Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar K7T Turbo-R

16.03.2001 21:10 | 0 Hardver
Test: Microstar K7T Turbo-R

Microstarova uzdanica na VIA KT133A tržištu stiže pod vrlo smelim nazivom - Turbo. Da li sa pravom nosi to ime, možete saznati u ovom našem testu ...

Petar Gredelj

Nas mini-serijal prikaza maticnih ploca koje u svojoj osnovi imaju novi VIA KT133A chipset, nastavljamo modelom proizvodjaca koji na nasim prostorima (i ne samo nasim) uziva izuzetno veliki respekt i naklonost hardverske publike. Microstar vec veoma dugo vazi kao proizvodjac koji sa svojim maticnim plocama nudi izvanredan balans dobrih performansi, odlicnih mogucnosti, vrlo solidnog kvaliteta i iznad svega sjajne cene koja je neretko u rangu proizvoda koji ni po kojem osnovu ne mogu da pariraju Microstaru. Zato ne treba ni da cudi sto MSI vec duzi period belezi izuzetno dobru prodaju na domacem trzistu.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Iako sam sa novom Microstar-ovom K7T Turbo-R maticnom plocom prvi put dosao u kontakt jos pre vise od mesec dana, ovaj test je iz mnogih razloga sacekao predstavljanje modela drugih proizvodjaca. Zasto je to tako, saznacete u nastavku ovog izlaganja...Pomalo mi je sve bilo sumnjivo vec nakon kasnjenja Anand-ovog testa koji je takodje dao prednost plocama drugih proizvodjaca iako se MSI na njegovom cenjenom sajtu vrlo intenzivno reklamira i svakako da mu je bio cilj da upravo test njihove ploce prvi ugleda svetlost dana.
Prvi sample primerak dobijen od strane samog proizvodjaca (a takodje i kompletna prva pristigla serija ovih ploca) bio je potpuno neupotrebljiv sa stanovista testiranja, a na nacin na koji smo to cinili i sa drugim KT133A plocama. Naime, ploca uopste nije dozvoljavala baratanje promenama multiplikatora procesora, tako da nas test-procesor Athlon 900 nikako nije bilo moguce "spustiti" na mnozilac 7.5 cijom bi kombinacijom sa taktom magistrale133 MHz dosli do frekvencije od 1 GHz - na toj ucestanosti smo testirali i sve ploce do sada... U BIOS-u jednostavno nije bilo moguce spustiti mnozilac ispod 8.5...
Jos cudnije se ova ploca ponasala sa Duron procesorima: primerak na 700 MHz (koji bez problema "ide" i na 1GHz na drugim plocama) nije hteo da se "podigne" na 7x133=933 Mhz! Istovremeno, bez problema se na istoj ploci "dizao" na 9 i 9.5 x 100 MHz - vrlo zbunjujuce. Takodje, nije hteo da profunkcionise na 6 x 133 ali jeste na 6.5 x 133 MHz, konfuzija je bila potpuna...
Nije bilo druge nego cekati na novi BIOS koji je trebao da ispravi sve pomenute nedostatke a u medjuvremenu je pristigla i kompletna prva "tura" novih ploca sa i bez RAID kontrolera. Nedugo zatim, Microstar objavljuje toliko cekanu novu reviziju BIOS-a koja ispravlja sve pomenute nedostatke ali ni malo ne impresionira svojim performansama. Konkretno, cela prica se "vrti" oko nedostatka vec cuvene interleaving opcije u BIOS-u maticne ploce. Posledica svega ovoga je zaista vrlo los memorijski transfer koji je cak i za neverovatnih 50 procenata slabiji od rezultata koji je primera radi postizao ASUS sa svojom A7V133! Ovo se narocito odrazava na rezultate dobijene u 3D aplikacijama gde Turbo zaista daleko zaostaje za konkurentima kada su u pitanju rezultati koji su direktna posledica brzine procesora odnsosno maticne ploce.
MSI ubrzo izbacuje takozvani "overclockerski" BIOS koji navodno ispravlja taj nedostatak i sadrzi 4-way interleaving koji se medjutim nigde ne javlja kao opcija u BIOS-u, vec pretpostavljam da je ukljucen kao "Auto". Ali avaj, ovako dobijeni rezultati jedva da su za par procenata bolji od rezultata dobijenih sa "obicnim" BIOS-om :((( Stoga sam odlucio da za potrebe testa ipak koristim RAID varijantu ploce kako bih Vam koliko-toliko omogucio adekvatan pogled na karakteristike ove ploce buduci da su i svi do sada testirani primerci ploca imali tu mogucnost.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Dobro upucenima ce prvi pogled plocu odati izvesnu vizuelnu slicnost sa prethodnim modelom K7T Pro2 (A) baziranom na KT133 (bez A :)) chipsetu, no to je ipak samo na prvi pogled. Layout je ipak znacajno izmenjen, ploca je znacajno sira od svog prethodnika a to najbolje mozete uvideti pogledate li polozaj konektora dodatnog Promise "lite" FastTrak kontrolera. Osim obaveznog AGP slota, tu je jos i 6 PCI kao i jedan CNR slot kojim se MSI posebno ponosi (!?) isticuci taj podatak kao prednost u odnosu na ploce drugih proizvodjaca koje imaju ISA slot. Ko zna, mozda su i u pravu!?!?!?!?!

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Cak cetiri para MOSFET tranzistora u kombinaciji sa prepoznatljivim (visokogabaritnim) kondenzatorima velikog kapaciteta garantuju dobru stabilizaciju napona i to se uostalom od proizvodjaca koji uziva visoku reputaciju i ocekuje. Microstar ne odustaje od upotrebe velikih kondenzatora sto se sa stanovista slobodnog prostora oko socketa pokazalo kao vrlo dobar potez. Drugi proizvodjaci radije pribegavaju varijanti sa mnostvom malih kondenzatora manjeg kapaciteta sto se u izvesnim situacijama kada treba skinuti cooler i procesor dok se ploca jos uvek nalazi u kucistu pokazalo nedovoljno dobrim resenjem. Problem oko upotrebe nekih popularnih coolera ne treba vise ni pominjati, tu temu smo odavno vec apsolvirali. Ukoliko se odlucite za K7T Turbo (RAID) ne treba ni malo da brinete, zagarantovana Vam je bez ikakvih problema upotreba svih danas poznatih i popularnih coolera.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Kad smo vec kod kondenzatora...gradom kruzi jedna simpaticna anegdota:))) Objavljujuci test MSI K7T Pro2A maticne ploce na nasem sajtu, Bozza je (ne)namerno pomenuo odlicne "Nichicon" kondenzatore koji su se nalazili na njegovom test primerku ploce. Od tog momenta niko nije hteo da kupi ovu plocu sa "obicnim" kondenzatorima - svi su jurili bas takve modele. Sta je moc sugestije...moramo priznati da nam je drago zbog uticaja Benchmarka na svest domace kompjuterske populacije. Ovog puta ne morate gledati "u pasulj" prilikom kupovine, "Nichicon"-a na K7T Turbo ploci nema...
Primecujete unutar samog socketa termo sondu koja sluzi za merenje temperature procesora. MSI nije kao neki drugi proizvodjaci primenio resenje ocitavanja temperature sa samog, u tu svrhu posebnog pina na procesorima sto se i nije pokazalo najboljim resenjem. Ploca pokazuje prilicno pogresne rezultate, konkretno na mom primerku T'Bird procesora krece se u proseku negde oko 70 stepeni sto naravno nema nikakve veze sa istinom. Za razliku od temperature CPU-a, ocitavanje temperature same maticne ploce je u normalnim okvirima.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

I ova slika je potvrda prethodno navedenih reci, mesta oko socketa ima napretek. Primenjeno je vec dobro poznato resenje polozaja "northbridge"-a koji je zarotiran za nekih 45 stepeni radi maksimalnog smanjenja vodova na samoj stampanoj ploci. Pomalo cudi da na samom chipsetu nema ventilatora, MSI je procenio da ce i standardni aluminijumski cooler zadovoljavajuce obaviti svoju funkciju. Iako je ovo prva KT133A ploca na nasem testu koja dolazi bez fan-a, mora se priznati da se chipset zaista puno ne greje.
Polozaj konektora ATX napajanja se nalazi na sasvim logicnom mestu i vrlo lako je dostupan. Naravno, izmedju konektora paralelni port i konektora za dzojstik, nalazi se dobro poznati MSI-jev LED dijagnosticki sistem o kojem smo vec nebrojeno puta do sada govorili.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Tesko da od K7T Turba lepse ploce ima...prava je steta sto to nije "naplaceno" odgovarajuce visokim performansama. AGP slotu je obezbedjena adekvatna filtracija napona a na samom slotu se nalazi i takozvani "retention" mehanizam ciji je zadatak da osigura vasu graficku kartu od eventualnog ispadanja iz lezista.
Ukoliko uvelicate sliku gore, u visini AGP slota, tacnije receno nesto pre njega, videcete dva pina za (ne)potrebni dzamper - sve u zavisnosti na kojoj frekvenciji (100 ili 133 MHz) zelite da forsirate svoj procesor. Ukoliko dzamper spaja pinove, na raspolaganju Vam je promena frekvencije u BIOS-u sve do 132 MHz, njegovim "skidanjem" sa maticne ploce otvarate sebi mogucnost promene frekvencije od 133-166 MHz. Zanimljivo je da su ovom resenju promene multiplikatora pribegli osim samog Microstara, jos EPoX i AOpen...
K7T Turbo stize sa ugradjenim zvucnim codec-om koga mozete uociti takodje ukoliko uvelicate sliku, da smeta ne moze nikako jer se moze po zelji iskljuciti u BIOS-u a velikoj vecini korisnika ce i ovakav zvuk biti sasvim dovoljan.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Pogled na "juzni deo" maticne ploce otkriva standardni VIA 686B kontrolerski chip i naravno, Promise-ov FastTrak "lite" kontroler. Na neku vrstu pritiska od strane HighPointa koji je svim proizvodjacima koji koriste njihove IDE kontrolere omogucio koristenje RAID mogucnosti, Promise je odgovorio na slican nacin. Doduse, u pitanju su nesto oslabljene verzije koje primera radi ne dozvoljavaju upotrebu 0+1 moda, ali za razliku od ASUS-ove A7V133 koja moze da radi iskljucivo u striping rezimu, Microstar-ov K7T Turbo-R omogucava i koristenje mirroring rezima rada. Jos uvek nisu u pitanju kompletne mogucnosti "pravog" RAID kontrolera, ali verujem da ce za vise od 99% korisnika i ovo biti vise nego dovoljno.
Ispod Promise-ovog 20265 chipa nalazi se prikljucak za dodatna dva USB uredjaja i moram napomenuti da se i MSI konacno dosetio da svoje maticne ploce opremi dodatnim konektorom za njihovo koristenje. I bio je red...

Test-ploča - detaljno...

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Sa ovakvim izgledom kutije smo vec imali prilike da se sretnemo kod Microstar-ovih ploca, tu nista narocito nije menjano ali se mora priznati da i dalje deluje vrlo efektno.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Microstar nije nimalo stedeo kada je oprema koja stize uz maticnu plocu u pitanju. Osim standardno dobro pisanog uputstva tu je sada i poseban, vrlo detaljan prirucnik za upotrebu Promise FastTrak kontrolera. Jos jednom moram pomenuti da oni koji imaju vise razlicitih USB uredjaja nemaju razloga za brigu - Microstar je svoje ploce napokon opremio dodatnom karticom. Pored instalacionog CD-a na kome se osim samih drajvera nalazi i mnostvo vrlo korisnih utility-ja po kojima je MSI najizdasniji od svih proizvodjaca, naci cete i instalacionu disketu sa drajverima za Promise kontroler.

Instalacija

Naravno, u skladu sa aktuelnim trendovima koji vladaju u industriji maticnih ploca, i K7T Turbo je jumperless ploca tj. (skoro) sva setovanja vezana za promenu sistemskih parametara se obavljaju direktno iz BIOS-a. Tacnije receno, postoji samo onaj jedan vec pominjani jumper za "preklapanje" frekvencija iznad i ispod 133 MHz.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

BIOS je naravno AWARD-ov a kao sto mozete videti, omogucena je i promena napona procesora i samog chipseta. Maksimalni omoguceni napon za Athlon procesore je 1.80 V u koracima od po 0.25 V dok je za Duron procesore primenjen "trik" kao kod proslog modela K7T Pro2A - mozete se podsetiti o cemu se radi ukoliko pogledate nas test pomenute ploce.

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Evo i dokaza price o netacnom ocitavanju temperature procesora - 70-ak stepeni je potpuno nerealno prikazivanje pravog stanja stvari...

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Dolazimo konacno i do problema No 1 kada su u pitanju brzinski rezultati K7T Turbo maticne ploce: u pitanju je nedostatak memorijskog interleavinga, toliko potrebne opcije za postizanje vrhunskih performansi sto je direktno i uticalo da se na brzinskoj tablici ovaj MSI-jev model nadje na samom zacelju.
Zaista cudi da Microstar nije ispravio sopstvenu gresku kada je u pitanju ova pogodnost koje nije bilo ni na K7T Pro2A modelu!!? To narocito vazi ako uzmemo u obzir da tu mogucnost pruzaju sve do sada testirane VIA KT133A maticne ploce...Pa ipak, raduje podatak da je ploca maskimalno tolerantna na razno-razne vrste memorijskih modula sto u nasim uslovima pruza vrlo znacajnu pogodnost. Popularni NCP potpuno normalno funkcionise pri CAS2 setovanjima...

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Ono sto bi zamerili ovoj ploci jeste vrlo dug proces boot-ovanja ali samo ukoliko koristimo dodatni Promise-ov IDE (RAID) kontroler. Prepoznavanje IDE uredjaja se obavlja vrlo brzo ali nakon toga proces se zaustavi neuobicajeno dugo, "dobrih" 15-ak sekundi pre nego sto krene sa ucitavanjem kontrolerovog BIOS-a...

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Dodajmo na sve to jos minimum toliko vremena dok i Promise BIOS obavi svoj deo posla i prepozna konektovane IDE uredjaje - oni koji cesto restartuju svoju masinu time bas i nece biti previse odusevljeni. Pomenucu da se to desava iskljucivo kada je sistemski disk prikljucen na dodatni kontroler - koristimo li standardni VIA686B tih problema nema...
Naravno, Promise kontroler sadrzi sopstveni BIOS u kome uz pomoc prilozenog detaljnog uputstva mozete podesiti parametre po sopstvenom nahodjenju.

Sto se overclockinga i njegovih krajnjih mogucnosti tice, ovoga puta cete biti uskraceni za dodatne informacije. Naime, koristen je iskljucivo T'Bird procesor na 750 MHz podignut na 1 GHz sto su otprilike i njegovi krajnji dometi te nismo bili u prilici da se pozabavimo ozbiljnijim overclockerskim zahvatima.

Test setup, rezultati

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- AMD Athlon 750@1000 MHz [7.5 x 133 MHz]
Maticna ploca
- ABIT KT7A
- ASUS A7V133 (BIOS 1002A1)
- EPoX 8KTA3+
- Microstar K7T Turbo-R
Memorija
- 128 Mb PC150 Kingmax
Video-karta
- Hercules 3D Prophet II MX
Hard-disk
- HDD IBM Deskstar 75 GXP 30 Gb
Hladjenje
- Global Win FOP32
CD ROM
- Plextor CD-RW 12/10/32
Napajanje
- MACASE 250W MG-256
Monitor
- SONY G200

Na nasim testovima obicno nakon svakog grafikona sledi kratki prilozeni tekst koji sluzi da bi Vas uputili na odredjene zanimljivosti prilikom svakog testa ponaosob. Toga ovoga puta nema, K7T Turbo je iz vec navedenih razloga hendikepirana da bi se ozbiljnije uhvatila u kostac sa konkurentima i u vecini testova se nalazi na samom zacelju... Stoga "idu" samo grafikoni, pogled na njih ce Vam dovoljno reci - razlike se krecu od minimalnih, zatim pristojnih, pa sve do vrlo uocljivih...

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Rezultati II deo, komentar testa

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Najgora grupa testova po K7T Turbo jesu upravo rezultati dobijeni u realnim 3D aplikacijama. U nizim rezolucijama gde rezultati dobrim delom zavise od proceorske brzine odnosno komunikacije sa memorijom, Turbo nema sta da trazi. Ali opet, sta je sa realnim rezolucijama koje 95% nas koristi u realnim aplikacijama, kada dodjemo na teren gde uglavnom sve zavisi od graficke karte? Zaostatak Microstar-ove ploce je minimalan tako da opet dolazimo do situacije u kojoj Turbo ne nudi nista manje od konkurenata.

Zavrsni komentar

Dolazimo do kraja testa, gde sledi obavezni komentar na racun testiranog uredjaja - moram priznati da pred sobom imam vrlo delikatan zadatak: valja pravilno izvagati sve receno do sada na ovom testu a uz to u obzir uzeti i ostale parametre... Jedno je sigurno, ne pamtim kada je ijedna ploca docekana (opravdano ili ne) "na noz" kao sto je to bio slucaj sa MSI-jevim adutom...
Da li je K7T Turbo (R) najveci Microstar-ov promasaj u novijoj istoriji ovog proizvodjaca? NE, nikako! Ma koliko to cudno zvucalo nakon serije rezultata koji su znacajno losiji od konkurencije, mislim da se radi o solidnom proizvodu - mozda ipak ne u stilu na koji nas je Microstar navikao, ali ipak dovoljno dobrom da prisvoji solidan deo trzisnog "kolaca". Razloga za to ima, i to sasvim konkretnih...

karakteristike, statistike, microstar k7t turbo-r maticne ploce

Performanse...Kada se neko hvali previse stabilnoscu svojih ploca, to obicno indicira pojavu da se zeli zataskavanje nekih drugih parametara. Na to je i mene samog naveo podatak u vec pominjanom Anand-ovom testu gde se ocigledno "zmurilo" pred losim rezultatima i uporno ponavljala prica o stabilnosti. Svakog dobrog poznavaoca aktuelnih desavanja to bi navelo na razmisljanje o koincidenciji izmedju reklame na ovom sajtu i testa maticne ploce. Ali ne! Turbo je zaista sto bi na zapadu rekli "rock-stable" ploca a verujte da to na KT133(A) trzistu moze mnogo da znaci - ovo govorim iz sopstvenog iskustva. U poslednjih dva-tri meseca kroz ruke mi je proslo nebrojeno mnogo primeraka razlicitih ploca ali istih modela. Verujte da se skoro svaka drugacije ponasa! To narocito vazi za ABIT ciji je RAID model po meni znacajno bolji i stabilniji od modela bez RAID kontrolera, pomalo cudno ali istinito. Isti je slucaj i sa plocom mog omiljenog proizvodjaca, ASUS-a...A7V133 je savrseno stabilno radila do trenutka dok nisam pozeleo da je unapredim novom verzijom BIOS-a. Od tog momenta, sve je krenulo nizbrdo, ploca je pocela totalno cudno da se ponasa, malo bi bilo reci nestabilno...Cak ni povratak na staru verziju BIOS-a nije pomogao, ploca je totalno "odlepila"... Silom prilika imao sam nuznu mogucnost da u sopstvenoj masini skoro citavih mesec dana koristim K7T Turbo-R i moram priznati da su impresije u realnom radu uslovile potrebu da i sam "zazmurim" pred nesto losijim performansama. Ni najmanji problem nije ustanovljen u ovom periodu a posebno impresionira nacin na koji ploca rasporedjuje interapte cak i sa mnostvom raznolikog hardvera, bas u stilu velikog proizvodjaca...Nije bas za dzabe bila cela Anand-ova prica, ispod ove tvrdnje mogu i svoj potpis da stavim...
Stabilnost... Uglavnom svi proizvodjaci su dosta dugo "lutali" u potrazi za pravim layout-om svojih ploca. Samo su ASUS i ABIT koristili potpuno identicnu stampu kao i kod KT133 chipseta - upravo su dobre performanse i dokaz da je vec u prvom pokusaju odradjen dobar posao. MSI je lutao tamo i 'vamo u izradi - ceh su ovoga puta morale platiti performanse...
Sto se komunikacije sa memorijom tice, prema recima zvanicnika Microstara, tacnije receno njihovih inzinjera, kod K7T Turbo nije se zelelo previse eksperimentisati u tom pogledu. Kod prethodnih modela primecena su izvesna odstupanja u stabilnom radu razlicitih memorijskih modula i tome se htelo stati na put. Ceh su u ovom slucaju morale platiti performanse, zajedljivi ce verovatno prokomentarisati da je to primetno u velikoj meri. Za uzvrat nam MSI nudi besprekorno stabilnu plocu koja je u ovom slucaju njen glavni adut: ukoliko zelite perfektno pouzdanu plocu koja uz to nudi izvanredno ponasanje u svim mogucim situacijama - K7T Turbo(R) moze postati Vas logican izbor.
Cena...Neverovatna, ukratko!!! Ukoliko su drugi modeli u raznim slucajevima manje ili vise bolji od Turba, MSI ce ih jednostavno potpuno razoruzati cenom. Prevedimo to konkretno u domace cifre. govorim o RAID modelu: 80 DEM manje od ASUS-a, 70 manje od ABIT-a... Sta to znaci? 50 ili 100 Mhz brzi procesor u Vasem racunaru ili 128 Mb memorije po aktuelnim cenama na primer. A tada se situacija vec iz korena menja - ko je u tom slucaju brzi? MSI na domacem trzistu nudi i model ploce bez RAID kontrolera cija je cena neznatno niza tako da se "jaca" varijanta cini daleko logicnijim izborom.
Na kraju, ovoga puta odlucite sami. Rezultati i mogucnosti su pred Vama, ovo ploca za zagrizene overklokere i one koji se kunu u frejm vise, definitivno NIJE! Ta publika ce ovoga puta ostati potpuno razocarana mogucnostima Microstar-ove uzdanice. Ali za sve ostale koji zele natprosecno stabilnu plocu kao okosnicu svoje radne "masine", MSI K7T Turbo (RAID) se namece kao mozda i najpovoljnije aktuelno resenje.

Maticnu plocu za potrebe testiranja ustupio "PC Centar"

Test: ABIT KT7A

Test: Chaintech 6OJA3 & ABIT SA6-RAID

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209