Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Edge 20 (Video)

13.10.2021 13:07 | 0 Mobile
Test: Motorola Edge 20 (Video)

I treći član Motorola Edge 20 serije telefona dobio je svoju recenziju: Edge 20 je telefon iz zlatne sredine koji se odlikuje lepim karakteristikama u klasi telefona od 50 hiljada dinara. U osnosu na model Pro, razlikuje se dopadljivim flat dizajnom telefona, 5G procesorom visoke srednje klase i nešto manje RAM-a i skladišnog prostora u odnosu na najjači model iz serije. I naravno, za deset hiljada nižom cenom.

U prvi mah, kada smo još čekali da nova Motorola Edge 20 serija telefona stigne u Benchmark redakciju, razmišljali smo – ma da, sasvim je logično da Edge 20 Pro i Edge 20 idu u istu recenziju. Možda ponajviše jer je prvi pogled na specifikacije govorio o istoj dijagonali ekrana, vrlo sličnom kamera sistemu – a i onaj drugi utisak, dizajn kamera, rekao bi čovek, ma to je isto. Dok ne uzmete telefon u ruku... e tada shvatite da je dosta toga drugačije.
 
 
Edge 20 smo interno u redakciji nazvali „onaj lepi“, budući da donosi flat dizajn gde god je to moguće, pozadina telefona je potpuno ravna ako naravno izuzmemo dizajn kamera sistema koji mora da štrči, ravan je i okvir telefona i zaista kreira jedno drugačije razmišljanje o izgledu telefona u odnosu na dizajn verovatno preko 90 procenata ostalih modela. I predstavlja osveženje, kao što nam se dopalo kako je to Apple uradio prošle godine, kao što je Xiaomi predstavio sličan Mi 11 Lite proletos... tako i Motorola Edge 20 pleni svojim izgledom. Ova frosted grey boja joj lepo stoji, a verujemo da bela varijanta ovog telefona potencijalno izgleda još bolje.

Dizajn i karakteristike

Telefon je zaista lagan, svega 163 grama... u prvi mah neko će reći da je to svega 30 - 40 grama manje u odnosu na neki današnji prosek, a gledano iz druge perspektive, to je za petinu manje! Napred je Gorilla Glass 3 staklo naspram petice kod modela Pro, aluminijumski ram, pozadi na nečiju radost a nečije neraspoloženje – plastika. Na kojoj ne ostaju tragovi prstiju a tu je standardno kada je Motorola u pitanju – zaštitna futrola. Nama bi bilo žao da ovako lep i lagan telefon debeo svega 7mm stavljamo u gumeni kejs ali vi najbolje znate svoje prioritete. Telefon ne nudi neku posebnu zaštitu od vode i prašine, ali ako se nehotično isprska vodom, neće mu ništa biti.
 
egi20_1s.jpg
 
Set konektora i tastera na telefonu kao da je pisan po pravilu službe: desno power taster sa senzorom otiska prsta, iznad naravno klackalica zvuka. Oba imaju onaj mali lateralni pomeraj koji baš i ne volimo da osetimo pod prstima i to mora da bude bolje. Levo taster za Gugl asistenta... ne poznajemo baš nikoga kome svakodnvno asistira i verujemo da ćete ga pristisnuti samo greškom pa njemu nesolidnost izrade ne moramo da zameramo. Gore jedan mikrofon, dole drugi, i u liniji sa njim standardno fioka za dve SIM kartice, rešetka zvučnika i USB port.
 
Ekran je isti kao na Edge 20 Pro modelu, 6.7 inčni OLED uobičajene 1080x2400 rezolucije i osvežavanjem od čak 144Hz. Utisci o kvalitetu prikaza su praktično identični, nemamo šta da dodamo u odnosu na našu prvu recenziju telefona ove serije, teško da će neko ovom ekranu moći da pronađe iole konkretniju zamerku. Najbolji na tržištu nije ali predstavlja sasvim solidno rešenje.
 
egi20_2s.jpg
 
Obzirom da je u pitanju 5G telefon više srednje klase, odabir Snapdragon 778G procesora smatramo idealnim rešenjem za telefon ove namene: jedan izvanredan, energetski lepo optimizovan a opet moćan procesor za 99 procenata potreba korisnika. Jedina stvar koja mu nedostaje u glavi korisnika je što umesto oznake 7 ne pripada seriji 8 koja je eto, čini se, na domak ruke, naročito sa prvim modelom iznad. Ovaj procesor nalazi se u sve većem broju telefona i treba očekivati da ga vidimo u još većem broju telefona koji budu dolazili na test: videli smo ga na Samsung Galaxy A52s, sada na Motorola Edge 20, a naravno, nalaziće se i u drugim modelima koje uskoro očekujemo: Honor 50 serija, Realme GT Master Edition, a takođe i na Huawei Nova 9 telefonima. Ovom procesoru snage i mogućnosti ne manjka u bilo kom pogledu.
 
Tu je i lepih 8GB RAM-a i 128GB prostora za podatke, bez podrške za memorijske kartice. Ukoliko puno fotografišete, snimate puno video priloga, računajte na cloud ili češći backup kako ne bi došli u situaciju da vam ponestane prostora.
 
egi20_3s.jpg
 
Senzor otiska prsta je u power tasteru, nema džeka za slušalice i nažalost nema stereo zvučnika. Svi mi imamo različite načine upotrebe telefona i mi naravno ne možemo da sudimo šta je čiji prioritet: ali prava je šteta što slušalica telefona nije izvedena da bude taj parnjak glavnom zvučniku i dobijemo taj famozni stereo čija prazna kolona u specifikacijama nekima baš bode oči.
 
A danak elegantnom i tankom dizajnu telefona plaćen je manjom baterijom od pod znacima navoda svega 4000mAh koja je opet obzirom na kapacitet izgurala naš desetočasovni YouTube test sa preostalih 43 procenta preostalog kapaciteta. Podržano je punjenje snagom od maksimalnih 30W uz punjač koji – dolazi u pakovanju. Eto, došlo je i vreme kada to treba posebno da napominjemo.

Softver, Android 11, uobičajeno u verziji koja teži da se približi originalnom Android iskustvu. I to je OK, ali nije OK što Google sam ne uradi malo nešto po pitanju da vizuelno oplemeni taj doživljaj.

Sistem kamera

Po pitanju kamera, srednji od tri Edge 20 modela je vrlo interesantan. Poput Lite i Pro verzija i ovaj da ga tako nazovemo srednji Edge 20 poseduje identičan glavni senzor od 108MP, sa otvorom blende f/1.9, faznim autofokusom i bez optičke stabilizacije.
 
ooo1s.jpg
 
ooo2s.jpg
 
Ultraširoki senzor je od 16MP f/2.2 sa uglom snimanja od 119 stepeni, baš kao i na Pro modelu, dok Lite ima skromnijih 8MP.
 
Ono gde je najzanimljivije je telefoto senzor, koji je sa 8MP baš kao i na Pro modelu i sa optičkom stabilizacijom, ali sa 3x umesto 5x optičkim zumom. Iako ovo na papiru deluje kao značajna razlika, u praksi je 3x uvećanje zapravo možda i najkorisnije, jer nudi optimalno kadriranje u većini situacija u kojima vam je potrebna telefoto kamera, pa nije baš da propuštate puno toga u odnosu na Pro model, osim kada želite da slikate nešto što je zaista daleko, što i nije tako čest slučaj. S druge strane, otvor blende na Edge 20 telefoto kameri je veći nego na Pro, f/2.4 umesto f/3.4, pa bi teoretski čak i performanse na 3x uvećanju trebale biti bolje u nekim situacijama. Opet, u odnosu na Lite koji nema telefoto običan Edge 20 ga poseduje, pa možemo reći da je u pitanju vrlo lepo zaokružen kamera sistem, optimalno odmeren da prosečnom korisniku omogući da u svakoj situaciji ima odgovarajuću kameru.
 
Kako to izgleda u praksi?
 
Pa o glavnom senzoru smo pričali i u recenzijama prethodna dva Edge 20 modela i rekli da iako jeste 108MP, nije u pitanju isti senzor kao u nekim flagship telefonima sa 108MP, već ipak verzija nešto skromnijih performansi. To znači da nema onih ultra oštrih finih detalja, ali su i pored toga dnevne fotografije sa glavnog senzora vrlo dobre, sa solidnim dinamičkim opsegom, prirodnim koloritom sa dobro odmerenom saturacijom boja i ukupno vrlo lepim izgledom. Pri većem zumu dolazi do izražaja ne baš idealno procesiranje, od načina kombinovanja piksela u rezultujućih 12MP do dodatnog izoštravanja, ali za normalno gledanje na monitoru ili pogotovo na ekranu telefona, za Instragram i slično, fotografije su više nego zadovoljavajuće, čak i vrlo dobre, kao što nadam se možete videti na našim primerima.
 
ooo3s.jpg
 
ooo4s.jpg
 
Što se ultraširoke kamere tiče, fotografije sa nje se izgledom minimalno razlikuju od onih sa glavne, sa vrlo sličnim koloritom, odličnim kontrastom i očekivano nešto manje detalja, ali ne toliko da to kvari dobar utisak. Kao što često kažemo u recenzijama, poenta više kamera je da vam omogući da koristite onu koja je u datoj situaciji najbolja opcija, pa ako je to moguće bez bitne razlike u izgledu i kvalitetu, možemo reći da je to implementacija koja je dobra za krajnjeg korisnika, što je ovde svakako slučaj.
 
Kad smo kod toga, telefoto kamera takođe daje sasvim dobre rezultate, iako je zbog svojih 8MP očekivano nešto “mekšeg” izgleda, mada apsolutno upotrebljiva i daleko ispred raznih varijanti sa kropovanjem glavnog senzora.
Što se noćnih fotografija tiče, Motorola Night Vision mode ume da varira zavisno od uslova, od vrlo dobrog do tek prosečnog. Što više uličnog svetla, to će i rezultati biti bolji, a sa dobrim svetlom čak i telefoto kamera može napraviti solidne noćne fotografije. Naravno, glavna je neprikosnovena kada je noćno snimanje u pitanju.
 
ooo5s.jpg
 
ooo6s.jpg
 
Kada je video u pitanju, Motorola Edge 20 omogućuje snimanje u FullHD ili 4K rezoluciji, sa pomalo sakrivenim menijem za izbor rezolucije koji se nalazi u vidu strelice iznad dugmeta za okidanje. U odnosu na Pro model propuštate 8K, ali sumnjamo da će vam to nedostajati, tim pre što taj 8K i tako ne izgleda bolje od 4K. Nekima će ipak u određenim situacijama više nedostajati opcija snimanja u 60 sličica u sekundi koju model Pro nudi, ili to što sa ultraširokom kamerom nećete moći da snimate više od Full HD rezolucije.
 
Kvalitet videa je sasvim solidan za ovu rezoluciju, u rangu onoga što pružaju i fotografije, a ako se baš zagledate, primetićete blagi šum koji je prisutan kad god nema baš puno dnevnog svetla, što nije neka velika zamerka, ali vredi pomenuti. Stabilizacija dosta dobro radi posao peglanja potresa pri snimanju u pokretu, ali su primetni povremeni artefakti u vidu mikro trzanja delova scene kao rezultat ne baš idealnog algoritma.  Što se noćnog video snimanja tiče, ono je upotrebljivo na sve tri kamere, iako je glavna naravno najbolja u tom pogledu sa korektnim performansama, nešto malo ispod nivoa koji smo videli i od noćnog foto moda.
 
ooo7s.jpg
 
ooo8s.jpg
 
Za ljubitelje selfija Edge 20 ima i 32 MP prednju kameru sa otvorom blende od f/2.3, koja danju pruža solidan kvalitet, istina uz nivo detalja koji je s obzirom na broj megapiksela mogao biti i nešto viši. S pozitivne strane, portret mod odlično radi na prednjoj kameri, sa lepo odrađenim zamućenjem pozadine bez nekih bitnih grešaka u detekciji subjekta. Noćni selfiji su upotrebljivi, ali ne više od toga.

Finalni utisci

I sada kada smo predstavili sve modele Edge 20 serijala... da ne pričamo nikakve bajke o Edge 20 seriji, Motorola je pogodila tačno tamo gde treba sa ovim modelima: ponudila dovoljno argumenata da svaki od ovih modela uzmete u ozbiljno razmatranje. Ali moramo da naglasimo, uz vrlo agresivnu, izvanrednu cenovnu politiku. Da su cene kao u Evropi, bilo bi već mnogo teže izaći na kraj sa konkurentima.
 
 
Edge 20 deli sudbinu svih srednjih modela u liniji: nije najjeftiniji, a nije ni najbolji. Ali je zato najlepši u ovom serijalu. E tu se sada postavlja pitanje, da li vam je zaista potreban najbolji uz penal od 10 hiljada dinara više, ili ćete se zadovoljiti ne vrapcem, već malo manjim golubom u ruci. Ili možda baš preferirate zlatnu sredinu, a 85e u džepu nije malo. Ali sa druge strane, taj 870 u modelu Pro deluje tako primamljivo... eto, ni mi ne bismo znali da li bi se odlučili za Pro ili običan Edge 20.
 
Vidite šta učini 10 hiljada dinara... koliko ta cenovna razlika menja stvari: dakle, upravo rekosmo da ne znamo koji bi birali između Edge 20 i Pro. Znamo koji je bolji, ali koji je dobra odluka, zbog cene naravno. Edge 20 pro dobio Best buy jer je bolji od svog najljućeg konkurenta, a Edge 20 nije dobio nagradu jer nije bolji od svog najvećeg konkurenta. Neobično...
 
Što se konkurenata tiče, svakako najveći takmac u ovom momentu je Samsung A52S, bez ikakve dileme. Motorola jeste odigrala agresivnim cenama ali i Samsung je sa ovim modelom isto tako odgovorio – A52S je čak i 5 hiljada dinara jeftiniji. Ima mnoštvo aduta po kojima A52s jeste kompletniji telefon od Edge 20 modela koji opet ima uz sebe Telefoto kameru ali teško sa svojim 108 mpix senzorom može da odgovori na 64 megapikselni na Samsungu potpomognut optičkom stabilizacijom, tako da... biće teška borba, ljuta!
 
A pobediće, onaj ko bude imao šta da ponudi u ovo doba nestašice uređaja. Svi muku muče, svi imaju manje od onoga što kupci traže i ko na tom planu bude bio najjači, biće nasmejan!

Test: Motorola Edge 20 Lite (Video)

Test: Xiaomi 11T Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109