Greška

Došlo je do greške.

Test: MS Industrial Thunder Pro (Video)

04.08.2018 12:11 | 0 Games
Test: MS Industrial Thunder Pro (Video)

Nisu svi u stanju da priušte top kategoriju mehaničkih tastatura, niti su im, ruku na srcu, često takve tastature potrebne. Međutim, u periodu koji je za nama, itekako smo postali svesni pozitivnih strana mehaničkih tastatura. Šta, stoga, kada nam je potrebna što pristupačnija tastatura, ali takva da i dalje spada u mehaničke tastature? MS Industrial ima vrlo dobar odgovor na takvu nedoumicu, i on stiže u vidu Thunder mehaničke tastature...

Verovatno ste videli da smo na stranicama našeg sajta u mnogo navrata predstavljali fantastične proizvode prestižnih proizvođača. To važi i za tastature, koje su se nizale jedna za drugom u proteklih nekoliko godina. Mehaničke tastature su doživele pravi bum i potpuno je logično njihovo veliko prisustvo.

Međutim, zajedno sa porastom dostupnosti ovih tastatura i njihovom popularizacijom, došlo je i do toga da su cene tastatura mic po mic otiše u neke zaista visoke razrede. Da li biste zaista dali 200 evra za tastaturu, ma koliko da je dobra? I zamislite da ste dali, ali samo koji mesec kasnije izađe naredna, još bolja ili raznovrsnija. Upravo je u toj raznovrsnosti bio ključ dešavanja u ovoj kategoriji proizvoda.

msindustrial_thunder6_s.jpg

Naime, mehaničke tastature su skupe ne samo zbog superiornih mehanizama i prekidača, već i zbog toga što su donosile i visok nivo personalizacije. Pozadinska osvetljenja najrazličitijih varijanti su implementirana i vremenom se došlo dotle da su praktično podrazumevana, naročito ukoliko tastaturu namenjujete gejming kategoriji. Upravo toj kategoriji je namenjen MS Industrial Thunder, tastatura koju vam danas predstavljamo.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!

No, pre nego što pređemo na samu tastaturu, ostali smo dužni komentar trenda koji vidimo u poslednjih par meseci i koji toplo pozdravljamo, a verujemo i većina potrošača u Srbiji. Naime, došao je trenutak da se svetski proizvođači utrkuju ne samo u tome ko će ponuditi skuplju i raskošniju, već i ko će ponuditi pristupačniju mehaničku tastaturu, koja će po definiciji biti velika vrednost za uložen novac. Upravo je u tome i poenta Thunder tastature, koja koristi neke druge svičeve u odnosu na ono što smo do sada imali prilike da isprobamo...


Pakovanje

Kada je o pakovanju reč, uvek trebamo imati na umu da se radi o proizvodu generalno dizajniranom za pristupačniji segment tržišta. Naravno, može se reći da je ova tastatura i po nekoliko puta skuplja od običnih modela, ali ipak treba voditi računa o tome da se radi o mehaničkoj tastaturi, te da se zbog tog aspekta štedi na drugim stranama.


msitp_6_s.jpg


Izgledu pakovanja se nema šta zameriti. Thunder Gaming Mechanical Keyboard natpisi su u prvom planu, dok je proizvođačev logo pomalo istisnut u gornji desni ugao. Dizajn bismo ocenili pozitivno, sa mešavinom crnih i zelenih nijansi. No, ono što bismo ocenili još pozitivnije jeste obilje informacija na samom pakovanju. Tu možete pronaći informacije o broju tastera, raznim svetlosnim efektima i generalno o pozadinskom osvetljenju tastature, rasporedu tastera, tipu mehaničkih svičeva. Slično možemo reći i za zadnju stranu, gde su u vidu kratkih crtica ispisane glavne odlike. Ukoliko spadate u one koji svoju finalnu odluku mogu da donesu na osnovu ovakvih stvari, MS Industrial se poneo veoma “odraslo” i omogućio da steknete obilje informacija samim pogledom na pakovanje tastature.No, kakva je sadržina? Pa, rekli bismo, očekivano skromna, ali samno uslovno govoreći. Naime, u pakovanju zatičemu tastaturu, ali i – naslon za dlanove! Naravno, možete videti već sa ilustracije na vrhu pakovanja da on stiže, i njegovo prisustvo uvek toplo pozdravljamo. Tu je još i kratko uputstvo za upotrebu. Kabl je ugrađen u tastaturu, te ovde nema odvojivog kabla, na kakav smo se praktično navikli kada su u pitanju mehaničke tastature. Dakle, sa jedne strane, pakovanje možemo okarakterisati spartanskim, ali sa druge, činjenica da imamo postolje za dlanove u ovako pristupačnom segmentu nas prilično raduje.

Tastatura

MS Industrial Thunder je, teoretski posmatrano, tastatura koja nudi prilično puno. Može li takva teza ostati na snazi i nakon testiranja? Prvi utisci svakako mogu da budu veoma važni. U ovom slučaju, oni su prilično dobri, po nekoliko osnova.Pre svega, ovo je tastatura koja naginje minimalizmu. Veoma volimo tastature koje su takvog oblika da praktično predstavljaju “tastere na ravnoj ploči”, gde je čitav mehanizam jasno vidljiv. Takve tastature, kod kojih ne postoji ogroman ram sa svih strana u koji tastatura uranja, deluje em minimalistički u smislu zauzimanja prostora na stolu, em deluje dosta atraktivnije kada ima pozadinsko osvetljenje, pošto se omogućava da sijaju jasno ne samo oznake na tasterima, već i njihova podnožja.


Specifikacije
 • Model MS Industrial Thunder
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Da
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Ergonomija Postolje za dlanove
  Podešavanje visine
 • Dodatni tasteri Multimedijalne funkcije i funkcije dodatnih tastera prisutni preko alternativnih komandi (Fn + F1, Fn + F2...)
 • Profili Ne
 • Garancija 2 godine
 • Dodatno Outemu Blue prekidači
  Garantovanih 50 miliona klikova
  10 boja pozadinskog osvetljenja menjate kombinacijom tastera: FN+SL
  Jačina pozadinskog osvetljenja se prilagođava kombinacijom tastera: FN+↑ or FN+↓
  Pozadinsko osvetljenje ima 5 nivoa brzine kojom se menjaju, a prilagođavate kombinacijom tastera: FN+ ← or Fn+→
  Kombinacijom tastera: FN+WIN Key= LOCK THE WIN KEY FUNCTION


Kao što smo već rekli, kabl je već ugrađen u tastaturu i preostaje samo da se priključi na kompjuter. Reč je o USB kablu, dužine 1.5 metara. Takođe, reč je o uvrnutom, isprepletanom kablu koji odaje utisak robusnosti. Definitivno neće biti lako pokidati ga, odnosno naneti bilo kakvo oštećenje putem kabla.

Pažljiviji pogled ipak daje određene uvide u kozmetičke nedostatke, po nekoliko osnova. Najpre, na gornjem delu ploče se vide šrafovi i navoji. Slično važi i za bokove tastature. Generalno, ukoliko ivice malo jače pritisnete, jasno ćete zapaziti ugibanje. Teoretski posmatrano, nije reč o nečemu strašnom, niti nečemu što utiče na korišćenje tastature, ali treba spomenuti očito zapažanje. Na odgovarajućim tasterima se nalaze praktično naknadno dodati natpisi Č, Ć, Ž, Š i Đ, koji jasno odstupaju od originalnih oznaka, pošto se radi o tastaturi sa US rasporedom i, dabome, ti naknadno dodati natpisi nemaju pozadinsko osvetljenje.Takođe, izneli bismo još dve primedbe. Jedna se odnosi na osvetljenost oznaka na tasterima, pošto na mnogim tasterima imamo situaciju da je lepo osvetljen samo deo oznake, ali ne cela oznaka – na primer, gornji deo broja 9 svetli lepo (kružnica), dok se kvalitet osvetljenja drastično snižava kako se ide naniže. Najzad, tu je i jedna funkcionalna primedba – tastatura prosto ne stoji čvrsto na stolu. Nožice na donjoj strani, iako imaju popriličnu površinu, ne obezbeđuju dovoljno trenja, tako da se može desiti da vam u slučaju nešto energičnijeg kuckanja tastatura pomalo beži po stolu. Tastatura jeste čvrsta i robusna, ali blago klizanje ne bismo isključili, posebno ako kucate pod uglom.Tim rečeno, u principu sve ostalo jeste na nivou koji možemo očekivati od pristupačne tastature, ili više od toga. Posebno će dizajn prijati osobama koje žele kombinaciju velikih Shift tastera i velikog Enter tastera, pošto je ova tastatura upravo tako i osmišljena. Osobe koje su navikle na stari, dobri raspored tastera će se naći kao bubreg u loju sa Thunder tastaturom.Tastatura nema nikakve specijalne tastere, odnosno dodatne tastere za multimediju ili dodatne funkcije. Ipak, to ne znači da tih funkcija nema. One se pozivaju preko Fn modifikatora, tako da su i te bonus opcije na raspolaganju. Na raspolaganju je numerički deo, ali će vas verovatno zanimati da postoji i varijanta ove tastature bez numeričkog dela – efektivno, TenKeyLess tastatura, koja bi takođe mogla biti veoma zanimljiva velikom broju igrača. Ova varijanta koju smo mi imali na testu stiže sa 104 tastera.

Kompanija sa ponosom ističe “dvostruko ubrizgavanje”, odnosno Double Color Injection tehnologiju, koja bi trebala da obezbedi jasniji i lepši prikaz boja. Stoga, pređimo polako na upotrebu same tatature...

Upotreba

Najvažnija stavka u upotrebi svake tastature, naročito mehaničke, jesu tasteri. Svoje znanje, ali i taktilne osećaje, smo u proteklim godinama bazirali na Cherry MX prekidačima i njihovoj klasifikaciji. Uostalom, i naš vodič koji vam prilično često preporučujemo u testovima tastatura se bazira na tome, pošto su Cherry MX prekidači bili apsolutno dominantni na tržištu. No, kako se insistira na pristupačnijim modelima mehaničkih tastatura, pojavio se niz alternativnih proizvođača. Među njima je i Outemu, čije smo tastere upoznali nedavno u testu Redragon Devarajas mehaničke tastature, u braon varijanti.Ovog puta, MS Industrial Thunder je baziran na Outemu Blue tasterima. Naravno, bez obzira što su nešto drugačiji, imaju za cilj da pruže osećaj u radu nalik na Cherry MX Blue tastere. Moramo reći da su u tome poprilično uspeli. Samo oni koji su imali intenzivnog iskustva na obe tastature, i koji bi eventualno bili u stanju da ih istovremeno koriste, bi mogli da osete neke bitnije razlike. Osećaj jeste nešto drugačiji, ali sve te razlike u otporima i intenzitetu “klika”, tako tipičnog za plave tastere, su zaista suptilne.

Stoga, šta to za nas znači u praksi? Cherry MX Blue su veoma “taktilni” svičevi, pa je tako i sa Outemu Blue svičevima. Otprilike na polovini putanje prave jasan klik i zbog toga su prilično bučni, ali istovremeno i veoma dobri i pogodni za kuckanje, pa se preporučuju svima koji intenzivno kucaju na tastaturama, posebno onima koji kucaju velike količine teksta – naravno, pod uslovom da slušni aparat može to da izdrži. Sa druge strane, za gejming su nešto bolji izbor svičevi koji prave manji otpor, ili barem tako igrači vole da tvrde.Autor ovih redova iskreno ne vidi neki naročiti problem, ali igrači kažu da više vole Red ili Brown varijante. MS Industrial Thunder smo testirali u plavoj verziji Outemu tastera, i nismo sigurni da li su dostupne i neke alternative. No, ukupnom osećaju u kuckanju bismo dali zaista pozitivnu ocenu – ne morate da idete po svaku cenu na skuplje mehaničke tastature, to se definitivno pokazuje. Najzad, treba reći da je i dugovečnost prilično obećavajuća – Outemu garantuje barem 50 miliona klikova za svoje Blue tastere (kao i ostale), tako da valja očekivati da će tastatura dugo, dugo služiti. Kapice tastera su blago zaobljene kako bi bolje odgovarale jagodicama prstiju, što toplo pozdravljamo.Još jedna sjajna stvar jeste što se uz MS Industrial Thunder isporučuje naslon za dlanove. Iako to nije baš obavezno, naročito kod gejming orijentisanih tastatura, pokazuje se da je naslon za dlanove uvek dobro imati. Naročito ukoliko volite da kuckate puno. Ergonomija sa i bez njega su zaista neka druga priča i, premda razumemo da ima korisnika koji prosto ne koriste tastaturu toliko intenzivno da bi žudeli za njim, njegovo prisustvo i upotrebljivost svakako moramo okarakterisati kao veliki plus.Najzad, tu je pozadinsko osvetljenje. Ono je...pomalo čudno. Naime, ovo je tastatura koja ima pozadinsko osvetljenje po sistemu “10 modova u 6 linija”. Šta to u praksi znači? Tastatura nema uniformno jednobojno osvetljenje, već šest njenih horizontalnih linija u kojima su tasteri raspoređeni svetle drugačijim bojama. Prvi red (odozdo nagore) uvek svetli ljubičasto, drugi plavo, treći crveno, četvrti zeleno, peti narandžasto i šesti belo – ove boje su konstanta, bez obzira koji efekat odabrali. To znači da će, čak i u režimu kada odaberete da npr. svetli samo taster koji pritisnete, on svetleti u tačno određenoj boji koju ne možete menjati.

Na raspolaganju vam je deset različitih modova osvetljenja. Ovi režimi variraju od standardnog osvetljenja, preko efekata prelivanja, valovitih promena, do osvetljenja samo određenih grupa tastera itd. U svakom slučaju, uvereni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Modove menjate istovremenim pritiskom na Fn + Screen Lock taster. Takođe, možete da podešavate i brzinu, odnosno intenzitet efekta, pritiskom na Fn + strelice levo/desno, odnosno Fn + strelice gore/dole. Na primer, želite da Wave efekat ide brže ili sporije, ili da boje budu nešto tamnije ili jasnije – to podešavate na opisani način. Mišljenja smo da ovih kombinacija ima sasvim dovoljno da uspešno personalizujete tastaturu. Zapravo, sasvim dovoljno za tastaturu ove cenovne kategorije.Ukoliko želite multimedijalne tastere, i na to je MS Industrial mislio. Alternativne funkcije F tasterima su multimedijalne komande. Aktivirate ih pritiskom na Fn + F1, F2 i ostale, u zavisnosti od željene funkcije. One su ilustrovane, tj. ugravirane na same tastere, a ukoliko želite možete uvek da otvorite korisničko uputstvo i proverite šta koja ikonica znači, mada je u dobroj meri to dovoljno jasno ilustrovano. Tastatura nema nikakav dodatni softver, nije predviđeno da se koristi u kombinaciji sa njim, niti je na matičnom sajtu prisutna bilo kakva opcija za preuzimanje.

Zaključak

Ovakve tastature dosta zavise od cene. U konkretnom slučaju, našli smo na širok spektar cena, koje se kreću od 5700 do 8990 dinara, a iskreni da budemo, nije nam baš sasvim jasno zbog čega je tako. Tastatura je na mnogim mestima na popustu, na nekim mestima nije dostupna, a celoj gunguli doprinosi i što postoji TenKeyLess verzija bez numeričkog dela, koja slično košta i slično se zove. U suštini, ukoliko uspete da nađete ovu tastaturu po pristupačnijim cenama, posmatrano u okvirima ovog raspona, ona može dobiti naše preporuke za kupovinu. Ukoliko pak ne možete da je nađete, za nekih 9 hiljada dinara ipak mislimo da je Redragon Devarajas bolja kupovina, odnosno da je reč o kvalitetnijoj tastaturi.

 

Šta bismo zamerili MS Industrial Thunder modelu? Iskreni da budemo, ne mnogo toga, svakako ne onoliko koliko smo očekivali. Čak je pitanje šta objektivno možemo zameriti ovako pristupačnoj tastaturi. Verovatno najveća primedba jeste da nožice ne drže čvrsto tastaturu. Određene kozmetičke zamerke imamo, a i očekivali smo da će tako nešto. Najzad, osvetljenje je takvo da tastatura ne može da svetli istom bojom, ali je puno različitih modova, učestanosti i intenziteta osvetljenja tu, pa su opcije personalizacije svakako obilne.


msitp_13_s.jpg


Međutim, u onim najbitnijim stvarima, Thunder itekako zadovoljava. To je pre svega osećaj u upotrebi, zahvaljujući veoma dobrim Outemu mehaničkim prekidačima koji su više nego dostojna alternativa Cherry MX tasterima u ovoj cenovnoj klasi. Zatim, tastatura ima naslon za dlanove, što nemaju ni mnoge višestruko skuplje tastature, što je veliki plus. Prosto, sa ovom tastaturom dobijate mnogo, a ona sa druge strane ne traži od vas da zavlačite ruku preduboko u džep. U tom smislu, ukoliko možete da podnesete pokoju bubicu u vidu vidljivog šrafa ili ne kucate previše energično pa vam se ona neće pomerati na stolu, možemo reći da svi, kako gejmeri kojima proizvođač namenjuje tastaturu, pa tako i svi koji puno kuckaju, imaju veoma dobru alternativu skupim modelima. Nadamo se da ćemo imati prilike da se družimo sa raznim pristupačnim mehaničkim tastaturama raznih proizvođača.


Prednosti

- Pristupačna tastatura, odnos uloženog i dobijenog
- Veoma dobri prekidači i osećaj u kucanju
- Nasloni za dlanove
- Mogućnosti individualizacije i pozadinsko osvetljenje


Nedostaci

- Određeni kozmetički nedostaci
- Nožice ne drže tastaturu dovoljno čvrsto
- Nemogućnost da cela tastatura svetli istom bojom


Cena: od 5500 dinara + PDV


Uređaj na testiranje ustupio KimTec.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ROG Strix Fusion 500 gejming slušalice

Test: Cooler Master CK550 mehanička gejming tastatura (Video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409