Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Moto G7 Play (Video)

10.04.2019 10:45 | 0 Mobile
Test: Motorola Moto G7 Play (Video)

Motorola, kao što to u industriji biva, poštuje period redovnog osvežavanja svojih telefona. Red je došao na Play, najpristupačniji model u ponudi kada je G7 serija u pitanju. Motorola Moto G7 Play predstavlja budžetsko rešenje – ali, da li je u okvirima onoga što se može pretpostaviti, ili po nečemu odskače od svoje kategorije?

Motorola definitivno ima šta da ponudi, posebno kupcima koji cene odnos uloženog i dobijenog. Stoga bi G7 Play trebao da isporuči mnogo toga po prihvatljivoj ceni. Cena definitivno jeste tu – ovaj telefon košta 18.999 dinara, što je oko 160 evra. Teoretski posmatrano, telefon daje dosta toga, i to u prilično kompaktnom pakovanju. Snapdragon 632 čipset je nešto što koliko do prošle godine nismo mogli ni da zamislimo u uređajima ove kategorije.

S druge strane, morala je da se napravi neka razlika u odnosu na skuplje modele G7 serije. Tako Play stiže sa 32 GB prostora i, mnogo bitnije, 2 GB RAMa. Da li biste kupili telefon sa 2 GB sistemske memorije u 2019. godini? Od odgovora na to pitanje će umnogome zavisiti vaš pogled na G7 Play jer, po ostalim pitanjima, on predstavlja korektno rešenje koje ne zaostaje za konkurencijom u svojoj cenovnoj klasi. Šta odlikuje Moto G7 Play?Dizajn

Slično kao i drugi članovi Moto G7 familije, i model Play stiže u kompletnom prodajnom pakovanju na naš test, pa tako imamo priliku da se iz prve ruke uverimo šta će se dobijati uz telefon. Za razliku od skupljih modela G7 serije, uz G7 Play ne dolazi silikonska futrola. Drugim rečima, ništa od dodatne zaštite već od samog starta. Takođe, u pakovanju se nalazi još samo punjač od 10 W. Očekivano, imajući u vidu cenovnu klasu, rekli bismo.U principu, volimo Motorola dizajn, ali G7 Play nije neki naročiti primer istog. Ivice su prilično debele i izražene, naročito na donjem delu, gde se nalazi Motorola logo. Isto tako, telefon ima veliki izrez u vrhu 5,7-inčnog ekrana. Lep kao iPhone u tom pogledu, usudili bismo se da primetimo, pa vi sami izvlačite zaključke šta smo time želeli da kažemo.G7 Play je, slično kao i drugi modeli iz G7 familije, urađen u kombinaciji staklo + plastika. Na prednjem delu se nalazi Corning Gorilla Glass 3 staklo, čije prisustvo toplo pozdravljamo. Međutim, na zadnjem delu je obična plastika. Za razliku od, recimo, G7 Power telefona, gde je plastika visokog sjaja prilično glatka i ranjiva na grebanje, G7 Play ima naboranu poleđinu. Loša strana tog pristupa jeste što telefon deluje uslovno rečeno jeftino (naravno, on i jeste jeftin), posebno kada prelazite prstom preko leđa pa se stvara zvučni efekat.No, ostavljajući to po strani, telefon je prilično kompaktan i to je glavni utisak. Veoma se lako drži u ruci, sa uskim ekranom i zaobljenim ivicama. Takođe, sitni nabori i mikrotekstura na poleđini doprinose lakom i ugodnom nošenju u ruci. Ivice i ćoškovi su primetno zaobljeni. U izrezu je smeštena prednja kamera, ali i LED blic.Kamera modul nije toliko uzdignut, te nema tolike kružne izbočine na koju smo nekako navikli kada je reč o Motorola telefonima. Lepa vest, s obzirom da nema silikonske futrole koja bi ispeglala tu neravninu. Ispod kamera modula se nalazi skener otiska prsta, sa logom kompanije Motorola. Prisutni su 3,5-milimetarski konektor, kao i Dual SIM slot sa microSD slotom.Sve u svemu, Motorola je kreirala korektan i pristojan telefon sa Moto G7 Play modelom. E sad, pravo pitanje je da li doplatiti malo novca za G7 Power? Svakako smo mišljenja da bi bilo vredno iz nekoliko razloga, ali ukoliko je svaki dinar bitan, G7 Play će lepo poslužiti. Naročito ukoliko korisnik preferira kompaktne telefone.

Hardver

Motorola je svoje telefone G7 linije opremila Snapdragon 632 čipsetom, koji je veoma dobar izbor za telefone niže srednje klase. Imamoprilično dobre performanse, u kombinaciji sa korektnom energetskom efikasnošću. No, nešto drugo daje posebno “notu” hardveru koji je implementiran u ovaj telefon, a tiče se cele G7 serije.


Specifikacije
 • Proizvođač Motorola
 • Model Moto G7 Play
 • Predstavljen Februar 2019.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 9 Pie
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1512
 • Gustina ekrana 294 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video [email protected] fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.7 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB USB-C
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core (4x1.8 GHz Kryo 250 Gold & 4x1.8 GHz Kryo 250 Silver)
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Adreno 506
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 632
 • Dimenzije 147.3 x 71.5 x 8 mm
 • Masa 149 g
 • Baterija 3000 mAh

  Punjenje 10W
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


Naime, Motorola je ugradila veoma dobar čipset u G7 Play, imajući u vidu njegovu cenovnu klasu. Nešto skuplji G7 Power ima takođe identičan čipset, baš kao i već solidno skuplji G7, dok G7 Plus ima tek nešto malo kvalitetniji Snapdragon 636. Stoga je u tom pogledu model koji pruža ponajviše sirovih performansi za uložen novac.


g7p_cpuz_s.jpg


Sam Snapdragon 632 raspolaže sa osam jezgara! Ona rade na taktovima do 1.8 GHz i reč je o kombinaciji Kryo 250 Gold i Silver jezgara. Uz Adreno 506 grafiku, obezbeđene su više nego pristojne performanse. Sve dok ne shvatite da teorija i praksa ne moraju ići zajedno, ruku pod ruku.


g7p_antutu_s.jpg


Naime, Motorola je implementirala svega 2 GB RAM-a. U pojedinim situacijama je primetan nedostatak memorije (više o tome u narednom poglavlju). Šteta što nije ugrađeno barem 3 GB RAM-a, jer je neko naše iskustvo – a i iskustvo velikog broja poklonika mobilnih tehnologija na internetu – da je to mera koju možemo okarakterisati “dovoljnom”. Sve ispod toga je nedovoljno, sve preko toga lepo, ali nije više bazično dobro.


g7p_geekbench_s.jpg


Što se tiče skladišnog prostora, prisutno je 32 GB. Međutim, to je manji problem, budući da se u svakoj varijanti prostor može nadograditi. Tako, recimo, imate mogućnost ugradnje microSD kartice kapaciteta do 512 GB, i to u odvojeni slot u Dual SIM slotu, tako da nikada nećete morati da birate između SIM kartice i memorijske kartice.


g7p_3dmark_s.jpg


Kao i uvek, testirali smo telefon u najpopularnijim sintetičkim aplikacijama da bismo vam dočarali rezultate i ponudili eksplicitne brojke. S tim u vezi, zapazili smo nekoliko bitnih stavki. Pre svega, to što je čipset identičan, ne mora da znači da će ukupni rezultati biti identični. Konkretno, telefoni iz G7 serije su varirali u rezultatima i po 10-20%, iako su bazirani na praktično identičnom hardveru.


 g7p_gfxbench_s.jpg

Softver

Verovatno znate da Motorola preferira da koristi gotovo stok Android i veoma nam je drago da se i u novoj generaciji nastavlja sa tim sjajnim trendom. Mnogi korisnici preferiraju čisto Android iskustvo i postoji puno razloga za to. Neki samo misle da niko ne može bolje da odradi interfejs od samih kreatora operativnog sistema. Drugi samo vole Google i žele da imaju isti osećaj u korišćenju kao na uređajima koje on potpisuje. Najzad, postoje i oni koji to vole iz čisto praktičnih razloga - nema dodatnog sloja softvera koji opterećuje hardver, uređaj je manje opterećen, više je resursa na raspolaganju, a telefon se može veoma dobro prilagoditi potrebama samog korisnika.

Sve u svemu, Moto G7 Play raspolaže Android 9 Pie operativnim sistemom, najnovijom iteracijom softvera kompanije Google. Telefon je i deo Android Enterprise Recommended programa, baš kao i ostali uređaji G7 serije. Drugim rečima, poseduje sertifikat da je spreman za poslovnu upotrebu. To će sasvim sigurno ohrabriti mnoge firme da se opredele za G7 Play.Već smo puno puta govorili o novitetima koje donosi Android 9 Pie. Ovde se u njima može uživati bez potrebe korišćenja propratnog softvera. Vanila Android stiže sa standardnim interfejsom, koji ima Google feed ekran skroz levo, kao i App drawer i nove notifikacije. Tu je i One-Button Nav sistem korišćenja telefona putem gestova – svajp ulevo da se vratite, svajp udesno za prebacivanje među aplikacijama, svajp uvis za task switcher...Međutim, Motorola ne bi bila Motorola kada to ne bi oplemenila dodatno.Naime, ova kompanija je dobro poznata po uvođenju velikog broja gestova u korišćenje telefona. Gestovi su u međuvremenu postali popularni među mnogim proizvođačima, a neki su uključeni i u vanila Android 9 Pie. No, Motorola uspeva da ostane koji korak ispred, ponudivši tako dodatne funkcionalnosti koje zaokružuju iskustvo korišćenja mobilnog telefona.Svi ovi dodaci su objedinjeni u Moto App, iz koje možete da aktivirate Moto Display i Moto Actions, ali i isto tako da testirate kako funkcionišu pojedini delovi telefona. Moguće je aktivirati Peek Display opciju, koja služi da pokaže korisniku sat i obaveštenja kada podigne telefon, slično kao što radi Always On Display kod telefona sa OLED ekranom. Attentive Display je takođe nova opcija, i služi da drži ekran otključanim sve dok gledate u njega.


g7p_motoact1_s.jpg


Naravno, u Moto Actions zatičemo stare, dobre poznanike poput protresanja telefona da upalimo baterijsku lampu, brzog rotiranja da aktiviramo kameru i prelazimo sa prednje na zadnju kameru i obrnuto. Sve ove opcije i još mnogo njih su dostupne iz Moto Actions panela, pa preporučujemo da pogledate šta je sve na raspolaganju i šta biste želeli da (de)aktivirate, u skladu sa svojim željama i potrebama.


g7p_mototest_s.jpg


Što se bezbednosnih opcija tiče, one su standardne. Verovatno najpouzdaniji i najbrži je skener otiska prsta na poleđini. Na raspolaganju je i Face Unlock opcija, koju takođe možete upotrebljavati da otključavate telefon, uz razne poznate varijante kao što su pin ili iscrtavanje određene šeme na ekranu.Za sam kraj, ostaje nam priča o iskustvu korišćenja. Prosto, nepobitno je da telefon ume da se “zaguši” kada se intenzivnije optereti. Moto G7 Play je definitivno namenjen nezahtevnim korisnicima koji ga neće mučiti čestim multitaskingom, ili naprezati preko određene mere. Srećom, čipset je prilično brz za ovu kategoriju, ali definitivno bi valjalo da je prisutno više od 2 GB RAM-a.


 g7p_softver6_s.jpg

Utisci

Ekran

Moto G7 Play dolazi sa pristojnim ekranom. U ovoj klasi se i ne može tražiti mnogo više od toga. Telefon ima IPS ekran – naravno, iz klase namenjene pristupačnijim uređajima; karakteristike su mu sasvim pristojne. Ne oduševljava, ali i ne razočarava. Za ovu klasu, sasvim pristojno, posebno zbog toga što je reč o veoma kompaktnom ekranu, dijagonale 5,7 inča.


 


Odnos stranica ekrana je 19 : 9, što uz rezoluciju od 1512 x 720 tačaka rezultuje gustinom prikaza od 294 ppi. To je sasvim pristojno, naravno ne i vanserijski, ali bolje od npr. Moto G7 Power modela. Za ovu klasu – više nego dovoljno. Senzor automatskog osvetljenja je, za naš ukus, previše agresivan, ali uvek ga možete manuelno kontrolisati, ili pak prosto uživati u ostvarenoj autonomiji koja je bila neočekivano dobra, bez sumnje i zbog čestog zatamnjivanja ekrana.


g7p_ekran_s.jpg


Bez obzira što nema korisničkog interfejsa, postoje određene mogućnosti za softversko prilagođavanje i podešavanje ekrana. Android 9 Pie nudi dosta opcija, pa je tu mogućnost biranja između režima vibrantnih, zasićenijih boja i standardnog prikaza, ali i još nekoliko mogućnosti. Podsećamo na Corning Gorilla Glass 3 zaštitu, kao i na Moto Display opcije softverskih dodataka, o čemu smo govorili u prethodnim poglavljima.Zvuk

Motorola ima pomalo neobičan pristup kada je zvuk u pitanju, i tog pristupa se tvrdo drži i u novoj generaciji telefona. Moto G7 Play ima jedan zvučnik, koji je smešten ne na donju ivicu telefona, kao kod većine konkurenata, već se radi o zvučniku slušalice korektne glasnoće. Reč je o jednostavnom zvučniku, i to je pristup koji Motorola primenjuje decenijama.


g7p_audio_s.jpg


Za razliku od jačih modela, G7 Play ne podržava Dolby Audio, te stoga ne omogućava dodatno podešavanje raznih parametara vezanih za zvuk putem ekvilajzera i drugih preciznijih podešavanja određenih parametara zvuka. Pozdravljamo prisustvo 3,5-milimetarskog konektora. Telefon podržava i FM radio, s tim što morate da koristite slušalice koje funkcionišu poput antene. Slušalice se ne isporučuju u paketu, što treba imati na umu, mada smo zaista uvek za to da nabavite neke bolje slušalice nego što biste ih dobili u pakovanju pristupačnih telefona.Baterija

U ovom segmentu se telefon neočekivano dobro pokazao. Trebao je da “trokira” mnogo ranije nego što jeste. Iskreni da budemo, ne znamo sasvim tačno u čemu je trik. No, kako bilo, i sa ne tako velikom baterijom od 3000 mAh, G7 Play je izdržao skoro 15 sati korišćenja. Nakon 10 sati YouTube klipa, baterija je bila na impozantnih 43%. Sve u svemu, odličan rezultat, bez obzira što u teoriji od takve baterije ne treba očekivati baš tako dobro ponašanje.


g7p_baterija_s.jpg


Drugim rečima, štedljiviji korisnici će uspevati da ostvare i dva dana autonomije, što nam je pomalo neverovatno, naročito imamo li u vidu koliko je kompaktno pakovanje ovog telefona. U pakovanju se isporučuje punjač od 10 W. Lepo bi bilo da vidimo punjač od 15 W koji bi, bez sumnje, daleko brže dopunio bateriju, ali nije realno očekivati ga u ovoj cenovnoj kategoriji.

Kamera

Kada je kamera u pitanju, svakako ne treba očekivati čuda. Moto G7 Play je telefon niže klase, i sve što je potrebno jeste da ponudi – solidno snimanje. Međutim, u skladu sa protokom vremena, percepcija termina “solidno” se menja, kao i naši “osnovni” zahtevi. Stoga, šta može i kako se pokazuje ova kamera u praksi?
 


Motorola aplikacija kamere je veoma laka i intuitivna za korišćenje. Voleli bismo da vidimo par modova snimanja više, ali dobro. Tu je Pro režim za one koji baš znaju šta rade. Ipak, u eri kada se proizvođači trude da dosta toga pojednostave, poželjan bi bio, recimo, režim noćnog snimanja. Tu je i podrška za Google Lens. Prevlačenjem prsta levo i desno se pristupa opcijama snimanja, odnosno bira između snimanja forografija i videa. Najbitnije opcije su dostupne direktno sa glavnog ekrana.Moto G7 Play koristi senzor od 13 megapiksela. U principu, reč je o ne tako novom senzoru, mada se na uređaju ove cene bolje i ne očekuje. Veličina njegovog piksela iznosi 1,12 mikrometara, pa uz otvor blende od f/2.0 u startu biva jasno da senzor nije baš u stanju da prikuplja ogromnu količinu svetlosti. Opet, reč je o sasvim korektnom senzoru za ovu klasu telefona. Može da se podiči čak i Phase Detection autofokusom. Na dual kamere i slične novotarije zaboravite u startu.Dok god je scena dobro osvetljena, fotografije će biti prihvatljivog kvaliteta. Ipak, ni najjarkija sunčeva svetlost ne može da prikriije određene mane. Pre svega, oštrina je prilično slaba – već G7 Power, koji je sledeći po rangu, iako ne naročito dobar, je značajno bolji. Dinamički opseg je prosečan u najboljem slučaju, i to u okvirima klase. U Pro režimu biste mogli izvući više, ali ama činjenica da vas telefon prosto “tera” na to nije dobra.


foto_g7play_30_s.jpg


Sad, da li je G7 Play baš toliko problematična? I nije, rekli bismo. Kao što kažemo, prosek u okviru svoje cenovne kategorije. Automatski HDR veoma lepo obavlja svoj posao, i fotografije su solidnog kolorita i sa relativno niskim nivoom šuma. Situacija je dramatično drugačija ukoliko ne palite HDR, i tada sve kao da se surva – snimci su ispod proseka za kategoriju.Sve to, pogađate, eskalira sa snimcima kreiranim u uslovima slabog osvetljenja. Noćno snimanje je veoma slabo. Slike imaju ogromnu količinu šuma, detalja je malo, pa tako nikako ne možemo preporučiti G7 Play za noćne snimke. Bez obzira što telefon poseduje LED blic koji bi trebao da mu pomogne u ovakvim uslovima. Fotografije su prilično slabe u ovim uslovima.Prednja kamera je korektna, posebno za klasu. Reč je o kameri od 8 megapiksela, sa otvorom blende od f/2.2. Doneće korektne selfije pri dobrom osvetljenju. Kolorit je prilično dobar, kao i detaljnost, imamo li u vidu fiksni fokus prednje kamere. Opet, noćno snimanje je i kod nje slabo.


foto_g7play_10_s.jpg


Najzad, stižemo do video snimanja, koje nas je pomalo zbunilo. Sve kolege prijavljuju da telefon podržava čak i 4K snimanje – mi u telefonu nismo imali tu opciju, iako smo apdejtovali telefon na najsvežiji softver. No, mnogo bitnije, ima vrlo dobro snimanje u 1080p 30fps modu, sa uključenom stabilizacijom, koja nije baš kao na boljim telefonima, ali za ovakav telefon će biti sasvim prihvatljiva. Stoga možete napraviti prilično upotrebljive video snimke Moto G7 Play telefonom, što je ne malo iznenađenje.

Zaključak

U principu, Moto G7 Play je korektan telefon koji će korisniku doneti puno toga po veoma pristupačnoj ceni. Ponavljamo, ovaj telefon u Srbiji će koštati 18.999 dinara, odnosno oko 160 do 170 evra. Za taj novac, dobijamo pre svega veoma kompaktan uređaj sa korektnim hardverom, izuzmemo li famoznih 2 GB RAM-a.

Generalno, kad god nešto zamerimo Moto G7 Play telefonu, uvek je tu reč o nečemu što je prosto stvar cenovne kategorije, te se uglavnom iste stvari zatiču i kod konkurencije. Sam za sebe, telefon je korektan, posebno stoga što je reč o kompaktnom telefonu. No, konkurencija ne miruje ima telefona koji nude više u pojedinim oblastima. Moto G7 Play pokušava da svuda bude podjednako dobar. Uz sve to, očekuje se da se trka u cenovnoj klasi tek zahukta novim modelima koji pristižu.


motog7play_7_s.jpg


Sve u svemu, postoji dosta toga što nam se dopada kod Moto G7 Play telefona, ali treba biti realan i reći da je to ipak – u današnjem trenutku – samo jedan od telefona koji se teško izdvajaju u moru slične ponude. Možda bi najbolji savet bio da izdvojite još par hiljada dinara i kupite samo nešto skuplji Moto G7 Power, koji je definitivno primetno bolji. Naravno, pod uslovom da vaša isključiva želja nije kompaktan telefon.


Prednosti:

- Baterija iznad očekivanja
- Kompaktan telefon
- Čist Android 9 Pie za one koji to vole
- Mogućnosti Motorola softverskih dodataka


Nedostaci:

- Samo 2 GB RAM-a
- Noćno snimanje
- Neki konkurenti nude više


Uređaj na test ustupila Motorola.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Motorola Moto G7 Power (Video)

Test: Xiaomi Mi 9 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109