Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola G9 Play (Video)

14.10.2020 12:00 | 0 Mobile
Test: Motorola G9 Play (Video)

Moto G9 Play je telefon koji nudi više nego što košta: Motorola je na agresivne cene konkurenata odgovorila istom merom. G9 Play stiže po ceni od 21 hiljade dinara i u toj klasi predstavlja odličnu kupovinu.

Ako ga u poredimo sa prošlogodišnjim modelom, Motorola G9 Play je jedan od telefona koji je doneo ozbiljna unapređenja za samo godinu dana. G8 Play predstavljen pre samo godinu dana i dalje važi za solidnu kupovinu, pa su cipele u koje je G9 Play uskočio i koje mora da popuni poprilično razgažene i udobne. A da li je u tome uspeo?
 
 
Sudeći po ceni, reklo bi se da jeste: prodaje se po ceni od 20.990 dinara, odnosno 175 evra što obzirom na ono što nudi, predstavlja vrlo prijatno iznenađenje i na to gledamo kao novu ambiciju Motorole da se i cenovnom politikom uhvati u koštac sa konkurentima: u paketu nismo očekivali ništa sem punjača, pa nas je prisustvo kvalitetne silikonske obloge prijatno iznenadilo. Sa druge strane, kako je baterija sa 4000 mAh porasla na čitavih 5000 mAh, punjač od 20 W je pravo osveženje u ovoj cenovnoj kategoriji. Ono što smo očekivali, a nije stiglo u paketu je folija na ekranu, ali će nano premaz protiv zadržavanja vode biti dobrodošao kada vas iznenadi jesenji pljusak, a niste poneli kišobran.
 
Moto G9 Play je porastao u odnosu na svog starijeg brata, i to pre svega zbog velikog ekrana, koji je veći, ali poseduje nešto uži odnos stranica, što i dalje čini korišćenje jednom rukom moguće, uprkos 6,5 inča, koliko meri dijagonala ekrana ovog modela. Ali, 2020. godina je definitivno godina velikih telefona, pa ćete sada mnogo teže pronaći telefone sa ekranima manjih dijagonala nego one bliske tabletima od pre nekoliko godina.

Dizajn

Velike dimenzije i težina od skoro 20 grama više nego kod G8 Play i vrlo čvrsto kućište odaju utisak da se radi o kombinaciji stakla i metala, iako su ram i zadnja strana G9 Play plastični. Lepo uklopljeni elementi omogućavaju veliku strukturnu čvrstinu, pa i ako sednete (a ne treba to da radite) ne morate da se bojite da će G9 Plus popustiti i izdati vas kao na primer iPhone 6 Plus. I zaista čini nam se da uprkos nisko postavljenoj ceni Motorola želi da po svaku cenu zadrži veoma visok nivo kvaliteta izrade na svim svojim modelima, pa čak i onim vrlo pristupačnim.
 
mot1s.jpg
 
Sa dizajnerske strane Motorola G9 Play je još jedan veliki crno-zeleni telefon koji ne pretenduje da vas obori s nogu svojim izgledom. U pitanju je elegantan model, svedenih linija i oblinama, sa centralno postavljenim kućištem kamera i brzim senzorom otiska prsta sa zadnje strane. Naravno, gradijentni prelaz leđa je prisutan (a na kojem telefonu ove godine i pa nije?), a ivice zadnje strane su blago zakrivljene, za razliku od prednje strane i ravnog ekrana.
 
Ram kućišta poseduje veliki broj otvora i tastera: 3,5 mm (gore), dva mikrofona (gore i dole), tri tastera (desno), slot za nano SIM i micro SD kartice (levo), te zvučnik i USB C port na donjoj strani.
 
mot3s.jpg

Ekran

Masivni ekran poseduje uočljive zaobljene okvire i prednju kameru izvedenu u obliku suze, iznad koje se nalazi diskretna rešetkica slušalice. Ekran je i dalje IPS tipa HD+ rezolucije, što je jedino što nam je zasmetalo, iako u ovoj cenovnoj klasi nemamo prava da očekujemo bilo šta drugo. Prikaz je dobar, mada je zbog veličine ppi svega 270, što ponekad ume da zasmeta, posebno kada fotografišete i treba da prikažete sliku od 4000x3000 piksela na ekranu koji raspolaže sa 1600x720 piksela.
 
mot2s.jpg
 
Svetlina ekrana je dobra za korišćenje napolju, i lepo će kontrirati odsjaju spoljnog svetla. Senzor ambijentalnog svetla se lepo snalazi, pa će na jakom Suncu prilično odvrnuti svetlo kako bi ostavio prikaz na visokom nivou. Telefon fabrički dolazi sa bojama podešenim na „Saturated“, a na raspolaganju su vam i „Boosted“ i „Natural“ režimi. Iako nema prevelike razlike, nama je prikaz sa smirenijim, prirodnijim bojama bio prijatniji za oko i precizniji u odnosu na „napucane“ varijante sa prezasićenim bojama. U suštini ovo najviše zavisi od toga kakve telefone koristite i na kakav tip prikaza ste se navikli. Ako ste dosad koristili Samsung telefone, slobodno ne čačkajte ništa, ovo je najbolje što Moto G9 Play pruža.

Snapdragon 662

Ispod ekrana krije se odličan Snapdragon 662 čipset, koji je zamenio manje popularni MediaTek Helio P70M. Sa osam jezgara raspoređenih u 4+4 grupacije na 2 i 1,8 GHz Moto G9 Play koristi najsvežiji Snapdragon čipset srednje klase. 
 
PCMarks.png
 
Adreno 610 grafika se brine za dobre performanse u igrama dok sistem na raspolaganju ima 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i micro SD slot za trenutke kada skladišni prostor postane tesan. Čisto da podsetimo, prošlogodišnji G8 Play je dolazio sa 2 GB RAM-a i 32 GB memorije eMMC tipa, pa je ovo dupliranje više nego dobrodošlo, kao i ubrzanje odbacivanjem spore eMMC memorije.
 
CPUZs.png

Baterija i konekcije

Dvodnevna autonomija koja je najavljivana za ovaj telefon je više nego realna, pa ćete utičnicu tražiti tek nakon dobra dva dana kombinovanog korišćenja. S druge strane, ako odlučite da maksimalno koristite veliki ekran za Netflix, YouTube i igranje, ne računajte na ovako dugi period bez punjača, što je i očekivano s obzirom na to da su ekran i igre, uz kameru, najzahtevnije radnje koje najbrže prazne bateriju svih telefona. Za to se brine mamutska baterija od 5000 mAh, a kako smo i rekli, punjač snage 20 W je tu da ovo vreme maksimalno skrati sa svojom podrškom za brzo punjenje. Ovo znači da za pola sata možete očekivati 30% baterije, odnosno da će za punjenje od ispražnjene baterije do 100% trebati nešto malo preko dva i po sata. Sumnjamo da je za ovo kriva stavka u specifikacijama koju navodi Motorola, a to je da iako uz telefon dolazi punjač od 20 W, baterija ne podržava punjenje sa više od 15 W. Daleko od toga da je ovo loša stvar, posebno kada na prste jedne ruke možete da nabrojite telefone u ovoj cenovnoj klasi koji podržavaju neki vid brzog punjenja.
 
mot4s.jpg
 
Od konekcija bismo dodali da je WiFi najviše napredovao, pa novi G9 Play sad podržava i WiFi 802.11ac, kao i rad na dve frekvencije, Bluetooth je takođe unapređen, sa 4.2 na verziju 5, a tu je i NFC čip, za trenutke kada zaboravite novčanik, pa se setite da je moguće plaćati telefonom. Ako imate takvu mogućnost pošto u Srbiji nemamo baš previše mogućnosti na raspolaganju kada je ova vrsta transakcija u pitanju.

Android 10 i Moto dodaci

Sa svežim Android 10 OS-om i Moto dodacima Motorola G9 Plus obezbeđuje ono prepoznatljivo iskustvo karakteristično za Moto telefone godinama unazad. Neopterećen sa previše aplikacija, sistem je čist i živahan.
 
Homes.png
 
Na samom početku dočekaće vas prezentacija Moto mogućnosti, i specifičnostima Motorola telefona kao što su visok nivo personalizacije, selfi kamera, unapređene fotografije u uslovima slabog svetla i precise poput one za otvaranje kamere dvostrukim uvrtanjem šake u kojoj držite telefon. 
 
Moto1s.png
 
Tu su i podsećanje na proširivu memoriju (ako se odlučite da se odreknete jednog SIM slota), Peek Display opcija koja omogućava prikaz i interakciju sa najbitnijim obaveštenjima kada je ekran zaključan. Klasične mogućnosti poput preklapanja telefona licem na dole utišava sve zvukove i omogućava vam da se na miru odmorite kada vam je potreban predah od svakodnevnice. Naravno, ne treba zaboraviti ni čuveni „karate“ potez kojim se aktivira LED lampica. 
 
Moto2s.png
 
Klasičan Dialer je tu da vam olakša tranziciju na novi telefon, a mogućnosti personalizacije obuhvataju teme, pozadine, ali i ikonice, sa veličinama i oblicima, te različitim bojama i fontovima.
 
Moto3s.png
 
Naravno, moguće je menjati i veličine prikaza i fontova. Tekst možete prilagođavati u tri nivoa, dok je za prikaz dostupno pet različitih dimenzija.
 
Moto4s.png
 
Moto mogućnosti zaista idu korak dalje u odnosu na klasične Android mogućnosti nudeći širok dijapazon opcija prilagođavanja i funkcionalnosti. Pored prilagođavanja prikaza ekrana i boja, tu je i sistemska navigacija jednom rukom, koja vrlo efikasno menja tri navigaciona tastera. Gestovi poput hvatanja slike ekrana sa tri prsta, brzih prečica za aktivaciju kamere, te Game režima su samo mali deo onoga što Moto mogućnosti nude i dodaju ozbiljnu vrednost svim Motorola telefonima.
 
 

Kamere

Tri kamere zadnje strane su jako interesantne. Umesto dobro poznate kombinacije glavnog, širokougaonog i manje bitnog trećeg senzora, Motorola se odlučila na makro kameru i senzor dubine kao pridružene senzore glavnom sočivu. Iako ovo nije previše popularni izbor, apsolutno ga razumemo, posebno jer glavni senzor raspolaže sa 48 MP i uparivanje sa širokougaonim sočivom i lošijim senzorom bi dovelo do toga da osim glavne kamere ostalo zaboravite. Napomenućemo i da G9 Play, kao i većina Motorola telefona nudi ručni režim u kojem možete birati parametre kamere, ali i snimati fotografije u neobrađenom RAW, odnosno DNG formatu, kako na glavnoj, tako i na selfi kameri, što je svojstvo kojim mali broj uređaja može da se pohvali.
 
Cameras.png
 
Glavna kamera je prilično dobra, koristi tehnologiju spajanja piksela i u ovim tmurnim jesenjim danima uspevala je lepo da se izbori sa nedostatkom svetla. Primetno je prisustvo šuma u tamnijim delovima slike, ali to je očekivano, jer senzor ne uspeva da zabeleži dovoljno detalja usled nedostatka svetla. Boje su prilično tačne, a dinamički raspon iznenađujuće dobar. Jedini problem sa fotografisanjem je što će vam se desiti da pre nego što slikate slike deluju dosta tamnije i mutnije, što će vas terati da pomerate balans svetla kako biste popravili kontrastne delove. Međutim, nakon što slika prođe kroz obradu dobićete mnogo bolji finalni proizvod nego što je to delovalo, pa pokušajte da odolite izazovu i da preeksponirate slike. Kako je ovo definitivno softverski problem, nadamo se da će ga Motorola uskoro rešiti sa nekim od svojih novih verzija Camera aplikacije.
 
mots1s.jpg
 
mots2s.jpg
 
Generalno, slikama sa glavnog senzora smo zadovoljni, ima prostora za unapređenje tu i tamo, ali najbitnije je da su boje dobro reprodukovane i uniformne celim kadrom, da je dinamika dobra i da nema delova slike koji su znatno bolji ili lošiji. 
 
Makro kamera je ograničena fiksnim fokusom i otvorom blende od f/2.4, što znači da bez dosta svetla ni ne pokušavate da pravite makro fotografije, u šta smo se mi uverili ovih nekoliko kišnih dana. Fiksni fokus zahteva mirnu ruku i odmerenu procenu oštrine kadra, što je teško izvesti napolju, bez stativa. Tu je i rezolucija senzora od 2 MP koje ne daje mnogo prostora za previše detaljne slike, a boje nisu na nivou onih sa glavnog senzora, blago su isprane, sa vidljivim šumom na tamnim delovima.
 
mots3s.jpg
 
mots4s.jpg
 
Slike u uslovima slabog svetla su osrednje, sa vidljivim padom oštrine i nešto ispranijim bojama. Osim ako vam objekat slikanja nije dobro osvetljen ne računajte previše na onu količinu detalja na koju ste navikli po danu, posebno u delovima kao što su krošnje drveća, lišće i trava. Donekle vam može pomoći noćni režim koji lepo otvara kadar, ali je šum znatno vidljiviji i detalji se gube, posebno na najtamnijim površinama kao što su nebo i neosvetljene fasade. Kako ne treba previše vremena da napravite noćnu fotografiju, topla preporuka je da slikate i jednu i drugu, pa kasnije odaberite onu koja vam se više sviđa.
 
mots5s.jpg
 
mots6s.jpg
 
Prednja, selfi kamera raspolaže sa 8 MP sa f/2.2 otvorom blende. Slike su dobre, sa dobrim bojama lica, ali nešto slabijom dinamikom, posebno na kontrastnim scenografijama na kojima ćete ili vi biti previše svetli, ili će se pozadine potpuno izgubiti. Portretni režim korektno detektuje konture, mada ćete izgubiti koji pramen kose koji štrči tu i tamo.
 
mots9s.jpg
 
mots10s.jpg
 
Video mogućnosti su ograničene na FullHD u 60 fps pre svega zbog hardverskih ograničenja. Slika je dobra, boje su žive, dinamika osrednja a detalja ima onoliko koliko to možete očekivati u FullHD režimu. Stabilizacija snimka je prisutna u 30 fps, ali ne i u 60 fps, pa je na vam da odlučite šta vam je bitnije – mirnija slika, ili dinamičniji video, sa više slika po sekundi.
 
mots7s.jpg
 
mots8s.jpg

Zaključak - Mnogo toga za ne tako mnogo novca

Ako želite da tražite zamerke Moto G9 Play modelu, nećemo lagati – naći ćete ih. Ekran bi mogao biti bolji, nema ultra široke kamere, noćne slike su osrednje, telefon je masivniji i nije za svačiju ruku/džep. Sa druge strane ne treba zaboraviti na cenovnu kategoriju i očekivanja, odnosno konkurenciju. Moto dodaci sa Android 10 OS-om rade odlično. Senzor otiska prsta otključava telefon momentalno, a kada se malo naviknete na Moto prečice pitaćete se kako ste funkcionisali bez njih do sad. Baterija gađa preko dva dana autonomije, ekran je prilično velik i udoban za rad. Dizajn je u skladu sa modernim telefonima, a tu su i brz punjač i silikonska obloga, koji su retki dodaci u ovoj cenovnoj klasi.
 
 
Čini se da je Motorola sa Moto G9 Play rešila da zalegne u borbeni rov sa Xiaomi i Realme telefonima i korisnicima ponudi pravu konkurenciju po dobroj ceni. I kako to obično biva, moramo biti realni u svojim zamerkama, jer, ruku na srce MotoG9 Play je telefon niske cenovne klase, ne srednje, a po svemu sudeći nudi mnogo toga na šta su nas navikli modeli sa duplo višim cenama. Iskreno, čekamo da vidimo cenovni rat i u onoj, malo ozbiljnijoj kategoriji – kako bi kupci od svega toga imali konkretne koristi. Mislim da će nam kraj ove i cela sledeća godina doneti vrlo agresivan nastup brojnih proizvođača jer svima je namera da baš oni popune izvesne rupe na tržištu. Neka igre počnu.
 
Veliki ekran, dobra kamera, prijatan dizajn, visok kvalitet izrade, dobra autonomija, brz rad, sveži Android i prepoznatljive Moto mogućnosti… teško da ima mnogo telefona koji ovo mogu da ponude za 21.000 dinara.
 
_____________________
 
 
Prednosti: 
 
Kvalitetna izrada  
Dobra cena  
Dva dana autonomije 
20 W Punjač sa brzim punjenjem 
Snapdragon 662 i 4 GB RAM  
Dual SIM sa deljenim microSD slotom 
RAW format na glavnoj i selfi kameri  
Punch hole selfi kamera  
Android 10  
3,5 mm džek i FM tjuner  
Silikonska obloga u paketu  
Nano premaz protiv prskanja vodom 
 
 
Nedostaci: 
 
Nema ultra-wide kameru  
720p ekran  
Performanse glavne kamere u slabim svetlosnim uslovima 
Osrednja makro kamera

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Wiko View 5 Plus (Video)

Test: Xiaomi Mi 10T Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109