Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Moto G5S (Video)

24.10.2017 09:56 | 51 Mobile
Test: Motorola Moto G5S (Video)

Nakon što se pojavio Moto G telefon, ništa više nije bilo isto. Nažalost, to se na našem tržištu nije dovoljno osetilo, ali u svetu je Moto G praktično označio početak ere u kojoj su telefoni niže srednje klase počeli masovno da dobijaju stock Android. Potom je uspostavljena svojevrsna tradicija usled koje od svakog narednog telefona G serije puno očekujemo. Kako se u tom smislu pokazuje najnoviji G5S?

Motorola Moto G5S

Filip Majkić

Moto G5 je doneo mnoštvo promena u odnosu na ranije generacije i, rekli bismo, uspeo da se izdvoji od konkurencije i postane naš svojevrsni miljenih u ovoj cenovnoj kategoriji. Zadržan je gotovo stok Android, ali je zato načinjeno dosta estetskih i kvalitativnih pomaka. Uostalom, po prvi put je na scenu stupila metalna izrada. Sada su pomaci ipak nešto skromniji i, premda se mogu pronaći na raznim mestima, ipak nisu dovoljni da se uporede sa pomacima iz prethodne generacije. Videćete kroz tekst o čemu je zapravo reč.Dizajn

Daleko od toga da je dizajnerski Moto G5S slabo uklopljen, nama ipak ne izaziva neki naročiti “vau efekat”, i to iz dva (verovatno subjektivna) razloga. Prvo, telefon u dizajnerskom smislu prati već dobro etablirane linije Motorola telefona po kojima ćete ih veoma lako prepoznati, bez obzira da li se radi o modelima iz najviše kategorije, ili pak low end ponudi. Drugo, telefon, dizajnerski posmatrano, naliči na prethodnika kao jaje jajetu. Istina, tu i tamo imamo poneku izmenu, notifikaciona lampica je ubačena na drugu stranu, zvučnik je promenio položaj i sada je pozicioniran odmah pored USB porta, ali jasno vam je šta želimo da kažemo.


moto_g5s_0_s.jpg


Drugim rečima, nikakvih iznenađenja nema. U pakovanju smo dobili USB kabl (micro-USB 2.0 tipa je u pitanju), strujni ispravljač i iglicu za vađenje SIM slota. Ništa posebno, reklo bi se. Međutim, prva “sitnica” se već ovde može zapaziti, a to je oznaka “Turbo” na punjaču. Da, Moto G5S u novoj ediciji dobija brzo turbo punjenje, što će, verujemo, mnogi pozdraviti. To kažemo tim pre što smo kod prethodnika kritikovali upravo autonomiju baterije, neuobičajeno za Motorolu. Dakle, vidimo da je jedan značajan nedostatak iz prethodne generacije kompanija ispravila...


moto_g5s_10_s.jpg


Kao i u prethodnoj generaciji, tipičan Motorola dizajn znači da je telefon pre okrenut tradicionalistima nego korisnicima koji žele da eksperimentišu. Ekran od 5.2 inča prekriva tek koji procenat prednje površine više u odnosu na prethodnika (oko 67% naspram 65%, što i nije neka razlika), tako da iako su ivice nešto tanje, postoji pozamašan prostor telefona koji, u nedostatku boljeg izraza, deluje neiskorišćeno. Širina telefona je ostala gotovo identična sa oko 73 milimetra – što je u skladu sa tipičnim 5.2-inčnim modelima. Da li je možda Lenovo mogao da iskoristi priliku da načini radikalniji otklon u dizajnu? Ostavljamo vama da procenite.


moto_g5s_8_s.jpg


Tim rečeno, telefon deluje veoma lepo u ruci. Hvat je siguran i bezbedan, posebno zahvaljujući zaobljenim ivicama i prijatnim osećajem koji stvara metalna površina. Nama je na test došla crna varijanta, ali možda bi zlatno-srebrna bila pogodnija, bolje istakla ovaj telefon i jednostavno bila dopadljivija. Ispod ekrana bismo istakli prisustvo senzora otiska prsta.


moto_g5s_20_s.jpg


Zadnji deo telefona deluje veoma lepo i elegantno, sa jednim izuzetkom – modulom kamere, koji “štrči” iz zadnje površine. Ukoliko koristite neki kejs, ovo će lako biti nivelisano, ali faktički nameće upotrebu kejsa i uz sve to, treba imati na umu da se kejs ne isporučuje u pakovanju, kao što smo možda na to navikli kod telefona ove kategorije koji tu stavku odmah “ispeglaju” dodatkom.


moto_g5s_3_s.jpg


Takođe je važno reći da je zadnji deo izrađen u unibody stilu. Ivice su kontinualne i blago zaobljene na svim delovima i u svim ćoškovima. Na donjem delu telefona je smešten micro-USB konektor, zajedno sa zvučnikom. Desno su tasteri za pojačavanje zvuka i paljenje telefona/ekrana, gde je potonji naboran pa ćete ga lako prepoznati na dodir. Levo je SIM slot, dok se na gornjem delu telefona nalazi samo 3.5-milimetarski konektor za slušalice. Sve u svemu, dizajn telefona je skladan, materijali veoma prijatni i dobro odmereni.


moto_g5s_9_s.jpg

accko Član postova: 1068
Citiram korisnika: dominusNarocito su lose slike kada se kamera kosristi kroz chat aplikacije, facebook, instagram direct.... puno puta umesto da slikam whatsapp camerom, ja slikam stock kamerom pa onda sharujem, jer ispada katastrofa.
Mislim da je to više do app, i meni na iP 6s isto ispadnu haos slike kad uslikam direktno iz aplikacije. Sent from my iPhone using Tapatalk
Nista Član postova: 589
Citiram korisnika: dominusSlazem se sa korisnikom @nikolaq45, skoro puna tri meseca koristim ovaj telefon i definitivno je kamera najslabija karika, a to je cini mi se posledica ne loseg senzora vec namerno softverski osakacena da ne bi bila konkurencija skupljim modelima. Ali zato sistem radi besprekorno, 3 meseca bez da stucne, ali bukvalno, sd625 radi posao fenomenalno, prosto covek zaboravi na sve one sitne problemcice koji su bili neminovni kroz razvitak androida. Neverovatna pouzdanost i fluidnost.@Nista, moje iskustvo je, da je kamera vrlo nepredvidiva, u smislu da nekad ispadnu stvarno super fotke, a nekad pomislim da je potato kamera. Narocito su lose slike kada se kamera kosristi kroz chat aplikacije, facebook, instagram direct.... puno puta umesto da slikam whatsapp camerom, ja slikam stock kamerom pa onda sharujem, jer ispada katastrofa. Sa druge strane ima puno podesavanja u okviru kamere, kao neki "profi mod", ali se ja ne razumem pa mi sve stoji na difoltu.Sto se tice apdejta, do sada je bio samo jedan od 60 megabajta, odnosi se na sekjuriti pec, koji je sada may 2017.
Ok, hvala.
dominus Član postova: 190
Slazem se sa korisnikom @nikolaq45, skoro puna tri meseca koristim ovaj telefon i definitivno je kamera najslabija karika, a to je cini mi se posledica ne loseg senzora vec namerno softverski osakacena da ne bi bila konkurencija skupljim modelima. Ali zato sistem radi besprekorno, 3 meseca bez da stucne, ali bukvalno, sd625 radi posao fenomenalno, prosto covek zaboravi na sve one sitne problemcice koji su bili neminovni kroz razvitak androida. Neverovatna pouzdanost i fluidnost.
@Nista, moje iskustvo je, da je kamera vrlo nepredvidiva, u smislu da nekad ispadnu stvarno super fotke, a nekad pomislim da je potato kamera. Narocito su lose slike kada se kamera kosristi kroz chat aplikacije, facebook, instagram direct.... puno puta umesto da slikam whatsapp camerom, ja slikam stock kamerom pa onda sharujem, jer ispada katastrofa. Sa druge strane ima puno podesavanja u okviru kamere, kao neki "profi mod", ali se ja ne razumem pa mi sve stoji na difoltu.
Sto se tice apdejta, do sada je bio samo jedan od 60 megabajta, odnosi se na sekjuriti pec, koji je sada may 2017.
Nista Član postova: 589
Citiram korisnika: nikolaq45Jedan kratki review Motorole Moto G5 Plus. Naime, posle upoređivanja trenutnih flegšipova, došao sam do zaključka da ni jedan nije vredan para meni lično, pa sam rešio da uzmem nešto jeftino do nečeg boljeg (verovatno Pixel 2). Prethodni telefon mi je bio One M8, a zadnjih nekoliko meseci iPhone 6.Dizajn se po meni, za ovu klasu, odličan. Metalna leđa i okvir, malo veći bezeli po 2017. standardima, mada je to subjektivno. Odmah ovde moram da kažem da je fingerprint/touchpad sjajno rešenje, kao i vrlo praktično. Onscreen buttons je prvo što sam isključio.Softver je skoro pa stock Android, uz nekoliko korisnih Moto dodataka. Fluidno, brzo, bez ikakvih lagova. Baterija je sasvim solidna, S625 je očigledno pun pogodak - jedan dan bez problema. Brzo punjenje je takođe prisutno.Kamera je na papiru odlična, međutim u praksi - nije vredna pomena. Po svim aspektima loše, čak i u odnosu na M8, iPhone je već mnogo kvalitetniji. Mora to mnogo bolje sa datim hardverom.Sve u svemu, odličan telefon, ako zanemarimo kameru. Dobar odnos uloženo-dobijeno, definitivno. I definitivno osveženje posle ograničenog iOS-a (subjektivno).
Hvala za info za ovaj telefon koji sam i ja razmatrao da uzmem jedno vreme. Na yt ima puno klipova da je best buy, king budget do 300e. Brzi od Huawei p10 lite.Cudi me da je kamera toliko losa. Indijci kazu da u toj klasi nema boljeg moba i kamere, cak je bolja kamera od Huawei p10 lite. I meni se vise svidjaju slike na g5+ od p10lite na klipovima.
nikolaq45 Član postova: 65
Jedan kratki review Motorole Moto G5 Plus. Naime, posle upoređivanja trenutnih flegšipova, došao sam do zaključka da ni jedan nije vredan para meni lično, pa sam rešio da uzmem nešto jeftino do nečeg boljeg (verovatno Pixel 2). Prethodni telefon mi je bio One M8, a zadnjih nekoliko meseci iPhone 6.
Dizajn se po meni, za ovu klasu, odličan. Metalna leđa i okvir, malo veći bezeli po 2017. standardima, mada je to subjektivno. Odmah ovde moram da kažem da je fingerprint/touchpad sjajno rešenje, kao i vrlo praktično. Onscreen buttons je prvo što sam isključio.
Softver je skoro pa stock Android, uz nekoliko korisnih Moto dodataka. Fluidno, brzo, bez ikakvih lagova. Baterija je sasvim solidna, S625 je očigledno pun pogodak - jedan dan bez problema. Brzo punjenje je takođe prisutno.
Kamera je na papiru odlična, međutim u praksi - nije vredna pomena. Po svim aspektima loše, čak i u odnosu na M8, iPhone je već mnogo kvalitetniji. Mora to mnogo bolje sa datim hardverom.
Sve u svemu, odličan telefon, ako zanemarimo kameru. Dobar odnos uloženo-dobijeno, definitivno. I definitivno osveženje posle ograničenog iOS-a (subjektivno).

Honor i Benchmark te pozivaju: dođi da se družimo i osvoji Honor 9!

Test: Alcatel Idol 5S (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109