Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar KT3 Ultra-ARU - VIA KT333

17.04.2002 04:33 | 0 Hardver
Test: Microstar KT3 Ultra-ARU - VIA KT333

Vremena za čekanje i definitivno više nema - iako smo na neophodne memorijske module DDR 2700 čekali isuviše dugo, pristigle VIA KT333 matične ploče nas prosto primoravaju da započnemo novu etapu u testiranju matičnih ploča namenjenih AMD platformi. Kao po običaju, MSI je ponovo prvi prosao linijom cilja, njegova KT3 Ultra pokazuje da Microstar nije zaboravio da pravi brze matične ploče...

Feđa Drndarski & Petar Gredelj

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
Hteli mi to ili ne, tek VIA je svojim novim cipsetom odlucila da otvori novo poglavlje sage kojoj se kraj nikako ne nazire. Nakon nepune dve godine od pojave AMD-ovih procesora nove generacije, VIA Technologies na trziste salje svoj peti cipset pod imenom KT333. Kao sto je to i u proslosti bio slucaj, i ovoga puta smo svi dosta dugo bili okupirani nagadjanjima: sta konkretno donosi novi cipset i kako ce se uopste zvati? Vecina takvih pokusaja se zavrsila potpuno neuspesno: novi KT333 cipset nema sufiks A (koji u slucaju VIA Technologiesa predstavlja provereni recept za uspeh) u svome imenu niti ce ga njegov skorasnji naslednik imati; novi KT333 chipset nema podrsku za AGP 8x niti V-Link od 533 Mb/sec. Sve sto u sustini KT333 donosi jeste podrska za memoriju koja jos uvek "visi u vazduhu" jer je na trzistu vrlo malo ima, ili je cak nema uopste - DDR 333 ili za perfekcioniste DDR PC2700.
Nikako nemojte zaboraviti da je u medjuvremenu izasao i jos uvek je aktuelan KT266A cipset. Sve zajedno to cini tri cipseta za nepunih godinu dana - ako je i od svetskog proizvodjaca broj 1, mnogo je! Akoje KT266A poslat na trziste da bi "oprao" izuzetno nepovoljan utisak koji je ostavio njegov prethodnik, za KT333 "u najavi" mozemo reci da nece trajati dugo. Pojava prvog nVidia chipseta zvanog nForce jasno je stavila VIA Technologiesu do znanja da i drugi mogu i umeju - VIA vise nije imala najbrzi chipset za AMD platformu i moralo se adekvatno odgovoriti. Ne zaboravimo da ni drugi konkurenti poput AliMagika i SiS-a ne spavaju, cak naprotiv… Otuda i odluka VIA-e da u najbrzem mogucem roku na trziste posalje novi cipset, ne treba bas previse da cudi. Njen naslednik, KT400 cipset bi trebalo da predje u mass production vec krajem maja meseca - upravo on bi trebalo da donese ono sto smo mozda svi mi ocekivali od novog VIA chipseta. Stoga mozda i ovaj kriticki stav na samom pocetku izlaganja - cak i ljudima koji sopstveni hleb zaradjuju od rada na racunaru je previse da u samo nekoliko meseci tri puta upgrade-ju svoj racunar zarad minimalnog dobitka u performansama koje opet nekome "zivot znace"…

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Pocetkom Februara, VIA Tech je predstavio ovaj cipset. Radi se o unapredjenoj varijanti odlicnog KT266A cipseta, koji koristi PC2700 - DDR333 memoriju i ima integrisan Ultra ATA133 kontroler podrzan od strane Maxtor-a i VIA Tech-a. U pitanju je ocigledan "face lifting" KT-266A cipseta sa par novih funkcija. ATA133 koliko god to zvucalo pompezno ipak ne donosi nista u odnosu na ATA100. To sve ne znaci da je KT333 losa kupovina. KT333 je pin-to-pin kompatibilan sa svojim prethodnikom KT266A, a proizvodajci ploca na vec postojeci layout jednostavnom promenom cipseta i podrskom u BIOS-u dobijaju novu plocu. Cena KT333 ploca je za nekih desetak Evra visa od istih modela sa KT266A skupom cipova.

Kao po obicaju, opet je Microstar bio prvi proizvodjac koji je na testiranje poslao maticnu plocu baziranu na novom chipsetu. Direktno iz evropskog predstavnistva, kompanije "Mystar", samo za citaoce Benchmarka (Bench House-a) pristigao je sample primerak maticne ploce koja ce bez obzira na sve konstatacije iznesene u narednom toku ovog clanka, predstavljati "perjanicu" u ponudi ove firme kada je u pitanju spektar maticnih ploca namenjenih AMD procesorima. Iako je pomenuti test primerak pristigao pre vise od mesec dana, kasnjenje testa je uslovio nedostatak adekvatne memorije cijim koristenjem bi iz ove ploce bilo moguce izvuci maksimum. Medjutim, prave DDR PC2700 memorije nema jos uvek a vremena za cekanje jos manje - moralo se krenuti u testiranje novih ploca sa raspolozivim modulima koji se trenutno mogu pronaci na trzistu.
Microstar je kao skoro uvek do sada, prvi trzistu ponudio soluciju baziranu na novom cipsetu. Ploca pod nazivom KT3 Ultra-ARU nosi oznaku MSI 6380E . Po spoljnom izgledu gotovo da nema nikakve razlike u odnosu na dosadasnji K7T Pro2 266. Ploca ima novi BIOS u odnosu na prethodnika, a performanse su znacajno poboljsane, kako zbog novog cipseta, tako i zbog poboljsanog dizajna same ploce. KT3 krasi izuzetna stabilnost u radu kao i odlicne overcloking mogucnosti.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Ploca pristize pod imenom KT3 Ultra - ARU, pri cemu sufiks oznacava da se radi o ploci koja na sebi sadrzi dodatni IDE RAID odnosno USB 2.0 kontroler - oni koji dobro poznaju proizvodni program ovog proizvodjaca to vrlo lako i sami mogu zakljuciti.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

KT3 Ultra-ARU je maticna ploca koja nastavlja putem svog prethodnika, modela KT266 Pro2-RU (MSI bas ume da zakomplikuje sa dugackim imenima).
Ako bi ovoj ploci i trebalo pronaci zamerku, ona je zaista minorna…polozaj Socketa koji u vecini kompjuerskih kucista onemogucava laku montazu i demontazu procesorskog kulera. Ta sitnica je medjutim bitna overklokerima koji cesto eksperimentisu pokusavajuci ponekad i nemoguce, odnosno ljudima koji se bave poslom slicnom nasem. S druge strane, MSI je ovom plocom postao prvi proizvodjac koji je trzistu ponudio USB 2.0 kontroler prakticno besplatno, pri tome zadrzavajuci prepoznatljivi kvalitet izrade i bogatstvo (ponekad i neobicne) opreme koju nudi svojim kupcima. Konzervativnost koju ovaj proizvodjac takodje gaji, nastavljena je i dalje - stratesko opredeljenje Microstara da zrtvuje delic vrhunskih performansi zarad besprekorne pouzdanosti se na mnogim trzistima pokazala kao pun pogodak. Zahvaljujuci ovakvom nacinu rada, MSI je za nekoliko godina dogurao tu gde sada jeste - neko ce se sloziti oko ovoga, neko ne, tek cini se da su mnogi drugi proizvodjaci na ovaj ili onaj nacin posustali upravo u jurnjavi za sto boljim performansama odnosno sto nizom cenom. Danak svemu tome se na razlicite nacine placa: pojedini nekad vrhunski proizvodjaci danas krecu u trzisnu bitku na konto svoje nekadasnje reputacije, drugima ni vrhunski rezultati na testovima nisu pomogli da uspesno posluju vec se okrecu novom nacinu poslovanja, takozvani "mali" proizvodjaci iz prikrajka vrebaju svoju sansu ne bi li makar na momenat ponudili trzistu najbrzi model i time sebi makar privremeno prigrabili komadic slave i ekstra-profita. Uostalom, razmislite i sami: sta zelite od sopstvenog sistema? Hocete li potraziti vrhunski kvalitet proizvoda nekih od vrhunskih kompanija u ovom poslu, ili cete potraziti neko alternativno resenje opredeljujuci se za manje poznatog proizvodjaca? Izbor je naravno uvek samo na vama; tempo promena na trzistu je medjutim toliko visok da se vrlo tesko moze komentarisati o ispravnosti bilo cijeg izbora…

KT3 Ultra-ARU pod lupom...

Jos od "Limited Edition" verzije tadasnje K7T Turbo ploce, Microstar sve svoje maticne ploce predstavlja u jarko crvenoj boji. Nekome ovaj modni detalj moze biti simpatican, drugima ne, no cilj je svakako postignut: MSI-jeve maticne ploce su danas jasno prepoznatljive.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

U prelepom pakovanju jarko crvene boje osim same maticne ploce zaticemo i pravo malo bogatstvo dodatne opreme. Osim naravno IDE kablova i vrlo detaljnog uputstva za instalaciju, tu su jos i tri kartice koje se povezuju sa zadnje strane racunara i na kojima su smestene LE diode za indikaciju problema pri bootovanju sistema, dodatni USB portovi kao i SPDIF prikljucci zvucne karte. Osima standardnog MSI CD-a sa drajverima, nasao se tu i custom CD (ne zaboravite da je u pitanju sample primerak) takodje sa drajverima i korisnim utility-jima, zatim Multimedia CD sa softverom i drajverima za zvucnu kartu na samoj maticnoj ploci i na kraju - CD sa DVD softverom.
Ako ne racunamo sarenilo i sjaj odlicnih upotrebljenih komponenti, prvo sto na KT3 Ultra-ARU maticnoj ploci upada u oci jeste samo 5 PCI slotova. Microstar nastavlja sa ovom praksom sto s obzirom na mnostvo mogucnosti koje ploca poseduje i ne predstavlja nikakvo cudo. Bas bih voleo da vidim nekoga ko bi uz upotrebu svih sest PCI slotova i instalaciju svih mogucnosti koje placa nudi uspeo da izbegne "zagarantovane" hardverske konflikte. Ili da otvorimo konkurs za dodatne virtuelne adrese?

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Pomalo neobicno za Microstar, tek proizvodjac se po prvi put od kako je krenula VIA produkcija odlucio da southbridge hladi aktivnim hladjenjem. Na svim dosadasnjim modelima ovog proizvodjaca u poslednje dve godine nije se moglo zateci nista osima pasivnog aluminijumskog hladnjaka. Pozdravljamo ovu novinu uz konstataciju da postavljeni kuler deluje vrlo efektno! Naravno, nisam odoleo da ga skinem i pogledam ono sto sve nas najvise zanima - premijerno, VIA KT333!

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Procesorsko podnozje je na zalost ponovo okrenuto, ko o cemu ja o…medjutim, kada u toku dana nekoliko puta treba da skinete i ponovo montirate nekoliko razlicitih modela procesorskih coolera ciji su mehanizmi za montazu manje ili vise komplikovani, znali bi ste o cemu pricam. Malo nervoze zbog prejakog klipsa, par graski znoja i krc! Malo ostecenje neznog jezgra procesora i "ode" garancija kod "jednog, jedinog, neprikosnovenog i ponekad bezobzirnog" domaceg distributera procesora u nepovrat! Nije bezazleno, zar ne? Za polozaj ATX konektora mislim da je takodje mogao biti znatno povoljniji - sve ovo vazi za one koji su navikli da u sopstvenom kucistu zavedu "red i mir" : Konacno je i Microstar na svojim plocama ponudio sva cetiri konektora za dodatne ventilatore za hladjenje kucista: do sada smo im uvek zbog toga zamerali. Jedan je zauzet za kuler na chipsetu: ostaju slobodni prikljucci za proceorski kuler, kuler na napajanju (ako imate odgovarajuce ATX napajanje) i naravno, onaj standardni u desnom donjem uglu ploce.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Nekoga ce dual-phase napajanje ostaviti ravnodusnim narocito ako je s punom paznjom procitao jedan od nasih prethodnih clanaka (ABIT BD7-RAID ploci koja je u ovoj kategoriji postavila nove standarde) medjutim, s obzirom na upotrebu elektronskih komponenti vrhunskog kvaliteta poput "Fairchild" MOSFET tranzistora odnosno mnostva "Rubicon" elektrolitskih kondenzatora, koje uzgred budi receno imamo priliku da vidimo iskljucivo jos na modelima ASUS-a odnosno ABIT-a - nikakvih razloga za brigu nema! Proizvodjaci od klase i imena se ne kockaju tek tako svojim imenom, mada su neki cetvrti vec poceli da popustaju…
KT3 Ultra je opremljena IC works-ovim programabilnim klok generatorom najnovije generacije koji omogucuje podrsku za 100, 133, 166 i 200 Mhz magistralu. To znaci da ce PCI delilac na 166 Mhz biti 1/5 sto je veoma dobro ako AMD u buducnosti izbaci procesore koji rade na toj magistrali.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Ako me se secanje ne vara, po prvi put je Microstar na svojim plocama primenio novi retention mehanizam kao osigurac za AGP kartice. Pozdravljamo ovu odluku, resenje koje odnedavno primenjuju mnogi proizvodjaci (sada i MSI), cini se mnogo bolje od prethodne varijante.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Pomalo neobicno, BIOS je izmesten na levi kraj ploce. Za termalnu protekciju procesora zaduzen je Winbond-ov W83627HF kontroler koji je zaduzen za monitoring sistema i termalnu zastitu procesora. Kolo za regulaciju napona je overklokerima dobro poznat HIP6301 koji je podlozan jednostavnoj modifikaciji i dizanju napona na procesoru na preko 2 v sto bi omogucilo ekstremne overclock izlete.
Ni ovoga puta nije izostao dobro poznati MSI-jev D-LED debug sistem koji je od prethodne generacije maticnih ploca izmesten na dodatnu karticu sa USB prikljuccima - D-Bracket. Nesto nize smesten je i audio chip: pomalo neobicno deluje odluka Microstara da se odluci za Realtek-ov zvucni chip umesto trenutno najaktuelnijeg CMI 8738 5.1 zvucnog chipa koga uostalom i sam MSI ugradjuje na svoje Pentium 4 ploce sa i845-D cipsetom. U kompletu se nalazi druga od tri dodatne kartice kojoj je ime S-Bracket: na njoj se nalaze dva SPDIF (Sony&Philips Digital Interface) prikljucka; jedan opticki a drugi koaksijalni, kao i dva standardna line-out konektora.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Novi chipset ne donosi samo promene po pitanju memorijskog kontrolera, doslo je i do izmena na southbridge-u. On sada nosi ime VT8233A i nudi podrsku za novi UltraATA 133 standard. U slucaju nase test ploce koja poseduje tu mogucnost, po prvi put na nekoj od VIA ploca zaticemo i Promise-ov PDC20276 ATA RAID kontroler najnovije generacije - takodje sa podrskom za ATA 133 protokol. Kao sto je to uobicajeno za kontrolere ovog proizvodjaca koji se nalaze integrisani na samim maticnim plocama, radi se o "light" varijanti koja omogucava samo upotrebu RAID 0 i 1 nivoa.
I NEC-ov USB 2.0 kontroler koji je vec postao ekskluziva i koji samo Microstar nudi uz svoje maticne ploce je doziveo svoju reinkarnaciju. Primetni su znatno manji gabariti samog chipa za podrsku uredjajima kojih jos uvek nema u dovoljnom broju. Vreme ce pokazati njegovu pravu upotrebnu vrednost buduci da za razliku od svog prethodnika USB 2.0 standard ima vrlo snaznu konkurenciju u IEE-1394 "fire-wire" standardu. Za sada je takvih uredjaja izuzetno malo i cini mi se da ce USB 2.0 standard imati znatno tezi zadatak da potvrdi svoje mogucnosti nego sto je to bio slucaj sa njegovim prethodnikom. U medjuvremenu, konacno je i Windows XP dobio oficijelnu podrsku za ovaj standard, mozda se nakon toga moze i ocekivati konkretnija podrska od strane proizvodjaca perifernih uredjaja…Kako god da bude, pravo zadovoljstvo je imati plocu sa cak 8 USB portova. Dodatna kartica broj tri nosi oznaku USB 2.0 Bracket.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Potvrdu izrecene konstatacije da upravo najveci proizvodjaci proizvodjaci diktiraju trendove dobijamo na primeru ove ploce jos jednom: po prvi put zaticemo i Bluetooth konektor na koji se povezuje Bluetooth bezicni mrezni uredjaj. U pripremi su mnogi uredjaji ove vrste i od ovog standarda nove generacije se ocekuje jako puno. Konacno sam ovim nasao opravdanje za kupovinu Ericssonovog T-39 modela koji je prvi mobilni telefon na svetu sa podrskom za ovu vrlo mocnu tehnologiju. Klasicna komunikacija preko IR adaptera je vec sada stvar proslosti, uz pomoc Bluetootha se komunikacija vrsi znatno lakse - vise ne morate usmeravati uredjaje jedan naspram drugog. Primera radi, bezicni telefon cete moci drzati i do 10 metara daleko a sa notebook racunara bez ikakvih problema uspostavljati vezu sa internetom…

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

BIOS i overclocking

U uvodu smo vec pomenuli da je sa novom plocom stigla i nova revizija BIOS-a - kako sve to izgleda mozete pogledati na narednim slikama...

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

BIOS ove ploce krasi mnostvo zanimljivih opcija pocev od svih potrebnih memorijskih podesavanja - promene magistrale u koracima od po 1 Mhz i to od 100 do 220 Mhz, kontrola voltaze, itd. Dozvoljeno je podizanje napona na memorijskim modulima i to od 2.5v do 2.8 V sto je izuzetno bitan faktor kada je u pitanju overklok magistrale. Tu je i naravno podizanje napona na procesoru do 1.85v, a moguce je i podizanje napona na AGP-u . Sve to je omoguceno direktno iz BIOS-a tako da nije potrebno otvarati kuciste i namestati dip-prekidace.
Kao sto se vidi na prilozenim slikama, podesavanje frekvencije memorije je vrlo jednostavno, 266 ili 333 MHz; Normal, Fast ili Ultra nivoi...Naravno, ovde vec sve zavisi od vrste i kvaliteta memorije - preporucljivo je vrlo pazljivo podesavati parametre, kako se to kaze "step by step"... Zaboravite odmah na 166 MHz i agresivna setovanja, takve memorije kod nas jos uvek nema!

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Interesantno je da je jeftini NCP PC2100 modul bez vecih problema radio na 166 CL2 , a maksimum koji je postignut sa NCP-om je 185 Mhz , dok sam sa KingMax-om izvukao citavih 191 Mhz , a da sam uspeo da podignem Windows 2000. Zaista fantasticna ploca za overclock. Pogledajte samo rezultat u staroj Sandri 2001 TE u radu sa memorijom na 185 Mhz na CAS2 2-5-2 Fast Command 1T !!! To je postignuto sa obicnom NCP PC2100 memorijom.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Test setup, rezultati

Test sistem - Windows 2000 SP3

CPU
- AMD Athlon XP 1700+ (11 x 133MHz) Athlon Tbird 1.2 Ghz -unlocked
Maticne ploce
- Abit KR7A KT-266A
- Microstar MS6380 E , KT3 Ultra-ARU, VIA KT333
Memorija
- 2x128 MB PC2100 CL2 KingMax
Video-karta
- Microstar GF4 MX440 64MB DDR
Hard-disk
- MAXTOR Diamond D740X 6L 40 GB ATA133
Hladjenje
- ThermalTake 6Cu+
Power Supply
- 300W Leadman

PC2100 Kingmax je bio u stanju da radi na 166 Mhz CAS2, sa za nijansu labavijim setovanjima od maksimalnih uz potpunu stabilnost u radu. Konfiguracija je testirana sa PC2700 CL2, 3-5-3 1T, Ultra setovanjem. Abit KR7A je testiran na PC2100 CL2, 2-5-2, 1T, Ultra setovanjem. Da bi se postigla potpuna stabilnost potrebno je bilo podici napon memorije na 2.8 v prilikom 166 Mhz setovanja.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Prvo cemo poceti sa "testom istine". Praksa je postala da proizvodjaci malo podignu clock magistrale iznad standardne ne bi li se dobili u sintetickim testovima bolji rezultati. Microstar je ovde pokazao relativno dobru tacnost , te se moze reci da je stvarni clock procesora u granicama normalnog. Klok magistrale od 133.87 Mhz veci je oko 0.5 Mhz od standardnog , pa samim tim procesor radi na 1472 Mhz umesto na 1466.66667. Ovo moze imati minoran uticaj na rezultate testova koji ipak umeju vise da pogrese vise od 0.3 %.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Memory Latency - Science Mark - KT3 Ultra

Matrix Size (kb.)
4
8
16
32
64
128
256
512
1024
4
3
3
2
3
3
3
3
3
1
8
3
2
2
3
3
3
3
3
3
16
2
2
2
3
2
3
3
3
3
32
2
2
3
3
3
3
3
3
3
65
2
3
3
3
3
3
3
3
3
131
3
4
4
18
23
20
19
20
20
262
3
4
5
18
24
20
20
19
19
524
8
15
34
62
113
140
139
142
150
1048
8
15
34
62
113
137
142
140
157
2097
8
16
35
62
115
140
139
146
154
4194
8
15
34
62
116
137
141
146
156

Memory Latency - Science Mark - Abit KR7A

Matrix Size (kb.)
4
8
16
32
64
128
256
512
1024
4
3
3
3
3
3
3
3
3
1
8
3
2
3
3
3
3
3
3
3
16
2
2
3
3
3
3
3
3
3
32
2
2
2
2
3
3
3
3
3
65
2
3
3
3
3
3
3
3
3
131
3
4
5
18
24
20
20
20
20
262
3
4
5
18
24
20
20
20
20
524
9
17
36
68
125
154
161
161
172
1048
9
17
36
68
126
154
160
161
167
2097
9
17
37
68
125
159
154
161
168
4194
9
17
36
69
129
153
162
161
168

Bez sumnje, VIA KT333 je poboljsan cipset kada je u pitanju transfer sa memorijom, kao i latencija. Sto je veca matrica to KT333 vise vodi. Imajte u vidu da 6380E u ovom slucaju poredimo sa najbrzom KT-266A plocom.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Memory Latency + ocigledno daje prednost Abitovom modelu, najverovatnije zbog agresivnijih memorijskih setovanja na nizoj magistrali.
Na sledecim dijagramima mozete videti kako se KT333 u kombinaciji sa PC2700 DDR memorijom nosi sa najjacim izdankom iz KT266A serije.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
MSI KT3 Ultra-ARU

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce
ABIT KR7A

U pitanju je rad sa 64-bitnim blokovima podataka, koji je veoma bitan za bilo kakve multimedijalne primene. 1342 MB/s sa velikim matricama je sasvim dovoljno za bilo kakvu danasnju stream operaciju. Abit je sa svojim ultra brzim KT266A modelom na nekim poljima jos uvek nedostizan, ali to ima i svoju visoku cenu. No ipak sinteticki testovi nisu bas uvek toliko realni.

ZD baterija sintetickih testova, uvek je standardan pratilac u ocenjivanju brzine i pouzdanosti maticnih ploca, u prvom redu zbog veoma opterecujucih testova. Pocecemo prvo sa sintetickim procesorskim testovima.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Microstar je izgleda ovog puta napravio vraski brzu plocu, koja je rame uz rame sa dosta skupljim modelima. Komunikacija izmedju procesora i Northbridge-a je zaista na zavidnom nivou.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Video 2000 encoding test, veoma je zavistan od komunikacije procesora sa sistemskom memorijom i moze da bude zanimljiv pokazatelj brzinskih karakteristika ploce i cipseta. Prosto neverovatno !!! Rezultati su u dlaku isti...

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Bez vecih rezultatskih oscilacija kada je u pitanju rad sa diskom, svaki od konkurenata je bio bolji u jednoj od kategorija testova.
Napomena: kod MSI KT3 Ultra-ARU ploce nije koristen interni Promise ATA133 kontroler vec VIA 8233A - nismo sebe zeleli da dovodimo u situaciju da prilikom nekih buducih ploca koje ne poseduju dodatni kontroler i njihovih testova, nekoga favorizujemo!

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Iako ATA133 mozda donosi poboljsanje u performansama, Abit je bolje implementirao stariji kontroler tako da je stepen iskoriscenja veci. To ponajvise zavisi od latencije PCI magistrale koji je do sada predstavljao najveci problem kada su u pitanju VIA chipsetovi.

Novi MadOnion - ov PCMark 2002 testira racunar u vise aspekata. Procesorsku komunikaciju , Memorijsku , kao i rad sa IDE sistemom.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

KT3 Ultra daje nesto bolji rezultat kada je u pitanju komunikacija CPU-a sa northbridge-om sto potkrepljuje cinjenicu da je novi cipset brzi od starog KT266A.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Kao i sto je ocekivano, brzi PC2700 memorijski standard mora da pobedi svaki put kada je u pitanju komunikacija sa memorijom

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Situacija se ponavlja, kao i u ZD Bussiness disk testu PC Mark takodje daje prednost novijem ATA133 kontroleru

Rezultati II deo, komentar testa

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Izrazito brz u realnom radu, Microstar me je razuverio u ubedjenu dasu zaboravili da naprave brzu plocu. Razlike i ako postoje, zaista su akademske.

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Bussines Winstone daje blagu prednost MSI-jevom modelu, ponajvise zbog novog ATA133 kontrolera jer je ovaj test veoma zavistan od toga kakva je komunikacija sa IDE podsistemom. Razlike su minimalne, ali ipak postoje.

Sledeca serija 3D testova ce pokazati kako se Microstar pokazao kada treba intezivno komunicirati sa AGP-om , memorijom i procesorom. Pocecemo sa OpenGL okruzenjem i referentnim Q3-Arena timedemoima...

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Vrlo blizu Abitovom modelu, koji inace zestokom brzinom komunicira sa AGP-om. Pogledajte samo razliku u odnosu na prosli Microstarov model. Poboljsanje se zaista oseca...
Nesto zahtevniji demo, NV15 koji se pojavio nakon predstavljanja GeForce 2 GTS GPU-a, koristili smo da vidimo kako se sistemi ponasaju kada se scene malo vise opterete detaljima

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Ovde je vec mrtva trka. Ovoliko male razlike mogu se pripisati i tacnosti samog testa...

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Zaista, MSI je napravio "performance" plocu koja je u samom vrhu kako po stabilnosti, tako i po performansama...

3D Mark 2001, neizbezan test kada je u pitanju merenje D3D i DirectX 8 performansi, doziveo je nedavno jednu reviziju u vidu nastavka sa sufiksom SE. Razlike koje bi mogli da primetite su jedino vidljive na karticama koje poseduju Pixel Shader-e i Vertex Shader-e (GeForce 3 i 4 Ti 4400/4600)
Svi oni koji ovo nemaju imace drasticno manje rezultate u 3Dmarku 2001 / 2001 SE koji ima podrsku i za tzv. Advanced Pixel Shader.Kako KT333 izlazi na kraj sa najbrzim izdancima iz KT-266A serije?

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Ocigledno da koriscenje brze memorije nema toliko veliki uticaj na performanse kao sto je to komunikacija sa AGP podisistemom koji je iznenadjujuce brz u slucaju MSI-ja.

Spec ViewPerformance 6.1.2 cesto je koriscen za proveru "memory-AGP" podsistema

karakteristike, statistike, microstar kt3 ultra-aru - via kt333 maticne ploce

Abit ovog puta tradicionalno pobedjuje u ovoj disciplini, zahvaljujuci u prvom redu odlicnoj komunikaciji sa AGP-om. Microstar sa zaostatkom od 2-3 % u svakom slucaju je dobar izbor...

Zakljucci testa

Kada se sve stavi na papir, sabere i oduzme, KT3 Ultra je trenutno Best Buy na domacem i stranom trzistu. Full ATX format, 5 PCI slotova, CNR, integrisani AC97 zvuk, crvena boja stampe, potpuna kontrola preko Soft BIOS-a, odlicne performanse i overkloking potencijal, apsolutna stabilnost i dobar kvalitet uz umerenu cenu cine KT3 Ultru izuzetno povoljnom kupovinom za svakoga koji hoce da napravi dobar, stabilan i brz sistem baziran na AMD Athlon platformi.
Posle skoro 3 nedelje testiranja i isprobavanja, ovo je definitivno ploca kojoj je tesko naci manu. Rad sa 2 DDR memorije je apsolutno stabilan, a ubacivanjem trece sistem uopste ne gubi na stabilnosti, sto je ranije predstavljao problem kod odredjenog broja ploca. Mozda bi kao zamerka mogla da se navede informacija da je pod standardnim BIOS setovanjima bilo sitnijih problema sa zvukom u kombinaciji sa Creative PCI128 zvucnom kartom. Ceo problem se lako ispravlja jednostavnim BIOS podesavanjem PCI latencije sa 32 ana 64 klok signala koliko je standard za Creative PCI zvucne kartuce. Instalacijom PCI latency patch-a se stvar pogorsava, pa se dolazi do zakljucka da je MSI da bi maksimizirao performanse u radu sa PCI uredjajima smanjio latenciju ispod nominalne. Povecanjem na 64 klok signala se na performansama ne gubi gotovo nista , tako da je veoma verovatno da ce naredne verzije BIOS-a ispraviti ovu gresku.
Druga zamerka koja bi se odnosila na dizajn ploce moze da bude i nepostojanje 4 DDR podnozja, kao i sestog PCI slota, koji je zamenjen CNR-om. Nekoliko proizvodjaca standardno na svojim KT266A i KT333 plocama nudi 4 DIMM podnozija. Ugradnjom CNR-a, Microstar je verovatno ciljao na OEM trziste, iako je ploca koju smo dobili retail. Ako se setimo Turbo 2 OEM, koji je identican kao i retail sa tom razlikom sto nema kutiju. Ssvim je sigurno da je samo pitanje dana kada ce se pojaviti i KT3 Ultra OEM.
Skori izlazak KT400cipset, mozda ce i doneti neke novosti, ali moje licno misljenje je da nece biti velikog dobitka u performansama ukoliko AMD ne izbaci procesor koji radi na 333Mhz magistrali ili mozda cak 400 Mhz. Propusna moc DDR333 je daleko veca nego sto je to propusna moc 266 Mhz Alpha EV6 magistrale. U svakom slucaju, za sada KT333 je najbolje resenje kada je u pitanju AMD Athlon platforma i odlicna zamena za postojeci, veoma aktuelni KT-266A cipset. Lepo pakovanje u obliku torbice kao i par pokloncica koji se dobijaju uz plocu, postala je standardna Microstarova praksa. Sa maloprodajnom cenom bez poreza od oko 150 Evra (mislim na model bez USC 2.o i RAID133 kontrolera), ova ploca je izuzetno dobar izbor i preporuka za svakog ko razmislja o prelasku na KT-333 chipset.


Maticnu plocu na test ustupio "PC Centar"

Test: Microstar 845 Ultra

Test: Soltek SL-75DRV5

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209