Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Moto G5S Plus (Video)

06.11.2017 13:05 | 56 Mobile
Test: Motorola Moto G5S Plus (Video)

Moto G5S Plus je jedan od onih telefona koji na papiru nude praktično sve što čoveku treba od jednog telefona. No, znamo veoma dobro da niti je celina uvek jednaka sumi svojih delova, niti možemo biti sigurni da li ta celina nadmašuje ili podbacuje. Stoga se uvek moramo zapitati kome je namenjen telefon i šta se može očekivati od njega. Jedno je sigurno, u teoriji G5S Plus deluje veoma, veoma interesantno...

Ivan Stojanović


Moto G5 serija se etablirala kao odličan izbor za svakoga kome je potreban dobar odnos uloženog i dobijenog u srednjoj klasi uređaja. Važan korak je načinjen u prethodnoj generaciji, kada je dramatično unapređen kvalitet izrade. Takođe, sa razdvajanjem na običnu i Plus verziju došlo se u poziciju da je moguće pokriti širi cenovni segment. Šta uopšte predstavlja Plus varijanta?U suštini, kao što možete i naslutiti, Plus predstavlja veći model. Istovremeno, ne samo veći, već i hardverski napredniji. Moglo bi se reći i da je reč o “fablet” varijanti manjeg modela bez sufiksa “Plus”, sa određenim unapređenjima. Tako je i ovog puta, pa imamo brži čipset, više RAMa, izdašniju kameru...Sve u svemu, postoji jasan osnov da se kaže da ima smisla doplatiti određenu sumu za Plus verziju telefona. Istovremeno, to može značajno uticati i na ukupan utisak o samom telefonu. Pogledajmo stoga kako se Moto G5S Plus pokazuje u praksi.

 

Naravno, pozivamo vas i da pročitate naš test Moto G5S telefona, pošto se njihove karakteristike donekle prepliću i istovremeno često ćemo koristiti taj model kao referencu.

Test: Motorola Moto G5S


Dizajn

Slično kao kod G5S modela, Moto G5S Plus ne ostavlja naročiti estetski utisak, iako ne možemo poreći kvalitet izrade. Jednostavno, reč je o telefonu koji je u dizajnerskom smislu veoma tradicionalan, a uz to veoma nalikuje na prethodnika i koristi istovetan stil kao i Motorola telefon koji ste mogli videti pre tri ili šest godina. Da, onome kome to odgovara će novajlija biti sasvim dobar i dovoljan, ali ukoliko se neko nada da bi Motorola mogla privući nove kupce dizajnom, do toga (verovatno) neće doći.


moto_g5s_plus_17_s.jpg


Tim rečeno, uređaj je više nego korektne izrade. U pakovanju smo dobili USB kabl (micro-USB 2.0 tipa je u pitanju), strujni ispravljač i iglicu za vađenje SIM slota. Treba obratiti pažnju da je ovde isporučen Turbo punjač, što pozdravljamo.Ekran dijagonale 5.5 inča prekriva veći deo prednje površine, ali ne i preveliki deo. Naime, on pokriva svega oko 71% prednje površine, što je manje nego u telefonima nove generacije koji polako kreći i u srednju klasu, kao što je LG pokazao sa Q6 modelom, i kao što će mnogi učiniti tokom ove i naredne godine. Opet, taj procenat je bolji nego kod, recimo, G5S modela, kod koga iznosi oko 67%. Obzirom da je ekran tradicionalan 16:9, širina je ostala pozamašna sa preko 76 milimetara, što bi mnogi trebali da imaju u vidu. Nama to nije pravilo problem jer smo navikli na fablete, ali prosto ovde nema situacije da zbog uskog odnosa stranica dijagonalu ekrana treba shvatiti relativno. Ne, telefoni sa 2:1 odnosom strana se lakše drže od 16:9 telefona čak i ukoliko imaju i po pola inča veće dimenzije, da ne spominjemo što to znači i daleko veći ekran.Sa druge strane, kvalitet izrade moramo pohvaliti. Uz zaobljene ivice i preciznu izradu, zaista je lep osećaj imati ovakav telefon u ruci. Još u prethodnoj generaciji Motorola je prešla na metalnu izradu, a imamo utisak da je sada aluminijum na ivicama još bolje i preciznije obrađen. G5S Plus nam je stigao u crnoj boji, ali smo mišljenja, isto kao i kod manjeg modela, da bi zlatno-srebrna bila bolji izbor.Na donjem delu prednje stranice, ispod ekrana, imamo senzor otiska prsta, koji može da se koristi i za navigaciju (više o tome na narednoj stranici). Desno su tasteri za pojačavanje zvuka i paljenje telefona/ekrana, gde je potonji naboran pa ćete ga lako prepoznati na dodir. Levo je SIM slot, koji je u stanju da prihvati do dve SIM kartice – da, reč je o Dual SIM telefonu. Gore zatičemo 3.5-milimetarski konektor za slušalice, dok je zvučnik na donjem delu, pored USB konektora. Reč je o microUSB 2.0 konekciji, koja ne donosi previše iznenađenja.Zadnja strana je veoma skladna i elegantno uklopljena, izuzev modula kamere, koji i dalje stiže u vidu modula koji “izbija” iz zadnjeg dela. Preporučujemo da koristite neki kejs kako biste anulirali ovu manu. Šteta što se isti ne isporučuje u startu uz telefon.

 

 

 

Hardver i softver

U testu G5S telefona smo rekli da se hardver nije promenio u odnosu na G5 i da je to loša vest. Ovde se radi o istoj stvari – hardver se ni u G5S Plus nije promenio u odnosu na G5 Plus. Međutim, to nije loša vest, budući da su čipovi u G5S / Plus modelu spadali u višu klasu i donosili bolje iskustvo, pa je samim tim utisak o uređajima drugačiji.


moto_g5splus_cpuz_s.jpg


Treba reći i da je telefon dostupan u raznim varijantama po pitanju dostupnog skladišta i količine memorije. Nama je na test došla varijanta sa 32 GB skladišta i 4 GB RAMa. Kako god, nivo performansi je sasvim u nivou srednje klase i sumnjamo da će iko biti razočaran, ma za koju se kombinaciju opredelili. Snapdragon 625 čipset, octa-core procesor na 2 GHz, te Adreno 506 grafika garantuju solidno iskustvo.
 

Specifikacije
 • Proizvođač Motorola
 • Model Moto G5S Plus
 • Predstavljen Avgust 2017.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.1 (Nougat), planiran apgrejd na Android 8.0 (Oreo)
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 1080 x 1920
 • Gustina ekrana 401 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 2160p@30fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 5.5 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.2
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, akcelerometar, žiroskop, proximity, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 4 GB
 • GPU Adreno 506
 • Chipset Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625
 • Dimenzije 153.5 x 76.2 x 8 mm
 • Masa 168 g
 • Baterija Li-Ion 3000 mAh
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


Drugim rečima, možete očekivati sasvim korektan užitak u svakodnevnoj praksi. Naravno, ne treba očekivati čuda, ali je kombinacija Snapdragon 625, čak 4 GB memorije i 32 GB skladišnog prostora više nego korektna. Skladišni prostor se može proširiti microSD memorijskom karticom kapaciteta do 256 GB, ali treba voditi računa da je drugi SIM slot hibridnog tipa, tako da se morate opredeliti: ili memorijska kartica ili drugi SIM.


moto_g5splus_antutu_s.jpg


Naše reči dobijaju potvrdu i u testovima koje smo sproveli. Više je nego jasno da će korisnici biti zadovoljni. Ipak, to istovremeno znači da postojeći vlasnici G5 Plus telefona nemaju nekih naročitih motiva za apgrejd. No, ukupan utisak o uređaju je sa hardverske strane više nego korektan, i korisnici će biti zadovoljni. Tim pre što je softver tradicionalno “lagan”...


moto_g5splus_geekbench_s.jpg


Softver

Motorola svoje telefone oprema stok varijantom Androida i to je velika prednost kompanije, a istovremeno i velika vrednost za sve koji žele čisto Android iskustvo. Kako se time istovremeno postiže da telefon bude rasterećen (ili makar što rasterećeniji), jasno je da se takvim potezom ubijaju dve muve jednim udarcem. Sa jedne strane, nema opterećujućeg softvera koji treba pokretati povrh operativnog sistema, a sa druge dobijate interfejs onakav kakvim ga je Google zamislio, uz eventualno neku minimalnu izmenu koja nipošto ne utiče na iskustvo.


moto_g5splus_softver1_s.jpg


Verovatno najinteresantnija izmena u tom smislu, koja može vrlo lako da vam promeni ili pospeši ugođaj u korišćenju, jeste sposobnost senzora otiska prstiju da odmeni tastere. Drugim rečima, možete ga koristiti kao navigaciju. Svajp po senzoru ulevo izvršava Back komandu, svajp udesno je zamena za Recents, a prost kratki dodir po čitaču otiska je Home. Sličan sistem smo mogli videti – doduše, nije bio implementiran na senzoru otiska prsta, već na jednom jedinom tasteru – na Meizu telefonima. U suštini, veoma je interesantan i intuitivan nakon određenog perioda navikavanja.


moto_g5splus_softver2_s.jpg


App drawer-u se može pristupiti povlačenjem prema gore. Volpejperi su izmenjeni u odnosu na standardnu Google varijantu, nema nikakvog bloatware-a. Jedina dodatna aplikacija jeste Moto aplikacija za podešavanje određenih, specifičnih opcija, od kojih smo neke već spomenuli u ovom tekstu. Moto Display radi “fade” notifikacija u zavisnosti od procene stanja u kom se telefon nalazi – recimo, ako pretpostavi da ste telefon pokupili sa stola i uzeli u ruku, automatski će upaliti displej kako bi prikazao notifikacije iako je ekran bio u stendbaju kako biste ih uočili. Tu je i nekoliko komandi gestovima, o kojima smo detaljnije govorili u našem prikazu Motorola Moto Z2 Play telefona. Stoga preporučujemo da i na tu sekciju testa obratite pažnju.I do sada smo bili mišljenja da je Motorolin koncept i pristup problematici softvera nešto što se mora naglasiti i pohvaliti jer doprinosi dobrom korisničkom iskustvu. Uređaj je rasterećen, eventualni hardverski nedostaci ne dolaze do izražaja kao kod telefona koji povrh Androida moraju da pokreću još i neki prilagođeni interfejs, a korisniku je ostavljena potpuna sloboda. Izmene koje su načinjene su potpuno neobavezujuće, a zaista smo mišljenja da doprinose u svakodnevnoj praksi.Tim rečeno, zahvaljujući solidnom hardveru, Moto G5S Plus će lako odgovoriti na izazove bilo koje vrste. Naglasićemo i da je potvrđeno ad će G5S Plus u dogledno vreme dobiti najnoviji Android. Naravno, ne možemo garantovati da će iskustvo biti podjednako pozitivno i kada bude stigao Android 8.0 Oreo, ali možemo da vrlo osnovano pretpostavimo da će upravo tako biti.


Utisci

 

Ekran

Moto G5S Plus je dobio uvećane dimenzije u odnosu na prethodnika, G5 Plus, i to sa 5.2 na 5.5 inča! I dalje je prisutna Full HD rezolucija, sasvim adekvatno ovom cenovnom razredu. Sa oko 400 piksela po inču, gustina prikaza je sasvim dovoljna da može da pruži korisniku maksimalno uživanje. Kako je reč o IPS ekranu, korisnik može da računa na veoma dobre boje i uglove gledanja.


moto_g5s_plus_21_s.jpg


Primedba koju bismo uputili bi se odnosila na visok stepen refleksije, sada već generacijsku odliku ovih telefona. Isto tako, deluje nam da bi minimalno osvetljenje moglo biti na još nižem nivou, pošto u mraku korišćenje telefona ume da ponekad napregne osetljivije oči. Ništa stračno, ali valja upozoriti na takvu odliku.


moto_g5s_plus_20_s.jpg


Sa druge strane, korisnici mogu biti zadovoljni saznanjem da je njihov telefon dobro zaštićen. Motorola je implementirala Corning Gorilla Glass 3 zaštitu! Iako ne nosi poslednji sufiks (5), reč je o sistemu koji mnogi preferiraju u odnosu na novije Gorilla Glass generacije. Sve u svemu, možete biti mirni da sitne ogrebotine i povremena, ne naročito strašna ispadanja i ispuštanja neće nauditi vašem telefonu.


moto_g5splus_ekran_s.jpg


Postoje opcije za izbor moda prikaza na displeju, pa tako korisnici mogu birati između zasićenijih boja i standardnijeg prikaza. Nažalost, ne nudi se neki napredniji izbor, već korisnici samo mogu birati između Standard i Vibrant, bez detaljnijih podešavanja koja su prisutna kod nekih skupljih telefona.


Baterija

Nominalno gledano, kapacitet baterije je ostao identičan u odnosu na prethodnika. 3000 miliamperčasova je u teoriji sasvim dovoljno, u slučajevima dobre optimizacije čak i za višednevno korišćenje. Zanimljivo nam je da je i običan G5S model došao sa identičnim kapacitetom baterije, a da se pokazalo da među njima ipak ima razlike, i to (ponovo) u korist Plus modela.


moto_g5splus_baterija_s.jpg


Konkretno, Plus varijanta nam je pružila 6 sati korišćenja u okviru obdanice, i to uz veće i izrazitije opterećenje (duže smo se igrali na telefonu, duže vremena puštali YouTube videe). Reč je o iznadprosečnoj autonomiji, i mišljenja smo da nezahtevniji korisnici mogu da izvuku dva dana korišćenja iz ovog telefona bez većih problema. To ne bismo smeli da potpišemo za običan G5S, ali za Plus – jesmo. Kada već pominjemo intenzivnije korišćenje, G5S Plus itekako ume da se zagreje na zadnjem delu, obzirom da metalna leđa veoma lako prenose toplotu.


moto_g5s_plus_4_s.jpg


Sa druge strane, zadovoljstvo nam je da prijavimo i da velikog problema sa kojim smo se suočili na G5S modelu nema na Plus verziji. Reč je o užasno sporom punjenju baterije kada se ista ne puni preko Turbo punjača, odnosno kada se puni preko tradicionalnog kabla i obične USB konekcije. Punjenje G5S Plus telefona je u toj situaciji daleko kraće, iako oba telefona koriste nominalno identične kapacitete baterija. Osim toga, zahvaljujući Turbo punjaču koji se isporučuje u paketu ćete veoma lako biti u stanju da za kratko vreme dopunite telefon u većoj meri.

 

 

 

Kamera

Još jedna stavka koja je (makar nominalno) unapređena jeste kamera. Umesto kamere od 12 megapiksela u prethodnoj generaciji, sada imamo dual kameru od 13 megapiksela. Dakle, ne samo da smo dobili blago uvećanje veličine senzora, već smo dobili i drugi senzor! Šta je to značilo za kameru u praksi?


moto_g5splus_kamera1_s.jpg


Sa softverske strane, aplikacija kamere je sasvim dobro osmišljena, te laka za korišćenje. Osnovne opcije su tu, i lako su dostpne sa glavnog ekrana, pa tako blic, HDR ili tajmer možete vrlo brzo aktivirati. Svajp ulevo poziva galeriju, svajp udesno dodatne opcije kamere. Sve u svemu, nemamo zamerki u tom pogledu, nema “zavučenih” opcija. Ne treba zaboraviti kontrole gestovima, poput aktiviranja kamere protresanjem, ili pak obrtanja u šaci kako bi se pristupilo zadnjoj ili prednjoj kameri, što može biti veoma zgodna stvar u korišćenju.Postoji i nekoliko predefinisanih modova za slikanje, uključujući i “Depth Enabled”. Reč je o modu koji omogućava iskorišćavanje druge kamere u punoj meri. Depth Enabled režim omogućava različite vrste manipulacija fotografijom. Bitno je da objekat ili osoba koja se snima bude udaljena do dva metra. Nakon snimanja fotografije, može se primeniti određeni filter ili dodatak, pa tako recimo možete da izmenite fokus, napravite svojevrsni bokeh efekat, uklanjate pozadinu ili objekte sa fotografije. Sad, da li je ovo više neka vrsta gimike – rekli bismo da umnogome jeste. Sa druge strane, zanimljivo je napraviti efekat zamućenja, pa čak i pretvoriti fotografiju ili njen deo u crno-belu fotografiju, dok neke druge verovatno nećete puno koristiti. Naravno, sve to zavisi od vas...


fotke_moto_g5splus_2_s.jpg


Osim dva senzora od po 13 megapiksela, kamera raspolaže otvorima blendi od f/2.0, dual LED blicem, naprednim autofokusom, a zahvaljujući prisustvu snažnijeg hardvera u vidu Snapdragon 625 čipseta, moguće je snimati i video u 4K rezoluciji. Kada je video u pitanju, rekli bismo da je G5S Plus u stanju da vam pruži natprosečan kvalitet. Sama činjenica da se može snimati 4K video za ove pare je maltene neverovatna, ali cela stvar dodatno dobija na značaju kada znamo da stabilizacija sjajno odrađuje svoj posao. Istovremeno, topla preporuka za snimanje videa u 1080p rezoluciji pri 60 fps, za šta je kamera takođe sposobna. Mišljenja smo da je to idealna mera njenih mogućnosti i dobijenog kvaliteta.Kada su fotografije u pitanju, rezultati su...osrednji. Ne mislimo da je kamera loša, naprotiv, sasvim je korektna. Međutim, nekako sama postavka dual kamera sistema ostavlja utisak da treba očekivati fantastične rezultate, ali to ipak nije slučaj. Sa ipak samo prosečnim karakteristikama samog senzora, treba biti realan i dobićete i dalje sasvim dobre fotografije. Samo imajte u vidu da se ovde dualna postavka ne koristi za lossless zumiranje, širokougaono snimanje ili poboljšanje opsega. U tom smislu, Motorola je skromnija. Takođe, treba imati u vidu da zavisno od moda procesiranje slike može da potraje par sekundi, što može imati značajan uticaj na fotografije.Dakle, kada je osvetljenje dobro, ocena za kameru je – vrlo dobar. Šta kada padne noć, a uslovi se značajnije promene? Nažalost, kao i kod drugih Motorola telefona novije generacije, noćno snimanje nije naročito unapređeno. I dalje je prisutno dosta šuma, a ni odabir Low light režima snimanja ne deluje od neke preterane pomoći, pa toplo preporučujemo korišćčenje manuelnih podešavanja, mada ponovo ne treba očekivati da će to drastično pomoći. Rekli bismo da je G5S Plus u ovom aspektu rada nešto ispred G5S, ali ne toliko da bismo razliku okarakterisali posebno značajnom.


 


Prednja kamera je takođe pozitivno iznenađenje. Reč je o širokougaonom senzoru od 8 megapiksela, sa LED blicem i otvorom blende od f/2.0. I ovde možete da se poigrate sa naprednim podešavanjima, a tu je i režim ulepšavanja kako bi sve te osobe koje stanu u vaš kadar bile dodatno ulepšane. Sve u svemu, više nego korektno rešenje za selfije i zabavu.


 

 

 

 

Zaključak

Motorola je svoje vodeće modele u srednjoj klasi osvežila Special Edition izdanjem i unapredila ih. Ne toliko koliko bismo to možda priželjkivali, i verujemo da je poneki adut ostavljen za kompletan prelazak na narednu generaciju, kada će svašta biti dodato. Žao nam je možda što nije bilo nekog ozbiljnijeg poigravanja sa dizajnom, ali šta da se radi.Imajući to u vidu, moramo reći da je Moto G5S Plus ostavio bolji utisak na nas od “običnog” G5S modela. Prosto, njegove hardverske mogućnosti i određene prednosti pomažu da ne samo ostavi bolji utisak u apsolutnom smislu, već i da se lakše pređe preko nekih njegovih mana koje objektivno postoje. U suštini, glavna mana telefona jeste u dizajnu, koji je potpuno tradicionalan. On nema nekih posebnih “rupa” koje bi uticale na korišćenje, izuzev možda zagrevanja zadnjeg dela. Nedostaje i notifikaciono svetlo, ali je to umnogome sređeno Motorolinim dodatkom aktivnog ekrana.


moto_g5s_plus_5_s.jpg


Sa druge strane, kvalitet izrade je na vrhunskom nivou, hardver je prilično potentan za ovu kategoriju, ima dosta memorije na raspolaganju. Kamere funkcionišu sasvim solidno, a softver je već tradicionalno nezahtevan i neopterećujuć, s tim što ovde zaista “leti.” Uz sve to, dodaci i implementirane modifikacije zaista mogu puno značiti korisnicima koji budu iole želeli da isprobaju nešto drugačije. Zaista je moguće drastično unaprediti korisničko iskustvo, i slutimo da će onima koji se naviknu na komande gestovima ili navigaciju preko otiska prstiju poput jedinog tastera zaista biti problem da se jednog dana “izvuku” iz Motorola sveta. Sve u svemu, Moto G5S Plus je više nego korektan telefon u svojoj cenovnoj klasi i lako je preporučiti ga osobama kojima je potreban kvalitetan i pouzdan telefon.


award_moto_g5s_plus_s.jpg

 

Prednosti:

- Odličan all-round telefon
- Hardverske mogućnosti za klasu
- Čist Android uz par korisnih dodataka
- Dobra kamera
- Kvalitet izrade

Nedostaci:

- Metalna leđa se lako zagreju
- Veoma tradicionalan pristup dizajnu
- Izbočina kamere


Uređaj na test ustupio Lenovo.

 

 

nesa69 Član postova: 227
Telenor.
The Lyricist Član postova: 1362
Telenorov update, ili peske?
Msm, i ja sam stavio peske, al' da znam izaso li je
nesa69 Član postova: 227
G5 plus:
The Lyricist Član postova: 1362
Hoce li taj oreo, aman?
Zlatko Neregistrovan korisnik
Kako da upalim notifikacionu lampicu znam da telefon ima lampicu ali je meni iskljucena?

Test: Alcatel U5 HD (video)

Test: Huawei Mate 10 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109