Greška

Došlo je do greške.

Test: Motorola Edge 20 Lite (Video)

30.09.2021 13:59 | 0 Mobile
Test: Motorola Edge 20 Lite (Video)

Još jedan član ovogodišnje Motorola Edge serije je model 20 Lite - telefon vrlo zanimljivih specifikacija, ali istovremeno i telefon koga čeka izuzetno oštra konkurencija. Da li Edge 20 Lite ima dovoljno konkretne adute da se nametne? OLED ekran sa 90Hz osvežavanjem, 108 megapiksela glavna kamera, Mediatek Dimensity 720 čip sa 5G podrškom...

Motorola definitivno pokazuje sve više inicijative u nastojanju da se vrati na svoje mesto u vrhu, pa su uređaji poput savitljivog Razr-a, ove godine rebrendirani modeli G serije, naravno i prošlogodišnji Edge, bili naznaka želje ovog proizvođača da se uhvati u klinč sa ostatkom konkurencije oko svog dela kolača. Kad pomenusmo Motorola Edge, malo ko, odnosno verovatno niko nije očekivao da će od tog solidnog, ali ne baš preterano uspešnog pokušaja povratka u flagship segment Motorola ove godine napraviti čitavu seriju telefona, ali se to pokazalo kao više nego dobar potez. Edge 20, Edge 20 Pro i Edge 20 Lite su zamišljeni ne kao flagship uređaji, već kao telefoni koji pokrivaju širok deo srednjeg i višeg srednjeg segmenta - i to odnosom cena i karakteristika koji je vrlo konkurentan. 
 
 
Na našem tržištu tu svakako prednjači Edge 20 Pro koji smo vam nedavno predstavili, najskuplji, ali i najbolji od tri nova Edge-a, a ovom prilikom smo tu da vam predstavimo šta može i šta ima da ponudi najpovoljniji u ovoj seriji - model Edge 20 Lite. U stvari, najjeftiniji, jer biti povoljan znači istaći se odnosom uloženo dobijeno u odnosu na konkurente
 
Za oko 40.000 dinara, odnosno oko 340€ potencijalni kupci ovog telefona dobijaju OLED ekran sa osvežavanjem od 90Hz, 108MP glavnu kameru, veliku bateriju od 5000mAh i 5G povezivanje, priznaćete vrlo primamljiv paket koji je pre svega godinu dana bio nezamisliv u ovom rangu cene. Industrija telefona zaista napreduje krupnim koracima na radost kupaca koji žele dobar telefona za razuman novac. 
 
Hajde da vidimo kako zapravo radi Motorola Edge 20 Lite i da li je onako dobar kako deluje na papiru.

Dizajn i karakteristike

Najpre, da kažemo da se u pakovanju pored samog telefona dobija i brzi punjač od 30W, providna blago zatamnjena silikonska maska, kao i iglica za otvaranje slota za SIM kartice. Futrola je korektno uklonjena i iako minimalno viri ispred ekrana, štiti ga ukoliko telefon spustite na ekran, pored samog stakla za koje nije deklarisano koji vid zaštite pruža.
 
litelite1s.jpg
 
Što se izgleda tiče, ovo je očekivano vizuelno najmanje atraktivan od tri Edge 20 modela, pa ne možemo reći da se nečim posebno ističe u ovoj klasi. Za razliku od srednjeg Edge 20 nema supertankog profila ili ravne poleđine, već je tu uobičajena konstrukcija koja se sastoji od plastičnih leđa sa zaobljenim ivicama, okvira i ekrana sa malim dodatnim okvirom. Leđa telefona su jednobojna, u našem slučaju Electric Graphite varijanta, mada postoji i Lagoon Green, a obe karakteriše malo presijavanje, doduše bez onih egzibicija u više nijansi, već znatno diskretnije. 
 
U gornjem levom uglu je sistem kamera, vizuelno ne naročito atraktivan, sa dva veća senzora koji su dodatno izbočeni, i jednim manjim senzorom i LED blicem, što standardno uzrokuje klackanje telefona kada ga postavite na ravnu površinu – ali to futrola niveliše. Na poleđini je tu još i Motorola logotip, ovog puta bez senzora otiska prsta u sebi, jer je isti premešten u taster za otključavanje koji se nalazi na desnom boku, a koji možemo reći radi solidno brzo i pouzdano. Na desnoj strani se nalaze i tasteri za regulaciju jačine zvuka, dok su na levoj tu Google assistant taster koji će mnogim korisnicima biti više smetnja usled slučajne aktivacije nego korist, kao i slot za dve nano SIM ili jednu SIM i jednu micro SD karticu. Na gornjoj ivici je tu samo otvor za mikrofon, dok se na donjoj nalaze USB Type-C konekor za punjenje, još jedan mikrofon, mono zvučnik i nekima omiljeni 3.5mm konektor za slušalice
 
litelite2s.jpg
 
Najveći deo prednje površine zauzima ekran od 6.7” koji je okružen prihvatljivo tankim ivicama, sa skoro simetričnim gornjim i donjim okvirom, što je lep detalj. Na vrhu ekrana se na sredini nalazi otvor za prednju punch hole kameru, a između ekrana i gornje ivice je tu i zvučnik za razgovore, koji nažalost ne obavlja i ulogu stereo para. Dakle, kao I na ostatku Edge 20 familije, samo mono zvuk
 
Što se samog ekrana tiče, u pitanju je OLED i to sa osvežavanjem od 90Hz što će se verujemo dopasti onima koji biraju telefon u ovoj klasi, rezolucije 2400x1080 piksela sa 20:9 odnosom stranica, ono što Motorola naziva Max Vision. Prema našim merenjima, ekran je u stanju da isporuči do oko 430nita osvetljenja, što je dovoljno za normalno korišćenje, iako nije baš najsvetliji OLED koji smo videli u skorije vreme. Kvalitet prikaza je doduše veoma dobar, pa uz 90Hz osvežavanje nudi vrlo dobro iskustvo korišćenja, iako preciznost boja nije baš visoka, kako u podrazumevanom saturisanom modu, tako ni u Natural modu koji nudi nešto prirodniji prikaz.
 
litelite3s.jpg
 
Kad smo kod prikaza, ono što će vas dočekati na Edge 20 Lite je čist Android 11, baš kao i na svim aktuelnim Motorola modelima, sa sve modernim načinom navigacije gestovima umesto tradicionalna 3 tastera u dnu ekrana, nešto na šta se još uvek nismo navikli. Naravno, moguće je prebaciti se na stari dobri način, a Motorola kao i uvek nudi i neke svoje opcije koje su tu da olakšaju korišćenje telefona i pokretanje često korišćenih opcija poput kamere, screenshota, ili pokretanje brzog menija dvostrukim dodirom power tastera. Iako nam potpuno čisti Android interfejs možda nije omiljeno rešenje, smatramo da ostavlja bolji utisak od nekih sopstvenih interfejsa koje koriste neke od kompanija, jer je makar vizuelno konzistentan i pregledan. Za one koji žele malo uzbuđenja tu je selekcija interaktivnih wallpapera, koji su zanimljivi, ali možda malo previše dinamični za svakodnevnu upotrebu.

Hardver i softver

Odziv interfejsa i brzina rada su zaista odlični, a za to je uz 8GB RAM-a i 128GB skladišta zadužen Mediatekov osmojezgrani Dimensity 720 5G chipset sa dva Cortex A76 i 6 Cortex A55 jezgara, a koji je interesantna alternativa popularnom Snapdragonu 732g koji često viđamo ove godine – sa tom razlikom da ovaj telefon podržava 5G konektivnost
 
litelite4s.jpg
 
Performanse oba rešenja bi trebalo da budu vrlo približne, uz blagu prednost Snapdragona, ali se 7nm Dimensity hvali boljom energetskom efikasnošću, kao i naravno 5G podrškom. U realnoj upotrebi nismo primetili da je potrošnja nešto bolja, jer sa 54% preostale baterije od 5000mAh nakon 10 sati reprodukcije Youtube-a, Edge 20 Lite je tek 1% bolji od npr. Redmi Note 10 Pro modela sličnog kapaciteta sa Snapdragon 732g. S druge strane, poput nekadašnje Intel-AMD situacije, neke od igara su nešto bolje optimizovane za Snapdragon, mada možemo reći da je sve što smo probali od modernih Android 3D igara vrlo lepo radilo na Edge 20 Lite i njegovom Mali-G57 MC3 grafičkom chipu.
Što se 5G podrške tiče, kod nas za sada od toga nema koristi, a da li će, kada i u kojoj meri biti, ostaje da vidimo, pa je ta glavna prednost nad povoljnijim Snapdragon rešenjima upitna i tu više na papiru.

Sistem kamera

Ono što je jedna od najzanimljivijih karakteristika Motorola Edge 20 Lite je što je jedan od svega par modela telefona koji po ovako niskoj ceni nude kameru od 108MP. Pored tog senzora sa otvorom blende od f/1.9, kamera sistem ovog modela se sastoji i od ultraširokog senzora od 8MP, f/2.2 sa uglom snimanja od 118 stepeni, a tu je još i pomoćni 2MP senzor dubine.
 
liteliteslika1s.jpg
 
liteliteslika2s.jpg
 
liteliteslika3s.jpg
 
liteliteslika4s.jpg
 
Treba doduše napomenuti da nisu svi 108MP senzori isti, pa ne treba očekivati kvalitet kakav pružaju S21 Ultra ili Mi 11 Ultra od modela u ovoj klasi koji ipak koriste budžetske varijante senzora i pored identičnog broja megapiksela.
 
I pored toga, Edge 20 Lite nam je omogućio da napravimo neke lepe dnevne fotografije i naš utisak je da se glavna kamera danju vrlo lepo snalazi u svim uslovima, uključujući i izazovne scene sa dosta dinamičkog raspona u sceni. Reprodukcija boja je relativno prirodna, a telefon vrlo dobro radi procenu ekspozicije i uspeva da zadrži dosta detalja, osim ponekad u najtamnijim senkama usled činjenice da dinamički opseg nije baš najširi koji smo viđali.
Možda najveća mana ovog 108MP senzora je način na koji se pikseli kombinuju kako bi se dobila rezultujuća slika od 12MP, da li zbog samog senzora ili softverskog algoritma, pa je primetno da detalji na fotografijama nisu onako oštri kako bismo to očekivali od senzora ove rezolucije. Baš kao i na Edge 20 Pro, slike su nešto mekšeg izgleda, a tome možda doprinosi i nedostatak optičke stabilizacije, koji je u ovom slučaju i razumljiv, s obzirom na cenovni rang.
 
liteliteslika5s.jpg
 
liteliteslika6s.jpg
 
Ultraširoka kamera od 8MP je prijatno iznenađenje, jer su fotografije koje ona pravi vrlo sličnog izgleda kao i one sa glavne, uz nešto manje detalja, ali i dalje vrlo lep kolorit i kontrast. 
 
Zanimljivo je da, iako telefon ne poseduje macro senzor, ultraširoka kamera preuzima i tu ulogu i to možemo reći vrlo uspešno. Nedostatak autofokusa znači da nekada treba okinuti par puta da dobijete ono što želite, ali je to manje problematično nego na pravim macro senzorima bez autofokusa, usled prirode širokougaonog sočiva.
 
Koliko smo bili zadovoljni dnevnim fotografijama, toliko nam je noćni, odnosno Night Vision mod bio blago razočarenje, jer je balansiranje između redukcije šuma i zadržavanja detalja nekako na većini fotografija završavalo negde između, pa ne bismo bili zadovoljni ni jednim ni drugim. I tu nedostatak optičke stabilizacije igra ulogu, ali se čini da su pre svega algoritmi noćnog moda trebali biti još bolji, ili bolje prilagođeni konkretnom senzoru. Telefon je u stanju da napravi solidne noćne fotografije, ali bismo rekli da su one u većini situacija upotrebljve i u skladu sa cenom.
 
liteliteslika7s.jpg
 
liteliteslika8s.jpg
 
Što se video snimanja tiče, ono je podržano u 4K rezoluciji bez stabilizacije, ili 1080p sa stabilizacijom, pa nažalost morate birati između solidnog kvaliteta i puno trzanja i trešenja, ili relativno lošeg kvaliteta, pri čemu ni stabilizacija nije baš sjajna. Dakle, ako snimate nešto relativno statično, 4K će raditi posao, ali ovo definitivno nije telefon za snimanje u pokretu. Isto važi i za snimanje noću koje može biti sasvim upotrebljivo, ali samo u 4K i uz mirnu ruku.
Za kraj, pomenimo i selfi kameru od 32MP koja daje korektne rezultate i danju i noću, ali ne izdvaja se previše po pitanju detalja ili reprodukcije boja od proseka.

Finalni utisci

Sve u svemu, Motorola Edge 20 Lite je jedan od zanimljivijih modela u ovoj klasi i možemo reći da je za oko 340€ vrlo lep paket karakteristika i mogućnosti za taj novac i ono za šta većina korisnika i koristi telefon. OLED ekran sa visokim osvežavanjem, dobre performanse, više nego korektna kamera za dnevne fotografije i čist Android su solidni aduti ovog modela, a njegov najveći konkurent je svakako Redmi Note 10 Pro koji se razlikuje po nešto boljem ekranu i dodatnoj macro kameri, Snapdragon chipsetu sličnih performansi ali i blagonaklonosti publike prema procesorima Qualcomma - i naravno MIUI softveru ko to voli, za oko 25€ više. Neko će dodati tu naravno Poco F3, koji se u sve meša… ali govorimo ovog puta o telefonima sa malo boljim kamerama.
 
 
U svakom slučaju, možemo reći da je Motorola ponudila interesantan telefon, a korisnici će kao i uvek imati poslednju reč kada je njegov uspeh na tržištu u pitanju – već sam siguran u mnoštvo komentara na ovu recenziju gde će se pominjati neka druga rešenja I to je sasvim realno. Motorola Edge 20 Lite je samo jedan u nizu modela ove kategorije a svakako će pobednici oni koji budu imali dovoljno robe na lageru – čeka nas ozbiljna nestašica u mesecima koji slede.
 
Pozivamo i vas da nam u komentarima kažete svoje mišljenje - kako se vama dopada Motorola Edge 20 Lite i koji od tri nova Edge modela vama deluje najzanimljivije.

Test: Samsung Galaxy Z Flip 3 (Video)

Test: Motorola Edge 20 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109