Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Moto G7 (Video)

23.04.2019 10:39 | 0 Mobile
Test: Motorola Moto G7 (Video)

Sedma generacija Motorolinog pristupačnog telefona je pred nama. Model G7, iako nije najbolji u novoj generaciji, ipak nekako ima tu čast da nosi oznaku cele serije, i samim tim brani ponos čitave Motoroline game, u neku ruku. G telefoni su uvek donosili veoma puno za uložen novac. Da li je tako i ovoga puta? Zahtevi su se u proteklim godinama značajno povećali, iako postoji utisak da nikada telefoni nisu bili tako sveobuhvatno dobri kao danas...

U odnosu na prethodnu godinu, napredak je prisutan na svim poljima. No, postavlja se pitanje da li je to dovoljno i da li je dovoljno dobro? Konkurencija je nikad oštrija, i upravo u ovoj cenovnoj klasi je to ponajviše izraženo. Konkurencija je napredovala koracima od sedam milja. Prošlo je vreme kada smo Motorolu smatrali ubedljivo najboljim reprezentom odnosa uloženo-dobijeno među pristupačnim telefonima, a to vreme je bilo pre samo godinu dana.

Danas Moto G7 stiže po ceni od 29.999 dinara, odnosno oko 260 evra. Po svemu je bolji od prethodnika, ali je veoma upitno da li postoji neka varnica koja će razbuktati vatru i uzbuditi korisnika, budući da je ovo dobro zaokružen telefon, ali isto tako telefon koji se ne ističe nekom određenom karakteristikom više od nekih drugih uređaja. Postoje i brži telefoni, i sa boljim kamerama, i sa većim baterijama - no, da li zapravo G7 nudi više od svih njih?Dizajn

Moto G7 stiže u prodajnom pakovanju na naš test. Već u startu je smeštena u silikonsku futrolu - odlično, briga manje za samog korisnika. Nema nekih velikih i značajnih dodataka – uz SIM iglicu, zatičemo još i punjač. Lepa vest je da se radi o brzom punjaču od 15 W, tako da će se baterija ovog telefona dopunjavati relativno brzo.Motorola je G7 seriju učinila raznolikom, budući da najmanji Play model ima veoma širok izrez, naredni Power nešto uži, dok G7 i njegov jači pandan G7 Plus, koga ćemo narednom prilikom testirati, imaju uzak izrez u vrhu. Međutim, taj izrez je istovremeno i pomalo duguljast, duži nego standardni dewdrop/teardrop kružni izrezi.

Što se izrade tiče, Motorola se držala više nego korektne kombinacije. Korišćeno je Corning Gorilla Glass 3 staklo, koje zatičemo spreda i pozadi. Između njih je frejm koji je izrađen od - plastike. Interesantno je da proizvođač ističe “sloj protiv kvašenja”, što je pomalo eufemističan način da se poruči da telefon ima određeni stepen otpornosti na vlagu, ali da ipak verovatno nije pametno ispustiti ga u baru ili ga potopiti u vodu na bilo koju dubinu.Izgled telefona nepogrešivo odaje Motorolu. To ne kažemo samo zbog Motorola logotipa na dnu prednje strane, koje je i nešto deblje u odnosu na druge stranice telefona. Pozadi imamo klasičan kamera modul, sa ispupčenom kružnicom sa dva senzora, podeocima na toj kružnici, i LED blicem. Cela konstrukcija kao da pravi “smajli lice”. Ispod ovog modula se nalazi skener otiska prsta, na kome je utisnut logo proizvođača.

Sa desne strane se nalaze kontrolni tasteri telefona, pri čemu je Power taster naboran, pa ćete ga uvek lako pronaći. Na vrhu se nalazi SIM slot, sa tri slota - dva za SIM i još jedan, odvojen, za memorijske kartice. Što je lepa vest, jer nećete morati da birate između proširenja memorije i druge SIM kartice, kao što biste morali da je reč o hibridnom Dual SIM rešenju.Na samom dnu zatičemo USB-C port, koji je karakteristika svih boljih modela G7 serije. Sa njima ide i pominjani brzi punjač, tako da definitivno ustanovljenje brzog punjenja u ovoj klasi toplo pozdravljamo. Levo i desno od njega su smešteni zvučnik i 3,5-mm konektor za slušalice, koji je uvek lepo videti. Sve u svemu, Moto G7 je dopadljiv telefon, i u ruci ostavlja utisak robusnog i kvalitetnog uređaja koji će korisniku veoma dugo služiti. No, kakav je hardver?

Hardver

Motorola je svoj telefon opremila Snapdragon 632 čipsetom, koji je veoma dobar izbor za telefone niže srednje klase. Procenite i sami koliki je pomak napravljen, budući da je prošle godine Moto G6 imao Snapdragon 450, po istoj ceni. Stoga, u opštem smislu, imamo prilično dobre performanse. Sad, nije da u ovom cenovnom razredu ne možete i bolje da prođete ako samo posmatrate hardver, ali razlike zaista ne bi bile toliko primetne u praksi, koliko neki drugi aduti Motorole.1


Specifikacije
 • Proizvođač Motorola
 • Model Moto G7
 • Predstavljen Februar 2019.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 9 Pie
 • Tip ekrana LTPS IPS
 • Rezolucija ekrana 1080 x 2270
 • Gustina ekrana 405 ppi
 • Kamera Dual 12 + 5 MP
 • Video [email protected] fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 6.2 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB USB-C
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core (4x1.8 GHz Kryo 250 Gold & 4x1.8 GHz Kryo 250 Silver)
 • Memorija telefona 64 GB
 • RAM 4 GB
 • GPU Adreno 506
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 632
 • Dimenzije 157 x 75.3 x 8 mm
 • Masa 172 g
 • Baterija 3000 mAh

  Brzo punjenje 15 W
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


Motorola G7 ima čipset isti kao i G7 Power i G7 Play. Imajući u vidu koliko su ti telefoni jeftiniji, ispada da je u neku ruku odnos uloženo-dobijeno na njihovoj strani, a ne na strani G7, koji je najskuplji. No, ostavimo za sada teoretisanje po strani.


g7_cpuz_s.jpg


Sam Snapdragon 632 raspolaže sa osam jezgara! Ona rade na taktovima do 1.8 GHz i reč je o kombinaciji Kryo 250 Gold i Silver jezgara. Uz Adreno 506 grafiku, obezbeđene su više nego pristojne performanse. Nijednog trenutka nećete osetiti da G7 zastajkuje ili ima problema bilo koje vrste i stoga performanse možemo pohvaliti. One su na nivou prošlogodišnjeg Z3 Play uređaja. I to shvatite uslovno, jer se Z3 Play zapravo pojavio pre 6-8 meseci.


g7_antutu_s.jpg


Danas testirani G7, baš kao i G7 Plus i ranije testirani G7 Power, stižu sa 4 GB RAMa i 64 GB skladišnog prostora! Skladište telefona se može proširiti putem microSD slota. G7 Power ima Dual SIM slot, u kome postoji izdvojeno mesto za microSD karticu. Drugim rečima, nećete morati da birate između druge kartice i proširenja memorije. Ovo je korisno ne samo za obične, već i za poslovne korisnike.


g7_geekbench_s.jpg


Kao i uvek, testirali smo telefon u najpopularnijim sintetičkim aplikacijama da bismo vam dočarali rezultate i ponudili eksplicitne brojke. Te rezultate možete videti na priloženim skrinšotovima. Dolazimo do priče o softveru, koja je još jedan segment u kome Motorola isporučuje ono što mnogi korisnici vole i žele.


 g7_3dmark_s.jpg

g7_gfxbench_s.jpg

Softver

Motorola preferira da koristi gotovo stok Android i veoma nam je drago da se i u novoj generaciji nastavlja sa tim trendom. Mnogi korisnici preferiraju čisto Android iskustvo i postoji puno razloga za to. Neki samo misle da niko ne može bolje da odradi interfejs od samih kreatora operativnog sistema. Drugi samo vole Google i žele da imaju isti osećaj u korišćenju kao na uređajima koje on potpisuje. Najzad, postoje i oni koji to vole iz čisto praktičnih razloga - nema dodatnog sloja softvera koji opterećuje hardver, uređaj je manje opterećen, više je resursa na raspolaganju, a telefon se može veoma dobro prilagoditi potrebama samog korisnika.Sve u svemu, Moto G7 koristi Android 9 Pie operativni sistem, najnoviju iteraciju softvera kompanije Google. Telefon je i deo Android Enterprise Recommended programa, baš kao i ostali uređaji G7 serije. Drugim rečima, poseduje sertifikat da je spreman za poslovnu upotrebu. To će sasvim sigurno ohrabriti mnoge firme da se opredele za G7, baš kao i druge modele ove familije.S druge strane, izostavljanje korisničkog interfejsa ima i nekih drugih strana. Ovaj utisak smo spomenuli u testu G7 Power telefona, a istovetnog smo mišljenja i nakon testiranja G7. Često proizvođači telefona ubace nešto što je prilično korisno, ili odrade optimizacije kakvih prosto nema na regularnoj verziji “čistog” Androida. Nekad se to ne oseća, a negde se baš oseti. Recimo, u G7 seriji bi autonomija realno mogla biti još bolja, bez obzira na model telefona – i kod G7 Power koji ima 5000 mAh i kod drugih modela koji imaju 3000 mAh. To ne znači da je ona slaba, naprotiv, ali prosto viđamo da drugi proizvođači izvlače podjednako puno ili više iz sličnih baterija. Možda bi se algoritam ugrađen u Android 9 aktivirao posle par nedelja “učenja” naših navika i optimizovao potrošnju, donevši par sati upotrebe više, ali sa relativno kratkim druženjem to nije bilo moguće. Razumete šta hoćemo da kažemo – postoji i druga strana nemanja optimizovanog korisničkog interfejsa.Vanila Android stiže sa standardnim interfejsom, koji ima Google feed ekran skroz levo, kao i App drawer i nove notifikacije. Tu je i One-Button Nav sistem korišćenja telefona putem gestova – svajp ulevo da se vratite, svajp udesno za prebacivanje među aplikacijama, svajp uvis za task switcher...Međutim, Motorola ne bi bila Motorola kada to ne bi oplemenila dodatno.Naime, ova kompanija je dobro poznata po uvođenju velikog broja gestova u korišćenje telefona. Gestovi su u međuvremenu postali popularni među mnogim proizvođačima, a neki su uključeni i u vanila Android 9 Pie. No, Motorola uspeva da ostane koji korak ispred, ponudivši tako dodatne funkcionalnosti koje zaokružuju iskustvo korišćenja mobilnog telefona.


g7_motoact1_s.jpg


Svi ovi dodaci su objedinjeni u Moto App, iz koje možete da aktivirate Moto Display i Moto Actions, ali i isto tako da testirate kako funkcionišu pojedini delovi telefona. Moguće je aktivirati Peek Display opciju, koja služi da pokaže korisniku sat i obaveštenja kada podigne telefon, slično kao što radi Always On Display kod telefona sa OLED ekranom. Attentive Display je takođe nova opcija, i služi da drži ekran otključanim sve dok gledate u njega.Naravno, u Moto Actions zatičemo stare, dobre poznanike poput protresanja telefona da upalimo baterijsku lampu, brzog rotiranja da aktiviramo kameru i prelazimo sa prednje na zadnju kameru i obrnuto. Sve ove opcije i još mnogo njih su dostupne iz Moto Actions panela, pa preporučujemo da pogledate šta je sve na raspolaganju i šta biste želeli da (de)aktivirate, u skladu sa svojim željama i potrebama.


g7_softver5_s.jpg


Što se bezbednosnih opcija tiče, one su standardne. Verovatno najpouzdaniji i najbrži je skener otiska prsta na poleđini. Na raspolaganju je i Face Unlock opcija, koju takođe možete upotrebljavati da otključavate telefon, uz razne poznate varijante kao što su pin ili iscrtavanje određene šeme na ekranu.Kao što smo spomenuli u hardverskoj sekciji, telefon radi prilično brzo i živahno. Nijednog trenutka ni u jednom realnom scenariju nismo osetili da nam nešto fali. Na raspolaganju je dovoljno memorije, procesor je korektno brz, a ekran nije neke naročito velike rezolucije. Najzad, u ovom segmentu dolazi do izražaja i to što telefon nema nikakav dodatni sloj softvera koji bi uticao na performanse. Zadovoljni smo performansama Motorola Moto G7 telefona. 

Utisci

Ekran

Moto G7 stiže sa prilično dobrim ekranom, i to je jasna razlika u odnosu na G7 Power i G7 Play, koji se moraju zadovoljiti HD Ready izdanjem. G7 ima LTPS IPS ekran veoma dobrih karakteristika. Reč je o ekranu dijagonale 6,2 inča, sa odnosom stranica od 19 : 9. Rezolucija iznosi 2270 x 1080. Gustina prikaza stoga iznosi oko 405 ppi, što je u rangu flagship modela raznih proizvođača.


 


Da ne zaboravimo da ponovo spomenemo da je ekran zaštićen Corning Gorilla 3 staklom. Android 9 Pie nudi dosta opcija za prilagođavanje interfejsa, pa je tu mogućnost biranja između režima vibrantnih, zasićenijih boja i standardnog prikaza. Takođe, tu su i opcije filtriranja plavog svetla, noćnog čitanja i slično, kao i razne standardne opcije za podešavanje prikaza. Ne zaboravimo ni na Moto Display opcije softverskih dodataka, o čemu smo govorili u prethodnim poglavljima.


g7_ekran_s.jpgZvuk

Odmah da kažemo - ništa od stereo zvuka. Za to morate da kupite nešto skuplji Moto G7 Plus, koji ga zapravo ima. Moto G7, s druge strane, ima samo jedan zvučnik na donjem delu telefona, okrenut nadole. Prosečne je glasnoće i jasnoće, a opet, možda je to i bolje od nekada omiljkene Motorola tehnike sa zvučnikom smeštenim u zvučnik slušalice, koji je ponekad imao previše distorzije.


g7_audio_s.jpg


Dakle, po tom pitanju, G7 spada u neku vrstu proseka. Ima 3,5-mm konektor, što toplo pozdravljamo u vremenu gde sve više proizvođača priča o njegovom odstranjivanju, čak i iz telefona ove kategorije. Isto tako, G7 podržava FM radio, pa eto male utehe korisnicima koji vole ovaj tip multimedijalnog uživanja. Morate da koristite slušalice koje funkcionišu poput antene. Slušalice se ne isporučuju u paketu, ali ćete se, uvereni smo, veoma lako snaći.


Baterija

Ukoliko želite dobre vesti, moramo da kažemo da je G7 - jedva prosečan po pitanju baterije. Opet, uvereni smo da mu to nije maksimum, te da bi u slučaju launcher-a koji optimizuje potrošnju, odnosno nakon dužeg korišćenja telefona tokom koga bi Android 9 Pie “pohvatao” navike korisnika moglo da se obezbedi par sati dužeg rada.


g7_baterija_s.jpg


Nakon 10 sati YouTube videa, ostaje svega 17% baterije. Ukupno beležimo tek nešto preko 10 sati uključenosti ekrana, što nije neki poseban rezultat. Od Motorole smo navikli na više po ovom pitanju, moramo priznati. 3000 mAh nije neki naročito veliki kapacitet, ali konkurencija iz takvih baterija izvlači odlične rezultate. Ovaj telefon će realno potrajati jedan dan intenzivnije upotrebe, ali više od toga - teško. Srećom, tu je brzi punjač od 15 W da brzo dopuni telefon. 

Kamera

Moto G7 dolazi sa sistemom od dve kamere pozadi. Već smo rekli da je izbočina dosta izražena i da pravi svojevrsno smajli lice. Motorola aplikacija je prilično dobra i odlično osmišljena, te lako i intuitivno prolazite kroz režime snimanja i odgovarajuće menije. Za razliku od ostatka sistema koji je osmislio Google, nju kreira sama Motorola. Već smo se puno puta susretali sa njom, tako da ni ovaj put nema nekih posebnih iznenađenja.


 


Najbitnije opcije su dostupne direktno sa glavnog ekrana, uključujući i HDR i blic, a prisutna je i opcija profesionalnog režima iz koga se može podešavati puno parametara fotografisanja. Tu je i podrška za Google Lens. Prevlačenjem prsta levo i desno se pristupa opcijama snimanja, odnosno bira između snimanja fotografija i videa. Najbitnije opcije su dostupne direktno sa glavnog ekrana, uključujući i HDR i blic.


 


Ukoliko postoji reč “tipično” za kameru u ovoj kategoriji, onda je to najboji opis onoga što nudi Moto G7 - tipično iskustvo po pitanju kamere. Ni naročito impresivno, nikako loše, sasvim korektno i sa dobro poznatom kombinacijom senzora. Da, ponovo zatičemo čuvenu kombinaciju senzora od 12 i 5 megapiksela.


 


Glavni senzor od 12 megapiksela podržava Phase Detection autofokus. Otvor blende mu je deklarisan na f/1.8, a veličina piksela je 1,25 mikrometara. Pomoćni senzor od 5 megapiksela služi za merenje dubine i ostvarivanje efekta zamućenosti. Njegov otvor blende, ukoliko je uopšte bitno, iznosi f/2.2. Telefon je opremljen LED blicem.


 


Ukoliko vam se ovi podaci učine poznatim, to je zato što je i prošlogodišnji model bio opremljen identičnom konfiguracijom. Nije nas mrzelo, pogledali smo ponovo fotografije Moto G6 testa i uporedili ih sa novajlijom. Iskreni da budemo, najbliži smo da ocenimo - ista meta, isto odstojanje. Naši utisci o toj kameri su bili veoma povoljni, a s obzirom da jedan deo objekata / scena / zgrada slikamo standardno već duže vremena, u prilici smo bili da direknto uporedimo prethodnika i naslednika.


 


Mogli bismo bukvalno da prepišemo ostatak teksta o kamerama, izuzimajući video sekciju, koja je doživela najveća unapređenja. Kamera snima dobre fotografije, s tim što su one možda prošle godine bile nešto iznad okvira klase, a sada su u rangu onoga što se očekuje u ovoj kategoriji. Kolorit je veoma prijatan, a fali oštrine - često se susrećemo sa takvom situacijom u klasi. Dinamički opseg nije najbolji, ali njegove limite je moguće makar delimično prevazići upotrebom HDR opcije. Ta implementacija je odlična! Slike su sasvim dobre za ovu kategoriju i bogate detaljima, uz vrlo malu dozu šuma.


 


No, ta slika se, pomalo očekivano za čitav Motorola portfolio, menja radikalno sa manjkom svetla. Noćno snimanje je prilično slabo i pad kvaliteta veoma osetan. Postoji dosta šuma, nema nikakvog noćnog režima snimanja, a distorzije su izražene na praktično svim poljima. Nažalost, prestali smo da se nadamo da će stvari biti bolje sa narednom generacijom, pa ovaj put nismo bili nimalo iznenađeni.Prednjom kamerom smo zadovoljni. Sa senzorom od 8 megapiksela, hvata sasvim pristojne detaljePosao odrađuje veoma korektno, sa izuzetkom noćnih snimaka gde su izraženi isti problemi kao i kod glavne kamere. Prošlogodišnji model je imao LED blic - ove godine, to se realizuje zabeljivanjem ekrana prilikom snimanja.


 foto_motog7_10_s.jpg


Kada je snimanje videa u pitanju, imamo vrlo interesantne mogućnosti. Telefon podržava i 4K snimanje u 30 fps! Iako to zvuči impresivno, treba skrenuti pažnju da bitrejt od 17 Mbps nije baš najbolji, kao i da u 1080p režimu snimanja ipak rade određene pomoći poput stabilizacije. 4K snimci stoga nisu baš najbolji, te se zlatna sredina ipak postiže u 1080p režimu. Elektronska stabilizacija je dostupna samo u 30 fps, pa stoga ne preporučujemo baš snimanje u 60 fps, iako je ono moguće. Sve u svemu, reč je o sasvim pristojnoj opciji i po pitanju video zapisa je napravljen veliki korak napred, tako da možemo pohvaliti kompaniju po tom pitanju. 

Zaključak

Moto G6 smo prošle godine smatrali najboljim telefonom u klasi. Nažalost, ove godine to ne možemo reći, iako se radi o zaista veoma dobrom i kvalitetnom uređaju. Moto G7 ima puno pozitivnih strana i primetnih unapređenja u odnosu na prethodnika, ali se situacija izuzetno zakuvala. Konkurencija ne samo da zapljuskuje tržište novim modelima telefona, već postoji određen broj konkurenata koji neke stvari odrađuju bolje nego Moto G7.

 

Stoga, šta je adut ovog telefona? Prilično dobar balans, rekli bismo. Moto G7 nema neke izrazito slabe strane - možda bismo tu i tamo želeli da vidimo nešto još bolje, ali u isto vreme nismo ni razočarani ničim posebnim. Nažalost, i u sklopu same G7 familije je model G7 ostao uklješten između G7 Power, koji je jeftiniji ali donosi neverovatnu bateriju od 5000 mAh i G7 Plus, koji je ipak top model ove serije i bolji po skoro svim pitanjima.


 motog7_4_s.jpg


Jedno je sigurno - sa Moto G7 telefonom nećete pogrešiti. Ne možemo garantovati da će vam srce zaigrati, ali ćete imati pouzdanog saputnika u svakodnevnom radu, obavezama i zabavi, za koga pritom niste morali da izdvojite čitavo bogatstvo. Nekada je to više nego dovoljno.


Prednosti:
 

- Dobar ekran
- Čist Android 9 Pie
- Mogućnosti Motorola softverskih dodataka (kontrola telefona, gestovi...)
- Ukupan utisak


Nedostaci:

- Noćno snimanje
- Pomalo razočaravajuća baterija


Uređaj na test ustupila Motorola.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Honor 8A (Video)

Test: Motorola Moto G7 Plus (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109