Greška

Došlo je do greške.

Test: MSG PLAY i150 PLAY & MSG PLAY a151 (Video)

09.07.2021 18:31 | 0 Hardver
Test: MSG PLAY i150 PLAY & MSG PLAY a151 (Video)

Koliko danas jedan bužetski gejming računar može da ponudi korisniku u smislu performansi. Odgovor smo potražili u vidu dva MSG PLAY računara zasnovanih na AMD i Intel platformi. Realnost je da su dobre gejming grafičke karte značajno poskupele i da je do njih teško doći. Zanimljivo je videti kako sa tim problem izlaze na kraj domaći sistem integratori, a njihov odgovor su upravo ova dva računara koje je moguće kupiti - odmah!

Period u kome smo imali kombinaciju kriptomajning euforije i korona virusa je doveo do zaista dramatičnog skoka cena računara i komponenti. Često se žalite da smo nerealni sa prikazom tehnološki najnovijih PC konfiguracija i zbog toga smo odlučili da vam danas predstavimo dve u ovom trenutku potpuno aktuelne konfiguracije u najpopularnijoj klasi od nekih 500-600 evra, koje se mogu koristiti za svakodnevni rad, pokretanje lakših aplikacija za obradu zvuka fotografije i videa, te naravno za zabavu i gejming. Dakle, jedan za ovo vreme budžetski PC koji možete danas otići i kupiti za navedenu sumu novca.
 
 
Da bi ovakav računar bio istinit i stvaran nismo hteli sami da sklapamo već smo se obratili našim prijateljima u kompaniji Kimtec i zatražili dve aktualne konfiguracije na AMD i Intel-Nvidia platformi koje imaju u svom asortimanu “za odmah” i koje odgovaraju postavljenom scenariju rada i kategoriji cena. Rezultat je pred nama u vidu: MSG PLAY i150 i MSG PLAY a151. Jasni su vam sufiksi “a”  i “i” koji označavaju pripadnost AMD ili Intel platformi. Zanimljivo je i oznaka PLAY koja definitivno nagovešava igračko iskustvo, ali ipak pravi distancu od čistokrvne gejming mašine.
 
Naravno, ovako sklopljeni računari podrazumevaju određene kompromise, ali i dalje to su korektne konfiguracije dovoljno brze u radu sa uslužnim softverom i uz put dozvoljavaju da se igrate - ne samo u battle-royal i lakim “online naslovima,” već i nekim novijim first person shooterim-a. Zanimljivo je koliko je taj rast cena i neminovnih ustupaka ugradnje komponenti čak iz prethodnih generacija, imao posledice po performanse računara u dotičnoj cenovnoj klasi jer smo do nedavno, pre ove krize, imali tu granicu od 600€ u vidu pravog, pravcatog gejming računara.

Šta mogu današnji računari od 500€?

Krećemo od slabijeg i jeftinijeg MSG PLAY a151 modela. Baziran je na MSI ploči sa baznim A320 čipsetom na koju je ubačen Ryzen 5 1600 procesora sa 6 jezgara i 12 tredova, ali na starijoj Zen arhitekturi prve generacije i taktu od 3.2 GHz tj 3.6 GHz u Boost-u. Računar je opremljen sa 8GB HyperX DDR4 memorije na 3200 MHz. Dakle, jedan modul u jednokanalnom režimu. Ploča i njen PCIe x16 slot za grafičku kartu podržava samo 8 PCIe putanja i nema M.2 slot, pa je odluka za skladištenje podataka pala na klasični 2.5” SATA SSD, kapaciteta 512 GB. Kada je u pitanju grafički deo, odluka je pala na Radeon RX 550 sa 4GB memorije. Konfiguraciju napaja Seasonic sa Bronze sertifikatom i izlaznom snagom od 550W. Sve nabrojano je spakovano u MS Iron mini tower kućište. Sve u svemu jedan računar koji predstavlja ono što danas možete da dobijete za 550€ protiv-vrednosti sa uračunatim porezom.
 
msg1s.jpg
 
Druga, malo skuplja za 50-ak evra tj. 600 evro novčanica je po nama bolji izbor, ali ukoliko nekome možda znači navedena razlika treba da znaju kako postoji i jeftinija alternativa. MSG PLAY i150 koristi 10. generaciju Intel Core i5 10400F, dakle noviji i brži procesor od prethodnog računara. Šest Comet Lake jezgara uz pomoć Hyper Threading tehnologije se prijavljuju kao 12 logičkih pod Windows OS-om. Logistiku pruža ploča na bazi B460 čipseta. Dakle, bazni model ploče i samo 8GB RAM-a u single channel modu rada definitivno predstavlja ograničavajući faktor, uprkos taktu XMP profilu na 3200 MHz, radi na 2666 MHz zbog ograničenja čipseta. Ploča pruža podršku za instalaciju M.2 SSD-a pa je ugrađen solidan ADATA SX8200 Pro model, na žalost kapaciteta svega 256 GB. Brz, ali u današnje vreme ipak ograničavajuće malog kapaciteta. Izbor grafičke karte je pao na Nvidia rešenje i GeForce GTX 1050 Ti model sa 4GB memorije. I, sve to je ugrađeno u solidno Thermaltake H330 midi tower sa staklenom bočnom stranicom i identičnim napajanjem kao i prethodni računar - Seasonic Bronze od 550W. Brža grafička karta, moderniji i sposobniji procesor, bolje i prostranije kućište kao i brži M.2 SSD doduše manji su defintivno po nama bolji izbor koji vredi te razlike od 50-ak evra. Jedino što bi ovde promenili je neka bolja matična ploča sa više brzih USB portova.
 
msg2s.jpg
 
U poređenju sa dotičnim eSports gejming i sličnim modelima, današnji cenovni parnjaci se nose ovako.
 
Prvo, korišćenje baznih modela matičnih ploča su nekako prigušili momenat razlike performansi  memorije u single i dual-channel režimu rada, a što svakako vuče penale u gejmingu. Razlika od nekih 5-10% i čak 20-ak u u zahtevnijim aplikacijama poput Adobe Premiere-a.
 
Ukoliko pokušate sa nekim zahtevnijim aplikacijama poput onih za rendering, prelazak na 6 jezgarne procesore kao neka vrsta kompenzacije za slabije grafičke karte, vam omogućuje solidniji osećaj i neki početnički da kažem nivo rada za učenje i pripremu za trenutak kada ćete početi ozbiljnije da se bavite tim poslom.
 
msg3s.jpg
 
Gejming performanse su tek na nivou nekog početnog nivoa, dakle, definitivno ne u smislu ulaznice u svet takmičarskog gejminga. Rekli bismo, više za zabavu i igranje u FullHD rezoluciji. Low-medium grafički detalji kako bi ostvarili potrebnu vrednost fps-a koja podrazumeva tečan gejmplej. U tom pogledu je AMD model inferioran obzirom da je upola sporiji od Intel Nvidia kombinacije u kontretnom slučaju.
 
Razlika u odnosu na vreme pre i posle skoka cena u oblasti aplikativnog softvera ide od 35-50% u Photoshop-u, u Premiere-u i MP3 konverziji je ta razlika manja ili ne postoji jer se koriste procesori sa više jezgara. Dok u gejmingu ta razlika je veća zbog nestašice grafičkih karti pa je pad performansi osetniji – u proseku oko duplo lošiji, dok je kod slabije konfiguracije FPS i tri puta manji.
 
msg4s.jpg
 
Na sreću, tu je novi AMD FidelityFX Super Resolution (FSR), alternativni metod ubrzanja koji smo baš hteli da isprobamo u slučaju budžetskih PC rešenja kakva su ova dva modela. I možemo vam reći da koristi i funkcioniše u praksi. Uz neki kompromis oko odnosa oštrine tj. neminovnog zamućenja zbog skaliranja nižih rezolucija u četiri koraka UltrQ, Quality, Balanced ili Performance je moguće postići ozbilji skok performansi – skoro duplo. I što je najlepše, to radi i sa računarom koji koristi GeForce GTX 1050 Ti. Problem je sa druge strane ograničeno raspoloživi broj igara sa podrškom dotičnoj tehnologiji, ali će se on povećavati iz dana u dan.

Zaključak

I došli smo do kraja...napravili smo presek onog što smo imali pre i onoga što danas u ovom trenutku možemo da dobijemo za istu svotu novca. Bio je ovo prilog o dva Kimtekova budžet modela PC računara kao proizvoda trenutne nestašice i šta jedan klasični poremećaj na tržištu može da uradi nama, običnim korisnicima. Nadamo se da imate sada realniju sliku koliko ste imali pre, a koliko danas i šta možete očekivati ukoliko krenete u kupovinu jednog ovakvog računara sa 600 evra u džepu.
 
 
Ukoliko imate predloge i sugestije, tu smo da ih čujemo i podelimo. Do nekog novog priloga pozdrav od Benchmark redakcije.
 
___________________________________________________
 
 
Tabele sa specifikacijama računara:
- MSG PLAY i150:
- MBO ASUS PRIME B460M-A
- CPU CPU INTEL Core i5 10400F
- RAM DDR4 8GB 3200MHz HyperX Fury HX432C16FB3/8
- GPU ASUS PH-GTX1050TI-4G
- SSD M.2 256GB ADATA Pro ASX8200PNP-256GT-C
- CASE Thermaltake H330 (1xUSB3.0 + 2xUSB2.0)
- PSU Seasonic S12III Bronze 550W (SSR-550GB3)
 
CENA: 599€
 
MSG PLAY a151:
- MB MSI AM4 A320M-A PRO
- CPU AMD Ryzen™ 5 1600
- RAM DDR4 8GB 3200MHz HyperX Fury HX432C16FB3/8
- GPU MSI RX 550 AERO ITX 4G OC
- SSD M.2 512GB ADATA SU750 2.5” SATA3 
- CASE MS IRON Mini Tower
- PSU Seasonic S12III Bronze 550W (SSR-550GB3)
 
CENA 549€

Test: AMD NZXT (Video)

Test: Cooler Master MasterBox 540 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209