Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI AG2712A All-in-One PC

18.11.2013 09:43 | 1 Hardver
Test: MSI AG2712A All-in-One PC

Veliki broj AiO računara koji su tokom ove godine došli do nas svedoče o velikim promenama gledanja na PC tržište od strane velikih brendova. Oni guraju koncept praktično prepisan sa iMac računara sa nadom da će tim receptom moći da ponude nešto novo, a istovremeno da obezbede sebi veću marginu. Kontroverzni uređaji (sa stanovišta krajnjih korisnika) izazivaju različita osećanja u svima nama, ali je tržište pokazalo da za njih itekako ima mesta. No, dosta toga će zavisiti od gledišta korisnika. Pred nama je MSI interpretacija koja cilja segment koji do sada niko nije imao previše hrabrosti da "čačne"...

Tajvanski MSI je korisnicima ponudio gejming AiO računar. Iza oznake AG2712A se krije All-in-One džin, najavljen od strane MSI kao vrhunska gejming mašina. Sa jedne strane, jasno nam je da je ovakav računar nešto što će većina gejmera, pre svih, odbaciti u startu, iz mnogo razloga. Sa druge, oduvek je snažan i performantno orijentisan AiO računar bio nešto što smo želeli u moru "običnih" modela pravljenih za "obične" korisnike sa "običnim" mogućnostima - čitati, dobri su za Fejsbuk i služe da ih okačite u holove hotela, izložbenih prostora, da budu drugi, treći ili četvrti računar u kući. Stoga smo sa solidnom dozom entuzijazma dočekali MSI predstavnika na našem testu. 

No, savršeno smo svesni svih dilema, nedoumica i razlika u mišljenju koji će se neminovno javiti na raznim stranama. Da, ovo je računar koji je daleko skuplji od onoga što možete sami da sklopite, a pritom apgrejd je vrlo ograničen i uopšte nije jednostavan. Istovremeno, ovo je računar koji je daleko bolji, snažniji i kvalitetniji od većine AiO uređaja, obzirom da su isti namenjeni nezahtevnim korisnicima i za neke vrlo specifične potrebe.MSI zaista nije štedeo na ovom uređaju, i očito je da žele da ga učine reprezentativnim primerkom. Osim toga, on je deo njihove relativno sveže serije Gaming proizvoda, koji smo već imali prilike da vidimo na matičnim pločama, sa crno-crvenom kombinacijom boja, kao i prepoznatljivom siluetom zmaja. Ruku na srce, MSI je svoju mašinu opremio brojnim, specifičnim tehnologijama o kojima ćemo uskoro nešto više reći, tako da nije baš da se radi o proizvodu konvencionalnih mogućnosti koji je neko eto tek tako zapakovao u AiO kućište. Stoga, može li MSI računar da nađe svoje mesto na tržištu? Naše mišljenje je da može u određenoj niši, relativno skučenoj. Hoće li uspeti, ostaje da tržište odgonetne.


Dizajn

Na test je AG2712A stigao u ogromnoj kutiji, relativno teškoj, koja jasno ukazuje da je reč o specifičnom proizvodu, ne samo svojom veličinom, već pre svega svojim dizajnom. Ipak, na kutiji nećete naći niti posebne informacije o hardveru računara, niti - što je mnogo veća šteta - informacije o brojnim specifičnim tehnologijama implementiranim u njega. Sa druge strane, tu je Fnatic pečat, ali koga će začuditi da gejming tim koga MSI sponzoriše daje svojevrsno "zeleno svetlo" za MSI proizvod? No, ipak je i to garancija nekakvog kvaliteta.U kutiji zatičemo relativno mali broj dodataka. Tu je strujni ispravljač od 180 W, solidne masivnosti. U pakovanju zatičemo još i daljinac za Windows Media Center, zajedno sa kablom za tjuner antenu, te kesicu sa krpicom za brisanje ekrana i garancijom. I...to bi otprilike bilo sve. Najbitnije što treba istaći je da nema periferija. Zapravo, to se može opravdati donekle, budući da ako je već AiO usmeren ka igračima, oni verovatno neće želeti da koriste neke "obične" periferije, već će želeti svoje miševe i tastature sa kojima su već bili ljute bitke. No, svakako da odsustvo periferija kod ovako skupog računara nije nešto što se pozdravlja...


Sam računar izgleda...zapravo, veoma lepo i dopadljivo! Pretežno je crne boje, sa tamno-crvenim detaljima, ili možda bolje rečeno, detaljima u boji trule višnje. Ne samo da je izuzetno lep za oko, već je i na dodir deluje "otmeno". Očito je MSI upotrebio neku varijantu "gumiranih mikro-nanosa", kojima je presvukao računar. Istina, računar je izrađen prevashodno od plastike, ali sve deluje veoma kvalitetno i utegnuto. Nema nikakvog krckanja, niti čudnih zvukova.


Prednjom stranom dominira veliki mat ekran, sa slojem koji obezbeđuje osetljivost na dodir. Ispod njega se nalazi (barem prema našem mišljenju) dopadljivi logo MSI Gaming serije proizvoda. Računar kao oslonac koristi providne elemente - dugačku providnu traku na svom donjem delu, kao i savitljivu providnu polugu na zadnjoj strani računara. Ta poluga se može izvući i postaviti pod određenim uglom, tako da imate određenu dozu fleksibilnosti kada je ugao pod kojim ćete postaviti računar u pitanju, što pomaže ergonomiji. Takođe, ovi elementi, koji čine sistem oslonca računara, imaju gumu sa svoje donje strane, tako da se obezbedi čvrst i stabilan oslonac teškog računara.

 

 

Konektori, hardver


Konektori

Konektori AiO računara su, gotovo po tradiciji, uglavnom smešteni na levoj strani i na levom delu zadnje strane. Sa desne strane se u konkretnom slučaju nalazi samo Blu-ray pisač. Sve drugo je smešteno levo. Konkretno, na levom boku su konektor za struju, 3-u-1 čitač kartica, dva USB 3.0 porta, kao i gomila tastera. Radi se o tasteru za paljenje, te o OSD meni tasterima. Samo pripazite da u želji za promenom nekog parametra ekrana ne pritisnete Power taster ili taster za promenu izvora. Fizički tasteri strelica se van OSD menija mogu koristiti za podešavanje jačine zvuka. 


U svakom slučaju, veoma je pohvalno što zatičemo OSD tastere, lako prisutne, te meni sa bogatim podešavanjima ekrana zahvaljujući čemu možete da ga prilagodite svojim željama i potrebama. Najzad, spomenimo i da jedan od dva USB 3.0 porta na levom boku podržava MSI SuperCharger tehnologiju, odnosno brzo punjenje mobilnih uređaja čak i kada je računar ugašen, što je uvek korisna stavka. 


Na zadnjem delu se nalaze četiri USB porta, od čega su dva USB 2.0, a dva USB 3.0 tipa. Tu su još i VGA izlaz, kao i dva HDMI konektora - jedan je ulaz, a drugi je izlaz. To u praksi značik da ekran MSI AiO računara možete koristiti i kao monitor, što je sjajna stavka. Na ovaj način možete povezati sekundarni računar, ili pak igračku konzolu. Ovo je sjajna stvar, kojom malo koji All-in-One može da se pohvali. Tu su još i LAN, mikrofon/audio priključci, te konektor za TV tjuner.


Hardver, specifikacija

Platforma na kojoj se zasniva AG2712A dolazi sa mobilnog tržišta, što je neminovnost za sve uređaje na All-in-One polju, usled ograničenja po pitanju prostora u "kućištu", to jest sa zadnje strane monitora. Bazirana je na Ivy Bridge platformi kompanije Intel, sa dodatkom AMD grafike. Čipset koji čini osnovu računara je Intel HM77, a procesor je četvorojezgarni Intel Core i7-3630QM. Ovaj četvorojezgarni CPU radi na podrazumevanih 2,4 GHz, s tim što u situacijama kada se aktivira Turbo režim dostiže maksimalan takt od 3,4 GHz. CPU je 22-nanometarski, sa termalnom disipacijom od 45W.


Grafika je AMD Radeon HD 8970M. U suštini, radi se o rebrendiranom HD 7970M modelu sa određenim poboljšanjima, koji predstavlja najbrži AMD adut za mobilno tržište. Raspolaže sa 2 GB GDDR5 memorije. Bazira se na Neptune XT čipu. Memorija radi na 1200 MHz, što u kombinaciji sa 256-bitnim memorijskim opsegom donosi impresivan bandwidth od 153,6 GB/s. Uz to, karta raspolaže sa 1280 šejdera, i stoga je potpuno spremna za izazove u zahtevnim igrama današnjice. Sa potrošnjom od 100 W, koja nije tako strašna za "običan" desktop, ali je poprilična za mobilnu platformu, ni ne čudi.

No, tu je i Intel HD 4000 "integruša" koja će se starati o slici u nezahtevnim režimima rada, tj. van igara i optimizovanih multimedijalnih aplikacija. Zahvaljujući njoj, potrošnja, a ni temperature u režimu svakodnevnog, nezahtevnog rada neće biti prekomerne... 

Računar raspolaže sa čak 16 GB DDR3 memorije, raspoređene u četiri slota. Još jedna posebnost na koju bismo ukazali pažnju jeste prisustvo ni manje ni više nego Blu-ray snimača! Dakle, ne samo da ćete moći da čitate Blu-ray diskove, već ćete moći i da snimate na njih. Zaista zanimljivo, ali ne toliko da nas natera da razmišljamo o gomili diskova kao alternativi za skladištenje podataka sa aktuelnim cenama hard diskova. Doduše, kako ovo nije mašina kojoj je lako dodati disk, pre treba razmišljati o eksternim diskovima, što opet utiče na kalkulaciju cene prilikom poređenja. No, lepo je videti ovakvu stavku koja korisniku ako ništa drugo nudi jednu zanimljivu, novu opciju za skladištenje podataka, danas već pomalo zaboravljenu. A iskreno, verujte nam na reč, cene Blu-ray diskova nisu više tako visoke, pa ako pravite poređenje po gigabajtu, možda ćete se iznenaditi...


Specifikacija:

 

 

MSI AG2712A All-in-One

LCD

27", 1920 x 1080, mat, touchscreen 10-point

Procesor

Intel Core i7 3630QM, 2,4 GHz

Grafika

AMD Radeon HD 8970M
Intel HD 4000

RAM

16 GB DDR3

SSD

2 x 128 GB, Raid 0, Plextor

Optički uređaj

BD-RW

Konekcije

Gigabit Ethernet, WiFi 802.11n, Bluetooth 4.0

Dodatno

4xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, HDMI out, HDMI in, VGA, TV tjuner i daljinac, 3-u-1 čitač memorijskih kartica (SDHC/SD/MS/MS DUO/MS PRO), HD web kamera 2mpx, audio konektori, VESA montažni sistem

Operativni sistem

Windows 8

Masa

15 kg

Dimenzije

672 x 483 x 66 mm

Cena

1999 evra + PDV

Garancija

24 meseca

 

Računar se oslanja na SSD za storidž potrebe. Nažalost, tu dolazi do izražaja jedna velika mana - nema puno prostora za skladištenje. Dva slota su zauzeta sa dva SSD uređaja, povezanih u RAID 0. Ovi SSD-ovi stižu sa potpisom kompanije Plextor, nekada legende među rešenjima za skladištenje podataka, doduše poznatijom po svojim optičkim uređajima. Dakle, zaboravite na terabajte i terabajte podataka - ili koristite Blu-ray snimač, ili kupite eksterne hard diskove.

Ekran računara je mat, dakle bez glossy nanosa. Istovremeno, radi se o ekranu osetljivom na dodir, koji odlično "paše" Windows 8 operativnom sistemu. Reč je o ekranu FullHD rezolucije (1920 x 1080 piksela). Ko se nadao još višoj rezoluciji na 27 inča, razočaraće se, ali objektivno, još viša rezolucija bi donela poteškoće prilikom igranja igara, to jest odrazilo bi se na dugovečnost mašine.

Tu su i sve potrebne opcije za mrežnu povezivost – gigabitni Ethernet, b/g/n wireless i Bluetooth. Spisak dodatnih portova i konektora možete videti u priloženoj tabeli, ali i u tekstu pri vrhu stranice. Računar se isporučuje sa Windows 8 operativnim sistemom, a kao što (ne) znate, svaki korisnik ovog OS-a ima mogućnost da besplatno apgrejduje na Windows 8.1.

 

Rezultati, utisci


Rezultati testova

 

 

MSI AG2712A

3DMark 11 Performance (720p)

P6611

PC Mark 7

6288

Cinebench 11.5 Rendering

6,45 pts

Resident Evil 5 (High, 1920 x 1080, no AA, no AF)

125,7 fps

Unigine  (High, 1920 x 1080, no AA, no AF)

41,7 fps

Nuclear MC

22338

wPrime 32M (sec)

11,82

HD Tune Transfer (MB/s)

996,3

 

 

Utisci

Utisci u radu su odlični. Računar je veoma miran, a kulere ćete čuti tek kada upalite neku igru, što je i logično. Zahvaljujući tome što je snažna grafika praktično deaktivirana u nezahtevnim režimima rada, AiO je gotovo bešuman. Još jednom bismo skrenuli pažnju na nekoliko stavki, zbog kojih će vam ili korišćenje računara biti ugodnije, ili će biti praktičnije koristiti ga (posebno u odnosu na druge All-in-One modele).


MSI Instant Display Technology je samo bombastičan naziv za činjenicu da računar raspolaže i sa HDMI izlazom i sa HDMI ulazom. Dakle, možete ga koristiti kao eksterni monitor i na taj način povezati, na primer, konzolu. Iako veliki broj iole boljih monitora ovo podržava, malo koji AiO podržava tu mogućnost, tako da je valja istaći. Još jednom bismo spomenuli i SuperCharger port, USB preko koga možete puniti mobilne uređaje i kada je računar ugašen. Tu su takođe i True Studio Audio Experience i THX TruStudio Pro sertifikati, mada sa zvučnicima od 5 W nismo uopšte sigurni koliko znače u praksi.

Takođe, u tipičnom MSI stilu, Tajvanci i za svoj AiO koriste MSI Military Class 4 komponente. Feritna jezgra, super-efikasni kondenzatori na štampanim pločama, sve u skladu sa vojnim standardima, što bi trebalo da garantuje natprosečnu izdržljivost. Svakako ćemo spomenuti i podršku za VESA III montiranje, pošto se na poleđini nalaze karakteristične rupice, zahvaljujući kojima AiO možete montirati i na zid, tako da držanje na njegovom postolju nije jedini izbor.
 


Rad je izuzetno udoban, posebno zahvaljujući dva brza SSDa povezana Raid 0. Takođe, za monitor MSI ističe da je "Flicker-free". Naime, implementirane su Flicker-free i Blue Light Control tehnologije, koje imaju za cilj da smanje naprezanje očiju. Ono što je problematično jeste što to ne možemo nikako proveriti u praksi. Naime, kako se radi o tehnologijama koje eliminišu "treptaje" ekrana koji su nevidljivi za ljudsko oko (ali doprinose naprezanju i povećavanju rizika od bolesti oka), odnosno redukciju "plavog osvetljenja" na talasnim dužinama od 381nm do 500nm (sa identičnim ciljem), nemamo načina da se 100% uverimo u njihovu učinkovitost, ali vam svakako prenosimo čime se MSI diči.

Ekran je posebna stavka. Sa jedne strane, veličina tačke je poveća (27 inča na FullHD rezoluciji), ali sa druge strane, pravo je uživanje koristiti ga. MSI je implementirao 10-point multitouch tehnologiju, a sam ekran je mat tipa, tako da je zaista užitak koristiti ga. Osetljivost na dodir je zaista nešto što čoveka intuitivno stimuliše da na takav način vrši interakciju sa računarom, i neće puno proći pre nego što uhvatite sebe da zapravo svaki čas pipkate po ekranu. Za kraj, jedna napomena - zbog touchscreen sloja, ekran deluje sve zamagljenije kako se ide prema uglovima, pa su tako uglovi gledanja realno mali, bez obzira na visoku vrednost uglova gledanja samog ekrana.
 Zaključak

Znate kako je nekada izuzetno lako doneti zaključak o testiranom proizvodu? Ovo nije takav slučaj. Teško je, preteško, doneti konačan sud o MSI AG2712A računaru. On se može posmatrati iz toliko različitih uglova, na toliko različitih načina, da je to zaista brutalno. Zavisno od ugla posmatranja, potpuno smo svesni da će i naši čitaoci imati sasvim oprečno mišljenje o ovom proizvodu.

Ovo je laptop snažnog hardvera, koji ne može da se nosi? Tačno. Ovo je preskupi računar? Tačno. Možemo sami da sklopimo i snažniju mašinu, a svakako upotrebljiviju i prilagodljiviju u opštem smislu za te pare? Tačno. Ima nekih objektivnih falinki, a skup je? Ponovo, sasvim tačno. No, mi se ne možemo rukovoditi samo takvim razmišljanjima, jer nas suštinski vode u neke druge kategorije naprava, za koje AiO nije namenjen, ili jednostavno sa kojima nije predviđen da se nameće. To nije računar za one koji bi da imaju laptop, već za one kojima treba komotniji rad, i nije računar za one koji sklapaju računare sami. Upali bismo u zamku koja nije daleko od situacije prepirki da li je bolje igrati se na konzoli ili PC računaru, ili da li nam uopšte treba tablet kad "sve to možemo da radimo i na laptopu".

Stoga, kako gledamo na MSI kreaciju? Verujte, postoji sasvim drugačiji ugao gledanja. Jednostavno, ovo je najbolji i najbrži All-in-One računar koji je prošao kroz naše ruke. Iako smo potpuno svesni da AiO računari generalno nisu namenjeni publici kojoj je namenjen ovaj računar, toga je u suštini svestan i MSI. Sumnjamo da i oni očekuju da se naprodaju ovakvih uređaja. Međutim, vrlo je pametno forsirati AG2712A kao reprezentativan model, koji demonstrira šta je tajvanska kompanija sve u stanju da napravi.

Osim toga, zaista je izuzetno prijatno i osvežavajuće videti računar koji pokušava da se izdvoji iz mase svojih rođaka, pružanjem dobrih performansi, grafičke raskoši, donošenjem brojnih tehnologija koje nisu ni u kom slučaju standard za AiO polje. I svakako je neverovatno osveženje u masi proizvoda kojima je jedina ambicija da nam demonstriraju da na njima sasvim korektno rade "mejl i fejsbuk". To ne možemo da prenebregnemo, i to je jedan od razloga zašto smo izuzetno zadovoljni MSI računarom. U krajnjoj liniji, rado ćemo pohvaliti istup jedne, uslovno rečeno, male kompanije koja se "usudila" da nam ponudi brutalno brz AiO, što nisu smeli daleko veći igrači poput HP-a ili Samsunga.
 


Dakle, da ponovimo, ovo je najbolji All-in-One koji nam je prošao kroz ruke. Stoga, ne možemo a da mu ne dodelimo zasluženo priznanje našeg sajta. I molimo vas da to priznanje shvatite na način na koji smo to opisali u zaključku - ne pokušavamo uopšte da vas ubeđujemo da je ovo najbolji računar za te novce, da će vas komšiluk ceniti više zbog toga što imate skupi All-in-One, niti da će igrači pohrliti na AiO mašine. Međutim, ovo je AiO koji je jednostavno najbolji od svih koje smo do sada probali. To je početak i kraj svake priče. Da li je All-in-One računar za vas, ostavljamo vama samima da procenite...


Prednosti:

- Performanse u AiO klasi
- Ekran i iskustvo kontrole dodirom
- Brutalno brza SSD kombinacija
- Najbolji All-in-One koji smo probali do sada
- HDMI izlaz i ulaz, zahvaljujući čemu je moguće koristiti ekran kao monitor drugog računara ili uređaja/konzole

Nedostaci:

- (Uslovno) Bez periferija
- Malo storidž prostora, objektivno neophodno proširenje
- Skup
- Konceptualno, igrači neće hrliti na All-in-One platformu


Računar na test ustupio MSI.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Vivo PC

Test: Gigatron Beast

10203
10205
10206
10207
10208
10209