Greška

Došlo je do greške.

Test: Microstar K7T Pro266

18.04.2001 14:26 | 0 Hardver
Test: Microstar K7T Pro266

Microstaru je pripala ta čast da "otvori sezonu" DDR matičnih ploča namenjenih AMD-ovim Duron/Athlon procesorima. K7T266 Pro je prva ploča sa dugo iščekivanim VIA KT266 čipsetom.....

Petar Gredelj

Svi oni koji su u poslednje vreme svoje poverenje poklonili AMD-ovim procesorima, imaju sve razloge da u potpunosti budu zadovoljni... Procesori ovog proizvodjaca su ako gledamo postignute rezultate u odnosu na Intel platformu i istom taktu 'em brzi, 'em jeftiniji...i to poprilicno. Sve "decje bolesti" su prelezane i AMD-based sistemi se bez ikakve lazne skromnosti mogu pohvaliti pouzdanim i stabilnim radom...o ceni, brzinskim predispozicijama i performansama je izlisno sada i govoriti.
Novi chipsetovi se takodje pojavljuju izuzetno cesto: oni koji su uz Duron/Athlon procesore jos od prvih dana, u vremenskom periodu od otprilike devet meseci imaju mogucnost upotrebe cak pet razlicitih chipsetova. Kljucnu ulogu je svakako imala VIA Technologies koja je u poslovnoj relaciji sa AMD-om imala sjajnu saradnju za razliku od Intela koji od nje ozbiljno zazire i saradnju shvata samo kao neminovnost... Od pomenutih pet chipsetova namenjenih AMD-ovim Duron/Athlon SocketA procesorima, VIA je sama napravila cak tri! Podsetimo se: prvi je na scenu stupio cuveni KT133 koji je nakon nekoliko meseci doziveo reinkarnaciju u vidu svog naslednika KT133A chipseta, a eto sada...stizemo i do VIA Apollo KT266 ploca koje u sebi nose podrsku za memoriju koja ce se vrlo verovatno u bliskoj buducnosti odomaciti kao standard - naravno, u pitanju je DDR (double data) RAM. Stari dobri SDRAM vreme vec lagano "gazi" i sasvim je logicno da ga zamene memorijski cipovi nove tehnologije...

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce
128 Mb PC2100 CL 2.5 TwinMos DDR memorija dobijena od strane MSI-ja


karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce
I pakovanje je u bojama proizvodjaca

Za razliku od Intela koji i pored agresivne medijske kampanje nikako nije uspeo da ubedi klijentelu u ispravnost kupovine sistema koji koriste ozloglaseni RDRAM, DDR se nekako tiho svima nama uvukao "pod kozu"... Sve je pocelo njegovom implemenatacijom na graficke karte a vrlo brzo nastavilo "iz bunta" mnogih proizvodjaca memorije predvodjenih Micron-om protiv svima mrskog Rambus Inc.-a... Jasno je pokazano da Rambus nije jedan i jedini i cela ova kampanja jasno govori u prilog skorog nestanka sa velike scene proizvodjaca koji je na surov nacin zeleo za sebe samo monopol.
Pricu o DDR chipsetu prvi je pokrenuo sam Micron svojim tadasnjim Samurai chipsetom koji je uspeo da pokaze veliku perspektivu ove vrste memorije a nedugo zatim i sam AMD obelodanjuje svoje planove o proizvodnji chipseta koji ce u "svome srcu" nositi DDR. Mora se priznati, svi smo od AMD-ovog 760 chipseta ocekivali mnogo, mnogo vise. Doduse, po nekim testovima on i po pojavi KT266 chipseta vazi kao najbrza DDR solucija, ali su mnogi razlozi njegovog neuspeha na trzistu - prvi i osnovni je svakako cena. AMD760 chipset kosta proizvodjace maticnih ploca citavih 10 $ vise od VIA KT266 chipseta i uzmemo li u obzir da izrada ovakvih ploca iziskuje koristenje sestoslojne stampe (za razliku od KT266-ice koja zahteva cetvoroslojnu stampu) nije nikakvo cudo sto je ponuda AMD760-based maticnih ploca izuzetno "mrsava"... Mnogi proizvodjaci u svojim proizvodnim kapacitetima i ne poseduju masine najnovije tehnologije te i nisu u stanju da proizvedu ovakve ploce. Nedugo nakon AMD-a na trziste je izasao i ALi sa svojim Magik chipsetom koga su mnogi proizvodjaci takodje uvrstili u svoju ponudu i koji se pokazao sasvim solidnim, no jedno je ipak bilo jasno...svet ceka KT266!!!
VIA se prethodnim chipsetovima sasvim jasno nametnula kao lider u proizvodnji danasnjih modernih maticnih ploca i chipsetova tako da smo danas u situaciji da svaki njihov novi chipset svet iscekuje sa velikom dozom uzbudjenja. Sada mi se "premotava" film kada sam slusao price o najvecem strahu Intela upravo od VIA Tech-a, tada mi je to delovalo smesno - ali eto, obistinilo se. VIA je i definitivno broj 1 !!! Bez ikakvog respekta prema drugima, VIA neprekidno "stancuje" nove chipsetove ruseci vremenske barijere mozda i vecom lakocom nego sto to cini jedna NVidia u svetu grafickih karti. Sva je prilika da ce AMD vrlo brzo reci "zbogom" kreiranju sopstvenih chipsetova buduci da saradnjom sa VIA tech.-om mogu biti vise nego zadovoljni. Sto se price o Intelu i zaustavljanju proizvodnje maticnih ploca tice, moram priznati da se takve najave svakim danom sve vise priblizavaju realnosti - ma koliko to mnogima delovalo neverovatno.

Ovo nije prvi put da dolazim u kontakt sa nekim DDR chipsetom. Jos u februaru mesecu, imao sam priliku da se ukratko upoznam sa mogucnostima ASUS-ove ploce bazirane na AMD760 chipsetu. Obaveze i aktuelnost nekih drugih testova su me sprecile da Vam pruzim uvid u njene mogucnosti kojima u ono vreme i nisam bio previse fasciniran. Ploca me nije bas odusevila, narocito iz razloga nemogucnosti menjanja multiplikatora procesora - uz to, ni performanse nisu bile previse fascinantne u odnosu na tada aktuelni KT133.
Drugi je na red pristigao ALi Magik chipset ciji test je morao da saceka - svi znamo da se KT266 sa velikim nestrpljenjem ocekuje. Ubrzo cete na ovom mestu i o njemu moci vise da saznate. Zna se, KT266 je chipset o kojem se dosta toga zna i ne zna nista - performanse su do pre samo par dana bile velika enigma za celokupnu hardversku populaciju. Stoga Vam ga i predstavljamo...na sledecoj slici mozete se upoznati sa blok-semom novog VIA Apollo266 chipseta:

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Promocijom Apollo KT266 chipseta, VIA je napravila znacajan zaokret u nacinu koncipiranja novih chipsetova. Napravljena je potpuno nova struktura, nesto nalik hub-arhitekturi koju je Intel primenio kod svog i815EP chipseta. Kao i uvek, osnove novog chipseta se zasnivaju na dva glavna chipa koji su u ovom slucaju potpuno novi. Srce svakako cini VT8366 ili takozvani north-bridge. Njegovi osnovni zadaci jesu:

- komunikacija sa procesorom uz pomoc svima vec dobro poznatog EV6 bus-a (200/266 Mhz)
- komunikacija sa memorijom (DDR/SDR)
- AGP Bus kontroler
- novoformirani DDR V-Link bus ciji zadatak jeste sprega izmedju north i south bridge-a

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

V-Link i jeste upravo najvaznija komponenta novog chipseta. V-Link je u sustini 66 Mhz-ni interfejs ciji je memorijski propusni opseg (bandwidth) 266 Mb/sec. sto je za tacno duplo vise nego sto je bio slucaj kod dosadasnjeg PCI bus-a ciji je maksimalni bandwidth iznosio 133 Mb/sec. To narocito moze imati znacaja upravo pri intenzivnom koristenju sistema kada northbridge ne stize na vreme da obradi sve informacije kojima ga southbridge snabdeva (host-client relacija). Prazni ciklusi su u ovom slucaju svedeni na minimum, i sistem funkcionise mnogo komfornije. V-Link narocito dobija na znacaju upotrebom IEE-1394 firewire ili potpuno novog USB 2.0 kontrolera ciji je max. transfer cak cetrdesetak puta veci od maksimalnog transfera USB kontrolera prve generacije. V-Link bi upravo trebao i da predstavlja glavni adut Apollo KT266 chipseta u trzisnoj utakmici sa slicnim proizvodima ALi-ja i AMD-a...mora se priznati da na papiru VIA drzi najjaceg aduta u rukama, ostaje nam samo da se vremenom uverimo u njegove realne prednosti.
Valja napomenuti da novi chipset podrzava i standardni SDRAM do 4 Gb i bice vrlo interesantno videti kakve ce performanse postizati u kombinaciji sa tom vrstom memorije. Nasa test ploca takvu mogucnost nema ali smo se s njom susreli kod 266Pro chipseta namenjenog Intel platformi (ploca ima mogucnost upotrrebe i SDR i DDR memorijskih modula) i na nase opste cudjenje - razlike u performansama su zaista minimalne!

SouthBridge je takodje potpuno nov - njegovu okosnicu cini VT8233 chip-kontroler. 686A-B generacija kontrolera se ovim seli u zaborav a nama ostaje da verujemo da ce se novi kontroler pokazati dostojnim zamenikom svojih manje-vise uspesnih prethodnika o cijim bug-ovima iz dana u dan slusamo razlicite price. Cak je i sama VIA zvanicno potvrdila da 686B chip ima problema u komunikaciji sa SB Live karticama a problem zamrzavanja sistema pri pokusaju koristenja ATAPI ZIP drajva smo i sami imali (ne)prilike da iskusimo...
Listajuci specifikaciju novog chipa najvise upada u oci podrska za cak 6 USB uredjaja i cini se da je to osnovna novina novog southbridgea. Uz (nadamo se) prelezane decje bolesti i dobru "saradnju" sa V-Link-om VT8233 bi trebalo da zadovolji sve, pa i najstroze kriterijume.

Test-ploča - detaljno...

Ponovo je upravo Microstar uspeo da zahvaljujuci sjajnoj saradnji sa VIA technologies-om bude taj koji ce ekskluzivnost ovoga puta zadrzati samo za sebe. Ploca koju smo mi ovoga puta dobili na test jeste jedini model cije testove trenutno mozete pronaci na netu - drugi proizvodjaci za sada malo kasne ali ni na njih necemo dugo cekati, to je sasvim sigurno.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

K7T266 Pro iliti po Microstar-ovoj nomenklaturi model MS-6380 (R - u zavisnosti sa ili bez opcionog Promise RAID kontrolera) je izuzetno pazljivo i detaljno isprojektovana maticna ploca, opremljena od strane Microstara jos nekim posebnim mogucnostima o kojima ce u daljem toku naseg izlaganja biti vise reci...

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

MS-6380 tj K7T266 dolazi u standardno bogatom pakovanju sto je vec postalo uobicajeno za MSI proizvode. Specijalno za ovuu priliku dizajnirana je i sasvim nova ambalaza u klasicnom stilu Microstara: sareno, veselo, a ni ovoga puta nisu izostavljeni motivi po kojima su ploce ovog proizvodjaca vec dugo prepoznatljive...sve neki svemirski brodovi. :)

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce
karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Ambalaza odlicna, a sta tek onda reci za ono sta se nalazi u njoj...rekao bih da se ne secam da sam ikada video bogatije pakovanje neke maticne ploce. Osim odlicno pisanog i detaljnog uputstva za instalaciju i podesavanje, tu je i uputstvo za koristenje Promise-ovog RAID kontrolera na cak 58 strana!!! Sledi instalacioni CD sa mnostvom korisnih utility-ja po kojima je MSI mozda od svih proizvodjaca i najizdasniji, kao i disketa sa drajverima za pomenuti promise-ov RAID koja ce Vam biti neophodna ukoliko zelite da instalirate W2K "na suvo"... Tu su i dva ATA100 kabla, kabl za flopi, kao i dodatna kartica za prikljucenje dva dodatna USB uredjaja...No to nije sve: tu je jos jedna dodatna kartica koja uz dodatni musko-zenski USB kabl sluzi za konekciju dva racunara uz pomoc MSI-jeve PC2PC tehnologije o kojoj ce nesto kasnije biti vise reci, kao i dodatna termo sonda kojom mozete meriti temperaturu zeljenog uredjaja - da li ce to biti temperatura grafickog procesora ili nesto drugo, ostavljeno je Vama na volju... Ovakav pristup MSI-ja je apsolutno za svaku pohvalu, i bilo bi jako lepo kada bi se i ostatak konkurencije ugledao na ovog odlicnog proizvodjaca..

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Maticna ploca ostavlja utisak izuzetno kvalitetnog proizvoda. Uocljivo pedantna izrada i stampa ulivaju dodatno poverenje u MSI KT-266 Pro model. Modul za napajanje procesora (SPM), doveden je do samog savrsenstva kada su u pitanju "2-way" napajanja! Srce SPM-a cini konfiguracija od 2+2 para MOSFET "Fairchild " tranzistora ciji je rad direktno podrzan i kontrolisan od strane "Semtech" logike. Osnovna uloga jeste kontrola izlaznog napona. Iako po specifikaciji, upotreba ove logike iskljucuje potrebu "masivnih" elektrolita, MSI nije hteo da "skrtari" tako da se u najblizem okruzenju nalazi pet ogromnih "solitera" kapaciteta 4700mf. Sve to cini jednu od najefikasnijih jedinica za napajanje CPU-a, koju sam do sada imao prilike da vidim na testiranim maticnim plocama. Jos da su samo "Nichicon"-i tu ...eh...mozda u nekoj drugoj isporuci. A u verziji koja se mogla videti na CeBIT-u su bili upravo ti svima nama omiljeni elektroliti...No, bilo kako bilo KT-266 Pro Vam garantuje besprekorno napajanje koje narocito dolazi do izrazaja kod procesora na visem radnom taktu i visem radnom naponu (citaj overkloking :) !

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Prostor u blizini Socket A podnozja je ociscen od nepotrebnih komponenti koje bi eventualno otezale montazu gabaritnijih kulera. Chipset je pozicioniran u neposrednoj blizini Socket-a. Po tradiciji MSI-a, za hladjenje chipseta je zaduzen iskljucivo aluminijumski hladnjak standardnog tipa. Ostaje zal sto ovakva lepotica nije ukrasena jednim lepim ventilatorom na sistemskom kontroleru koji bi upotpunio utisak referentnog proizvoda kakav je zasigurno MSI KT-266 Pro ploca.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Odmah ispod chipseta uocavamo tri 184-pinska podnozja za DDR memorijske module. Maximalni kapacitet je 3GB sistemske RAM memorije. Da MSI nista nije hteo da prepusti slucaju vidi se i po dodatnom switching modulu zaduzenom za precizno napajanje DDR memorije. Grupa od cetiri tranzistora "Fairchild" i 6 elektrolita je zaduzena za stabilnih 2.5V neophodnih za normalan rad DDR memorije. Medjutim posto se radi o izuzetno kvalitetnom napajanju moguce je i podizati napon na memorijskoj sekciji i to do max. 2.7V (u koracima od po 0.1 V) neophodnih u slucajevima extremnog overklokinga.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

K7T-266 Pro poseduje 5 PCI, 1 AGP Pro i 1 CNR slot. Tik pored AGP Pro slota se nalazi i dodatni konektor za napajanje AGP Pro kartica (mali beli konektor koji se nalazi tacno izmedju AGP Pro slota i prvog memorijskog slota, neposredno uz zeleni elektrolitski kondenzator - vidi sliku gore). Kuriozitet je da je cak i napon na AGP slotu podlozan kontroli dodatne elektronike ali ga nije moguce menjati iz BIOS-a.
Nisam bas najsigurniji pri ovoj tvrdnji, ali cini mi se da po prvi put na nekoj MSI-jevoj ploci vidim upravo AGP Pro slot (nemojte me drzati za rec). ASUS ga je promovisao jos pre vise od godinu dana ali ni do danasnjeg dana se nismo susreli sa video-karticom koja izizskuje njegovo postojanje.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Za komunikaciju sa periferijama je zaduzen Winbond Super I/O chip W83627HF koji poseduje mogucnost kontrole naponskih vrednosti i vrednosti koje dobija od strane max. tri termo sonde. Takodje W83627 omogucuje intiligentno upravljanje radom do max. tri dodatna ventilatora u sistemu. MSI K7T Pro 266 poseduje jednu standardnu termodiodu u Socket A podnozju, zatim jednu za kontrolu temperature sistema i dodatni konektor za termo sondu koja se kaci na predvidjeni konektor. U kombinaciji sa pratecim monitoring software-om imate kompletan uvid u sve parametre bitne za stabilan rad Vaseg sistema.
Kao i uvek, i ova ploca Microstar-a poseduje D-LED za vizuelnu dijagnostiku Vaseg sistema, I dalje se nalazi na standardnom mestu, tik medju spoljasnjim I/O prikljukcima. Valja napomenuti da je MSI nedavno promovisao i svoj D-LED bracket, dodatnu karticu (nalik kartici za prikljucivanje dodatnih USB uredjaja) na kojoj se osim cetiri dijagnosticke LED diode nalaze i USB prikljucci - konacno dobro resenje jer dobro je ponekad potraziti uzrok ne-bootovanja sistema i bez otvaranja kucista. Valja napomenuti da K7T266 pro ima podrsku za novu dodatnu karticu.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

MSI K7T Pro-266 ima integrisano audio resenje u obliku VIA VT1611A AC`97 codec-a. Radi se o standardnom resenju vec vidjenom na MSI K7T Pro/2A modelima.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Posto je u pitanju TOP model maticne ploce namenjen AMD T`Bird/Duron procesorima, "southbridge" je dodatno pojacan Promise 20256R Ultra/100 RAID kontrolerom. Radi se o "skracenoj" RAID varijanti koja podrzava samo RAID 0 i 1 nivoe, ali ne i njihovu kombinaciju! Polozaj dodatnih IDE konektora su za svaku pohvalu iz razloga sto je njihova pozicija izdvojena, a manipulacija IDE kablovima u kucistu znacajno olaksana!

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

I za kraj hardverskih mogucnosti kojima MSI K7T-266 Pro raspolaze, spominjemo Microstar-ovu poslasticu PC-to-PC komunikaciju izmedju dva racunara koriscenjem USB prikljucaka! Ovu mogucnost obezbedjuje dodatni USB kontroler chip GL620USB firme "Genesys Logic Inc" koji se nalazi u neposrednoj blizini dva dodatna USB konektora pozicionirana na samom kraju ploce. Verujem da su mnogi od Vas culi za ovu unikatnu mogucnost MSI ploca, ali o cemu se zapravo radi? Po USB specifikaciji PC tj. racunar je "host" uredjaj dok je periferni uredjaj (stampac, skener) "slave" uredjaj. Komunikaciju inicira iskljucivo PC tj "host" uredjaj dok "slave" uredjaj samo odgovara na zahteve "host" uredjaja! Glavna stvar je u tome sto po USB specifikaciji, "host" uredjaj (PC) moze da komunicira sa jednim ili vise "slave" uredjaja (stampac, skener...) ali ne i drugim "host" uredjajem (drugi PC). MSI je ovo ogranicenje USB standarda prevazisao ugradnjom GL620USB kontrolera koji uparvo omogucava komunikaciju izmedju vise "host" (PC) uredjaja, sto prakticno znaci jeftina mreza racunara sa max. protokom podataka od 12MB.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Na ploci takodje uocavamo i prazno mesto za opcioni USB 2.0 kontroler chip koji bi trebao da bude dodatni adut K7T 266 Pro ploce, posto se sa svojih 428MB max. transfera namece kao jeftina solucija Firewire kontrolerima! Buduci da je u pitanju test-verzija ploce, najiskrenije se nadamo da ce vec u prvoj isporuci NEC-ov USB 2.0 chip naci svoje rezervisano mesto na ovoj ploci. Kakav ce to samo biti PC-to-PC link :))) . I na kraju ovog hardware-patoloskog izvestaja ostaje dominantan utisak da je MSI jos jednom napravio vrhunsku plocu koja cak i u ovoj ranoj beta verziji koju smo imali prilike da testiramo, impresionira kvalitetom, brzinom i stabilnoscu!

Instalacija, utisci u radu...

Instalacija i utisci

Odavno me nijedna ploca na testu nije toliko namucila buduci da su se tokom testiranja izdesavale mnoge promene o kojima ste uostalom dovoljno mogli cuti na mnogobrojnim sajtovima. Kada kazem namucila, nisu u pitanju nikakvi problemi pri instalaciji ili testiranju, tu sve ide glatko, bas onako kako treba - problemi su u ovom slucaju bili potpuno drugacije prirode. No krenimo redom sa upoznavanjem cinjenica...

Ploca je zaista maestralno odradjena, niti jednog jedniog jumpera na ploci nema ako ne racunamo onaj za "ciscenje" BIOS-a...:) Sva podesavanja se vrse direktno iz BIOS-a sto je prijatno iznenadjenje ako uzmemo u obzir da MSI voli da "ubode" po neki dzamper gde mu mesto nije...To je narocito evidentno kod prethodnog modela K7T Turbo koji ima onaj cuveni dzamper za prebacivanje magistrale sa 100 na 133 MHz.
Jedina stvar kojom bas i nisam previse odusevljen jeste AMI BIOS prema kojem bas i ne gajim prevelike simpatije, ja sam zakleti AWARD-ovac. No ipak, u ovom slucaju se i AMI pokazao prilicno dobrim, sa svim onim neophodnim opcijama koje krase moderan BIOS.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Ploca se boot-uje neverovatnom brzinom i moram priznati da sam tek iz petog-sestog puta uspeo da je pauziram kako bih Vam prikazao boot-screen. Ispravljen je mali bag primecen kod Turbo-R modela kod kojeg boot-screen traje dobrih dvadesetak sekundi... Cak mi se i ucitavanje Promise-ovog BIOS-a cini nesto brzim nego obicno.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Pedantno i detaljno, nema sta - IRQ ovde, IRQ onde, svakome po malo - za svakoga po nesto. Kacio sam malo i dodatnih kartica na plocu, resurse rasporedjuje izuzetno lepo sto je za svaku pohvalu. Gde mi je nestao onaj 1 MHz? :)

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Potpuna kontrola nad svim mogucnostima za podesavanje. Jos da je tu podesavanje napona na AGP-u, ni najveci kriticari ne bi' mogli da pronadju primedbu. Opcijom CPU FSB Clock setujete frekvenciju koju zelite (100 ili 133 Mhz) dok za fino podesavanje sluzi sledeca kolona - to je za one koji uvek zele da izvuku maksimum iz svog procesora. Po mom skromnom misljenju, daleko je lepse to raditi na default vrednostima, narocito sada kada nam je na raspolaganju promena multiplikatora (naravno iz BIOS-a).
Tu je i promena napona procesora do maksimalnih 1.85 V a novina je setovanje napona na DDR-u - na raspolaganju Vam je izbor izmedju 2.6 i 2.7 V. Naravno, tu su i ostali standardni parametri hardverskog monitoringa, a narocito bih pomenuo cinjenicu da je MSI nakon duzeg vremena napravio plocu koja tacno ocitava temperaturu procesora.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Evo konacno i slike za koju pretpostavljam da ce vladati najvece interesovanje...kako izgleda setovanje DDR memorije. Pomalo nestvarno deluje vidljiva opcija interleavinga kod Microstarovih ploca - licno sam u slucaju novog BIOS-a za K7T Turbo kontaktirao tehnicku podrsku Microstara. Odgovoreno mi je da ne postoji verzija BIOS-a koja omogucava tu vidljivu opciju - ali sam zato dobio najbrzi moguci BIOS koji se ne moze pronaci nigde na netu...Elem, da se vratimo na temu...
Naravno, mozete podesavati brzinu memorije da bude ili na taktu procesora, ili za 33 MHz vise ili manje (ne verujem da ce iko koristiti ovu poslednju mogucnost - osim ako u buducnosti ne kupi procesor koji po defaultu radi na 133 MHz te PC1600 memoriju koja nece da se "digne" na 133 Mhz). Sto se opcija za CAS Latency time tice - na raspolaganju su Vam sada CAS 2 odnosno CAS 2.5.

Instalacija je protekla u najboljem redu, kao po koncu...Sve ukupno gledano, tokom testiranja nisam imao niti najmanjih problema sto se stabilnosti u radu tice ako izuzmemo mali problem sa jednom revizijom ATi Radeon drajvera zbog cega sam imao izvesnih problema prilikom testiranja. Problem je resen na vrlo jednostavan nacin - sa Detonatorima i MX-om nema sta nece da radi...:)))
Koristena TwinMos PC2100 memorija je na 133 Mhz bez ikakvih problema i savrseno pouzdano funkcionisala i to pri setovanjima CAS2, 4-way interleaving i 1T Command enabled...Na zalost, zbog koristenja 750 MHz-nog T'Birda kome je 7.5 x 133 MHz = 1 GHz otprilike krajnji limit, nisam bio u mogucnosti da proverim do koliko je novi chipset u mogucnosti da "gura" jos...

Test

Prvi benchevi su doneli nemalo razocarenje. Cak sam i Bozzu pozvao u goste da se zajedno "divimo" mogucnostima KT266 chipseta kad ...performanse katastrofalne. Dobro, nije bas tako...ali ukupno gledano, izuzmemo li memorijski transfer, ploca je na apsolutno svim testovima zaostajala sa KT133A chipsetom. Nisam nikako mogao da sakrijem svoje duboko razocaranje, narocito ako uzmem u obzir da mi se pruzila izuzetno lepa prilika da na Bench House-u ovoga puta budemo vise nego aktuelni - u trenucima kada je ploca pristigla na test, na internetu se nije nigde mogao pronaci full prikaz nijedne KT266 ploce.
Sve mi je bilo jos cudnije kada sam na sajtu Ace's Hardware pronasao test u kome su se rezultati drasticno razlikovali od nasih da bi zbrka postala potpuna kada je i Anand objavio svoju verziju testa - njegovi rezultati su i od nasih bili gori...Bilo je ocigledno da se tu nesto cudno dogadja i vec narednog dana je poceo da se nazire rasplet desavanja...
VIA Hardware objavljuje pismo jednog od inzinjera Microstara koji objasnjava da su pojedini HW sajtovi dobili uz plocu razlicite verzije BIOS-a - ne dugo zatim pomenuti 1.09 BIOS biva omogucen za download, a odmah zatim i verzija 1.10beta koja je po recima ljudi iz MSI-ja i najbrza.
Testovi su morali biti ponovljeni i na svu srecu doslo je do pravog ubrzanja (eh, cudo su ti BIOS-i :)) - memorijski transfer je skocio a za njim su logicno "skocili" i ostali rezultati. KT266 je konacno pokazao svoje prave mogucnosti (moze jos to bolje, sigurno) i u skoro svim testovima nadvisio svog prethodnika.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Totalna konfuzija nastaje prethodnih dana po objavljivanju vesti da je MSI na tim plocama stavio otpornik na pogresno mesto. Tako je R127 "usao u istoriju" kao element koji se nalazi tamo gde mu mesto nije - po nekim jos uvek nezvanicnim informacijama valja ga odlemiti i postaviti na mesto otpornika R126. Kao rezultat sledi dodatno ubrzanje i skok performansi maticne ploce - memorijski transfer u tom slucaju skace za nekih desetak procenata sto se logicno odrazava i na druge postignute rezultate!? Pomalo cudno, ali kazu istinito. Ako je tako, ozbiljna kritika za Microstar-ovu izlazno-kontrolnu liniju u proizvodnji...deluje neverovatno da se mogao desiti ovakav previd. Mada, mozda sve to i nije tako slucajno - takodje se cuju izvestaji o mnogo vecoj nestabilnosti takvog sistema.
Bilo kako bilo, ne verujem da je iko ovde spreman da rizikuje garanciju samo da bi dobio nekakvo ubrzanje od par procenata...

Test setup, rezultati

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- AMD Athlon 750@1000 MHz [7.5 x 133 MHz]
Maticna ploca
- MSI MS-6380-R K7T266 Pro VIA KT266 - BIOS 1.10beta
- AOpen AK73 Pro(A)
- VIA "4 in 1" drajveri ver. 4.29
Memorija
- 128 Mb TwinMOS PC2100 DDR SDRAM
- 128 Mb SDRAM PC133 NCP
Video-karta
- Microstar StarForce 816 GF2 MX 32 Mb SDR - Detonator 6.50
Hard-disk
- Maxtor DiamondMax Plus 60 - 40 Gb
Hladjenje
- Global Win FOP32
DVD ROM
- Pioneer 105S
Napajanje
- MACASE 250W MG-256
Monitor
- SONY G200

Testirano je uglavnom standardno, koristena je sveza instalacija Windows-a 98 SE te su instalirani najnoviji VIA "4 in 1" drajveri verzija 4.29. Neposredno po zavrsetku testa, na netu se mogla naci i najnovija revizija 4.30 beta ali u .inf fajlu se nije moglo pronaci nista vezano za novi chipset te sam misljenja da oni (barem za sada) ne bi doneli nikakvo brzinsko unapredjenje. Da smo jos i sa njima testirali, bojim se da bi se opet pojavilo nesto novo - mogli bi smo tako u nedogled, a test bi izasao valjda krajem godine :)))
Kao "suparnika" na testu, koristena je izvanredno brza AOpen-ova maticna ploca AK73 Pro(A) ciji test ovoga puta kasni iskljucivo zbog nase test-ploce koja u ovom trenutku zaista predstavlja bestseler. U odnosu na konfiguraciju koju sam koristio prilikom njenog testiranja, sada su tu novi hard-disk Maxtor DiamondMax Plus 60 a Hercules-ovog MX-a je za ovu priliku zamenio MSI-jev model koji se pokazao primetno sporijim - otud i nesto slabiji rezultati od uobicajenih.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Verujem da je ovo test koji Vas na prvom mestu zanima, koliki je memorijski transfer novog chipseta - evo odgovora. "Kljuc" dobrih rezultata se krije upravo u ovom testu i nakon vec pomenutog upgrade-a BIOS-a na verziju 1.10b rezultati su upravo ovakvi kao sto mozete videti u tabeli. Primera radi, sa prvobitnom verzijom BIOS-a 1.00 dobijen je rezultat 526-667, taman da KT266 izgubi korak i u skoro svim kategorijama testova zaostane za KT133A test-plocom. No, na svu srecu, i taj problem je uspesno resen...
Ukoliko se kojim slucajem odlucite i za hardversku modifikaciju vec pomenutom zamenom mesta jednog otpornika, slobodno mozete racunati na povecanje performansi od skoro 10-ak procenata - ovo naravno vazi upravo za memorijski transfer.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Standardni test merenja procesorske snage doneo je vrlo laganu prednost KT266 chipsetu.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

I ovaj rezultat "iz Sandre" samo potvrdjuje prethodnu konstataciju - razlike su za sada (i ubuduce) zaista minimalne.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Ovo su rezultati 3D scena obradjenih iskljucivo snagom procesora... Hvala i u ovom slucaju novom BIOS-u koji ipak nije dozvolio KT266 chipsetu da se obruka...

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Povecanje memorijskog transfera update-om BIOS-a prouzrokovalo je i bolju komunikaciju sa AGP-om, evo i konkretnijih rezultata. U 2D grafickom rezimu rada, KT266 pokazuje nesto bolje rezultate od svog prethodnika.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Nemojte mnogo da Vas cudi dobijeni rezultat u Business testu - 686B kontroler se zaista ne slaze bas najbolje sa DiamondMax 60 Plus diskom. Promise integrisan na KT266 Pro ploci ga je prosto "oduvao"...jos ako uzmemo u obzir da je PTI cache za bolje kesiranje podataka sada sastavni deo drajvera i ne mora se instalirati naknadno - stvari postaju mnogo jasnije. Uopsteno gledano, utisci o novom southbridge-u su vrlo, vrlo povoljni...
Za one koji "bas sve moraju da znaju", Maxtor je na ovom testu bio u "quiet" rezimu rada...

Rezultati II deo

Na prethodnoj strani naseg testa mogli ste videti dobijene rezultate u standardnim testovima, pogledajmo kako se nasi konkurenti snalaze u realnim aplikacijama...

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

U najpopularnijem programu za 3D rendering, obradjena je dobro poznata Waterfall scena - rezolucija 800x600. Kao sto mozete videti iz prilozenog grafikona, dobijeni rezultati su bili isti "u dlaku".

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Tezak poraz KT266-ice u Photoshopu...Iskren da budem, ni sam nisam mogao da verujem da novi chipset pri obradi slike moze da zakasni za citavih 15 sekundi. Test je ponavljan nekoliko puta ali je stoperica ostala neumoljiva, KT133A to jos uvek bolje radi... Ostao sam zatecen posle dobijenih rezultata posto je dobro poznato da Photoshop intenzivno komunicira sa memorijom. Naravno da rezultati mnogo vise zavise od kolicine memorije nego od brzine memorijskog transfera ali ipak...
Za one koji bi i sami da probaju...koristen je CMYK Astronaut koji dolazi uz najnoviju verziju Photoshopa 6. Slika je resize-ovana u metar x "nesto" :) (constrain proportion) a rezolucija sa 72 dpi povecana na 300.

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

I naredna dva grafikona dokazuju da KT266 jos uvek treba da se "pegla" - pri tome prvenstveno mislim na novu reviziju VIA drajvera ciju pomoc novi chipset ocito iziskuje...Ovi testovi predstavljaju simulaciju realnih aplikacija i u donosenju krajnjeg suda o brzini maticne ploce, uvek ih vrlo znacajno uzimam u obzir...

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Quake nas nasusni...:))) Voleli ga ili ne, svi sa velikom paznjom posmatramo rezultate dobijene u ovom popularnom benchmarku. Vrlo, vrlo blaga prednost novog chipseta, radi poredjenja evo i prvobitnih rezultata po rezolucijama dobijenih na testu sa prvobitnom rezolucijom BIOS-a ( 143,2; 121; 81,7; 50.7;) . Vec sam poceo da se razocaravam, kad ja tamo a ono medjutim :)

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Eto prilike da i sam malo provrtim najnoviju verziju "ludog luka" za 2001 godinu. Ne bih rekao da ce Vam bas KT266 pomoci da se mnogo bolje osecate nego sa starijom plocom...

karakteristike, statistike, microstar k7t pro266 maticne ploce

Jos jedan test radi boljeg uvida u AGP potencijale novog chipseta - razlika kao i do sada, vise nego minimalna, da ne kazem bas neprimetna.

Završni komentar testa

Zavrsni komentar

Znam da je jako mnogo onih koji kod citanja ovakvih testova najvise vole da "bace pogled" na prvu i poslednju stranicu. Na prvoj se upoznaju s temom a onda na kraju u kratkim crtama traze misljenje autora koje smatraju merodavnim ili ne. Stoga pisanje zakljucaka uvek nosi izvesno breme odgovornosti...nekada predstavlja zadovoljstvo zbog ociglednog napretka a opet, kada je u pitanju novi proizvod koji ne donosi spektakularne dobitke, sluzi i kao obaveza kada citaocu treba ponuditi kljucne odgovore na njegova najvaznija pitanja... Pa dobro, vredi li prelaziti na KT266 chipset?
Mozda je na osnovu testa samo jedne maticne ploce i preuranjeno donositi ovakve zakljucke - ali moj odgovor je i definitivno DA! Pokusacu to i da obrazlozim... Ukoliko svoje misljenje kreirate iskljucivo na duzini "barova" u grafikonima, tesko da ce Vas rezultati ovoga testa ubediti da je neophodno da se odreknete svoje KT133(A) maticne ploce koja tako dobro funkcionise... Tacno je, moram priznati da sam i sam vise ocekivao po pitanju performansi, nadao sam se da ce sada sve poleteti :) Narocito sam imao to u vidu nakon povratka sa CeBIT-a na kojem je VIA tako snazno marketinski nastupila bacajuci pri tome glavni akcenat svoje buduce poslovne ponude upravo na KT266 chipset - mozda sam i sam bio previse euforican.
Moja realna ocekivanja po pitanju poboljsanja performansi su iznosila izmedju 3 i 5 procenata, imajuci u vidu da se KT133A vec dovoljno nametnuo kao pouzdan i stabilan chipset. Medjutim, nakon svih ovih testova - jasno vidimo da su razlike minimalne, cak je u nekim situacijama KT133A brzi! Ne zelim da ovoga puta ispravljam krive drine vestacki povecavajuci razliku u dobijenim rezultatima. Iako bi to mozda i ruzno zvucalo da kazem, ne mogu a da ne pomenem neke nebulozne rezultate koji se mogu videti na nekim drugim sajtovima. Upravo sam o toj temi razgovarao sa Bozzom i zajednicki smo dosli do zakljucka da pojedini hardverski sajtovi sluze kao dobar paravan proizvodjacima u promociji novih proizvoda. Znam da je dobar advertising cudo te da se jako puno HW sajtova na taj nacin i drzi u zivotu, ali nekada ipak treba biti realan u pogledu prikazivanja stvarnih mogucnosti. Konkretno, desavalo nam se da na prakticno istoj konfiguraciji dobijamo mnogo slabije rezultate nego "stranci" ili sto je jos cudnije a konkretno se desavalo u ovom testu - rezultati rada sa memorijom koje sam dobio u testiranju sa prvom revizijom BIOS-a su bili bolji od onih koje je dobio Anand, a opet ostali njegovi rezuultati daju prednost KT266 ploci iako je evidentno da je KT133A protiv "onog" BIOS-a izasao kao pobednik. Dakle, nije tu sve bas najcistije - nama svakako nije u interesu da obmanjujemo publiku i za tako nesto nema apsolutno nikakve potrebe.

Pa dobro, na cemu ja temeljim svoje argumente kada je u pitanju prelazak na novi chipset? Krenuo bih redom... Prvo, DDR memorija se i definitivno namece kao standard, to je cinjenica. Pre ili kasnije, danas ili sutra cete i Vi to uciniti, da li je u pitanju KT266 ili neki drugi chipset - to je u ovom trenutku nebitno. Stari dobri SDRAM vreme neumitno gazi i sasvim je logicno da ce transformacija nastupiti. Ocigledno da se situacija kakvu smo imali sa RDRAM-om i njegovom previsokom cenom nece ponoviti - DDR danas kosta za nekih 40-ak procenata vise od SDRAM-a i smatram da to zaista nije mnogo. Narocito sada, dok se ne pojave moduli "noname" proizvodjaca i kada znate da za neveliku razliku u ceni kupujete modul brand proizvodjaca. Cena za 128 MB-ni modul danas iznosi manje od 60 $ sto u nasim uslovima "izadje" oko 160 DEM. Raspitajte se malo koliko danas kosta (ukoliko ga uopste kod nas i pronadjete) kvalitetniji modul Kingmax-a, Mushkin-, Corsair-a ili Cruciala...bice Vam jasno da Vas prelazak na DDR uopste ne kosta nimalo vise. Dobro, nova maticna ploca je vec druga stvar.
Sama struktura chipseta omogucava mnogo veci propusni opseg u komunikaciji izmedju north i southbridge-a. To narocito dolazi do znacaja ukoliko sistem opteretimo brojnim uredjajima: dolazeci USB 2.0 standard koji je razvijen za brzine do 480 Mb/sec. ili jos gore - IEE1394 u narodu poznatiji kao "vatrena zica". Prikljucenje brojnih novih uredjaja ovoga tipa bi mogli dovesti do znacajnog zagusenja u protoku podataka a upravo je zadatak VLinka da taj problem uspesno resi.
Trece, problem zvani VIA686B... Iskren da budem, jos od prvog dana mi se tada novi southbridge nije svideo... Niti su brzinski rezultati bili bolji od prethodnika 686A, niti je bio narocito pouzdan. O brzini ne bih mnogo toga govorio, cinjenica je samo da je recimo u kopiranju Ghost-om i do tri puta sporiji od 686A, Promise-u HighPoint ni da ne pominjem... Problemi zvanicno priznati od strane proizvodjaca su tek slag na tortu: 686B ima problema sa najpopularnijim SB Live karticama, ATAPI ZIP uredjaji ne rade!!! To je ipak previse...
I na kraju performanse...za sada za dlaku ispred KT133A koji je jos uvek chipset vrlo visoke reputacije, ali takodje i sa svim nagovestajima da bi situacija u bliskoj buducnosti mogla dodatno da se ubrza...

To su bili moji argumenti za, po meni su dovoljno snazni buduci da i sam spadam u grupu tehnomana koji vole da isprate najnovije trendove - uostalom, i priroda ovoga posla kojim se bavim jeste da insistira na tome da se forsira ono najbolje odnosno najbrze. Nemojmo na osnovu testa samo jedne ploce donositi prerane zakljucke o brzinskim mogucnostima, sasvim je sigurno da tu ima dovoljno materijala za "peglanje". Videli ste uostalom sta moze da promeni samo jedan jedini update BIOS-a, unapredjivace se tu jos sto-sta a ovo sasvim sigurno nije ni poslednji model samog MSI-ja baziran na ovom chipsetu koji je svakako vrlo perspektivan. Sacekajmo jos da vidimo sta po ovom pitanju imaju da kazu i ostali velikani kao sto su ASUS, ABIT...
Cena chipseta moze biti dosta velika prepreka za potencijalne kupce, konkretno u ovom slucaju imamo situaciju da ne pamtim da je MSI ikada do sada imao skuplju plocu - KT266 je osetno skuplji od KT133A verzije. Pa opet, tacno je i to da je sam chipset evidentno jeftiniji (za desetak dolara) od AMD 760 chipseta sto je uz znatno komplikovaniju tehnologiju izrade tih ploca, otvorilo lepu perspektivu za VIA Tech.
Naravno, uz dodatnu podrsku kroz poboljsane verzije VIA "4 in 1" drajvera, u sta nimalo ne sumnjamo, bice tu i znacajnijih brzinskih unapredjenja, budite sasvim sigurni u to. VIA KT266 je chipset za buducnost... Oni koji su zadovoljni funkcionisanjem svojih sistema baziranih na KT133(A) plocama i nisu spremni da investiraju dodatne sume novca zbog brzinskog poboljsanja od svega nekoliko procenata ne moraju puno da zale - ne valja ni grlom u jagode po svaku cenu!

Sto se Microstara tice, jos jedan dobro obavljen zadatak za ovog proizvodjaca visoke reputacije. Ni malo nije slucajno sto je upravo MSI odabran da napravi pilot-primerak. Svojim odlicnim proizvodima to je MSI sasvim opravdano zasluzio i s punim pravom imaju tu cast da se prvi predstave hardverskom auditorijumu.
To ponekad zna da bude mac sa dve ostrice kada stvari u prvom momentu ne krenu u najboljem smeru, valja preziveti taj prvi period "decijih bolesti". U svakom slucaju, imponuje brzina kojom su inzinjeri Microstara reagovali na izvesne probleme koji su se javili s prvom revizijom BIOS-a te uocene greske "u hodu" ispravili. Uostalom, setite se koliko je trajao period punog sazrevanja jednog BX chipseta koji je zatim zasluzio epitet najboljeg i najprodavanijeg chipseta u istoriji. Samo polako, dajte sansu KT266-ici...
Pomenuti problem sa otpornikom ne bih uzimao u obzir pri kreiranju zavrsnih utisaka - MSI vec dosta dugo forsira pricu o stabilnosti sistema kao osnovnom cilju, cesto i na ustrb performansi. Dokaz toj tvrdnji jesu i nesto losije performanse prethodne K7T Turbo ploce koja se uz pomoc raznih trikova za koje trebamo da zahvalimo gospodinu Odi moze "nasvirati" da bude uz rame najbrzim konkurentnim plocama. Tako je i u ovom slucaju - rekao bih da ni sam MSI nije mogao da odluci kome ce se carstvu privoleti te je odlucio da kupcima ponudi i alternativno resenje uz zaista jednostavnu prepravku koja doduse iziskuje dovoljno iskustva i preciznosti u radu sa SMD komponentama. Nije slucajno ni sto je "procurela" upravo ta informacija - pa Boze moj, ko je bas toliko pametan da otpornik odlemi i zalemi na drugo mesto.
K7T 266 je sjajno koncipirana ploca, vrlo pouzdana u radu, nadasve dobrog kvaliteta izrade i sasvim dobrih brzinskih mogucnosti koje ce, jos jednom to ponavljam, sigurno u bliskoj buducnosti biti znacajno unapredjene. Dodatni plus svakako predstavljaju integrisani USB 2.0 kontroler, odnosno PC2PC tehnologija kojim cete biti liseni potrebe da svoj racunar dodatno opremate mreznom karticom. Naravno, za one koji uvek zele vise, tu je varijanta sa integrisanim Promise-ovim kontrolerom (kao na nasem testu). Ovo je bez ikakve sumnje, trenutno najbrza MSI-jeva ploca za AMD platformu i uveren sam da ce vrlo brzo steci veliku popularnost.

Maticnu plocu i DDR RAM za potrebe testa ustupio "PC Centar"

Test: Chaintech 7AJA2

Test: Microstar Pro266 Master-R

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209