Greška

Došlo je do greške.

Test: Moto G5 (Video)

28.05.2017 11:36 | 6 Mobile
Test: Moto G5 (Video)

Premijerno pojavljivanje Moto G serije Motorole, dok je američka kompanija još bila pod vođstvom moćnog Google-a, predstavljalo je svojevrsnu prekretnicu u Android svetu. Stock Android je, do tog momenta, bio prisutan praktično samo na Nexus uređajima, koji cenovno nisu bili u kategorijama flegšip modela vodećih kompanija, ali nisu bili baš ni pristupačni. Stoga, kako je Moto G prve generacije krasio upravo „čist“ Android, bilo je jasno da će se dotični telefon izdvajati iz mase, posebno usled svoje povoljne cene

Moto G5

Miroslav Nikolić

Serije su se nizale, a nije se mnogo menjalo: Moto G telefoni su počeli pored standardnih verzija da dobijaju i LTE verzije, alternative sa više RAM memorije, od prelaska u "ruke" Lenovo-a pojavilo se i više veličina po generaciji, ali ono što se nije menjalo je skoro-vanilla Android i cena prilagođena praktično svima. Što se nas tiče - recept za uspeh ostao je nenarušen.Ove godine, Moto G serija doživela je možda najviše promena u odnosu na prethodnu generaciju. Prvo, umesto 5.5 i 5, dijagonale ekrana spale su na 5.2 i 5 inča, estetski slabije prihvaćeni četvorougaoni senzori otisaka prstiju zamenjeni su elipsastima, i, što je najvažnije - prvi put na Moto G telefonima zatičemo metalnu izradu. Sve zajedno, deluje da postoje jake osnove za odlične utiske, iako se družimo sa "običnim" Moto G5, a ne Plus modelom. Stoga, pogledajmo kako se pokazao na našem testu…


Raspakivanje i dizajn

Raspakovati telefon iz Moto G serije nikad nije predstavljalo posebno uživanje. Jednostavno, od samog starta, radi uštede u proizvodnji i posledično što niže krajnje cene proizvoda, Motorola je uz Moto G uključivala (u zavisnosti od područja) nekada i samo USB-kabl uz telefon. Dakle, nije tu bilo čak ni strujnog adaptera. Ovoga puta, i njega zatičemo u kutiji, kao i par uputstava, i - to je to. Dakle, prilično rudimentarna sadržina, no nekako nam to lakše pada kada znamo da je u funkciji snižavanja cene samog uređaja.


moto_g5_1_s.jpg

moto_g5_2_s.jpg


Kada telefon izađe iz kutije, jedan ne preterano pozitivan detalj upada u oči - za uređaj displeja dijagonale 5 inča, podosta je velike prednje površine. Uostalom, ekran pokriva tek nekih 65% prednjeg dela, što i jeste donekle manje od proseka, a neiskorišćen prostor posebno je primetan sa strana telefona, gde su bezeli poprilični, doprinoseći širini telefona od čitavih 73mm. To praktično "upada" u teritoriju 5.2” telefona, pa čak i nekih 5.5” - u eri all-screen telefona (S8, Mi Mix, G6...) ispada da G5 baš i ne prati trendove.


moto_g5_5_s.jpg


Ipak, za današnje standarde, Moto G5 nije veliki telefon, i svi oni koji su bar kroz šake propustili neki 5.5” uređaj, sigurno neće pomisliti kako se ovde radi o nečemu ogromnom, čemu doprinose i fino zaobljene ivice, usled kojih telefon lepše prijanja u ruci. Upravo njima zahvaljujući, i dizajn je vrlo uspeo. Posebnu notu daje mu metalna površina stražnjeg dela - okvir samog smartfona je od plastike, ali poklopac baterije (da, izmenjiva je!) je metalni, hladan i prijatan na dodir, uz "predeo" kamere koji ne viri u odnosu na površinu telefona - čak je malo uvučen.


moto_g5_7_s.jpg


Iako je plastika najzastupljeniji materijal, telefon deluje solidno izrađeno i izdržljivo. Sama težina odaje da se ne radi o jednom od onih telefona kojima ni tenk ne bi naudio, ali svakako prostora za zamerke na ovom polju nema. Tamno sivi model, koji se našao na našem testu, ima prednju stranu crne boje (postoje i zlatna varijanta, kao i teget-crna). Ova kombinacija je odlično uklopljena i ostavlja utisak poslovne ozbiljnosti telefona, uz legendarni "M" amblem po sredini leđa telefona (stari logo Motorole).


moto_g5_11_s.jpg


Ispod njega se sa zadnje strane ne nalazi više ništa, dok je iznad kružna, staklom zaštićena površina, koja krije kameru i blic. Ukoso iznad nje, nalazi se i sekundarni mikrofon. Primarni je napred, pored ovalnog senzora otiska prsta, naravno - ispod ekrana. Iznad su zvučnik za razgovore i svu ostalu reprodukciju zvuka, "moto" logo, prednja kamera i dodatni senzori.


moto_g5_9_s.jpg


3.5-mm ulaz je prisutan, i to sa gornje strane telefona, dok dole zatičemo već pomalo vremešni micro-USB ulaz, i rupicu "za nokat", radi lakšeg skidanja stražnjeg poklopca. Leva strana ne krije ništa, pošto su slotovi za kartice podno metalnih leđa, dok sa desne strane vidimo još samo Power i Volume dugmad. Dakle, iako možda nije preterano uzbudljiv i inovativan, dizajn Moto G5 je prijatan i skladan, bez obzira i na nešto veće dimenzije spram dijagonale ekrana.

mironiko Član postova: 3332
Slazem se! Golo smece! Abnera za lektora Srbije!
MaliAbner Član postova: 506
Ceo tekst ocajno napisn.
Pojedini upotrebljeni izrazi arhaicni, prepuno varvarizama i izmisljenih reci koje lice na engleski a napisane po smernicama Vuka Stefanovica Karadzica.
Sve u svemu blagi uzas, tako da realno govoreci ceo tzv. test ne zasluzuje prelaznu ocenu.
Hvala.
bongec Neregistrovan korisnik
Jos kada bi nasi operateri ponudili telefon po pristojnoj ceni , telefon bi bio hit ... Trenutno jedan od operatera nudi moto G plus na plan od 15-ak eura mesecno,ugovor 24 meseca , a cena telefona oko 250 eura. Koja je to logika pitam se...
roddeng Novi član postova: 31
Kinezi pritiskaju sve jače

Test: HTC U Ultra (video)

Test: LG G6 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109