Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Moto G5S Plus (Video)

06.11.2017 13:05 | 51 Mobile
Test: Motorola Moto G5S Plus (Video)

Moto G5S Plus je jedan od onih telefona koji na papiru nude praktično sve što čoveku treba od jednog telefona. No, znamo veoma dobro da niti je celina uvek jednaka sumi svojih delova, niti možemo biti sigurni da li ta celina nadmašuje ili podbacuje. Stoga se uvek moramo zapitati kome je namenjen telefon i šta se može očekivati od njega. Jedno je sigurno, u teoriji G5S Plus deluje veoma, veoma interesantno...

Motorola Moto G5S Plus

Filip Majkić


Moto G5 serija se etablirala kao odličan izbor za svakoga kome je potreban dobar odnos uloženog i dobijenog u srednjoj klasi uređaja. Važan korak je načinjen u prethodnoj generaciji, kada je dramatično unapređen kvalitet izrade. Takođe, sa razdvajanjem na običnu i Plus verziju došlo se u poziciju da je moguće pokriti širi cenovni segment. Šta uopšte predstavlja Plus varijanta?U suštini, kao što možete i naslutiti, Plus predstavlja veći model. Istovremeno, ne samo veći, već i hardverski napredniji. Moglo bi se reći i da je reč o “fablet” varijanti manjeg modela bez sufiksa “Plus”, sa određenim unapređenjima. Tako je i ovog puta, pa imamo brži čipset, više RAMa, izdašniju kameru...Sve u svemu, postoji jasan osnov da se kaže da ima smisla doplatiti određenu sumu za Plus verziju telefona. Istovremeno, to može značajno uticati i na ukupan utisak o samom telefonu. Pogledajmo stoga kako se Moto G5S Plus pokazuje u praksi.

 

Naravno, pozivamo vas i da pročitate naš test Moto G5S telefona, pošto se njihove karakteristike donekle prepliću i istovremeno često ćemo koristiti taj model kao referencu.

Test: Motorola Moto G5S


Dizajn

Slično kao kod G5S modela, Moto G5S Plus ne ostavlja naročiti estetski utisak, iako ne možemo poreći kvalitet izrade. Jednostavno, reč je o telefonu koji je u dizajnerskom smislu veoma tradicionalan, a uz to veoma nalikuje na prethodnika i koristi istovetan stil kao i Motorola telefon koji ste mogli videti pre tri ili šest godina. Da, onome kome to odgovara će novajlija biti sasvim dobar i dovoljan, ali ukoliko se neko nada da bi Motorola mogla privući nove kupce dizajnom, do toga (verovatno) neće doći.


moto_g5s_plus_17_s.jpg


Tim rečeno, uređaj je više nego korektne izrade. U pakovanju smo dobili USB kabl (micro-USB 2.0 tipa je u pitanju), strujni ispravljač i iglicu za vađenje SIM slota. Treba obratiti pažnju da je ovde isporučen Turbo punjač, što pozdravljamo.Ekran dijagonale 5.5 inča prekriva veći deo prednje površine, ali ne i preveliki deo. Naime, on pokriva svega oko 71% prednje površine, što je manje nego u telefonima nove generacije koji polako kreći i u srednju klasu, kao što je LG pokazao sa Q6 modelom, i kao što će mnogi učiniti tokom ove i naredne godine. Opet, taj procenat je bolji nego kod, recimo, G5S modela, kod koga iznosi oko 67%. Obzirom da je ekran tradicionalan 16:9, širina je ostala pozamašna sa preko 76 milimetara, što bi mnogi trebali da imaju u vidu. Nama to nije pravilo problem jer smo navikli na fablete, ali prosto ovde nema situacije da zbog uskog odnosa stranica dijagonalu ekrana treba shvatiti relativno. Ne, telefoni sa 2:1 odnosom strana se lakše drže od 16:9 telefona čak i ukoliko imaju i po pola inča veće dimenzije, da ne spominjemo što to znači i daleko veći ekran.Sa druge strane, kvalitet izrade moramo pohvaliti. Uz zaobljene ivice i preciznu izradu, zaista je lep osećaj imati ovakav telefon u ruci. Još u prethodnoj generaciji Motorola je prešla na metalnu izradu, a imamo utisak da je sada aluminijum na ivicama još bolje i preciznije obrađen. G5S Plus nam je stigao u crnoj boji, ali smo mišljenja, isto kao i kod manjeg modela, da bi zlatno-srebrna bila bolji izbor.Na donjem delu prednje stranice, ispod ekrana, imamo senzor otiska prsta, koji može da se koristi i za navigaciju (više o tome na narednoj stranici). Desno su tasteri za pojačavanje zvuka i paljenje telefona/ekrana, gde je potonji naboran pa ćete ga lako prepoznati na dodir. Levo je SIM slot, koji je u stanju da prihvati do dve SIM kartice – da, reč je o Dual SIM telefonu. Gore zatičemo 3.5-milimetarski konektor za slušalice, dok je zvučnik na donjem delu, pored USB konektora. Reč je o microUSB 2.0 konekciji, koja ne donosi previše iznenađenja.Zadnja strana je veoma skladna i elegantno uklopljena, izuzev modula kamere, koji i dalje stiže u vidu modula koji “izbija” iz zadnjeg dela. Preporučujemo da koristite neki kejs kako biste anulirali ovu manu. Šteta što se isti ne isporučuje u startu uz telefon.

 

 

 

accko Član postova: 1068
Citiram korisnika: dominusNarocito su lose slike kada se kamera kosristi kroz chat aplikacije, facebook, instagram direct.... puno puta umesto da slikam whatsapp camerom, ja slikam stock kamerom pa onda sharujem, jer ispada katastrofa.
Mislim da je to više do app, i meni na iP 6s isto ispadnu haos slike kad uslikam direktno iz aplikacije. Sent from my iPhone using Tapatalk
Nista Član postova: 589
Citiram korisnika: dominusSlazem se sa korisnikom @nikolaq45, skoro puna tri meseca koristim ovaj telefon i definitivno je kamera najslabija karika, a to je cini mi se posledica ne loseg senzora vec namerno softverski osakacena da ne bi bila konkurencija skupljim modelima. Ali zato sistem radi besprekorno, 3 meseca bez da stucne, ali bukvalno, sd625 radi posao fenomenalno, prosto covek zaboravi na sve one sitne problemcice koji su bili neminovni kroz razvitak androida. Neverovatna pouzdanost i fluidnost.@Nista, moje iskustvo je, da je kamera vrlo nepredvidiva, u smislu da nekad ispadnu stvarno super fotke, a nekad pomislim da je potato kamera. Narocito su lose slike kada se kamera kosristi kroz chat aplikacije, facebook, instagram direct.... puno puta umesto da slikam whatsapp camerom, ja slikam stock kamerom pa onda sharujem, jer ispada katastrofa. Sa druge strane ima puno podesavanja u okviru kamere, kao neki "profi mod", ali se ja ne razumem pa mi sve stoji na difoltu.Sto se tice apdejta, do sada je bio samo jedan od 60 megabajta, odnosi se na sekjuriti pec, koji je sada may 2017.
Ok, hvala.
dominus Član postova: 190
Slazem se sa korisnikom @nikolaq45, skoro puna tri meseca koristim ovaj telefon i definitivno je kamera najslabija karika, a to je cini mi se posledica ne loseg senzora vec namerno softverski osakacena da ne bi bila konkurencija skupljim modelima. Ali zato sistem radi besprekorno, 3 meseca bez da stucne, ali bukvalno, sd625 radi posao fenomenalno, prosto covek zaboravi na sve one sitne problemcice koji su bili neminovni kroz razvitak androida. Neverovatna pouzdanost i fluidnost.
@Nista, moje iskustvo je, da je kamera vrlo nepredvidiva, u smislu da nekad ispadnu stvarno super fotke, a nekad pomislim da je potato kamera. Narocito su lose slike kada se kamera kosristi kroz chat aplikacije, facebook, instagram direct.... puno puta umesto da slikam whatsapp camerom, ja slikam stock kamerom pa onda sharujem, jer ispada katastrofa. Sa druge strane ima puno podesavanja u okviru kamere, kao neki "profi mod", ali se ja ne razumem pa mi sve stoji na difoltu.
Sto se tice apdejta, do sada je bio samo jedan od 60 megabajta, odnosi se na sekjuriti pec, koji je sada may 2017.
Nista Član postova: 589
Citiram korisnika: nikolaq45Jedan kratki review Motorole Moto G5 Plus. Naime, posle upoređivanja trenutnih flegšipova, došao sam do zaključka da ni jedan nije vredan para meni lično, pa sam rešio da uzmem nešto jeftino do nečeg boljeg (verovatno Pixel 2). Prethodni telefon mi je bio One M8, a zadnjih nekoliko meseci iPhone 6.Dizajn se po meni, za ovu klasu, odličan. Metalna leđa i okvir, malo veći bezeli po 2017. standardima, mada je to subjektivno. Odmah ovde moram da kažem da je fingerprint/touchpad sjajno rešenje, kao i vrlo praktično. Onscreen buttons je prvo što sam isključio.Softver je skoro pa stock Android, uz nekoliko korisnih Moto dodataka. Fluidno, brzo, bez ikakvih lagova. Baterija je sasvim solidna, S625 je očigledno pun pogodak - jedan dan bez problema. Brzo punjenje je takođe prisutno.Kamera je na papiru odlična, međutim u praksi - nije vredna pomena. Po svim aspektima loše, čak i u odnosu na M8, iPhone je već mnogo kvalitetniji. Mora to mnogo bolje sa datim hardverom.Sve u svemu, odličan telefon, ako zanemarimo kameru. Dobar odnos uloženo-dobijeno, definitivno. I definitivno osveženje posle ograničenog iOS-a (subjektivno).
Hvala za info za ovaj telefon koji sam i ja razmatrao da uzmem jedno vreme. Na yt ima puno klipova da je best buy, king budget do 300e. Brzi od Huawei p10 lite.Cudi me da je kamera toliko losa. Indijci kazu da u toj klasi nema boljeg moba i kamere, cak je bolja kamera od Huawei p10 lite. I meni se vise svidjaju slike na g5+ od p10lite na klipovima.
nikolaq45 Član postova: 65
Jedan kratki review Motorole Moto G5 Plus. Naime, posle upoređivanja trenutnih flegšipova, došao sam do zaključka da ni jedan nije vredan para meni lično, pa sam rešio da uzmem nešto jeftino do nečeg boljeg (verovatno Pixel 2). Prethodni telefon mi je bio One M8, a zadnjih nekoliko meseci iPhone 6.
Dizajn se po meni, za ovu klasu, odličan. Metalna leđa i okvir, malo veći bezeli po 2017. standardima, mada je to subjektivno. Odmah ovde moram da kažem da je fingerprint/touchpad sjajno rešenje, kao i vrlo praktično. Onscreen buttons je prvo što sam isključio.
Softver je skoro pa stock Android, uz nekoliko korisnih Moto dodataka. Fluidno, brzo, bez ikakvih lagova. Baterija je sasvim solidna, S625 je očigledno pun pogodak - jedan dan bez problema. Brzo punjenje je takođe prisutno.
Kamera je na papiru odlična, međutim u praksi - nije vredna pomena. Po svim aspektima loše, čak i u odnosu na M8, iPhone je već mnogo kvalitetniji. Mora to mnogo bolje sa datim hardverom.
Sve u svemu, odličan telefon, ako zanemarimo kameru. Dobar odnos uloženo-dobijeno, definitivno. I definitivno osveženje posle ograničenog iOS-a (subjektivno).

Test: Alcatel U5 HD (video)

Test: Huawei Mate 10 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109