i na modelima punog ATX formata
- Dobra audio sekcija
- Funkcionalna VRM jedinica
- Dva M.2 x4 PCIe i USB 3.1 Gen2 konektori
- Dobar OC potencijal
- Popularna cena
 
Nedostaci:
- Teško se pronalazi u prodaji
 
Cena: oko 100€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte Z390 Aorus Master

Test: Z390 Aorus Pro (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209