Greška

Došlo je do greške.

Test: MSG Basic a151 & a156 (Video)

07.12.2020 12:58 | 0 Hardver
Test: MSG Basic a151 & a156 (Video)

MSG Basic a146 je računar koji koristi najnoviji AMD Ryzen derivat za budžetski deo tržišta u vidu Renoir serije APU procesora i poslednje verzije A520 čipseta u vidu odgovarajuće matične ploče. Time je zaokružena jeftina platforma u situaciji sve češče nestašice Ryzen 3 Matisse procesora. Renoir je neočekivano brz uprkos tome što ga stalno častimo pridevima “budžetski” i “jeftin”, a Kimtec je spakovao gejming mašinu sa optimalnom listom komponenti tako da ništa tu nije višak ili pak ne nedostaje... I sve to za 510€ sa porezom!

Dok korisnici diskutuju o mogućnostima i performansama najnovjih Ryzen procesora sa Zen 3 jezgrom i brzini Radeon RX 6800 grafičkih karti, dotle većina onih koji imaju ograničenu svotu novca za nabavku računara, gledaju u pravcu jeftinijih platformi, ali dobrih karakteristika. U toj situaciji se AMD Ryzen 4000 Renoir APU preporučuje kao dobro rešenje.
 
 
Kompanija Kimtec nam je poslala na test dva računara bazirana na aktuelnoj integrisanoj AMD platformi. 
 
Obično kada pomislite na neko budžet rešenje, prva asocijacija su jeftine komponente sa kojima je lako pogrešiti posebno u pogledu tih zatvorenih integrisanih rešenja, jeftinih kućišta i napajanja, čime zapravo sebi vežete ruke u pogledu eventualne nadogradnje. Kod ova dva računara to nije slučaj jer su dobro sastavljeni od komponenti koje su birane sa logikom korisnika, a ne prodavca i to nam se definitivno sviđa.

Sve o najjačem “integralcu” u kratkim crtama

O AMD Ryzen 4000 seriji APU procesora verovatno već sve znate, koriste procesorska jezgra Zen 2 generacije, kao i desktop procesori serije Ryzen 3000, ali sa jednom razlikom - imaju 4x manje L3 keš memorije.
 
msg1s.jpg
 
Integrisana VEGA  “grafika”  je praktično ostala nepromenjena u odnosu na prošlu generaicju APU-ova serije 3000G.  
 
Ovakav Ryzen APU procesor je koncipiran za rad u računaru prosečnog korisnika  -  kakvih je danas najviše. Ciljna grupa je velika: od manje zahtevnih kakvi su naši roditelji, ili mlađe populacije kojima je to prvi računar, kao HTPC digitalni domaćin pored TV-a u dnevnoj sobi, pa sve do kancelarijskog klijent računara.  

Ryzen 4000 Pro u dve verzije

Današnji test je zapravo prikaz dva računara i u njima par  Benchmark premijera: u vidu AMD Ryzen 3 Pro i Ryzen 5 Pro procesora  i matične ploče na bazi AMD A520 čipseta. Računari nose oznake: MSG Basic a151 i MSG Basic a156.
 
msg2s.jpg
 
Zvezda jače konfiguracije je Ryzen 5 Pro 4650G procesor, boost-uje u koraku 3.7-4.2 GHz. Procesor ima 6 jezgara sa 12 tredova. Što se tiče razlike između “Pro” i običnih AMD APU-ova serije 4000, razlika je u prisustvu AMD Pro Security tehnologije, koja se sastoji iz više bezbednosnih sistema koji dodatno štite vaš računar i poslovne podatke. Sve ostalo je identično. 
 
Ako analiziramo karakteristike dolazimo do zaključka da Renoir R5 Pro 4650G odgovara klasi Ryzen Matisse u obliku Ryzen 5 3600 modela. To je praktično klasa procesora od 200-250 evra. Ovaj prvi ima manje keš memorije, ali je zato tu integrisano VEGA 7 grafičko jezgro sa 7 računskih klastera i 448 “stream” procesora na 1900 MHz. Odvaja deo sistemske memorije za obavljanje grafičkih operacija.
 
msg3s.jpg
 
Ryzen u Renoir verziji je dobio memorijski kontroler unapređenih karakteristika za rad sa DDR4 modulima pa ga možete podesiti na čak 2000 MHz u sinhronom modu  ili efektivnih 4000 MHz za RAM. U primeru Kimtec računara se našlo dobro rešenje u vidu 2x 8GB HyperX Fury DDR4-3200 modula koji su kao krojeni za ovu budžet mašinu, a istovremeno dovoljno brzi i oštri da istaknu performanse integrisanog grafičkog procesora. Zanimljivo je da integrisano Vega grafičko jezgro zauzima svih 16 PCIe putanja namenjenih za rad grafičkog podsistema. 
 
Ryzen Renoir sistemski kontroler ima na raspolaganju 16  PCI ekspress putanja u verziji 3.0 specifikacija za rad grafičke karte i četiri za prvi M.2 slot u cilju bržeg transfera podataka sa SSD uređaja.  
 
msg4s.jpg
 
Logika navodi da zbog ovakvih karakteristika Renoir procesora, matične ploče sa B550 čipsetom i podrškom za PCIe Gen4 standard  su čist višak, pa je u budžetskom segmentu ponuđena nova verzija A520 čipseta sa PCI ekspres 3.0 specifikacijom.  
 
A520 čipset komunicira sa sistemskim kontrolerom Ryzen procesora preko linka širine četiri PCI ekspres putanje. U našem test računaru se našla ASUS A520M-K ploča, pripadnik “entry level” klase proizvoda. Skromni VRM ne koristi čak ni hladnjake već se golim okom mogu videti tranzistori u VRM modulu. Na žalost, štedelo se i u nekim nama bitnim detaljima: pre svih nedostatku makar jednog USB 3.2 10 Gbps porta. Sa druge strane dobro je što su ponuđena ćetiri USB-A 3.2 5Gbps porta i dva USB-A 2.0 priključka.  
 
msg5s.jpg
 
ASUS je odlučio zbog uštede da ugradi stariju generaciju Realtek kontrolera – Realtek ALC 887 kada je u pitanju zvuk i Realtek RTL8111H gigabitni mrežni kontroler. Sa druge strane u pitanju su proverena rešenja u realnom radu . 
 
Računar ima jedan M.2 PCIe konektor i u njemu je smešten solidno brzi Kingston A2000 kapaciteta 500 GB. Uprkos tome što je u pitanju računar povoljne cene išlo se na verziju kvalitetnijeg kućišta i napajanja  upravo zbog opcije buduće nadogradnje. Zato je odluka Kimtec-a da ovaj računar spakuju u Thermaltake Versa H18 kućište sa bočnom providnom stranicom, tunelom za napajanje i pozicijom za ventilator koji izbacuje vazduh na vrhu kućišta, a tu je i onaj standardni na zadnjoj strani.  
 
msg6s.jpg
 
Dobra vest je da su ugradili Thermaltake Smart RGB 650W napajanje, tako da naknadna ugradnja grafičke karte neće biti problem za ovaj računar. Kada se odlučite na taj potez, integrisano grafičko jezgro će se automatski isključiti i prepustiti PCIe x16 magistralu  zasebnoj grafičkoj karti.  
 
Jeftinija verzija računara MSG Basic a151, koristi identičnu ASUS A520 matičnu ploču, ali slabiju verziju AMD Ryzen 3 Pro 4350G APU procesora sa 4 jezgra i 8 tredova pri maksimalnom boost koraku od 4.0 GHz. Integrisana je slabija verzija Vega 6 grafičkog procesora sa 6 računskih klastera i ukupno 384 šejder procesora na 1700MHz. Takođe, uzima deo RAM-a za potrebe rada u grafičkom režimu.  
 
msg7s.jpg
 
Računar stiže sa 8GB RAM-a u dva 4GB modula DDR4-3200 specifikacija. Manji je i SSD u vidu identičnog Kingston A2000 modela kapaciteta 250GB. Upotrebljeno je jeftinije Msan Hunter kućište, sa napajanjem MS Platinum  500W napajanjem. Tipične komponente iz budžet klase. Uz jeftiniji model se isporučuju MS Alpha tastatura i Wave miš.  
 
Preporučena MP cena Kimtec-a za jači model računara je 520€, dok se slabiji nudi za 375€.
 
msg8s.jpg

Performanse i utisci

Koliko su brzi ovi računari u najpopularnijim aplikacijama i igrama. Evo i odgovora koji ste verovatno nestrpljivo očekivali:
 
Ryzen 5 Pro 4650G Renoir se pokazao kao zaista brz u radu. U aplikacijama koje se oslanjanju na sirovu snagu procesora je iza Ryzen 5 3600X Matisse modela sa prosečno 10% zaostatka u Blenderu. Sa druge strane je 25% brži od Ryzen 3 3300X procesora, isto toliko od dosadašnjeg “best seller-a” Ryzen 5 1600AF, modela. Dakle, računske snage ima i za neke zahtevnije operacije. Slično je i u Adobe aplikacijama. Četvorojezgarni Ryzen 3 Pro 4350G je u nivo performansi Ryzen 3 3100X procesora.
 
msg9s.jpg
 
msg10s.jpg
 
Kada govorimo o performansama integrisanog Vega grafičkog sistema, u jačoj MSG Basic a156 verziji tek je dovoljan za igranje u 1080p rezoluciji na Low detaljima. U slučaju kupovine sličnih konfiguracija, vodite računa da vam ne ugrade jeftiniju i sporiju memoriju jer od nje itekako zavisi frejmrejt u igrama. Zbog toga su Kimtec mašine dobar izbor jer ta razlika u detaljima, između ugrađene 3200MHz FURY i običnih jeftinih 2400 MHz RAM modula iznosi: 15-38%, a što je u nekim slučajevima razlika između normalnog i neigrivog gejmpleja. U slučaju AMD 4000G serije se isplati uložiti desetinu evra u brže memorije! Slično je i sa slabijim Basic a151 modelom sa četvorojezgarnim Ryzen APU procesorom i slabijom Vega 6 graifkom. Ovde je taj prag realno prihvatljivijeg gejmpleja koji ne secka na dosta nižem nivou što pokazuju rezultati u igrama.  
 
Ipak, i jedan i drugi računar moguće je nadograditi odgovarajućom grafičkom kartom u vidu jednog Radeon RX 5500 XT modela i time ih praktično pretvoriti u basic gejming sisteme koji će mnogima sa Full HD monitorima biti sasvim dovoljan za igranje.
 
msg11s.jpg
 
Ipak, kompromis oko nekih osnovnih stvari kao što je izostanak PCIe 4.0 magistrale i manje keš memorije mu uslovljava penale u gejming scenariju - pre svega sa pomenutim Radeon RX 5500 XT grafičkim kartama gde zbog sporijeg PCIe 3.0 standarda gubi u startu nekih 10%. Koliki je taj zaostatak najbolje možete videti na grafikonu performansi. 
 
Računari su veoma tihi u radu sa 30-35 dB buke u radu i mali potrošači električne energije. Temperature su na nivou četvorojezgarnog R3 3300X modela sa skupljim kulerom, a što ne sumnjivo navodi na zaključak da se Renoir manje greje od Matisse modela, posebno ako ga uporedite sa sličnim šestojezgranim R5 3600 procesorima.

Zaključak

Zaključujemo bez ustezanja - AMD Renoir je iznenađenje u pozitivnom smislu. Iz tog ugla posmatrano, MSG Basic a156 je odlično sastavljen i izbalansiran – definitivno nam se više sviđa i sa stanovišta neke buduće aktuelnosti i trajanja je sigurnija opcija od slabije MSG Basic a151 konfiguracije. Razlika od 150€ je potpuno opravdana jačim procesorom i grafičkim jezgrom te duplo više memorije i SSD-om duplo većeg kapaciteta. Slabija je zapravo izbor klijentske mašine za manje ili srednje firme. Jači MSG Basic a156 sa dobrim M.2 PCIe SSD uređajem i RAM modulima je prilično brza i dobra osnova za dalju nadogradnju pomenutim RX 5500 XT ili sličnim grafičkim kartama u cilju boljih performansi kada su u pitanju igre i zahtevnije aplikacije. 
 
 
Da ne bude zabune, nismo promenili mišljenje o kupovini i ugradnji budžetskih rešenja, ali isto tako ne možemo ignorisati realnost našeg okruženja i većine korisnika koji su ograničeni finansijskim sredstvima. Sa tog stanovišta, jači MSG Basic a156 je pun pogodak jer ništa na ovom računaru ne štrči, niti nedostaje, a nivo performansi je zaista, ponavljamo još jednom, iznenađujuće dobar!
 
_____________________________________________
 
Prednosti:
 
- Dobre performanse
- Izbor i usaglašenost komponenti
- Solidna osnova za buduću nadogradnju

 
Nedostaci:
 
- U startu neažuriran BIOS
 
CENA: MSG Basic a151 (375€), MSG a156 (520€)
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Lenovo Legion 2020 gejming PC

Test: Raspberry Pi (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209