Greška

Došlo je do greške.

Test: Mio Moov 360

19.09.2008 17:47 | 0 Mobile
Test: Mio Moov 360

Moov 360 je uređaj koji hardverski ne donosi velike promene u odnosu na svog prethodnika, ali je nakon našeg dužeg druženja očigledno da će se glavna borba u industriji navigacija u budućnosti voditi na softverskom planu: u trendu je atraktivniji prikaz i jednostavnost upotrebe. Moov 360 donosi MioMap 2008 softver koji je pretrpeo značajne promene u odnosu na prethodnu verziju.

Test: Mio Moov 360Branko Mitić

Kada bi trebali da se kladite koliko je stara kompanija Mio (Mitac), velike su šanse da bi imali loše pretpostavke. Mio je kompanija koja je osnovana 2002 godine i u početku svog poslovanja jedino je ordinirala po korejskom i tajvanskom tržištu. Iako nekome ove zemlje ne deluju kao značajne, što se tiče tehničkih rešenja, njihova tržišta su veoma razvijena i velika u poređenju sa veličinom zemlje i brojem stanovnika. To je omogućilo Mio robnoj marki da ojača i da se pojavi u Evropi već 2004 godine. Mio kompanija pokazala je školski primer kako u današnje vreme nije potrebna decenijska tradicija i zvučno ime, ukoliko kupcima ponudite upravo ono što žele, na način na koji to žele. Pored toga, razvoj interneta i komunikacija uslovio je da se "dobar glas" čuje i dalje i brže nego ikada, pa nam od prvog dana nije bilo bitno što uređaji ove kuće ne nose neka globalno zvučna imena na polju tehnologije kao što su Sony ili Siemens. Mio uređaji od početka pa do danas igrali su na kartu što boljeg kvaliteta, što znači da nisu mogli da imaju previše primamljive cene, ali daleko od toga je za ove igračke bilo potrebno izdvojiti sumanute i neopravdane sume novca.
 


Do sada smo na našem sajtu imali jedan prikaz Mio GPS uređaja koji je kasnije iskorišćen i za uporedni test desetak navigacionih uređaja koji se nalaze (nalazili) na našem tržištu. U pitanju je model C520 koga nismo okarakterisali kao savršen uređaj, ali o kojem smo imali puno reči hvale. Iako je Mio prilično zvučno ime u istočnom i centralnom delu Evrope, kada se sve sabere i oduzme na globalnom planu nije još u prilici da se meri sa dva najveća brenda u branši: Garmin i TomTom. Primera radi, ako putujete po Zapadnoj Evropi i gledate šta se u njihovim prodavnicama može naći od GPS uređaja za automobile (ne mislimo na specijalizovane radnje, već klasične radnje u kojima se prodaje potrošačka elektronika), čak 95% ponude, u najvećem broju slučajeva, čine TomTom i Garmin. Međutim, ako treba u budućnosti tražiti ime koje će se podići na taj nivo, onda je Mio sigurno jedan od glavnih pretendenata, jer po svim aspektima poslovanja deluje kao igrač za visoke poduhvate. Sa druge strane, ne bi bilo pogrešno kada bi se reklo da je Mio lider industrije u centralnom i istočnom delu Evrope. Postoji za to dva razloga. Prvi je taj što TomTom-a gotovo da nema u ovom delu Evrope (što naravno ne umanjuje trud Garmina i Mia na tim ovim tržištima). Drugi razlog je u tome što Mio u borbi sa Garmin-om ipak uspeva da ponudi atraktivnije cene, što je na tržištima zemalja u razvoju ipak bitnije od nekih dobrih sitnica zbog kojih je Garmin specijalan i atraktivan. Sudeći prema nastupu sa poslednjom serijom Moov navigacionih uređaja, teško da se može konstatovati da je Mio zadovoljan bronzanim ili srebrnim postoljem. Još ranije se pretpostavljalo da Mio ima potencijala za najbolje, a kako vreme prolazi, ta pretpostavka postaje sve realnija.


Test: Blueberry 2go 350 i 430

Industrija GPS uređaja

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109