Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Adora 24 All-in-One PC

19.07.2014 20:00 | 0 Hardver
Test: MSI Adora 24 All-in-One PC

Kompanija MSI ima veliki fokus na All-in-One uređajima, pa se broj serija i različitih modela učestalo povećava. Ne toliko davno smo imali prilike da isprobamo AiO uređaj iz Gaming serije, a danas ćemo pažnju posvetiti proizvodu koji je namenjen široj publici, a posebno će se dopasti onima koji vole trendi uređaje. Pod trendi mislimo na karakteristike kao što su veoma tanak profil, elegantnan dizajn, ali i nekoliko noviteta na polju implementiranih tehnologija. Primera radi, MSI tvrdi da je reč o prvom "sve u jednom" računaru čiji ekran karakteriše izostanak treperenja

MSI Adora 24 All-in-One PC

Nebojša Todorović

Koncept All-in-One kompjutera kod nas nije preterano popularan, jer je tipično za siromašnija tržišta da korisnici pokušavaju da izvuku maksimum u hardverskom pogledu za svoj novac. Sa takvim pristupom AiO generalno imaju problem, jer ćete uvek nabrojati pojedinačno bolje klasične komponente od onoga što za isti novac može da se dobije sa All-in-One modelom. Ipak, sa sve boljim mobilnim grafičkim kartama koje obično završavaju u ovakvim konfiguracijama, kao i generalno snažnim procesorima i odličnim ekranima, AiO koncept je "sve dalje od kompromisa". 

Praktičnost u domovima gde je potreban kao PC za dnevnu sobu ili u situacijama kada je prostor ograničen mu je daleko bolja kako od tipične kombinacije kućišta i monitora, tako i od "desktop replacement" laptopova. Uz ekrane osetljive na dodir i optimizovan OS za iste, dobija se i po potrebi neposredan "input" od strane korisnika što je korisno situaciju kada ne želite propisno ni da sednete za PC ili jednostavno kompjuter treba da bude zabava za najmlađe. Sa jedne strane zauzima daleko manje prostora, a sa druge ima veliki ekran, bolje zvučnike i još ponešto. Moglo bi da se kaže, "najbolje od oba sveta".

MSI Adora je tipičan primer modela koji je namenjen prosečnom korisniku na nešto većem budžetu. Ideja je da se ponudi tehnološki aktuelan AiO koji karakteriše veoma interesantan i elegantan dizajn naglašen vitkim linijama. U želji da eksperimentišu sa izgledom i da "naguraju" što bolji hardver, mnogi zaborave na aspekt praktičnosti, pa AiO kućišta postanu prilično kabasta i "predebela". MSI nije upao u ovu zamku, pa je rezultat veoma dobar.


 

Pakovanje i propratna oprema

U velikoj kutiji stiže Adora, a na njenim stranicama se nalaze skice uređaja, koje su uzete verovatno još dok je finalni izgled bio u fazi pripreme. Proizvođač u kratkom tekstu jasno naglašava šta želi da stavi u prvi plan kod ovog modela, a to su tanki dizajn čiji profil ima svega 21 milimetar, kao i ekran koji omogućava da bezbolno progurate kroz duge sesije, zahvaljujući tzv. "flicker-free" ekranu kod koga je odsutno treperenje.


 

Propratno pakovanje je prilično bogato, jer je Adora 24 namenjena onima koji ne žele da prođu što jeftinije, već im je bitan kompletan ugođaj koji se dobija po vađenju računara iz pakovanja. Stoga, pored tipične dokumentacije, mesta se našlo i za mikrofiber krpicu koja će odlično da posluži za brisanje ekrana od mrlja koje će neminovno nastati, s obzirom da je osetljiv na dodir. Takođe, tu je i strujni adapter povećih dimenzija i specifikacija koje sugerišu da Adora 24 poseduje prilično respektabilan hardver u sebi.


 

Uključene su sve neophodne periferije, a najbolje od svega je to što su ujedno sve i bežičnog tipa što će definitivno uticati na udobnost korišćenja. Tastatura je veoma bazična, ali ima prečice za kontrolu multimedijalnih plejera što je sasvim dovoljno za većinu. Kako bi zauzimala manje mesta na radnom stolu, cela sekcija sa PgUp, PgDn, End i Home je prebačena kao alternativna funkcija strelica, a da li je to prednost ili mana zavisi od toga koliko prostora imate i da li biste ga žrtvovali zarad malo većeg komfora. Miš sa optičkim senzorom odlično obavlja svoju funkciju, iako bismo voleli da ima "back" i "forward" tastere, kao i da su mu dimenzije makar malo veće.
 


 

Daljinac koji stiže uz MSI Adora 24 je odličan i poseduje sve neophodne kontroler. Možda ne izgleda preterano moderno, zbog svojih "kockastih" linija, ali to ne menja činjenicu da je izuzetno funkcionalan kao i da je nativno prilagođen za rad sa novim Windows operativnim sistemima.
 


Dizajn

 

Sa prednje strane MSI Adora 24 izgleda kao i većina drugih AiO modela i zaista je teško reći da se razlikuje od bilo čega što smo do sada viđali. Dominantan je veliki ekran dijagonale 24" sa crnim okvirom i tek tanjom sivom pločom izrađenom od tankog aluminijuma na dnu. Ispod ekrana su locirani stereo zvučnici solidne snage, kojima očigledno nedostaje akustičnog prostora koje ograničava veoma tanak profil kućišta. Nedostaci zvučnika se ogledaju u slabijim niskim tonovima, pa bas nije preterano dubok i snažan, ali u svakom drugom aspektu zvučni podsistem je odgovarajući. 

Što se samog ekrana tiče, odmah se vidi da je premaz ekstremno refelksivan i dok je ugašen bukvalno može da posluži kao ogledalo. Na svu sreću, ovo ne predstavlja problem, s obzirom na to da će se PC koristiti u kućnim uslovima, mada je sasvim izvesno da će ići na živce korisnicima koji preferiraju mat. U određenoj meri to se negira kada je upaljen, ali i dalje možete da vidite svoj odsjaj ukoliko se malo bolje zagledate. Panel ima odličan prikaz boja, osvetljenje je uniformno, a uglovi gledanja i kontrast na zavidnom nivou. Treperenja, kao što je MSI i obećao, nema, pa je zaista korišćenje maksimalno ugodno i na duže staze. Displej je osetlji na dodir i to u maksimalno 10 tačaka odjednom, što daje dosta "multi-touch" mogućnosti za korisnika.
 


Zadnja stranica je poptuno siva i iako zbog svoje boje može da vas asocira na metal to nije slučaj. Reč je o, ruku na srce kvalitetnioj, plastici čiji su spojevi dobro izvedeni tako da zaista ostavlja utisak kvaliteta.Konektori su dobro pozicionirani tako da se za zadnje strane praktično ne primećuju što čini da cela površina deluje uniformno i uređeno. Oslonac se vrši preko jedne noge koja ima širok ugao pod kojim može da se pozicionira, tako da je Adora 24 vrlo prilagodljiva za svaki način korišćenja.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

MSI All-in-One PC tehnologije

Vodič za kupovinu: PC za “back to school” sezonu

10203
10205
10206
10207
10208
10209