Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI B360M Mortar

17.07.2018 15:20 | 2 Hardver
Test: MSI B360M Mortar

Odlično opremljena matična ploča u vidu prisustva najsavremenijih standarda, tako da eventualnom korisniku bez overkloking ambicija, apsolutno neće praviti razliku usled nedostatak ičega u odnosu na skuplje ploče. Uz odlično ponašanje u radu i visoku kulturu rada koju prenosi na ostatak PC sistema, MSI Mortar B360M Mortar je odlična investicija za sva koje žele da imaju moderan i brz računar, a da pri tome ne potroše previše novca.

Priželjkivati najbolje je sasvim normalna pojava, pa tako i u slučaju matičnih ploča koje su jedan od najvažnijih delova PC računara. Intel matične ploče bazirane na Z370 čipsetu su bez sumnje, najpoželjnije društvo za Intel Core Coffee Lake procesore, ali je svakodnevica u najvećem broju slučajeva drugačija. Svi mi volimo da sanjarimo o najboljim i najopremljenijim modelima međutim, ograničeni budžet vas vraća u realnost ekonomski pristupačnijih modela. Intel je sa svoje strane dodatno zakomplikovao stvari u vidu veoma ograničene kompatiblinosti što mnoge korisnike opravdano odbija od prakse da nabavku matične ploče doživljavaju kao neku dugoročno isplativu investiciju.
 
Dugo vremena je Intel Z370 čipset bio praktično jedino i u isto vreme najskuplje rešenje za Intel Core procesore 8. generacije. Firma iz Santa Klare je vešto i nimalo prijateljski postupila prema svojim vernim korisncima dodatno ima zavlačeći ruku u džep kada se radi o želji posedovanja najnovije Intel platforme. Ona je realno postala poželjnija donoseći veći broj operativnih jezgara u odnosu na prethodne generacije – nešto što se dugo čekalo na Intel platformi srednje kategorije. Tek posle popriličnog vremena je lansirana prateća logika iz jeftinijeg segmenta u vidu H370, B360 i H310 čipsetova. Danas upravo pričamo o jednoj takvoj ploči – MSI B360M Mortar. 

 MSIB360Mortar1s.jpg
 
Prakitčno od oktobra prošle godine smo bili primorani da ukoliko želimo Coffee Lake procesore u svom računaru koristimo najskuplju verziju čipseta i matične ploče, pošto sa starijim generacijama Coffee Lake ne radi. Ova krajnje nepopularna situacija za korisnike jeftinijih derivata Coffe Lake tehnologije je promenjena tek nedavno, kada je i praktično 8. generaciju Cora procesora uvedena u „mainstream“ - 9 meseci nakon inicijalnog momenta puštanja u prodaju. Ne baš sjajan potez Intela koji je bezmalo razljutio veliku populaciju tradicionalno privrženih korisnika.
 
Jer računica je prosta - korisnik koji je želeo četvorojezgarni model Core i3 ili početni šestojezgarni Core i5 8400, morao je bez ikakve realne potrebe da plaća više pozicionirane modele ploča sa najjačom verzijom čipseta, a što je realno stvaralo osećaj da ste nešto nepotrebno preplatili, nešto što vam zaista ne treba u datom trenutku.  

 MSIB360Mortar2s.jpg
 
Tek je sa lansiranjem nove generacije Intel Pentium i Celeron procesora sa Coffee Lake jezgrom, Intel praktično bio primeran da predstavi i povoljnje verzije čispetova što je automatski uticalo na pojavu pristupačnijih modela matičnih ploča u srednje skupom i jeftinijem delu ponude.

MSI B360M Mortar - Intel B360 čipset

U suštini B360 čipset vam pruža sve kao i trenutni „flegšip“ Z370, kada je u pitanju podrška spisku najnovijih Intel Core CPU čipova. Kada to kažemo mislimo na: prisustvo maksimalnog broja raspoloživih slotova za instalaciju RAM memorije i rada u dvokanalnom režimu, prisustvo brzih PCIe 3.0 transportnih putanja za podatke i konačno podrške za ultra-brze M.2 NVMe diskove. Međutim, tu su i neka značajna ograničenja koja jasno distanciraju pomenuta dva modela čipseta, jasno stavljajući do znanja da je B360 ekonomsko rešenje. 

 MSIB360Mortar3s.jpg
 
Prva i osnovna razlika je da Intel B360 čipset zvanično ne podržava overkloking centralnog procesora i RAM memorije. To znači da je predviđen za rad sa Coffee Lake primercima bez sufiksa „K“ u oznaci tj. zaključanim multiplikatorom radne frekvencije. Takođe, Intel je ograničio rad DDR4 modula na JEDEC specifikacije što u slučaju 8. generacije Intel Core procesora znači maksimum radne frekvencije na 2666 MHz. Spisak ograničenja nastavljamo osetnim smanjenjem broja raspoloživih PCIe 3.0 komunikacionih linija 12 umesto 24 sa koliko raspolažu Z370 bazirane ploče. Zatim broj, vrsta i opcije podržanih USB portova, te podržani RAID režimi rada diskova. Sve to na prvi pogled može delovati zabrinjavajuće za nekoga ko je baš sada krenuo u nabavku matične ploče za svoj novi CPU. 

 B360Mortarchipsetblckdiagram.png
 

Isto tako treba znati da je B360 izrađen u naprednijem 14nm proizvodnom procesu nego što je to slučaj sa jačim 22nm Z370 modelom, što nesumnjivo upućuje na činjenicu manjeg zagrevanja tokom rada. Takođe, B360 za razliku od pomenutog, jačeg modela raspolaže ugrađenom podrškom za trenutno najbrži USB 3.1 Gen 2 standard komunikacije sa eksternim uređajima. Dakle, nije mu potreban eksterni USB 3.1 kontroler da bi radio sa brzim uređajima kao u slučaju Z370 matičnih ploča, a što svakako utiče na nižu cenu. B360 je nesumnjivo sa mnogih aspekata savremeniji čipset, čemu u prilog govori i ugrađena podrška za  Intel Wireless-AC MAC koji se može iskoristiti na isti način kao i integrisana LAN funkcija ugradnjom odgovarajućeg PHY čipa za podršku ove funkcionalnosti.  


 chipsetcompare.png
 

Intel B360 pak na spisku ograničenja ima mogućnost rada isključivo sa jednim PCIe x16 slotom za grafiku i nema podršku rada sa dve grafičke karte u PCIe 8x + 8x režimu što neće odgovarati poklonicima Nvidia SLi tehnologije, ali zato će sa druge strane AMD CrossFire korisnici zadovoljno trljati ruke zbog prisustva drugog fizičkog PCIe x16 slota koji zapravo radi u x4 modu, a što je dovoljno za konfigurisanje Radeon grafike u CrossFire režimu rada. 
 
Na kraju procene ove svojevrsne SWOT analize prednosti i kompromisa Intel B360 čipseta, zaključujemo da svi oni korisnici čiji se potrebe svode na rad sa 16GB RAM memorije, jednom grafičkom kartom u sistemu čak i onim najmoćnijim gejming  modelima, i pri tome žele da ugrade jedan ili dva ultra brza M.2 NVMe uređaja na magistrali sa 4x PCIe Gen 3.0 transportnim linijama i pride imati HDD SATA3 velikog kapaciteta - Intel B360 je sve što će im ikada trebati. Većina korisnika je upravo sa takvim željama i sada postaje jasno zbog čega je Intel izbegavao da lansira jeftiniju liniju matičnih ploča za Coffe Lake procesorsku platformu.

MSI B360M Mortar - karakteristike

MSI B360M Mortar je oličenje suštine kada govorimo o realnim potrebama najvećeg dela korisničke populacije, a koja svoje računare bazira na Intel platformi. Ona oličava onu esenciju potrebe za korišćenjem jednog modernog i brzog PC računara. Opremljena je najnovijim standardima i praktično podržava sve funkcije koje očekujete od novog računara. Krenimo redom.

 MSIB360Mortar4s.jpg
 
Što se tiče podrške za rad procesora, podržani su svi pa čak i oni najjači Coffee Lake izdanci poput 8600K i 8700K modela, ali je logično da će kupci najjačih CPU primeraka pre gledati u pravcu modela sa podržanim overkloking funkcijama tj. Z370 baziranim pločama. U skladu sa ovom konstatacijom je dizajnirana VRM jedinica za napajanje procesora sa četiri za CPU jezgra + dve aktivne faze za sistemski kontroler. Jedinica je digitalno kontrolisana radi preciznijeg napajanja, brže rekacije na zahtev opterećenja procesorskih jezgra i sveukupno efikasnijeg rada modula za napajanje. 
 
VRM jedinica je postavljena u standardnom rasporedu komponenti koje zauzimaju poziciju ćiriličnog slova „Г“ sa lepo oblikovanim i razumno velikim aluminijumskim hladnjacima profilisanim tako da pokupe sva korisna vazdušna strujanja u unutrašnjosti kućišta. Velike površine obezbeđuju najbolju moguću disipaciju generisane toplote, ali imaju i određenu estetsku ulogu jer se na njima nalazi MORTAR logo kao i mesto za eventulane nalepnice. U prostoru između hladnjaka se smestio dodatni 8-pinski +12V EPS konektor za dodatno napajanje. Pozicija je oslobođena elemenata koji bi vam zasmetali prilikom povezivanja odgovarajućeg kabla, što je pohvalno obzirom da se radi o jednom od nezgodnijih postupaka kada se ploča montira u kućište. 


 MSIB360Mortar5s.jpg
 
Tik ispod lokacije LGA1151 CPU ležišta nalazi se prvi M.2 slot koji leži na PCIe x4 ver3.0 magistrali i pod direktnom je kontrolom B360 čipseta. Dotični M.2 slot prima SATA i NVMe modele SSD uređaja, a ukoliko instalirate M.2 SATA uređaj u ovoj slot, automatski će se isključiti drugi SATA port zbog ograničenog broja raspoloživih PCIe komunikacionih linija. Drugi M.2 port je smešten nešto niže između PCIe konektora na ploči i koristi takođe četiri PCIe 3.0 komunikacione linije koje deli sa drugim fizičkim PCIe x16 slotom, koji je zapravo samo optička varka jer radi isključivo u PCIe x4 režimu i deli pomenute putanje sa drugim M.2 konektorom. Kada je instalirana neka od karti u PCIe x4 slot, drugi M.2 konektor se automatski isključuje.
 
MSI B360 Mortar raspolaže sa jednim punim PCIe x16 konektorom za ugradnju grafičke karte ojačanim metalnim štitom pa je i to detalj koji će vam sugerisati na koje mesto treba ugraditi grafičku kartu. Dotični je pod direktnom kontrolom centralnog procesora. Osim pomenutog, tu su dva PCIe x1 i jedan fizički PCIe x16 slot koji je funkcionalan u maksimalnom režimu četiri angažovane PCIe putanje. Oni su pod arbitražom B360 čipseta. 


 MSIB360Mortar6s.jpg
 
U zaleđu CPU podnožja je očekivano smeštena pozicija slotova za DDR4 RAM memoriju. Ploča podržava instalaciju i rad maksimalno 64 GB RAM memorije što je u skladu sa mogućnostima memorijskog kontrolera ugrađenog u Coffee Lake procesore. Radna frekvencija memorije je ograničena na pločama sa B360 čipsetom i iznosi 2666 MHz. Poželjno je da imate instalirano najmanje dva DIMM DDR4 modula kako bi RAM podsistem radio u bržem, dvokanalom režimu rada. Deo sa RAM memorijom napaja monofazni modul koji se nalazi u samoj blizini memorijskih slotova.
 
U delu prostora iza memorijskih slotova se uobičajeno nalazi pozicija 24-pinskog ATX konektora za napajanje. Tik pored njega primećujemo USB 3.1 konekciju za povezivanje porta sa prednje strane kućišta čime se omogućuje lak pristup portu za brzi transfer podataka.  


 MSIB360Mortar8s.jpg
 
Ploča raspolaže solidnim arsenalom priključaka za povezivanje dodatnih ventilatora u kućištu. Ima ih ukupno 4 i raspoređeni su na najbitnijim i lako dostupnim pozicijama koje manje, više okružuju prostor oko CPU ležišta. Konektori su sposobni da upravljaju radom ventilatora putem PWM kontrole ili radnog napona. Zanimljivo je da su pored svakog konektora prisutne dve LED diode kao indikatori kada su ventilatori kontrolisani od strane ploče. Ukoliko dotične diode svetle crveno, rad ventilatora je kontrolisan, a ukoliko svetle zeleno, nisu pod kontrolom ploče. Predviđeno je i napajanje pumpe AiO i sistema vodenog hlađenja čija je uloga da isporuči jaču struju za rad (do 2A). 
 
Pozicija kao i hladnjak Intel B360 čipseta su neuobičajeno malih dimenzija što koincidira sa podatkom o postupku izrade u 14nm litografiji. Čipset se tokom rada praktično ne greje, a što je poželjna i pohvalna činjenica. Čipset kontroliše četiri SATA 3 porta u neposrednom okruženju. Dva su postavljena u ravni sa površinom štampane ploče. Činjenica koja pogoduje skrivanju kablova kada se ploča jednom montira na nosač kućišta. Preostali par SATA 3 konektora je malko dislociran i nalazi se u nizu konektora na spoljnoj ivici ploče gde su tzv. „midboard pozicije“ internih konekcija za dodatne USB portove i prednjeg audio panela.  Inače se razlikuju od prvog para i po poziciji koja je zauzela položaj pod pravim uglom u odnosu na površinu matične ploče. 


 MSIB360Mortar9s.jpg
 
MSI B360M Mortar ima na raspolaganju jedan interni USB 2.0 konektor za dodatni par portova kao i USB 3.0 dodatak. Primećujemo interni konektor za Thunderbolt kartu kao i RGB LED kontroler za povezivanje i upravljanje radom +12V  LED svetlosne trake. Posebno pohvaljujemo lako dostupan ClearCMOS džamper u slučajevima kada je potrebno „resetovati“ BIOS opcije.
 
Ploča ima bolje rešen zvuk od proseka za ovu cenovnu klasu ekonomskih proizvoda. Audio Boost rešenje se bazira na Realtek ALC 892 codec mikroprocesoru sa sposobnošću 8-kanalne reprodukcije zvuka i pratećih efekata. Vodovi za levi i desni kanal su izvedeni i izolovani u različitim slojevima štampane ploče radi eliminacije smetnji, a dodatni kvalitet pruža prisustvo specijalnih audiofilskih elektrolita. U ovom pogledu ne treba gajiti preterana očekivanja jer se na matičnim pločama koriste najjeftiniji modeli namenskih audio elektrolita. Panel na ATX sekciji konektora ima pozlaćene analogne konektore radi očuvanja izvornog kvaliteta zvuka. Lep detalj na budžet ploči. Tu je obavezni ukras LED osvetljenog audio voda koji je tu da asocira na gejming aspiracije MSI B360M Mortar modela. 


 MSIB360Mortar10s.jpg
 
Kada pričamo o LAN komunikaciji, ploča integriše Intel I219V gigabitni mrežni kontroler. Ostaje žaljenje što nije iskorišćena mogućnost integrisane Wi-Fi funkcije u okviru čipseta, ali je to očigledno danak koji se plaća nastojanju da se cena održi što povoljnijom. 
 
ATX sekcija konektora poseduje sve potrebne standarde veze, počev od hibridnog PS2 konektora za periferije, par USB 2.0 konektora, DVI, Display Port i HDMI konektora za vezu sa monitorima i TV ekranima, pomenuti LAN konektor, zatim dva USB 3.1 (10 Gbps) ultra brza porta od kojih je jedan standardni tip-A, a drugi noviji, obostrani tip-C koji srećemo sve češće na modernim uređajima i konačno, audio sekcija sa arsenalom od 5 analognih i jednim optičko-digitalnim izlazom za zvuk.  


 MSI_BIOS1.jpg
 
MSI je uz ASUS, proizvođač sa najbolje rešenim sistemom prikaza i upravljanja BIOS opcija. Mortar B360M koristi MSI Click BIOS 5 verziju koja prikazuje fontove u visokoj rezoluciji zbog čega su opcije čitljivije i jasnije korisniku. Tu je i čitav sistem kontekstualnih menia koji dodatno pojašnjavaju ulogu svake od dostupnih opcija. Sistem navigacije pomoću miša ili tastature je jednostavan i lak za korišćenje, a raspored menia i opcija jasno organizovan po sistemu hijerarhije. Bogato grafičko okruženje olakšava upotrebu i pregled prikazanih podataka. Posebna pogodnost je prisutnost polja za pretragu određenog pojma pa ukoliko ne znate tačan naziv opcije, ploča će vas lako odvesti do željene pozicije navođenjem pojma ili njegovog dela. Uglavnom lak, intuitivan sistem podešavanja sa osnovnim parametrima imajući u vidu da se radi o ekonomskom modelu ploče baziranom na Intel B360 čipsetu. Takvu ulogu mu je namenio Intel, a MSI se potrudio da ponudi korisnicima maksimum koji se može izvući iz ove klase proizvoda. 

 
MSI_BIOS2.jpg
 
MSI_BIOS3.jpg

MSI B360M Mortar - performanse

Test sistem:

MB:  MSI B360M MORTAR 
CPU:  Intel Core i5 8600K Coffee Lake
RAM:  2x8GB HyperX DDR4 3600 CL16 Predator
VGA:  MSI GTX 1060 ITX 6GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

 

 MSIB360Mortar11s.jpg

MSIB360Mortar12s.jpg

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Strix X470-I Gaming
MSI B360 Mortar
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

MSI B360M Mortar - zaključak

Tokom instalacije i testiranja, MSI B360M Mortar ostavlja dobar utisak. Zbog manjih dimenzija i odsustva ukrasnih detalja ili komplikovanog egzoskeleta premijum modela, pločom se lako rukuje pa je ugradnja maksimalno olakšana. Svakako i zbog manjih mikro ATX dimenzija. Ploča je po svojoj nameni namenjena kupcima sa skrominijim budžetom i čak se etablira kao ekonomska gejming klasa. Bez obzira što često koristimo termine „budžet“ ili „ekonomski“, to ne znači da je ploča oslobođena novijih ultra brzih i aktuelnih standarda poput M.2  PCIe x4 ver3.0 podrške kao i prisustva USB 3.1 standarda sa aktuelnim tip-C portom. Sve je tu - tako da MSI B360M Mortar predstavlja kompletno rešenje za aktuelnu Intel Core platformu. Taman toliko bolja i zaokruženija od „Bazooka“ modela u smislu da ste podmireni sa svim što će vam zatrebati u radu i komfornoj upotrebi računara.  


 MSIB360Mortar13s.jpg
 
Posebno pozitivan utisak je ostavila svojom predvidivošću u radu. Nema neočekivanih situacija. Ploča je stabilna, poslušno izvršavajući sve vaše želje i komande. Sviđa nam se i detalj koji se tiče niske prosečne radne temperature. Zahvaljujući novom čipsetu i savremenijoj izradi, MSI B360M Mortar ima relativno nizak toplotni otisak što pogoduje radu čitavog računara. Da se radi o novijoj platformi potvrđuje i Windows 10 jer treba instalirati najaktuelnije Intel čipset drajvere kako bi prijavio kompletan spisak prisutnih uređaja.
 
Performanse su u najmanju ruku odlične. Na fabrički deklarisanim brzinama skoro i da nema razlike u odnosu na Z370 bazirane modele. Možda jedina značajnija razlika se odnosi na nemogućnost da iskoristite performanse brzih RAM memorija i napredne XMP profile, ali sve ostalo je idetnično. Dotična se odnosi na prisustvo/odsustvo overkloking funkcija. To je prelomna tačka diferencijacije ploča za entuzijaste i onih za svakodnevne budžet korisnike. Upravo je to i suština današnjeg MSI B360M Mortar modela i svih eventulanih razlika sa očiglednim zaključkom da ciljnoj grupi korisnika pak vrlo malo ili ništa ne znače. 


 MSIB360Mortar14s.jpg
 
Sumiramo utiskom da je MSI B360M Mortar zanimljiva ploča u klasi ekonomski isplativih gejming rešenja. Zaista ne možemo reći kako je namenjena za neke početne gejming PC sisteme jer bi to moglo biti shvaćeno na pogrešan način u kontekstu lošijih performansi. Ova ploča isporučuje osećaj brzine uporediv sa jače pozicioniranim modelima kada rade na fabrički deklarisnim podešavanjima. Sa druge strane je odlično opremljena u vidu najsavremenijih standarda, tako da eventualnom korisniku bez overkloking ambicija, apsolutno neće praviti razliku usled nedostatak ičega u odnosu na skuplje ploče. Uz odlično ponašanje u radu i visoku kulturu rada koju prenosi na ostatak PC sistema, MSI Mortar B360M Mortar je odlična investicija za sva koje žele da imaju moderan i brz računar, a da pri tome ne potroše previše novca. 
 
 
Prednosti
- Prava mera vrednosti za uloženi novac
- Odlično ponašanje u radu
- Prisustvo najnovijih i najbržih standarda
- Sigurna i stabilna u radu
- Vrhunski ClickBIOS 5
- Pristupačna cena 
 
Nedostaci
- Nema Wi-Fi
- Oskudno LED osvetljenje obzirom na gejming aspiracije
- Nedostatak OC opcija 
 
CENA: oko 100€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ROG STRIX X470-I GAMING

Test: Gigabyte B450 Aorus Pro

10203
10205
10206
10207
10208
10209