Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar StarSpeed 32x12x40x (MS-8832)

28.04.2002 05:32 | 0 Hardver
Test: Microstar StarSpeed 32x12x40x (MS-8832)

Kada se pogleda trenutno stanje na tržištu hardvera, primetna je pojava da se velike kompanije trude da osvoje što je mogući veći deo tržišta, pa čak i onog koje im je bilo strano do pre izvesnog vremena. Diktat tržišta je nametnuo ovakav način rada, a proizvođači su bili primorani na ovaj potez. Oni koji se ne usuđuju na ovaj potez, gube zaradu pre svega od OEM-ova...

Branko Lukić

Kad se pogleda trenutno stanje na trzistu hardvera, primetna je pojava da se velike kompanije trude da osvoje sto je moguci veci deo trzista, pa cak i onog koje im je bilo strano do pre izvesnog vremena. Diktat trzista je nametnuo ovakav nacin rada, a proizvodjaci su bili primorani na ovaj potez. Oni koji se ne usudjuju na ovaj potez, gube zaradu pre svega od OEM-ova, koji se sve cesce odlucuju da ako kupuju maticne ploce od jednog proizvodjaca, opredeljuju da kupe i npr. graficke kartice istog proizvodjaca. Na ovaj nacin se OEM-ovi cesto vezuju za odredjenu firmu.

A sve je pocelo ulaskom jednog od najvecih proizvodjaca maticnih ploca i grafickih kartica, ASUS-a, u proizovdnju optickih drajvova za racunare. Medjutim, ni cuveno ime nije pomoglo CD-R, CD-RW i DVD uredjajima ove firme da postignu znacajniji uspeh na trzistu. Glavni krivac za slab uspeh ASUS-ovih uredjaja je ipak veliki zaostatak za konkurentskim proizvodima proizvodjaca koji su vec dugi niz godina orjentisani iskljucivo ka trzistu racunarskih optickih uredjaja.

U Microstaru, ocigledno nisu bili zaplaseni slabim uspehom glavnog konkurenta, pa su resili pouceni iskustvima drugih, da se i oni oprobaju na veoma nezahvalnom trzistu optickih uredjaja. Iako se vec neko vreme pricalo da ce Microstar uci na trziste optickih uredjaja sa svojom ponudom DVD citaca i CD-RW pisaca, malo je ko verovao da ce se to zaista i ostvariti. Naime, trenutno je trziste optickih uredjaja izuzetno nezahvalno za pridoslice, pre svega sto su trenutno aktelne izuzetno visoke brzine snimanja, koje ne ostavljaju mesta ni najmanjem propustu, kao sto je eventualno ranije bio slucaj.

32x u praksi

Po nepisanom pravilu, brzina snimanja veca od 16x se ostvaruje koriscenjem Z-CLV metode. Jedina kompanija koja jos uvek tvrdoglavo odbija koriscenje Z-CLV metode snimanja je Yamaha, ciji CD-RW pisaci pri snimanju visim brzinama koriste P-CAV metod snimanja. Kod Z-CLV metode, brzine se menjaju postepeno u stepenastim koracima. Tako, vecina pisaca menja brzina u koracima 16-20-24-32x, mada ima varijacija na temu. Pri svakom stepenastom menjanju brzine, javlja se potreba za linkovanjem, tj. dolazi do aktiviranje ugradjene buffer-underrun zastite. Kod P-CAV metode, brzina snimanja se linearno povecava, da bi pri dostizanju maksimalne brzine postala konstantna. Oko toga koji je metod bolji se lome koplja. Yamaha tvrdi da je P-CAV, ako nista drugo, bolje resenje za snimanje audio diskova jer se izbegava potreba za linkovanjem.

Testirani uredjaj

Po vec ustaljenoj praksi, MSI je svoj proizvod spakovao u efektno dizajniranu kutiju. Ovde odmah jedna mala primedba, posto je dizajn kutije ili pogreshan ili su MSI dizajneri imali neku skrivenu poruku samo njima znanu. Naime, na kutiji se nalaze elementi karakteristicni za proizvode vezane za digitalnu video montazu, kao sto su: digital betacam, DV, miniDV, capture, codec… Ipak, da se korisnik ne bi zbunio, na kutiji je jasno naznaceno da se radi o internom CD-RW pisacu. Ono sto je zanimljivo su brzinske specifikacije ovog uredjaja, posto se retko vidja 12x CD-RW opcija kod 32x CD-R pisaca.

Ocigledno postujuci zahteve korisnika, Microstar se odlucio da stavi play/skip taster sa prednje strane. Pored njega, tu je i visebojna LE dioda (estetski mnogo bolje resenje nego dve LE diode), prikljucak za slusalice i potenciometar za zvuk. Sa zadnje strane se nalaze prikljucci za napajanje i magistralu, master/slave/cable select dzamper, analogni i digitalni audio izlaz. Pored ovih prikljucaka se nalaze i dva nedokumentovana dzampera.

Pomalo neocekivano, Microstar se odlucio za retko koriscenju ExacLink buffer-underun tehnologiju. Kompletna specifikacija pisaca je preuzeta sa Microstarovog sajta:

Data Transfer Rate read: 6000 KB/sec (40x)
write: 4800 KB/sec (32x)
rewrite: 1800 KB/sec (12x)
Buffer Underrun Protection ExacLink
Writing Mode Disc-at-once, Track-at-once, Multisession, Packet writing, Raw writing
Access Time 100 ms typical@1/3 stroke
Buffer Size 2 MB
Disk Format CD-R, CD-RW, CD-ROM (mode1 and mode 2), CD-ROM XA (mode 2, form 1 and form 2), CD-DA, Bootable CD, Photo CD (single- and multi-sessions), Video CD, CD-Extra, Mixed mode CD, CD-text
Disk Size 8cm/12cm
MTBF 30,000 POH (25% duty cycle at room temperature)
100,000 POH (Power On Hours)

Pored navedenih specifikacija, treba napomenuti da je uredjaj opremljen sa anti-vibracionim sistemom zastite, kao i sa funkcijom za smanjivanje buke.
Mozda ce se nekom uciniti da je 2MB za bafer premali, posto je LG vec implementirao 8MB bafer za snimanje. Medjutim cinjenica je da LG ocigledno pokusao da velikim baferom kompenzuje odredjene mane svog uredjaja, posto se Microstarovo resenje sa 2MB baferom pokazalo kao sasvim dovoljno, dok se kod LG modela i pored velikog bafera desavalo praznjenje bafera.

Prvi utisci

Uz sam uredjaj stize i sad vec nezaobilazni Ahead-ov Nero, i to relativno friska verzija 5.5.7.6, kao i Ahead-ov UDF packet-writing program InCD 3.22. Zanimljivo je da se na pratecem CD-u nalazi i besplatna baza izdatih CD-ova do aprila 2000. godine, koja tezi citavih 125MB.
Evo kako Nero i Nero Info Tool prepoznaju uredjaj:

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Ako se sa racunarom druzite bar 4 godine, onda ce vam ovaj uredjaj probuditi uspomene na nekadasnje CD-ROM citace. Naime, tray mehanika neodoljivo "zvuci" i radi kao ona na legendarnom TEAC-u CD-532E, sa izuzetno jakim tikovima pri pokretanju i zaustavljanju mehanike za izbacivanje "tacne". Kad smo vec kod traya, treba reci da su drzaci CD-a na "tacni" lose postavljeni, pa se moze desiti da u brzini CD ne stavite pravilno na tacnu. Pisac ce CD primiti, ali nece moci da ga procita, pa ce identifikaciona LE dioda non-stop treptati. Zato, ako uredjaj ne moze da procita ubaceni disk, prvo proverite kako lezi na "tacni".
Sto se tice prvih utisaka o odzivu uredjaja, stice se prividni utisak tromosti, ali cemo ipak za finalni zakljucak sacekati da vidimo postignute rezultate. Takodje, ovde se mala zamerka moze uputiti i na vecu buku koju glavni motor stvara, a koja moze da iritira posto uredjaj ima dugo vreme pre nego sto ugasi motor u mirovanju. Naravno, koriscenjem programa poput NeroDriveSpeed-a, vreme "uspavljivanja" je moguce skratiti.

Test sistem - Windows XP ProfessionalWindows XP ProfessionaWindows XP Professional

CPU
- AMD AthlonXP 2000+ (1.67 GHz)
Maticna ploca
- MicroStar K7T266 Pro2 RU
Memorija
- 512MB DDR266 SDRAM
Video-karta
- ATi All-in-Wonder Radeon
Hard-diskovi
- 2 x Maxtor DiamondMAX 60 Plus 40GB
(na Promise Ultra100 kontroleru)
CD ROM
- MSI StarSpeed 32x12x40 (MS-8332)
- TEAC CD-W524E
- Toshiba DVD-ROM SD-M1402
(svi na VIA kontroleru, genericki bus master drajveri)
Korisceni programi
- Ahead Nero v5.5.8.0
- Ahead InCD 3.24.3
- Nero CD Speed 0.85e
- CDVD Benchmark
- CDDAE 99

Snimanje

Snimanje po CD-R diskovima

Kao sto smo vec vidjali ranije, Z-CLV metod snimanja se odlikuje naglim padovima na grafu snimanja. Medjutim, veliko iznenadjenje je predstavljala cinjenica da se kod MSI-jeveg pisaca to nije desavalo. Tacan razlog je nemoguce reci, ali prva pretpostavka bi bila da program za testiranje ne iscrtava tacno. Mada, ne treba gubiti iz vida da postoji mogucnost da uredjaj stvarno menja brzine na neki drugi nacin.

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Ono sto takodje zapada za oko je prisustvo chak 5 brzina u toku snimanja: 16x, 20x, 24x, 28x i 32x. Veoma nebicno, posto brzinu snimanja od 28x nismo do sada imali prilike da vidimo.

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Ponuda brzina snimanja pri snimanju CD-R diska je izuzetno bogata: 4x, 8x, 12x, 16x, 24x i 32x. Retko se desava da proizvodjac ponudi ovakav dijapazon brzina, a narocito je pohavlano prisustvo sve redje podrzane brzine od 4x.

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Brzina snimanja od 32x nazalost nije donela neko znacajnije ubrzanje u odnosu na 24x, posto je razlika svega 40 sekundi. Sto se tice 16x i 24x rezultata koje je postigao ovaj MSI pisac, oni spadaju u nesto brze rezultate nego sto su postizali do sada vidjeni pisaci pri snimanju ovim brzinama. Inicijalni OPC koji traje svega 18" @32x, i izuzetno brzo zatvaranje snimljenog CD-a su glavni razlozi za ovako dobre rezultate.

Uredjaj je u principu neosetljiv na sertifikacije diskova, tako da smo uspeli i Princo CD-R diskove, koji su sertifikovani za 16x (svetlo-zeleni), da snimamao na 32x. Medjutim, najcesce koriscen CD-R disk kod nas, Verbatim DataLife Plus (sert.24x), se veoma cudno ponasao. Pisac je dozvolio 32x snimanje, i na kraju snimanja je uredno prijavio da je disk pravilno snimljen, medjutim… Otprilike kad uredjaj prebacuje na 32x brzinu, laser bi se iskljucio! To se najbolje vidi ako se pogleda snimljeni disk sa donje (snimajuce) strane, jer se vidi da poslednjih 1.5cm od ivice oboda uopste nije snimljen. Ovo je veliki prblem do kojeg najverovatnije dolazi iz razloga sto pisac kasno utvrdi da ne moze po doticnom disku da snima sa 32x, pa zbog greske u firmware-u jednostavno iskljuci laser. Ovo se desilo na 20 snimljenih Verbatim DataLife Plus diskova, a isto se desilo i probom na drugom MSI pisacu. Naravno, ovu gresku je moguce ispraviti novim firmware-om. Sa druge strane, sto rece neko: "Pa, lepo ti pise da je disk sertifikovan na 24x."
Ova greska se pojavila samo pri snimanju Verbatim DataLife Plus diskova sa 32x, dok se na drugim brzinama to nije desavalo. Takodje, nijedan drugi disk se nije tako ponasao.

Overburn

Overburn funkcija je postala izuzetno aktuelna od kada su se pre 6 meseci i kod nas pojavili 90-minutni CD-R diskovi. Sa overburn funkcijom neki pisaci se izuzetno ne vole (NEC), dok je neki obavljaju sa izvesnim poteskocama (TEAC). Na svu srecu, MSI ne spada ni u jednu grupu, posto overburn radi dobro. Nismo ga bas nahvalili zbog cinjenice da se pri 8x i 12x brzinama snimanja (koje su preporucljive kad se radi overburn) desava da se uredjaj na kraju snimanja zaglupi i jednostavno ne stane, nego nastavi snimanje u nedogled. Drugim recima, prva preporucena brzina za overburn je 16x.

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Snimanje CD-RW diskova

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjajaOvo je prvi pisac na nasem trzistu koji podrzava 12x snimanje po odgovarajucim HS-RW diskovima. Dodavanjem brzine snimanja od 12x se izgbila opcija odabira 10x brzine snimanja, sto za posledicu ima da ako ubacite RW disk sertifikovan na 10x, maksimalna brzina snimanja ce biti 8x. Ponudjene brzine snimanja RW diskova su 4x, 8x i 12x.karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Postignut rezultat od 6' 42" odgovara 12x specifikaciji, i predstavlja osetno ubrzanje od 80 sekundi u odnosu na 10x brzinu snimanja.
Brzine formatiranja diskova su takodje smanjene. Tako, za brzo formatiranje je potrebno 25", dok je za kompletno formatiranje potrebno 6' 47".

Snimanje u packet writing rezimu

Packet writing je metod formatiranja RW diska, tako da je RW disk moguce koristiti kao disketu, tj. omoguceno je pisanje i brisanje iz obicnog file menadzera.
Microstarovom pisacu je bilo potrebno 5' 20" za snimanje 456MB podataka. Prevedno u CD brzinu to iznosi 9.75x. Ovaj rezultat je jedan od najvisih ikad postignutih rezultata.

Kvalitet snimanja

Zavrsna rec o snimanju

Poslednje generacije visoko-brzinskih pisaca se ne mogu pohvaliti malom toplotom koju stvaraju pri duzem koriscenju. Medjutim, sa MSI pisacem stvar je potpuno suprotna. Pisac je ostajao hladan i posle 20-ak snimljenih diskova sto se izuzetno retko desava. Kad je rec o efikasnosti buffer-underun zastite, ExacLink-a, nije lose, mada je moglo bolje. Na svu srecu, bafer od 2MB koji MSI poseduje, je vise nego dovoljan i u izuzetno retkim navratima ce se desiti praznjenje bafera.

Za ovaj put smo istestirali 10 snimljenih diskova, s tim sto su izostali testovi Verbatim DataLife Plus diska @32x, zbog vec opisanog baga, kao i test TDK UltraReflex diskova @32x, jer pisac nije dozvoljavao tu brzinu snimanja.

O C1 greskama

C1 greske su male, tj. slucajne greske na samom disku. C1 greske nastaju zbog brojnih razloga, koji se mogu podeliti u dve grupe: fizicke probleme (disk/pisac asimetrija, prasina ili prljavstina na disku) i probleme zbog tehnologije snimanja pisaca. Posto su C1 greske koje pripadaju prvoj grupi minimalne i obicno ucestvuju sa znatno manje od 10% u ukupnom zbiru C1 gresaka (narocito kod tek snimljenih diskova), uzima se da prosecan broj C1 gresaka onda u potpunosti zavisi od kvaliteta snimanja testiranog pisaca. Iako je maksimum dozvoljenih C1 gresaka 220 po sekundi, smatra se da je disk solidno snimljen ako je nivo gresaka ispod 10.

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Verbatim DataLife Plus 24x
pisac
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 gresaka
MSI MS-8332
16x
301"
1.523
24x
237"
2.698

TDK UltraReflex 16x
pisac
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 gresaka
MSI MS-8332
16x
303"
1.221
24x
235"
1.908

Princo (blue) 32x
pisac
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 gresaka
MSI MS-8332
16x
309"
2.173
24x
241"
3.329
32x
212"
6.031

Princo (green) 32x
pisac
brzina snimanja
vreme snimanja
prosecan broj C1 gresaka
MSI MS-8332
16x
307"
3.718
24x
250"
5.555
32x
218"
8.016

Po kvalitetu, MSI pisac je priredio iznenadjenje, posto skoro pa nista ne zaostaje za cenjenijom konkurencijom. Svi nivoi gresaka su vise nego tolerantni.

Čitanje, komentar testa

Citanje CD-R

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Disc Load Time & Disc Recognition Time
7.30 sec

Postignuti rezultati sasvim odgovaraju predstavljenim specifikacijama, a jedino je vreme potrebno za prepoznavanje ubacenog diska nesto vece.
Citanje 90-minutnih CD-R diskova ovaj pisac obavlja bez ikakvih problema ili ogranicenja. Kriva brzine citanja ima uobicajen nagib i nema nikakvih odstupanja.

Citanje CD-RW

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Disc Load Time & Disc Recognition Time
11.06 sec

Kao test RW disk je posluzio 12x HSRW koji je dosao uz MSI pisac, a koji je ovaj snimio na maksimalnoj 12x brzini. Veoma cudno je kolebanje brzine pri kraju diska, a situacija se ponovila i pri pokusaju citanja Verbatim HS-RW diska.

Citanje CD-RW packet writing

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Prosecna brzina od 15.8x ne spada u najbolja postignuta vremena, a cudno je da je metod citanja CAV, a ne P-CAV, kao sto je uobicajeno.

Citanje audio diskova

karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja

Disc Load Time & Disc Recognition Time
8.35 sec

Grebovanja audio diskova, MSI 32/12/40x pisac je ono sto se samo pozeleti moze. Kriva citanja odgovara krivi citanja obicnog diska sa podacima, sto je za svaku pohvalu. Kvalitet grebovanja je takodje sasvima solidan, sto se moze videti na detaljnijim testovima koji su uradjeni uz pomoc CD Speed 99 i CDDAE99 programa.
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
Nero CD Speed 99 0.85e : Advanced DAE Quailty Test
karakteristike, statistike, microstar star speed 32x12x40x ms-8832 optickih uredjaja
CDDAE99

Zavrsna rec o citanju

Kao citac, MSI ne spada medju najsjajnije primerke. Naime, iako su svi postignuti rezultati vise nego solidni, pisac se muci kad mu se ubaci osteceni disk. MSI pisac ce prihvatiti takav disk, ali tek posle mukotrpnih pokusaja da iscita LeadIn. Vreme potrebno za prepoznavanje ostecenih diskova cesto zna da bude i po 15-ak sekundi.

Rezultati mehanike

Spinup Time
2.85 sec
Spindown Time
2.56 sec
Disc Eject Time
1.26 sec

Spinup i Spindown vremena koja je postigao motor MSI pisaca su veoma dobra, te je tvrdnja sa pocetka da uredjaj odaje utisak tromosti demantovana ovim rezultatom.


Zakljucak


Najkrace receno, radi se o pisacu koji zasluzuje svaku paznju. Iako su odredjene "bubice", koje uredjaj ima, izuzetno ozbiljne, kao sto je pomenuti bag sa Verbatim diskovima, celokupan utisak je vise nego pozitivan. Pisac je postigao zadovoljavajuce rezultate u svim kateogrijama, iako nije bas blistao kad CD citac, zbog manje tolerantnosti prema ostecenim diskovima. Uzimajuci u obzir da ne sumnjamo u azurnost MSI tehnicke podrske, i da ce novih firmware biti, mozete biti sigurni da ce vecina pomenutih nedostataka biti otklonjeni. Posebno cemo jos jednom naglasiti veoma dobre rezultate koje je uredjaj postigao pri snimanju diskova na velikim brzinama, kao i maloj kolicini C1 gresaka koja je nastala pri snimanju.
Sa neverovatno niskom cenom, MSI pisac donosi ono sto je pre pola godine predstavio LG sa svojim popularnim 16x modelom - solidan pisac po izuzetno atraktivnoj ceni. Izuzetno dobar debi MSI-ja na polju CD-RW pisaca.

Pisac za potrebe testa ustupio "PC Centar"

Test: Uporedni test CD-ROM uređaja

Test: LiteOn LTR-32123S

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209