Greška

Došlo je do greške.

Test: MSI Adora 24 All-in-One PC

19.07.2014 20:00 | 1 Hardver
Test: MSI Adora 24 All-in-One PC

Kompanija MSI ima veliki fokus na All-in-One uređajima, pa se broj serija i različitih modela učestalo povećava. Ne toliko davno smo imali prilike da isprobamo AiO uređaj iz Gaming serije, a danas ćemo pažnju posvetiti proizvodu koji je namenjen široj publici, a posebno će se dopasti onima koji vole trendi uređaje. Pod trendi mislimo na karakteristike kao što su veoma tanak profil, elegantnan dizajn, ali i nekoliko noviteta na polju implementiranih tehnologija. Primera radi, MSI tvrdi da je reč o prvom "sve u jednom" računaru čiji ekran karakteriše izostanak treperenja

Nebojša Todorović

Koncept All-in-One kompjutera kod nas nije preterano popularan, jer je tipično za siromašnija tržišta da korisnici pokušavaju da izvuku maksimum u hardverskom pogledu za svoj novac. Sa takvim pristupom AiO generalno imaju problem, jer ćete uvek nabrojati pojedinačno bolje klasične komponente od onoga što za isti novac može da se dobije sa All-in-One modelom. Ipak, sa sve boljim mobilnim grafičkim kartama koje obično završavaju u ovakvim konfiguracijama, kao i generalno snažnim procesorima i odličnim ekranima, AiO koncept je "sve dalje od kompromisa". 

Praktičnost u domovima gde je potreban kao PC za dnevnu sobu ili u situacijama kada je prostor ograničen mu je daleko bolja kako od tipične kombinacije kućišta i monitora, tako i od "desktop replacement" laptopova. Uz ekrane osetljive na dodir i optimizovan OS za iste, dobija se i po potrebi neposredan "input" od strane korisnika što je korisno situaciju kada ne želite propisno ni da sednete za PC ili jednostavno kompjuter treba da bude zabava za najmlađe. Sa jedne strane zauzima daleko manje prostora, a sa druge ima veliki ekran, bolje zvučnike i još ponešto. Moglo bi da se kaže, "najbolje od oba sveta".

MSI Adora je tipičan primer modela koji je namenjen prosečnom korisniku na nešto većem budžetu. Ideja je da se ponudi tehnološki aktuelan AiO koji karakteriše veoma interesantan i elegantan dizajn naglašen vitkim linijama. U želji da eksperimentišu sa izgledom i da "naguraju" što bolji hardver, mnogi zaborave na aspekt praktičnosti, pa AiO kućišta postanu prilično kabasta i "predebela". MSI nije upao u ovu zamku, pa je rezultat veoma dobar.


 

Pakovanje i propratna oprema

U velikoj kutiji stiže Adora, a na njenim stranicama se nalaze skice uređaja, koje su uzete verovatno još dok je finalni izgled bio u fazi pripreme. Proizvođač u kratkom tekstu jasno naglašava šta želi da stavi u prvi plan kod ovog modela, a to su tanki dizajn čiji profil ima svega 21 milimetar, kao i ekran koji omogućava da bezbolno progurate kroz duge sesije, zahvaljujući tzv. "flicker-free" ekranu kod koga je odsutno treperenje.


 

Propratno pakovanje je prilično bogato, jer je Adora 24 namenjena onima koji ne žele da prođu što jeftinije, već im je bitan kompletan ugođaj koji se dobija po vađenju računara iz pakovanja. Stoga, pored tipične dokumentacije, mesta se našlo i za mikrofiber krpicu koja će odlično da posluži za brisanje ekrana od mrlja koje će neminovno nastati, s obzirom da je osetljiv na dodir. Takođe, tu je i strujni adapter povećih dimenzija i specifikacija koje sugerišu da Adora 24 poseduje prilično respektabilan hardver u sebi.


 

Uključene su sve neophodne periferije, a najbolje od svega je to što su ujedno sve i bežičnog tipa što će definitivno uticati na udobnost korišćenja. Tastatura je veoma bazična, ali ima prečice za kontrolu multimedijalnih plejera što je sasvim dovoljno za većinu. Kako bi zauzimala manje mesta na radnom stolu, cela sekcija sa PgUp, PgDn, End i Home je prebačena kao alternativna funkcija strelica, a da li je to prednost ili mana zavisi od toga koliko prostora imate i da li biste ga žrtvovali zarad malo većeg komfora. Miš sa optičkim senzorom odlično obavlja svoju funkciju, iako bismo voleli da ima "back" i "forward" tastere, kao i da su mu dimenzije makar malo veće.
 


 

Daljinac koji stiže uz MSI Adora 24 je odličan i poseduje sve neophodne kontroler. Možda ne izgleda preterano moderno, zbog svojih "kockastih" linija, ali to ne menja činjenicu da je izuzetno funkcionalan kao i da je nativno prilagođen za rad sa novim Windows operativnim sistemima.
 


Dizajn

 

Sa prednje strane MSI Adora 24 izgleda kao i većina drugih AiO modela i zaista je teško reći da se razlikuje od bilo čega što smo do sada viđali. Dominantan je veliki ekran dijagonale 24" sa crnim okvirom i tek tanjom sivom pločom izrađenom od tankog aluminijuma na dnu. Ispod ekrana su locirani stereo zvučnici solidne snage, kojima očigledno nedostaje akustičnog prostora koje ograničava veoma tanak profil kućišta. Nedostaci zvučnika se ogledaju u slabijim niskim tonovima, pa bas nije preterano dubok i snažan, ali u svakom drugom aspektu zvučni podsistem je odgovarajući. 

Što se samog ekrana tiče, odmah se vidi da je premaz ekstremno refelksivan i dok je ugašen bukvalno može da posluži kao ogledalo. Na svu sreću, ovo ne predstavlja problem, s obzirom na to da će se PC koristiti u kućnim uslovima, mada je sasvim izvesno da će ići na živce korisnicima koji preferiraju mat. U određenoj meri to se negira kada je upaljen, ali i dalje možete da vidite svoj odsjaj ukoliko se malo bolje zagledate. Panel ima odličan prikaz boja, osvetljenje je uniformno, a uglovi gledanja i kontrast na zavidnom nivou. Treperenja, kao što je MSI i obećao, nema, pa je zaista korišćenje maksimalno ugodno i na duže staze. Displej je osetlji na dodir i to u maksimalno 10 tačaka odjednom, što daje dosta "multi-touch" mogućnosti za korisnika.
 


Zadnja stranica je poptuno siva i iako zbog svoje boje može da vas asocira na metal to nije slučaj. Reč je o, ruku na srce kvalitetnioj, plastici čiji su spojevi dobro izvedeni tako da zaista ostavlja utisak kvaliteta.Konektori su dobro pozicionirani tako da se za zadnje strane praktično ne primećuju što čini da cela površina deluje uniformno i uređeno. Oslonac se vrši preko jedne noge koja ima širok ugao pod kojim može da se pozicionira, tako da je Adora 24 vrlo prilagodljiva za svaki način korišćenja.
 

Konektori, hardver

Konektori

Tradicionalno deo konektora i kontrolnih tastera je smešten na levom boku, kao i kod većine drugih modela. Tu su tri LED indikatora rada, kao i tasteri za kontrolu izvora slike na ekranu i pristup, odnosno kontrolu OSD-a. Odmah ispod se nalaze i dva USB 2.0 porta zajedno sa čitačem SD kartica. Sve ovo je vrlo lako dostupno i malo je potrebno vremena da se korisnik navikne na njihov položaj. Sa desne strane se nalazi samo jedan element, a reč je o optičkom uređaju. Kod našeg testnog modela se nalazi klasičan DVD-RW, a verujemo da će postojati i opcija da se ugradi BluRay čitač koja će sasvim izvesno koštati par desetina evra više. 


Iako se ne vide na prethodnoj slici koja prikazuje zadnju stranicu Adore, svi konektori su smešteni namerno tako. Ovde se nalazi najveći deo priključaka, a ovaj model raspolaže sa čak četiri USB 3.0 konektorom. Nije izostavljen ni gigabitni LAN, dva 3.5 mm audio džeka, kao i ulaz za strujni adapter. HDMI izlaz je impelentiran kako biste mogli da prosledite sliku na još jedan monitor ili TV, ali je šteta što je MSI izostavio HDMI ulaz, jer bi Adora 24 itekako u određenim situacijama mogla da posluži kao monitor. Na kraju tu je i konektor za DVB-T2 antenu i jedna minijaturna se isporučuje upravo u pakovanju. 


Hardver, specifikacija

Kao što to obično i biva kod ultra tankih AiO kompjutera, hardver je uzet sa mobilnog tržišta. U skladu sa tim, upotrebljen je Intelov Core i5 4200M procesor koji radi na nominalnoj frekvenciji od 2.5 GHz, ali naravno zahvaljujući Turbo tehnologiji neretko dostiže i 3 GHz. Kako se radi o mobilnoj verziji Core i5 procesora, on poseduje dva fizička i četiri logička jezgra i 3 MB L3 keš memorije. U prevodu, on je sličniji Core i3 modelima za desktop tržište, što treba imati u vidu, iako je i dalje reč o veoma snažno CPU-u. Baziran je na Haswell arhitekturi, tako da je veoma efikasan i poseduje sve neophodne tehnologije.
 

 


Pomenuti procesor je uparen sa 8 GB DDR3 memorije koja radi na uobičajenom taktu od 1600 MHz, tako da može da se kaže kako je sistem odlično opremljen. Za grafičke performanse je zadužen integrisani Intelov GPU, a govorimo naravno o Intel HD Graphics 4600 koja je dovoljna samo za najosnovnije potrebe. Ukoliko ipak želite da igrate igre, postoji alternativna verzija ovog modela sa GeForce GT 740 grafičkom kartom takođe sa mobilnog tržišta koja ima veoma pristojne performanse i može komotno da izađe na kraj i sa svežijim naslovima u nativnoj rezoluciji monitora. 

Za smeštanje podataka tu je Hitachi hard disk kapaciteta 1 TB što je više nego dovoljno za sistemski disk. Dobra vest je da je MSI ugradio model čije se magnetne ploče vrte na 7200 obrtaja u minuti, iako je morao da ugradi model od 2.5 inča. Kao i sa grafičkom kartom, za one koji smatraju da imaju potrebu za boljim performansama postoji i verzija sa SSD-om.

 

Specifikacije
 • Proizvođač MSI
 • Oznaka Wind Top Adora24 0M-014EU
 • Matična ploča Intel HM77 Express
 • Procesor Intel Pentium 2020M 2.4 GHz
 • Memorija 4GB 1600MHz DDR3
 • Hard disk 500GB 7200rpm SATA III
 • Grafička karta Intel HD Graphics
 • Optički uređaj DVD Super-Multi
 • Zvučna karta Creative Sound Blaster Cinema
 • Operativni sistem Microsoft Windows 8
 • Garancija 24 meseca
 • Dodatno Ekran: 23.6", 1920 x 1080, LED Touchscreen, Glare
  Konektori: 1x HDMI ulaz, 4x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x LAN, 2x 3.5mm (izlaz + mikrofon), 3-u-1 čitač kartica, 2x Mini PCI-Express
  Tastatura: MSI bežična
  Miš: MSI bežični
  Kamera: 2 MP
  Zvučnici: 2x 5WRezultati, utisci

Rezultati testova

 

 

MSI Adora 24

3DMark 11 Performance (720p)

P984

Cinebench 11.5 CPU

277 pts

Resident Evil 5 (High, 1920 x 1080, no AA, no AF)

17,7 fps

Unigine  (High, 1920 x 1080, no AA, no AF)

9,7 fps

WinRar Benchmark

3734 KB/s

7Zip Benchmark (Read / Write)

7398 MB/s / 98496 MB/s

HD Tune Transfer (MB/s)

92.9

 

 

Utisci

MSI je pažljivo fabrički odabrao nekoliko softverskih rešenja koja stižu preinstalirana i nije preterivao sa nepotrebnim softverom koji bi operativni sistem samo učinio inertnim. Tu su podešavanja pre svega za monitor i prikaz na ekranu sa nekoliko predefinisanih profila i mogućnošću detaljnog prilagođavanja svakog kanala. Tu je i konfiguracija boot-a Windowsa koja omogućava da preskočite Windows Start meni nakon pokretanja, već da se odmah pojavi desktop što nam se jako dopalo i učinilo korisnim. Ima tu još nekoliko sitnica, ali u svakom slučaju može da se kaže da MSI nije preterivao, ali nije bio ni škrt sa programima.

 

Još jednom bismo spomenuli i SuperCharger port, USB preko koga možete puniti mobilne uređaje i kada je računar ugašen. Takođe, u tipičnom MSI stilu, Tajvanci i za svoj AiO koriste MSI Military Class 4 komponente. Feritna jezgra, super-efikasni kondenzatori na štampanim pločama, sve u skladu sa vojnim standardima, što bi trebalo da garantuje natprosečnu izdržljivost.

U radu, MSI Adora 24 se pokazala odlično. Reč je o izuzetno tihom računaru, a kombinacija ne preterano zahtevnih komponenti u termalnom smislu i efikasno hlađenje odaju utisak da će situacija biti ista i nakon nekoliko godina intenzivnog korišćenja. Temperatura procesora dostiže oko 70 stepeni Celzijusove skale tokom dugih opterećenja, ali svi ostali senzori pokazuju prilično rasterećen rad. Stoga, ventilator se vrti na oko 4000 obrtaja u minuti i računar je čak i tada jedva čujan. Tokom uobičajenog korišćenja njegova brzina pada na oko 2500 o/min, tako da je tada potpuno nečujan.
 


Dugotrajne sesije provedene u radu za ovim modelom su zaista udobne zahvaljujući Flicker-free i Blue Light Control tehnologije, koje imaju za cilj da smanje naprezanje očiju. Ono što je problematično jeste što to ne možemo nikako proveriti u praksi. Naime, kako se radi o tehnologijama koje eliminišu "treptaje" ekrana koji su nevidljivi za ljudsko oko (ali doprinose naprezanju i povećavanju rizika od bolesti oka), odnosno redukciju "plavog osvetljenja" na talasnim dužinama od 381nm do 500nm (sa identičnim ciljem), nemamo načina da se 100% uverimo u njihovu učinkovitost, ali vam svakako prenosimo čime se MSI diči.


Zaključak

Na kraju, Adora 24 je istinski dopadljiv PC bilo posmatran iz ugla običnog korisnika ili nekoga kome je potreban kompjuter koji zauzima što manje prostora. Nije reč o modelu koji traži mesto među entuzijastima već prosečnim korisnicima ili čak celoj familiji gde će se koristiti za najuobičajenije zadatke, počevši od pisanja seminarskog, preko gledanja filmova do igranja fleš igara putem ekrana osetljivog na dodir. Pritom, ovaj PC može komotno da provodi vreme u dnevnoj sobi, gde neće nikome zasmetati niti će mu trebati poseban prostor. Nema ni muke sa kablovima, jer samo strujni adapter radi preko žice, a sve periferije su bežične. Eventulano povezivanje na TV prijemnik će zahtevati još jedan kabl.
 


 

Sa svim tim u vidu, verujemo da Adora 24 može da bude veoma korisna u određenim situacijama i da će se jako dopasti nešto bogatijoj ciljnoj grupi kojoj ovo neće biti primarni i jedini PC. Kao drugi kompjuter u kući ovo je gotovo idealan uređaj koji će završiti najširi mogući spektar zadataka na najugodniji mogući način.


Prednosti:

- Kvalitetan panel
- Solidan hardver
- Flicker-free ekran
- Sve periferije su bežične

Nedostaci:

- Cena (uslovno)
- Izuzetno refleksivan ekran
 

Računar na test ustupio MSI.

Komentari

0 Dodaj komentar

MSI All-in-One PC tehnologije

Vodič za kupovinu: PC za “back to school” sezonu

10203
10205
10206
10207
10208
10209