Greška

Došlo je do greške.

Test: MS Pro PARAMOUNT gejming kućište (Video)

19.12.2018 14:11 | 0 Hardver
Test: MS Pro PARAMOUNT gejming kućište (Video)

Sviđa nam se jasna filozofija i pristup rešenja čistog unutrašnjeg prostora sa dosta slobodnog mesta i logičnog rasporeda za ugradnju osnovnih komponenti. MS Paramount izgleda za klasu lepše od svojih prethodnika. Kućišta sa RGB efektima i prozirnim stranicama od kaljenog stakla doživljavaju svoj momentum popularnosti. Danas je pred nama upravo jedan takav kandidat iz najnovije linije proizvoda sa adresibilnim RGB osvetljenjem i bočnom stranicom od kaljenog stakla – model MS Pro PARAMOUNT.

Kućišta sa RGB efektima i prozirnim stranicama od kaljenog stakla doživljavaju svoj momentum popularnosti. Pored najvećih svetskih marki koje vladaju ovim delom tržišta, svog kandidata u ovoj probirljivoj gejmerskoj klasi kućišta je istakao i MS Professional poznatiji kao nekada MS Industrial. Kućišta ovog proizvođača su popularna zbog pristupačne cene i solidnih karakteristika. Danas je pred nama upravo jedan takav kandidat iz najnovije linije proizvoda sa RGB osvetljenjem i bočnom stranicom od kaljenog stakla – model MS Pro PARAMOUNT.

 

U pitanju je klasični gejming midi tower koji je u ovoj verziji dodatno ulepšan pojedinačnim detaljima. Svi oni koji imaju velike želje, a skromnije mogućnosti će svakako obratiti pažnju na MS Pro Paramount model obzirom na veliku popularnost sličnih modela ovog proizvođača (Hulk, Dark Shadow, Black Widow i sl.). Uglavnom ideja je proverena, ponuditi kućište na sličnu temu koju pokrivaju gejming modeli premijum proizvođača, ali uz ustupak skromnije primenjenih rešenja, materijala i osetno nižoj ceni. Formula koja je do sada ima veliki uspeh na platežno ograničenim tržištima. Uostalom MS je vama svima dobro poznato ime u ovom delu tržišta i ne treba ga nešto posebno predstavljati.

U klasičnoj kartonskoj ambalaži sa bandažerima od stiropora koji čuvaju osetljive detalje poput maske i pomenute staklene stranice, dolazi novajlija u gejming PC areni. Prvi utisak već stičete pod rukom. Ovo definitivno nije premijum klasa poput NZXT, ili Cooler Master i sl. modela, već svoju šansu traži kod kupca sa tanjim novčanikom i u tom pogledu ne treba gajti neka preterana očekivanja.

Pojava je kompaktna i monolitna sa velikim ravnim površinama koje su mahom zatvorene. To kažemo jer se preko prednje i gornje stranice prostiru dve trakaste zone zanimljive rupičaste teksture ispod koje se nalazi mrežasti materijal, kako bi se obezbedila preko potrebna cirkulacija vazduha. Njihovo prisustvo je naglašeno tamno grafitnom nijansom i pod rukom daju osećaj da se zapravo radi o perforaciji metala jer su hladne na dodir. Pored ove funkcionalne uloge svakako imaju i estetski zadatak. Utisak je uzdržan i dopadljiv, ne preterano agresivan i „vrišteći“, već je više potenciran neki klasični „look“. Računalo se na to da će ostatak svakako odraditi RGB svetlosni efekti.

MsProParamount1s.jpg

Sa prednje strane pored dve paralelne formacije koje smo prethodno opisali u srednjem delu se nalazi jedna iskošena puna ABS lajsna pod blagim padajućim uglom u čijem se dnu nalazi MS logo. Detalj na koji skrećemo pažnju jesu dve LED trake koje razdvajaju rupičaste površine od centralnog grebena, a koje tokom rada svetle u RGB spektru dajući onu preko željenu dozu gejming atrakcije. U pitanju je adresibilno LED osvetljenje koje može svetleti u nijansama boje duge.

Na gornjem delu se dešava gotovo ista priča, sa razlikom da centralni ABS greben ponire prema napred. U delu gde pod pravim uglom prelazi u frontalni panel, smestila se glavna konzola sa priključcima. MS Paramount nudi korisniku 2x USB 3.0, 2x USB 2.0 konekcije, zatim klasične 3.5mm konektore za slušalice i mikrofon. Veliki „power“ taster je dobio pravougaoni oblik i centralnu poziciju na konzoli kao i pozadinsko osvetljenje. Tik pored njega su LED indikator aktivnosti HDD/SSD uređaja kao i neizbežni „reset“ taster. U drugom redu pored pomenutih audio konektora se nalaze jedan taster za promenu radnih režima RGB svetlosnih efekata, a preko puta njega je taster za kontrolu radnih režima ugrađenih ventilatora koji to čini promenom vrednosti radnog napona (low/high).

MsProParamount2s.jpg

Standardno, leva bočna stranica je izrađena od kaljenog stakla i za ovu priliku je dobila određeni nivo zatamnjenja koji ipak dozvoljava neometan pogled u untrašnjost glavne ćelije kućišta. Centralni kavez je „očišćen“ od bilo kakvih fizičkih prepreka, čineći pravilan četvorougani prostor sa vertikalom u desnom uglu, bliže frontu koja je zapravo nosač za montiranje 2.5“ HDD i SSD uređaja. U donjem delu se ističe velika zatvorena površina tunela koji služi za ugradnju napajanja i skrivanje kablova. Pozicija za napajanje je opremljena mrežastim filterom za sprečavanje prodora prašine. Deo tunela, bliže prednjoj maski i poziciji za ugradnju frontalnih ventilatora, krije i par mesta za ugradnju klasičnih 3.5“ hard diskova koji su tu smešteni kako bi se efikasnije hladili i iskoristili strujanje prednjih ventilatora.

Na žalost, ventilatori na prednjoj poziciji iza frontalnog dela maske kućišta, ne dolaze u standarndoj konfiguraciji i njih ćete morati posebno da dokupite. Zapravo, dolazi samo jedna solidna 12-ica na standardnoj poziciji iza CPU ležišta čija je funkcija da izvlači zagrejani vazduh iz kućišta. Svoje prisustvo ističe specijalnim adresibilnim RGB prstenom i odgovarajućim svetlosnim efektima.

MsProParamount3s.jpg 
Nosač matične ploče ima veliki izrez u delu gde se nalazi CPU, čime je olakšana ugradnja kulera sa specijalnim adapretima kao i AiO sistema vodenog hlađenja. Takođe, proizvođač je mislio i na lakše kabliranje pa se sa gornje i donje strane nalaze obavezni otvori za provlačenje energetskih +12V EPS kablova kao i 6/8-pinskih kablova za napajanje grafičkih karti, SATA/USB kablova i signalizacije. Kada već spominjemo vodeno hlađenje, recimo i da su predviđene pozicije za ugradnju radijatora ispod gornjeg dela maske kućišta. Slično se može reći i za poziciju iza fronta prednje maske, ali nismo baš sigurni da bi se svi modeli radijatora lako uklopili u ideju koju je imao MS Pro. Uglavnom mesta ne nedostaje, pa će svoju poziciju lako pronaći radijatori dimenzija 120/140/240mm pa čak i oni od 280mm.
 MsProParamount4s.jpg

MsProParamount5s.jpg

Jedan detalj nas je posebno zaintrigirao i podsetio na gejming modele kućišta iz skuplje kategorije, a tiče se prisustva štampane pločice koja predstavlja svojevrsni razdelnik (hub) za ventilatore i RGB uređaje. Nalazi se na leđnom delu nosača matične ploče. On daje podršku za rad 8 ventilatora pomoću konektora koji nisu baš standardni, već bi pre rekli da su namenjeni isključvio MS Pro modelima ventilatora koji integrišu aRGB svetlosnu mogućnost. Osim ovih egzotičnih priključaka tu su još dodatna četiri sa tri pina tj. podatkom za tahometar, ali bez PWM kontrole. Tu si i dva priključka za LED kanale kao i onaj za sinhronizaciju rada sa matičnom pločom. Veoma koristan dodatak. Usput, primećujemo da su na nosaču matične ploče u potpunosti izostale pozicije za montiranje 2.5“ SSD uređaja. 

MS Pro PARAMOUNT - iskustva u radu

Nakon vizuelnog pregleda krenuli smo u instalaciju i sklapanje konfiguracije. Moram priznati da je sklapanje računara proteklo veoma brzo i „bezbolno“ čemu doprinosi vrlo logičan raspored otvora za provlačenje kablova. Prostor je maksimalno slobodan, pa ploča pronalazi poziciju brzo, naročito što smo u našem slučaju koristili MSI model veoma zgodnog, mikro ATX formata.

MsProParamount6s.jpg 
SSD se smestio u dnu vertikale bliže prednjoj stranici koja je dovoljno odmaknuta od zadnjeg dela kako bi ponudila prostor za provlačenje „debelog“ 24-pinskog ATX energetskog kabla. Tunel za napajanje je veliki i prostran, sa lakoćom „prima“ jača napajanja i što je vrlo bitno, pruža obilje prostora pa bez problema možete naknadno priključiti sve potrebne „plagove – strujne nastavke“, kao i bezbolno provući 8-pinksi kabal za napajanje grafičke karte, a da pri tome sve izgleda i dalje maksimalno uredno.

Prazan prostor u tunelu napajanja je od neprocenjive vrednosti kada treba sakriti veliki broj kablova i skloniti ih iz vidokruga korisnika. Malo muke smo imali oko odvajanja prednjeg i gornjeg panela od metalnog kaveza kako bi utvrdili da li u okviru maske ima dovoljno prostora za ventilatore. Odgovor je odrečan što u praksi znači da se moraju montirati sa unutrašnje strane, zajedno sa radijatorom vodenog hlađenja. Pomalo prečvrsti spojevi govore o nešto skromnijoj završnoj obradi, ali to je očekivano u budžetskoj klasi gejming modela.

MsProParamount7s.jpg 
Posebano važan deo koji treba proveriti je pomenuta pločica HUV za vezu ventilatora i RGB svetlosnih traka. Dobro proverite kontakte kako vam se ne bi desilo da jedan kanal radi, a drugi otkaže saradnju. Još jedan detalj koji govori o skromnom kvalitetu završne obrade.

Na kraju, uz malo zabave i upotrebe vezica, za 30min smo sklopili sistem koji je bio spreman za rad. Nakon pritiska „power“ tastera, njegov logo je zasvetleo crvenim svetlom, dok su čitavom vertikalom i gornjim delom „potrčala“ LED svetla. Prilično su jaka i uočljiva pa je potrebno lepo podesiti željeni efekat osvetljenja. U tome će vam svakako pomoći adresibilni RGB konektor, ukoliko ga matična ploča podržava. Ukoliko to nije slučaj, na raspolaganju vam je komandni taster na kućištu.

MS Pro PARAMOUNT - performanse

MsProParamount8s.jpg

 

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 2700X
MB: MSI Mortar B450M
Cooling: AMD Wraith MAX RGB
RAM: 2x8GB HyperX FURY DDR4-2933
VGA: MSI Aero GTX 1060 6GB
SSD: Kingston A400 240GB
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
MS Pro Paramount
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
MS Pro Paramount
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
MS Pro Paramount
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)

MS Pro Paramount se ne može pohvaliti preterano dobrim performansama pogotovo u pogledu adekvatnog protoka vazduha kroz unutrašnjost centralne ćelije gde su smeštene praktično sve ključne osnovne komponente računara. Razlog za to je što stiže u konfiguraciji sa samo jednim 12 cm ventilatorom na zadnjoj poziciji. To je dovoljno tek za neke nezahtevne sisteme, primereno onima sa integrisanom grafičkom kartom. Obzirom da je ovo kućište namenjeno pravim gejming borbenim stanicama, neophodno je više ventilatora koji će ubacivati svež, ali i izbacivati zagrejani vazduh kroz gornji mrežasti panel.  U tom pogledu bi dali prednost nekom efikasnijem dokazano dobrom modelu ventilatora jer na vrhu već raspolažete svetlosnim ukrasima i nije ga potrebno dodatno isticati.

MS Pro PARAMOUNT - zaključak

MS Pro Paramount je kućište koji cilja grupu korisnika sa gejmerskim apetitima, ali nešto plićim džepom što je jasno na prvi i svaki sledeći kontakt sa ovim kućištem. Materijali su solidnog kvaliteta kao i sveukupni osećaj koji stvara RGB osvetljenje. Ono čak ima i adresibilnu funkciju pa možete isporgramirati njegov režim, rada ako baš hoćete totalno prilagođavanje sistema sopstvenom ukusu.

Sviđa nam se jasna filozofija i pristup rešenja čistog unutrašnjeg prostora sa dosta slobodnog mesta i logičnom rasporedu za ugradnju osnovnih komponenti. Ovo se posebno odnosi na velike komforne depoe za skrivanje kablova. Sve prethodno pomenuto će vam značajno olakšati sklapanje računara, njegovo naknadno održavanje kao i skrivanje kablova čime ćete svakako istaći svoju veštinu sastavljanja atraktivnih gejming računara. Kada sve to ulepšate prozirnom stranicom od kaljenog stakla, rezultat je još impresivniji. Zbog toga MS Paramount izgleda za klasu lepše od recimo HULK prethodnika koji je imao jednobojne LED efekte i prozirnu stranicu od klirita.

MsProParamount9s.jpg

Ipak, treba biti na zemlji. MS Paramount performansama i završnom obradom kao i sveukupnom utisku nije ni blizu nivoa Cooler Master, NZXT, Thermaltake i sl. modela. Ovo bi trebalo da bude budžetsko gejming kućište koje šansu traži u borbi protiv Spire, Spawn i drugih sličnih modela. Preporučena cena nas je neprijatno iznenadila jer se kreće oko 75€. To je jednom rečju preskupo za vrednost koju ovo kućište nudi i ukoliko se ne koriguje nema velike šanse za uspehj jer se jednostavno udaljilo do svoje glavne korisničke grupe. Dodajte tome i cenu potrebnih ventilatora, pa MS Paramount vrlo lako prelazi okvire svoje klase što mu svakako neće ići na ruku sa oštrom konkurencijom. Zbog toga ukoliko vam se svidi i odlučite se za ovaj model, vredi se malo raspitati i potražiti bolju ponudu. Tek u toj situaciji nabavka MS Pro Paramount modela ima puni smisao!
 

Prednosti:

- Paravilan kutijasti prostor bez prepreka
- Dosta mesta za skrivanje kablova
- Adresibilna RGB funkcija
- Laka ugradnja komponenti i vođenje kablova
 

Nedostaci:

- Jeftini materijali
- Problematična završna obrada
- Visoka cena

CENA: oko 75 evra 

Komentari

0 Dodaj komentar

ArtekLux je luksuzno PC kućište u malom pakovanju

Test: NZXT H700 PUBG i H700i NINJA (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209