Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola G32 (Video)

14.12.2022 11:48 | 0 Mobile
Test: Motorola G32 (Video)

Motorola sa G32 modelom stiže u borbu na delu tržišta koje (barem kod nas) procentualno čini najveći deo prodaje mobilnih telefona. U pitanju je telefon koji po specifikacijama umnogome liči na brojne ranije predstavljene modele drugih proizvođača - ali ima i izuzetno bitan adut, nešto bolju cenu od njih.

Iako smo bili uvereni da smo završili sa testovima telefona koji u sebi sadrže Snapdragon 680 ili 695 čipove, Motorola se odlučila da na tržište pošalje model G32 u poslednjem tromesečju godine. Iako smo navikli da skoro sve povoljne modele vidimo u prvoj polovini godine, ovaj proizvođač je tek u smiraj sezone odlučio da upotpuni svoj portfolio i u tom segmentu.
 
 
Ukoliko uzmemo u obzir da se na ovom tržištu preko 70 procenata telefona prodaje uz ugovore sa operaterima a da ubedljivo najveći udeo u tim količinama nosi upravo ovaj cenovni razred, onda to i ne bi trebalo da predstavlja nikakvo čudo. Posebno što Motorola G32 stiže po reklo bi se vrlo dobroj ceni u odnosu na konkurenciju – 24.999 dinara u maloprodaji, za gledaoce van Srbije 210e. Znate i sami da su se cene tokom godine lagano pomerale na gore usled brojnih faktora, prvenstveno zbog kursa dolara, da su pojedini uređaji poskupeli i po 15-ak procenata u odnosu na startnu cenu s početka godine – i zato se čini da G32 ima svojih aduta jer je prosto rečeno, 20-ak procenata jeftiniji od najvećeg konkurenta.

Dizajn i karakteristike

Ideja G32 modela ponajviše liči na ono što je Xiaomi uradio sa svojim najprodavanijim modelom ove godine – Redmi Note 11. Specifikacije ova dva vrsta uređaja su vrlo, vrlo slične, kalup je isti samo ih male nijanse razdvajaju. Na primer, G32 stiže sa IPS ekranom dijagonale 6.5 inča i osvežavanjem od 90Hz – naspram 6.43 inčnog AMOLED ekrana identičnog osvežavanja. Simbolične promene u konfiguraciji kamera i na planu ostatka hardvera, sve ostalo je isto. 
 
motog32_1s.jpg
 
To znači Qualcomm Snapdragon 680 čipset o kome je sve rečeno ne mali broj puta do sada – solidna baza za sve one koji nemaju neka prevelika očekivanja od telefona, važan im je samo normalan, fluidan rad. Uobičajeno i sasvim solidno rešenje u tom smislu – u slučaju G32 modela prati ga 6GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke.
 
Na planu dizajna niti smo puno očekivali, niti smo više od toga dobili. Tačno ono koliko može da se pruži kupcu za ovu količinu novca. Ekran dijagonala 6.5 inča smešten je u plastično kućište i stiže bez deklarisane zaštite ekrana – otporan je ukoliko ga pokvasite, ne i potopite u vodu. Ivice oko ekrana su jasno vidljive, naročito na bradi telefona, ali opet, uzmimo u obzir da je ovo maltene elementarna klasa uređaja koima se bavimo. Plastični ram i poleđina telefona su zaslužni za neveliku težinu, 184 grama. 
 
Ponuda boja podrazumeva sivu, zlatnu i ovu satensko srebrnu koja se našla u našim rukama za potrebe recenzije. Ukoliko želite da se osećate sigurnije na planu otpronosti telefona, u pakovanju se naravno nalazi silikonska maska.
 
motog32_2s.jpg
 
Raspored konekcija manje više uobičajen: desno power taster sa integrisanim čitačem otiska prsta i klackalica zvuka, gore samo otvor sekundarnog mikrofona, levo fioka za SIM kartice od kojih je jedan deljeni ukoliko želite da u telefon ubacite memorijsku karticu umesto druge konekcije, dole 3.5 mm džek za slušalice, primarni mikrofon i rešetka zvučnika. Ulogu drugog distributera zvuka preuzima slušalica telefona koja po nekoj slobodnoj proceni u distribuciji zvučne slike učestvuje sa nekih 20ak procenata, glavni zvučnik na dnu telefona jasno pokazuje zbog čega je glavni.
 
Što se kvaliteta tog istog zvuka tiče, često imamo običaj da kažemo, nismo puno očekivali pa nismo puno ni dobili. Ovog puta, nismo puno očekivali a dobili smo, za ovu klasu uređaja, više nego pristojan, jasan i glasan zvuk. Ne znamo šta se na tom planu dogodilo, ali od Edge 30 Ultra i Fusion modela pa na ovamo, kvalitet reprodukcije zvuka putem zvučnika na Motorola telefonima doživeo je apsolutni procvat. Pre godinu dana skoro da nijedan njihov telefon nije imao stereo zvučnike a danas ih čak i hvalimo na tom planu...
 
motog32_3s.jpg
 
Baterija za ovu klasu uobičajenih 5000 mAh i puni se maksimalnom snagom punjača od 30W. Na planu potrošnje G32 nije blistao, pa je nakon deset časova YouTube reprodukcije preostalo svega 34 posto preostalog kapaciteta što nije impresivan rezultat, viđali smo znatno bolje.

Sistem kamera

A kada su kamere u pitanju, Motorola G32 dolazi sa relativno uobičajenom kombinacijom za svoju klasu - glavna, ultraširoka i makro. 
 
motog32fotke_1s.jpg
 
motog32fotke_2s.jpg
 
Glavni senzor je dobro nam poznati Samsung ISOCELL S5KJN1 od 50MP sa otvorom blende od  f/1.8 i faznim autofokusom, naravno bez optičke stabilizacije. 
 
Od njega danju možete očekivati vrlo korektne fotografije čiji će kvalitet varirati od prosečnog do vrlo dobrog zavisno od uslova, a dan po kome smo snimali je bio izazovan u određenim situacijama, pa ni drugi telefoni kojima smo snimali istovremeno nisu imali lak posao.
 
Ono gde G32 ne briljira su najpre dinamički opseg, gde u vrlo kontrastnim scenama po sunčanom danu uhvati manje detalja u najtamnijim delovima scene, ili u njima prikaže određeni nivo šuma. Takođe, znamo da nivo detalja i nije jača strana ovog Samsung senzora, pa je na pojedinim fotografijama primetno sjedinjavanje kompleksnih objekata poput krošni drveća, uz dosta naknadnog izoštravanja koje pritom ne postiže ništa. 
 
 
Ultraširoka kamera od 8 MP, f/2.2 se zanimljivo danju ne snalazi bitno lošije od glavne, pa su rezultati vrlo korektni. Od nje ne očekujemo previše, pa smo dobijenim zapravo zadovoljni. Ova kamera ima možda i minimalno širi dinamički opseg od glavne, malo drugačiju reprodukciju boja koja je nekad bolja, a nekad lošija zavisno od scene, malo manje detalja i naravno ugao snimanja od 118˚. U suštini, jednako upotrebljiva, makar danju.
 
motog32fotke_3s.jpg
 
motog32fotke_4s.jpg
 
Što se makro kamere tiče, u pitanju je standardno rešenje od 2MP i bez autofokusa, mada možemo reći da radi pristojno za to što jeste. Ne očekujte kvalitet, ali poslužiće kada zatreba.
 
Noćna fotografija je ono gde ovaj model već pokazuje svoja ograničenja i kvalitet fotografija je mahom ispod onoga što biste očekivali na osnovu dnevnih. Kao i u dnevnim uslovima, što zahtevnija scena, to veći pad u kvalitetu, pa u scenama sa boljim uličnim svetlom G32 napravi čak i sasvim dobre fotografije, dok u onim malo tamnijim možete očekivati prilično šuma i tek upotrebljive rezultate. Ultraširoka kamera noću je upotrebljiva, ali naravno manje od glavne, iako je i tu razlika manja nego što obično srećemo, što je zapravo krivica glavne, a ne zasluga ultraširoke. 
 
Video snimanje je naravno zahvaljujući Snapdragon 680 4G chipsetu podržano samo u 1080p, pa je kvalitet ograničen rezolucijom, ali možemo reći pristojan za Full HD. Stabilizacija nije sjajna, ali uz malo pažnje i mekše pokrete može da posluži. Na noćno video snimanje u većini situacija možete da zaboravite - upotrebljivo je samo na dobro osvetljenim lokacijama.
 
motog32fotke_5s.jpg
 
motog32fotke_6s.jpg
 
Da ne zaboravimo i prednju kameru od 16 MP, f/2.4 koja vas neće oboriti s nogu detaljima, a koja uz to koristi i malo više naknadnog procesiranja nego što je potrebno, pa na selfijima mahom nećete izgledati baš prirodno. Noćni selfiji su mutni, ali upotrebljivi, možda bolji nego što bismo očekivali na osnovu noćnih fotografija. Video snimanje prednjom kamerom je takođe podržano u 1080p i upotrebljivo i danju i noću, pod uslovom da se ne krećete pošto stabilizacija nije naročito efikasna. 

Finalni utisci

Nema velikih zaključaka nakon recenzije ovog telefona: toliko smo sličnih modela testirali ove godine i mesta iznenađenju jednostavno nema jer nema finansijskog prostora da bi se napravilo nešto drugačije. Svakako da je najveći trag ove godine u ovoj klasi ostavio Xiaomi sa Redmi Note 11 modelom – iz prostog razloga što je prvi stigao na tržište i pokupio slavu, a ima i AMOLED ekran. Ostatak konkurencije poput Realme 9, Huawei Y90 i evo sada Motorola G32 modela se borio ili bori u datom trenutku.
 
 
Za Motorolu i G32 taj trenutak je sada: svakako ne mislimo da je najbolji model ovog tipa koji smo videli ove godine ali je u ovom momentu najpovoljniji: Huawei Y90 je 27 hiljada, Realme 9 je 28, Redmi Note 11 je 30 – govorim o modelima sa 128GB prostora za podatke. A radi se o klasi u kojoj se itekako meri svaki dinar pre donošenja odluke, pa G32 u tom smislu ima najbolju startnu poziciju jer je od prvog sledeceg jeftiniji 2 hiljade dinara. Reklo bi se da je zakasnio barem 6 meseci u odnosu na idealni tajming ali svejedno, sačekaćemo još par meseci dok ne stigne naredna generacija povoljnih uređaja.
 
Naravno, najpovoljnija opcija je kupovina u Yettelu jer odnošenje starog telefona na reciklažu se itekako isplati baš kod ove klase uređaja, jer je procentualno gledano i taj popust u ovakvim slučajevima – najveći.
 
A ukoliko se ne varamo, mada nikad ne recite nikad, ovo bi trebalo da je možda i poslednji ovogodišnji predstavnik ove klase uređaja na testiranju za 2022 godinu. Ne znači da je i poslednji telefon na testu za ovu godinu, ali mislimo da smo na modele sa Snapdragon čipsetovima serije 6 ovim i definitivno stavili tačku na i. A bio je ovo i 58-mi testirani telefon u 2022. godini: ostaje nam još samo da saberemo utiske i sredinom decembra proglasimo one najbolje.

Test: Google Pixel 7 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109