Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Moto G60 (Video)

10.12.2021 10:03 | 0 Mobile
Test: Motorola Moto G60 (Video)

Tokom 2021. godine Motorola je predstavila nekoliko izuzetno povoljnih telefona koji su zaintrigirali brojne kupce telefona srednje klase. I sa modelom G60 smatramo da ovaj proizvođač ima čvrste adute u rukama jer donosi u nešto nižu cenovnu klasu vrlo dobre specifikacije.

Pred sam kraj godine Motorola stiže sa telefonom koji bi trebalo da bude uzdanica ove kompanije u nižem srednjem segmentu u nekom narednom periodu: Moto G60 je telefon vrlo interesantnih specifikacija ali i povelikih gabarita pa ovo definitivno nije uređaj za one koji preferiraju manje telefone. Da vidimo šta to Motorola G60 donosi po ceni od 30 hiljada dinara, ili nekih 255 evra.

Dizajn i karakteristike

Sa ekranom dijagonale čak 6.8 inča i težinom od 225 grama ovo je svakako jedan od najimpozantnijih telefona godine - ali apsolutno nije za svakog s obzirom na veličinu uređaja. Uostalom, baterija od čak 6000 mAh i diktira ovakve dimenzije: iako su leđa telefona i ram izrađeni od plastike. Dobra strana je to što telefon deluje robusno, a izdržaće i eventualno prskanje vodom. Još ako ga ubacite u priloženu masku, izgledaće kao tenk.
 
g60_1s.jpg
 
Desno power taster, klackalica zvuka i ne baš preterano voljeni Google assistent taster koji ćete bezbroj puta nehotice pritisnuti u želji da pojačate zvuk. Mesto mu je realno bilo na suprotnoj strani gde je smeštena fioka za SIM kartice koja podržava deljeni slot za Micro SD. Gore 3.5mm priključak i sekundarni mikrofon, dole primarni mikrofon za telefonske pozive, Type C konektor i rešetka zvučnika koji bismo ocenili prosečnom ocenom, kako po kvalitetu zvuka tako i po snazi. Interesantno je pomenuti da se Motorola vratila korenima i staroj tradiciji koja kaže da senzor otiska prsta može biti na poleđini telefona i takav senzor označava Motorola logotip.
 
Ekran je očekivano, IPS tipa: veliki 6.8 inčni sa osvežavanjem 120Hz i HDR10 podrškom, FullHD+ rezolucije i vrlo, vrlo dobrog kvaliteta prikaza: a nivo osvetljenja ekrana je još jedan detalj koji bismo pohvalili.
 
g60_2s.jpg
 
Što se procesora tiče... znate i sami da su mnogi vrlo dobri 4G telefoni u drugoj polovini godine nestali sa tržišta na veliku žalost publike, jer su svi lageri vrlo solidnog Snapdragon 732G čipseta ispražnjeni. Gde je Motorola sakrila svoje količine do sada, to ne znamo, ali da, Moto G60 stiže sa ovim, tokom godine jako popularnim procesorom koji nudi vrlo solidne performanse u ovom cenovnom rangu. Uparen sa lepih 6GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke sa mogućnošu proširenja SD karticom, Moto G60 će korisniku ove cenovne klase telefona ponuditi vrlo dobre performanse i to za narednih par godina.
 
I dolazimo do baterije koja je kao što smo pomenuli, grandiozno velika, čak 6000mAh. Naš desetočasovni YouTube test Moto G60 završio je sa 59 procenata preostalog kapaciteta baterije...možda se očekivao koji procenat više ali svejedno, dva dana prosečne upotrebe ovog telefona su vrlo realna pretpostavka. Bro punjenje je omogućeno snagom punjača od 20W, koji naravno stiže u pakovanju telefona i crne je boje.
 
g60_3s.jpg

Sistem kamera

Kada su kamere u pitanju, Motorola G60 dolazi sa sličnim sistemom onima koje krase njihovu Edge 20 seriju, tačnije skoro identičnim kamerama kao i na Edge 20 Lite modelu.
 
To znači da je glavna kamera opremljena Samsung ISOCELL HM2 senzorom od 108MP, sa otvorom blende od f/1.9, faznim autofokusom i bez optičke stabilizacije. Pored nje su tu još i 8 MP ultraširoka kamera sa uglom snimanja od 118˚ i otvorom blende od  f/2.2, kao i 2 MP f/2.4 pomoćni senzor dubine.
 
g60_pics1s.jpg
 
g60_pics2s.jpg
 
Što se realnih performansi tiče, Moto G60 danju pravi vrlo dobre fotografije, sa prirodnom reprodukcijom boja i dosta dobrim dinamičkim opsegom u zahtevnim scenama sa puno kontrasta, zadržavajući i detalje u senkama, ponekad i po cenu blagog šuma koji se da primetiti tek pri zumiranju na velikom ekranu. Nivo detalja na fotografijama nije baš kao na 108MP kamerama visoke klase, ali smo stekli utisak da je nešto bolji nego na nekim prethodno testiranim telefonima sa identičnim ISOCELL HM2 senzorom, pa bi to prepisali unapređenjima koje je u tom pogledu Motorola napravila kroz svoja ažuriranja u protekla dva meseca. Bilo kako bilo, utisak je znatno povoljniji i mnogo bliži onome što očekujemo kada se pomene 108MP.
 
U poređenju sa glavnom, širokougaona kamera od 8MP daje primetno lošiji kvalitet, sa manje živim bojama, primetno manje oštrine i detalja i užim dinamičkim opsegom. Da nas ne shvatite pogrešno - i ova kamera je upotrebljiva, viđali smo i bolje i gore ultraširoke, ali ćete svakako uvek preferirati da koristite glavnu kada god je to moguće, a naročito u uslovima slabijeg svetla.
 
g60_pics3s.jpg
 
g60_pics4s.jpg
 
Predveče se obe kamere snalaze vrlo dobro, a kada padne mrak neizbežno je korišćenje Night Vision Moda koji je dostupan samo na glavnoj kameri.
 
Noćne fotografije su generalno vrlo dobre i zadržavaju i pristojan nivo finih detalja, sve dok u sceni ima iole osvetljenih objekata, dok u baš mračnom okruženju i jako udaljenim objektima možete očekivati mutnije i mekše slike, što je razumljivo, pogotovo s obzirom na odsustvo optičke stabilizacije.
 
Kad pominjemo modove, iako nema macro senzor, G60 poseduje odlični Macro mod sa sve autofokusom koji radi bolji posao od većine telefona sa posebnom macro kamerom. Tu je i vrlo dobri portret mod sa efikasnom detekcijom ivica subjekta i zamućivanjem pozadine, mod za fotografisanje u punih 108MP bez grupisanja piksela u rezultujućih 12MP, Motorolin Cinemagraph mod za pravljenje zanimljivih Gif-ova i kratkih video klipova, kao i razni zanimljivi video modovi. 
 
g60_pics5s.jpg
 
g60_pics6s.jpg
 
Kad smo kod videa, snimanje je moguće u 4K rezoluciji sa do 30 slika u sekundi, ili Full HD do 240 fps. Kvalitet slike u 4K je sasvim korektan, ne baš na nivou fotografija, ali više nego zadovoljavajuć, dok je Full HD bitno lošiji čak i kada ga gledate na Full HD ekranu, pa je preporuka da ga izbegavate kada je to moguće. Stabilizacija snimaka se obavlja elektronski, t.j. softverski i radi korektno, mada je u malo komplikovanijim scenama sa više objekata moguće uočiti trzanje npr. drveća usled ne baš idealnog procesiranja – naravno, viđali smo i bolje. Video snimci predveče su korektni, dok noćni mogu varirati od sasvim pristojnih do tek upotrebljivih, zavisno od scene i količine svetla.
 
Što se prednje kamere tiče i ona poseduje identičnih 32MP kao i na Edge 20 modelima, ali nije u pitanju isti senzor već ovaj ima malo veći otvor blende, f/2.2 umesto f/2.3. Prednja kamera je vrlo dobra, sa zavidnim nivoom detalja i reprodukcijom boja, pa čak i više nego pristojnim noćnim performansama.
 
g60_pics7s.jpg
 
g60_pics8s.jpg
 
Kada je  softver u pitanju, naravno Android 11 u svom skoro izvornom izdanju a uz pomoć Moto modova i izvesnih prilagođavanja o kojima smo govorili više puta u predstavljanjima telefona ovog proizvođača, sve može da se namesti po ukusu korisnika. I da, ima telefona kojima dark mode baš onako legne kako treba, to je slučaj baš kod ovog telefona.

Finalni utisci

Cena u maloprodaji kao što smo spomenuli u uvodu, 29999 dinara. Takođe, možete ga naći u ponudi Telenora ukoliko želite da kupite ovaj uređaj na ugovor i to bi realno za svakog kupca trebala da bude naijsplativija varijanta – naročito ako odnesete svoj stari, pokvareni telefon na reciklažu jer ćete dobiti lepu svotu novca za neupotrebljivu stvar.
 
 
I kada treba podvući crtu...ako uporedimo Moto G60 sa aktuelnom ponudom drugih proizvođača u ovoj klasi, moramo  da istaknemo da Motorola odavno nije imala ovako konkurentan model u ovom cenovnom razredu. Po pitanju hardvera, po pitanju kamera, ispred konkurencije, bez ikakve sumnje jedna od najboljih ponuda u ovom segmentu.
 
Ali opet, moramo da napomenem, karakterističan telefon, s obzirom na povelike gabarite, nije za svačiji ukus jer za korišćenje ovog telefon će vam trebati obe ruke, što opet nije baš nešto na na šta nismo navikli u Android svetu – ali ako vam to ne predstavlja problem, sa Motorolom G60 pogrešiti nećete. Dovoljno snage, radne memorije, dobra kamera... Moto G60 je još jedan u nizu ovogodišnjih modela ovog proizvođača koji možemo nazvati odličnom ponudom.

Test: Realme 8i (Video)

Test: Xiaomi 11T (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109